|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chcę wynająć pokój, studencie czego i za ile Ci trzeba? :)
mój pokój ma 8m z czego prawie połowę zajmuje rozłożona wersalka
oprócz łóżka mam tylko biurko, szafkę i półkę wiszącą i już jest ciasno, a przecież 11m to nie wiele więcej niż mam teraz. Nie wyobrażam sobie dzielić takiego metrażu z drugą osobą. Moje współlokatorki mają o wiele większe pokoje i również mieszkają same w pokojach.Tak więc, droga autorko, jak już tu wielokrotnie wspominano zastanów się dokładnie nad sensem swojego pomysłu. |
|
|
|
|
#92 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak jak dziewczyny wyżej pisały - najlepiej wynajmij 1 osobie. To komfort i dla niej i dla ciebie, a kwotowo różnica niewielka. Ja mieszkałam w pokoju 15m2 sama i było mi bardzo wygodnie, ale wylądowałam też na jakiś czas w 8m2. Nie zdecydowałam się nigdy na dzielenie pokoju z inną osobą, ale jeśli już bym miała to zrobić, to zdecydowanie nie na metrażu, jaki miałabyś oferować. Jeżeli już się uprzesz na wynajmowanie dwóm osobom to koniecznie osobne biurka. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania przy jednym. Co jeśli obie osoby chcą z niego korzystać w tym czasie? Będą ciągnąć słomki?
Grafik? Ja w czasie studiów korzystałam często z biurka, tak jak moje koleżanki. Nie wspominając już o okresie przed sesją, kiedy siedziałyśmy przy nich kilkanaście godzin dziennie.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
Zgadzam się, że chcesz zaproponować niesamowitą ciasnotę. Dwa łóżka to 4 m2, dwa małe biurka to 2 m2 dwie maleńkie szafeczki to prawie 1 m2, czyli jeśli jedna osoba siedzi przy biurku zajmując dodatkową przestrzeń to druga może przecisnąć się do drzwi tylko wtedy gdy pokój jest wyjątkowo ustawny. Myślę, że w takich warunkach jest w stanie funkcjonować tylko para bardzo licząca się z pieniędzmi, czyli pokój musi być bardzo tani.
|
|
|
|
|
#94 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pomysł odrealniony. Chęć zarobku chęcią zarobku, ale bądźmy poważni: zrób z tego fajną jedynkę i tyle. |
|||
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Moja siostra wynajmuje 3 pokojowe mieszkanie 46 metrów (2 osobne pokoje, jeden pokój przechodni, malutka widna kuchnia i normalnych rozmiarów łazienka) za 1200zł + 150zł za prad, we Wrocławiu 100 metrów od przystanku tramwajowego i autobusowego. Na uczelnię jedzie koło 20 min jednym tramwajem. Luksus ma
Na studiach wynajmowałam pokój 20metrów i miałam współlokatorkę, dało radę żyć, za to kolejna dziewczyna miała pokój koło 11 metrów własnie i nie wyobrażam sobie tam 2 osób
|
|
|
#96 | |
|
Lady of Harley-Davidson
|
kiedyś, jeszcze na studiach mieszkałam z kumpelą w jednym pokoju, coś koło 20m2 (może troszkę mniej) płaciłyśmy po 350 PLN od łba + jakieś groszowe sprawy za prąd. Na uczelnię miałyśmy ok 15min busem.
---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
za to 2 małe stoliki z ikei pod laptopy
|
|
|
#97 |
|
Zakorzeniona
|
Autorko, ja Ci powiem tak.
Studiuję od prawie 5 lat, i od tego czasu mam rozeznanie wśród znajomych i wiem też z autopsji, jak wynajem mieszkań wygląda. I tak: albo będziesz nastawiona na zysk, wciśniesz te dwie osoby w małym pokoiku, nie dasz im tam nawet szafy, i tym sposobem będziesz miała rotację częstszą niż zmiana pór roku, bo nikt tam długo nie wytrzyma, albo zapewnisz fajne warunki i zatrzymasz kogoś na dłużej. Doradzam tę drugą opcję. W malutkim pokoju, gdzie ktoś po prostu siedzi tuż obok Ciebie i nie masz ani milimetra wolnej przestrzeni, po prostu nie da się wygodnie mieszkać, dochodzi do kłótni. Naprawdę nie lepiej zrezygnować z tej stówki miesięcznie dodatkowego zysku (co i tak w efekcie się nie zwraca, bo jedna dodatkowa osoba zużywa więcej mediów itp.) i wynająć pokój jednej osobie, która będzie miała normalnie swoją szafę, biurko i nie będzie musiała latać do salonu albo przedpokoju, żeby się przebrać? |
|
|
|
|
#98 |
|
and cigarettes
|
Robią całkiem ładne toaletki/komódki z gazet.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
Autorko, i jak w końcu zdecydowałaś?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.

oprócz łóżka mam tylko biurko, szafkę i półkę wiszącą i już jest ciasno, a przecież 11m to nie wiele więcej niż mam teraz. Nie wyobrażam sobie dzielić takiego metrażu z drugą osobą. Moje współlokatorki mają o wiele większe pokoje i również mieszkają same w pokojach.

Grafik? 

Pokoje widziałam po 500 - 700 zł, ale nie interesowałam się nimi. Przyjaciółka wynajmuje 2-pokojowe mieszkanie za 800 zł (co prawda w gorszej dzielnicy), dlatego dawanie tyle za pokój wydaje mi się przegięciem.
Tańsze może i są, mam tu na myśli 1000, 1100, ale: po znajomości lub malutkie mieszkanka 19metrowe na Wrzecionie, ewentualnie chodzi o mieszkania pod Warszawą (Łomianki, Legionowo itd itp).