Parabeny - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-06, 20:10   #91
braworka
Zakorzenienie

Dot.: paraben

pytanie techniczne,
jeśli w składzie są 3-4 parabeny to jest on na pewno gorszy od tego z 1 parabenem
po przecież nie podali ilości.

Przykład
Krem A. więc czy może być tak że 1paraben to == 0,5.
Krem B. 1paraben 0,1+ 2 paraben0,1 +3 paraben 0,1== 0,3

chodzi mi o teze że im więcej parabenów tym gorzej, a przecież nie mamy podanego ich stężenia.

braworka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 05:59   #92
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez braworka Pokaż wiadomość
pytanie techniczne,
jeśli w składzie są 3-4 parabeny to jest on na pewno gorszy od tego z 1 parabenem
po przecież nie podali ilości.

Przykład
Krem A. więc czy może być tak że 1paraben to == 0,5.
Krem B. 1paraben 0,1+ 2 paraben0,1 +3 paraben 0,1== 0,3

chodzi mi o teze że im więcej parabenów tym gorzej, a przecież nie mamy podanego ich stężenia.
teoretycznie: jeśli mamy w kosmetyku kilka parabenów to możemy przypuszczać że jest ich mniej niż w kosmetyku w którym jest jeden paraben, ponieważ działają one na zasadzie synergizmu tzn. jeden potęguje działanie drugiego.
praktycznie: nie mamy składu więc nie wiemy ile ich tam jest

mi się wydaje jednak że producenci którzy dążą przede wszystkim do wyprodukowania czegoś jak najniższym kosztem, właśnie dlatego dają 3 albo 5 parabenów w jednym kosmetyku żeby zamiast 0,5% propylparaben dać 0,2% propyl- ethyl- methyl- paraben (które będą konserwować lepiej niż 0,5% samego propylparaben). poza tym surowce konserwujące ( z resztą nie tylko konserwujące) są bardzo często mieszaninami różnych substancji. i zamiast kupować 3 beczki różnych konserwantów, kupują jedną beczkę w której mają mieszaninę parabenów.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 16:43   #93
Sophe
Raczkowanie

http://www.pro-test.pl/article_artic...aln%C4%85.html

siema dziewczyny
poraz pierwszy o parabenach usłyszałam w TV - pytanie na śniadanie czy jakoś tak, zaprosili gości z linka, którego podałam wyżej i zaczęłam się zastanawiać, czytać, w końcu trafiłam też na to forum.
Większość moich kosmetyków zawiera parabeny. Lista kosmetyków bez szkodliwych substancji znajduje się na tej stronie, podobnie jak lista kosmetyków ze szkodliwymi substancjami.
Na liście kosmetyków bez parabenów dodałam swoje ziaja płyn miceralny i inne.
Dodatkowo szampon i odżywka mrs. potters nie zawiera substancji szkodliwych i już je używam, tanie i bez środków szkodliwych, byłam w szoku
Vichy, sprzedawane w aptece ma parabeny, trochę mnie to zasmuciło.
Cały czas mam mieszane uczucia, bo używam kosmetyków z parabenami, bo niby jak mam wszystko wywalić i zacząć kupować bez, skoro tego niewiele na rynku..
Sophe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 17:08   #94
maria28
Kniaginia

A ja chciałabym usłyszeć wreszcie od osoby naprawdę kompetentnej, czy są szkodliwe te parabeny ( w takich ilościach, w jakich używamy ich w kosmetykach) czy nie.

Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego uważa, że nie (podawałam parę postów wcześniej linka), ale trudno oczekiwać obiektywizmu od organizacji, którymi kierują określone interesy.

Sophe, znam badania PRO-TESTU, tez już skołowana jestem.
A co do Vichy, to niestety - te kosmetyki sprzedawane są wprawdzie w aptece (co ma niby świadczyć o ich naturalnym składzie), ale z aptecznymi nie mają wiele wspólnego.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 12:06   #95
Sophe
Raczkowanie

maria28 mało tego co do VICHY udało mi się uzyskać sporo próbek vichy do mojej cery i jak dotąd poza zapachem mnie nie urzekły. Zwykły DAX Perfecta mi bardziej odpowiada, ale ma 2 parabeny
Napisałam do PRO-TEST jak sie ustosunkują do tych linków i opinii, że parabeny nie szkodzą, zobaczymy czy w ogóle mi odpiszą!
Ogólnie chciałabym kupić krem do cery mieszanej naturalny, ale cena od 38zł trochę mnie przeraża...
Sophe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 00:15   #96
margeta
Przyczajenie

Edytowane przez margeta
Czas edycji: 2010-07-22 o 00:28
margeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 00:20   #97
carolinascotties
Zakorzenienie

Margeta - reklama na Wizazu jest platna - prosze zapoznac sie z regulaminem forum.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-24, 17:00   #98
BrookeDavis
BAN stały

Wpis trolla usuniety przez admina

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-07-25 o 08:51
BrookeDavis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 11:57   #99
ever-dream
Wtajemniczenie

Jak to w końcu jest z tymi parabenami?
Ja stosuję na noc krem z kwasami firmy Bandi, który zawiera aż 4 parabeny, mam do wyboru drugi który mogłabym stosować czyli Effaclar K, nie ma on parabenów, ale za to aluminium, które jest zdecydowanie bardziej szkodliwe. Sama nie wiem co będzie mniejszym złem
Stary 2011-01-06, 13:47   #100
kedyta
Przyczajenie

Smile Dot.: paraben

Witam
Jesli chodzi moje Panie o kosmetyki dla nas bez paradenu to w aptekach pojawiła sie francuska farba do włosów która go nie zawiera nazywa sie color&soin..cena znosna 30 zl i duza gama kolorów zamierzam ja wypróbować
Czy ktoś juz jej próbował?
kedyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 15:27   #101
nie_ma_mnie
Rozeznanie

skład przypadkowej farby:
PEG-2 OLEAMINE. AQUA PURIFICATA (PURIFIED WATER). COCAMIDE DEA. ALCOHOL DENAT (ALCOHOL). PROPYLENE GLYCOL. ETHANOLAMINE. OLEIC ACID. TETRASODIUM EDTA. SODIUM SULFITE. HYDROLYZED VEGETABLE PROTEIN (TRITICUM VULGARE, SOY, CORN, AVENA SATIVA). SODIUM ERYTHORBATE. p-PHENYLENEDIAMINE. p-AMINOPHENOL. 2-METHYLRESORCINOL. 4-CHLORORESORCINOL. N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL)-p-PHENYLENEDIAMINE SULFATE. 2,4-DIAMINOPHENOXYETHANOL HCL. 4-AMINO-2-HYDROXYTOLUENE.
http://www.3chenes.fr/EN/front/noscr...id=8&prdid=124
nie_ma_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-06, 20:28   #102
kedyta
Przyczajenie

i co z tego wynika?
na pudełku jest napisane ze nie ma parabenu
kedyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 20:16   #103
night prowler
Zadomowienie

Hmm, ja podczytuję regularnie Science i Nature i z tego co wyśledziłam w zeszłym roku, środowiska naukowe nie mają wyrobionej opinii na temat parabenów. Podobno nie przeprowadzono nigdy wiarygodnych badań na ten temat a te, którymi legitymują się niektóre instytucje były prowadzone albo na niewystarczającej próbce materiału, albo nie były przeprowadzane przez niezależne laboratoria ( chociaż w teorii ) albo jeszcze jakieś inne zarzuty. Parabeny są na liście potencjalnie bardzo niebezpiecznych składników głównie dlatego, że są masowo obecne w komórkach nowotworowych piersi. Niestety linku do artykułu nie podam, bo nie mam płatnej subskrypcji i nie mogę czytać archiwum .

Ja z tego powodu staram się używać jak najmniej parabenów, tak samo jak innych podejrzanych składników, ale jak to już było pisane wyżej, najważniejsze to nie przesadzać w żadna stronę i nie dać się zwariować .

......

A co do wiary w to, że skoro jakaś substancja nie jest zakazana przez rząd to nie może być szkodliwa.. masa składników, używanych legalnie w przemyśle spożywczym ma udowodnione działanie rakotwórcze.. i co z tego niby wynika?
night prowler jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-18, 18:50   #104
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez night prowler Pokaż wiadomość
A co do wiary w to, że skoro jakaś substancja nie jest zakazana przez rząd to nie może być szkodliwa.. masa składników, używanych legalnie w przemyśle spożywczym ma udowodnione działanie rakotwórcze.. i co z tego niby wynika?
Przerażające to jest. Ja od pewnego czasu czytam składy kosmetyków, jednak nie kojarzę wszystkich tych szkodników. Paraben nie trudno zapamiętać
Mam nadzieję, że zmieni się prawo, ale przecież kto by o tym myślał, przecież to takie nieważne, błahostka. Ale kiedyś tylu ludzi nie miało raka i innych chorób, trujemy się i to legalnie, za przyzwoleniem władzy. Zabroniona jest marihuana, ale aspartam, parabeny i inne trucizny nie. Jestem wściekła, że muszę czytać chemiczne składy, porównywać, czytać o firmach, i robić wielkie szopki, żeby się, najzwyczajniej w świecie nie truć.
Stary 2011-07-11, 16:35   #105
justina1985
Raczkowanie

Dot.: Re: Dot.: paraben

Cytat:
Napisane przez mrs.doubtfire Pokaż wiadomość
Chyba szkodzi mniej, bo tyle ludzi go spożywa i żyje
Mi niestety w kremach on "zrypał" cerę, a używałam kremów lavery itp a one wszystkie maja jako drugi składnik zazwyczaj alkohol. Mnie on mocno przesuszył.
Juz nie wspomne o kremach alterry rossmana, ktore przy aplikacji bija alkoholem aż oczy pieką :P

Niestety każdy kwas Hialuronowy np. z mazideł czy Bu ma parabeny....

Jak się chce uniknąć parabenów i alkoholu to polecam oleje zimnotloczone w wersji solo.
justina1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 22:11   #106
Abigay
Raczkowanie

kupilam dzis krem Vischy do ciala (balsam) pisze bez parabenu, to ten co reklamuja, ze dziala dwa dni..
Abigay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 14:46   #107
olayahoo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sophe Pokaż wiadomość
http://www.pro-test.pl/article_artic...aln%C4%85.html

siema dziewczyny
poraz pierwszy o parabenach usłyszałam w TV - pytanie na śniadanie czy jakoś tak, zaprosili gości z linka, którego podałam wyżej i zaczęłam się zastanawiać, czytać, w końcu trafiłam też na to forum.
Większość moich kosmetyków zawiera parabeny. Lista kosmetyków bez szkodliwych substancji znajduje się na tej stronie, podobnie jak lista kosmetyków ze szkodliwymi substancjami.
Na liście kosmetyków bez parabenów dodałam swoje ziaja płyn miceralny i inne.
Dodatkowo szampon i odżywka mrs. potters nie zawiera substancji szkodliwych i już je używam, tanie i bez środków szkodliwych, byłam w szoku
Vichy, sprzedawane w aptece ma parabeny, trochę mnie to zasmuciło.
Cały czas mam mieszane uczucia, bo używam kosmetyków z parabenami, bo niby jak mam wszystko wywalić i zacząć kupować bez, skoro tego niewiele na rynku..
to co jest reklamowane jest najgorszy shit,mowie o firmie v...najlepsze sa najprostsze kosmetyki,krem nivea nie ma parabenow

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Przerażające to jest. Ja od pewnego czasu czytam składy kosmetyków, jednak nie kojarzę wszystkich tych szkodników. Paraben nie trudno zapamiętać
Mam nadzieję, że zmieni się prawo, ale przecież kto by o tym myślał, przecież to takie nieważne, błahostka. Ale kiedyś tylu ludzi nie miało raka i innych chorób, trujemy się i to legalnie, za przyzwoleniem władzy. Zabroniona jest marihuana, ale aspartam, parabeny i inne trucizny nie. Jestem wściekła, że muszę czytać chemiczne składy, porównywać, czytać o firmach, i robić wielkie szopki, żeby się, najzwyczajniej w świecie nie truć.
prawo sie raczej nie zmieni,chyba ze beda duze skutki uboczne(to dopiero stwierdza po latach),ogromne pieniadze maja w tym swoj udzial poczytaj sobie o firmach kosmetycznych,farmaceutyc znych,spozywczych co wyprawiaja,dlaczego juz teraz niektore sklepy(te hiper) przymykaja oko na przebijanie dat waznosci na produktach?liczy sie kasa,smutna prawda.Nam klientom pozostaje tylko sprawdzanie tego co kupujemy,a jakie zwiazki szkodza jest podane na wielu stronach,a dlaczego nie jest naglasniane to juz wiesz
olayahoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-27, 17:51   #108
Ekstazaa
Rozeznanie

Dot.: Parabeny

Warto wspomnieć, że parabeny mogą wywołać trądzik. Koleżanka właśnie miała taki przypadek, wciąż używała kosmetyków do twarzy z parabenami - po odstawieniu, ani śladu po trądziku.
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 19:32   #109
*Catherrine*
Zakorzenienie

Dot.: Patenty na bycie NAJ - cz. II

Z góry przepraszam, że tu zadaję to pytanie, ale jak rozpoznac parabeny w składzie..? pod jaką nazwą/nazwami występują?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-13, 19:55   #110
pannanika
Zakorzenienie

Dot.: Patenty na bycie NAJ - cz. II

Cytat:
Napisane przez *Catherrine* Pokaż wiadomość
Z góry przepraszam, że tu zadaję to pytanie, ale jak rozpoznac parabeny w składzie..? pod jaką nazwą/nazwami występują?
cośtamparaben. Np methylparaben. Na moim blogu jest gdzieś o tym notka.
Tylko nie schizuj za bardzo i nie wyrzucaj od razu wszystkich kosmetyków, które je mają :P Nie mogłam znaleźć naukowych dowodów na ich szkodliwość... żadnych badań. Mogą uczulać i lepiej, zeby ich nie używać w okolicach pach (dezodoranty, kremy do cycków) i żeby nie używali ich faceci, bo mogą mieć działanie estrogenne i u kobiet powodować raka piersi a u facetów bezpłodność, ale tego też niestety do końca nie wiadomo

Ja się aktualnie staram przerzucać na kosmetyki naturalne tam gdzie mogę, ale wzorem nisiaxx83 jak coś mi pasuje i dobrze działa, używam dalej. Nie ma co tak bardzo świrować. Tylko np. jak pasuja ci oleje zamiast parabenowego balsamu, to używać olei. Ale jak krem do twarzy ma parafinę, ale dobrze działa na ciebie, to się nie przejmować itd.
Stary 2012-02-14, 21:37   #111
justina1985
Raczkowanie

Podobno lepsze są parabeny niż pochodne formaliny jak np diazolidynyl urea czy jakoś tak, te pochodne od formaliny mają różne nazwy

ziaja je pakuje do swoich wyrobów

Edytowane przez justina1985
Czas edycji: 2012-02-14 o 21:40
justina1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 22:18   #112
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Nie miało raka i innych chorób? Spora część mojej rodziny zmarła na raka i chorowała, kosmetyków w nadmiarze nie używali. Może po prostu istnieje różnica między dzisiejszym poziomem diagnozowania, a tym sprzed lat, kiedy człowiek umierał i tyle, teraz przynajmniej wiadomo, na co.
O parabenach z innej strony napisano w tym artykule:
http://www.pilomax.pl/35/szkodliwe-s...tykach-artykul
oraz tutaj:
http://www.kosmopedia.org/bezpieczen...ladnikow_kosm/
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 13:06   #113
Molina
Raczkowanie

Jest też stronka z listą kosmetyków bez parabenów: http://bezparabenow.blogspot.com ale trochę mało ich tam na razie.
Molina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 12:42   #114
Silesia17
Przyczajenie

Ostatnio dowiedziałam się od kosmetyczki o szkodliwości parabenów. Przejrzałam wszystkie moje kosmetyki i 90% zawiera parabeny. Te które zawierają to kosmetyki Vichy, niektóre nivea, AA, Inglot.

Ogólnie rzecz biorąc z tego co wiem to kosmetyki naturalne nie zawierają parabenu. I jak już ktoś na forum wspomniał, nie da się wyeliminować wszystkie kosmetyki zawierające tę szkodliwą substancję, więc ja zdecydowałam się przede wszystkim na szukaniu kremów, podkładów i pudrów bez parabenów, ponieważ wydaje mi się że skoro najwięcej kosmetyków nakładam na twarz to jest ona najbardziej narażona.
Silesia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 19:52   #115
Molina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Silesia17 Pokaż wiadomość
Ostatnio dowiedziałam się od kosmetyczki o szkodliwości parabenów. Przejrzałam wszystkie moje kosmetyki i 90% zawiera parabeny. Te które zawierają to kosmetyki Vichy, niektóre nivea, AA, Inglot.

Ogólnie rzecz biorąc z tego co wiem to kosmetyki naturalne nie zawierają parabenu. I jak już ktoś na forum wspomniał, nie da się wyeliminować wszystkie kosmetyki zawierające tę szkodliwą substancję, więc ja zdecydowałam się przede wszystkim na szukaniu kremów, podkładów i pudrów bez parabenów, ponieważ wydaje mi się że skoro najwięcej kosmetyków nakładam na twarz to jest ona najbardziej narażona.
Na jakiejś amerykańskiej stronie czytałam, że Inglot nie zawiera parabenów, więc trochę mnie zdziwiłaś. Ale tak czytam jego składy na KWC i widzę że te parabeny czasem ma - to ja już sama nie wiem. Pewnie to od rodzaju kosmetyku zależy.
Molina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 09:22   #116
Silesia17
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Molina Pokaż wiadomość
Na jakiejś amerykańskiej stronie czytałam, że Inglot nie zawiera parabenów, więc trochę mnie zdziwiłaś. Ale tak czytam jego składy na KWC i widzę że te parabeny czasem ma - to ja już sama nie wiem. Pewnie to od rodzaju kosmetyku zależy.

No oczywiście pomyliłam się!! Chodziło mi o te które nie zawierają
Silesia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 14:22   #117
Ekstazaa
Rozeznanie

Używacie antyperspirantów z parabenami? Co prawda, przeczytałam wypowiedź w poprzedniej części wątku, mówiącej o nierzetelności badań dotyczących raka piersi, a występowania parabenów w antyperspirantach.. Jednak wciąż mam jakieś ale i niepewność

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-10, 15:36   #118
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ekstazaa Pokaż wiadomość
Używacie antyperspirantów z parabenami? Co prawda, przeczytałam wypowiedź w poprzedniej części wątku, mówiącej o nierzetelności badań dotyczących raka piersi, a występowania parabenów w antyperspirantach.. Jednak wciąż mam jakieś ale i niepewność
Raczej ciezko spotkać antyperspiranty z parabenami

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 16:36   #119
Ekstazaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Raczej ciezko spotkać antyperspiranty z parabenami
To nie wiem jak ja to robię, że tylko takie spotykam
Stary 2012-03-10, 16:47   #120
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ekstazaa Pokaż wiadomość
To nie wiem jak ja to robię, że tylko takie spotykam
To podaj nazwy, bo ja tylko w jakiejs polskiej marce antyperspirantów/dezodorantów w kulce sie z nimi spotkałam

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości