Wycofany Harmonet? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-11, 09:52   #91
Kiya
Zakorzenienie

Dot.: Wycofany Harmonet?

Ja wysłałam maila do producenta z pytaniem co tak właściwie jest z tymi tabletkami nie tak,jeśli są uczciwi to powinni poinformować nabywców co sie stało w końcu to nie są pastyki od bólu gardła
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 09:56   #92
justyna_t
Zadomowienie

Właśnie czytałam, że tabletki te powodują zakrzepice krwi i źle działają na wątrobe.
Stary 2005-10-11, 10:10   #93
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

Cytat:
Napisane przez Justy
farmaceutycznych.
tu macie komunikat Głównego Inspektora Farmaceutycznego ze szczegółami:
http://www.gif.gov.pl/wstrz_w_obrot.html

Harmonet: NO155B d.w.04.2008; NO157A d.w.04.2008; NO264A d.w.06.2008
Tri-Minulet: XO5341 d.w. 12.2007
Stediril 30: XO5341 d.w. 06.2007
Boshe zbladłam od stóp do głów Stediril wstrzymali, a ja dopiero co zaczęłam go brac (tzn skończyłam właśnie 1 opakowanie), bo sie przerzuciłam z Harmonetu. Dosłownie z deszczu pod rynne. Dotego zapomniałam w niedziele wziąć ostatniej tabletki i wzięłam ją dopiero w poniedizałek. No załamanie na całej linii...Odrazu oczywiście pobiegłam zobaczyć jaką serię miał mój Stediril. Ufff - 267R.Ale i tak będę miała niezłą nerwice teraz, aż do momentu kiedy wystąpi krwawienie...
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 10:57   #94
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justyna_t
Właśnie czytałam, że tabletki te powodują zakrzepice krwi i źle działają na wątrobe.
jak to???? po to płacę większą kasę za minipigułki żeby nie odbijały się na moim zdrowiu (a przynajmniej w mniejszym stopniu), a głównie na żołądku i wątrobie, które ucierpiały u mnie po Diane. Te miały być "bezpieczne"
jucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 11:23   #95
Izunia86
Wtajemniczenie

GG do Izunia86

Wlasnie wrocilam od ginekologa.Czekalam od 7 i wrocilam przed momentem :|
Pani ginekolog nakrzyczala na mnie ,ze zamiast myslec o antykoncepcji powinnam sobie zrobic dzidziusia :O
Co do plasterkow to powiedziala ,ze nie jest tak rozowo. Pigulke przyjmuje sie codziennie i trzeba o niej pamiatac ,zas plasterki przykleja sie co jakis czas ale podobno wiele kobiet skarzy sie ,ze to ciagle sprawdzanie wywoluje u nich stres Ale to mniejsza sprawa. Wiecej o plasterkach mi nie poiwedziala ,bo zapisala mi Jeanine. Te sa podobno dobre i roznia sie od innych. Mam nadzieje ,ze bedzie oki .
Izunia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 11:26   #96
Izunia86
Wtajemniczenie

GG do Izunia86

Macie jakies opinie na temat jeanin ?
Stary 2005-10-11, 11:51   #97
Justy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_t
z tego co ja słyszałam i czytałam to one nie sa wadliwe dlatego, że nie działają, a dlatego, ze niszczą wątrobe, ale to dziwne ja tez mam tą serie i moje testy wątrobowe nic nie wykazują.
a inne serie nie niszczą wątroby?

przyczyna wstrzymania obrotu jest podana w komunikacie GIF: wątpliwości co do jakości.

a wszystkie pigułki bez wyjatku są obciążeniem dla wątroby; mniejszym lub większym, ale są.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 11:58   #98
Justy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EVAgwiazdka
wlasnie zobaczylam ze jem te z seri NO 155B :/ do 04.2008 juz jestem po pierwszym tygodniu co radzicie mam dokonczyc opakowanie czy je odstawic ??? jutro lece do apteki bo skoro ta seria jest wadliwa i nie dziala (

te serie MOGĄ być wadliwe. trwają badania. dopóki nie będzie wyników, nie będzie mozna sprzedawać tych serii. jeśłi okaże sie, ze wszystko jest OK, wstrzymane serie wrócą do aptek.

jeśli kupiłaś pigułki przed ukazaniem się komunikatu o wstrzymaniu w obrocie (05.10.2005), to apteka nie ma obowiązku przyjęcia od Ciebie napoczętego opakowania (kwestia dobrej woli).
Pewnie skończy się na wizycie u lekarza, nowej recepcie i nowej paczce leku z dobrą serią.
Możesz też skontaktować się z producentem (Wyeth) i zapytać, jak Ci zrekompensują straty (pieniedzy i nerwów).
Stary 2005-10-11, 12:14   #99
justyna_t
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justy
a inne serie nie niszczą wątroby?

przyczyna wstrzymania obrotu jest podana w komunikacie GIF: wątpliwości co do jakości.

a wszystkie pigułki bez wyjatku są obciążeniem dla wątroby; mniejszym lub większym, ale są.
Ja napisałam, że miałam badania i nic mi nei wykazało ani przy tej serii ani przy innej- moja wątroba ma się swietnie
Stary 2005-10-11, 14:19   #100
katibrown
Raczkowanie

Ja także zażywałam Harmonet, libido oczywiscie prawie zero. Teraz od miesiaca zażywam Yasmine, lecz niestety dotarły juz do mnie słuchy że kiepską opinię mają za granicą. Był już taki wątek wczesniej .... Biorę Yasmine, ale chyba pewności nie ma, że jakiś czas równiez ten lek wycofają...
katibrown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 14:28   #101
EVAgwiazdka
Raczkowanie

Smile Dot.: Wycofany Harmonet?

Cytat:
Napisane przez Justy
te serie MOGĄ być wadliwe. trwają badania. dopóki nie będzie wyników, nie będzie mozna sprzedawać tych serii. jeśłi okaże sie, ze wszystko jest OK, wstrzymane serie wrócą do aptek.

jeśli kupiłaś pigułki przed ukazaniem się komunikatu o wstrzymaniu w obrocie (05.10.2005), to apteka nie ma obowiązku przyjęcia od Ciebie napoczętego opakowania (kwestia dobrej woli).
Pewnie skończy się na wizycie u lekarza, nowej recepcie i nowej paczce leku z dobrą serią.
Możesz też skontaktować się z producentem (Wyeth) i zapytać, jak Ci zrekompensują straty (pieniedzy i nerwów).
czesc ) kupowalam dzien po wycofaniu bylam dzis w aptece i dali mi nowe opakowanie z innej serii a producent Wyeth mi odpisal na maila ze wstrzymanie sprzedazy nie ma zwiazku z jakoscia tabletek )
EVAgwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 14:36   #102
katibrown
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EVAgwiazdka
czesc ) kupowalam dzien po wycofaniu bylam dzis w aptece i dali mi nowe opakowanie z innej serii a producent Wyeth mi odpisal na maila ze wstrzymanie sprzedazy nie ma zwiazku z jakoscia tabletek )
To ciekawe, przeciez na stronie Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego jest jednoznacznie napisane ze z powodu podejrzenia, że nie spełniają wymogów jakościowych - oczywiscie tylko konkretne serie, bo przeciez sam lek nie jest wstrzymany ze sprzedazy.
katibrown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 14:51   #103
martta19
Raczkowanie

Izunia,Jeanine sa w porzadku,biore je juz od jakiegos czasu.Wczesniej dlugo bralam haroment,potem krotko Mercilon i teraz Jeanine.Po Mercilonie moje libido wynosilo 0 i ogolnie bylo zle..I pani ginekolog powiedziala ze po Jeanine,po jakims czasie wszystko wroci do normy...I rzeczywiscie jest troche lepiej.
Stary 2005-10-11, 15:52   #104
elganja
Rozeznanie

Heyka Babeczki!
Jest lek o składzie identycznym jak harmonet jest to logest firmy shering.
Ja po harmonecie miałam masę dziwnych negatywnych objawów, nie tylko libido mi spadło ale jeszczs depresja mnie dopadła. Jęsli was stać z anty polecam evrę stosuje już 4 opakowanie tych plasterków i jestem bardzo zadowolona. Minusem jest cena: ok 60 za opakowanie (czyli 3 szt - na miesiąc). Ale omija watrobę. I dlatego są chyba troszkę lepsze od tabletek.
Pozdrawiam i Buziaki przesyłam
Stary 2005-10-11, 15:59   #105
Izunia86
Wtajemniczenie

GG do Izunia86

Cytat:
Napisane przez martta19
Izunia,Jeanine sa w porzadku,biore je juz od jakiegos czasu.Wczesniej dlugo bralam haroment,potem krotko Mercilon i teraz Jeanine.Po Mercilonie moje libido wynosilo 0 i ogolnie bylo zle..I pani ginekolog powiedziala ze po Jeanine,po jakims czasie wszystko wroci do normy...I rzeczywiscie jest troche lepiej.
A libido w miare sie poprawilo ? Ginekolog powiedziala mi ,ze Jeanin sa troche inne od reszty tabletek ,ale nie wiem w jakim sensie ... moze skladem ,nie wiem nie powiedziala.
To co bym najbardziej chciala osiagnac to wieksze libido niz dotychczas i mniejsze popadanie w humorki
Stary 2005-10-11, 20:55   #106
Shiva
Raczkowanie

Dziewczyny, jezeli kupilam harmonet 4.10 czyli dzine przed wydnaiem decyzji GIFu apteka ma prawo mi wymienic je na inne opakownaie badz zwrocic pieniadze??
Bylam dzisiaj i babka wrecz oburzona mi nie oddala pieneidzy a wymienic nie mogla bo nie miala na co. Powiedizalam jej ze zostal wycofany a ona z oburzeniem skad ja takie rzeczy wiem!!!!!! Jutor ide rozmaiwac z keirownikiem apteki, dodam ze nie mam paragonu ale mam odpis (paragon zostal w patece dolaczony do recepty) poniewaz nie bylo mie stac na wykupienie 2 opakowan na raz. Jestem oburzona gdyz 30 zl to dla mnie duzo kasy i nie moge sobie od tak ich podarowac. Napsizcie prosze czy maja obowiazek mi zworcic pieniadze, bo jutro ide sie "wyklocac".
Pozdrawiam
Shiva
Shiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:00   #107
Marigold19
🦄

Ale masz z którejś z tych felernych serii?
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:21   #108
Shiva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marigold19
Ale masz z którejś z tych felernych serii?
tak mam NO157A
aa i co najlepsze babka powiedziala ze wycofali tylko jedna serie
Stary 2005-10-11, 21:26   #109
Catkin19
Raczkowanie

GG do Catkin19

Ja tez zaczelam opakowanie z tej felernej serii. nie wiem co mam z tym robic? boje sie przerwac, bo nie powinno sie. boje sie brac dalej, bo nie wiadomo na czym polega feler. i wkurzam sie jeszcze ze stracilam 60 złotych, bo wykupilam dwa opakowania, zeby miec na zaś. a podobno nie ma decyzji w aptece co maja robic z tymi sprzedanymi z tej serii. panie mi tylko rozkladaja rece. dodatkowo musze wydac niespodziewanie 50 zł na wizyte u lekarza, bo cholera wie, co z tymi tabletkami jest nie tak.
Catkin19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:28   #110
Shiva
Raczkowanie

dodam jescze ze nie zaczelam tego "felernego" opakowania, czyli jest nienaruszone
Stary 2005-10-11, 21:30   #111
justa79
Zakorzenienie

GG do justa79

Cytat:
Napisane przez Shiva
Napsizcie prosze czy maja obowiazek mi zworcic pieniadze, bo jutro ide sie "wyklocac".
przecież justy już napisała wyżej, że jeśli kupiłaś je przed 5.10, to NIE mają obowiązku Ci ich wymienić.

Klikaj codziennie:
http://www.zmilosciserc.pl/donate.php
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

Nie udzielam indywidualnych porad poza forum!
justa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:37   #112
Marigold19
🦄

Ja tam ostatnio jestem w bojowym nastroju, więc pewnie bym zrobiła awanturę. Wydrukowałabym to, co było w tym linku i na tym się opierała. Z drugiej strony to też nie apteki wina, że tak się stało, więc może lepiej zejść z tonu i spokojnie porozmawiac.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:37   #113
Catkin19
Raczkowanie

GG do Catkin19

a co jesli kupilam dokladnie w tym dniu? okolo 9:30?
Catkin19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-11, 22:26   #114
iwciunia
Zakorzenienie

No więc dziewczyny, byłam w aptece... Pani oddała mi pieniążki (oczywiście po 10 min negocjacjach - brak paragonu ) i przeprosila... Okazało się, że informacja o wadliwej serii dotarła do apteki dopiero w poniedziałek (WCZORAJ!) i nie mieli pojęcia, że wycofano tabletki właśnie z TEGO powodu... Poza tym Pani powiedziała, że nie wiedzą, czy te tabletki będą jeszcze w sprzedaży - stąd oddanie kasy, a nie zamiana

Powiem wam, że strasznie mnie ta sytuacja zestresowała... Jedno wiem na pewno - tej firmie już nie zaufam!
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 22:33   #115
Shiva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justa79
przecież justy już napisała wyżej, że jeśli kupiłaś je przed 5.10, to NIE mają obowiązku Ci ich wymienić.
Justy napisala ze nie maja obowiazku przyjac NAPOCZETEGO opakowania, moje jednka jest nie ruszone.
Stary 2005-10-12, 01:11   #116
Justy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shiva
Justy napisala ze nie maja obowiazku przyjac NAPOCZETEGO opakowania, moje jednka jest nie ruszone.
nie mają obowiązku przyjąć jakiegokolwiek opakowania, a szczególnie napoczętego, jeśli kupiono je przed wycofaniem, czyli 05.10.2005
Stary 2005-10-12, 08:00   #117
Chinka-chu-min
Raczkowanie

Wczoraj zadzwoniłam do mojego lekarza aby sie spytać co z tą aferą z harmonetem.Odpowiedział mi że to konkurencyjna firma narobiła szumu poniewaz wyeth nie dopatrzył sie pewnych spraw formalnych zwiazanych z rozpowrzechnianiem tabletek i nie jest to sprawa składu.jednak ten cały szum odbił sie barzdo negatywnie na firmie wyeth .Moj lekarz dał mi paczke Lgestu i powiedział ze do czasu wyjasnienia sprawy powinnam brac te tabletki.SA TO po prostu ponoc chwyty marketingowe firmy konkurencyjnej.No ale moj spokoj został zachwiany.
Chinka-chu-min jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 11:57   #118
Shiva
Raczkowanie

Bylam w aptece rozmaiwalam z kierownikiem, powiedzial ze nie zwroci mi pieniedzy. Dodal rowniez, ze wycoanie bylo zwiazane ze zlym oznaczeniem serii i ze moge spokojnie zazywacz pigulki. No niewiem czy tak spokojnie, zreszta sama juz niewiem komu wierzyc a komu nie
Pozdrawiam Shiva
Stary 2005-10-12, 14:21   #119
onlychild
Raczkowanie

Ja wczoraj też miałam przejścia

Przyszłam do apteki i mówię że w tej i tej sprawie. A babeczka na mne okrągłe oczy i mówi, że to nie prawda!!! I skąd ja takie informacja mam. Ja jej na to że z oficjalnej strony. No to ona, że musi zadzwonić do innej zaznajomionej apteki. Jak okazało się że Harmonet wstrzymano, to wyszperała jakieś papiery z decyzją ministerstwa i porównuje moją serię z tą w decyzji (szczegół, że zgubiła gdzieś okulary i robiła to za pomocą ogromnego szkła powiększającego) i mówi, że ta seria nie jest wycofana . Ja jej na to że sprawdzałam i że na pewno jest wycofana. Wreszcie znalazła i mówi, że musi zobaczyć w komputerzy bo zdaje się, że oni takiej serii nie sprzedawali. Potem jeszcze usiłowała mi wmówić, że to nie u nich kupowałam (na szczeście miałam rewers na kolejne opakowania), że może mi sie pomyliło itd. Kolejka za mną rośnie, ludzie się denerwują. Wreszcie wymieniła mi opakowanie, mówiąc, że przecież nic się nie dzieje, że lek tylko jest wstrzymany, a nie wycofany. Ja mówię, że jestem w trakcie zażywania opakowania ze wstrzymanej serii i czy mam zażywać, a jak nie to co mam zrobić? A ona na to że lepiej nie zażywać i żeby się u niej dowiadywać czy został wycofany!!! Akurat, tak jakby miała najświeższe wiadomości.
Teraz to chce mi się z tego wszystkiego śmiać, ale wczoraj to myślałam że wyparuję!

pzdr

P
onlychild jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 15:16   #120
natalka26
Raczkowanie

Dziewczyny, jakieś pół godziny temu rozmiawiałam z pielęgniarką z gabinetu mojej pani ginekolog i powiedziała, że z tych informacji, ktore mają, wynika, że wycofanie Harmonetu wiąże się z niedopełnieniem jakichś formalności przez producenta (nie złożeniem odpowiednich dokumentów). Mówiła też, że pani doktor mówiła, że pacjentki mają dalej normalnie tabletki łykać i przeczekać to, co się dzieje. Jutro mają rozmawiać jeszcze z przedstawicielem producenta Harmonetu i będą wiedzieć na 100% co naprawdę się dzieje.

Mam nadzieję, że to się wyjaśni pozytywnie, bo biorę Harmonet prawie 4 lata i jak dotąd nie miałam żadnych skutków ubocznych.
natalka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości