|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Znajomi mają najnowsze telefony, laptopy, a brak szklanek do picia w domu.
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4722575 3]
Bo teraz młodzi wszystko chcą na już ! Nieważne, że w kredycie, że przez to podwójnie drogo, ale trzeba mieć. Kiedyś ludzie zaczynali się dorabiać po 40tce, po 50tce właśnie zaczynali myśleć o kupowaniu nieruchomości (oczywiście kiedy było ich na to stać). Kredyt dla osoby fizycznej (w sensie - nie przedsiębiorcy), to ostateczna ostateczność, nie wiem - tylko chyba na leczenie bym jakiś zaciągnęła [/QUOTE]Nie wiem skąd takie badania - ja obserwuję że mieszkania rodzice moi czy znajomych kupowali przed trzydziestką, wyjątkiem są rodzice narzeczonego którzy kupili w wieku 40 lat bo była promocja z wykupem za 5 zł za m2. Za wiele się mimo wszystko nie zmienia tylko każde pokolenie narzeka na kolejne przypisując mu łapczywość itd.
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Znajomi mają najnowsze telefony, laptopy, a brak szklanek do picia w domu.
Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-07-11 o 14:51 |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
W temacie kredytów hipotecznych, wydaje mi się, że to jedna z inwestycji, która ma realny wpływ na majętność kredytobiorcy i nie chciałabym żyć wynajmując mieszkanie - płacąc wynajem, który normalnie mogłabym przeznaczyć na opłatę za kredyt własnego domu.
Nie każdy kredyt z góry trzeba traktować jak największe zło. Jeżeli ktoś może z tego skorzystać, stać go na to, jest dorosłym człowiekiem to nie należy tego oceniać. Sama skorzystałam w tym roku z kredytu, który znalazłam na stronie [reklama] i nie żałuję bo mogłam pojechać na wakacje a kredyt spłacę bardzo szybko, bez zbędnych kosztów. Edytowane przez sublime Czas edycji: 2014-07-11 o 14:58 |
|
|
|
|
#94 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4726123 8]Obserwacje nie są z Polski, to fakt i biorą się z doświadczenia znanej mi prawniczki będącej od 30 lat w zawodzie. Może Polakom lepiej się 'powodzi', bo żyją na kredyt.[/QUOTE]
Doprecyzuję - Rodzice kupowali mieszkanie za pieniądze z Zachodu gdzie można było zarobić w tydzień roczną polską pensję Jednak wiem ile ich to kosztowało wyrzeczeń - Tata przez 3 tygodnie spał 2 godziny, dalej tak nie wytrzymał. Ale kredytu nie było, inni też nie brali kredytu, zresztą czasem się dostawało z przydziału.Dziś sytuacja ekonomiczna jest zupełnie inna, nie ma gdzie zarobić tak zawrotnych sum więc bierzemy kredyty - i co, mamy czekać na następną hiperinflację ? |
|
|
|
|
#96 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinnaś adresować swoich uwag, a właściwie oskarżeń, do wszystkich dziewczyn, lecz do mnie, bo to moja uwaga Cię zbulwersowała. Taki przykład: jeżeli zachowuję się buracko na forum, wolę, aby ktoś zwrócił mi personalnie uwagę, że zachowuję się buracko, aniżeli oskarżał o burackośc całą społecznośc. Myślę, że jest w tym pewien honor i logika ![]() Dyskusja na temat tego, czy warto czy nie warto brać mieszkania na kredyt, to dla mnie z kolei zupełnie odrębny temat. I tej dyskusji nie mam zamiaru kontynuować, bo faktycznie padły tu już wszystkie za i przeciw. I o ile Twoje zdanie nt. wynajmu mieszkania rozgłaszaj sobie wszem i wobec jako temat do powszechnej debaty, a mi nic do tego, o tyle z uwagami w stylu: Cytat:
Cytat:
![]() Pozdrawiam i życzę miłego dnia. |
|||
|
|
|
|
#98 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Znajomi maja najnowsze telefony, laptopy, a brak szklanek do picica w domu.
Cytat:
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Znajomi maja najnowsze telefony, laptopy, a brak szklanek do picica w domu.
Cytat:
Umiejetnosc zgrabnego poruszania sie miedzy ludzmi o roznych priorytetach jest wazna sztuka, znajomosci na roznych poziomach sa potrzebne. Do tego to calkowicie normalne ze chcemy zachowac prywatnosc i nasz dom, partner plany zyciowe sa tematem wrazliwym i nie bardzo nadaja sie na publiczna debate ale przeciez tyle jest innych tematow chocby opowiesci z gorskiej wycieczki, mozna sobie polecac plaze w Hiszpanii czy wymieniac przepisy kulinarne. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2014-07-12 o 10:11 |
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Buc
|
Cytat:
duo - można kredyt wcześniej spłacić jak pozwalają ku temu warunki. i wierz mi w pewnych miejscach przy pewnym standardzie nie ma opcji, że wynajmiesz mieszkanie za połowę raty kredytu, no chyba, że mówimy o kredycie z ratą 5K miesięcznie, to tak. tak czy siak nie robią offtopa - zmień znajomych i tyle. bo nie łapię jak można się z takimi ludźmi zadawać. choć jak by nie patrzeć ja do dziś nie mam kieliszków do wina w domu.
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się z Reną, że ważną sprawą jest zachowanie dystansu oraz umiejętności interpersonalne. Swoja drogą, tych ostatnich powinni uczyć od przedszkola po uniwersytet. Zresztą, nie tylko w tym się z nią zgadzam. Czym dla mnie jest zdrowy dystans? Myślę, że umiejętnością zaakceptowania rzeczywistości. Choćby tego, że są na tym świecie nieszczęśnicy, którzy potrafią rozmawiać tylko ze swoimi mentalnymi klonami. Polega to na tym, że albo jesteśmy w 100% podobni do siebie i wtedy rozmowa nam się klei, albo wypad Trzeba też pogodzić z tym, że są tacy, dla których życie towarzyskie, ba, każda zagajona rozmowa ( nawet taka bardzo krótka, w biegu ), to świetna okazja do deprecjonowania poglądów, priorytetów czy w ogóle stylu życia innych osób lub brania na warsztat ich możliwości finansowych.Wyobrażam sobie, że mogłabym z nimi utrzymywać jakieś tam, czyli byle jakie kontakty, aby nie zdziczeć z samotności. Tak, mogłabym, gdybym straciła wszelką wiarę w to, że są jeszcze na tym padole łez; -) osoby, dla których rozmowa z drugim człowiekiem to wartość sama w sobie. Niestety, dla niektórych ludzi rozmowa to przede wszystkim coś, co mogą wykorzystać do tego czy innego durnego celu. Na przykład do ciągłego utwierdzania się w przekonaniu, że są lepsi od kogoś, z kim się spotykają. A przecież koń jaki jest, każdy widzi. ![]() Z moich obserwacji wynika, że niektórzy mogą się tak utwierdzać do u….. śmierci i pewnie nawet w jej dniu ciągle odczuwają niedosyt;-)) Gdy trafiam na takich osobników, zadaję sobie pytanie: dlaczego miałabym im towarzyszyć w tym nie mającym końca procesie? Przecież, nawet jeśli już coś takiego przestaje człowieka wkurzać, to nadal strasznie nudzi. Oczywiście, mogłabym się łudzić, że ludzie się zmieniają, ale na to jestem już chyba za stara.;-)) Pozostaje mi tylko jedno, współczuć im, ale z dystansu. Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2014-07-12 o 15:19 |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Mialam podobnych znajomych i jak tylko zaczynali,ze to czy tamto powinnam zmienic lub sobie kupic to odpowiadalam"no to mi kup!"a jezeli odpowiedz byla sama sobie kup,to odpowiadalam,ze" to ty tego chcesz ,ja nie potrzebuje" i tak w kolko z uporem maniaka,az w koncu dali sobie spokoj.
Edytowane przez wiekanka Czas edycji: 2014-07-12 o 16:21 |
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem tak-nie każdy musi mieć wlasne mieszkanie,zwłaszcza,ze czesto trzeba w tym celu wziąć kredyt,rownie dobrze jest wynajmować i nie wiem
czemu sie akurat tego uczepilas. Tak samo spoko,ze wydaja kase na gadżety skoro to lubią. Jeden woli mieć wlasne mieszkanie,a drugi wynajete i pozwalać sobie na przyjemności. Natomiast okropne jest to,ze wypominają wam telewizory,telefony,itp. Po prostu im powiedz,ze sobie tego nie życzysz,poniewaz masz inne priorytety niż nowy telefon czy plazma
|
|
|
#104 | |||
|
Konto usunięte
|
nie wiem jak bardzo oderwanym trzeba być od rzeczywistości żeby uważać że lepiej wynajmować, w kraju, gdzie emerytura wyniesie 500 zł. ja rozumiem, że niektórzy się jakoś zabezpieczą - ple, ple, ple, ale jednak lepszego zabezpieczenia na starość niż jedna lub więcej nieruchomości, to chyba nie znam. jak bóg da sprzedam ziemię i kupię za gotówkę mieszkanie a drugie i tak kupię w ciągu kilku lat na kredyt, które to mieszkanie wynajmę a za 20-30 lat będzie zabezpieczeniem dla mojego dziecka lub na moją spokojną starość.
mówicie tu o zachodnim modelu ale co wy w ogóle porównujecie a historie że kredyt wyniesie więcej niż wynajem - well, jednak kupując dwupokojowe mieszkanko, rata naprawdę nie musi przekraczać 1500 zł, a wynajem spokojnie tyle wyniesie. mi się w tej chwili w ogóle nie opłaca wynajmować ale zdolności kredytowej nie mam i za szybko mieć nie będę. tyle dobrego że mnie na ten wynajem stać mogło być gorzej. "a drugi wynajete i pozwalać sobie na przyjemności. " i to jest przetragiczne, że ludzie tak naprawdę myślą a potem jak się skończy praca, skończy zdrowie, stawy wysiądą i zostanie się w wieku okołoemerytalnym to się okaże że stać nas co najwyżej na wynajem pokoju za 700 zł, leki i suchary ![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
Niemcy =/= Polska ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
Naprawdę tak ciężko pojąć, że ktoś może mieć inne zdanie? Dajcie już spokój i skończcie z tym cytowaniem mnie i udowadnianiem, jak to nie mam racji.
Moje zdanie jest kompletnie inne od większości z Was. Argumenty o spokojnej starości tego nie zmienią. Dla mnie to pieniądze na koncie, dla Was mieszkanie - to są Wasze wybory i proszę obecne i przyszłe Czytelniczki tego wątku o nie wciąganie mnie w dalsze wywody. |
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;47274869]Czym dla mnie jest zdrowy dystans? Myślę, że umiejętnością zaakceptowania rzeczywistości. Choćby tego, że są na tym świecie nieszczęśnicy, którzy potrafią rozmawiać tylko ze swoimi mentalnymi klonami. Polega to na tym, że albo jesteśmy w 100% podobni do siebie i wtedy rozmowa nam się klei, albo wypad
[/QUOTE]no wlasnie najlepiej sie pogodzic ze tak jest. Swoja droga co za problem powiedziec ze podoba mi sie iphone i faktycznie ma fajne bajery, ale mnie na niego nie stac? Czy to az takie dziwne? Predzej sie zyska sympatie rozmowcy za szczerosc, zamiast przepychac sie co kto potrzebuje. Poza tym nie trzeba sie tak naprawde z niczego tlumaczyc. Ja na pytanie czy mam mercedesa odpowiadam, ze nie mam. I tyle kropka. Nie wyjasniam dlaczego nie mam, czy mi potrzebny, nie dorabiam teorii ze ja mercedesow nie lubie i ze one sa brzydkie czy cos tam innego z nimi nie tak. Krotkim "nie" ucinam dyskusje, a jak rozmowca drazy temat choc wiekszosc juz na tym etapie odpuszcza, to mowie, ze by sie przydal, ze sa to fajne auta, wbrew pozorom maniaka mercedesow to bardzo cieszy i uspakaja i od razu atmosfera robi sie milsza jak nawet to nie pomoze to pomoze to wtedy trzeba po prostu rozmowce zostawic bo to jakis ciezszy przypadek, albo ma gorszy dzien. |
|
|
|
|
#107 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Notabene dołujesz mnie, mieszkam w małej miescowości w Polsce B, a za mieszkanie mało jakie się znajdzie za mniej niż 200 tysi lajf is brutal
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Drabineczko,z tymi cenami mnie zaskoczylas,ja mieszkam w mieście 150tys mieszkańców i ceny czesto są wyższe.
Ogólnie teraz jest dobry czas na kupienie tego mieszkania,jeśli kupuje sie z drugiej ręki,ale sprzedac takie jest bardzo ciężko,przynajmniej u mnie.
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
No tyle ze np ja patrze tylko i wylacznie na mieszkania z drugiej reki w blokach
ale to po prostu moje docelowe marzenieMieszkania stanialy i beda taniec bo nikt ich nie kupuje... |
|
|
|
|
#110 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Ceny zjechały nie tylko w 3mieście. Na innym wątku pisałam,że w Łodzi widziałam kawalerkę ostatnio już za 60tys zł i się szybko sprzedała (nie dziwię się taka cena). Koleżanka mnie ostatnio odwiedziła pierwszy raz i na dzień dobry tekst,że czemu ja tak biednie! się ubieram,bo sądząc po mieszkaniu...to mogłabym to czy tamto. To jest dopiero ocenianie ludzi po pozorach. Ona woli imprezki, drogie ciuchy i szklanki w IKEI a ktoś inny na odwrót.U mnie sytuacja odwrotna do autorki wątku,tylko ja u niej nie chodzę i nie gadam czemu wydaje tyle na papierosy czy alkohol podczas gdy mogłaby już po tylu latach mieszkania za granicą kupić mieszkanie, lepiej je wyposażyć (dla niezorientowanych Ikea to tutaj raczej temat do żartów, nikt się nie przyzna,że jeździ tam na zakupy,bo wstyd i obciach). |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#112 | |
|
Buc
|
Cytat:
życzę więcej dystansu do siebie.
|
|
|
#113 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie będę jak katarynka odpowiadać na nie tymi samymi zdaniami, bo zacznę brzmieć jak nawiedzony kaznodzieja. |
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Widzisz, każdy ma w sobie coś nie tak
Ty np masz sadystyczne myśli, a on lubi telewizory ![]() Poczucie niższości i wynikające z tego życie ponad stan. Ludzie kupują rzeczy na które ich nie stać żeby sztucznie podnieść swój status społeczny. Czytałem fajny artykuł pisany przez jakiegoś komornika chyba. Ludzie mieszkają na wsi a przed domem pokrytym strzechą luksusowy samochód na kredyt... To chyba w naszej Cebulandii normalne. Pokazanie "co to nie ja". Tylko, że stanie się niewolnikiem i własnością banku na 40 lat jest tego ceną. Ale co z tego skoro dziewczyny puszczają oko kiedy mkniesz swoim mercedesem zalanym za pieniądze mamy Warto! ![]() Pisał też nie raz, że ludzie nie mają na spłatę, nawet na jedzenie, ale gdzie nie wejdzie na wsi to gigantyczna plazma i 1000 kanałów. Ja bym takich osób unikał.
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli spotykamy się tylko z ludźmi o identycznych do nas poglądach, popełniających te same błędy, nigdy nie dostrzeżemy wad własnego postępowania. Inne punkty widzenia są niesamowicie potrzebne, by udoskonalać własny światopogląd. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.

[/QUOTE]
13.03.2008

Nie powinnaś adresować swoich uwag, a właściwie oskarżeń, do wszystkich dziewczyn, lecz do mnie, bo to moja uwaga Cię zbulwersowała. Taki przykład: jeżeli zachowuję się buracko na forum, wolę, aby ktoś zwrócił mi personalnie uwagę, że zachowuję się buracko, aniżeli oskarżał o burackośc całą społecznośc. Myślę, że jest w tym pewien honor i logika 

Za prawie milion to wypadałoby

lajf is brutal