![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty...
Tak, dla mnie życiowym problemem jest to, ze szkola publiczna zagania owieczki kościołowi, bo pożytku z tego nie ma, a szkodliwość jest (oglupianie dzieci).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z awią co do tego, że miasto Częstochowa nie zarabia na pielgrzymkach. Bo nie zarabia.
X lat mieszkałam w tym miescie przed 20 laty. Pielgrzymek było sporo, ludzi w Alejach tłum. Ale jakies to wszytsko było spokojniejsze, ludzkie jakby bardziej. Teraz jak byłam w tym miescie w sezonie pielgrzymkowym, to nie mogłam wyjść z szoku. Każda grupa idzie z własnym megafovem i drą się jak oparzeni, w Alejach też tłumy i też głośne. Każdy chwali Pana na swój sposób, ale ja mam problem z tym chwaleniem wrzaskliwym, przekrzykującym innych. A u nas jutro koniec roku szkolnego i też z mszą ![]()
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przychodzę na rozpoczęcie roku, rzecz obowiązkowa, jak normalne zajęcia. Wypada być, bo będą poruszane ważne tematy, organizacja roku, zmiany w kadrze, pierwszy plan itd. Przychodzę do szkoły, a tam ksiądz. Ta daaa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() u mnie też były msze na rozpoczęcie i zakończenie roku, ale kto nie chciał to nie szedł. było wiadomo, że msza o 9 to w okolicach 10 zacznie się w szkole. i tyle. a chodziłam do raczej pobożnego gimnazjum i liceum, dyrektorka była bardzo związana z kościołem, ale nikt nie był dyskryminowany ani za uszy zaciągany do kościoła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam na trasie pielgrzymkowej. Pokrótce: zablokowane drogi, sterta niesprzątniętych po sobie śmieci i wielogodzinne darcie mordy. Pielgrzymkowe święte krowy, tak to wygląda.
Wystarczy spojrzeć na lokalizację Luby
![]() |
#101 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() ale może jakby rodzice (nie wiem, czy Twoi tak zrobili) zadeklarowali, że ich dzieci są niewierzące i nie chcą aby brały udział w takich obrzędach itp to ograniczyliby się do mszy dla chętnych ![]() dla mnie w każdym razie jest to dziwne, bo nie spotkałam się z przymuszaniem w szkole kogokolwiek do modlitwy, chodzenia do kościoła itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Ja jako niewierząca nie widzę nic złego w postaniu w kościele o ile nikt mnie do modlenia się itp. nie zmusza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Mnie też się nie podoba sposób organizacji pielgrzymek. Jakieś 15 lat temu byłam na pielgrzymce Warszawa-Częstochowa. Koleżanka zaproponowała, więc poszłam z ciekawości. Pielgrzymi to straszni "śmieciarze". Tak jak grubella mam historię o podpaskach (chociaż tej z wazonem nie pobiję
![]() Rozumiem, że ludziom może przeszkadzać hałas i fałsze. Też bym nie chciała, żeby pod moimi oknami coś dudniło i zakłócało mój spokój. Nie podoba mi się również to, że pielgrzymka zajmuje tyle miejsca, że samochody nie mogą swobodnie jeździć. Panuje ogólny paraliż i syf a chyba nikt się nie kwapi, żeby coś z tym zrobić. Nie wierzę, że się nie da zorganizować ruchu tak, żeby każdy miał dla siebie kawałek ulicy. Śmiecenie wnerwia mnie jak mało co, więc jestem negatywnie nastawiona do pielgrzymów. Może coś się zmieniło i ktoś od razu te śmieci sprząta, ale za czasów "mojej" pielgrzymki po przejściu kolumny zostawał jeden wielki śmietnik, a osób sprzątających nie widziałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Serio, nie wiem jakie Wy te pielgrzymki widzicie skoro wszystko w takich czarnych barwach. W mojej miejscowości pielgrzymi zatrzymują się na śniadanie i mszę w kościele. Śniadanie jest zorganizowane przy plebanii, wszyscy w jednym miejscu, wiadomo później po nich sprząta kościelny czy kto tam jest odpowiedzialny za porządek przy kościele.
Nie ukrywam, że sama też byłam 4 razy na pielgrzymce no i z mojej strony to wygląda tak, że przed 6 rano ZAWSZE szliśmy w ciszy. Na postojach owszem zostawały śmieci przy drogach, ale po przejściu całej kolumny jechał samochód i zbierał wszystkie śmieci. Szliśmy tylko prawą stroną ulicy (trudno, żeby grupa 100-osobowa zajmowała jedynie chodnik), zawsze porządkowi wymagali, aby lewa strona była wolna i puszczali samochody. Wiadomo, że trasa pielgrzymki ustalana jest przez mniejsze miejscowości, dlatego zazwyczaj jest ona kilkadziesiąt kilometrów dłuższa niż przejechana taka sama trasa samochodem. No ale chcąc nie chcąc czasami musimy przejść przez większe miasto i myślę, że tacy mieszkańcy raz na rok mogą to przeżyć i korona im z głowy nie spadnie. Co do ludzi, którzy nas przyjmowali zawsze byli mega serdeczni, mili i w ogóle zawsze byłam w szoku, że chce im się robić tony kanapek albo gotować hektolitry zupy dla pielgrzymów. Przecież oni z tego nic nie mają. No i najlepsze co do tego, że niektórzy idą na pielgrzymkę żeby uprawiać seks. Zawsze bawi mnie to kiedy słyszę taki tekst. Nigdy nie uprawiałam seksu na pielgrzymce, a trzy razy byłam na niej z chłopakiem ![]() A co do mieszkańców Częstochowy. No trudno. Mieszkają w takim a nie innym miejscu. Nie ich wina, że jest to jedno z najważniejszych miejsc kultu w Polsce. To tak jakby mieszkańcy Watykanu narzekali, że u nich żyje papież i CODZIENNIE (a nie raz w roku) są tłumy ludzi na placu św. Piotra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Cytat:
Co z tego że zbierał, już sam fakt, że ludzie sobie wyrzucali na ziemię itd. świadczy o ich prostactwie i buractwie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
seriously? no.
|
to akurat nie jest cechą wyłącznie pielgrzymek. jak wyglądają place po koncertach, meczach itp? wszędzie znajdą się 'buraki', które po sobie posprzątać nie potrafią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
Dlatego napisałam ludzie, a nie pielgrzymkowicze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
To co sugerujesz? Że ludzie mają jeszcze śmieci dopychać do swoich plecaków i nieść je przez cały dzień 30km, żeby gdzieś wyrzucić do kosza? Bo na takich wioskach gdzie się pielgrzymka zatrzymuje nie uświadczysz publicznego kosza na śmieci. Jaki widzisz w tym problem, że ludzie zostawiają reklamówki ze śmieciami przy drogach a służby za to odpowiedzialne jeżdżą i zbierają?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
Nie zaperzaj się tak. Nikt tu czegoś takiego nie napisał, nikt. Niemniej jednak, na pewno trochę takich przypadków jest i to nie jednostkowych. Tobie się nie zdarza bo żyjesz zgodnie z nakazami KK, jednak chcę Ci uświadomić, że jesteś w mniejszości. Kościoły są pełne ludzi żyjących po swojemu, tacy też na pielgrzymkę chodzą - ot, chęć przeżycia przygody albo uwolnienia się spod kurateli restrykcyjnych rodziców. Pielgrzymi to nie jest uduchowiony monolit z oczami zwróconymi ku niebu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
karuta, bronisz tych pielgrzymek jak niepodległości, nie wierze, ze jakby Cie nie bylo stac na lepsze wakacje, to byś nie wolała tyleczka grzać na Kanarach niz sie pocić na asfalcie i śmiecić przy drogach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do sekszenia się po kątach - ja nie spotkałam osoby, która by szła na pielgrzymkę w tym celu. Ale spotkałam osoby, które (tak jak pisze SALIX) otwarcie przyznawały, że pielgrzymka to czas "wolności", spędzony bez nadzoru rodziców. karuta - może Ty trafiłaś na kulturalną grupę, dlatego trudno Ci uwierzyć, że na pielgrzymkę chodzi również "bydło". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do śmiecenia to ja bym nie porównywał koncertów z pielgrzymkami, dlaczego? po koncertach na miejsce wpadają ekipy sprzątające więc szybko jest to ogarnięte i przy okazji te śmieci nikomu wtedy aż tak nie zawadzają, zaś śmieci pozostawione przez pielgrzymkę na drodze już przeszkadzają i tych ekipy sprzątające szybko nie sprzątną. pielgrzymki mnie aż tak nie wkurzają bo nie mam z nimi styczności, za to mam niemiłe przeżycia z rodzinką Radia Maryja która co roku blokuje moją ulicę która musi być zamknięta a za oknem tylko słyszy pieśni, kazania polityczne itd a gdy chodziłem do LO przy kościele gdzie rodzinka miała wyprawiane msze urodzinowe radia to odzywki gorsze niż w podrzędnej melinie, niby pod kościołem babki i dziadki stały ale kur..ami rzucać musiały. co do samych pielgrzymek to idą w wierze, a co się dzieje nocami to już bardziej Woodstockiem zalatuje ![]() Cytat:
no chyba że jesteś tak majętna że Ciebie stać na zmienianie mieszkań pod kolor skarpet, ale ludzie nie po to kupują mieszkania aby ktoś pod ich oknem urządzał sobie głośne przemarsze, rozumiem przemarsz w normalnych warunkach czyli w naturalnych warunkach a nie że mają głośniki itd aby ich cała ulica słyszała że oto idą chrześcijanie. Cytat:
kler tam na wszystkim zarabia, oczywiście oficjalnie zyski niby są na renowacje itd a w rzeczywistości i tak państwo na to wszystko wykłada duże pieniądze. Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-07-29 o 16:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() Uważasz, że poszła, bo nie mogła pojechać na Karaiby? ![]() Można wiele rzeczy powiedzieć o pielgrzymach, ale nie popadajmy w przesadę. Jedni idą pobzykać, inni się pomodlić. Serio nie ma innych możliwości spędzenia wakacji niż Karaiby albo pielgrzymka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Dla niektórych pielgrzymka to przeżycie duchowe, mogą się pomodlić w dużej grupie swoich braci i sióstr, a to im daje więcej szczęścia niż zagraniczne wycieczki. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.