Planowanie ciąży cz. 2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-02, 20:36   #91
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25
Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

tez mysle ze samemu lepiej kupic i zmieszac, wtedy masz 100% pewnosci ze nikt Cie nie oszukal
tabaska25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 06:11   #92
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

Caroline203 przez rok je brała,ale starali się zdecydowanie dłużej.
Uważa,że to te zioła jej właśnie pomogły i zaszła w ciąże.
Dlatego mi je tez poleciła,ja je piję z około 7 miesięcy i jak narazie nic,może na mnie nie działają,nie wiem...może trzeba czasu.
Powiedziała,że przekazywane mają siłę i działają :P
chociaż ja tam w sumie w takie rzeczy nie wierze

14.07.2012

Oriflame_Rybnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 07:56   #93
cherrry2009
Zakorzenienie

Serdecznie dziękuję za olanie pytania Pierwszy raz mi się zdarzyło to w jakiś wątku, także czas znikać - odpowiedzi nie ma co tu szukać czy wsparcia Miłego planowania.
Stary 2014-02-03, 08:30   #94
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cherrry2009 Pokaż wiadomość
Serdecznie dziękuję za olanie pytania Pierwszy raz mi się zdarzyło to w jakiś wątku, także czas znikać - odpowiedzi nie ma co tu szukać czy wsparcia Miłego planowania.
Cherry ja nie widzialam Twojego pytania. Jesli ktos Cie "olal" jak to okreslasz to na pewno nie ze zlosliwosci

Sent from my U8650 using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Dziewczyny doradźcie jak najlepiej przygotować się do starań. Ciągle mam w głowie oczywiście, że bierzemy kwas i najlepiej wyleczyć wszystkie zęby aby nie mieć potem problemów. Ale czy są jeszcze jakieś rzeczy o których warto pamiętać?
Znlazlam Twoj post Badan mozna zrobic wiele przed planowana ciaza. Oprocz badan krwi, moczu, cytologii i wymazu z pochwy mozesz sobie zrobic badanie hormonow (chociaz ja je robilam dopiero po 6 miesiacach nieudanych prob). To tyle ile ja robilam. Na razie nie przychodzi mi nic innego do glowy.

cicci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 08:44   #95
nanka30
Rozeznanie

Normalnie szaleństwo piszemy i piszemy a to dobrze
Nie ma się co złościc jeśli czasami nie odpiszemy na pytanie wystarczy poczytać wątek bo praktycznie mamy ciągle te same pytania

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nanka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 08:55   #96
Kasik1313
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nanka30 Pokaż wiadomość
Normalnie szaleństwo piszemy i piszemy a to dobrze
Nie ma się co złościc jeśli czasami nie odpiszemy na pytanie wystarczy poczytać wątek bo praktycznie mamy ciągle te same pytania
.
Miałam to samo napisać my w kółko wałkujemy ten temat... Nie ma gotowej recepty!
Może zacznij od lekarza, a on po przeprowadzeniu wywiadu z Tobą zaleci odpowiednie działania!!!
Kasik1313 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 09:44   #97
Lea_ny
Zakorzenienie

@ dzisiaj przyszła! I to bez wywoływania! No to jutro do lekarza i jeśli wszystko będzie ok, to zaczynamy stymulację

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-03, 10:24   #98
ana985
Raczkowanie

Smile Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

czekam na wyniki progesteronu, ehhh nerwy jak przed egzaminem na studia
edit: wynik 10,38 przy normie 1-15 jak myslicie? Byla owu?

Edytowane przez ana985
Czas edycji: 2014-02-03 o 11:19
ana985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 11:25   #99
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ana985 Pokaż wiadomość
czekam na wyniki progesteronu, ehhh nerwy jak przed egzaminem na studia
edit: wynik 10,38 przy normie 1-15 jak myslicie? Byla owu?
Skoro pęcherzyk pękł to owulacja była A nie sprawdzał Ci czy pękł?
Stary 2014-02-03, 11:38   #100
ana985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cicci Pokaż wiadomość
pekl, pekl, chodzili mi raczej o to czy faktycznie przy tym wyniku mozliwe jest zagniezdzenie zarodka i uwolnili sie cialko zolte
ana985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 11:38   #101
kosta6
Raczkowanie

u mnie kolejny cykl stracony... po dzisiejszej wizycie dowiedziałam się że jeszcze miesiąc mam brać to co wcześniej by zmniejszyć torbiele i że mam tyłozgięcie czego nikt wcześniej mi nie powiedział, a przecież już kilka lat chodze do ginekologa ;/
Tak więc znowu muszę czekać

kosta6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-03, 11:46   #102
Kasik1313
Raczkowanie

Cytat:
Znalazłam coś takiego:

"Po pierwsze wyniki możemy mieć w dwóch jednostkach:

nmol/l
ng/ml

Przelicznik jest taki:
1 ng/ml = 3,18 nmol/l

I teraz normy w nmol/l:
faza folikularna 0,9-2,3
owulacja 2,1 - 5,2
faza lutealna 15,0- 57,0
menopauza 0,1 - 4,0
I trymestr ciąży 50-130
II trymestr ciąży 65-250
III trymestr ciąży 180-490

Przelicznik jest taki:
1 ng/ml = 3,18 nmol/l

Jeśli mamy wynik podany w ng/ml, to po prostu trzeba go POMNOZYć PRZEZ 3,18 i
mamy wynik w nmol/l.
Jeśli mamy wynik podany w nmol/l, a chcemy mieć w ng/ml, to DZIELIMY go przez 3,18.

Ja dzisiaj odebrałam wynik i mam 52,5 nmol/l, czyli dobry wynik z fazy lutealnej Gdzieś na forum eksperckim znalazłam wypowiedź, że jeśli w tej fazie wynik jest powyżej 15 ng/ml czyli 47,70 nmol/l, to jest to prawidłowa czynność ciałka żółtego, czyli była owulacja.
Jesli natomiast wynik mamy poniżej 3 ng/l czyli 9,54 nmol/l, to znaczy, że brak było owulacji w tym cyklu. "

Tylko trzeba sprawdzić normy laboratorium, bo każde może mieć inne dla odpowiedniej fazy...

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez kosta6 Pokaż wiadomość
u mnie kolejny cykl stracony... po dzisiejszej wizycie dowiedziałam się że jeszcze miesiąc mam brać to co wcześniej by zmniejszyć torbiele i że mam tyłozgięcie czego nikt wcześniej mi nie powiedział, a przecież już kilka lat chodze do ginekologa ;/
Tak więc znowu muszę czekać

Kurcze czemu oni nas straszą tym tyłozgięciem... ja też mam, ale czy to wyklucza ciążę... Mi lekarz powiedział tylko, żeby facet kończył najlepiej w "pozycji na pieska" to żołnierzyki wyskakują blisko szyjki...
Współczuję z tymi prochami... mi torbiele zazwyczaj wchłaniały się po duphastonie, ale u mnie to były niepęknięte pęcherzyki!

Edytowane przez Kasik1313
Czas edycji: 2014-02-03 o 11:52
Stary 2014-02-03, 11:52   #103
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ana985 Pokaż wiadomość
pekl, pekl, chodzili mi raczej o to czy faktycznie przy tym wyniku mozliwe jest zagniezdzenie zarodka i uwolnili sie cialko zolte
Nie mam pojęcia. Ja też pytałam kiedyś czy jeśli już dojdzie do zapłodnienia to czy będzie miał się jak zagniezdzić. Odpowiedział mi, że podwójna dawka pregnylu daję takiego kopa, że się nie ma czym martwić. Nie wiem jaka jest prawda ale on chyba wie lepiej Mimo wszystko też się martwię za każdym razem. Czy to ginekolog kazał Ci zrobić badanie progetseronu?

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Jakie to zajście w ciążę jest skomplikowane!!!
Stary 2014-02-03, 11:53   #104
kosta6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasik1313 Pokaż wiadomość
Znalazłam coś takiego:

"Po pierwsze wyniki możemy mieć w dwóch jednostkach:

nmol/l
ng/ml

Przelicznik jest taki:
1 ng/ml = 3,18 nmol/l

I teraz normy w nmol/l:
faza folikularna 0,9-2,3
owulacja 2,1 - 5,2
faza lutealna 15,0- 57,0
menopauza 0,1 - 4,0
I trymestr ciąży 50-130
II trymestr ciąży 65-250
III trymestr ciąży 180-490

Jeśli mamy wynik podany w ng/l, to po prostu trzeba go podzielić na 3,18 i mamy wynik w nmol/l.
Jeśli mamy wynik podany w nmol/l, a chcemy mieć w ng/l, to mnożymy go przez 3,18.

Ja dzisiaj odebrałam wynik i mam 52,5 nmol/l, czyli dobry wynik z fazy lutealnej Gdzieś na forum eksperckim znalazłam wypowiedź, że jeśli w tej fazie wynik jest powyżej 15 ng/ml czyli 47,70 nmol/l, to jest to prawidłowa czynność ciałka żółtego, czyli była owulacja.
Jesli natomiast wynik mamy poniżej 3 ng/l czyli 9,54 nmol/l, to znaczy, że brak było owulacji w tym cyklu. "

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Kurcze czemu oni nas straszą tym tyłozgięciem... ja też mam, ale czy to wyklucza ciążę... Mi lekarz powiedział tylko, żeby facet kończył najlepiej w "pozycji na pieska" to żołnierzyki wyskakują blisko szyjki...
Współczuję z tymi prochami... mi torbiele zazwyczaj wchłaniały się po duphastonie, ale u mnie to były niepęknięte pęcherzyki!
Mi na USG pokazała że mam tyłozgięcie, stwierdziła że jest to duże utrudnienie i jeśli chodzi o sex to tylko od tyłu, ah i że większość takich porodów jest odbierana cesarką..

Stary 2014-02-03, 12:16   #105
Kasik1313
Raczkowanie

Cytat:
Mi na USG pokazała że mam tyłozgięcie, stwierdziła że jest to duże utrudnienie i jeśli chodzi o sex to tylko od tyłu, ah i że większość takich porodów jest odbierana cesarką..
No to potwierdza się to co i ja usłyszałam że od tyłu... a o porodzie to nie słyszałam, ale ja mam ponad -5 wadę wzroku więc i tak pewnie będzie cesarka...

Będę w czwartek u nowej lekarki to się podpytam jeszcze o to tyłozgięcie... Ja pierdzielę na każdym kroku pod górkę!!!

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:

Jakie to zajście w ciążę jest skomplikowane!!!
A mi właśnie koleżanka w pracy oznajmiła że siostra jej faceta jest w ciąży, że jeszcze nie chcieli ale tak wyszło!!!
Ja pierdzielę co ze mną jest nie tak...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-03, 12:23   #106
kosta6
Raczkowanie

Cytat:
No to potwierdza się to co i ja usłyszałam że od tyłu... a o porodzie to nie słyszałam, ale ja mam ponad -5 wadę wzroku więc i tak pewnie będzie cesarka...

Będę w czwartek u nowej lekarki to się podpytam jeszcze o to tyłozgięcie... Ja pierdzielę na każdym kroku pod górkę!!!
Jak tylko się coś dowiesz daj znać...

Stary 2014-02-03, 13:09   #107
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Cherry ja nie widzialam Twojego pytania. Jesli ktos Cie "olal" jak to okreslasz to na pewno nie ze zlosliwosci

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Znlazlam Twoj post Badan mozna zrobic wiele przed planowana ciaza. Oprocz badan krwi, moczu, cytologii i wymazu z pochwy mozesz sobie zrobic badanie hormonow (chociaz ja je robilam dopiero po 6 miesiacach nieudanych prob). To tyle ile ja robilam. Na razie nie przychodzi mi nic innego do glowy.

Ja bym jeszcze dodała badanie na HCV, WR i HIV -tak profilaktycznie...

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
Moja przyjaciółka też ma tyłozgięcie i zaszła w drugim cyklu, jedynie co robiła by zajść w ciąże to że tak napiszę zasypiała na klęczka z głową na poduszcze . Dziecko urodziła siłami natury bez cesarki
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 13:37   #108
Kasik1313
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Moja przyjaciółka też ma tyłozgięcie i zaszła w drugim cyklu, jedynie co robiła by zajść w ciąże to że tak napiszę zasypiała na klęczka z głową na poduszcze . Dziecko urodziła siłami natury bez cesarki

Już widzę reakcję mojego jak ja tak się układam po i zasypiam hihihihih pomijając fakt że chyba bym nie dała rady ja zazwyczaj w pozycji embrionalnej na boku zasypiam...
Stary 2014-02-03, 14:01   #109
malosympatyczna
Raczkowanie

wczoraj czytałam o tych ziółkach ojca sroki. generalnie dużo dziewczyn zaszło po nich w ciążę. nie wszystkie od razu, ale szybciej niż jakby się faszerowały jakimiś lekami.
generalnie ja zawsze uważałam i uważam, że świat jest tak skonstruowany, że na wszystkie przypadłości i choroby "lekarstwo" znajduje się w naturze.
chyba zamówię. nie wierzę, że po nich w ciążę zajdę, ale może przynajmniej nie będę już plamić przed okresem.

Kasik1313 - dzięki za przydatne info o odczytywaniu wyników na progesteron

a ja doszperałam się kolejnej cennej chyba informacji - ponoć na bóle wszelakie najlepiej nie brać tabletek przeciwbólowych zawierających ibuprofen, bo to źle wpływa na endometrium i generalnie na owulację.
malosympatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 14:25   #110
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Już widzę reakcję mojego jak ja tak się układam po i zasypiam hihihihih pomijając fakt że chyba bym nie dała rady ja zazwyczaj w pozycji embrionalnej na boku zasypiam...
...a wiesz jak ja się śmiałam jak ona to opowiedziała co robi by zajść w ciąże ona się uparła i koniec tak długo siedziała w takiej pozycji aż zasypiała!!
Pozycja na boku jest najlepsza! też tak zasypiam

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
Napisane przez malosympatyczna Pokaż wiadomość
wczoraj czytałam o tych ziółkach ojca sroki. generalnie dużo dziewczyn zaszło po nich w ciążę. nie wszystkie od razu, ale szybciej niż jakby się faszerowały jakimiś lekami.
generalnie ja zawsze uważałam i uważam, że świat jest tak skonstruowany, że na wszystkie przypadłości i choroby "lekarstwo" znajduje się w naturze.
chyba zamówię. nie wierzę, że po nich w ciążę zajdę, ale może przynajmniej nie będę już plamić przed okresem.

Kasik1313 - dzięki za przydatne info o odczytywaniu wyników na progesteron

a ja doszperałam się kolejnej cennej chyba informacji - ponoć na bóle wszelakie najlepiej nie brać tabletek przeciwbólowych zawierających ibuprofen, bo to źle wpływa na endometrium i generalnie na owulację.
Też jestem zwolenniczką ziół ale uważam że z ziołami, też trzeba być ostroznym i nawet one powinny być odpowiednio dobierane, kobiecy organizm jest na tyle złożony, że zioła mogą pomagać na jedno a przy okazji blokować coś innego....
Stary 2014-02-03, 16:59   #111
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

Ja jutro ide do gina w zwiazku z bolamibrzucha, pewnie rosnacy torbiel z poprzedniego cyklu..eh dzwonilam dzisiaj do kliniki leczenia nieplodnosci i zarejestrowalam sie do poradni n...a maj!!! tak naprawde to nie wiem czego moglabym sie tam spodziewac, czy ktoras z was byla juz w takiej poradni? robia normalne badanie ginekologiczne? jest szansa ze skieruja mnie na IUI ??
tabaska25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 17:51   #112
Anev0
Zakorzenienie

hejka ciesze się że jest nowy wątek - a raczej kontynuacja my z meżusiem zaczyany pierwszy etap starań w walentynki oby owocnie

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 17:54   #113
nanka30
Rozeznanie

Tak jak wspomnialam ja chodze to takiej kliniki
Robią badania ginekologiczne normalne ja chodze do takiej ze ma laboratorium odrazu mam badania na miejscu

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Zbiera wywiad kieruje cie na badania

Stary 2014-02-03, 17:57   #114
simonee
Zakorzenienie

Anevo to trzymam kciuki
Stary 2014-02-03, 18:13   #115
Kasik1313
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tabaska25 Pokaż wiadomość
Ja jutro ide do gina w zwiazku z bolamibrzucha, pewnie rosnacy torbiel z poprzedniego cyklu..eh dzwonilam dzisiaj do kliniki leczenia nieplodnosci i zarejestrowalam sie do poradni n...a maj!!! tak naprawde to nie wiem czego moglabym sie tam spodziewac, czy ktoras z was byla juz w takiej poradni? robia normalne badanie ginekologiczne? jest szansa ze skieruja mnie na IUI ??
Strasznie odległy termin... załamać się idzie w tym naszym kraju...
Stary 2014-02-03, 18:30   #116
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
zestaw badań:
na przeciwciała różyczki (jeśli są nok, to warto się zaszczepić)
HIV
i kilka innych - najlepiej iść do gina, to sprawdzi też czy nie masz nadżerki itd, itp oraz poda dokładnie które badania.

brać kwas foliowy
Jeżeli na coś chorujesz to skonsultuj się z lekarzem, niektóre leki się odstawia/zmienia itd itp.

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
...a wiesz jak ja się śmiałam jak ona to opowiedziała co robi by zajść w ciąże ona się uparła i koniec tak długo siedziała w takiej pozycji aż zasypiała!!
Pozycja na boku jest najlepsza! też tak zasypiam[COLOR="Silver"]
Koleżanka się kiedyś śmiała, że jak przyjdę do pracy na rękach to znacz że poranek był udany
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 18:31   #117
cicci
Rozeznanie

Czy któraś miała badanie na AMH? Dostałam skierowanie na to badanie, jeśli w tym cyklu ciąży nie będzie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-03, 18:38   #118
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
kiedyś słyszałam, żeby odstawić już na 3 miesiące wcześniej, czy aż tyle trzeba to nie wiem. Na ulotce pisze, że wpływa na płodność i w razie problemów z zajściem w ciąże skonsultować się z lekarzem.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-03, 18:56   #119
nanka30
Rozeznanie

Wiecie co dziewczyny coraz bardziej zaczynam wierzyć ze praca jeśli jest stresujaca a ja takową posiadam wplywa na problemy z zajściem w ciąże
Wszystkie koleżanki które miały problem z ciąża jak się zwolniły to odrazu zaszły
A ja ciagle czekam bo umowa na stale to lepiej jak w ciąży będę

Stary 2014-02-03, 19:01   #120
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Też o tym słyszałam. Kiedyś w drugiej połowie cyklu rozbolała mnie głowa i bałam się wziąść lek z ibuprofenem bo wszędzie piszą, że absolutnie nie można brać go w pierwszym trymestrze. Podobno lepszy jest paracetamol.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości