Winietki czy nie? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-18, 18:46   #91
mmagduszka
Rozeznanie

Dot.: Winietki czy nie?

To nie działa, jest niereformowalna. Powiem tak, mam do wyboru - zrobić po swojemu i podczas wesela znosić jej fochy, albo puścić te 20 osób samopas i mieć w nosie, jak się usadzą. K.... to jest po prostu chore.
Stary 2016-03-18, 18:59   #92
cranberry juice
ctrl alt delete

Rób po swojemu. Moim zdaniem takie kwestie są po prostu nie do negocjacji. Chcesz sie zachować niekulturalnie wobec 30 gości, bo mama zagroziła fochem?
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 19:13   #93
mmagduszka
Rozeznanie

Gdyby to była impreza na 50, 70 czy 100 osób to winietki byłyby niezależnie od czyjejkolwiek opinii bo przy większej ilości gości winietki uważam po prostu za mus i już. Przy niecałych 30 licząc ze mną i TŻ
to niestety jeżeli matka panny młodej wyraża swoje niezadowolenie, to odczują to wszyscy. To nie jest takie proste jak się wydaje - postaw na swoim i już. Postawię i zamiast czucia się źle z tym, że nie ustawiłam winietek będę się czuła strasznie bo nie dość że w tym dniu nie będę miała osobistego wsparcia z jej strony to zaufaj mi, uprzykrzy życie nie tylko mi i to będzie stypa a nie wesele;/

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-03-18 o 19:15
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 19:47   #94
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
Pozwólcie, że odświeżę wątek Robimy przyjęcie, niecałe 30 osób. Od początku nastawiłam się na winietki. Chcieliśmy zrobić stół w kształcie litery U, my i świadkowie oddzielny stół. Myślałam, że najlepiej rodziny będą się bawić w swoim gronie, więc chciałam by jeden "róg" tej litery U zajęła moja rodzinaa drugi róg rodzina TŻ i jakoś spotkanie w pewnym momencie, wiadomo. Ale dzisiaj mama zrobiła mi awanturę, że jak to winietki, że to niekulturalne usadzać gości, że wszyscy się poobrażają, że ja się ich wstydzę i chcę ją do jakiegoś rogu spychać, że jak tak to ona się nawet słowem do rodziców TŻ nie odezwie i że ona myślała, że sobie każdy usiądzie jak chce i że się wymieszamy i że jak tak będę wydziwiać to ona w ogóle nie przyjdzie. Nie wiem co robić;/
Ja bym robiła bez winietek. One mają sens przy dużych weselach ale przy takim małym to mija się z celem. I po co słuchać dąsów każdy siądzie jak mu pasuje.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 22:25   #95
camillie
Wtajemniczenie

ja także uważam że 30 osobowe grono jest do ujarzmienia więc może się obejść bez winietek
nie fajnie żeby mama dąsała się w takim dniu na Ciebie

swoją drogą możesz zwrócić jej uwagę że i tak najprawdopodobniej Twoja rodzina siądzie razem i TŻta razem - bo tak bedzie im łatwiej
camillie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 23:01   #96
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Ja nie rozumiem tych sztucznych integracji goście młodej vs goście młodego.

Ja bym się postawiła. Przykre, że chce zepsuć Ci ten dzień swoimi humorkami ale ustawiłabym szanowną mamusię, że w tym dniu to nie o nią chodzi i zakładam swoją rodzinę więc chciałabym, aby nie wtykała nosa w to, czego pragnę ja i mój przyszły mąż. Podejrzewam, że skończy się awanturą ale liczę, że zrozumie.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 23:43   #97
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
I po co słuchać dąsów każdy siądzie jak mu pasuje.
A co jak jedno miejsce będzie pasowało trzem osobom?
Stary 2016-03-19, 07:41   #98
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
A co jak jedno miejsce będzie pasowało trzem osobom?
No bez przesady, to dorośli ludzie może sie nie pobiją!
byłam na takim małym weselu i jakoś ludzie usiedli i im pasowało. Bez przesady usadzać NAJBLIŻSZĄ rodzinę. Czasami tyle gosci jest w święta na uroczystym obiedzie (u mojej teściowej) i jakoś nie przyszło nikomu do głowy ustawianie winietek

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-19, 07:57   #99
mmagduszka
Rozeznanie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5758743 1]Ja nie rozumiem tych sztucznych integracji goście młodej vs goście młodego. [/QUOTE]

Ja też tego nie rozumiem. Nie znali się kilka lat odkąd jesteśmy razem, nikomu to nie przeszkadzało a teraz wielka integracja i foch? Ja winietkami chcę właśnie zapewnić to, żeby taka impreza nie stała się stypą, a nie odwrotnie! A jeśli moja rodzina wymiesza się z rodziną TŻ i że tak powiem kolokwiatnie "nie zaiskrzy" to będzie beznadziejnie....
Stary 2016-03-19, 11:47   #100
camillie
Wtajemniczenie

poza tym dwie strony wcale nie muszą się integrować, bo możliwe że nigdy więcej się nie spotkają
camillie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-19, 12:26   #101
mmagduszka
Rozeznanie

No dokładnie i wierzcie mi, że próbowałam jej to wytłumaczyć, prosiłam że skoro mi nie wierzy to niech zapyta jakichś swoich znajomych, czy też zajrzy do internetu. Grochem o ścianę. W regionie z którego pochodzi moja rodzina faktycznie większość wesel to takie tradycyjne wesela przy prostokątnych stołach, z winietkami chyba jeszcze się nie oswojono albo w ogóle ich nie ma. I może stąd ten bunt. Sama już nie wiem jak to rozegrać, muszę jeszcze pogadać z managerem sali jak on widzi ustawienie stołów.
Stary 2016-03-19, 13:46   #102
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
No bez przesady, to dorośli ludzie może sie nie pobiją!
byłam na takim małym weselu i jakoś ludzie usiedli i im pasowało. Bez przesady usadzać NAJBLIŻSZĄ rodzinę. Czasami tyle gosci jest w święta na uroczystym obiedzie (u mojej teściowej) i jakoś nie przyszło nikomu do głowy ustawianie winietek
Wiesz co, dorośli ludzie nie powinni też odstawiać fochów, że PM robią zgodnie ze wszelkimi zasadami wspołżycia społecznego winietki na własnym weselu

Ciekawe jest to co piszesz o uroczystych obiadach. Wyobraź sobie, że zdarzają sie takie eleganckie towarzystwa, gdzie gospodyni wskazuje kolejno wszystkim miejsce przy stole, nawet jeśli to tylko obiad na święta. Ba, do mnie często przychodzą ludzie, którzy nie usiądą do stołu, zanim im nie pokażę, na którym krześle.
Stary 2016-03-19, 13:55   #103
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Nie rozumiem po co ulegasz matce. Zakładasz swoją rodzinę więc zamiast biec do managera sali coby mamunię ugłaskać i zrobić po jej myśli zastanów się czyja to impreza.

Skąd ta uległość?
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-19, 14:27   #104
mmagduszka
Rozeznanie

Do menadżera sali muszę iść tak czy inaczej, żeby dowiedzieć się jak naprawdę u nich do tej pory były organizowane przyjęcia, bo chociaż odradził Nam okrągłe stoły (twierdził, że jeśli chcielibyśmy podać przystawki w stół pomieści maks 5 osob i będzie mało miejsca na jakikolwiek parkiet) to na zdjęciach z ich galerii widziałam tylko takie. Ale niezależnie czy to będą stoły okrągłe czy prostokątne problem winietek pozostaje problemem. Czy uległość.. nie chcialiśmy dużego wesela, mamy kameralne. Nie chciałam zapraszać rodziny, której nie widuję od 4 lat - nie zapraszam. Nie chciałam całonocnej imprezy, mam obiadokolację do 22. Potrafię zawalczyć o swoje choć nie twierdzę że nie jest to okupione mnóstwem nerwów. Ale w wypadku tych winietek wpadła w jakiś amok i tak się zastanawiam po prostu czy faktycznie to że kogoś usadzam i nie chcę integrować rodzin to źle. A po drugie, jak sobie pomyślę co ona może odwalić na weselu to całą radość z tego dnia tracę. Na razie zamierzam jej podczas świąt takie winietki pokazać, wytłumaczyć jej i rodzinie z którą się będę widzieć do czego służą - na spokojnie, bez paniki. Pomyślałam, że wydrukuję jakieś potencjalne ustawienia stołów i zapytam, jak ona chciałaby siedzieć i później powiedzieć, że skoro ona też potrafi ustalić jak to powinno wyglądać to ja nie robię nic innego tylko przelewam to z teorii na praktykę i ułatwiam wszystkim życie.
Stary 2016-03-20, 14:36   #105
klakla91
Zakorzenienie

To może kompromis w takiej postaci, że winietek nie będzie, ale poprosisz świadków o pokierowanie gości do ich miejsc? Wilk syty i owca cała. Sytuacji z mamą współczuję.

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 14:41   #106
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez klakla91 Pokaż wiadomość
To może kompromis w takiej postaci, że winietek nie będzie, ale poprosisz świadków o pokierowanie gości do ich miejsc? Wilk syty i owca cała. Sytuacji z mamą współczuję.
IMHO to może nie wyjść z tego prostego powodu, że pewien rodzaj ludzi, jak widzi, że nie ma winietek, to po prostu siada gdzie mu sie podoba. I co wtedy, świadek będzie prosił ciocię Krysię, żeby sie przesiadła, bo z tej strony to rodzina młodej?
Stary 2016-03-20, 14:46   #107
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
IMHO to może nie wyjść z tego prostego powodu, że pewien rodzaj ludzi, jak widzi, że nie ma winietek, to po prostu siada gdzie mu sie podoba. I co wtedy, świadek będzie prosił ciocię Krysię, żeby sie przesiadła, bo z tej strony to rodzina młodej?
Dokładnie tak to wygląda. Albo ludzie się rzucają na szybko żeby tylko zająć niby "lepsze" miejsce
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 15:26   #108
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Do menadżera sali muszę iść tak czy inaczej, żeby dowiedzieć się jak naprawdę u nich do tej pory były organizowane przyjęcia, bo chociaż odradził Nam okrągłe stoły (twierdził, że jeśli chcielibyśmy podać przystawki w stół pomieści maks 5 osob i będzie mało miejsca na jakikolwiek parkiet) to na zdjęciach z ich galerii widziałam tylko takie. Ale niezależnie czy to będą stoły okrągłe czy prostokątne problem winietek pozostaje problemem. Czy uległość.. nie chcialiśmy dużego wesela, mamy kameralne. Nie chciałam zapraszać rodziny, której nie widuję od 4 lat - nie zapraszam. Nie chciałam całonocnej imprezy, mam obiadokolację do 22. Potrafię zawalczyć o swoje choć nie twierdzę że nie jest to okupione mnóstwem nerwów. Ale w wypadku tych winietek wpadła w jakiś amok i tak się zastanawiam po prostu czy faktycznie to że kogoś usadzam i nie chcę integrować rodzin to źle. A po drugie, jak sobie pomyślę co ona może odwalić na weselu to całą radość z tego dnia tracę. Na razie zamierzam jej podczas świąt takie winietki pokazać, wytłumaczyć jej i rodzinie z którą się będę widzieć do czego służą - na spokojnie, bez paniki. Pomyślałam, że wydrukuję jakieś potencjalne ustawienia stołów i zapytam, jak ona chciałaby siedzieć i później powiedzieć, że skoro ona też potrafi ustalić jak to powinno wyglądać to ja nie robię nic innego tylko przelewam to z teorii na praktykę i ułatwiam wszystkim życie.
Miałam taki sam problem ze swoją mamą i postawiłam na swoim. I nie przejmuj sie, ze uprzykrzy Ci wesele, bo zwyczajnie nie będzie miała czasu, uwierz. Moją a to ktoś zagadnal, a to do kogoś się przysiadla (bo w miarę możliwości wypada, żeby nie tylko państwo młodzi, ale i rodzice pogadali z każdą z zaproszonych par- przynajmniej ze swojej strony), a to któryś z gości o coś ją poprosił, coś trzeba było załatwić itp. Słowem taki był zawrót glowy, ze w trakcie wesela rozmawiałam z nią może z raz.
Innymi słowy - dramaty były do dnia wesela, w dniu ślubu jest tak, że niczego już nie można zmienić i każdy skupia się na tym by wszystko wypadło jak najlepiej i żeby jak najlepiej się zaprezentować. A winietki i tak będą ważne tylko przez pierwsze 15 minut kiedy goście będą siadać. Dlatego olej ją i jej fochy, zrób po swojemu.

I guzik prawda, że jest tak fajnie gdy goście będą się mieszać. Rzadko kiedy nie jest dretwo, a ludzie bawią się tam gdzie udało się usiąść paczką.

Edytowane przez gramwzielone
Czas edycji: 2016-03-20 o 15:28
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 15:34   #109
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Na razie zamierzam jej podczas świąt takie winietki pokazać, wytłumaczyć jej i rodzinie z którą się będę widzieć do czego służą - na spokojnie, bez paniki. Pomyślałam, że wydrukuję jakieś potencjalne ustawienia stołów i zapytam, jak ona chciałaby siedzieć i później powiedzieć, że skoro ona też potrafi ustalić jak to powinno wyglądać to ja nie robię nic innego tylko przelewam to z teorii na praktykę i ułatwiam wszystkim życie.
Tak przede wszystkim to ja nie robiłabym NIC, co mogłoby mamie zasugerować, że jakaś dyskusja o winietkach ma miejsce. Pokazać jej - OK, ale na zasadzie "zobacz mamuś, takie winietki BĘDĄ na MOIM I WŁODKA weselu. Wolałabyś siedzieć koło dziadka czy wujka Gienka?". Po prostu - oznajmić fakt dokonany, i dać mamie jak najwiecej czasu, żeby mogła nad tym przejść do porządku dziennego i pogodzić sie z życiem
Stary 2016-03-20, 16:24   #110
pestycyda
Zakorzenienie

U mnie gorzej bo TZ nie chce winietek-.- ustalilismy kompromis w postaci kart u szczytu stolu ale jak nie bedzie mi to zgrywac to moze TZ sie ugnie i dodrukujemy:p
pestycyda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 19:18   #111
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Tak przede wszystkim to ja nie robiłabym NIC, co mogłoby mamie zasugerować, że jakaś dyskusja o winietkach ma miejsce. Pokazać jej - OK, ale na zasadzie "zobacz mamuś, takie winietki BĘDĄ na MOIM I WŁODKA weselu. Wolałabyś siedzieć koło dziadka czy wujka Gienka?". Po prostu - oznajmić fakt dokonany, i dać mamie jak najwiecej czasu, żeby mogła nad tym przejść do porządku dziennego i pogodzić sie z życiem
Dziewczyny, dzięki wielkie za wszystkie rady, wspieracie mnie na duchu niesamowicie i utwierdzacie w przekonaniu że z winietek nie zrezygnuję. Poza tym mamy na te 25 osób 2 wegetarian i chcę od początku wskazać kelnerom gdzie oni siedzą żeby po prostu dostawali swoje jedzenie a nie żeby później było jakieś zamieszanie. Motyw ze świadkiem raczej się nie sprawdzi, bo to mój brat (i jego dziewczyna), więc rodzicielka narobi więcej rabanu niż to warte (i tak skończy się na siadaniu gdzie popadnie, a dodatkowo awanturą że nie dość że ja jestem nienormalna to brata buntuje. Do wesela jeszcze 5 miesięcy więc może jakoś się z tym pogodzi.

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-03-20 o 19:20
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 20:00   #112
pestycyda
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, dzięki wielkie za wszystkie rady, wspieracie mnie na duchu niesamowicie i utwierdzacie w przekonaniu że z winietek nie zrezygnuję. Poza tym mamy na te 25 osób 2 wegetarian i chcę od początku wskazać kelnerom gdzie oni siedzą żeby po prostu dostawali swoje jedzenie a nie żeby później było jakieś zamieszanie. Motyw ze świadkiem raczej się nie sprawdzi, bo to mój brat (i jego dziewczyna), więc rodzicielka narobi więcej rabanu niż to warte (i tak skończy się na siadaniu gdzie popadnie, a dodatkowo awanturą że nie dość że ja jestem nienormalna to brata buntuje. Do wesela jeszcze 5 miesięcy więc może jakoś się z tym pogodzi.

Super wspieramy Cię w tej decyzji mam nadzieję, że mama zaakceptuje Twoją decyzję
Stary 2016-03-21, 16:15   #113
GIRLinYELLOW
Przyczajenie

ja mam winietki, w sumie klamka zapadła już na samym początku. mam w rodzinie kilka osób które się nie lubia i jak znajdą się blisko to... same wiecie
GIRLinYELLOW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-21, 18:42   #114
maciagutek
Przyczajenie

Dziewczyny, a co myślicie o zawieszkach na alkohol? Bo na winietki jesteśmy praktycznie zdecydowani, ale co do zawieszek mamy wątpliwości. Z jednej strony wyglądają mega ślicznie i dodają uroku weselu, z drugiej z kolei jest to dodatkowy koszt (co prawda nie jakiś ogromny, ale zawsze lepiej zostawić parę setek w kieszeni). Podobnie z podziękowaniami dla gości, bawicie się w takie rzeczy?
maciagutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-21, 21:21   #115
pestycyda
Zakorzenienie

Hmm, zawieszki wygladaja fajnie ale trzeba je zrobic tak aby nie plątały się przy rozlewaniu... Ja osobiście rezygnuję.

Podziękowania dla gości. Co masz na myśli? Mały prezencik na początku czy wódkę/ ciasto na koniec? Koszt tego drugiego jest większy dużo. Prezencik na powitanie to drobiazg i chyba warto go zrobić. Byleby nie jakieś drewniane chochle z wypalonymi imionami, coś co siė nie przyda bo bez sensu:p
Stary 2016-03-22, 07:00   #116
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maciagutek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a co myślicie o zawieszkach na alkohol? Bo na winietki jesteśmy praktycznie zdecydowani, ale co do zawieszek mamy wątpliwości. Z jednej strony wyglądają mega ślicznie i dodają uroku weselu, z drugiej z kolei jest to dodatkowy koszt (co prawda nie jakiś ogromny, ale zawsze lepiej zostawić parę setek w kieszeni). Podobnie z podziękowaniami dla gości, bawicie się w takie rzeczy?
Zawieszki są bez sensu i zwraca na nie uwagę tylko para młoda. Większość gości i tak na nie nie patrzy, a nawet jeśli spojrzą, to i tak są zaraz zdejmowane, bo przeszkadzają przy polewaniu wódki. I walają się potem po stołach.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 07:50   #117
cranberry juice
ctrl alt delete

A nie lepiej po prostu kupić wódkę w ładnych butelkach?
Stary 2016-03-22, 09:04   #118
pestycyda
Zakorzenienie

Albo zawiązać, na upartego, wstążeczkę
Stary 2016-03-22, 09:06   #119
visionAM
Zakorzenienie

Wg mnie to zbędny wydatek. Jak większość rzeczy jestem w stanie zaakceptować i zrozumieć chęć ich użycia, tak zawieszek nie rozumiem to tylko przeszkadza. Poza tym na zawieszkach zazwyczaj są imiona młodych i jakieś podziękowania, no ileż można w kółko takie rzeczy walkowac
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 09:20   #120
mmagduszka
Rozeznanie

Też jestem za tym, żeby zostawić butelki czystej w spokoju Upominki dla gości ok, ale te nawieszki na alkohol są niewygodne.

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości