![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Niezdana matura - jak sobie poradzić?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() sorry, ale jak czytam, że ktoś nazywa osobę, która nie zdała matury głupim to ręce mi opadają i głupia to jednak jest ta inna osoba, jej zachowanie o tym świadczy Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2014-06-29 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo można się po prostu uczyć, żeby zaliczyć i uczyć, żeby coś wiedzieć ![]() O nauce angielskiego w szkole to można pisać i pisać - wg mnie za mały nacisk jest kładziony na mówienie, po prostu ludzie boją się mówić, a jak mają się porozumieć z kimś w obcym języku, skoro go nie ćwiczą? Napiszą mu na karteczce, bo z gramatyki mieli piąteczkę i się nie wstydzą ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
Sorry, ale też uważam, że ktoś, kto nie zda podstawowej matury na te marne 30% jest głupi. Po prostu takie mam zdanie i tyle. Na matmie masz książkę ze wszystkimi wzorami, twierdzeniami, trzeba być "wybitnym", żeby nie umiec z tego korzystać. Ma się też kalkulator, więc pomyłki-pamięciówki nie wchodzą w grę. Poza tym te zadania są schematyczne, co roku takie same, tylko dane się zmieniają, miliardy takich przerabiane są na lekcjach. Moim zdaniem tylko ktoś naprawdę mało lotny tego nie zalicza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie, dementuję debilny argument pt "12 lat się czegoś uczysz to powinieneś rozwalić maturę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Po drugie, to niestety (albo i "stety, w sumie), to nie jest taka prosta zależność, że jak ktoś ma wysoki poziom inteligencji, to się dobrze uczy i odnosi sukcesy w pracy, a jak ma poziom średni/niższy, to się uczy przeciętnie/marnie i nie odnosi sukcesów zawodowych. Serio, badano to od dawna, inteligencja ma pewien wpływ na wyniki w nauce i pracy, ale nie aż taki wielki jak się czasem uważa ![]() Gdyby to była moja przyjaciółka, to bym ją zachęcała do poprawienia, ale nie byłabym bardzo namolna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
ja bym przyjaciółce truła pupę o poprawę tak długo az by tego nie poprawiła.
potem będzie żałować. a jej rodzice w zasadzie mogą nie zdawać sobie sprawy czym to grozi, bo większość nawet nie ogarnia matur że podstawy jakieś rozszerzenia czarna magia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
w zasadzie to tylko i wyłącznie ich problem że wybrali taką a nie inną szkołę, nie wiem czemu miałby być to argument w jakiejkolwiek dyskusji bo jednak ponad 80% uczniów ma angielski od podstawówki przez gimnazjum do liceum i suma sumarum 12 lat spokojnie się zbiera
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dodam jeszcze, że na nasze powodzenie w rozmaitych życiowych zadaniach ma wpływ też wiele innych czynników, krótko mówiąc można mieć pecha i nie zdać egzaminu, gdy innego dnia albo z nieco innych zadań akurat by się zdało. To też jest udowodnione, że czasem "świat nam sprzyja"
![]() Miałam w LO takiego znajomego, który oblał USTNY POLSKI. A miał wypasioną prezentację, jakieś rekwizyty rycerskie itp, bo miał temat o rycerstwie. I oblał. Wszyscy byliśmy w szoku, bo on nie miał wielkich problemów z nauką, a do tej prezentacji się przygotowywał. Nikt nie wiedział jak to się stało, może stres go zjadł? Może coś się stało innego? To wszystkich zaskoczyło, nauczycieli też. ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]() Argument to kiepski, bo i po 3 latach nauki można zdać maturę z języka, sama tak zdawałam z niemieckiego, wprawdzie tylko podstawę, ale jednak. Uczyłam się od podstaw w LO, kilka innych osób podobnie i wszyscy zdaliśmy. A angielski jest łatwiejszy od niemieckiego. Odnosiłam się tylko do tego, że nie wszyscy musieli mieć angielski w podstawówce czy w gimnazjum, nawet jak obowiązkowo są tam dwa języki obce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=drabineczka;4709055 4]nie mogą mieć angola dopiero od liceum bo w gimnazjum od wielu lat obowiązują dwa języki obce. [QUOTE]
No nie wiem czy od wielu... Kiedy byłam w 3 liceum (czyli rok temu) w szkole było wielkie poruszenie wśród nauczycielek angielskiego, że jest dziewczyna która nigdy angielskiego nie miała w szkole, a kiedy chodziłam do gimnazjum obowiązku nauki 2 języków również nie było, drugi język doszedł mi dopiero w liceum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
boże ale przeżywanie tematu :d nie obchodzą mnie wasze koleżanki siostry kuzynki matki żony kochanki sąsiada brata, fakt jest taki: wiele osób uczy się 12 lat języka i ma problemy z maturą podstawową i to jest dowód tylko i wyłącznie na to że nie liczy się ile lat "się czegoś uczysz" tylko jakiej to jest jakości. podobnie z matmą. podejrzewam że kolejne 5 lat w liceum z matematyką nic by nie dało w wielu przypadkach.
ja po dwóch latach zdałam rozszerzenie na ponad 90% z języka (po dwóch latach nauki, ale to odrębny przypadek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4709036 8]same głupki na studiach w Polsce, nie potrafią zaliczyć bieżącego materiału i lecą na poprawkach
![]() sorry, ale jak czytam, że ktoś nazywa osobę, która nie zdała matury głupim to ręce mi opadają i głupia to jednak jest ta inna osoba, jej zachowanie o tym świadczy[/QUOTE] Wg mnie jest głupia i tyle ![]() Ktoś ma 3/4 lata na przygotowanie się z materiału na maturę, ogarnięcia go w 30% i jej nie zdaje. Student ma przykładowo 5 miesięcy na przygotowanie się z materiału, który nie rzadko jest tak obszerny jak ten, który licealista przyjmuje powiedzmy w 2 lata. I student nie zdaje w pierwszym terminie, a musi zdobyć nie głupie 30%, a 60-70% (ja tak miałam na studiach, w zależności od przedmiotu). Dodatkowo często studenci pracują, nie każdy ma komfort psychiczny i finansowy umożliwiający tylko uczęszczanie na zajęcia. Niektórzy muszą się utrzymać i mają mniej czasu na naukę. Nie znam licealisty, który chodziłby do pracy. Jak dla mnie przykład mimo, że ironiczny, to kompletnie nie powiązany z tematem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
A jesli ktos jeszcze pisze, ze nie rozumie opisow wzoru i nie wie, ktory wzor z karty do ktorego zadania wybrac, to przepraszam, ale dla mnie to juz jest ultra-glupi. I nie mowie mi nic o humanistycznych umyslach w tym przypadku, skoro nawet z czytaniem ze zrozumieniem jest na bakier.
![]() (tak rzecze ja, osoba, ktora na maturze zdawala pol, ang, wos i hist, jakos umysl humanistyczny mi w zdaniu podstawy z matematyki z palcem w nosie w niczym nie przeszkadzal) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Wtedy z kolei nie byłoby stać ludzi biedniejszych, a pilni są i wśród bogatych i biednych, więc to byłoby krzywdzące. Po prostu ceny za warunek z przedmiotu powinny wzrosnąć bo co ta za cena 150 zł na rok? Jakby kosztowało z 500 zł to już by było coś i leserzy albo by się poddali albo wzięli do nauki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
ja bym namawiała do poprawki, bo jak nie teraz to kiedy? nawet jeśli na studia się nie wybiera, to i tak lepiej mieć maturę niż jej nie mieć
![]()
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Jako przyjaciółka tej dziewczyny zadałabym sobie pytanie - na ile faktycznie zależy jej na tej maturze? Bo skoro wiedząc od długiego czasu, że czeka ją egzamin z tej matmy, nie przyłożyła się do niej minimalnie, to raczej chyba nie za bardzo. Dlatego też nie nalegałabym - czy każdy musi tę maturę mieć? Jeśli jednak zmieniłaby zdanie - ma jeszcze pięć lat na poprawkę. Ale to musi być jej chęć i jej decyzja.
Co do samej matury, to osobiście uważam, że podstawowa matma jest śmieszna. I powinna być śmieszna dla kogoś, kto z tą matmą ma byle jaki, ale jednak codzienny kontakt. Obowiązkowa jest zdaje się od dwóch, trzech lat? Bez przesady, kilka lat to MULTUM czasu, by kilka zbiorków zadań nieco tylko wykraczających ponad poziom gimnazjum ogarnąć. I jeśli ktoś nie zdaje tej matury (chyba, że jest chory, ma gorączkę, katar taki że nie widzi na oczy, wydarzyło się coś mega przykrego/stresującego itd, wtedy faktycznie można się nie skupić nad największym banałem) na te marne 30%, to tak - uważam, że raczej tej matury mieć nie powinien. W dzisiejszych czasach jest ona i tak praktycznie równoznaczna z ukończeniem liceum, jest to papierek dla samego papierka, niżej już nie można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Na innej uczelni, na której też studiowałam warunek liczył się jeszcze inaczej mianowicie (liczba godzin wykładów + liczba godzin ćwiczeń)x20zł (albo i 25zł, już nie pamiętam), czyli przykładowo miałaś 180h wykładów i 90h ćwiczeń, czyli w sumie 270h x 20zł = 5400zł za warunek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
no studia jakiekolwiek dla mnie powinny być płatne ( ale nie w kwotach rzędu 8 tysięcy za rok :P ) w ramach zwiększenia stypendium naukowego ( i rzecz jasna zmniejszenia socjalnego ), co z resztą szkół - no cóż, ciężki temat a moje poglądy są zbyt rewolucyjne by zdały egzamin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
powinny być egzaminy wstępne na studia i jakiś procent najlepszych ma możliwość bezpłatnego studiowania, a reszta musi płacić. To by mogło być w miarę sprawiedliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Raczej '12 lat się czegoś uczysz powinieneś ZDAĆ maturę'.
Mój najdroższy przedmiot to 800zł, ceny wszędzie inne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
zgadzam się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.