![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Ze wsi do miasta - problemy różnorakie
W mojej miejscowości listonosz najczęściej zostawia listy w sklepie.
Sklep jest na początku wioski, która jest w bok od głównej szosy. Szkoda mu paliwa i samochodu nie chce niszczyć na dziurach w drodze aby samemu listy dostarczyć. Ludzie i tak przychodzą do sklepu po chleb prawie codziennie, sklepowa rozdaje korespondencję, bierze się też czasem sąsiad dla sąsiada lub przekazuje się sąsiadowi, że list dla niego jest w sklepie. Jedynie z poleconymi listonosz jedzie do adresata osobiście. Zabawną lecz obrzydliwą przygodę/ nie dla wrażliwych osób/ miała moja sąsiadka gdy jako nastolatka z podstawówki pojechała pierwszy raz do miasta do znacznie starszej, zamężnej siostry. Na dworcu odebrał ją szwagier, zawiózł do ich supernowoczesnego mieszkania . Siostra miała przyjechać z pracy za jakąś godzinę. Dziewczyna poszła do łazienki, właściwie do osobnej toalety, zrobiła kupę. Rozkoszowała się podcieraniem pupy pachnącym różowym papierem. Do tej pory znała tylko szary papier toaletowy. Gdy skończyła z przerażeniem stwierdziła, że nie ma spłuczki nad sedesem. Dotychczasowe spłuczki, które widziała wisiały wysoko pod sufitem i miały łańcuszek z rączką do pociągania na końcu. A tu niczego takiego nie było. W toalecie była umywalka i w złączonych dłoniach nabiera wody i lała do kibelka. Przy okazji rozlewając na podłogę a i tak kupa nadal dryfowała w muszli. Wstydziła się zapytać szwagra jak oni sobie radzą z takim problemem jak spłukiwanie. Szwagier pytał przez drzwi czy wszystko w porządku, czy nie zasłabła tam bo tak długo nie wychodzi. Siedziała w toalecie aż siostra przyszła, przywołała ją . I siostra podpowiedziała jej, że wystarczy wcisnąć srebrne kółko na ścianie za sedesem i woda poleci bo zbiornik jest wbudowany. Nigdy by na to sama nie wpadła. Podobnie jak na to, że za innymi srebrnymi kółkami na ścianach ukrywają się wysuwane półki na środki czystości, zapas papieru. Edytowane przez przylaszczka50 Czas edycji: 2014-09-24 o 09:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
To nie powód żeby czytać o cudzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
przylaszczka50 mam wrazenie, ze moi dziadkowie (ze wsi) sa bardziej ogarnieci niz niektore mlode osoby
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Moja mama (ze wsi oczywiście) kiedyś coś opowiadała o jakimś "wariacie" i pomyliła psychotropy z tabletkami antykoncepcyjnymi. A jak ją dopytałam dokładnie to okazało się, że nie wie co to tabletki antykoncepcyjne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4826287 1]Moja mama (ze wsi oczywiście) kiedyś coś opowiadała o jakimś "wariacie" i pomyliła psychotropy z tabletkami antykoncepcyjnymi. A jak ją dopytałam dokładnie to okazało się, że nie wie co to tabletki antykoncepcyjne
![]() ![]() Mój ulubiony demot w tym temacie ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
zielony stworek
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825385 5]
![]() Ja tam na pewno jestem wredniejsza niż wszystkie wredne baby na poczcie razem wzięte i jakoś bym sobie poradziła. ![]() Nie trzeba mieć meldunku, bo na poczcie sprawdzana jest tylko tożsamość osoby odbierającej przesyłkę. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825709 2]Można nie wiedzieć. Jak ktoś całe życie mieszkał na wsi, chodził do wiejskiej szkoły a do miasta jeździł od czasu do czasu np na zakupy to chyba może nie wiedzieć nawet, że coś takiego istnieje nie mówiąc już o sposobie używania. Nie każdy ogląda telewizję i ma internet. i nie nazwałabym tego zacofaniem. U mojej kumpeli w starej renesansowej kamienicy był dziwny domofon. żeby pogadać trzeba było pociągnąć za sznurek.[/QUOTE] A ja bym nazwała...no sorki,ale żeby w 21 wieku nie być ciekawym internetu ![]() Ok, w różnych miastach Polski to różnie wygląda,ale rozkimanie tych różnic zajmuje max minutę. Jedyna ważna wskazówka to dla podróżujących SKMką w 3mieście ...kasowniki są na peronach/przejściach podziemnych, a nie w pociągach SKM,ale taka informacja jest widoczna i ogólnie dostępna, także też nie powinna nikogo zdziwić. W tramwajach/autobusach w całej Polsce zasady działania kasowników są podobne na szczęście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
O RLY?
|
Brak internetu to nie jest wymówka.
Ludzie przed pojawieniem się internetu stykali się pierwszy raz z różnymi rzeczami.
![]() |
#102 |
Naczelna Nastolatka
|
No ja powinnam stać na peronie metra w Brukseli i płakać bo internetu wtedy nie było wszędzie a o smartphonach nikt nie słyszał
![]() |
#103 |
Marszałkini II RP
|
Częściowo mieszkam na wsi i ze wsi pochodzę, ale zostawiania listów czy paczek u sąsiadów jeśli adresata nie ma w domu się u nas nie praktykuje. Listonosz zostawia awizo i tyle. Może takie zostawianie u sąsiadów jest praktykowane gdzieś gdzie odległość od poczty jest daleka. Pamiętam, że kiedyś jeden listonosz jak jeszcze byłam w gimnazjum zostawiał wszystkie listy i paczki, polecone bądź nie, dzieciakom w szkole i za to wyleciał. No, ale to już była wina jego lenistwa, bo dać polecony z sądu dzieciakowi z pierwszej klasy podstawówki to było przegięcie - dokładnie o taką sytuację chodziło.
Autorkę trochę rozumiem, choć naprawdę najpierw powinna zapytać wujka Google, a nie zakładać o tym wątek. TakaSobie, nie obraź się, ale najbardziej ze wszystkiego rozwalił mnie Twój komentarz, że po co o czymś takim zakładać wątek. Kto jak kto, ale właśnie Ty jesteś osobą, którą chyba większość wizażanek kojarzy jako tę, która zakłada wątki o tym co tylko wpadnie do głowy. Bez urazy, ale tak jest. Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-09-24 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam w mieście i jak najbardziej , w każdym miejscu w jakim mieszkałam (czy to bloki, czy teraz domek), byliśmy z sąsiadami i dostawcami umówieni na zostawianie paczek od listonosza czy kuriera.
Nasze dawał sąsiadom, sąsiadów daje nam , jak akurat przyjdzie z przesyłką i "pocałuje klamkę" Nie rozumiem bulwersu w ogóle. Po co ja mam latać potem na pocztę jakbym nie miała lepszych rzeczy do robienia, czy ścigać kuriera który musi przyjeżdzać jeszcze raz ![]() Wiadomo że nie zostawi poleconego, czy przesyłki oznaczonej "do odbioru osobistego", ale zwykłą przesyłkę? Zostawiamy też sobie z sąsiadami klucze w razie wyjazdów żeby "światłem poprztykali" , kwiatki podlali, jak krótki wyjazd to i kota nakarmili. To co tam paczkę przekazać? Nie rozumiem też tego zdziwu, że ktoś czegoś nie wie i pyta. Naprawdę są różne miejsca zamieszkania, są wsie maleńkie i w prawdziwej głuszy gdzie ludzie nie siedzą non stop z dziobem w monitorze, nie maja internetu za to potrafią radzić sobie w lesie i z życiem w warunkach które zwykłego mieszczucha by przyprawiły o naprawdę wiele kłopotów. Nie wie to pyta.
![]() |
#105 | ||
Wtajemniczenie
|
rany, jaki pojazd...
Cytat:
Cytat:
![]() no normalnie, skoro nigdy wcześniej nie miała z nim styczności, to skąd miała wiedzieć, jak z niego korzystać? jak pierwszy raz usiadłaś do komputera, też musiano ci pokazac, jak się go włącza, prawda? czy kolejna natchnięta przez Ducha Świętego? Nie rozumiem - piszecie, że wy wcześniej przeczesujecie internet. Czyli ktoś wcześniej zadał pytanie na forum. Czym różni się ten wątek od tego, co czytałyście wy?
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ps. Jestem z miasta, ale bez tramwajow. I jakos umialam kupic bilet i pojechac do celu. Nie mialam smartfona tylko cegle
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że gdyby autorka inaczej zatytułowała swój wątek i nie zrobiła przydługiego wstępu o tym, jak to przeprowadziła się do miasta i nie ogarnia świata (na wsi pewnie też nie ogarniała), to wszystko zostałoby inaczej odebrane. Inaczej brzmi "jestem nierozgarnięta, pomóżcie w ....", a inaczej "mieszkałam na wsi, a ludzie ze wsi są głupi, więc powiedzcie mi jak działa poczta". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
O RLY?
|
Cytat:
Na bankomatach są instrukcje ![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak postały pierwsze bankomaty to można było bez problemu odejść do pierwszego dowolnego banku i panie uczyły z niego korzystać. No ale wtedy wizażu chyba nie było.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
Ja jestem geniuszem. Pochodzę ze "wsi", gdzie nie ma metra! Co tam tramwaje. I wiesz co? Ogarnelam bramki! A co do bankomatu eeee czy kazdy guziczek nie jest podpisany do czego służy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jak podeszłam pierwszy raz do domofonu, nacisnęłam guzik z numerem mieszkania koleżanki. Tak chyba duch święty mnie natchnął... Ja może jestem jakaś dziwna, ale obsługi komputera nauczyłam się zupełnie sama, podobnie z innymi urządzeniami. Serio, nikt mi nie musiał tłumaczyć gdzie włączyć, co nacisnąć itd. A jak się jakoś pomyliłam, spróbowałam jeszcze raz i było już dobrze. Czasem potrzeba nawet więcej prób, ale lepiej próbować, niż płakać, że się nie umie używać biletomatu... Ja jako przeszukanie internetu rozumiem jako zajrzenie np. do regulaminu poczty i przeczytanie go. ![]() Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-09-24 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanika też, ale o tym jakoś mało chyba piszą w instrukcjach i poradniczkach, taka zwykła ludzka, nic nie kosztująca chęć pomocy bliźniemu. Lepiej mu w imię współczesności udowodnić czym prędzej, ze jest matołem niż np. założyć, że jest może osobą niepewną siebie, lękliwą, nieśmiałą. Może ma wysoki poziom stresu i po prostu "głupieje" w niektórych sytuacjach, niby prostych, ale z racji że kompletnie nowych to bardzo dla takiej osoby stresujących. No naprawdę, co komu zależy takiej osobie pomóc jak już jesteście taaaakie wspaniałe ![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
Można to połączyć. Uświadomić, że to nie jest normalne i pomoc. Dostala pomoc w tym wątku? Dostala. A krytyczne komentarze może weźmie do siebie i się czegoś nauczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Biała Dama
|
Mieszkam na wsi i nie wyobrażam sobie, żeby listonosz zostawił sąsiadowi paczkę do mnie. Domownikom, owszem, ale sąsiadowi? Wątpię, czy w ogóle tak wolno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To samo komputer - widzę taki sam przycisk jak na telewizorze i innym sprzęcie, ze znaczkiem oznaczającym włączanie. To nacisnęłam. Wiem, że ktoś może nie mieć żadnego sprzętu elektronicznego w domu, u znajomych, rodziny, ale to już na prawdę są skrajności w obecnych czasach. Ostatnio zakupiłam laptopa z Windows 8 - znacząco różniącym się w obsłudze od poprzednich, i też nie czytałam instrukcji obsługi. Owszem, początkowo było to trudniejsze, wymagało pomyślenia, ale było do ogarnięcia samodzielnie. Tak samo z pierwszą komórką, smartphonem - przez analogię. Te urządzenia mają z założenia intuicyjną obsługę, podpowiedzi na początku uruchamiania, wszystko jest oznaczone obrazkami, żeby dało się ogarnąć. Bo pismo obrazkowe to najprostsza forma komunikacji... Kiedyś internetu nie było, a były tramwaje, domofony itd... I ludzie musieli to ogarnąć. Popytajcie rodziców, dziadków, jakoś dawali sobie radę mimo to w nowych warunkach. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4826332 0]Ja znam sporo osób w wieku 15- 25 lat które mieszkają na wsi i nie mają dostępu do internetu. Można być ciekawym ale za internet trzeba płacić, nie każdego stać, są takie zadupia że internet nie dociera. U mnie we wsi internet na telefonie bardzo słabiutko działa.[/QUOTE] A w szkole też nie mieli? Przecież po to jest informatyka, żeby dzieci nauczyły się korzystać z czegoś co jest potrzebne we współczesnym świecie. Naszła mnie jeszcze taka refleksja... Teraz w wielu miejscach jak galerie handlowe, dworce, szkoły pojawiają się urządzenia AED mające umożliwić wykonanie osobie nieprzeszkolonej niezbędnej defibrylacji osobie jej potrzebującej zanim przyjedzie karetka. Uczą dzieci w szkołach, pracowników na szkoleniach, żeby znaleźć takie urządzenie i potem można już działać nie znając się, bo tam jest instrukcja obrazkowa uruchomienia a potem komendy głosowe. Teraz obawiam się, że takie rzeczy przerosną ludzi i urządzenie nie spełni swojej funkcji. Bo przecież ktoś tego wcześniej nie używał, nie uczono go, albo pokazano trochę inny model na szkoleniu, a nie taki jak ten, więc się nie zna. A właśnie AED powstało z intencją, że obrazki każdy zrozumie i dzięki temu będzie wiedział, jak użyć. Okazuje się, ze nie do końca... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Chociaż teraz wiem na 99%, że się nie przyznasz, żeby nie utracić opinii wielce oświeconej ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naskoczyłam na dziewczynę bo łączy swoją sierotowatość z tym, że jest ze wsi. A mnie to obraża, to jak pewnie wiele osób ze wsi i małych miejscowości, które nie maja problemów z funkcjonowaniem. Gdyby przenieść osobę ze średniowiecza, pewnie nie wiedziałaby jak działa domofon. Ale my mamy mnóstwo urządzeń, które sprawiają, że ten schemat nie jest obcy. Aby przełączyć program w telewizorze musisz wybrać jego numer, aby zadzwonić do kogoś wybrać numer, aby użyć domofonu - musisz wybrać numer... Przecież to proste. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-09-24 o 13:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko ciekawe czemu potem powstają wątki typu: mam już konto ale chcę zostać anonimowa bo ... cośtamcośtam Proszę Was dajcie sobie już spokój z tym dogryzaniem autorce i przedstawianiem siebie jako niezwykle pojętne bo w samozachwyt wpadniecie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.