Vademecum antykoncepcji! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-10, 23:15   #91
giraffe
Zadomowienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez Żabcia01 Pokaż wiadomość
a dowiem sie czegos wiecej o minipigułkach jak sie je zażywa i to przez 21 dni i przerwa czy jak ??
A nie lepiej przejść się do ginekologa?? On CI wszystko dokłądnie wytłumaczy.

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-11, 00:11   #92
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez giraffe Pokaż wiadomość
A nie lepiej przejść się do ginekologa?? On CI wszystko dokłądnie wytłumaczy.

choc przyznam sie, ze czesto wiedza ginekologow pozostawia wiele do zyczenia

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-16, 10:42   #93
sanetka
Zakorzenienie

najgorzej jak nie ma sie za duzego wyboru w antykoncepcji
gdy planowalismy wspolzycie poszlam do ginekologa zeby dobrac najlepszy sposob.wkladki domacicznej nie moge miec bo ryzyko zakazenia itp(chore serce). tabletki tez odpadaly bo za duze ryzyko zakrzepow(znow chore serce).
wiec stosujemy tylko prezerwatywy(dobrze chociaz ze nie jestem uczulona na latex) na pczatku balam sie ze jak jestesmy niedoswiadczeni to gumka mzoe peknac czy sie zsunac i stosowalam kalendarzyk.tylko wtedy nie zostawalo za duzo dni na sex. ale jestesmy gotowi na ewentualne dziecko dlatego juz sie nie martwie czy peknie czy nie...
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-04, 13:19   #94
Angel_oh
Raczkowanie

nie planuje stosunku aby to robic co tydzien czy cos tylko chce jak na pierwszy raz spróbowac a ten drugi razy powiedzmy ze zaplanowany za jakis okres czasu np za pol roku czy iles wiec czy warto pojsc do ginekologa aby mi wypisal tabletki??
bo zaraz po 1 szej tabletce juz dziala tak ? uzyc tych 21 tabletek i w ciągu brania stosunek czy tak moge zrobic jak na pierwszy raz bo narazie nie planuje systematycznego seksu.
czy wchodzi to w rachube mozna tak zrobic
Angel_oh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-04, 14:33   #95
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel_oh Pokaż wiadomość
nie planuje stosunku aby to robic co tydzien czy cos tylko chce jak na pierwszy raz spróbowac a ten drugi razy powiedzmy ze zaplanowany za jakis okres czasu np za pol roku czy iles wiec czy warto pojsc do ginekologa aby mi wypisal tabletki??
bo zaraz po 1 szej tabletce juz dziala tak ? uzyc tych 21 tabletek i w ciągu brania stosunek czy tak moge zrobic jak na pierwszy raz bo narazie nie planuje systematycznego seksu.
czy wchodzi to w rachube mozna tak zrobic
mozna, ale nie polecam, zwlaszcza, ze jak piszesz nie masz zamiaru regularnie wspolzyc. Tabletki hormonalne to nie cukierki, ktore mozna lykac bezkarne, raz wziac, a raz nie, nawet jesli mialabyc wziac tylko jedno opakowanie. To czy zadzialaja od razu zalezy tez w jakim dniu cyklu wezmiesz pierwsza pigulke. Uwazam, ze dla Ciebie najlepsza metoda bedzie prezerwatywa + globulki dopochwowe (taka sama skutecznosc jak pigulek)

AV by jaga_2001
Stary 2006-12-04, 16:27   #96
bess
Zakorzenienie

wlasnie wyczytalam http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=302839
wlasciwie nic mi to nie mowi jak to ma dzialac
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-04, 17:23   #97
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
wlasnie wyczytalam http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=302839
wlasciwie nic mi to nie mowi jak to ma dzialac
czego to ludzie nie wymysla Ale ja to chyba balabym sie tego "cuda" uzywac. Poza tym, chyba jestem uczulona na lateks :/

AV by jaga_2001
Stary 2007-01-09, 14:41   #98
asiulka90
Przyczajenie

od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne

Mam problem... bylam dzisiaj u ginekologa i bede pierwszy raz w zyciu brac tabletki i zaduzo o tym nie wiem... okres dostalam 30 grudnia a skonczyl mi sie 5 stycznia czy moge dzisiaj tak w strodku cyklu wzias pierwsza tabletke?? moj cykl trwa od 29-33 dni ...kejarz powiedzial mi ze mam wziasc dzisiaj a wszedzie pisze ze w pierwszy dzien krwawienia nalezy wziasc co mam zrobic POMOZCIE
asiulka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 14:59   #99
JUTITA
Raczkowanie

Dot.: od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne

chyba zawsze bierze sie od pierwszego dnia miesiaczki.... i napweno tak bedzie pisało w ulotce ... ale nie wiem dokładnie co sie stanie jak wezmiesz w środku cylku
JUTITA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 15:06   #100
giraffe
Zadomowienie

Ja też swoje tabletki po raz pierwszy zażywałam w 1. dzień okresu.

A jak ginekolog Ci dokładnie powiedział?? Że dlaczego akurat w tym terminie masz wziąść ??

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 15:08   #101
Candiiia
Rozeznanie

bierze sie 1wszego dnia. pisze przeciez na ulotce...
Candiiia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-09, 15:23   #102
nekome
Zakorzenienie

Wez pierwszego dnia miesiaczki, tylko w takiej sytuacji bedziesz zabezpieczona od poczatku. W mojej opinii w razie czego lepiej sie kierowac wskazaniem ulotki.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 15:23   #103
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

pierwszea tabletkę bierze się w pierwszy dzień okresu i dlaczego lekarz kazał Ci zrobic inaczej to nie wiem

Będziesz musiała czekać prawie cały cykl żeby zażyć pierwsza tabletkę

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 15:41   #104
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

dziewczyny dobrze Ci napisały. pierwsza tabletka w pierwszym dniu cyklu. poza tym polecam przeczytać kilka watków na temat tabletek, ulotkę, to wiedza na temat tabletek od razu się poprawi

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 17:47   #105
enigma1985
Zadomowienie

to nie pierwszy raz, kiedy jakaś osoba pyta się o coś, co jest jak byk napisane na ulotce. nie rozumiem dziewczyn, ktore dostając jakiś lek (np. tabletki) nie czytają dokładnie ulotki. Błagam wszystkie dziewczyny - czytajcie te ulotki - po to one są, zeby dostarczać informacji. w przeciwnym razie któraś z nas w końcu napyta sobie biedy.
enigma1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 17:59   #106
aneczka8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez enigma1985 Pokaż wiadomość
to nie pierwszy raz, kiedy jakaś osoba pyta się o coś, co jest jak byk napisane na ulotce. nie rozumiem dziewczyn, ktore dostając jakiś lek (np. tabletki) nie czytają dokładnie ulotki. Błagam wszystkie dziewczyny - czytajcie te ulotki - po to one są, zeby dostarczać informacji. w przeciwnym razie któraś z nas w końcu napyta sobie biedy.
Wydaje mi sie ze asiulka90 wie co jest napisane w ulotce...
Cytat:
Napisane przez asiulka90 Pokaż wiadomość
...wszedzie pisze ze w pierwszy dzien krwawienia nalezy wziasc co mam zrobic POMOZCIE
tylko ze lekarz Jej powiedzial ze ma zrobic inaczej. Sama bym sie zastanowila gdyby moj lekarz kazal mi tak zrobic... bo to dla mnie dziwne tylko ze bym go odrazu zapytala skad taka decyzja.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 18:16   #107
Annake
Raczkowanie

Większość ulotek i lekarzy podaje pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego i generalnie tak powinno się brać tabletki antykoncepcyjne zwłaszcza jeśli jest to pierwszy raz.
Ale można też zacząć brać piątego dnia cyklu, ale tylko pod warunkiem, że zna się dokładnie swoje ciało i swój cykl. Tak więc jeśli piszesz że Twój cykl trwa od 29-33 dni to lepiej poczekaj i weź w I dniu miesiączki Będzie poprostu bezpieczniej.

R.W. Emerson
Annake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-10, 18:01   #108
skimos
Zakorzenienie

U mnie było inaczej.
Miałam nieregularne miesiączki i lekarka kazała mi zacząc brac tabletki po miesiącu od ostatniego krwawienia gdyż po błonie w macicy wywnioskowała że okres "naturalnie" dostanę za 21-22 dni.
Więc nie zawsze lekaz musi byc w błędzie jeśli mówi coś niezgodnego z ulotką, w końcu to jednak lekarz jakikolwiek by nie był.
Dlatego ja bym posłuchała lekarza.
W pierwszym miesiącu będziesz się musiała dodatkowo zabezpieczac, ale szybko minie
Pozdrawiam

skimos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-14, 03:14   #109
kali_
Raczkowanie

witam, mam pytanie .... pomyliłam dni przyjęcia pigułki i zamiast 16 w sobotę, wyszła mi godzina 3 już w niedzielę, więc 13h po ... jest to pierwsza pigułka z opakowania, tak czy inaczej 12h przekroczone, więc w grę wchodzi tylko dodatkowe zabezpieczenie przez cały cykl ? z góry dziękuję za odpowiedz
kali_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-14, 10:03   #110
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kali_ Pokaż wiadomość
witam, mam pytanie .... pomyliłam dni przyjęcia pigułki i zamiast 16 w sobotę, wyszła mi godzina 3 już w niedzielę, więc 13h po ... jest to pierwsza pigułka z opakowania, tak czy inaczej 12h przekroczone, więc w grę wchodzi tylko dodatkowe zabezpieczenie przez cały cykl ? z góry dziękuję za odpowiedz
Chyba zle obliczylas - minelo 11 godzin, miedzy 16-ta a 3, 13-cie byloby o 5.
Przeczytaj ulotke dokladnie, bedziesz miala dokladne informacje co robic. tu masz fragmenty z ulotki uniwersalnej /zarowno dotyczacy spoznienia do 12 godzin jak i pomieniecia/:
"zapomni Pani o przyjęciu tabletek
Jeśli minęło mniej niż 12 godzin od kiedy pominęła Pani tabletkę, skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana. Powinna Pani przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze.
Jeśli minęło więcej niż 12 godzin od chwili przyjęcia tabletki, skuteczność działania preparatu może być zmniejszona. Im więcej kolejnych tabletek Pani pominęła, tym większe ryzyko zmniejszonego działania antykoncepcyjnego. Szczególnie duże ryzyko zajścia w ciążę występuje wtedy, gdy pominie Pani tabletki na początku lub na końcu opakowania. W takim przypadku powinna Pani przestrzegać zasad podanych poniżej (patrz również na schemat poniżej). "
"Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. "
I jeszcze jedno: Zawsze w razie watpliwosci czytaj najpierw ulotke, znajdziesz tam odpowiedzi na niemal wszystkie pytnia
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-14, 14:43   #111
kali_
Raczkowanie

rany faktycznie 11... już mi się panika przerzuciła na zdolność kalkulacji a ulotkę oczywiście, gdybym jej ostatnio nie wyrzuciła przez przypadek... a, że jeszcze jestem "nowicjuszem" w dziedzinie pigułek to wolę zapytać dziękuję za odpowiedź
kali_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-16, 00:13   #112
lucynapilo
Raczkowanie

GG do lucynapilo Send a message via Skype™ to lucynapilo

Dziewczyny (i kobiety) pytajcie jak najwięcej!!!
Moja znajoma dobrze po trzydziestce urodziła kolejne nieplanowane dziecko, bo nie miała kogo zapytać jak zapobiegać! Znajomych się wstydziła, a o Mamie w ogóle nie ma co mówić.
Dla mnie to trochę dziwne, bo od czego ginekolog, książki ... czasem nawet w prasie kobiecej są artykuły (a czyta tego niemało)

Ash przy nieregularnych cyklach nie licz za bardzo na NPR. I na pewno kobieta której zdażają się cykle krótsze niż 21 dni nie ma co liczyć na dni niepłodne po miesiączce. To wynika z prostej matematyki 21 - 14 = 7 a przecież miesiączka może potrwać 6-7 dni nawet jeżeli zwykle jest 5-cio dniowa (stres, choroba itp) A nigdy nie wiesz jak długi będzie cykl, który właśnie się zaczął. Mówię to z własnego doświadczenia.
Stary 2007-01-16, 18:02   #113
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucynapilo Pokaż wiadomość
Dziewczyny (i kobiety) pytajcie jak najwięcej!!!
Moja znajoma dobrze po trzydziestce urodziła kolejne nieplanowane dziecko, bo nie miała kogo zapytać jak zapobiegać! Znajomych się wstydziła, a o Mamie w ogóle nie ma co mówić.
Dla mnie to trochę dziwne, bo od czego ginekolog, książki ... czasem nawet w prasie kobiecej są artykuły (a czyta tego niemało)

Ash przy nieregularnych cyklach nie licz za bardzo na NPR. I na pewno kobieta której zdażają się cykle krótsze niż 21 dni nie ma co liczyć na dni niepłodne po miesiączce. To wynika z prostej matematyki 21 - 14 = 7 a przecież miesiączka może potrwać 6-7 dni nawet jeżeli zwykle jest 5-cio dniowa (stres, choroba itp) A nigdy nie wiesz jak długi będzie cykl, który właśnie się zaczął. Mówię to z własnego doświadczenia.
jesli masz na mysli starodawny "kalendarzy malzenski" to nie jest on od dawna uwazany za NPR. Metody NPR maja za zadanie okreslenie dnia, w ktorym wystepuje owulacja, nawet jesli ma sie nieregularne cykle, a tym samym dni plodnych/nieplodnych.
Ja mam bardzo nieregularne okresu a odkad stosuje NPR dzien kolejnej miesiaczki nie jest dla mnie niespodzianka, bo i tak wiem kiedy nastapi. Metody NPR maja za zadanie dokladnie poznac swoje cialo.

AV by jaga_2001
Stary 2007-01-17, 03:17   #114
lucynapilo
Raczkowanie

jaga_2001 jeżeli wczoraj skończyła Ci się miesiączka to już dziś wiesz kiedy dostaniesz następną? Jeżeli tak to gratuluję znajomości własnego organizmu! Wydaje mi się, że źle mnie zrozumiałaś. Ja również potrafię z dużym prawdopodobieństwem określić kiedy będę miała następny okres, ale dopiero 13-15 dni przed, a nie zaraz po i właśnie o tym pisałam. jeżeli mam cykl 19-32 dni, to nie mam co liczyć na dni niepłodne po miesiączce. A przy takiej rozpiętości znajomość własnego organizmu to obowiązek!!! (szczególnie w moim podeszłym już wieku!)
Stary 2007-01-17, 17:10   #115
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
jaga_2001 jeżeli wczoraj skończyła Ci się miesiączka to już dziś wiesz kiedy dostaniesz następną? Jeżeli tak to gratuluję znajomości własnego organizmu! Wydaje mi się, że źle mnie zrozumiałaś. Ja również potrafię z dużym prawdopodobieństwem określić kiedy będę miała następny okres, ale dopiero 13-15 dni przed, a nie zaraz po i właśnie o tym pisałam. jeżeli mam cykl 19-32 dni, to nie mam co liczyć na dni niepłodne po miesiączce. A przy takiej rozpiętości znajomość własnego organizmu to obowiązek!!! (szczególnie w moim podeszłym już wieku!)
nie, nie wiem, ale wlasnie dzien owulacji daje nam sygnal kiedy bedzie mmiesiaczka. Sygnaly te pojawiaja sie jeszcze przed owulacja, dlatego latwo mozna okreslic dni plodne a tym samym nieplodne. Dni przed owulacja sa zawsze ruchome, natomiast te po owulacji juz nie.
Wiecej do szczescia juz nic nie potrzeba
I jeszcze raz powtarzam, "kalendarzyk malzenski" nie jest ani metoda antykoncepcyjna ani metoda NPR. On komplenie niczemu nie sluzy.

AV by jaga_2001
Stary 2007-01-17, 23:17   #116
lucynapilo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
nie, nie wiem, ale wlasnie dzien owulacji daje nam sygnal kiedy bedzie mmiesiaczka. Sygnaly te pojawiaja sie jeszcze przed owulacja, dlatego latwo mozna okreslic dni plodne a tym samym nieplodne. Dni przed owulacja sa zawsze ruchome, natomiast te po owulacji juz nie.
Wiecej do szczescia juz nic nie potrzeba
I jeszcze raz powtarzam, "kalendarzyk malzenski" nie jest ani metoda antykoncepcyjna ani metoda NPR. On komplenie niczemu nie sluzy.
Nie wiem czy ja coś źle piszę, ale się nie rozumiemy. Właśnie o tym mówię, 13-15 dni przed miesiączką już wiem, że mam jajeczkowanie. To, że jestem w wieku matuzalemowym (prawie) nie oznacza, że mylę "kalendarzyk" z NPR.
Stary 2007-01-17, 23:51   #117
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy ja coś źle piszę, ale się nie rozumiemy. Właśnie o tym mówię, 13-15 dni przed miesiączką już wiem, że mam jajeczkowanie. To, że jestem w wieku matuzalemowym (prawie) nie oznacza, że mylę "kalendarzyk" z NPR.
Ja bardzo dobrze Ciebie zrozumialam.
Z tym ze wczesniej pisalas
Cytat:
Napisane przez lucynapilo
przy nieregularnych cyklach nie licz za bardzo na NPR
i ja do tego "pije". Przy nieregularnych cyklach MOZNA liczyc na NPR. Nie mozna liczyc na "kalendarzyk malzenski", ktory ani metoda anty ani NPR nie jest.
Tylko to chcialam wyjasnic

AV by jaga_2001
Stary 2007-01-18, 19:45   #118
euzebia
Raczkowanie

GG do euzebia Send a message via Skype™ to euzebia

usuniete

Edytowane przez euzebia
Czas edycji: 2008-01-17 o 00:48 Powód: uzyskana odpowiedz
euzebia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-18, 22:11   #119
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez euzebia Pokaż wiadomość
Czy sa jakieś przeciwzkazania dla dziewczyny biorącej tabletki antykoncepcyjne w wieku 18 lat ?
z góry dziękuję za odpowiedź
jesli nie ma przeciwskazan medycznych to nie ma

AV by jaga_2001
Stary 2007-01-26, 10:29   #120
Angel_oh
Raczkowanie

jeśli chodzi o prezerwatywe sama to jest wskaźnik : 3,0 - 14 czyli że na 100 kobiet w ciąże moze zajść 14 ???
Angel_oh jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości