![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: paraben
pytanie techniczne,
jeśli w składzie są 3-4 parabeny to jest on na pewno gorszy od tego z 1 parabenem ![]() po przecież nie podali ilości. Przykład Krem A. więc czy może być tak że 1paraben to == 0,5. Krem B. 1paraben 0,1+ 2 paraben0,1 +3 paraben 0,1== 0,3 chodzi mi o teze że im więcej parabenów tym gorzej, a przecież nie mamy podanego ich stężenia.
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
praktycznie: nie mamy składu więc nie wiemy ile ich tam jest ![]() mi się wydaje jednak że producenci którzy dążą przede wszystkim do wyprodukowania czegoś jak najniższym kosztem, właśnie dlatego dają 3 albo 5 parabenów w jednym kosmetyku żeby zamiast 0,5% propylparaben dać 0,2% propyl- ethyl- methyl- paraben (które będą konserwować lepiej niż 0,5% samego propylparaben). poza tym surowce konserwujące ( z resztą nie tylko konserwujące) są bardzo często mieszaninami różnych substancji. i zamiast kupować 3 beczki różnych konserwantów, kupują jedną beczkę w której mają mieszaninę parabenów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
http://www.pro-test.pl/article_artic...aln%C4%85.html
siema dziewczyny poraz pierwszy o parabenach usłyszałam w TV - pytanie na śniadanie czy jakoś tak, zaprosili gości z linka, którego podałam wyżej i zaczęłam się zastanawiać, czytać, w końcu trafiłam też na to forum. Większość moich kosmetyków zawiera parabeny. Lista kosmetyków bez szkodliwych substancji znajduje się na tej stronie, podobnie jak lista kosmetyków ze szkodliwymi substancjami. Na liście kosmetyków bez parabenów dodałam swoje ziaja płyn miceralny i inne. Dodatkowo szampon i odżywka mrs. potters nie zawiera substancji szkodliwych i już je używam, tanie i bez środków szkodliwych, byłam w szoku ![]() Vichy, sprzedawane w aptece ma parabeny, trochę mnie to zasmuciło. Cały czas mam mieszane uczucia, bo używam kosmetyków z parabenami, bo niby jak mam wszystko wywalić i zacząć kupować bez, skoro tego niewiele na rynku.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Kniaginia
|
A ja chciałabym usłyszeć wreszcie od osoby naprawdę kompetentnej, czy są szkodliwe te parabeny ( w takich ilościach, w jakich używamy ich w kosmetykach) czy nie.
Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego uważa, że nie (podawałam parę postów wcześniej linka), ale trudno oczekiwać obiektywizmu od organizacji, którymi kierują określone interesy. Sophe, znam badania PRO-TESTU, tez już skołowana jestem. A co do Vichy, to niestety - te kosmetyki sprzedawane są wprawdzie w aptece (co ma niby świadczyć o ich naturalnym składzie), ale z aptecznymi nie mają wiele wspólnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
maria28 mało tego co do VICHY udało mi się uzyskać sporo próbek vichy do mojej cery i jak dotąd poza zapachem mnie nie urzekły. Zwykły DAX Perfecta mi bardziej odpowiada, ale ma 2 parabeny
![]() Napisałam do PRO-TEST jak sie ustosunkują do tych linków i opinii, że parabeny nie szkodzą, zobaczymy czy w ogóle mi odpiszą! Ogólnie chciałabym kupić krem do cery mieszanej naturalny, ale cena od 38zł trochę mnie przeraża... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Edytowane przez margeta Czas edycji: 2010-07-22 o 00:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Margeta - reklama na Wizazu jest platna - prosze zapoznac sie z regulaminem forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
BAN stały
|
Wpis trolla usuniety przez admina
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-07-25 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Jak to w końcu jest z tymi parabenami?
Ja stosuję na noc krem z kwasami firmy Bandi, który zawiera aż 4 parabeny, mam do wyboru drugi który mogłabym stosować czyli Effaclar K, nie ma on parabenów, ale za to aluminium, które jest zdecydowanie bardziej szkodliwe. Sama nie wiem co będzie mniejszym złem ![]()
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() Jesli chodzi moje Panie o kosmetyki dla nas bez paradenu to w aptekach pojawiła sie francuska farba do włosów która go nie zawiera nazywa sie color&soin..cena znosna 30 zl i duza gama kolorów ![]() ![]() Czy ktoś juz jej próbował? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
skład przypadkowej farby:
PEG-2 OLEAMINE. AQUA PURIFICATA (PURIFIED WATER). COCAMIDE DEA. ALCOHOL DENAT (ALCOHOL). PROPYLENE GLYCOL. ETHANOLAMINE. OLEIC ACID. TETRASODIUM EDTA. SODIUM SULFITE. HYDROLYZED VEGETABLE PROTEIN (TRITICUM VULGARE, SOY, CORN, AVENA SATIVA). SODIUM ERYTHORBATE. p-PHENYLENEDIAMINE. p-AMINOPHENOL. 2-METHYLRESORCINOL. 4-CHLORORESORCINOL. N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL)-p-PHENYLENEDIAMINE SULFATE. 2,4-DIAMINOPHENOXYETHANOL HCL. 4-AMINO-2-HYDROXYTOLUENE. http://www.3chenes.fr/EN/front/noscr...id=8&prdid=124 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
i co z tego wynika?
na pudełku jest napisane ze nie ma parabenu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Hmm, ja podczytuję regularnie Science i Nature i z tego co wyśledziłam w zeszłym roku, środowiska naukowe nie mają wyrobionej opinii na temat parabenów. Podobno nie przeprowadzono nigdy wiarygodnych badań na ten temat a te, którymi legitymują się niektóre instytucje były prowadzone albo na niewystarczającej próbce materiału, albo nie były przeprowadzane przez niezależne laboratoria ( chociaż w teorii
![]() ![]() Ja z tego powodu staram się używać jak najmniej parabenów, tak samo jak innych podejrzanych składników, ale jak to już było pisane wyżej, najważniejsze to nie przesadzać w żadna stronę i nie dać się zwariować ![]() ...... A co do wiary w to, że skoro jakaś substancja nie jest zakazana przez rząd to nie może być szkodliwa.. masa składników, używanych legalnie w przemyśle spożywczym ma udowodnione działanie rakotwórcze.. i co z tego niby wynika? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że zmieni się prawo, ale przecież kto by o tym myślał, przecież to takie nieważne, błahostka. Ale kiedyś tylu ludzi nie miało raka i innych chorób, trujemy się i to legalnie, za przyzwoleniem władzy. Zabroniona jest marihuana, ale aspartam, parabeny i inne trucizny nie. Jestem wściekła, że muszę czytać chemiczne składy, porównywać, czytać o firmach, i robić wielkie szopki, żeby się, najzwyczajniej w świecie nie truć.
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Dot.: paraben
Mi niestety w kremach on "zrypał" cerę, a używałam kremów lavery itp a one wszystkie maja jako drugi składnik zazwyczaj alkohol. Mnie on mocno przesuszył.
Juz nie wspomne o kremach alterry rossmana, ktore przy aplikacji bija alkoholem aż oczy pieką :P Niestety każdy kwas Hialuronowy np. z mazideł czy Bu ma parabeny.... Jak się chce uniknąć parabenów i alkoholu to polecam oleje zimnotloczone w wersji solo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
kupilam dzis krem Vischy do ciala (balsam) pisze bez parabenu, to ten co reklamuja, ze dziala dwa dni..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Dot.: Parabeny
Warto wspomnieć, że parabeny mogą wywołać trądzik. Koleżanka właśnie miała taki przypadek, wciąż używała kosmetyków do twarzy z parabenami - po odstawieniu, ani śladu po trądziku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Patenty na bycie NAJ - cz. II
Z góry przepraszam, że tu zadaję to pytanie, ale jak rozpoznac parabeny w składzie..? pod jaką nazwą/nazwami występują?
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Patenty na bycie NAJ - cz. II
Cytat:
Tylko nie schizuj za bardzo i nie wyrzucaj od razu wszystkich kosmetyków, które je mają :P Nie mogłam znaleźć naukowych dowodów na ich szkodliwość... żadnych badań. Mogą uczulać i lepiej, zeby ich nie używać w okolicach pach (dezodoranty, kremy do cycków) i żeby nie używali ich faceci, bo mogą mieć działanie estrogenne i u kobiet powodować raka piersi a u facetów bezpłodność, ale tego też niestety do końca nie wiadomo ![]() Ja się aktualnie staram przerzucać na kosmetyki naturalne tam gdzie mogę, ale wzorem nisiaxx83 jak coś mi pasuje i dobrze działa, używam dalej. Nie ma co tak bardzo świrować. Tylko np. jak pasuja ci oleje zamiast parabenowego balsamu, to używać olei. Ale jak krem do twarzy ma parafinę, ale dobrze działa na ciebie, to się nie przejmować itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Podobno lepsze są parabeny niż pochodne formaliny jak np diazolidynyl urea czy jakoś tak, te pochodne od formaliny mają różne nazwy
ziaja je pakuje do swoich wyrobów ![]() Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2012-02-14 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O parabenach z innej strony napisano w tym artykule: http://www.pilomax.pl/35/szkodliwe-s...tykach-artykul oraz tutaj: http://www.kosmopedia.org/bezpieczen...ladnikow_kosm/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Jest też stronka z listą kosmetyków bez parabenów: http://bezparabenow.blogspot.com ale trochę mało ich tam na razie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Ostatnio dowiedziałam się od kosmetyczki o szkodliwości parabenów. Przejrzałam wszystkie moje kosmetyki i 90% zawiera parabeny. Te które zawierają to kosmetyki Vichy, niektóre nivea, AA, Inglot.
Ogólnie rzecz biorąc z tego co wiem to kosmetyki naturalne nie zawierają parabenu. I jak już ktoś na forum wspomniał, nie da się wyeliminować wszystkie kosmetyki zawierające tę szkodliwą substancję, więc ja zdecydowałam się przede wszystkim na szukaniu kremów, podkładów i pudrów bez parabenów, ponieważ wydaje mi się że skoro najwięcej kosmetyków nakładam na twarz to jest ona najbardziej narażona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No oczywiście pomyliłam się!! Chodziło mi o te które nie zawierają ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Używacie antyperspirantów z parabenami? Co prawda, przeczytałam wypowiedź w poprzedniej części wątku, mówiącej o nierzetelności badań dotyczących raka piersi, a występowania parabenów w antyperspirantach.. Jednak wciąż mam jakieś ale i niepewność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Raczej ciezko spotkać antyperspiranty z parabenami
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
To podaj nazwy, bo ja tylko w jakiejs polskiej marce antyperspirantów/dezodorantów w kulce sie z nimi spotkałam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.