![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
No cóż, nieprzygotowane szkoły i kadra - wina systemu. A jak zwykle ucierpią dzieciaczki...eh...
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48403205]Karolina, jeśli chcesz to machnij fotkę zeszytu córy, zobaczę jak pisze i ci napiszę w jakim kierunku iść.
Zeszyt informacji macie? nauczycielka wkleja tak jakieś info? praca domowa jest zaznaczana jakoś?[/QUOTE] Zeszyt mamy, wkleja tam ważne info. Praca domowa raz była zaznaczona przez córkę domkiem. Teraz albo pamięta albo zgadujemy- jeśli widzę zrobione zadania a przed nimi nie zrobione to mała je odrabia. Raczej pamięta dokąd trzeba zrobić, zresztą tematy są wyraźnie oddzielone i wątpię by robili 2 tematy w jeden dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Karolina, bardzo fajnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Kurczę, z tego co widziałam u córci, to oni nie pisali do tej pory żadnych cyferek. Decyzja kiedy z nimi pracuje pozostaje dla nauczyciela?
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ładnie Ci córka pisze! moja Hania teraz kończy 6 lat w październiku - udało nam się i została w przedszkolnej zerówce, ale ona ma duży problem z dokładnym pisaniem, rysowaniem szlaczków dodatkowo wszystko robi ręką prawą(mycie, czesanie się, wycinanie, jedzenie) a pisze lewą, panie w przedszkolu ćwiczą z nią trzymanie się linii i dokładniejsze rysowanie szlaczków, ale idzie to jak po grudzie szczerze powiem i w przedszkolu usłyszałam, że rzeczywiście może to być problemem ze względu na tą "dwuręczność" córki. Dodatkowo często zdarza się córce rysować drukowane litery od prawej do lewej i jak nie przypilnuję to zdarza się, że litery są narysowana odwrotnie (np. zamiast w B brzuszki z prawej strony to ona pisze z lewej) Szaja spotkałaś się z takim przypadkiem? ![]() córka duuużo rysuje, uwielbia, ale z pisaniem o wiele gorzej niestety :/
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2014-10-08 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48436604]Karolina, bardzo fajnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pisanie w odwrotną stronę to i u dzieci praworęcznych widzę, tu tylko ćwiczenia grafomotoryczne robić i tyle. Nie przestawiaj młodej tylko wspomagaj, popatrz na to: http://harmonia.edu.pl/pl/p/LEWA-REK...ch-Czesc-I/133 chomik to ma, jeśli chcesz sprawdzić dokładnie No i ułatwić sprawę: leworęczne pióro, jak już będzie pisała piórem. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48450553]no to tym bardziej szacun
![]() U nas też dzieci od razu piórem piszą. Mojej Młodej idzie całkiem nieźle tylko wszędzie pełno jakiś kleksów i roztartych ręką literek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
No, wczoraj zaczęli jedyneczki pisać. Dostali też nowe książki do kaligrafii i pani zadała im jedną stronę, eh...było ciężko. Moja mała ma jakiś okres buntu, stwierdziła, że nie umie i nie będzie pisać. Skończyło się wojną, łzami itp. Po dwóch godzinach udało mi się jakoś ją namówić
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Szaja wielkie dzięki
przeglądnę sobie te ćwiczenia! przestawiać córki to nawet nie myślę jak miała 3 lata to jeszcze rysowała obiema rękami, jak jej się jedna ręka zmęczyła to przekładała kredkę i rysowała drugą ręką gdzieś ok. 4 roku życia już się całkiem na lewą rękę przestawiła - miała problem z nożyczkami - kupiłam dla leworęcznych i próbowała raz takimi raz normalnymi i prawą ręką - w końcu zaczęła wycinać tylko prawą ![]()
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Cwiczenia naprawdę dobre. I tam powinien być schemat narysowany, jak pisać litery lewą ręką, bo to trochę inaczej niż prawą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
U nas w sumie jest ok, pierwszy miesiąc minął mega szybko. 14 mają ślubowanie a dzis próbę generalną przed nim
![]() ![]() ![]() ![]() Odrabianie lekcji też już w miarę opanowujemy, tzn głównie to by nie robić ich na ostatnią chwile i by zwłaszcza literki pisać wpierw w brudnopisie a dopiero potem w zeszycie na czysto, wczoraj pierwsyz raz razem z kolegą sam odrobił część lekcji na świetlicy ![]() ![]() ![]() Karolina bardzo ładnie Twoja córcia pisze i to piórem ![]() ![]() Szaja twoja ostatnia notka na blogu dała mi wiele do myślenia ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
aż mnie zaciekawiło to pióro - w dużej ilości szkół dzieci piszą piórem?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Kotek u nas pierwsze literki i szlaczki było ołówkiem,a teraz ołówek jest właśnie kiedy poznają nową literkę to pierwsze ćwiczenia z nią są w ćwiczeniach i tam ołówek, natomiast zaraz potem jets zeszyt a w zeszycie długopis. U nas Pani na zebraniu mówiła by dać dziecku do pisania czy długopis czy pióro ale najlpiej coś co nie będzie się mazać i brudzić rąk i całego zeszytu przy okazji.
![]() |
#105 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ciekawostka ![]() Powiem wam, że ja mam straszny dylemat - jak oceniać kształtność liter i ich łączenie dzieci rok młodszych. W PL łączenie jest teoretycznie takie, by pisać jak najszybciej. Tyle, że... 6latki i tak z tego nie skorzystają, bo siłą rzeczy tempo pracy mają wolniejsze, że nie wspomnę już o tym, że żaden dorosły nie pisze tak, jak w 1 klasie go uczyli ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Znam kilka osób, które piszą wg. wzoru poznanego w pierwszej klasie, ale to naprawdę rzadkość. Ostatnio jak moja mała zobaczyła jak robię listę zakupów, to stwierdziła: mamo, ale tak się nie pisze. Pani uczyła nas inaczej. I co tu odpowiedzieć?
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48477963]Misiu,. W PL łączenie jest teoretycznie takie, by pisać jak najszybciej. [/QUOTE]
Ja nauczyłam się pisać w wieku ok 5 lat- nauczyłam się z książek- tam liter się nie łączy ![]() ![]() ![]() Do czego zmierzam.. to łączenie liter faktycznie przyspiesza późniejsze pisanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Owszem, tak było KIEDYŚ. Sama liter nie łączę, mało tego, mimo doskonale wyćwiczonej ręki moje pismo jest koszmarne (pomijam rzecz jasna wzornik liter wpisywany dzieciom do zeszytu - ale nie jestem w stanie tak na co dzień pisać). Ale do czego zmierzam - zastanów się, czy dzieciaki któe teraz mają 6-7 lat i uczą się pisać - naprawdę na wykładach będą... pisać ręcznie? ![]() Ostatnio byłam na konferencji odnośnie zmiany myślenia o edukacji - szkoła, jaką znamy z naszej nauki powinna zacząć odchodzić do lamusa. Obawiam się, że w PL długo na to poczekamy. Żeby nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48488214]Pamiętam jak raz ktoś (nie pamiętam, chyba matka) na początku gimnazjum czy końcem podstawówki, zobaczył jak piszę p (tak jak w pierwszej kl uczyli) i się spytał co to za litera i potem stwierdził, że mam pisać normalnie, a nie jak małe dziecko. Od tamtej pory już pisałam normalnie.
![]() No właśnie "normalnie". Ale dla każdego to słowo oznacza co innego. Uczy się dzieci pewnych wzorców i ci którzy się ich trzymają są później uczestnikami takich właśnie sytuacji. Po co uczyć czegoś, czego się później nie używa? Chyba powinni zmienić kilka literek w podstawie programowej skoro faktycznie 90% ludzi i tak później je zmienia
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
Meganem, też nie tak do końca. Bo owszem, powinien - tak jak jest - być jakiś schemat, czegoś trzeba się trzymać jednak i dzieci też muszą mieć JEDEN wzór. Natomiast dla mnie jest priorytetem to, by pismo było czytelne - a czy jest idealne z wzornikiem...
CIĄGLE mam dylemat, czy i jak oceniać właśnie kaligrafię dzieci jednak rok młodszych. Na ten moment po prostu poprawiam rażące błędy i piszę uwagi typu "staraj się trzymać liniatury", "popraw kształt liter" - ocenę stawiam wówczas, gdy naprawdę jest to prawidłowo napisane. Nie chcę stawiać w tym wypadku oceny negatywnej, bo mam świadomość, że grafomotorycznie są to rok mniej ćwiczone dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Szaja Ty mi ciągle dajesz do myślenia bo przedstawiasz swój punkt widzenia jako nauczycielka czyli od tej drugiej strony
![]() ![]()
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
Misiu, tzn. ja wyszłam z założenia, że... to co w menowskim podręczniku to niestety jest tragicznie mało, by nauczyć się czytać. Popatrz, strona 34, litera M - co jest do czytania? Ano:
Mama ma (i obrazek) Ola ma (i obrazek). Pomijam to, co na zielono - bo to z liter, które są jeszcze dzieciom nieznane, więc mogę wymagać tego jako ponad, od dzieci które z umiejętnością czytania przyszły. I teraz pytanie: do litery M włącznie poznali 4 litery: A, L, O, M. Naprawdę nic więcej dziecku nie jest potrzebne do przeczytania, tylko "mama ma" i "Ala ma"? A gdzie czytanie sylab otwartych/zamkniętych? am - ma, al - la, ol - lo, om - mo. Molo, lama, mola, lamo, lala, lal, mam, lol, Lola... Nastepna litera zaraz - T. I cóż dziecko ma tylko przeczytać? To tata. Łał! faktycznie, DWA słowa. A to już 5 liter i spokojnie da się napisać z nich: tama, mata, tam, tamta, lato, lata, tato, mota... I tak dalej. A na stronie 82 już całkiem długi tekst, z dialogiem, do czytania - JAKIM CUDEM dziecko to przeczyta, mając wcześniej do nauki tylko takie... duperele? Ja sobie patrzę na słowa i zdania do czytania z różnych książek do pierwszej klasy - aktualnych, czyli dla dzieciaków które do szkoły przychodziły bez znajomości liter. I np. w Tropicielach (WSiP) jest fajne czytanie sylabami. W Didasko - w ćwiczeniach, które mamy - też jest metoda sylabowa. I jest na czym ćwiczyć ![]() A czytając tylko to, co w menowskim... nierealne. Zresztą, mam wrażenie, że autorki założyły właśnie, że to nauczyciel ma się wykazać inwencją i szukać materiałów dodatkowych ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- BTW, po konsultacjach z koleżankami z rożnych klas 1 to w ogóle samo czytanie sylabami czy czytanie prostych słów, jakie wyżej podałam, to jest na poziomie dziecka z dużymi trudnościami rozwojowymi, a nie na poziomie wymagań dla klasy 1 :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
U nas mają serie książek Tropiciele ale z której ksiażki mają to "czytanie" to nie wiem zapytam dziś Matiego. ostatnio mówił, ze coś tam mieli pokazane w książce i zgłaszali sie do tego by przeczytać co jest napisane. I o ile ćwiczenia z Tropicieli jak ma coś w nich zadanie to przynosi do domu tak książki na oczy nie widziałam
![]()
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Misia, to mu dajesz trudne zadanie
![]() ![]() ![]() ![]() Tropiciele - jako karty pracy, książki ćwiczeń mają pewnie, ale podręcznik to chyba menowski? Nam WSiP proponował też tropicieli, i darmo dorzucali podręcznik, ale... bez gwarancji, że dadzą nam do 2 i 3 klasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Szaja a mi się dyktando zawsze kojarzyło z "u czy ó?"
![]() ![]()
CO NAS NIE ZABIJE TO NAS WZMOCNI ![]() Edytowane przez *misia* Czas edycji: 2014-10-13 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
Dyktando to po prostu pisanie ze słuchu - ty dyktujesz, dziecko pisze. Wiadomo, na tym etapie nie ma trudności orto, ale przecież nawet gdy już są to w dyktandzie wszystko jest oceniane, są tylko rozgraniczenia na stopień błędów - bł. 1, 2, 3 stopnia. Ale ocenia się całość, dyktando powinno być napisane bezbłędnie.
Tak, wydrukowane, bo przecież najczęściej taki tekst trzeba przeczytać czy przepisać ![]() A może spróbujcie czytania sylabowego po prostu? widzi "ma" to powiedz: MA. Nie rozbijaj na litery/głoski, bo potem tak czy siak właśnie - dziecko musi to opanować razem, więc podwójna robota. Wrzuć w google "czytanie sylabami". I zajrzyj tutaj: http://zabawysylabowe.blogspot.com Pobawcie się na zasadzie dobierania - obstawiam, że do tego momentu poznali przynajmniej: A, L, O, M, T, I (być może E i K?) - taka kolejność jest w menowskim. Ale na bazie liter możesz zrobić podstawowe sylaby: la al lo ol ma am mo om ta at to ot mi im li il ti it mia lia tia mio lio tio narysuj wysoki dom z oknami, w każdym sylaba - i na małych karteczkach (wielkości okna) drugi komplet sylab, daj klej i niech nakleja odpowiednio. Potem - tak samo, ale na sylabę AL niech szuka LA. Dom - to tylko przykład, tak samo może byś kwiat, stonoga czy kłódki i do nich kluczyki ![]() A potem - kilka sylab, np. MA MO TA TE LA Dajesz słowo które da się z nich ułożyć, np. MATA - i patrzy na słowo i musi próbować ułożyć je sam z sylab. Możecie minutnik wykorzystać, albo - tu fajniej się sprawdzi - malutką klepsydrę, np. w grach firmy Aleksander są takie na... 20s? takie króciutkie właśnie. Dzieciaki lubią zabawę na czas. A, sylaba otwarta to ta zakończona samogłoską, zamknięta to ta ze spółgłoską na końcu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Ja trochę uczyłam małą tych sylab .... nie trybiła wogóle
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
No to moze tego się będę trzyamć, że nagle załapie o co chodzi z tymi sylabami
![]() A co myślisz Szaja o na początku w ksiazece jako takiej podpiwedzi podzieleniu przeze mnie kreską wyrazu na sylaby? To pomoże czy tylko wprowadzi zamęt? We wtorek ammy konsultacje to sobie z Panią pogadam ![]() Wczoraj dzieciaki mieli ślubowanie, także teraz są pełnoprawnymi uczniami. Dostali dyplomy, legitymacje i pięknie zaśpiewali cztery zwrotki hymnu i wyrecytowali wierszyki.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.