|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
A nie lepiej przejść się do ginekologa?? On CI wszystko dokłądnie wytłumaczy.
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choc przyznam sie, ze czesto wiedza ginekologow pozostawia wiele do zyczenia
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
najgorzej jak nie ma sie za duzego wyboru w antykoncepcji
![]() gdy planowalismy wspolzycie poszlam do ginekologa zeby dobrac najlepszy sposob.wkladki domacicznej nie moge miec bo ryzyko zakazenia itp(chore serce). tabletki tez odpadaly bo za duze ryzyko zakrzepow(znow chore serce). wiec stosujemy tylko prezerwatywy(dobrze chociaz ze nie jestem uczulona na latex ) na pczatku balam sie ze jak jestesmy niedoswiadczeni to gumka mzoe peknac czy sie zsunac i stosowalam kalendarzyk.tylko wtedy nie zostawalo za duzo dni na sex. ale jestesmy gotowi na ewentualne dziecko dlatego juz sie nie martwie czy peknie czy nie...
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
nie planuje stosunku aby to robic co tydzien czy cos tylko chce jak na pierwszy raz spróbowac a ten drugi razy powiedzmy ze zaplanowany za jakis okres czasu np za pol roku czy iles wiec czy warto pojsc do ginekologa aby mi wypisal tabletki??
bo zaraz po 1 szej tabletce juz dziala tak ? uzyc tych 21 tabletek i w ciągu brania stosunek czy tak moge zrobic jak na pierwszy raz bo narazie nie planuje systematycznego seksu. czy wchodzi to w rachube mozna tak zrobic |
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie wyczytalam http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=302839
wlasciwie nic mi to nie mowi jak to ma dzialac
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja to chyba balabym sie tego "cuda" uzywac. Poza tym, chyba jestem uczulona na lateks :/
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne
Mam problem... bylam dzisiaj u ginekologa i bede pierwszy raz w zyciu brac tabletki i zaduzo o tym nie wiem... okres dostalam 30 grudnia a skonczyl mi sie 5 stycznia czy moge dzisiaj tak w strodku cyklu wzias pierwsza tabletke?? moj cykl trwa od 29-33 dni ...kejarz powiedzial mi ze mam wziasc dzisiaj a wszedzie pisze ze w pierwszy dzien krwawienia nalezy wziasc co mam zrobic POMOZCIE
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne
chyba zawsze bierze sie od pierwszego dnia miesiaczki.... i napweno tak bedzie pisało w ulotce ... ale nie wiem dokładnie co sie stanie jak wezmiesz w środku cylku
|
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
Ja też swoje tabletki po raz pierwszy zażywałam w 1. dzień okresu.
A jak ginekolog Ci dokładnie powiedział?? Że dlaczego akurat w tym terminie masz wziąść ??
|
#101 |
|
Rozeznanie
|
bierze sie 1wszego dnia. pisze przeciez na ulotce...
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Wez pierwszego dnia miesiaczki, tylko w takiej sytuacji bedziesz zabezpieczona od poczatku.
W mojej opinii w razie czego lepiej sie kierowac wskazaniem ulotki.
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
pierwszea tabletkę bierze się w pierwszy dzień okresu i dlaczego lekarz kazał Ci zrobic inaczej to nie wiem
Będziesz musiała czekać prawie cały cykl żeby zażyć pierwsza tabletkę
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny dobrze Ci napisały. pierwsza tabletka w pierwszym dniu cyklu. poza tym polecam przeczytać kilka watków na temat tabletek, ulotkę, to wiedza na temat tabletek od razu się poprawi
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
to nie pierwszy raz, kiedy jakaś osoba pyta się o coś, co jest jak byk napisane na ulotce. nie rozumiem dziewczyn, ktore dostając jakiś lek (np. tabletki) nie czytają dokładnie ulotki. Błagam wszystkie dziewczyny - czytajcie te ulotki - po to one są, zeby dostarczać informacji. w przeciwnym razie któraś z nas w końcu napyta sobie biedy.
|
|
|
|
#106 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko ze lekarz Jej powiedzial ze ma zrobic inaczej. Sama bym sie zastanowila gdyby moj lekarz kazal mi tak zrobic... bo to dla mnie dziwne tylko ze bym go odrazu zapytala skad taka decyzja. |
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Większość ulotek i lekarzy podaje pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego i generalnie tak powinno się brać tabletki antykoncepcyjne zwłaszcza jeśli jest to pierwszy raz.
Ale można też zacząć brać piątego dnia cyklu, ale tylko pod warunkiem, że zna się dokładnie swoje ciało i swój cykl. Tak więc jeśli piszesz że Twój cykl trwa od 29-33 dni to lepiej poczekaj i weź w I dniu miesiączki Będzie poprostu bezpieczniej.
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie było inaczej.
Miałam nieregularne miesiączki i lekarka kazała mi zacząc brac tabletki po miesiącu od ostatniego krwawienia gdyż po błonie w macicy wywnioskowała że okres "naturalnie" dostanę za 21-22 dni. Więc nie zawsze lekaz musi byc w błędzie jeśli mówi coś niezgodnego z ulotką, w końcu to jednak lekarz jakikolwiek by nie był. Dlatego ja bym posłuchała lekarza. W pierwszym miesiącu będziesz się musiała dodatkowo zabezpieczac, ale szybko minie ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
witam, mam pytanie .... pomyliłam dni przyjęcia pigułki i zamiast 16 w sobotę, wyszła mi godzina 3 już w niedzielę, więc 13h po ... jest to pierwsza pigułka z opakowania, tak czy inaczej 12h przekroczone, więc w grę wchodzi tylko dodatkowe zabezpieczenie przez cały cykl ? z góry dziękuję za odpowiedz
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytaj ulotke dokladnie, bedziesz miala dokladne informacje co robic. tu masz fragmenty z ulotki uniwersalnej /zarowno dotyczacy spoznienia do 12 godzin jak i pomieniecia/: "zapomni Pani o przyjęciu tabletek Jeśli minęło mniej niż 12 godzin od kiedy pominęła Pani tabletkę, skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana. Powinna Pani przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze. Jeśli minęło więcej niż 12 godzin od chwili przyjęcia tabletki, skuteczność działania preparatu może być zmniejszona. Im więcej kolejnych tabletek Pani pominęła, tym większe ryzyko zmniejszonego działania antykoncepcyjnego. Szczególnie duże ryzyko zajścia w ciążę występuje wtedy, gdy pominie Pani tabletki na początku lub na końcu opakowania. W takim przypadku powinna Pani przestrzegać zasad podanych poniżej (patrz również na schemat poniżej). " "Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. " I jeszcze jedno: Zawsze w razie watpliwosci czytaj najpierw ulotke, znajdziesz tam odpowiedzi na niemal wszystkie pytnia
|
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
rany faktycznie 11... już mi się panika przerzuciła na zdolność kalkulacji
a ulotkę oczywiście, gdybym jej ostatnio nie wyrzuciła przez przypadek... a, że jeszcze jestem "nowicjuszem" w dziedzinie pigułek to wolę zapytać dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny (i kobiety) pytajcie jak najwięcej!!!
Moja znajoma dobrze po trzydziestce urodziła kolejne nieplanowane dziecko, bo nie miała kogo zapytać jak zapobiegać! Znajomych się wstydziła, a o Mamie w ogóle nie ma co mówić. Dla mnie to trochę dziwne, bo od czego ginekolog, książki ... czasem nawet w prasie kobiecej są artykuły (a czyta tego niemało) Ash przy nieregularnych cyklach nie licz za bardzo na NPR. I na pewno kobieta której zdażają się cykle krótsze niż 21 dni nie ma co liczyć na dni niepłodne po miesiączce. To wynika z prostej matematyki 21 - 14 = 7 a przecież miesiączka może potrwać 6-7 dni nawet jeżeli zwykle jest 5-cio dniowa (stres, choroba itp) A nigdy nie wiesz jak długi będzie cykl, który właśnie się zaczął. Mówię to z własnego doświadczenia.
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam bardzo nieregularne okresu a odkad stosuje NPR dzien kolejnej miesiaczki nie jest dla mnie niespodzianka, bo i tak wiem kiedy nastapi. Metody NPR maja za zadanie dokladnie poznac swoje cialo.
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
jaga_2001 jeżeli wczoraj skończyła Ci się miesiączka to już dziś wiesz kiedy dostaniesz następną? Jeżeli tak to gratuluję znajomości własnego organizmu! Wydaje mi się, że źle mnie zrozumiałaś. Ja również potrafię z dużym prawdopodobieństwem określić kiedy będę miała następny okres, ale dopiero 13-15 dni przed, a nie zaraz po i właśnie o tym pisałam. jeżeli mam cykl 19-32 dni, to nie mam co liczyć na dni niepłodne po miesiączce. A przy takiej rozpiętości znajomość własnego organizmu to obowiązek!!! (szczególnie w moim podeszłym już wieku!)
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecej do szczescia juz nic nie potrzeba ![]() I jeszcze raz powtarzam, "kalendarzyk malzenski" nie jest ani metoda antykoncepcyjna ani metoda NPR. On komplenie niczemu nie sluzy.
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym ze wczesniej pisalas Cytat:
Tylko to chcialam wyjasnic
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
usuniete
Edytowane przez euzebia Czas edycji: 2008-01-17 o 00:48 Powód: uzyskana odpowiedz |
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
jesli nie ma przeciwskazan medycznych to nie ma
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o prezerwatywe sama to jest wskaźnik : 3,0 - 14 czyli że na 100 kobiet w ciąże moze zajść 14 ???
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.

) na pczatku balam sie ze jak jestesmy niedoswiadczeni to gumka mzoe peknac czy sie zsunac i stosowalam kalendarzyk.tylko wtedy nie zostawalo za duzo dni na sex. ale jestesmy gotowi na ewentualne dziecko dlatego juz sie nie martwie czy peknie czy nie...