|
|
#91 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Znacie jakiś Polaków w związkach z kobietami z innych krajów?
Cytat:
. Po prostu trafiłyście na wieśniaków i tyle.
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Mój ex, zostawił mnie dla Iranki, więc Polak i Iranka
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zadomowienie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;46687821]Ale nie wszyscy są tacy
. Po prostu trafiłyście na wieśniaków i tyle.[/QUOTE]Nikt tu wcześniej nie napisał, że wszyscy są tacy. |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
wracajac do tematu owszem sa fajni i wartosciowi Polacy, ale oni najczesciej nie chca emigrowac i do tego sa dawno zajeci. Tak po 30 stce Polak to albo szczesliwy zonkis albo kawaler z odzysku spaczonym podejsciem do zwiazku albo wieczny kawaler, ktory rozumie sie tylko ze swoim kotem i mama
Jak nie wyjdziesz za maz zaraz po studiach i ci sie nie spieszy jak kolezankom to potem nie bardzo jest w czym wybierac i zaczyna byc w polskich realiach za pozno. Inaczej wyglada to zagranica gdzie ludzie paruja sie i zakladaja rodziny pozniej np we Francji nie ma problemu ze znalezieniem 30 latka kawalera bez zadnych przejsc , ktory wlasnie w takim wieku zaczyna szukac zony wczesniej jest dla niego za wczesnie. Po prostu tu jest inny wiek dobry na slub niz w Polsce. Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
ta asymilacji to slaby argument raczej. polak nie szuka na sile, nie bedzie z starsza niemka dla kaski.
hmmm chyba nie byla religijna, i nie chciala wracac do siebie, to tez wazny aspekt. Ukrainka nie chce wracac, wiec szuka polaka, taktyczny wybor. |
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
http://kwejk.pl/obrazek/2071804/problemy-kobiet.html
Poczytajcie sobie komentarze pod tym postem, naszych dzielnych, kochanych i niedocenianych Polaków
Edytowane przez Puolatar Czas edycji: 2014-06-03 o 23:05 |
|
|
|
|
#98 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I jeszcze od siebie dodam, ze wg. moich obsewacji, ogolnie wiekszosc Polakow jest spokojnymi, dobrymi mezami, ktorymi mozna sobie latwo porzadzic bo ogolne sluchaja sie swoich kobiet, nawet wtedy jak nie maja one racji i odnosza sie do nich we wredny sposob, co u Polek nie jest rzadkoscia, jezeli chodzi o odnoszenie sie. Nie sluchaja sie wlasnych matek, tylko wlasnych zon i ogolnie tancza jak im zagraja zony, zwiazki z Polakami sa z tego powodu bardzo latwe dla kobiet, i Polki (wiekszosc) lubia takich, ktorymi moga sobie latwo porzadzic i potem jeszcze na nich ponarzekac, jacy sa do niczego, zli i fizycznie tez od innych gorsi. A jest tyle samo przystojnych Polakow co i innych, potem zalezy tylko jaki kto typ urody woli, jasniejszy, ciemniejszy itp. Poza tym Polki uwazaja, ze one to wygladaja duzo lepiej od Polakow, a wygladaja tak jak ich siostry czyli, ani lepiej ani gorzej. A do Wlochow to bym dorzucila jeszcze Hiszpanow, szczegolnie hiszpanskich Gitans, i jeszcze inne bardziej egzotyczne nacje, np. muzulmanskie, czyli takie narodowosci, w ktorych tradycji, kulturze i religii, szacunek do matki i ogolnie rodzicow jest duzy. Wtedy nawet dorosle, zonate dzieci licza sie ze zdaniem matki, np. u Gitans po Bogu, jest matka.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-06-04 o 16:14 |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat uwazam,ze szacunek dla matki tak, ale posluszenstwo nie.
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Ona jest jeszcze w Iranie, on chce ją tu ściągnąć, w tydzień stracił dla niej głowę...
|
|
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
widzial ja wogole na live? czy na necie ja poznal, to w sumie nie jest dziwne, wiadomo, ze tam faceci ograniczaja prawa kobiet, moze po prostu chce mieszkac w cywilizowanym kraju.
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Taka tygodniowa znajomosc to nie zwiazek a z watku wynika, ze on chyba glownie chce dokuczyc bylej moze tej laski w ogole nie byc.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
w sumie Iran to bieda, i tam nie ma perspektyw dla kobiet, wiec jakis maly % z tych ludzi moze jednak ten swoj honor schowac do kieszyni, to nie Europa gdzie moga wegetowac z zasilkow. z Iranu jest popularna pewna modelka, ktora grala w klipach Basshuntera. z bialymi sie zadaje, wiec kto wie. te Turzynki w DE to tez takie dziwne, rozne rodzaje, ale ja z zalozenia nie zadaje sie z nimi. bez wgledu na plec.
...takie zakochanie nie jest mozliwe, to fascynacja seksualna, ubrana w ladne slowka. facet nie moze sie zakochac w kilka tygodni, nim kieruje instynkt, ktory moze hamowac, ale nie musi. |
|
|
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie mam pojęcia co nim kieruje i nie wiem czy facet może się zakochać w tydzień...on twierdzi,że się zakochał i po tygodniu wyznawal miłość dozgonną do Anioła, niesamowite szczęście itd (źródło : fb)
|
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;46134903]I niestety, często też widzę na ulicach Dublina łatwe Polki z Arabami, Turkami, Hindusami. Czasem to aż mi za nie wstyd ;/.[/QUOTE]
hmyy.... widzialam juz takie teksty na innych watkach i zastanawiaja mnie dwie rzeczy: a) co to jest "latwa Polka"? b) dlaczego takimi epitetami rzuca sie tylko w dziewczyny w zwiazkach z Arabami?
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, kuzyn mojej chrzestnej z Japonka, wujek z Niemka, w ogole zmam sporo takich par, jak pomysle
Sent from my iPad using Tapatalk |
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Szien latwa dziewczyna to proste by nie rzec prostackie okreslenie kobiety dajacej sie latwo poderwac czasem wrecz uzywane jest okreslenie zdobyc. Nie jest to polszczyzna wysokich lotow i w poematach milosnych raczej tego nie znajdziesz. Okreslenie nie ma nic wspolnego z charakterem dziewczyny, nie jest pewne czy wg tej teorii dziewczyny maja jakis charakter jesli nawet to z uwagi na krotki czas znajomosci z zalozenia nie ma on wiekszego znaczenia.
Zdobywcami kobiet zazwyczaj sa faceci, ktorzy maja malo innych "zdobyczy" i traktuja to jako forme dowartosciowania sie w czasie gdy bardziej wartosciowe jednostki tej samej plci zdobywaja wyksztalcenie, pozycje zawodowa, mieszkanie, buduja dom i sadza drzewo oraz kombinuja jak kobiete zatrzymac. Skrajnym przeciwienstwem zdobywcy jest tzw. typ naukowca, ktorego to kobieta sama musi poderwac bo taki to nie wychodzi z biblioteki i zazwyczaj nawet nie zna adresow lokalnych knajp We Francji istnieje dla odmiany okreslenie kobieta trudna i jest to skrot myslowy od kobiety z ktora trudno wytrzymac. Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to się nóż w kieszeni otwiera jak słyszę coś takiego, jestem z Arabem to już jestem puszczalska i łatwa :banghead: Tak bo Arabowie to nie ludzie, wieje rasizmem.. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spodziewalabym sie takich okreslen od zakompleksionej meskiej czesci Polakow ale nie od Polek. Bo kto wyznacza granice podrywu tak naprawde? w ktorym momencie mozna powiedziec "ona sie puscila", jest jakis magiczna rama czasowa, o ktorej do tej pory nie wiedzialam? Dziwi mnie, ze taki epitety badaja tylko pod adresem dziewczyn, ktore spotykaja sie z panami o ciemniejsszym kolorze skory. Tak jakby ich wybor dawal nam nadludzkie sily czytania przeszlosci i od razu wiemy w ich przypadku ile one sie z nim widzialy zanim sie z nim zwiazaly? calowaly? daly dotknac? przespaly? Nie mam w swoim srodowisku wielu par Polka-Ciemnoskory Pan (moze z dwie) ale nigdy nie myslalam o tych dziewczynach w ten sposob, nawet mi to przez glowe nie przeszlo. Wyrazajac sie o kims w ten sposob odbiera im sie nieslusznie szacunek i nagle spadaja z rowni i sa kategorowni jakby byli podludzmi, ktorych zdrowy czlowiek patykiem by nie dotknal no bo to taki nadpsuty owoc.
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Ja po wielu latach tułania się po świecie poznałem ludzi z różnych krajów i wszystkich kontynentów. Atrakcyjne i wartościowe kobiety można spotkać w każdym kraju, ale tylko z Polkami, Czeszkami i Słowaczkami potrafię nawiązać głębszą nić porozumienia, coś bez czego nie wyobrażam sobie wejść w związek. Tylko w towarzystwie kobiet z tych krajów czułem się zrozumiany, i nie musiałem się z niczego tłumaczyć.
Znam dużo par mieszanych ale tylko ona-Polka on-niePolak. Co dziwne, on nigdy nie zna polskiego i nie chce się uczyć, ona zawsze zna jego język. Sytuacja dla mnie niemożliwa, bo ja bym się koniecznie nauczył jej języka. |
|
|
|
|
#113 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie myślę w takich kategoriach, nie pojmuję co takie określenie ma oznaczać. Dlaczego ,,łatwa" jest negatywne, kto jest ,,łatwy", co zrobić, żeby nie odebrano Cię jako ,,łatwą"? Jeżeli wyjdę za mąż to będę ,,łatwa"? Bo naprawdę nie wiem. Rozumiem, że należy być ,,trudną". Tylko też nie wiem o co chodzi. Czy każda kobieta w związku jest tą łatwą? A singielka jest ok? Zaręczona ok? Zakonnice są ok? Krążą historie, w większości prawdziwe, o złym traktowaniu kobiet w arabskiej kulturze. Polacy mogą się poczuć trochę lepiej, bo jesteśmy mimo wszystko Europejczykami i mamy bardziej cywilizowane zwyczaje. Obraża się kobiety, które wiążą się z Arabami też z powodu prymitywnego rasizmu. Ja nie potrafię oceniać ludzi o których nic nie wiem. Jeżeli kobieta jest z Arabem to jest ich sprawa, widocznie jest im dobrze. Może ten Arab nie jest taki jak mówią nam stereotypy. Ja też nie jestem stereotypową Polką. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
faktycznie obcokrajowcy nic sie nie ucza jezyka partnerek, to swiadczy o tym, ktora strona musi od siebie dac wiecej... jednak to kobieta zawsze sie dostosowuje do faceta, a nie na odwrot. zauwazcie ze polacy tez sie nie ucza ukrainskiego...
tak samo jest z religia, zawsze kobieta sie dostosowuje do faceta, na co on pozwoli, jakie ma oczekiwania. jak powie, ze nie ma isc do kosciola to nie pojdzie. latwa - to taka, ktora miala wielu partnerow i sie z tym nie ukrywa, jak np. miala z 6-7 wieku nastu lat, to ma opinie latwej, z taka dziewczyna ciezko chodzic na powaznie. presja otoczenia to raczej przekresla. latwa to tez taka, ktora jest z pewnymi grupami obcokrajowcow, ktorzy slyna z nachalnosic, jak np. turek zaczepi na ulicy i sie z nim umuwi, bo 99 kobiet przed nia go zbylo. co ciekawe facet nie moze byc latwy, nawet kobiety tak nie mowia. czasem opinie latwych przypina sie danym nacja, ale to robia przewaznie faceci z zagranicy, ktorzy nie moga wlasnie wyrwac nic. o ukrainkach sie mowi u nas ze latwe ale to mit, bo nawet trudniej jest z tego co wiem, bardziej kalkuluja, jak zrobie to z nim, to juz musi mnie brac na powaznie. turki tez tak mowia o niemkach, ze sa latwe, ale co ciekawe nie maja szans na lepsze partie, i je obrazaja pozniej. cyganie tez mowia ze polki latwe, ale dlatego ze polki ich dyskryminuja przewaznie. Edytowane przez JP84 Czas edycji: 2014-06-23 o 15:47 |
|
|
|
|
#115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo moze i umie.Zatem Twoja teoria jest z posladkow :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
od reguly sa wyjatki zawsze.
|
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Teoria z językami jest o kant d...
Jak już zauważyliśmy w tym wątku to najczęściej kobiety wybierają partnerów obcokrajowców, a nie faceci obcokrajówki. Zwykle pary, prędzej czy później, dążą do zamieszkania razem i na tym etapie, nie ukrywajmy, wybiera się najczęściej kraj o większych możliwościach, a co za tym idzie - wspomniana Polka przeprowadza się do kraju zamieszkania/pochodzenia swojego faceta. No i tutaj już wyboru nie ma - języka się trzeba nauczyć, żeby jakoś funkcjonować w społeczeństwie. Stąd najczęściej partnerki znają dużo lepiej język partnera, bo po prostu jest to język, z którym żyją na co dzień. Partnerzy w większym lub mniejszym stopniu uczą się polskiego od swoich partnerek, bo ciężko znaleźć kurs w szkole językowej czy choćby jakąkolwiek inną możliwość nauki tego języka. Kontakty z partnerką i jej rodziną/znajomymi są tu w zasadzie jedyną pomocą. Wśród par, które znam (Polka-Obcokrajowiec) i które zdecydowały się zamieszkać w Polsce to właśnie partner-facet mówi po polsku (nauczył się języka kraju, w którym mieszka), a partnerka jest najczęściej na etapie nauki języka partnera. Inaczej ma się z parami, które żyją w kraju, który dla obojga jest obcy, np. Polka i Portugalczyk mieszkający w USA - pary takie najczęściej rozmawiają w języku angielskim, a swoich narodowych języków uczą się bardziej "dla przyjemności" drugiej strony i robią to raczej w podobnym stopniu. Nie widzę więc żadnego związku nauki języka z poświęcaniem się dla partnera. |
|
|
|
|
#119 |
|
Wtajemniczenie
|
o juz daj spokoj bo Twoje komenatrze smieszny sie robia
W ogole powiedzenie "wyjatek od reguly" jest nielogiczne. Mojemu profesorowi od logiki to krew sie gotowala jak to slyszal.
|
|
#120 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Goraco sie zrobilo na watku. Ja okreslenie latwa znam takze wobec tych dziewczyn co sie przyjaznia z polskimi Wieskami. Wiesiek wtedy uchodzi za macho, a Kaska za latwa.
Cytat:
![]() Cytat:
i nie pisales wczesniej ze szukasz wsrod nastolatek partnerki. Trzeba bylo tak od razu. Cytat:
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Czytalam raz artykul, ze Polki powinny byc z Polakami (wg autora oczywiscie) bo uwaga ... w dziecinstwie ogladali te same filmy to az tak gleboko uksztaltowalo ich osobowosc, a nie przepraszam osobowosci nie ma, sa filmy. e tam w Paryzu sa kursy polskiego, polonistyka na Sorbonie, polskie dyktanda organizowane przez ambasade etc. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2014-06-25 o 15:57 |
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.

. Po prostu trafiłyście na wieśniaków i tyle.

Jak nie wyjdziesz za maz zaraz po studiach i ci sie nie spieszy jak kolezankom to potem nie bardzo jest w czym wybierac i zaczyna byc w polskich realiach za pozno. Inaczej wyglada to zagranica gdzie ludzie paruja sie i zakladaja rodziny pozniej np we Francji nie ma problemu ze znalezieniem 30 latka kawalera bez zadnych przejsc , ktory wlasnie w takim wieku zaczyna szukac zony wczesniej jest dla niego za wczesnie. Po prostu tu jest inny wiek dobry na slub niz w Polsce.