|
|
#91 |
|
PeEma
|
Dot.: Studenckie małżeństwa
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46830488]Dziewczyno jak Ty mało o życiu wiesz....
Ja nie wyobrażam sobie żeby mama mi powiedziała "słuchaj kup sobie za to coś, mężuś ma własnych rodziców, niech oni mu kupują ubrania" a potem mąż przechlał z kolegami swoje pieniądze i awantura bo mieliście oszczędzać, a mama zabroniła TŻowi czegoś kupować za jej pieniądze, a buty właśnie mu się rozpadły. Cyrk na kółkach Chyba mamie sprzedam Twoje poglądy, niech też się kobieta pośmieje [/QUOTE]A no właśnie, a jak mąż przewali (juz nie bede mowila, ze przepije, przegra czy inne takie, ale pieniądze można przewalic na różne rzeczy, nawet słodycze i fanaberie) pieniądze, Ty już masz resztkę kaski, trzeba zapłacić za mieszkanie. Co robisz? Dzwonisz do mamusi, zeby Ci zrobiła przelewik? Sent from my GT-N7100 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#92 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nasze komentarze nie były złośliwe, ale to były rady, żebyś dostrzegła, że życie nie jest takie łatwe, ale skoro uważasz to za jad to powodzenia. Ja życzę, żeby zderzenie z rzeczywistością nie bolało. Cytat:
![]() W sumie rodzice tez kiedyś mogą nie mieć
|
||
|
|
|
|
#93 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, że to z miłości Ja w takiej sytuacji bym zrobiła wszystko, żeby zrobić jak najskromniejszą imprezę, a z kasy z kopert zafundowałabym rodzicom jakieś fajne prezenty w podziękowaniu. Ale tu jest jednak inna sytuacja ![]() [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46830199]Zapomniałam dodać do mojego poprzedniego posta: valaquenta, masz genialny podpis Nie ma sprawy, dziewczyny ![]() Cytat:
No i tak jak pisałam - zrobiłabym w takim układzie jak najskromniejszą imprezę, bez zamawiania sali na 300 osób 2 lata wcześniej. W końcu, jak pisałaś, dla Was to sakrament jest ważny. Impreza w tym układzie byłaby... faryzejska
|
|
|
|
#94 |
|
Zadomowienie
|
Szanuje Twoja wiare ale nie mozesz pozekac tych pare lat?! Zeby lepiej poznac TZ A w ogole jestescie narzeczenstwem ? Nie odpowiedzialas...
A co na to rodzice Tz? Albo znajdziesz jakas prace albo sobie poczekasz albo kiedys umrzesz z glodu,bo rodzice tez nie zyja wiecznie na tym swiecie. Mysle ze praca to podstawa... nie pieniadze same w sobie ale MOZLIWOSC SAMODZIELNEGO UTZRYAMANIA SIE a siedzenie na garnuszku u rodzicow to dziecinada. Jak kocha to poczeka, albo gwarantuje Wam sprzeczki z rodzicami, tez moga odmowic Wam pieneidzy bo np. wpadna w dlugi i CO WTEDY? Pieniadze na drzewach nie rosna a sama milosc nie wystarczy,obudz sie w koncu, Nie sama miloscia zyje czlowiek ale musi tez cos jesc... |
|
|
|
|
#95 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Konczac dyskusje 1. jestes wierzaca, chcesz mieszkac- mieszkaj- mieszkanie nie oznacza seksu;-) nikt chyba nie zabrania katolikom wspolnego mieszkania? 2. moja milosc do rodzicow-a konkrtnie mamy wynika nie z wiary- ale z tego, kim dla mnie jest-chocby zarabiala dziesiatki tysiecy- nigdy nie chcialabym myslec, ze musi z czegos zrezygnowac- zeby funansowac moje zachcianki- oczywiscie zdarza sie, ze mama zrobi nam jaks fajny prezent, dolozy sie do czegos ale traktujemy to zawsze jako element prezentowo- dobrowolny- a nie regularne finansowaniez drugiej strony tez staram sie o niej pamietac- robie drobne prezenty- doloze do wakacji- bo wydaje mi sie, ze jak dzieci sie robia dorosle-to w miare mozliwosci powiny wspierac rodzicow-to jest dla mnie szacunek i milosc podyktowana realiami
Edytowane przez PannaAgnieszka Czas edycji: 2014-06-11 o 09:00 |
||
|
|
|
|
#96 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
![]() nie ma chyba smieszniejszego wymysly Kosciola :p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
o to 1800 zl zapomnialam zapytac;-)
i o to, czy metody antykoncepcji sa dozowolone- bo z tego co wiem- to seks sluzy prokreacji- wiec antykoncepaj nie wchodzi w gre;-) albo sie juz pogubilam;-) najgorsze jest to, ze taka postawa zyciowa ogolnie jest coraz bardziej powszechna - ja w pracy mialam wiekszosc tak bardzo idealistycznie nastawionych osob, z ktorymi praca jest naprawde udreka;-)
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Żebyś się nie zdziwiła - u nas wszyscy poza Rodzicami pytają co chcemy w prezencie... gdzie wszystko już mamy ponieważ mieszkamy ze sobą i od lat kupowaliśmy rzeczy na wspólne mieszkanie
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I powiem szczerze, że im człowiek jest starszy, tym więcej ma "za uszami", tym więcej ma swoich nawyków i dziwactw i tym trudniej się dotrzeć z drugą osobą. Osobiście nie wyobrażam sobie brać ślub z mężczyzną, z którym nie mieszkałam wcześniej |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
Ja jak chciałam się "budzić przy chłopie" to rzuciłam dzienne studia, przeniosłam się do innego miasta, znalazłam pracę i obecnie studiuję zaocznie. Da się? Da. Przerobiłam także kredyt studencki przez 3 lata... I nie wyobrażam sobie utrzymywać się z partnerem na studiach samodzielnie za 1800 zł. Może pokój w mieszkaniu z innymi studentami... Ale nie po to biorę ślub, żeby mieszkać z innymi.
Ślub również planujemy. I mimo, że to tradycja, żeby rodzice płacili...To płacimy sami. Zapowiedzieliśmy, że jeżeli faktycznie mają i chcą te pieniądze nam przekazać to mogą w prezencie ślubnym, ale na naszym weselu mają się przede wszystkim dobrze bawić. I przyjęli to do wiadomości. Niestety, mnie życie nauczyło, że pieniądze są niesamowicie ważne w życiu - na drugim roku studiów zostałam sama sobie i trzeba było jakoś sobie radzić. No niestety. I tak jak pisała lipstick - rodziców może zabraknąć. Może także posypać się ich sytuacja finansowa, i co wtedy? Trzeba się ogarnąć i tyle... A jeszcze co do mieszkania razem - po rozstaniu z ex obiecałam sobie, że muszę mieszkać z facetem przed ślubem.. I nie w mieszkaniu studenckim - tylko ja i on. I realizuję ten plan z powodzeniem. Ale wiem, że gdybym mieszkała z byłym sama, to związek nie trwałby 5 lat tylko 2-3. Edytowane przez 45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241 Czas edycji: 2014-06-11 o 11:52 |
|
|
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46836063]Wiesz, powiem Ci z doświadczenia, że się da
[/QUOTE]Plus płacicie za akademik [1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;46836447]Niestety, mnie życie nauczyło, że pieniądze są niesamowicie ważne w życiu - na drugim roku studiów zostałam sama sobie i trzeba było jakoś sobie radzić. No niestety. I tak jak pisała lipstick - rodziców może zabraknąć. Może także posypać się ich sytuacja finansowa, i co wtedy? Trzeba się ogarnąć i tyle...[/QUOTE] Dla romantycznie nastawionych istot, żywiących się pyłkiem kwiatowym, promieniami słońca i miłością, to zabrzmi brutalnie, ale tak, pieniądze są ważne. Nie trzeba mieć ich dużo. Ale bezpieczeństwo finansowe w związku zapewnia stabilizację - wtedy można się skupić na rozwijaniu związku, celebrowaniu miłości itd. No, chyba że ktoś ma nastrój na jakieś wspólne aktywności tylko siedząc po ciemku i z pustym brzuchem
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Miałam się już nie udzielać, ale poprostu nie mogę
![]() npr - naturalne planowanie rodziny, jak ktoś nie zna niech poczyta zanim zapyta się, to jest metoda planowania, czyli zapobiegania ciąży bądź jej zaplanowania w odpowiednim czasie, jak najbardziej dopuszczona przez kosciol jako metoda do regulacji poczęć po drugie 1800 zł - spokojnie, teraz zyje za 700, moj tz za 1200 a on placi za pokoj dwuosobowy, wiec bedzie taniej jak bedziemy mieszkac w jednym pokoju i wcale nie przeszkadza mi mieszkanie z innymi ludzmi. teraz mieszkam w akademiku wiec to bylby dla mnie luksus moc mieszkac w mieszkaniu po trzecie - nauczylismy sie klocic konstruktywnie i dalej uczymy. a klotnie pojawia sie zawsze, jestesmy na to gotowi, kolejny problem ktory przezwyciezymy, ale razem po czwarte - gdyby niestety stalo sie tak jak piszecie, ze rodzice umra, nie beda mogli pomoc, to jesli sie to stanie w sytuacji bez slubu, tez bede musiala jakos zdobyc pieniadze, wiec co to za roznica ? zaden argument... teraz tez jestem calkowicie na ich utrzymaniu po piate nie zamieszkamy razem, bo widze, jak oczekiwanie na siebie i szacunek rozwija miedzy nami niesamowite porozumienie. nie traktuje nakazow chrzescijanstwa (w kwestii czystosci przedmalzenskiej) jako czegos co ma mnie ograniczac, ale rozwijac nasza relacje. i mozecie sobie pisac co chcecie, ale widze po nas owoce takiej postawy - sa niesamowite ! Jasne, ze chcialoby sie w pelni byc razem, ale wiem ,że to będzie własnie przeznaczone mojemu męzowi,a teraz pracujemy z tz nad rozwojem wiem, ze bedziemy zarabistym malzenstwem, bo przeszlismy juz wiele przez te 5 lat i dalej bedziemy przechodzic. a ja napisze po raz setny ze kasa od rodzicow to ostatecznosc, w pierwszej kolejnosci pojda nasze oszczednosci, zarobione przez 3 lata wakacji, stypendia, pozyczki studenckie... nie rozumiem o co tak burzycie i co was tak smieszy w moim rzekomym braku odpowiedzialnosci ... |
|
|
|
|
#105 |
|
Japońska rzepa
|
Z tym,że za 1800 nie da się wyżyć w 2 osoby się nie zgodzę,bo my żyjemy nawet za mniej xD
1700 około wychodzi nam, wynajmujemy 1 pokojowe mieszkanko sami (1100 kosztuje nas cały wynajem), 400 zł idzie na żarcie na miesiąc i 200 na nadprogramowe wydatki
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W jednym się da, w drugim to będzie mało. No i od potrzeb
|
|
|
|
#107 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
|
|
|
#108 |
|
Konto usunięte
|
catherine,
jak jesteś tak bardzo wierząca, to wskaż mi proszę cytaty z Biblii mówiące o tym, że: a) antykoncepcja jest grzechem b) mieszkanie przed ślubem jest grzechem bo jak do tej pory nawet żaden ksiądz nie potrafił tego zrobić ![]() Życzę Wam powodzenia z podejściem "będziemy żyć ze stypendium, bo nie mamy kiedy pracować". Mam znajomych na medycynie i oni jakoś mają czas pracować (i często łączą to jeszcze ze stypendium naukowym). Problem w tym, że Wam się nie chce i to jest objaw niedojrzałości. Razem spać się chce, seksu się chce, ale do pracy to już nie, bo i po co jak są kredyty i rodzice. |
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? ale fajnie poslij mi wasza liste zakupow blagam tez bym tak chciala umiec :pWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() /Na początku tygodnia robię zwykle zakupy za 50 zł, a potem w ciągu tygodnia za pozostałe 50 zł coś dokupuję. Obowiązkowo muszą być w domu jajka,piersi z kurczaka albo indyka, sałata lodowa,pomidory, ser żółty, mleko, kefiry i jogurty, cukinia. Reszta wedle uznania
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Wręcz jest bardzo urozmaicona, tylko że oparta na warzywach,nie na mięsie,które jest drogie . Kupuje produkty organiczne często, pieczywo tylko razowe, tak samo makarony, jemy dużo kasz, rybek. Da się Dzisiaj na obiadek smażona bez tłuszczu pierś z kurczaka w przyprawach i jogurcie i do tego młode ziemniaczki w mundurkach i sałatka z drobno posiekanych pomidorków i cebulki
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-06-11 o 13:54 |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Antykoncepcja istniała już w czasach starożytnych egipcjan (kobiety używały wtedy odchodów krokodyla, które mają właściwości kwasowe i zabijają plemniki).Z kolei "cudzołożenie" w czasach Jezusa oznaczało nie "uprawianie seksu z kimś", tylko współżycie z osobą spokrewnioną... |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i odżywiamy się zdrowo, z warzywami i owocami tylko potem to słodkie |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W trudnych sytuacjach jak ta całkowicie przypadkowa i myślę, że mało realna będą jeszcze rodzice drugiej strony, wtedy nie byłabym z tym sama. To całkowita abstrakcja (ta sytuacja) ale tak to widzę. Kurcze, wychodzisz za mąż i mogą się stać miliony różnych rzeczy. Nie jestem sama na tym świecie, mam przyjaciół, rodzinę, rodziców itd... nie wyobrażajmy sobie od razu najgorszego, a nawet gdyby tak się stalo, jest pełno ludzi na których mogę liczyć i którzy mnie nie pozostawią na pastwę losu "tylko dlatego że wyszłam za maż więc muszę sobie radzić sama z moim mężem z całym złem tego świata"... No tak, dla niektórych ŁATWIEJ być samemu, ale to nie o to chodzi, żeby było łatwiej, ale żeby być razem. I uwierz mi, dwójka lekarzy choćby biorąc parę dyżurów w miesiącu jest lepiej ustawiona niż niejedna osoba, która pracuje na pełen etat, to po pierwsze, a po drugie na brak pracy nie można narzekać... |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Wiem,że "kierunek taki elitarny, perspektywy takie wielkie", ale teraz nawet elitarne kierunki nie gwarantują zatrudnienia.
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-06-11 o 16:32 |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
To akurat prawda,bo w polsce jest ogromny deficyt lekarzy.zreszta nie tu to za granica. Tam przyjmuja polskich lekarzy z otwartymi ramionami
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

[/QUOTE]

13.03.2008

) i odżywiamy się zdrowo, z warzywami i owocami tylko potem to słodkie