Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-25, 14:59   #91
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Dziewczyny, proszę skończcie OT o tym, co kto uważa za zdrowe/dietetyczne jedzenie. Nie o tym wątek!
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 14:59   #92
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
kurcze a co do karnetu na silownie/fitnes, mnie on w ogole nie motywuje do chodzenia mimo tego, ze wiem ze juz za niego zaplacilam, dziwnie jakos mam.
A ja mam to szczęście, że siłownie mam 5 minut od domu. Zachęcają mnie te wszystkie specjalistyczne urządzenia.
Biegać szczerze nienawidzę, więc wolę wyciskać siódme poty z ciężarami. Mam karnet i czuje, że muszę go wykorzystać na maksa, bo nie zniosę, żeby się marnował

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 15:01   #93
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dzaga1989 Pokaż wiadomość
Jasne, ale zwracasz uwagę na inny kontekst. Bo ja zrozumiałam że takie produkty zostały tu przytoczone jako "dietetyczne jedzenie" w sensie jedzenie które się je żeby schudnąć. Brązowy ryż to po prostu brązowy ryż, a nie ryż dietetyczny, ale jest zalecany osobom odchudzającym się ze względu na to co piszesz. Jednak jedzenie takich produktów nie jest dla mnie absolutnym warunkiem utrzymania zgrabnej sylwetki lub schudnięcia (wiem po sobie - schudłam 15 kg a w ogóle nie jadłam razowych produktów). Ale nie od tego jest wątek, więc przemilczmy już tą sprawę. Patrząc na kwestię ekonomiczną, razowe jedzenie jest droższe od "białych" odpowiedników i osoba która chce zaoszczędzić i której takie produkty smakują nie musi martwić się o fakt przytycia
Pogrubione - bez przesady
a ja się zgadzam z panną_mrau - białe, przetworzone rzeczy są niezdrowe i śmieciowe. a oszczędzianie na zdrowiu w młodości odbija się później
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 15:07   #94
klatka
Zakorzenienie

Wiele dobrych sposobów na oszczędność już padło, nie będę się powtarzać ale powiem coś nowego. Z Tż jesteśmy zafiksowani na robótki zrób to sam albo odświeżanie starych rzeczy znalezionych na strychu, które od kogoś dostaliśmy bo nie były potrzebne. I tak okazuje się, ze ze starej skrzyni można zrobić super mebel który robi jednocześnie za miejsce do przechowywania i stolik nocny albo kawowy. Tak samo z paletami, skrzynkami na warzwa. Często okazują się bardzo przydatne po odnowieniu i podrasowaniu. Koszty to jakieś bejce, klej, lakier ale to wszystko wystarcza na kilka przeróbek. Do tego dochodzi wspólnie spędzony czas.

Szlifierkę kątową i piłę pożyczamy jak na razie

Edytowane przez klatka
Czas edycji: 2014-03-25 o 15:18
klatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 15:41   #95
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
Najlepiej kupić kiełkownicę. Ja kupiłam na allegro, bo wychodziła taniej nawet z przesyłką niż w sklepach stacjonarnych. Kiełki teraz można dostać w każdym supermarkecie. Nasionka namaczasz kilka godzin i potem wrzucasz je do tej kiełkownicy. Trzeba podlewać tak jak jest opisane na opakowaniu nasion. Rzeżuchę podlewa się co 2 dni, inne kiełki zazwyczaj 2-3 razy dziennie. Wszystko można w sumie w necie znaleźć
Rozejrzę się za tym ustrojstwem na alledrogo. Myślę, że warto zainwestować. Dzięki!

Cytat:
Napisane przez panna mrau Pokaż wiadomość
Pytam z ciekawości, bo u mnie przejście 'na dietę', a raczej zmiana sposobu żywienia to była spora oszczędność. Wcześniej kupowałam dużo rzeczy zbędnych, słodycze, przegryzki, nabiał w sporych ilościach, alkohol... Odkąd kupuję tylko jedzenie, a nie produkty przetworzone to miesięczne wydatki na jedzenie spadły mi o ok. 1/3. Więc akurat u mnie teoria o drogim dietetycznym żarciu się nie sprawdziła W tej chwili kupuję jedynie mięso, świeże i mrożone owoce i warzywa, jaja, kasze i pełnoziarniste makarony, orzechy i płatki owsiane. Od czasu do czasu miód - nie jem nabiału, nie kupuję pieczywa i tych wszystkich kanapkowych rzeczy (wędlina, sery itp.), a to na takie pierdoły najwięcej w skali miesiąca wydawałam. Dietę mam przy tym urozmaiconą i choć na początku ciężko było przestawić się na takie kompletnie inne jedzenie (najciężej było z odstawieniem nabiału jednak) to teraz i ja i mój portfel sobie chwalimy
Gdybym miała kupować serki, jogurty i inne rzeczy i się tym najeść, wyniosłoby mnie to masę kasy Poza tym nie przepadam za płatkami - toleruję tylko granolę. Nie mogłabym nie jeść kanapek, takich normalnych, czyli chleb z wędliną, serem i warzywami.

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość

100% zgody.
ja na przykład nie mogłabym kupować ubrań w marketach, ale zamiast tego poluję na wyprzedażach, często kupuję bluzki za 10-20 zł no to zostanę

czasami tak jest. pamiętam, jak w pierwszej pracy miałam niecałe 2000, ciężko się było ogarnąć. teraz jest dużo łatwiej
Cieszę się, że zostajesz

Co do kaski: ja zarabiam 1200 zł, z czego 450 zł to mieszkanie, a 500 zł szkoła Reszta to kasa na wszystko inne... Teraz się trochę odkułam dzięki stypendium, ale ono w czerwcu mi się kończy

Cytat:
Napisane przez klatka Pokaż wiadomość
Wiele dobrych sposobów na oszczędność już padło, nie będę się powtarzać ale powiem coś nowego. Z Tż jesteśmy zafiksowani na robótki zrób to sam albo odświeżanie starych rzeczy znalezionych na strychu, które od kogoś dostaliśmy bo nie były potrzebne. I tak okazuje się, ze ze starej skrzyni można zrobić super mebel który robi jednocześnie za miejsce do przechowywania i stolik nocny albo kawowy. Tak samo z paletami, skrzynkami na warzwa. Często okazują się bardzo przydatne po odnowieniu i podrasowaniu. Koszty to jakieś bejce, klej, lakier ale to wszystko wystarcza na kilka przeróbek. Do tego dochodzi wspólnie spędzony czas.

Szlifierkę kątową i piłę pożyczamy jak na razie
Ja manii na to nie mam, bo nigdy się w to nie bawiłam, ale wprost uwielbiam szukać inspiracji, by kiedyś - gdy znajdę więcej czasu - wziąć się za tego typu sprawy
Ciocia_Andzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 15:58   #96
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
Co do kaski: ja zarabiam 1200 zł, z czego 450 zł to mieszkanie, a 500 zł szkoła Reszta to kasa na wszystko inne... Teraz się trochę odkułam dzięki stypendium, ale ono w czerwcu mi się kończy
Ja również do czerwca mam stypendium, potem nie mam pojęcia czy będzie mi się należeć bo skończę na innej uczelni jedne studia magisterskie a niby wtedy nie wolno pobierać Z kolei inni mówią że nie wolno skończyć na tej samej uczelni i pobierać :conf used:
Stypendium mam 360, do niedawna zarabiałam ok. 1000 zł miesięcznie dorabiając na jakieś pół etatu ale zrezygnowałam żeby pisać magisterkę i licencjat jednocześnie. Wtedy odkładałam zarówno stypendium i to co zarabiałam na ślub, teraz na życie mam tylko od rodziców którzy do końca studiów dają mi pewną kwotę a stypendium nadal idzie na oszczędnościowe.

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 17:03   #97
xxblackangelxx
Raczkowanie

Hej, też chciałabym dołączyć

Od października jestem studentką, przeprowadziłam się do innego miasta, wynajmuje mieszkanie z koleżankami i zaczęłam nowe życie.Dostaję określoną sumę, ale wystarcza ona na wszystko, więc pracuje też dorywczo(o ile czas pozwala). Dążę też do tego by się usamodzielnić i nie brać kasy od rodziców
Od września zapisuje wszystkie wydatki.... i bardzo się przeraziłam ile kasy przepada na takie niepotrzebne,spontaniczne wydatki
a to kawa, a to batonik (słodycze moja zmora) miesięcznie wychodzi niezła sumka. Teraz staram się to jakoś ograniczać. Kawę robię w kubku termicznym(wychodzi o wiele taniej niż kupując okropną kawę w automacie i jest jej więcej ), słodycze staram się kupować wcześniej w supermarkecie (ceny w uczelnianym bufecie są kosmiczne), ale w 100% zachcianek nie mogę wyeliminować.
Jeśli chodzi o jedzenie to w większości kupuję w Tesco, moim zdaniem to najlepszy supermarket Co mogę staram się przywieźć z domu, ale też nie wezmę nie wiadomo ile bo bym się nie zabrała, a dojeżdżam autobusem.Gotuję w większych ilościach, później mrożę, albo po prostu mam od razu obiad na 2/3 dni.
Nie mam karnetu na siłownie, bo nadzwyczajnie w świecie nie mam czasu na regularne chodzenie. A takto impulsywnie zakładam buty i po prostu idę pobiegać. Jedynie nie mam takiej motywacji do nauki języków, więc w tym semestrze zapisałam się do szkoły językowej. To też niemały wydatek, ale zapłaciłam od razu całą sumę,więc trochę zaoszczędziłam niż płacąc na raty.
Na ubrania zbyt dużo nie wydaje. Moja mama jest zakupocholiczką i często kupuje impulsywnie, bez zastanowienia. Później coś jej się nie podoba,więc większość ubrań później po prostu mi oddaje chwała za to że mamy zbliżony rozmiar A resztę staram się kupować na wyprzedaży. Rzadko kupuje w sieciówkach, szczególnie z nowych kolekcji, bo uważam że to bez sensu wydawać majątek za markę, a w większości ma się to nijak z jakością. Jedynie buty zimowe kupiłam porządne i nie żałuje. Mam nadzieje, że posłużą jeszcze długo czasu

Ten wątek w sam raz dla mnie, od dłuższego czasu szukam sposobów na oszczędności. Każde pomysły będą mile widziane.
xxblackangelxx jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 17:42   #98
Karolllka7
Zakorzenienie

Ja też się przyłączę, ale głównie będą podczytywać
Jestem studentką, więc oszczędzanie to moje drugie imię Niestety dużo pieniędzy pochłaniają dojazdy (do domu, do chłopaka, który studiuje w innym mieście niż ja). W zasadzie gdyby nie to to byłabym jakieś 100-150 zł do przodu w miesiącu, a to bardzo dużo!

Jak oszczędzam:
*nie ukrywam, że dużo jedzenia przywożę z domu (na miejscu kupuję tylko pieczywo, owoce, warzywa, wędlinę itp).
*telefon doładowuję za 10 zł raz w miesiącu i kupuję z tego pakiet sms, w ogóle nie dzwonię (moja rodzina ma ze mną darmowe, więc tylko puszczam sygnał), z mamą rozmawiam na skype, z chłopakiem skype, fb, sms lub na żywo
*ubrania kupuję tylko w SH i tylko takie, które są w świetnym stanie, aktualnie mam odwyk od zakupów ciuchowych
*kosmetyki kolorowe kupuję w większych ilościach tylko wtedy, gdy jest promocja w Ross -40% (a średnio jest taka promocja na pół roku listopad, maj)
*żele pod prysznic, szampon kupuję najtańsze. Szampon koniecznie ziołowy typu Barwa i potem kładę odżywkę Biovax, na długo starcza, a jest świetna. Po kąpieli balsam do ciała.Więc oszczędzam na żelu i szamponie, ale niekoniecznie na balsamie i odżywce
*nie kupuję pianek do golenia, żel pod prysznic załatwia sprawę :P
*nie kupuję rzeczy, których nie będę później używać (kiedyś miałam z tym problem)
*nie jadam na mieście, jedzenie zabieram z domu, nie jadam słodyczy- jestem na diecie
*nie kupuję napojów słodkich, gazowanych, ani ziemniaków
*leczenie zębów u studentów stomatologii (płacę tylko za koszt materiałów, za ząb 3kanałowy zapłaciłam 30 zł )

Na czym nie oszczędzam:
*wspomniane bilety
*prywatnych wizytach u specjalistów (ginekolog)
*prezenty

Edytowane przez Karolllka7
Czas edycji: 2014-03-25 o 17:44
Karolllka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 17:52   #99
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
*kosmetyki kolorowe kupuję w większych ilościach tylko wtedy, gdy jest promocja w Ross -40% (a średnio jest taka promocja na pół roku listopad, maj)
Wcześniej też myślałam że będę robić większe zakupy na tych -40% ale znalazłam sprawdzoną stronę internetową gdzie rossmannowe kosmetyki są za grosze Cienie manhattan po 3,49 te same co w rossie 20-25zł;p kosmetyki astor mniej niż 10zł, kredki rimmel po 2,99 a nie jak w drogerii ta sama ponad 20 ^^
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 17:53   #100
Suivi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Wcześniej też myślałam że będę robić większe zakupy na tych -40% ale znalazłam sprawdzoną stronę internetową gdzie rossmannowe kosmetyki są za grosze Cienie manhattan po 3,49 te same co w rossie 20-25zł;p kosmetyki astor mniej niż 10zł, kredki rimmel po 2,99 a nie jak w drogerii ta sama ponad 20 ^^
WOW! Podzielisz się adresem?

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 18:00   #101
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
WOW! Podzielisz się adresem?
Wyślę Ci pw, nie chcę być posądzona o marketing szeptany;P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 18:07   #102
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Grumpy też bym poprosiła, z góry dzięki
Stary 2014-03-25, 18:14   #103
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
Myślę, że nikogo nie zdziwi, jeśli i ja poproszę o adres tej strony
Stary 2014-03-25, 18:17   #104
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
*żele pod prysznic, szampon kupuję najtańsze. Szampon koniecznie ziołowy typu Barwa i potem kładę odżywkę Biovax, na długo starcza, a jest świetna. Po kąpieli balsam do ciała.Więc oszczędzam na żelu i szamponie, ale niekoniecznie na balsamie i odżywce

Na czym nie oszczędzam:
*prywatnych wizytach u specjalistów (ginekolog)
Ja mam mieszane uczucia co leczenia prywatnie/na fundusz. Kiedyś miałam małą zmianę skórną i byłam u 3 specjalistów na NFZ (dermatologa i 2 onkologów) - dopiero gdy poszłam prywatnie i zapłaciłam 2 stówki to sprawa ruszyła i po miesiącu miałam już wyciętego (jak się okazało) włókniaka.
Ale przez całą ciążę chodzę do mojego gina na fundusz i jestem bardzo zadowolona. Ostatnio znajoma była bardzo rozczarowana opieką za którą płaci w trakcie ciąży (wizyty + wszystkie badania - ogromny wydatek) - może miała zbyt duże wymagania, nie wiem, ale na pewno nie jest z opieki zadowolona i w ostatniej chwili planuje zmienić lekarza.

Ja "pielęgnuję się" podobnie jak Ty, a może nawet jeszcze taniej Kupuję mleczną maskę Kallos (jednak nie każdemu służą - moje włosy ją uwielbiają) za 10zł - mam na baaardzo długo. Do mycia używam mydełka Bambino (bo żele bardzo mi skórę wysuszają; TŻ natomiast kupuje ten duży żel Cien z Lidla - ostatnio na promocji były te xxl nawet). Do mycia włosów kupuję litrowy szampon ziołowy (np. Avea) ewentualnie Familijny w Biedrze.

Natomiast nie oszczędzam na paście do zębów Dla mnie musi być Blend a Med 3D White albo Colgate Max Fresh
Stary 2014-03-25, 18:20   #105
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Też poproszę

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
Ja mam mieszane uczucia co leczenia prywatnie/na fundusz. Kiedyś miałam małą zmianę skórną i byłam u 3 specjalistów na NFZ (dermatologa i 2 onkologów) - dopiero gdy poszłam prywatnie i zapłaciłam 2 stówki to sprawa ruszyła i po miesiącu miałam już wyciętego (jak się okazało) włókniaka.
Ale przez całą ciążę chodzę do mojego gina na fundusz i jestem bardzo zadowolona. Ostatnio znajoma była bardzo rozczarowana opieką za którą płaci w trakcie ciąży (wizyty + wszystkie badania - ogromny wydatek) - może miała zbyt duże wymagania, nie wiem, ale na pewno nie jest z opieki zadowolona i w ostatniej chwili planuje zmienić lekarza.

Ja "pielęgnuję się" podobnie jak Ty, a może nawet jeszcze taniej Kupuję mleczną maskę Kallos (jednak nie każdemu służą - moje włosy ją uwielbiają) za 10zł - mam na baaardzo długo. Do mycia używam mydełka Bambino (bo żele bardzo mi skórę wysuszają; TŻ natomiast kupuje ten duży żel Cien z Lidla - ostatnio na promocji były te xxl nawet). Do mycia włosów kupuję litrowy szampon ziołowy (np. Avea) ewentualnie Familijny w Biedrze.

Natomiast nie oszczędzam na paście do zębów Dla mnie musi być Blend a Med 3D White albo Colgate Max Fresh
Ja chodziłam najpierw do gina na NFZ, ale jego leczenie nie przyniosło rezultatu, więc teraz chodzę prywatnie jest różnica.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 18:28   #106
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chodziłam najpierw do gina na NFZ, ale jego leczenie nie przyniosło rezultatu, więc teraz chodzę prywatnie jest różnica.
U mnie ciąża przebiegała bez problemów (o czym byłam dodatkowo informowana chociażby podczas prywatnego USG na które chodziłam bo szybciej i więcej widać ), ale gdyby coś mnie zaniepokoiło to też poleciałabym prywatnie
Więc możliwe że wszystko ładno fajno dopóki nic złego się nie dzieje
Stary 2014-03-25, 18:46   #107
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Również prosze o adresik
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 18:48   #108
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
U mnie ciąża przebiegała bez problemów (o czym byłam dodatkowo informowana chociażby podczas prywatnego USG na które chodziłam bo szybciej i więcej widać ), ale gdyby coś mnie zaniepokoiło to też poleciałabym prywatnie
Więc możliwe że wszystko ładno fajno dopóki nic złego się nie dzieje
Zazdroszczę bezproblemowej ciąży - ja, jeśli kiedykolwiek w nią zajdę, na pewno będę miała problemy z kręgosłupem
Stary 2014-03-25, 18:54   #109
elun
Rozeznanie

Cytat:
Też o tym myśleliśmy Jedyne co nas przeraziło to to, że takich obrączek podobno nie można regulować, ale może to bujda Ale też widziałam wiele modeli tytanowych i baaardzo mi się podobały Cena super!
Prawda, ani powiększać ani zmniejszać się nie da, ale tak samo jest z tymi ze złota jakkolwiek kombinowanymi, też nikt nie ruszy, żeby nie zepsuć a i tytanowe bardzo szybko się rysują, lepiej więc brać matowe i sobie co jakiś czas przejechać suchą gąbką taką do zmywania, tą zieloną ostrą stroną (i są jak nowe!)

Grumpycat, czy ja też mogę prosić o linka?

Edytowane przez elun
Czas edycji: 2014-03-25 o 19:07
elun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:00   #110
Charlotta83
Rozeznanie

Super watek, dołączam się i ja Jesteśmy młodym (tylko stażem, niestety małżeństwem z niewielkim kredytem na mieszkanie (tylko 5 lat, ale i tak nie będę spać spokojnie, bo boję się kredytów), co prawda jeszcze bez dzieci, ale i tak stwierdziliśmy, że wydajemy za dużo. Tniemy koszty w ten sposób:
- na noc odłączamy od prądu wszystko, co się da (po raz pierwszy mieliśmy nadpłatę za prąd)
- kupujemy mięso w promocji i je zamrażamy. A co do mięsa: oboje staramy się jeść zdrowo, więc odstawiliśmy wieprzowinę, żyjemy tylko na drobiu. Ale jest drób i drób : piersi z kurczaka kosztują 14-15 zł /kg, a udka 5 zł za kilogram. Kupujemy więc piersi tylko, żeby je upiec i wykorzystywać jako wędlinę na kanapki, a żywimy się udkami. Z udek można ugotować rosół, a z pozostałego mięsa robię potrawkę z warzywami i śmietaną, do tego ziemniaki i pyszny obiad gotowy
-robimy zakupy 1-2 x w tygodniu w Biedronce. Wcześniej jeździliśmy co 2 tyg do Auchan, tam jest niby taniej, ale też więcej rzeczy wpada w oko i kupuje się mnóstwo niepotrzebnych pierdół, a potem w tygodniu i tak odwiedza się inne sklepy i znów coś wpada w oko
-przekonałam się do marek własnych, np. płyn micelarny z Biedronki jest rewelacyjny, a kosztuje mniej niż Ziaja, który zawsze kupowałam, chemia z Biedronki czy Rossmanna też jest rewelacyjna i niedroga (kostki do WC Domol z Rossmanna są superanckie
-mój mąż na urodziny sprezentował mi świnkę-skarbonkę i co miesiąc wrzucam do niej 100 zł, co też skrzętnie notuję w kalendarzyku-mamy już w niej ok 1500 zł Ważna sprawa- świnka nie może się otwierać, trzeba ją niestety uśmiercić, żeby wydostać z kasę
-kupowanie w promocjach też się opłaca, można narobić zapasów
-zimą dogrzewamy się gazem z kuchenki- gaz jest tańszy niż ogrzewanie z grzejników
- kąpiemy się tylko pod prysznicem i nie spuszczamy niepotrzebnie wody myjąc zęby i płucząc naczynia
-jeśli mamy ochotę na coś słodkiego- sama piekę ciasto. Ostatnio mamy fazę na babkę piaskową
-sama farbuję włosy, u fryzjera płacę już tylko za strzyżenie ,wiem, że farbując włosy zużywam moją wodę itd, ale bilans i tak wychodzi na plus
- moja mama zawsze mi powtarza "Nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy". Stosuję tę zasadę, jeśli chodzi o buty i torebki- zawsze kupuję skórzane, ale potem noszę je dłuuuuuuugo, dłuuuuuuuugo. Wolę mieć jedną dobrą rzecz, niż kilka byle jakich i na tym nie oszczędzam, za to ciuchy...
- często kupuję w lumpeksie
- sama robię manicure i pedicure, peelingi, maski algowe, praktycznie nie korzystam z usług kosmetyczek
Niestety strasznie lubimy z mężem jeść, zwłaszcza sushi i zamawiamy je średnio 3x w miesiącu, plus 1x pizza I na to niestety nie potrafię znaleźć sposobu ...
Kurdę, ale się rozpisałam
-
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")

Edytowane przez Charlotta83
Czas edycji: 2014-03-25 o 20:00
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:14   #111
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Super watek, dołączam się i ja Jesteśmy młodym małżeństwem z niewielkim kredytem na mieszkanie (tylko 5 lat, ale i tak nie będę spać spokojnie, bo boję się kredytów), co prawda jeszcze bez dzieci, ale i tak stwierdziliśmy, że wydajemy za dużo. Tniemy koszty w ten sposób:
- na noc odłączamy od prądu wszystko, co się da (po raz pierwszy mieliśmy nadpłatę za prąd)
- kupujemy mięso w promocji i je zamrażamy. A co do mięsa: oboje staramy się jeść zdrowo, więc odstawiliśmy wieprzowinę, żyjemy tylko na drobiu. Ale jest drób i drób : piersi z kurczaka kosztują 14-15 zł /kg, a udka 5 zł za kilogram. Kupujemy więc piersi tylko, żeby je upiec i wykorzystywać jako wędlinę na kanapki, a żywimy się udkami. Z udek można ugotować rosół, a z pozostałego mięsa robię potrawkę z warzywami i śmietaną, do tego ziemniaki i pyszny obiad gotowy
-robimy zakupy 1-2 x w tygodniu w Biedronce. Wcześniej jeździliśmy co 2 tyg do Auchan, tam jest niby taniej, ale też więcej rzeczy wpada w oko i kupuje się mnóstwo niepotrzebnych pierdół, a potem w tygodniu i tak odwiedza się inne sklepy i znów coś wpada w oko
-przekonałam się do marek własnych, np. płyn micelarny z Biedronki jest rewelacyjny, a kosztuje mniej niż Ziaja, który zawsze kupowałam, chemia z Biedronki czy Rossmanna też jest rewelacyjna i niedroga (kostki do WC Domol z Rossmanna są superanckie
-mój mąż na urodziny sprezentował mi świnkę-skarbonkę i co miesiąc wrzucam do niej 100 zł, co też skrzętnie notuję w kalendarzyku-mamy już w niej ok 1500 zł Ważna sprawa- świnka nie może się otwierać, trzeba ją niestety uśmiercić, żeby wydostać z kasę
-kupowanie w promocjach też się opłaca, można narobić zapasów
-zimą dogrzewamy się gazem z kuchenki- gaz jest tańszy niż ogrzewanie z grzejników
- kąpiemy się tylko pod prysznicem i nie spuszczamy niepotrzebnie wody myjąc zęby i płucząc naczynia
Niestety strasznie lubimy z mężem jeść, zwłaszcza sushi i zamawiamy je średnio 3x w miesiącu, plus 1x pizza I na to niestety nie potrafię znaleźć sposobu ...
-
Witamy!

Zacznę od końca Może warto byłoby popróbować mrożone pizze? Albo jeszcze lepiej: spróbować zrobić własną? Najprostsza margherita będzie na pewno tańsza niż ta kupna Sushi też można samemu robić, aczkolwiek ja nigdy tego nie robiłam (i nie lubię tego typu jedzenia), no i trzeba trafić na jakiś tydzień azjatycki w Lidli albo jakąś promocję, żeby kupić potrzebne składniki w przystępnej cenie.

Wciąż nie potrafię znaleźć sposobu na oszczędne mycie naczyń - nigdy mi się nie chciało lać wody do miski, ale może wypróbuję ten sposób. Któraś z Was tak robi?

Z markami własnymi różnie bywa, ale po raz kolejny z rzędu słyszę peany pochwalne na temat płynu micelarnego z Biedry, więc chyba się skuszę

Moją świnkę-skarbonkę stanowić będzie duży słoik z IKEA, od wczoraj mam w nim już prawie 2 zł Zbieram tylko drobniaki
Stary 2014-03-25, 19:27   #112
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Ja zmywam naczynia mając w misce wodę z odrobiną płynu. Ale ja tak od małego robię.

co do sushi kiedyś w kauflandzie były najtańsze składniki. Ale (u mnie w mazowieckim) przestali ściągać ryż i glony, nie wiem czemu bo szły jak bułeczki
Stary 2014-03-25, 19:58   #113
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
Witamy!

Zacznę od końca Może warto byłoby popróbować mrożone pizze? Albo jeszcze lepiej: spróbować zrobić własną? Najprostsza margherita będzie na pewno tańsza niż ta kupna Sushi też można samemu robić, aczkolwiek ja nigdy tego nie robiłam (i nie lubię tego typu jedzenia), no i trzeba trafić na jakiś tydzień azjatycki w Lidli albo jakąś promocję, żeby kupić potrzebne składniki w przystępnej cenie.

Wciąż nie potrafię znaleźć sposobu na oszczędne mycie naczyń - nigdy mi się nie chciało lać wody do miski, ale może wypróbuję ten sposób. Któraś z Was tak robi?

Z markami własnymi różnie bywa, ale po raz kolejny z rzędu słyszę peany pochwalne na temat płynu micelarnego z Biedry, więc chyba się skuszę

Moją świnkę-skarbonkę stanowić będzie duży słoik z IKEA, od wczoraj mam w nim już prawie 2 zł Zbieram tylko drobniaki
Wypróbuj ten płyn koniecznie, skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać Płyn ten produkuje firma Torf, ta of Tołpy
Pizza mrożona nie smakuje tak dobrze, ale rzeczywiście, postaram się zrobić ją sama, choć zawsze bałam się drożdżowego ciasta, nie wiem, wydaje mi się mega trudnym do zrobienia
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 20:13   #114
Varga
Wtajemniczenie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Jak ktos lubi robic sushi to polecam kupno glonow na allegro. Duza paczka starczy na dlugo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 20:23   #115
leahh
Raczkowanie

Hej Dziewczyny, mogę się dołączyć?
Jestem studentką 3. roku, wynajmuję kawalerkę z Tż. Obecnie na utrzymanie dostaję pieniądze od rodziców, mam też stypendium naukowe, które staram się odkładać. Obecnie szukam pracy, żeby móc sobie więcej pieniążków odłożyć na start i pełne usamodzielnienie, które powinno nastąpić już niedługo. Ciężko z pracą, bo mam dwa kierunki, ale jutro mam rozmowę o pracę, także trzymajcie kciuki!
Ja staram się oszczędzać przede wszystkim na słodkich napojach- jestem od nich uzależniona- a ostatnio tylko herbatki owocowe, woda itp- już czuję, że skóra wygląda lepiej, a to dopiero początek.
Jestem maniaczką butów- teraz też muszę przystopować, mam tyle par, że na razie chodzę w tym, co mam.
Ostatnio też powystawiałam masę rzeczy na allegro, których nie noszę albo książek, których już nie potrzebuję. Mam nadzieję, że coś wpadnie
leahh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 20:33   #116
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Jak ktos lubi robic sushi to polecam kupno glonow na allegro. Duza paczka starczy na dlugo
My kochamy robić sushi i zazwyczaj na niedzielę zawijamy Ale tych lisci w dużej ilości się boję, bo one po otwarciu chłoną bardzo wilgoć więc długo też nie poleżą;P Samodzielne sushi to jednorazowy wydatek, za każdym kolejnym razem już jest taniej Na allegro na pewno opłaca się kupować ryż Póki co wszystko kupowaliśmy w almie bo był największy wybór wszystkiego.

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Kurdę, ale się rozpisałam
-
Sushi w knajpie na pewno drogo wychodzi, spróbujcie zrobić sami to nie jest trudne a ile zabawy Nie wspominając już o tym że za 50zł narobicie tyle że popękacie
Stary 2014-03-25, 20:39   #117
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
My kochamy robić sushi i zazwyczaj na niedzielę zawijamy Ale tych lisci w dużej ilości się boję, bo one po otwarciu chłoną bardzo wilgoć więc długo też nie poleżą;P Samodzielne sushi to jednorazowy wydatek, za każdym kolejnym razem już jest taniej Na allegro na pewno opłaca się kupować ryż Póki co wszystko kupowaliśmy w almie bo był największy wybór wszystkiego.[COLOR="Silver"]
U mnie leżą pół roku i dalej są suche W środku są torebeczki z pochłaniaczem wilgoci.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 20:40   #118
dzastinaaaaa
Zakorzenienie

Hey bardzo chętnie się przyłączę.

Bardzo podobają mi się założenia tego wątku. Od pół roku dokładnie jestem mężatką, wcześniej nie mieszkalismy razem, takie mamy przekonania

Przygodna z planowaniem budżetu jest jak niekończąca sie telenowela.
ja generalnie zarządzam pieniędzmi, mąż pracuje i swietnie zarabia, ja nie pracuje i zajmuje sie domem. W zwiazku z oszczędzaniem to ja mam tak;

1. robie zakupy małe ale często
2. jestem łowca okazji, przeglądam gazetki i wybieram to co mi sie przyda i jest w promocji.
3. mięso kupuje w mięsnych, jednak nie zaufam supermarketem szczególnie car i kau. Potem je porcjuję, zapisuje datę i mrożę.
4. bardzo staram sie pilnowac dat ważności.
5. odkąd ja gotuje, praktycznie nie jadamy na mieści, aż jestem zdziwiona bo za czasów narzeczeństwa 3 razy w tyg wychodziliśmy na miasto
6. ponadto jestem zdania że tanie nie znaczy dobre, wielokrotnie przekonałam się że tanie tab do zmywarek lub proszki to strata pieniędzy, dlatego kupuje dobrą chemię i mam pewnośc, że pranie sie wypierze, dopierze a naczynia będą czyste po praniu w zmywarce.
7. co miesiąc planuje tez listę niezbędnych rzeczy di kupienia i ja realizuję,
8. na jedzenie odkładam 1000zł
9 na swoje potrzeby od 500 do 800 (wszystko: ciuchy, buty, kosmetyki itp)
10. staram sie ograniczac i np nie lubie kupowac drinkow na jakis imprezach, ich ceny mnie porazaja.
11. staram sie chodzic pieszo o ile to możliwe, ruch to zdrowie a moja karat miejska tez ma sie lepiej
12.samochód mamy na gaz więc na szczęscie dyskomfort z powodu kosztów na gaz mi niedoskiera.

Będę z uwaga śledzic tutejsze wpisy, bo byc może uda mi sie podpatrzyc jakies fajne sposoby i pomysly na oszczedzanie.
Stary 2014-03-25, 20:50   #119
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
U mnie leżą pół roku i dalej są suche W środku są torebeczki z pochłaniaczem wilgoci.
O dobrze wiedzieć A w lodówce trzymasz? Zapakowanie w coś jeszcze dodatkowo? (folia np)
Stary 2014-03-25, 20:57   #120
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
Ciociu_Andziu, to zależy, na ile wyceniasz swój czas wolny. dla mnie + tż wypad do dużego marketu + dzwiganie to 1,5-2h, które są dla nas dużo dużo więcej warte niż 6-10zł za dostawę i jeszcze fakt, że nie musisz się męczyć i nosić. Plus nie kupujesz impulsywnie, tylko wszystko można sobie sprawdzić i przemyśleć na spokojnie.
dokładnie. jak idziemy do marketu to 2h to jest minimum. mnie bardzo denerwują kolejki w kasach, zawsze się kupi jakieś niepotrzebne rzeczy, a na koniec wracamy zmęczeni. także dla mnie tesco online bardzo na plus.

Cytat:
(...)

Wstrzelę się w dyskusję i powiem, że 6zł to już takie maksimum. Gdy zamawiasz zakupy na następny tydzień (lub na "za parę dni") to możesz zapłacić nawet 50 groszy za dowóz (...)
kurczę, fajna cena za dostawę. widocznie to zależy od miejscowości, bo u mnie 6zł to właśnie najtańsza opcja i zazwyczaj trafia się wtedy jak ani mnie ani tżta nie ma w domu

Cytat:

mogę prosić i linka?

u nas jeszcze dobrą metodą na oszczędzanie jest niezabieranie ze sobą portfela/karty na imprezy. wcześniej w ogóle na to nie zwracaliśmy uwagi, ale ostatnio tż spojrzał na wyciąg z karty i się przeraziliśmy ile poszło na barze na jedną imprezę ze znajomymi od tego momentu postanowiliśmy, że koniec tego dobrego i bierzemy tylko tyle ile chcemy wydać i wreszcie mamy nad tym kontrolę.

dużo też nam schodzi na piwo. lubimy takie regionalne, z małych browarów. wtedy jedno zaczyna się od 6zł w górę. stopniowo będziemy z tego rezygnować, bo jak to kiedyś policzyłam tak pi razy oko (po takim piwku piliśmy wtedy codziennie), to w szoku byłam, że tyle na to idzie.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości