![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdy nie jest się szczęściarzem pracującym 8.00-16.00 ; )
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4683479 9]Toż mi urlopu zbraknie! Pozostaje mi być grubą i brzydką
![]() Rozumiem poniekąd argumenty autorki, bo pracując do 23 nie jest lekko. Rozumiem osoby pracujące w galeriach bo mimo, że sklep otwarty do 20 to trzeba zostać, podliczyć kasę, sprzątać. Ale decydując się na taki rodzaj pracy trzeba się zastanowić czego się chce/potrzebuje. Pracując w soboty i niedziele macie do odebrania dzień/dwa w tygodniu. Sprawy się załatwi, do lekarza się pójdzie, urząd się odwiedzi. My, etatowcy w normalnych godzinach pracy w sobotę tego nie zrobimy. Wy nie tracąc urlopu ogarniecie sprawunki. Wiem, że też nie macie kolorowo ale my również pracujemy w Wigilię, Sylwester. Kwestia podejścia IMO.[/QUOTE] Nie byłam na siłowni od 1,5 roku, a jestem piękna, jakiś ewenement w przyrodzie? ![]() Zawsze możesz ćwiczyć w domu ![]() Dokładnie tak. Przecież nikt tej pracy nikomu nie narzuca. Podpisuje się umowę, własnymi rękami, będąc o zdrowych zmysłach (mam nadzieję). Nie ma przymusu pracy, to nie PRL ![]() Znajomi się dziwią jak mówię, że sama sobie na weekend pracę ustawiłam, że co ja robię, że tracę cały weekend! G*wno prawda ![]() ![]() Ale przyznaję, że jestem osobą, która nie szuka we wszystkim minusów, wad, beznadziei i cieszy się tym co ma, bo jest fajnie ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-06-11 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taka jest właśnie idea "śmieciówki" (brrr, mam alergię na to durne określenie), że pracujesz, kiedy chcesz. Na studiach byłam zatrudniona na taką umowę i byłam bardzo zadowolona, bo dawało mi to dużo wolności. W bajki o emeryturze z ZUSu i tak już nie wierzę, jestem wszak dużą dziewczynką, a i na "urlop" mogłam sobie sama zarobić, bo akurat w mojej branży stawki na "śmieciówkach" są 2-3 razy wyższe niż na etacie - w życiu bym się nie zamieniła. Tak więc nie ma co generalizować. Zdaję sobie oczywiście sprawy, że nie wszystkie umowy cywilno-prawne są zawierane zgodnie z prawem, często pod ich płaszczykiem kryją się tak naprawdę wszystkie minusy pracy na etat, a żadnych plusów. Ale to zdaje się ma być niedługo lepiej uregulowane prawnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak samo ja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-06-11 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Emerytury wiadomo że nie dostaniemy albo starczą na tydzień jedzenia, jednak bez etatu nie dostanie się kredytu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Pracowałam w swoim życiu w różnych godzinach. Przez pół roku pracowałam właśnie od 8 do 16... i nie uważałam wtedy, że jestem szczęściarą...nie dla mnie taki system...
![]()
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
dla mnie ekstra. teraz pracuje 9-17 tez super
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Pracowałam na różne zmiany: 8-16, 10-18, 11-19 ,13-21, 16-22 i pomimo że jestem sową lubiałam ranne zmiany, bo potem mam wolne popoludnie, a mając np na 13 to mozna wiele zalatwić wstając wcześnie rano,ale przez cały ten czas za mną chodzi,że musze dzisiaj do pracy. Mimo że nie jestem w pracy to i tak połowicznie w niej jestem.
Z drugiej jednak strony przyznam,że zazwyczaj lubiałam tą ostatnią zmianę,bo mogłam się wyspać, zjadłam obiad jak człowiek, poszłam na zakupy,coś załatwiłam, ogarnełam chatę tak,żeby po przyjściu z pracy był porządek a zaścielone łóżko na mnie czekało ![]() Bardzo nie lubiałam pracować w weekend, o ile sobote jeszcze tolerowałam to w niedziele było mi przykro pracować, nie mogłam sobie pozwolić na luksus każdej wolnej. Pewnie część osób mnie teraz zjedzie ale uważam że handel i usługi w niedziele powinny być zakazane. Można mówić a co z policjantami,lekarzami, energetyką, ale to jest zupełnie inny temat, bo choroba czy kryminał nie znają słowa świeto ![]() W końcu byłby jeden gdzie gdzie można ze wszystkimi sie spotkać a nie jeden ma wolne drugi musi być w pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak już chce się wziąć kredyt na parę i jedna osoba jest na etacie, to nie ma większego problemu przy odpowiednich zarobkach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolejna sprawa taka - spotkania ze znajomymi w domu oczywiście? Skrupulatnie zaplanowane wcześniej, bo jak wypadnie, że zabraknie piwa czy czegoś to kiła mogiła, sklepy pozamykane?
![]() |
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2014-06-11 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Smiech na sali. Wszystko zamknac w niedziele i spotykac sie ze znajomymi ta? A nibfy gdzie skoro kawianie tez byscie zamkneli?;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
zamknięty handel i usługi w niedzielę?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
W okresach, w których pracuję po 12 godzin dziennie niedziela to jedyny dzień, kiedy mam siłę iść na większe zakupy. Osoby pracujące w weekeny mają wolny w zamian inny dzień, a ja nie, tak więc trudno mi w tym przypadku o empatię. Akurat ja się cieszę, że nie mamy zakazu handlu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
trzeba pomyśleć jeszcze co z telewizją i radiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
A ja bym zamknęła straż pożarną i elektrownię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Jak ktoś tak pracuje non stop i jeszcze jest pod telefonem to mozna zrobic zakupy chociażby przez internet opcja ta jest nietylko w dużych miastach.
W innych krajach typu Niemcy niedziela jest wolna i jakoś ludzie żyja, potrafia sobie wszystko zorganizować. Ja tak uwazam, ponieważ gdyby ten jeden dzien dla niemal wszystkich bylby wolny to nie mijalabym sie z moimi znajomymi, dalsza rodziną. A tak część kontaktów sie urwała, choć były starania aby utrzymać. Mozna spotkac sie w domu, parku, u kogos na grilu na dzialce, nad wodą jest mnóstwo możliwości. Nie musicie sie tak spinać, to tylko subiektywne zdanie a nie rychły koniec radosnych zakupów w niedziele bo ja tak powiedzialam ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Wspominalam cos o tym w poprzednim poscie, doczytaj zanim wylecisz z tego typu tekstem |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Można zrobić zakupy przez internet, tu masz rację. U mnie najbliższa miejscowość, w której to można zrobić jest 45km ode mnie. Chyba by mi nie dowieźli. Poza tym niedziela nigdy nie będzie wolna w praktyce, bo częśc pracodawców i tak miałaby to w dupie. Piekarnie muszą funkcjonować i wszystkie zakłady produkcyjne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tak, kontakty się urwały przez niedziele handlowe. no litości. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Możecie się umówić na msze ![]() Edytowane przez Pani_Ka19 Czas edycji: 2014-06-11 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ad. 2 - Niemcy to zupełnie inny kraj, inna gospodarka i ten argument mnie nie przekonuje. Już mądre głowy wyliczały ile kraj traci na świętach kościelnych względem usług i handlu. Chcesz dodać do tego niedzielę? Już widzę jak ceny idą w górę. Ad. 3 - To, że Ty mijasz się z rodziną to jest Twój problem. Są ludzie, dla których ta właśnie niedziela to sposób na rodzinny obiad z dziećmi i rodzicami, wypad do ogródka na piwo czy zakupy. Powiem Ci szczerze, że jako osoba całkowicie niezależna od rodziców, pracująca na swoje, gotująca sobie i chłopakowi mam dość całego tygodnia stania przy garach i raz w tygodniu mam ochotę, by ktoś to zrobił za mnie. Mam ochotę wyjść do ludzi, do knajpy i coś zjeść. To jest taki problem? Pani w okienku zarabia, ja dostaję to czego chcę i wszyscy zadowoleni. Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2014-06-11 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niemców i Skandynawów bardzo lubię i szanuję, ale tu akurat mają u mnie krechę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
To samo pomyślałam
![]()
![]() |
#118 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Argument o wyprowadzce pozostawie bez komentarza. Listopad marzec? Spędzasz czas z najbliższymi znajomymi w domu, na spacerze w parku, wspolne bieganie z np przyjaciółką,odwiedzic rodzinę w innym mieście. Cytat:
Dla mnie może być i ta środa, chodzi mi o jeden konkretny dzień wolny dla zdecydowanej wiekszości. Jeśli chodzi o głód to można zrobić zakupy wcześniej, a jak dziecko Ci zachoruje to nie powiesz"ej Ty choroba, dziś masz wolne przecież jest niedziela, przyjdź jutro" Choroby napady itp to czynniki niezależne od nas. Myślałam że to oczywista oczywistość ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
I pytam, czemu nie sobota wolna? Albo środa? Albo poniedziałek? Czemu akurat niedziela?
![]() |
#120 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
w ogóle wtf twoje argumenty są tak absurdalne ze dziwie się że na nie odpowiadam xD |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.