![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: aparacik - sporo pytań :)
na dziaslach nic mi sie nie robilo ale pamietam ze od czasu do czasu robily mi sie ranki wewnatrz policzkow od tych metalowych kosteczek ktore po tyg gdzies sie goiły
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Mnie sie długo też nic nie robiło... Ide za kilka dni do ortodontki i może mi będą zdejmować aparat, bo straszne podrażnienia
![]()
#93 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Ja mam aparat od miesiąca i nigd nic takiego mi się nie działo... Po kilku dniach od założenia miałam afty, ale swoje już wycierpiałam i jest dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Ja dumnie nosze moj aparcik juz od 3 miesiecy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#95 |
Zakorzenienie
|
jak ja bym już chciała go mieć, ale funduszy brak, zdecydowana jestem na 100% lekarza tez juz wybrałam, bo wywiad mały zrobiła, ale teraz muszę sie zmotywować i zaoszczędzić pieniędzy trochę to może rodzice też dołożą conieco
![]() napewno będzie to metalowy bo na porcelankę to mnie napewno nie stać ![]() podzielcie się jak z upływem czasu jest u Was? jakies trudności, nieprzyjemności, jak tam znajomi? jak jedzienie?
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przerwa między zębami
miał ktoś jeszcze podobny problem i zakładał aparat, ile trwa lecznie?
ja jestem już zdecydowana tyklko nie mam funduszy, ale chęci to podstawa ![]()
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Dot.: diastema
ooo to ja myślę że u mnie też poł roku i nie będzie prześwitów i przeciągów
![]() tylko jeszcze trzeba kase zarobić myślę że aparat stały to jedyne skuteczne wyjście, trzeba bylo 19 lat męczenia się z tym żeby do tego dojrzeć, to teraz ze 2 lata na zbieranie funduszy ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Ja nosilam aparacik gorny 3 lata
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Najwiekszym minusem noszenia aparatu sa tylko ciagle wydatki ![]() ![]() Edytowane przez paula00 Czas edycji: 2005-06-01 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Dot.: przerwa między zębami
Diastema miedzy siekaczami najczęsciej spowodowana jest niskim przyczepem wędzidełka wargi górnej ... wiec pierwszym krokiem jest podcięcie wędzidełka, drugim założenie aparatu stałego. Leczenie jest kosztowne (1500- 2000 zł / jeden łuk + wizyty kontrolne raz w miesciacu ok 100 zł / Kraków w innych miastach może ciut mniej ), trwa 1-2 lat ale trzeba pamietać że aby utrzymać efekt lecznia konieczny jest aparat retencyjny . Leczenie retencyjne to następny rok lub dwa ( noszenie aparatu retencyjnego trwa nie mniej jak noszenie aparatu stałego ), jeżeli zrezygnujemy z noszenia aparatu retencyjnego to zęby wrócą do stanu wyjściowego.
Całuski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Stały aparat na zęby.
Czy ktoś się orjentuje, ile one teraz kosztują i czy jest możliwoćś zapłaty w ratach??
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stały aparat na zęby.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
To w takim razie może wie ktoś ile kosztuje taki aparat w Olsztynie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
U mnie aparat kosztuje 1600 zł za jedną szczękę i 100 zł comiesięczne wizyty. Jest możliwość zapłaty w ratach - polega to na tym, że najpierw możesz wpłacić taką kwotę, jaką aktualnie dysponujesz - np 500 zł, a po dowolnym czasie dopłacić resztę, oczywiście bez żadnych odsetek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
O Boziu strasznie drogo!!! Kiedyś jak miałam nosić aparat to kosztował 2000-2500. Szkoda, ze moi rodzice się nie zdecydowali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
wierz mi może to trochę drogo ale warto. tzn. nie wiem jak poważną masz wadę ale taki apart naprawdę dużo daje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Aparat na zęby we Wrocławiu?-szukam ortodonty...
Mam nadzieję że ten dział jest odpowiedni na ten temat
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Pudding Czas edycji: 2005-09-22 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Aparacik ortodontyczny!!!
Mam do was kochane wizażanki takie pytanko. Mianowicie mam zamiar założyć sobie stały aparacik na zęby lecz zależy mi na tym aby był jak najmniej widoczny. I w związku z tym powiedzcie mi (jeśli ktoś jest zorientowany w temacie) czy mniej widoczny jest aparat z przezroczystymi podkładkami zakładany na samej górze zęba czy takie, którego podkładki są porcelanowe (białe) lecz zakładane od czwórek w głąb jamy ustnej (czyli na piątki, szóstki...) a na najbardziej widocznych ząbkach (jedynki, dwójki...) jest widoczny tylko drucik (nie ma podkładek). Bardzo proszę o pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
BAN stały
|
Dot.: Aparacik ortodontyczny!!!
Aparat zawsze sie zakłąda na wszystkie zęby, nie ma czegoś takiego jak tylko na tylne bo by wtedy nie dzialal.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
BAN stały
|
Dot.: Aparacik ortodontyczny!!!
Samam mam aparat juz prawie drugi rok. Na szczęści góre mi juz ściągneli pare miesięcy temu i teraz sie męce tylko z dolem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Przerwa między zębami
Moje kochane. Od kilku lat (dopiero kilka lat temu zaczęłam to dostrzegać i zaczęło mi to przeszkadzać, ale mam to od dziecka) cierpię z powodu przerwy między górnymi jedynkami, jakiś 1mm albo 1,5. Jako dziecko nosiłam aparat, który wyprostował mi resztę zębów, ale na te jedynki miałam póżniej inny, którego nosić nie chciałam (a przetłumacz upartemu dziecku, że trzeba -->
![]() ![]() ![]() I w ogóle, duże te moje jedynki i nieładne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
Dot.: Przerwa między zębami
jejku jejku.... masz ladne zabki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
w sumie mozna ta dzire zalepic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Natko_pietruszki sa rozne metody zeby zlikwidowac ta urocza diasteme.
Najlepsza i najbezpieczniejsza to aparat na stale.Korony i licowki oslabiaja zeby wiec nie polecam. Zastanow sie nad aparatem jezeli bardzo ci przeszkadza ta diastema.Swoja droga uwazam ze ona wogole nie szpeci tylko dodaje uroku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Jejku, ale masz ładne zęby i uroczą "furtkę" między zębami! Sama bym chciała miec taką.
![]() Osobicie polecam CI zaakceptować ten stan, bo jest on wyjątkowy i nie sądzę aby wpływał niekorzystnie na uzębienie! Naprawdę nie ma sensu likwidować diastemy, mnie się tam podoba. ![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
No dziękuję Wam bardzo
![]() ![]() ![]()
#118 |
Zakorzenienie
|
Mi taka diastema zrobila sie w czasie noszenia stalego aparatu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
znam Twój ból i to że może ona utrudniać życia, bo sama taką posiadam, moje zęby też są duże i diastema też, u mnie głównie spowodowana tym że nie wyrosła mi 4 górna
ja zbieram własnie na aparat, bo wiem że tylko on może załatwić sprawę, ale niestety nie mogę liczyć na pomoc materialną rodziców, bo dla nich to niepotrzebne i wyrzucanie pieniedzy w błoto, ale włansie te zęby sprawiaja że prawie się nie uśmiecham bo sie ich wstydzę, że jestem skryta i od roku już siedze non stop w domu bo sie wstydzę ![]() koszt ogromny, zwłaszcza że większość ortodontów twierdzi iż aby uyskac trwały efekt trzeba nosić 2 łuki na górę i dół żeby zęby były równe ale wiem że jeszcze kilka miesiący i zadrutuje sie na te 2 lata i przecierpię tylko żeby mi starczyło pieniędzy oraz odwagi żeby wydać pieniadze wbrew woli rodziców, zarabiane przezemnie przez 6 miesiący na stażu wierzę że Tobie też się uda, wiem że warto ją leczyć, zwłaszcza że zęby widać jakby nie było ja to juz nawet nie mówie o uśmiechaniu, jestem czasem zła na siebie jak gdzieś się szykuję bo już chciałam wyjść i zaczne mówić przechodząc koło lustra i się zobaczę, to się przebieram i zostaję w domu wiem więc co czujesz bo jestem w podobnej sytuacji, moja dentyska powiedziała że niepotrzebnie ja chcę zlikwidowac bo jest ładna ale ja jej nie nawidzzę, czasem niektórym sie wydaje że to ładne ale to nieliczna grupa ludzi, zresztą to co innego widzieć ją raz na jakiś czas u innych a samemu ja mieć ![]() koszmar potrafi to dobjiać człowieka, bo szpeci mnie to i wiem o tym i będe walczyć ![]() tu link do forum na gazecie.pl o ortodoncji http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832 życze wytrwałości w zbieraniu kasy ![]()
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
AA i jeszcze jedno, mialam dosc szerokie jedynki wiec balam sie to bedzie brzydko wygladac, ale trafilm na naprawde super specjaliste, ktory przedluzyl mi je minimalnie takze wszytko wyglada tak jak powinno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.