![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Porzucił mnie dla Iranki, którą znał tydzień...nie umiem żyć bez niego
Nie przesadzajcie z tym Iranem, to znowu nie koniec świata i mekka pobożności. Akurat mają u władzy radykałów, ale tak jak dziewczyny pisały - Iran to jedno z najnowocześniejszych państw muzułmańskich i przez bardzo długi czas żyli tam jak w Europie.
Moja ciocia wyszła za Irańczyka, jest muzułmanką, z tym, że przeszła na ich wiarę na długo przed poznaniem go. Po ślubie i jego skończonych w Polsce studiach wrócili do Iranu. I naprawdę ani ich tam nikt nie nęka, ani ona nie siedzi całe dnie w domu, normalne życie im się toczy. Mają dwójkę dzieci - muzułmanie po ojcu. Obydwoje jeżdżą bezproblemowo po całym świecie, studiują na zagranicznych uczelniach, piją, imprezują, mają związki. Żaden zaścianek, jak to często sobie Europa wyobraża. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiscie, ze tak. Nikt nie siedzi tam w barze i chleje winiaka w bialy dzien. Ludzie imprezuja u siebie w domu albo na underground party. Zdarzaja sie oczywiscie naloty religijnej policji i aresztowania ale po zaplaceniu kary wracaja do domu i dalej to samo.
Nie tak latwo wyzwolic sie spod rezimu co nie zanczy, ze kazdy obywatel zyje tak jak mu panstwo nakazuje. EDIT: https://www.facebook.com/StealthyFreedom stronka gdzie Irank wrzucaja swoje zdjecia bez hijabu.
I'm so glamorous, I piss glitter! Edytowane przez szien Czas edycji: 2014-06-15 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Współczuję sytuacji, to musi być trudne.
Dobrze jednak, że autorka jest wolna od pana, który jest tak niestabilny emocjonalnie, że z dnia na dzień pakuje się z ślub z całkowicie obcą osobą. Irance też bym współczuła, gdyby nie to, że nie lubię ludzi aż tak głupich. Nie zna faceta, nie wie o nim nic, nie była u niego nigdy, musi mu we wszystkim uwierzyć na słowo. Dla mnie to jakaś abstrakcja. Równie dobrze on może okazać się menelem po wyrokach. Rodzina też widać nie lepsza, chcą za wszelką cenę wypchnąć córkę z domu, bez względu na to, gdzie i z kim. Jakby z tej historii wyrzucić Iran, to zostaje nam banalna opowieść o panu, który rzuca dziewczynę dla innej i od razu planuje z nią ślub. Ani to mądre, ani romantyczne. ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moja koleżanka jest Iranką, jest bardzo inteligentna, ma taki niesamowicie świeży i przenikliwy umysł. Nie bez przyczyny Persja była przez wieki kolebką naukowców; serce się kraje, jak się widzi, co się teraz w Iranie wyprawia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Autorka powinna sie cieszyc, ze nie zalozyla rodziny z exem i wyszlo szydlo z worka zanim wzieli kredyt na mieszkanie. Moim zdaniem nie ma kogo oplakiwac. ---------- tak w ogole, blog modowy z Teheranu: http://thetehrantimes.tumblr.com/tagged/streetstyle
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Iranie alkohol jest nielegalny, jego spozywanie jest karalne, jak sie dasz zlapac po pijaku wiecej niz raz mozesz to nawet zyciem przeplacic.... W Iranie NIE istnieja dyskoteki, puby i bary, gdzie mozna posiedziesc grupa znajomych (kobiety i mezczyzni) ,napic sie czegos i porozmawiac.... turysci tak,ale nie irnczycy, chyba,ze to rodzina. kobiety musza w chustach na glowie chodzic..... Napisalam wyzej, ze imprezy iranskie to zwykle domowki, plus nielegalny alkohol kupowany na wlasne ryzyko, imprezy organizuja tak, aby nikt w okolicy sie nie dowiedzial, bo moglby doniesc na policje i wtedy zle by sie to skonczylo. Moja kolezanka wyszla za maz za francusa poznanego na uniwersytecie we Wloszech, kolega ozenil sie z meksykanka i teraz mieszka w meksyku, "kombinowane" malzenstwa istnieja, a i owszem, bo znam osoby ,ktore i w ten sposob w iranie ozenily sie czy wyszly za maz, ale to zalezy od rodziny....moi znajomi maja prawo wyboru, nikt ich nie zmuszna, nie maja na sobie presjii rodziny. w Iranie nie mozna robic wielu rzeczy, nie maja tam zadnej swoboy,zadnej wolnosci..... niedawno dokonano dwoch publicznych egzekucji na kobiecie posadzonej o romas (oskrzonej przez sasiada nie meza!) i na parze gejow, ktorzy zostali publicznie powieszeni..... a jakis tydzien temu gruba chlopakow zostalaaresztowana za sluchanie hip-hopu na ulicy, muzyka zostala uznana za demoralizujaca....wiec niech nikt nie mowi, ze to taki otwarty kraj ,a ludzie tacy wyzwoleni. Przyjznie sie od lat z iranczykami, z ich opowiesci wiem co dzieje sie w kraju,jestem na biezaco, przeciez bajek mi nie opowiadaja, wystarczy tv poogladac.... ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- zgadzam sie, Iranki sa bardzo ladne. Mam mnustwo kolezanek z iranu,prawie kazda jezda jest ladna jak laleczka.
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=szien;46892432]ze co? szybko sie starzeja? czas szybciej plynie w Iranie czy cos?
![]() Chodziło mi, oczywiście, o coś innego. Po kobietach z tamtego regionu geograficznego zdecydowanie bardziej widać upływ czasu niż np: po Europejkach. Wiadomo, że dużo zależy od człowieka, ale ogólnie to widać różnicę, przynajmniej ja ją widzę bardzo wyraźnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się z Tobą w 100 %, mój TŻ mieszka w państwie sąsiadującym z Iranem i mówi że to jest piekło na ziemi. Tak, kiedyś to było bardzo liberalne państwo, ale to było pokolenie ludzie którzy są już bardzo starzy, albo już nie żyją. Nowe pokolenia były już wychowywane w innym społeczeństwie i już mieli inną mentalność, mimo że ich rodzice kiedyś byli bardzo otwartymi ludźmi. To samo zresztą było w Egipcie, kiedyś Kair to było przepiękne miasto, uznane zresztą jakieś 60-70 lat temu za najpiękniejsze na świecie. Ludzie byli sympatyczni, otwarci. Teraz dzięki radykałom kraj się rozpada, ludzie zachowują się jak zwierzęta, kobiety wolą chodzić ubrane w chusty i dłuższe stroje nie dlatego że muszą, nie dlatego że tak wypada, tylko obawiają się mężczyzn którzy molestują ich na każdym kroku. Oczywiście to są złe strony tego społeczeństwa, ale jest też wiele pozytywnych, a ich życie na codzień nie jest tak okropne jak nam się wydaje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Ja tam widze po prostu inna kulture niz taki dramat na ziemii. Moze to tez kwestia tego, ze moja ciotka wzenila sie dobrego, wyksztalconego i wysokiego domu, ale im sie tam zyje dobrze. Moje kuzynostwo podrozuje obecnie przez wiekszosc czasu, studiuja w europie, ale obydwoje zawsze do iranu wracaja i mowia ze tam chca zyc. Wiec raczej by ich tak nie ciagnelo jakby to takie iscie dramatyczne bylo
![]() Zakazy i nakazy typu burka i alkochol, sa muzulmanskie, nie stricte iranskie i sa w kazdym panstwie muzulmanski. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
http://www.lightstalkers.org/galleri...ct_sheet/35222
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- No ta tytułowa też inteligentna jest :P . Ale czy się ceni? To nie wiem... wychodzić za nieznajomego dla paszportu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
Rousee: na takiej samej zasadzie mozna pokazac zabite dechami i zapite polskie wsie.
Wiadomo, ze sa klasy, ktore maja najgorzej i te ktore maja lepiej. Tak jest wszedzie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
![]() Chyba nie jest jednak tak jak u nas ![]() "Opium in Iran is widely available, and the country has the highest per capita number of opiate addicts in the world" Te "lepsze klasy" to pewnie wojskowi/ lub właściciele pól ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-06-16 o 13:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A że rozmawiali o tym wcześniej- zważywszy na okoliczności (odległość, prawdopodobnie dość tradycjonalistyczne podejście), wcale mnie to nie dziwi. Mój chłopak wiedział, że chce się ze mną ożenić po miesiącu bycia razem. Gdyby nie przeszkody natury obiektywnej, już byśmy pewnie byli po ślubie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie, poza tym to jest IRAN, w tamtych krajach bardzo źle widziane jest długie chodzenie ze sobą. Zazwyczaj to wygląda tak że rodzice podsuwają synowi dziewczynę z zaprzyjaźnionej rodziny albo kuzynkę, a jeżeli młodzi wpadną sobie w oko to zaczynają się spotykać (oczywiście chłopak najpierw przychodzi do rodziców dziewczyny, często z własnymi rodzicami prosząc ich o pozwolenie na spotykanie się). Randkują ze sobą parę miesięcy, są oświadczyny i za jakieś pół roku ślub. Dla nas może i to jest szybko, bo my mamy w zwyczaju spotykanie się ze sobą latami, mieszkanie ze sobą latami, dopiero później ślub a i tak czy siak mamy całą masę rozwodów. U nich jest ekspresowo i zazwyczaj już do końca życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale oświadczył ci się po miesiącu, czy tylko "wiedział" ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-06-16 o 14:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja założyłam ten wątek, bo to ja cierpię. Jestem 'skrajnie nieobiektywna' opisując to co mnie spotkało,swój ból? Interesujące. Napisałam o tym gdyż przeżyłam szok, dla mnie coś strasznego (a nie jedno już mnie spotkało) i nie mogłam sobie z tym poradzić. Na szczęście fazę 'nie chcę żyć mam za sobą' i nie uważam się za gorszą od niej pod jakimkolwiek względem. Wygląda poważniej jak na swój wiek to fakt. W sumie, fizycznie spędzili ze sobą 3,5 tygodnia. (za pierwszym razem 6 dni za drugim resztę) Edytowane przez Dulcinee Czas edycji: 2014-06-16 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
kobiety z tego rejonu faktycznie szybko sie starzeja, to widac. za pewne sprawa biologi, diety. a np. Azjatki, Japonki tam z kolei jest odwrotnie. czasami facet szybko chce slubu, jak to jest warunek by dostac cos. wiadomo o co chodzi, tutaj racjonalne myslenie odchodzi na bok.
oczywiscie w tym kraju nie ma mowy o jakims rozrywkowym zyciu, bo prawo zabrania. zreszta widac teraz co tam sie dzieje. dziko sie robi co raz bardziej, a czesc kobiet to widzi i pewnie chce sie wydostac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytasz, czy jesteś skrajnie nieobiektywna? Przeczytaj pogrubione- masz odpowiedź. Obiektywna to byłaby relacja kogoś zupełnie niezwiązanego ani z Tobą, ani z Twoim byłym, ani z tą Iranką. Ale nie Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
Niedawno był niemal identyczny wątek tylko że zamiast Iranki była Rosjanka poznana w Egipcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zielona Driada
|
Owszem, miłość zaczyna się od zakochania
![]()
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet, jeśli to jest tylko zakochanie i związek nie przetrwa próby czasu, to posądzanie tamtej dziewczyny o to, że wychodzi za Polaka z wyrachowania, jest wybitnie niefajne moim zdaniem. A przecież tak naprawdę żadna z nas nic nie wie, bo ani nas tam nie było, ani nie znamy relacji faceta, ani tej Iranki. Jedynie zranionej byłej, co może nam nieco zaburzać percepcję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Co innego jest związek wieloletni gdzie ludzie zdążyli się poznac, a co innego parotygodniowy gdzie ludzie tak naprawdę nie widzą nic o sobie. Dla mnie ten związek to zakochanie, fascynacja, która może minąć gdy zacznie się "zwykłe" życie. Moim zdaniem decydowanie się na małżeństwo po takim czasie jest głupotą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.