![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedzenie mojej bobaski
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas jeszcze gorzej, czasem kupimy dla naszej trójki taki "przysmak" w budce z szybkim jedzeniem nad jeziorem ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
łeee ale tu chyba dyskusji nie będzie bo ja jestem za jej istnieniem,
noo chyba że ty nie? to jest szansa ![]() ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
ja spotykam się ze zdziwieniem jak mówię że nie słodzę (nie z żadnych eko powodów żeby nie było)
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
ej...że tak jeszcze pociągnę temat soczków (autorko
![]() ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-06-20 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja ziemniaków nie lubi więc myślę, że stąd nie chęć do frytek. Ja bardzo lubię. I jak mam okazję i jestem w większym mieście to biegnę do McD po frytki ![]() Nawet nie wiem ile kosztuje. Bo 1 kg mi na kilka miesięcy wystarcza. ![]()
![]() |
![]() |
#97 | ||||
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46970548]Stokrotko, Izabela jest znana z tego, że ma postawę "ja kontra cały mamo-wizaż"
![]() ![]() To wiele wyjaśnia. Cytat:
Ale namawianie dziecka na syrop glukozowo-fruktozowy i spółkę to bezmyślność. Szczerze zazdroszczę że Twoja córka sama się do tego typu zapychaczy nie garnie, mam nadzieję że mój syn też będzie tak miał. Masz niesamowite szczęście - jeśli taki sposób żywienia stosowałaś od małego, to prawdziwym cudem jest że ona nie chce słodyczy. Czemu namawiasz ją na jedzenie "bakusiów" skoro sama nie wyraża na to ochoty? Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
Ten kwas/kwasek cytrynowy to taki chemiczny bardzo szkodliwy śmieć, znany również jako E330. Jest rakotwórczy. ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Wiesz że frytki z macdonalda są tak napakowane chemią że wogóle nie pleśnieją? Zostawiasz je na kilka miesięcy w słoiku, a one ciągle wyglądają tak samo...
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2014-06-20 o 23:00 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
SOK JABŁKOWY MĘTNY, BEZPOŚREDNIO TŁOCZONY Pasteryzowany, bez dodatku cukrów (zawiera wyłącznie naturalnie występujące w owocach cukry). Nie z soku zagęszczonego. Osad na dnie opakowania jest zjawiskiem naturalnym. Składniki: sok jabłkowy, witamina C. 3l soku wyprodukowano z 4 kg jabłek. Tyle. (to ten duży karton z kranikiem i workiem w środku).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-06-20 o 23:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ojoj teraz jak mi powiedziałaś o chemii to już na pewno ich nie zjem ![]()
![]() |
![]() |
#100 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale jak dla mnie ten skład brzmi ok - i jest zdecydowanie korzystniejszy niż skład kubusia. A, i w razie gdybyś uznała że jest za słodki, sok jabłkowy dobrze smakuje jak się do niego wkropi kilka kropli soku z cytryny - jest dość słodki, więc nabiera tylko takiego wyraźniejszego smaku, jest świetny na upał. No i witamina C ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Albo tak jak Ty, mają wyczesane i są z siebie dumni.
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, niestety, ale często ludzie kupują też chemię, bo jest tańsza niż zdrowe produkty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
W Auchan też są
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46971166]Dziewczyny, niestety, ale często ludzie kupują też chemię, bo jest tańsza niż zdrowe produkty
![]() No, my masę kasy wydajemy na żarcie - np. produkty na sernik kosztują dwa razy tyle co gotowy sernik ![]() ![]()
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozszerzałam dietę po 4mż. Szał młodej niemądrej matki, z drugim dzieckiem tak nie będzie ![]() Lubi warzywa, kocha wodę (woli jak soki i herbatę). Nie stać mnie na eko, dlatego jemy sklepowe jedzenie. Nie lubi coli, nie zje kanapki z nutellą, słodycze nadgryza. Za to monte lubi ![]() Czasem kupuje jej soczek w kartoniku. Staram się unikać syfu i nałogowo czytam etykiety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:10 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ---------- Cytat:
![]() Nie rozumiem jednak teorii,ze śmieciowe jedzenie jest tańsze. Weźmy taki zwykły twaróg,serio jest droższy niż almette? mięso w przyzwoitej masarni kosztuje niemal tyle samo co zafoliowane w supermarkecie.Pieczywo podobnie. Nie trzeba kupować produktów oznaczonych 'eko' (co czasem jest zwykłym chwytem marketingowym) ,zeby jeść racjonalnie i zdrowo.Wystarczy kupować proste produkty i samemu ich nie zepsuć.
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Z mięsem się nie zgodzę
![]() Tak samo wędliny. Można kupić sopocką za 20 zł, ale jak ktoś chce prawdziwą wędlinę, to trzeba zapłacić niemal dwukrotnie więcej. Dlatego ja często wędliny kupuję na zasadzie: mniej/rzadziej, ale lepszej jakości. Chociażby soki - to samo. Pewnie, można samemu robić albo można pić wodę, ale jak ktoś nie ma sokowirówki albo nie lubi wody, to za zdrowy sok musi zapłacić dużo więcej niż za Tymbark czy inny sok+tablica Mendelejewa. Ostatnio pytałam o jajka "jedynki" u mnie w sklepie na osiedlu. Pan mi coś tam zaczyna mówić o wadze jajek. Ja mówię, że to chodzi o to, że te kury nie są z chowu klatkowego. Wiecie, co mi powiedział? Że "takich jedynek to by mi tu nikt nie kupił". Fakt, na targu kupię w dwóch miejscach jajka ekologiczne, ok. 60 groszy za sztukę, w Tesco bodajże 9 zł/10 sztuk, w Lidlu chyba piątka za 6 szt.. Małemu kupuję (choć i tak nie lubi żółtka:/), ale dla nas, do jajecznicy, ciast czy panierki kupuję jednak tańsze jajka... Taki mamy klimat. Owszem, niektóre produkty mniej złożone, zdrowsze, nie są droższe, ale tak w ogólnym rozrachunku, żeby jeść zdrowo to trzeba mieć czas, żeby czytać te wszystkie składy, wiedzę, żeby wiedzieć, co wciska producent pod nic nie mówiącymi nazwami oraz niestety kasę. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2014-06-21 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Ja też się zgodzę z Perse.Kiedyś się szło na rynek i kupowało za grosze całe siaty warzyw i owoców. Teraz na rynkach jest prawie tak samo drogo jak w marketach a wszystko i tak dużo gorzej smakuje niż za dzieciaka kiedy mama robiła zsiadłe mleko. Właśnie chociażby takie zsiadłe mleko to dla miastowych na codzień po prostu archaizm bo nie da się takiego kupić, a co dopiero zrobić.Dla mnie to smutne że moje dziecko za kilkanaście lat będzie jadło tylko syf, bo nic wartościowego już nie będzie można dostac.
Owszem, można pojechac 50 km od domu do hodowli ryb żeby kupić kawałek wędzonej świeżutkiej i pewnej ryby za 2 razy drożej niż w markecie ale na taką przyjemność pozwalam sobie bardzo rzadko bo mnie na to nie stać. Jasne, że chciałabym kupowac tylko zdrowe mięso czy jajka jedynki ale jestem zmuszona do jedzenia tego na co mnie stac. Wędlina z marketów mnie brzydzi, tak samo warzywa w paczkach dlatego ograniczam te produkty do minimum ale nie mogę pozwolić sobie na prawdziwą szynkę zawsze wtedy kiedy chcę. Wszystko jest coraz droższe i coraz gorsze. Tak naprawdę to ja jem ze 30 produktów na krzyż i nic poza tym: /Może brakuje mi fantazji moze pieniedzy, w kazdym razie jak mam w Lidlu do wyboru ziemniaki za 99 gr albo ziemniaki eko za 6 zł /kg to jednak biorę te tańsze. Cukier jest praktycznie wszędzie i nie zawsze można go uniknąć, ale jeśli jest taka mozliwośc to po co dodatkowo kupować Kubusie i inne tego typu przysmaki?Ja nie jestem fanatyczką zdrowego jedzenia, uwielbiam np. chałwę gdzie jest w składzie praktycznie sam cukier, ale przecież jem nią raz na 2 tygodnie a nie codziennie. Mimo wszystko nie chcę dziecku podawać cukru jeśli nie muszę. Zamierzam wszystkie kaszki dla dzieci zamienić na zwykłe kasze ale młoda póki co bardzo protestuje. Edytowane przez mamasierpniowa Czas edycji: 2014-06-21 o 07:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie wydaję fortuny na jedzenie,wolę kupić mniej a dobrej jakości,część produktów mam dzięki mamie mieszkajacej na wsi ,część na zasadzie 'znajomy znajomego'.Zamiast kupić 'sopocką' wolę upiec mięso sama.
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Nawet nie wiem skąd są te ziemniaki bo i tak mnie na nie nie stac nawet gdyby były super eko.Taki podałam przykład, ale odnosi sie to do wszystkiego: )
Ja również wolę kupić mieso i upiec , zazdroszczę jednak takim ludziom którzy mają dostęp do zdrowej żywności z pierwszej ręki, w centrum Łodzi nie ma szans na jakikolwiek ogródek.To fantastyczne udogodnienie, a jak smakuje!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Na świeże ryby to sobie mogę popatrzeć co najwyżej w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja nie jestem w sanie sprawdzić wszystkiego, ba - nie mam nigdzie dojścia do lepszego mięsa ale nie kupuję (z wyjątkiem mielonego z szynki w biedrze, bo jest chude, nigdzie takiego nie znalazłam) mięsa marketowego czy wędliny Parówki mi się zdarza, w lidlu, o bardzo dobrym składzie, nie pamiętam nazwy bo zawsze czytam skład ![]() Ale rzadko, jakiś czas temu starsza fazę miała. Czytam składy i zawsze unikam: syrop g-f karagen (jedna z najgorszych rzeczy w żarciu) guma guar (jak wyżej!) guma ksantanowa (jak wyżej) Staram się nie kupować niczego z barwnikiem koszenilowym ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie zauważyłam, by któraś tu była fanatyczką ![]() Jeśli w Biedronce (uwielbiam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46971166]Dziewczyny, niestety, ale często ludzie kupują też chemię, bo jest tańsza niż zdrowe produkty ![]() niestety :/ Ale jak wyżej pisałam - czasem wystarczy zacząć czytać składy - bo nie wszystko dobre jest drogie Zamiast syfiatej ramy biorę masło zamiast serka do smarowania z dodatkami biorę naturalny i sama robię dodatki zamiast kostki rosołowej czy vegety gotuję smaczny rosół na wielu warzywach, mięsie i doprawiam liściem laurowym czy zielem angielskim Ba ![]() ![]() ![]() Zasada jedna: 2 razy więcej wody, niż składnika. Czyli na 2 dorosłe osoby + 2 dzieci biorę kubek ryżu, zalewam 2 kubkami wody, solę niewiele i stawiam na ogień - po zagotowaniu ze 2-3 minuty trzymam, a potem owijam kocem/kołdrą i niech sobie rośnie. Nie dość, że mogę to zrobić w ciągu 5 minut i nie muszę pilnować czasu gotowania, to jeszcze jest to cieplutkie w sam raz do obiadu i nie wylewam z wodą składników odżywczych, a z woreczków nie wydzielają mi się syfy ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie rozumiem jednak teorii,ze śmieciowe jedzenie jest tańsze. Weźmy taki zwykły twaróg,serio jest droższy niż almette? mięso w przyzwoitej masarni kosztuje niemal tyle samo co zafoliowane w supermarkecie.Pieczywo podobnie. Nie trzeba kupować produktów oznaczonych 'eko' (co czasem jest zwykłym chwytem marketingowym) ,zeby jeść racjonalnie i zdrowo.Wystarczy kupować proste produkty i samemu ich nie zepsuć.[/QUOTE] dokładnie: http://naszezyciebezchemii.blogspot....-idealnie.html |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46972112]
no faktycznie, to naprawdę straszna perspektywa ![]() [/QUOTE] to na prawdę nie jest śmieszne, córka pokroju stokrotki lub Roane, jakbyśmy funkcjonowały na jakie tematy byśmy rozmawiały
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio,ja sobie zdaję sprawę z tego,że za 20 lat moje dziecko może mieć do zycia inne podjeście niż ja,i nie sądzę,zeby to psuło naszą relację.
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Szaja tylko że ja nic nie napisałam w tym wątku o tym że wybieram w sklepie syf, nie czytam etykiet i karmię moją rodzinę wyłącznie chemią
![]() Napisałam tylko o tej nieszczęsnej glukozie, o tym że pozwalam dzieciom niemalże codziennie na słodycze. Czy muszę dodawać że nie daję im każdego dnia po paczce chipsów, paczce żelków i butelce coli tylko muszę się tłumaczyć jak wszyscy tutaj że mam na myśli np. 2 kostki gorzkiej czekolady??? A jak dzieciaków odwiedzają raz na 2 tygodnie ich dziadkowie i przywożą im po butli Kubusia to mam nie przyjąć? Nie pozwolić dzieciom wypić? Jak dziecko zostanie zaproszone na urodziny do Maca to nie pozwolić pójść? Nic nie wiecie o tym jak jedzą moje dzieci, nie wiecie co kupuję codziennie, a co raz w miesiącu.Nie wiecie tego, że większość produktów mam ze swojego ogródka, jajka od swoich kur. Masło, mleko i śmietanę od sąsiadki która ma swoją krowę której nie karmi paszami i kiszonkami, że w ogóle nie kupuję w sklepie wędlin... Wystarczy napisać tu tylko że dzieci jadają cukier i bakusia, a od razu jest się wrzuconym do wora tych co to zagrażają ich życiu i są nieodpowiedzialni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
stanę się katoliczką i będę codziennie rano się modlić żeby to trwało jak najkrócej ![]() Ja też sobie z tego zajdę sprawę, i też mam nadzieję, że to nie wpłynie na nasze kontakty. Aczkolwiek są takie zachowanie, które budzą jednak skrajny niesmak (jak u mnie nurt eko), i cichutko liczę, że może jednak nie będzie wiodła życia ekstremalnie innego, bo duzo łatwiej wtedy sie zyje w ukladzie matka corka. ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
ehhh chyba jeszcze nie brałaś udziału w dyskusji na ten temat ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=iizabelaa;46972840
ehhh chyba jeszcze nie brałaś udziału w dyskusji na ten temat ![]() Chyba nie zamierzam, od dzisiaj wystrzegam się tematów żywieniowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak sobie teraz wyobraziłam jak siedzimy sobie w piątkę, moja mama i my córki, i jedna z nas nadaję, że Kubuś zabija, no przecież cala atmosfera by padła ![]() I zamiast spotkań 2 razy w tygodniu by były 2 razy na półrocze ![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to nie rajcuje. Jakby ktoś rzucił takie hasło, to jedyne co to bym go pogardliwym spojrzeniem obdarzyła. Tylko na wizażu dyskutuje na takie tematy. U realu szkoda by mi było życia, a wypowiedzenia słowa eko a co dopiero dyskusję.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.