Niezdana matura - jak sobie poradzić? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-29, 15:28   #91
anja415
Zadomowienie

Dot.: Niezdana matura - jak sobie poradzić?

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Co za argument ze matmy uczysz sie 12 lat. Lol. Angola tez a cos nie widze zby ludzie CPE mieli. Dlugosc totalnie o niczym nie swiadczy
większość osób w moim roczniku (za rok matura...) angielski ma albo tylko w LO albo ma dopiero od gimnazjum
Stary 2014-06-29, 15:31   #92
Hadassah
Zadomowienie

Cytat:
Co za argument ze matmy uczysz sie 12 lat. Lol. Angola tez a cos nie widze zby ludzie CPE mieli. Dlugosc totalnie o niczym nie swiadczy
Porównujesz CPE do matury podstawowej ?
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 15:54   #93
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
No na prawdę powód do dumy Przez 3/4 lata nie nauczyć się przedmiotu na tyle aby go zaliczyć na 30%, nawet z tablicami pod ręką.
same głupki na studiach w Polsce, nie potrafią zaliczyć bieżącego materiału i lecą na poprawkach (ironia jakby ktoś nie ogarnął)

sorry, ale jak czytam, że ktoś nazywa osobę, która nie zdała matury głupim to ręce mi opadają i głupia to jednak jest ta inna osoba, jej zachowanie o tym świadczy

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-06-29 o 15:55
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 15:56   #94
201607250928
Konto usunięte

Cytat:

Bo można się po prostu uczyć, żeby zaliczyć i uczyć, żeby coś wiedzieć

O nauce angielskiego w szkole to można pisać i pisać - wg mnie za mały nacisk jest kładziony na mówienie, po prostu ludzie boją się mówić, a jak mają się porozumieć z kimś w obcym języku, skoro go nie ćwiczą? Napiszą mu na karteczce, bo z gramatyki mieli piąteczkę i się nie wstydzą ?
201607250928 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:06   #95
VampIrzyca
Zadomowienie

Sorry, ale też uważam, że ktoś, kto nie zda podstawowej matury na te marne 30% jest głupi. Po prostu takie mam zdanie i tyle. Na matmie masz książkę ze wszystkimi wzorami, twierdzeniami, trzeba być "wybitnym", żeby nie umiec z tego korzystać. Ma się też kalkulator, więc pomyłki-pamięciówki nie wchodzą w grę. Poza tym te zadania są schematyczne, co roku takie same, tylko dane się zmieniają, miliardy takich przerabiane są na lekcjach. Moim zdaniem tylko ktoś naprawdę mało lotny tego nie zalicza.
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:13   #96
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anja415 Pokaż wiadomość
większość osób w moim roczniku (za rok matura...) angielski ma albo tylko w LO albo ma dopiero od gimnazjum
nie mogą mieć angola dopiero od liceum bo w gimnazjum od wielu lat obowiązują dwa języki obce.

Cytat:
Napisane przez Hadassah Pokaż wiadomość
Porównujesz CPE do matury podstawowej ?
nie, dementuję debilny argument pt "12 lat się czegoś uczysz to powinieneś rozwalić maturę".
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:13   #97
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość

Nie rozumiem wyskakiwania w tym kontekście z tekstami o "dobrym serduszku" i "braku głowy do nauki". Czy my piszemy o skreślaniu takiej osoby? Osoba "nieinteligentna" bez wątpienia może być miła, ciepła, możemy ją lubić, itd. Po prostu nie każdy jest inteligentny i tyle.
Po pierwsze, każdy jest inteligentny, tylko w różnym stopniu

Po drugie, to niestety (albo i "stety, w sumie), to nie jest taka prosta zależność, że jak ktoś ma wysoki poziom inteligencji, to się dobrze uczy i odnosi sukcesy w pracy, a jak ma poziom średni/niższy, to się uczy przeciętnie/marnie i nie odnosi sukcesów zawodowych. Serio, badano to od dawna, inteligencja ma pewien wpływ na wyniki w nauce i pracy, ale nie aż taki wielki jak się czasem uważa Ktoś może być człowiekiem całkiem inteligentnym, ale jednocześnie może nie mieć motywacji do nauki, może być leniwy, mało wytrwały, przez co szybko poddaje się napotykając trudności (to trochę pasuje do tej koleżanki opisywanej w wątku, bo ona już ma chęć się poddać i nawet nie próbować poprawić), może mieć jakieś problemy utrudniające skupienie i tak dalej.

Gdyby to była moja przyjaciółka, to bym ją zachęcała do poprawienia, ale nie byłabym bardzo namolna W końcu to jej edukacja, jej decyzja, jej życie. Powiedziałabym jej, że nie wiadomo jak się życie potoczy (teraz chce być fryzjerką i jak rozumiem taką pracę zamierza wykonywać, ale czy za 10 lat będzie chciała tego samego? czy wciąż będzie pracowała w tym zawodzie? nie wiadomo), może jej się ta matura okazać jednak potrzebna, bo może np. będzie miała fantazję jednak pójść na studia. Albo zmienić pracę i będzie wymagana matura. No a zaliczać maturę za ileś lat, jak materiał się dawno cały zapomniało, to jednak nie za fajnie. Teraz ma 2 miesiące, i myślę, że spokojnie by się dała radę przygotować, o ile naprawdę by nad tym posiedziała.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-29, 16:17   #98
201604181004
Konto usunięte

ja bym przyjaciółce truła pupę o poprawę tak długo az by tego nie poprawiła.
potem będzie żałować. a jej rodzice w zasadzie mogą nie zdawać sobie sprawy czym to grozi, bo większość nawet nie ogarnia matur że podstawy jakieś rozszerzenia czarna magia
Stary 2014-06-29, 16:17   #99
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
nie mogą mieć angola dopiero od liceum bo w gimnazjum od wielu lat obowiązują dwa języki obce.
No ale nie musi być to akurat angielski, są szkoły gdzie się uczy dwóch innych języków. Niemiecki i rosyjski, francuski, bywa też hiszpański, czasem włoski...
Stary 2014-06-29, 16:18   #100
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No ale nie musi być to akurat angielski, są szkoły gdzie się uczy dwóch innych języków. Niemiecki i rosyjski, francuski, bywa też hiszpański, czasem włoski...
w zasadzie to tylko i wyłącznie ich problem że wybrali taką a nie inną szkołę, nie wiem czemu miałby być to argument w jakiejkolwiek dyskusji bo jednak ponad 80% uczniów ma angielski od podstawówki przez gimnazjum do liceum i suma sumarum 12 lat spokojnie się zbiera
Stary 2014-06-29, 16:27   #101
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dodam jeszcze, że na nasze powodzenie w rozmaitych życiowych zadaniach ma wpływ też wiele innych czynników, krótko mówiąc można mieć pecha i nie zdać egzaminu, gdy innego dnia albo z nieco innych zadań akurat by się zdało. To też jest udowodnione, że czasem "świat nam sprzyja" a czasem "rzuca kłody pod nogi".
Miałam w LO takiego znajomego, który oblał USTNY POLSKI. A miał wypasioną prezentację, jakieś rekwizyty rycerskie itp, bo miał temat o rycerstwie. I oblał. Wszyscy byliśmy w szoku, bo on nie miał wielkich problemów z nauką, a do tej prezentacji się przygotowywał. Nikt nie wiedział jak to się stało, może stres go zjadł? Może coś się stało innego? To wszystkich zaskoczyło, nauczycieli też.

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
w zasadzie to tylko i wyłącznie ich problem że wybrali taką a nie inną szkołę, nie wiem czemu miałby być to argument w jakiejkolwiek dyskusji bo jednak ponad 80% uczniów ma angielski od podstawówki przez gimnazjum do liceum i suma sumarum 12 lat spokojnie się zbiera
No niby ich problem, chociaż wypada brać poprawkę, że jednak wybierali szkołę w wieku lat ok. 15, może nie przemyśleli sprawy

Argument to kiepski, bo i po 3 latach nauki można zdać maturę z języka, sama tak zdawałam z niemieckiego, wprawdzie tylko podstawę, ale jednak. Uczyłam się od podstaw w LO, kilka innych osób podobnie i wszyscy zdaliśmy. A angielski jest łatwiejszy od niemieckiego.
Odnosiłam się tylko do tego, że nie wszyscy musieli mieć angielski w podstawówce czy w gimnazjum, nawet jak obowiązkowo są tam dwa języki obce.
Stary 2014-06-29, 16:27   #102
Lady_Mosquito
Rozeznanie

[QUOTE=drabineczka;4709055 4]nie mogą mieć angola dopiero od liceum bo w gimnazjum od wielu lat obowiązują dwa języki obce. [QUOTE]

No nie wiem czy od wielu... Kiedy byłam w 3 liceum (czyli rok temu) w szkole było wielkie poruszenie wśród nauczycielek angielskiego, że jest dziewczyna która nigdy angielskiego nie miała w szkole, a kiedy chodziłam do gimnazjum obowiązku nauki 2 języków również nie było, drugi język doszedł mi dopiero w liceum.

Mój paznokciowy instagram
lubimy czytać
Lady_Mosquito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:30   #103
201604181004
Konto usunięte

boże ale przeżywanie tematu :d nie obchodzą mnie wasze koleżanki siostry kuzynki matki żony kochanki sąsiada brata, fakt jest taki: wiele osób uczy się 12 lat języka i ma problemy z maturą podstawową i to jest dowód tylko i wyłącznie na to że nie liczy się ile lat "się czegoś uczysz" tylko jakiej to jest jakości. podobnie z matmą. podejrzewam że kolejne 5 lat w liceum z matematyką nic by nie dało w wielu przypadkach.

ja po dwóch latach zdałam rozszerzenie na ponad 90% z języka (po dwóch latach nauki, ale to odrębny przypadek ) i to dowodzi tylko tego że nie ważne ile czasu na cos poświęcisz, ważne jak ten czas jest wykorzystywany... w przypadku matematyki widzimy tylko że kiepsko jest z nauczaniem w szkole, w przypadku angielskiego: większość i tak nie uczy się go w szkole, w przypadku polskiego: tej matury nie da się nie zdać po prostu
Stary 2014-06-29, 16:35   #104
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
boże ale przeżywanie tematu :d nie obchodzą mnie wasze koleżanki siostry kuzynki matki żony kochanki sąsiada brata, fakt jest taki: wiele osób uczy się 12 lat języka i ma problemy z maturą podstawową i to jest dowód tylko i wyłącznie na to że nie liczy się ile lat "się czegoś uczysz" tylko jakiej to jest jakości. podobnie z matmą. podejrzewam że kolejne 5 lat w liceum z matematyką nic by nie dało w wielu przypadkach.

ja po dwóch latach zdałam rozszerzenie na ponad 90% z języka (po dwóch latach nauki, ale to odrębny przypadek ) i to dowodzi tylko tego że nie ważne ile czasu na cos poświęcisz, ważne jak ten czas jest wykorzystywany... w przypadku matematyki widzimy tylko że kiepsko jest z nauczaniem w szkole, w przypadku angielskiego: większość i tak nie uczy się go w szkole, w przypadku polskiego: tej matury nie da się nie zdać po prostu

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:39   #105
visionAM
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4709036 8]same głupki na studiach w Polsce, nie potrafią zaliczyć bieżącego materiału i lecą na poprawkach (ironia jakby ktoś nie ogarnął)

sorry, ale jak czytam, że ktoś nazywa osobę, która nie zdała matury głupim to ręce mi opadają i głupia to jednak jest ta inna osoba, jej zachowanie o tym świadczy[/QUOTE] Wg mnie jest głupia i tyle
Ktoś ma 3/4 lata na przygotowanie się z materiału na maturę, ogarnięcia go w 30% i jej nie zdaje. Student ma przykładowo 5 miesięcy na przygotowanie się z materiału, który nie rzadko jest tak obszerny jak ten, który licealista przyjmuje powiedzmy w 2 lata. I student nie zdaje w pierwszym terminie, a musi zdobyć nie głupie 30%, a 60-70% (ja tak miałam na studiach, w zależności od przedmiotu). Dodatkowo często studenci pracują, nie każdy ma komfort psychiczny i finansowy umożliwiający tylko uczęszczanie na zajęcia. Niektórzy muszą się utrzymać i mają mniej czasu na naukę. Nie znam licealisty, który chodziłby do pracy. Jak dla mnie przykład mimo, że ironiczny, to kompletnie nie powiązany z tematem.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:40   #106
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Wg mnie jest głupia i tyle
Ktoś ma 3/4 lata na przygotowanie się z materiału na maturę, ogarnięcia go w 30% i jej nie zdaje. Student ma przykładowo 5 miesięcy na przygotowanie się z materiału, który nie rzadko jest tak obszerny jak ten, który licealista przyjmuje powiedzmy w 2 lata. I student nie zdaje w pierwszym terminie, a musi zdobyć nie głupie 30%, a 60-70% (ja tak miałam na studiach, w zależności od przedmiotu). Dodatkowo często studenci pracują, nie każdy ma komfort psychiczny i finansowy umożliwiający tylko uczęszczanie na zajęcia. Niektórzy muszą się utrzymać i mają mniej czasu na naukę. Nie znam licealisty, który chodziłby do pracy. Jak dla mnie przykład mimo, że ironiczny, to kompletnie nie powiązany z tematem.
dlatego ja uważam że nauka powinna być płatna, bo jak student ma bat nad głową w postaci finansowych kar (no może nie kar, odpłatności ) to jakoś choćby "skały srały" nauczy się :d
Stary 2014-06-29, 16:45   #107
201604130936
Konto usunięte

A jesli ktos jeszcze pisze, ze nie rozumie opisow wzoru i nie wie, ktory wzor z karty do ktorego zadania wybrac, to przepraszam, ale dla mnie to juz jest ultra-glupi. I nie mowie mi nic o humanistycznych umyslach w tym przypadku, skoro nawet z czytaniem ze zrozumieniem jest na bakier.

(tak rzecze ja, osoba, ktora na maturze zdawala pol, ang, wos i hist, jakos umysl humanistyczny mi w zdaniu podstawy z matematyki z palcem w nosie w niczym nie przeszkadzal)
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 16:57   #108
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
podobnie z matmą. podejrzewam że kolejne 5 lat w liceum z matematyką nic by nie dało w wielu przypadkach.
Tylko że do angielskiego musisz znać na pamięć słówka a matematyka to niemal same logiczne myślenie, na inteligencję.

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
dlatego ja uważam że nauka powinna być płatna, bo jak student ma bat nad głową w postaci finansowych kar (no może nie kar, odpłatności ) to jakoś choćby "skały srały" nauczy się :d
Wtedy z kolei nie byłoby stać ludzi biedniejszych, a pilni są i wśród bogatych i biednych, więc to byłoby krzywdzące. Po prostu ceny za warunek z przedmiotu powinny wzrosnąć bo co ta za cena 150 zł na rok? Jakby kosztowało z 500 zł to już by było coś i leserzy albo by się poddali albo wzięli do nauki.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 17:05   #109
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
A jesli ktos jeszcze pisze, ze nie rozumie opisow wzoru i nie wie, ktory wzor z karty do ktorego zadania wybrac, to przepraszam, ale dla mnie to juz jest ultra-glupi. I nie mowie mi nic o humanistycznych umyslach w tym przypadku, skoro nawet z czytaniem ze zrozumieniem jest na bakier.

(tak rzecze ja, osoba, ktora na maturze zdawala pol, ang, wos i hist, jakos umysl humanistyczny mi w zdaniu podstawy z matematyki z palcem w nosie w niczym nie przeszkadzal)
Spoko, tylko nie pisałam że ich nie rozumiem, tylko podawałam przykład, więc nie pisz proszę, że tak piszę

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stary 2014-06-29, 17:10   #110
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Wiary i chęci? Chyba trzeba się po prostu UCZYĆ, a nie liczyć na to, że wiara i chęci pomogą cokolwiek zdać
Dwie godziny dziennie z dobrym repetytorium + nauczenie się jak szukać potrzebnych informacji w tablicach i można spokojnie zdawać. Oczywiście, o ile potrafi się czytać i analizować tekst zadania Mój kolega zrobił raz eksperyment i dal tablice, kalkulator i arkusz matury podstawowej swojej siostrze, która była wtedy w wieku gimnazjalnym i bez problemu przekroczyła próg 30%... Nie chce mi się wierzyć, że dla osoby która spędziła 3-4 lata w szkole średniej przygotowanie się do matury z matematyki tak aby ją zdać jest jakimś problemem.
Stary 2014-06-29, 17:45   #111
WhiteCherry
Zakorzenienie

ja bym namawiała do poprawki, bo jak nie teraz to kiedy? nawet jeśli na studia się nie wybiera, to i tak lepiej mieć maturę niż jej nie mieć weźmie korki i spokojnie machnie poprawkę w sierpniu.
Stary 2014-06-29, 18:21   #112
Mileva_
Zakorzenienie

Jako przyjaciółka tej dziewczyny zadałabym sobie pytanie - na ile faktycznie zależy jej na tej maturze? Bo skoro wiedząc od długiego czasu, że czeka ją egzamin z tej matmy, nie przyłożyła się do niej minimalnie, to raczej chyba nie za bardzo. Dlatego też nie nalegałabym - czy każdy musi tę maturę mieć? Jeśli jednak zmieniłaby zdanie - ma jeszcze pięć lat na poprawkę. Ale to musi być jej chęć i jej decyzja.

Co do samej matury, to osobiście uważam, że podstawowa matma jest śmieszna. I powinna być śmieszna dla kogoś, kto z tą matmą ma byle jaki, ale jednak codzienny kontakt. Obowiązkowa jest zdaje się od dwóch, trzech lat? Bez przesady, kilka lat to MULTUM czasu, by kilka zbiorków zadań nieco tylko wykraczających ponad poziom gimnazjum ogarnąć.

I jeśli ktoś nie zdaje tej matury (chyba, że jest chory, ma gorączkę, katar taki że nie widzi na oczy, wydarzyło się coś mega przykrego/stresującego itd, wtedy faktycznie można się nie skupić nad największym banałem) na te marne 30%, to tak - uważam, że raczej tej matury mieć nie powinien. W dzisiejszych czasach jest ona i tak praktycznie równoznaczna z ukończeniem liceum, jest to papierek dla samego papierka, niżej już nie można.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 18:54   #113
201605090940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca Pokaż wiadomość
Sorry, ale też uważam, że ktoś, kto nie zda podstawowej matury na te marne 30% jest głupi. Po prostu takie mam zdanie i tyle. Na matmie masz książkę ze wszystkimi wzorami, twierdzeniami, trzeba być "wybitnym", żeby nie umiec z tego korzystać. Ma się też kalkulator, więc pomyłki-pamięciówki nie wchodzą w grę. Poza tym te zadania są schematyczne, co roku takie same, tylko dane się zmieniają, miliardy takich przerabiane są na lekcjach. Moim zdaniem tylko ktoś naprawdę mało lotny tego nie zalicza.
co do pogrubionego, to się nie zgadzam, choć matura z matmy poszła mi całkiem dobrze. cały post pozostawiam bez komentarza
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 20:35   #114
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie
Wtedy z kolei nie byłoby stać ludzi biedniejszych, a pilni są i wśród bogatych i biednych, więc to byłoby krzywdzące. Po prostu ceny za warunek z przedmiotu powinny wzrosnąć bo co ta za cena 150 zł na rok? Jakby kosztowało z 500 zł to już by było coś i leserzy albo by się poddali albo wzięli do nauki.
u mnie warun ok 600-700 zł :- )
Stary 2014-06-29, 20:40   #115
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Po części też uważam to za niegłupie rozwiązanie.

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość

u mnie na studiach warunek był liczony na zasadzie: liczba ECTS x 60zł, czyli przykładowo mogłaś zapłacić najmniej 180zł, a najwięcej 600zł za warunek. Każdy wydział miał swoje stawki, np. na Collegium Medicum za 1 ECTS płaciło się około 120zł, więc tam kwoty były o wiele wyższe.

Na innej uczelni, na której też studiowałam warunek liczył się jeszcze inaczej mianowicie (liczba godzin wykładów + liczba godzin ćwiczeń)x20zł (albo i 25zł, już nie pamiętam), czyli przykładowo miałaś 180h wykładów i 90h ćwiczeń, czyli w sumie 270h x 20zł = 5400zł za warunek
Stary 2014-06-29, 20:43   #116
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
No ale właśnie ci biedniejsi by się uczyli dlarego i niepotrzebne by były waruny

Cytat:
No tengas miedo a volar
Stary 2014-06-29, 20:49   #117
201604181004
Konto usunięte

no studia jakiekolwiek dla mnie powinny być płatne ( ale nie w kwotach rzędu 8 tysięcy za rok :P ) w ramach zwiększenia stypendium naukowego ( i rzecz jasna zmniejszenia socjalnego ), co z resztą szkół - no cóż, ciężki temat a moje poglądy są zbyt rewolucyjne by zdały egzamin.
Stary 2014-06-29, 20:53   #118
visionAM
Zakorzenienie

powinny być egzaminy wstępne na studia i jakiś procent najlepszych ma możliwość bezpłatnego studiowania, a reszta musi płacić. To by mogło być w miarę sprawiedliwe.
Stary 2014-06-29, 20:54   #119
Hadassah
Zadomowienie

Raczej '12 lat się czegoś uczysz powinieneś ZDAĆ maturę'.

Mój najdroższy przedmiot to 800zł, ceny wszędzie inne
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 20:55   #120
201604181004
Konto usunięte

zgadzam się . i zreformowałabym stypendia naukowe, zdecydowanie dałabym szerszy wachlarz ich przyznawania - od średniej (tutaj dużo większa grupa...), od osiągnięć, od pracy własnej, bla bla bla bla, no ogólnie powinno to trochę inaczej wyglądać ;p
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości