Zwi±zek na odleg³o¶æ i problem z mieszkaniem. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-05-28, 21:02   #91
Sherminka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 164
Dot.: Zwi±zek na odleg³o¶æ i problem z mieszkaniem.

Autorki w±tków pope³niaj± zasadniczy b³±d - wynajduj± problem, martwi± siê i rozkrêcaj± dramat zanim w ogóle spróbuj± porozmawiaæ z partnerem :P

Autorko, pogadaj z nim a potem siê martw
Sherminka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-28, 21:06   #92
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 592

Cytat:
Napisane przez Grin Poka¿ wiadomo¶æ
tak, ci±gnij tê linê, byle tylko by³o równiuteñko, ¿eby¶ przypadkiem nie musia³a daæ od siebie wiêcej

gdyby¶cie mieszkali razem w swojej prywatno¶ci kawalerkowej, to by¶cie p³acili dwa razy tyle, co ty za jeden pokój, wiêc by³oby to dla twojego portfela tyle samo.
Dok³adnie. Pewnych kwestii nie przelicza siê na pieni±dze, nie da siê te¿ tak zawsze rozliczaæ co do grosza. We wspólnym mieszkaniu by³oby to samo- kupi³am ci Colê poza bud¿etem, oddawaj 2 z³ote, ¿eby by³o sprawiedliwie. Tak to nie wygl±da. Gdybym ja mia³a siê z facetem rozliczaæ, to by siê niez³a sumka uzbiera³a na moj± korzy¶æ. W zwi±zku tak ju¿ jest, ¿e raz jedno, raz drugie ma dobr± sytuacjê finansow±. Je¶li dziewczyna wykazuje ju¿ takie zapêdy do dzielenia wszystkiego na pól i ¿eby by³o sprawiedliwie, to siê wykoñczy przy mieszkaniu razem.

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-05-28 o 21:07
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-28, 21:19   #93
KarlaKarolajna
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 24

Nie jestem typem ze wszystko ma byæ co do do grosza po równo. Jestem raczej bardzo opiekuñcza i lubiê mu ró¿ne rzeczy kupowaæ-nie ¿a³ujê na niego pieniêdzy.Ale uwa¿am ¿e chocia¿ trochê móg³by mi pomagaæ finansowo w takiej sytuacji.Ja wydawa³abym ca³± swoj± wyp³atê na utrzymanie a on mia³by ca³± dla siebie?-nie ponosi ¿adnych kosztów mieszkaj±c z babci±.
KarlaKarolajna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-28, 21:23   #94
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 592

No to zapytaj jego, ile jeszcze osób ma Ci to napisaæ? Ca³y wiza¿? Sk±d my mamy wiedzieæ jaki uk³ad Wam bêdzie pasowaæ?
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-28, 21:36   #95
tamtaglista
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 411

Sorry ale nie rozumiem tego parcia na mieszkanie razem. Tak by³am w zwi±zku na odleg³o¶æ. zwi±zek trwa trzy lata i czeka nas kolejna roczna roz³±ka. Tym razem nie ponad 400 km ale kilka tysiêcy. Dla mnie takie pomys³y typu niech on p³aci za mieszkanie albo od razu by¶ sie wprowadza³a do nich sa chybione. Poczekaj co sie w trakcie tych praktyk wydarzy.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-28, 21:50   #96
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282

Cytat:
Napisane przez KarlaKarolajna Poka¿ wiadomo¶æ
"W koñcu jedziesz tam, ¿eby byæ bli¿ej niego, rozwijaæ wasz zwi±zek, wiêc dla mnie jego wspó³udzia³ w utrzymaniu ciebie tam na miejscu by³by sprawiedliwym wyj¶ciem."
Czujê ze nie jestem zrozumiana,ja mia³abym siê po¶wiêcaæ w 100%-zostawiæ rodzinê,op³acaæ rachunki itd a ch³opak mia³by mnie na miejscu bez ¿adnych kosztów.To chyba nie by³oby fair co nie?
Cytat:
Tak,tylko gdyby¶my mieszkali razem to p³aciliby¶my taka sam±"cenê"mieszkania razem.Ja mia³abym tak siê po¶wiêciæ,a on mia³by mnie na miejscu bez ponoszenia kosztów.
Mi³o¶æ nie polega na kalkulacjach i wyliczeniach ile kto ma do³o¿yæ od siebie, ¿eby by³o po równo i fair... Jak kto¶ kocha, to nie my¶li w ten sposób, nie kalkuluje na ch³odno ile ch³opak powinien zwróciæ Tobie w zwi±zku z Twoim po¶wiêceniem oraz nie obmy¶la siê na za¶ opcji zakoñczenia zwi±zku, gdy ch³opak nie spe³ni przedstawionych ¿±dañ.

Cytat:
Ja wcale nie uwa¿am ¿e to jest szanta¿ ,a sprawiedliwe rozwi±zanie-pój¶cie na kompromis.Babcia nie by³aby bez opieki i ja mia³abym ch³opaka przy sobie.
Teraz ch³opak te¿ nie siedzi non stop z babcia.Ma pracê,dorabia dorywczo,uprawia du¿o sportów,spotyka siê ze mn±.W domu jest tak naprawdê przelotem.
Przecie¿ mieszkaj±c razem nadal opiekowa³by siê babcia,z moj± pomoc±.
Jakby¶my odwrócili sytuacjê, to równie dobrze babcia mog³aby powiedzieæ ch³opakowi i Tobie to samo ¯e ch³opak mieszka z babci± a Ty bêdziesz mieszkaæ tu¿ obok, wiêc bêdzie Ciê odwiedza³ i widywa³ siê z Tob±, bêdzie móg³ czasem nocowaæ i braæ wspólne k±piele i je¶æ romantyczne kolacje.

Rozumiesz? Sytuacje s± identyczne, ale i tak Ty przedstawiasz sytuacjê tak, ¿e Ty bardziej potrzebujesz ¿eby przy Tobie by³ non stop w tym samym domu. Dlaczego tak odrzucasz opcjê mieszkania blisko zamiast skakaæ od razu na g³êbok± wodê?

Cytat:
My¶lê ze mog³abym pój¶æ na takie ustêpstwo ale wtedy chcia³abym by ch³opak chocia¿ w ma³ej czê¶ci pomaga³ mi finansowo.Wtedy ok,by³oby sprawiedliwie.
Ja musia³abym zmieniæ otoczenie,zostawiæ rodzinê,znajomych,sama siê utrzymywaæ(teraz nie muszê bo mieszkam z rodzicami)

My¶licie ¿e to sprawiedliwa umowa:ja sie przeprowadzam,ale on pomaga mi finansowo?
Ojej biedulka... Sama chcesz przeprowadziæ siê do Krakowa i zaryzykowaæ zmianê ¿ycia dla tego zwi±zku. Ch³opak nie mo¿e tego zrobiæ, wiêc albo Ty to zrobisz albo zwi±zek rozpadnie siê przez odleg³o¶æ. To jest Twoja indywidualna doros³a decyzja a Ty tutaj robisz z siebie poszkodowan± i oczekujesz gratyfikacji za swoje po¶wiêcenie...

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Sherminka Poka¿ wiadomo¶æ
Autorki w±tków pope³niaj± zasadniczy b³±d - wynajduj± problem, martwi± siê i rozkrêcaj± dramat zanim w ogóle spróbuj± porozmawiaæ z partnerem :P

Autorko, pogadaj z nim a potem siê martw
Poza tym mia³aby siê przeprowadziæ za rok, a przez rok mo¿e siê duuuu¿o zmieniæ.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-29, 06:32   #97
nadijka
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 759

Cytat:
Nie jestem typem ze wszystko ma byæ co do do grosza po równo. Jestem raczej bardzo opiekuñcza i lubiê mu ró¿ne rzeczy kupowaæ-nie ¿a³ujê na niego pieniêdzy.Ale uwa¿am ¿e chocia¿ trochê móg³by mi pomagaæ finansowo w takiej sytuacji.Ja wydawa³abym ca³± swoj± wyp³atê na utrzymanie a on mia³by ca³± dla siebie?-nie ponosi ¿adnych kosztów mieszkaj±c z babci±.
Tak, to jest w³a¶nie doros³o¶æ, ¿e czasem zarabiasz tyle, ¿e ca³a wyp³ata idzie na czynsz i media. Jeste¶ doros³a, sama mieszkasz = sama siê utrzymujesz. Dlatego siê pyta³am, czy masz ¶wiadomo¶æ ile to wszystko kosztuje, jak drogie jest mieszkanie w Krakowie. Sory, ale gdyby mi facet powiedzia³, ¿e mam mu siê dok³adaæ do mieszkania, bo siê ³askawie przeprowadza do mojego miasta i nie mo¿e byæ tak, ¿e ja mam wiêcej od niego, to raczej bym uzna³a, ¿e co¶ jest nie halo z nim. Próbujecie byæ ze sob± tak naprawdê, na co dzieñ, nie na odleg³o¶æ. To siê wi±¿e z ryzykiem i kosztami, skoro podejmujesz tak± decyzjê, to nie rób tego uzale¿niaj±c siê od faceta.
nadijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-29, 06:54   #98
Agus8794
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 177

Cytat:
Napisane przez kotwkulce Poka¿ wiadomo¶æ
Dla Ciebie a¿ dwa pokoiki, dla kogo¶ innego tylko. Dla kogo¶ kupienie drinka za 20 z³ w knajpie to przesada, a kto¶ inny co dwa lata kupuje samochód z salonu.

Tego typu sprawy s± wzglêdne. Ocenianie ich w kategoriach wygodnictwa i egoizmu jest w³asnie egoistyczne.
No nie wydaje mi siê .. normalny cz³owiek przystosuje siê do ka¿dych warunków .

A taki "wygodnicki" zawsze bêdzie narzeka³ ze mu ¼le ze za ma³o ze ³ó¿ko za twarde za ma³y telewizor zamiast krzese³ powinny byæ fotele .. I kwestiê finansów zostawmy z boku bo to nie o to chodzi kogo na co staæ ..
Agus8794 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-29, 09:24   #99
Yenes
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 881

Cytat:
Napisane przez Agus8794 Poka¿ wiadomo¶æ
No nie wydaje mi siê .. normalny cz³owiek przystosuje siê do ka¿dych warunków .

A taki "wygodnicki" zawsze bêdzie narzeka³ ze mu ¼le ze za ma³o ze ³ó¿ko za twarde za ma³y telewizor zamiast krzese³ powinny byæ fotele .. I kwestiê finansów zostawmy z boku bo to nie o to chodzi kogo na co staæ ..
No to Tobie siê nie wydaje
Mo¿e to ma³e 2 pokoje i autorka po prostu nie mia³aby przestrzeni ¿yciowej gdyby w jednym razem mieszkali? Cz³owiek siê przyzwyczaja jak musi i nie ma wyj¶cia, ale jak ma inne opcje to sam siê ma katowaæ?

Wiadomo, ¿e jak mam pieni±dze to wiêksze wynajmê, a nie bêdê siê kisi³a jak sardynka w puszce, lubiê komfort, mam do tego prawo i nie widzê powodu, ¿eby kto¶ stwierdza³, ¿e jestem wygodnicka bo nie zadowalam siê kiepskimi warunkami.

Ju¿ nie wspominaj±c o tym, ¿e je¶li pokoje le¿± bardzo blisko siebie to mo¿e byæ po prostu wszystko s³ychaæ, niestety dla mojego faceta totalnie odpada cokolwiek ponad ca³owanie jak kto¶ jest w pokoju obok, wiêc nie zgodzi³abym siê na co¶ takiego.

A autorce radzi³abym przedstawiæ ch³opakowi plan ze tam co¶ wynajmiesz i jak siê zapatruje na to, plus ewentualne zamieszkanie potem z Tob± gdzie¶ blisko babci. Z jednej strony nie podoba mi siê jak to dziewczyny okre¶li³y "szanta¿" ale z drugiej strony je¶li to zamieszkanie razem na etapie na jakim wed³ug Ciebie jeste¶cie, jest dla Ciebie wa¿ne i nie wyobra¿asz sobie dalej tak tego ci±gn±æ, to mo¿e rzeczywi¶cie lepiej siê rozstaæ ni¿ frustrowaæ.
Yenes jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-29, 10:06   #100
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 60 422

Cytat:
Napisane przez Yenes Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e to ma³e 2 pokoje i autorka po prostu nie mia³aby przestrzeni ¿yciowej gdyby w jednym razem mieszkali? Cz³owiek siê przyzwyczaja jak musi i nie ma wyj¶cia, ale jak ma inne opcje to sam siê ma katowaæ?

Wiadomo, ¿e jak mam pieni±dze to wiêksze wynajmê, a nie bêdê siê kisi³a jak sardynka w puszce, lubiê komfort, mam do tego prawo i nie widzê powodu, ¿eby kto¶ stwierdza³, ¿e jestem wygodnicka bo nie zadowalam siê kiepskimi warunkami.

Ju¿ nie wspominaj±c o tym, ¿e je¶li pokoje le¿± bardzo blisko siebie to mo¿e byæ po prostu wszystko s³ychaæ, niestety dla mojego faceta totalnie odpada cokolwiek ponad ca³owanie jak kto¶ jest w pokoju obok, wiêc nie zgodzi³abym siê na co¶ takiego.

A autorce radzi³abym przedstawiæ ch³opakowi plan ze tam co¶ wynajmiesz i jak siê zapatruje na to, plus ewentualne zamieszkanie potem z Tob± gdzie¶ blisko babci. Z jednej strony nie podoba mi siê jak to dziewczyny okre¶li³y "szanta¿" ale z drugiej strony je¶li to zamieszkanie razem na etapie na jakim wed³ug Ciebie jeste¶cie, jest dla Ciebie wa¿ne i nie wyobra¿asz sobie dalej tak tego ci±gn±æ, to mo¿e rzeczywi¶cie lepiej siê rozstaæ ni¿ frustrowaæ.
Przypominam ze autorka nie napisala ze j± stac. Wrecz przeciwnie. A kwestia mieszkania z babci± powinna dotyczyc tego czy BABCIA by na to przystala
PaulinciaKWC jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-29, 10:33   #101
Agus8794
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 177

Tak ¼le tak nie dobrze nie o to mi chodzi nie rozumiecie mnie to nie tak ..

Wszystkie nasze rady s± jak najbardziej pomocne jedne mniej drugie bardziej wiadomo rzecz gustu i upodobañ . Pofatygowalam siê i przeczyta³am w±tek jeszcze raz od pocz±tku i wniosek niestety taki ze autorka nie wyci±ga wniosków wiêc nasze rady s± zbêdne drogie wizazanki

Pozdrawiam

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:

No jak musi to tak jak mówisz przyzwyczai siê a czasem nawet poubi i wiadomo jak staæ mnie na cos lepszego to wiadomo skorzystam ale autorka w ogóle nie ma ¿adnej opcji . Chce zamieszkaæ w Krakowie ale z ch³opakiem sama utrzymywaæ siê nie bêdzie bo j± na to nie staæ razem z babcia kiepsko bo ma³o miejsca wiec tak jak mówi³am wy¿ej co by kto nie powiedzia³ poradzi³ bêdzie ¼le
Agus8794 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 11:02   #102
Yenes
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Poka¿ wiadomo¶æ
Przypominam ze autorka nie napisala ze j± stac. Wrecz przeciwnie. A kwestia mieszkania z babci± powinna dotyczyc tego czy BABCIA by na to przystala

A ja przypominam ¿e pierwsza czê¶æ mojego posta by³a odpowiedzi± do Agus, co do autorki uwa¿am, ¿e powinna z ch³opakiem obgadaæ mieszkanie blisko babci, no i oczywiscie finanse, to, ¿e nie staæ j± teraz nie znaczy, ¿e nie bêdzie j± ca³e ¿ycie staæ Co do tego co napisa³a - skoro to babci mieszkanie to jest dla tak oczywiste ¿e j± pyta siê pierwsz±, ¿e i tak bym nie wpad³a, ¿eby doros³ej kobiecie tak± oczywisto¶æ sugerowaæ
Stary 2014-05-29, 12:19   #103
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 60 422

Cytat:

A ja przypominam ¿e pierwsza czê¶æ mojego posta by³a odpowiedzi± do Agus, co do autorki uwa¿am, ¿e powinna z ch³opakiem obgadaæ mieszkanie blisko babci, no i oczywiscie finanse, to, ¿e nie staæ j± teraz nie znaczy, ¿e nie bêdzie j± ca³e ¿ycie staæ Co do tego co napisa³a - skoro to babci mieszkanie to jest dla tak oczywiste ¿e j± pyta siê pierwsz±, ¿e i tak bym nie wpad³a, ¿eby doros³ej kobiecie tak± oczywisto¶æ sugerowaæ
jasne, ale my mowimy o najblizszej przyszlosci i o tym, ze autorka nie chce pokrywac kosztow sama. Bo siê poswiêca
PaulinciaKWC jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-29, 13:00   #104
Yenes
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Poka¿ wiadomo¶æ
jasne, ale my mowimy o najblizszej przyszlosci i o tym, ze autorka nie chce pokrywac kosztow sama. Bo siê poswiêca
No dlatego jednak uwa¿am ¿e powinna z ch³opakiem w peirwszej kolejno¶ci obgadaæ jak to widzi
Co do jej po¶wiêcenia to zgadzam siê z Wami, robi z siebie mêczennicê. Niestety w zwi±zku czasem trzeba co¶ "po¶wiêciæ" - zmieniæ pracê, zamieszkanie, miejsce studiów. Tylko ¿e to powinno wyj¶æ automatycznie dla dobra zwi±zku, bior±c pod uwagê mozliwo¶ci drugiej strony, a nie ¿e ja siê po¶wiêci³am a on co.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-05-29 14:00:37

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.