![]() |
#91 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Ciążą po 40-stce
Cytat:
Gratuluje synka ![]() Tak jest mi ciężko, cholernie ciężko ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
Ale miałam tydzień - urwanie głowy! Nie dość, że w szkole jeden wielki program rozrywkowy (spektakle, bale przebierańców, jasełka, targi świąteczne) no i we wszystkim trzeba współuczestniczyć to jeszcze wypadły nam z mężem urodziny w środku tygodnia i się szarpaliśmy z ciastami do pracy. Do tego na wszelki wypadek zaczeliśmy już przygotowania do Świąt. Wizyta u położnej zaliczona, kontrola 34go tygodnia za mną. Pożaliłam się, że poprzednio miałam przeboje z nadciśnieniem w samej końcówce ciąży i po porodzie, że mało mnie to ciśnienie nie wykończyło i udało mi się załatwić, że po 36tym tygodniu będę częściej monitorowana w przychodni. Dobre i to. Witaj Iskra_boza! Ja też siedzę w UK. Współczuję Ci guza. Dobre i to, że to łagodna odmiana, choć umiejscowienie straszne. Dobrze, że leczenie przynosi jakieś skutki i jesteś pod stałą opieką. Ewek to świetnie, że badania córki wyszły pozytywnie! Lubiekawe wiele przeszłaś, jesteś niezwykle silna. Masz przed sobą szmat życia, co się stało to się nie odstanie i nie można dać się zniszczyć przeszłości. Tych co odeszli nie wskrzesimy, pustki po nich nikt i nic nie wypełni ale pojawią się w naszym życiu nowi ludzie, inni i dla nich warto będzie żyć. W zeszłym roku pochowaliśmy teściów, jego zabił lekarz pogotowia ktory nie rozpoznał pęknięcia wrzodu, ją zabiło osamotnienie. Odeszli w pół roku po sobie. Byli nam bardzo bliscy, dużo czasu spędzaliśmy razem, bo byliśmy najbliżej nich, wystarczyło 6-8 godzin jazdy i już byliśmy w domu. Wiemy, że będzie ciężko do końca naszych dni, bo poczucie straty powraca co chwila, przy każdej banalnej nawet czynności. "A pamiętasz jak Tata zawsze robił na śniadanie twaróg?", "A to danie to pierwszy raz jadłaś u nas na Wigilii"... Przed Świętami jest szczególnie ciężko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Baba z Wysp - wiesz, różnica jest taka, ze kiedy odchodzą nasi rodzice to jest to naturalna kolejność (co nie znaczy, Że inaczej boli ta strata oczywiście), ale nie kiedy ginie ciężarna pełna życia młoda kobieta, tym bardziej, ze kilkanaście lat wcześniej zginął mój starszy brat..........
Oczywiście masz racje w tym co piszesz, ale sa rany których ani rozum ani logika ani czas nie uleczą i ja niestety tego doświadczyłam. BYłam niezwykle mocno emocjonalnie związana z siostrą, kazdy to widział wokół nas i każdynam tego zazdrościł, jak jedna za drugą w ogień by skoczyła i ostanie majtki z d---py by zdjęła dla drugiej ![]() Staram się jakoś, ale marnie mi to wychodzi. Moze gdybym miała udany drugi zwiazek inaczej bym to postrzegała, ale nie mam wiec poczucie krzywdy jest jeszcze większe. Nie lubie się nad sobą użalać, ale od czasu do czasu musze ten żal z siebie wyrzucić................. ...a tu za dwa tygodnie jest kolejna rocznica jej śmierci.............. Wiesz, chowaliśmy ją w wigilie i od tamtej pory święta nie są dla mnie świętami tylko cierpieniem, nienawidzę świąt, dla mnie mogłyby nie istnieć....... Kurcze, Ty juz na wylocie jesteś ![]() A, dziewczyny poradźcie coś na ten cholerny katar hormonalny. Umieram przez niego, rozsadza mi nos, kicham co kilka sekund, po kroplach leci mi z nosa woda i jeszcze bardziej kicham. W nocy spac sie nie da. A dobija mnie fakt że tak może być przez całą ciąże, ja chyba wykorkuje normalnie................ .. ![]()
eudajmonizm perfekcjonistyczny ......................... ......................... ......................... ...... Karola - styczeń 1995 Anulka - lipiec 2012 Anastazja - czerwiec 2015 Edytowane przez lubiekawe5 Czas edycji: 2014-12-07 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Póki co wszystko odbywa się książkowo, odpukać
![]() A gdzie mieszkasz? Ja niedaleko Leeds i tam będę miała cc ![]() Cytat:
![]() Od lekarza mam krople Beclomethasone, ale po nich jest jeszcze gorzej. Mam też Oxymetazolin i już się od niego uzależniłam, działa czasem. Mnie się nos tak zapycha, że czasem się budzę na ranem i nie śpię już, a potem pół dnia mnie jeszcze trzyma. Duszę się, kicham, kaszlę, krztuszę jedzeniem. I tak całą ciążę ![]() Edytowane przez iskra_boza Czas edycji: 2014-12-07 o 20:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Iskra - no właśnie wiem, ze tak może być i przeraża mnie to bo to ponad pół roku męczarni, i gdzie tu radość z oczekiwania na dziecko? Ja już mam dosć tej ciąży. Szlak by trafił. Inhalacji też próbowałam, nie pomagają............
Dziś mam jakoś szczególnie ciężki dzień aż mi głowe rozsadza
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
No to przykro mi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Ale lekturka mi sie nazbierala
![]() Jakos nie mialam czasu przez weekend... Wspolczuje Iskra! Wierze ze wszystko skonczy sie bardzo pozytywnie! I tak musisz myslec! Lubiekawe to musi byc staszne gdy odchodzi ktos tak bliski jak siostra, brat... Ja tez mam problem ... Otoz przed zajsciem w ciaze w maju mialam zabieg chirurgiczny - korekcja brodawki sudkowej. Wszystko ladnie wszyszlo i bylam bardzo zadowolona z efektu do czasu... i wlasnie jakos nie do konca mi sie sudek zagoil ale tlumaczylam sobie ze to swieza sprawa! Oczywsicie kiedy jeszcze bylam w Polsce na kontrolach i wszystko bylo w normie. Teraz juz jest pol roku po i po nacisnieciu sudka wydobywa sie wydzielina ropna. Jest to zapalenie ropne sudka albo tez nie wiadomo co ![]() Wymaga na bank leczenia. Piers boli tak od zewnatrz czuje klucie... Mam dobrego lekarza w Polsce i do niego pojade ale to za dwa tygodnie! Pocieszam sie ze moze nie jest tak zle bo piers nie jest obrzmiala, czerwona...ale cos niepokojacego sie dzieje! No i wydzielina ropna a nie krwista ![]() Moj maz jest bardzo kochany i pociesza mnie kazdego dnia powtarza ze wszystko bedzie ok i w to wierze ale... Edytowane przez ale_o Czas edycji: 2014-12-08 o 04:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Ja raczej tez nie bede karmila... Jeszcze jade na konsultacje i dowiem sie juz napewno. Mam przeciety przewod mleczny. W takim wypadku jedna piersia karmic to jakos dziwnie choc z drugiej strony moj syn tak wlasnie jadl tylko z jednej a z drugiej nie chcial. Mialam duze problemy z karmieniem, wcale tego milo nie wspominam
![]() Co zrobic zeby zaraz po porodzie uniknac nawalu pokarmu,jesli zdecyduje że nie karmie piersia!Jak szybko dzialaja tabletki na zanik pokarmu, da sie uniknac tych wszystkich problemow? Moze wiecie cos wiecej na w.w.temat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nawał pokarmu sie ma jak się często przystawia dziecko do piersi. Jak bedziesz przystawiać regularnie i tyle ile potrzeba to nawał będzie mniejszy, ale i tak nie unikniesz nabrzmiałych duzych piersi. Tak miałam przy drugiej córce pokarmu tyle ile trzeba bo nie umiała zassać sutka wiec sama musiałam na karmienie ściągałam. Przy pierwszej karmiłam co 1,5 godziny i potem z wyciekającym nadmiarem pokarmu nie mogłam sobie poradzić i stąd zapalenie. Na jednej piersi raczej bedzie Ci trudno kontrolować to, ale wszystko zależy od Ciebie - czy chcesz.jeśli NIE, uważam ze nie powinnaś sie zmuszać. Nie znosze tej wszechogarniającej nagonki na karmienie cycem. Dla mnie to był koszmar i uważam, ze nie mozna kobiety do tego zmuszać. Zrób tak jak czujesz że chcesz zrobić, tak żeby Tobie było dobrze. Dobra mama to szcześliwa mama a nie udręczona zmęczeniem i ciągłym poświęceniem
eudajmonizm perfekcjonistyczny ......................... ......................... ......................... ...... Karola - styczeń 1995 Anulka - lipiec 2012 Anastazja - czerwiec 2015 Edytowane przez lubiekawe5 Czas edycji: 2014-12-09 o 08:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
lubiekawe5- no niełatwa sytuacja w twoim życiu, może powinnaś skorzystać z pomocy psychiatry, mi bardzo pomógł, bez jej pomocy nie wiem czy tak łatwo wróciłabym do życia codziennego. U ciebie dużo się wydarzyło w jednym roku, na pewno ciężko żyć po takiej stracie, i żadne słowa nie dodadzą ci otuchy, szczególnie u osób które tego nie doświadczyły. No i chyba niezbyt dobrze wpływa na twój obecny związek żałowanie rozwodu.Musisz się od tego odciąć i żyć dalej, poszukaj pozytywów i ciesz się tym małżeństwem, bo sfiksujesz. Wiem że nie jest łatwo, ja miałam 5 lat temu kryzys małżeński, nasze małżeństwo stanęło na ostrzu noża, kazałam mężowi wyprowadzić się z domu, potrzebowałam czasu, aby przemyśleć wszystko i zastanowić eis czy będę w stanie mu wybaczyć jego postępowanie, poszliśmy do psychologa, przeszliśmy terapię, dałam mu jeszcze raz szansę, nie było łatwo, ciężko było mi zaufać mu ponownie, pozbyć się strachu. Ale o dziwo udało się, nie żałuje tej decyzji patrząc dzisiaj z perspektywy czasu. Wbrew pozorom to wszytko wzmocniło nasze małżeństwo, ale nie było łatwo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
a tak w ogóle dziewczyny to mnie rozłożyło przeziębienie. Przez ten katar hormonalny dużo oddychałam przez buzię i w końcu mnie zaatakowało gardło. Od gardła poszło dalej i tak wczoraj przeleżałam cały dzień w łóżku. Jadłam czosnek, piłam herbatę z malinami i cytryną. Dziś już jest lepiej, ale martwię sie bo w piątek mam USG genetyczne i obym już wydobrzała do tego czasu. Powinnam tez zrobić badania krwi i mocz w piątek lub w poniedziałek ale sie zastanawiam czy nie wyjdą źle przez to przeziębienie. Ech te cholerne wirusy. Mam tylko nadzieje, że dziecku nic sie nie stało przez to...............
![]() |
#103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No poleż sobie z dwa dni w łóżku, weź witaminy i wyleż może przejdzie, w każdym bądź razie zdrówka życzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z poprzednim i obecnym małżeństwem masz racje w zupełności...........tylk o nie umiem o tym zapomnieć. Na każdym kroku ich porównuje, wiem........wiem to bez sensu, niczego nie zbuduje jak będę oglądać sie w przeszłość tym bardziej, ze mój pierwszy mąż już ma nowy związek, są zaręczeni i mają razem syna. He he , de facto jego obecna narzeczona ma na imie Ewa.......
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Trzymam za ciebie kciuki, dasz radę bo my kobiety to silne babki jesteśmy, przytulam mocno, bo faktycznie teraz ciężki okres przed tobą . Mam nadzieję że ciążą zacznie być w końcu dla ciebie radością i może lekarstwem na smutki, życzę ci tego, bo pamiętam jak to było ze mną, jak bardzo pogrążałam się w depresji, zamiast się cieszyć ciążą, no cóż hormony nam teraz dają popalić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Fajnie, że tu jesteście ze mną,,,,,,,,,,,,,,,,,
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Ja jestem w związku mieszanym kulturowo, mam męża Kurda. To dopiero jest rollercoaster. W połączeniu z burzą hormonalną, przez którą teraz przechodzę to cud, że jeszcze się nie pozabijaliśmy. Mamy mieszkanie z councilu (tak jakby komunalne w Polsce). Złożyłam podanie o większe, dostałam wysoką grupę B, to znaczy, że nie będę musiała długo czekać. A on wymyślił, że z kolegą otworzą pizzerię 150 km stąd, a mieszkanie wynajmiemy. Jestem wściekła dziś taka, że aż mi głowa pęka. Nie ma to jak swoje mieszkanie, a nie czyjeś, gdzie nic nie mogę sobie urządzić jak chcę. Plus żadnych znajomych tam. Ryczę, krzyczę, denerwuję się. A jutro mam wizytę u położnej, żeby mi tylko ciśnienie nie skoczyło. Ehh..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Lubiekawe... Ja wierze ze wszystko sie pouklada i napewno zaswieci sloneczko w Waszym zwiazku!Jak maluszek przyjdzie na swiat wszystko sie zmieni, zobaczysz!!!
Dziewczyny jakie macie doswiadzenie w lataniu samolotami w ciazy? Latalyscie ? Bez problemu podroze mijaly? Za kilkanascie dni lece do Polski. Na poczatku mowilam ze nigdzie nie lecimy bo balam sie o ciaze. Lekarz mnie przekonal mowiac ze to nie jest zagrozenie dla ciazy. Podal mi wiele przykladow ktore popieraja jego stwierdzenie. Tym bardziej ze chce w Polsce zrobic wszystkie badania i tam mam swoich specjalistow. I to ze jak teraz nie polecimy to kolejna wizyta wypada za 1,5 roku. W przyszlym roku na swieta to raczej malo prawdopodobne zebysmy lecieli z dzieckiem 5 miesiecznym tak daleko!Pewnie dopiero na Swieta Wielkanocne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Napisz jak wizyta i maluch. ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
Pracowałam kilka lat w biurze podrózy i miałam rózne przypadki. Jeśli lekarz nie ma przeciwwskazań to można spokojnie latać i w ciąży i z nawet z maleńkimi dziećmi. A skąd pochodzisz ? Albo raczej do jakij miejscowości zmierzasz w Polsce?
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Rodzice i tesciowie mieszkaja w Sanoku ( takie miasto w Bieszczadach
![]() Tam sie tez urodzilam ale od prawie 20 lat przed wyjazdem mieszkalam w Krakowie ![]() ![]() ![]() W piatek czyli po jutrze ide jeszcze raz do lekarza przed wyjazem zeby sie upewnic ze wszystko ok, wziac zaswiadczenie o ciazy oby sie nie przydalo w podrozy! I lekarz zalecil aspiryne na rozrzedzenie krwi podczas lotu. Zobacze malutka/ malutke na usg i planujemy wziac syna do lekarza i pokazac mu na monitorze. Chyba bedzie mu latwiej w to uwierzyc jak zobaczyc na wlasne oczy ![]() ![]() ![]() Co tydzien rozmawiamy przez skype z jednymi i drugimi dziadkami a papla wszystko co sie da wiec do konca nie jestem przekonana czy to jest dobry pomysl?! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do syna. Myśle, że wiesz co zrobić ![]()
eudajmonizm perfekcjonistyczny ......................... ......................... ......................... ...... Karola - styczeń 1995 Anulka - lipiec 2012 Anastazja - czerwiec 2015 Edytowane przez lubiekawe5 Czas edycji: 2014-12-10 o 18:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Polka, muzułmanka ![]() ![]() Cytat:
Dziewczyny, wizyta dobrze. Mam fajną położną ![]() ![]() Za tydzień w czwartek usg. To będzie 33 tydzień. Powinnam mieć w 34, ale Święta są, więc mam tydzień wcześniej. Jeszcze mam mieć jedno usg w 36 i planujemy cc. Wolałabym już za tydzień znać datę cc, ale może jeszcze być za wcześnie. Edytowane przez iskra_boza Czas edycji: 2014-12-10 o 18:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ciekawa historia waszej znajomości ![]() Z tego co czytałam sunnici to jeden z trzech głównych ortodoksyjnych odłamów islamu. Jak dla mnie brzmi groźnie ![]() Ale nie żebym coś oceniała tylko wiesz jaki jest ogólny pogląd? CC wypadnie Ci w pierwszej dekadzie stycznia chyba. Moja starsza córa jest ze stycznia. Teraz już skończy 20 lat..ech Kiedy to zleciało?
eudajmonizm perfekcjonistyczny ......................... ......................... ......................... ...... Karola - styczeń 1995 Anulka - lipiec 2012 Anastazja - czerwiec 2015 Edytowane przez lubiekawe5 Czas edycji: 2014-12-10 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że mój mąż nie jest ortodoksyjny. On się śmieje ze mnie, że ja to pójdę na dżihad, bo robię dyplom na Islamic Online University
![]() Jakoś tak wyszło z moją konwersją, szukałam, czytałam i doszłam do wniosku, że wiele z założeń Islamu jest mi bliska. Poza wielożeństwem chyba ![]() ![]() Ogólny pogląd to taki, że muzułmanie to terroryści. Spoko. Czasem nawet mój mąż jak widzi brodatego muzułmanina, to mówi o nim terrorysta, albo kobietę zakrytą tak, że nawet jej oczu nie widać- mówi nindża ![]() A co do cesarki, to termin porodu mam na 6 lutego. Cc robią ok 38 tygodnia, czyli wypada ok 23 stycznia. Edytowane przez iskra_boza Czas edycji: 2014-12-10 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
hmmm, islam i chrzescijaństwo są niemal identyczne, głoszą te same idee etyczne, choć rozumiane i interpretowane sa inaczej. Obie religie są monoteistyczne, obie uznają Jezusa choćmy jako Boga oni jako proroka. Niewiele osób wie, ze ortodoksyjność i pewne zachowania muzułmanów nie wynikają z religii a z tradycji, jak np obrzezanie kobiet. Nigdzie w koranie o tym nie pisze, a jednak wiele milionów kobiet, a raczej dziewczynek zostało poddanych temu okrutnemu obrzędowi. Podobnie jest z pozycją kobiet. To nie koran im umniejsza roli lecz mężczyźni muzułmanie. Poza tym wielożeństwo praktykowane było również w judaizmie, a przecież pięcioksiąg mojżeszowy jest częścią wiary chrześcijańskiej. Wówczas rola kobiet też nie była zadowalająca ![]() Dopiero Jezus wyniósł małżeństwo do rangi sakramentu, i niejako nadał kobiecie istotną role w związku. Uogólniając, pozycja kobiet w każdej z religii tak naprawdę nie jest niska z pozycji wiary tylko dzięki patriarchalnemu stosunkowi mężczyzn do płci słabszej. I zawsze mnie zastanawiało co tak naprawde kieruje mężczyznami? Lęk przed kobietami? To, że przez nie tracą swą siłe bo okazuje się, ze są zdolni do miłości ? Czy może jest to wynikiem przewagi fizycznej co z kolei prowadzi do pogardy dla kobiecej słabości ? Może jednak leży to w męskiej naturze - mniej emocjonalnej, często pozbawionej empatii i tolerancji? A moze odpowiedź jest bardziej prozaiczna.............. hormony, które nas czynią słabe, a w mężczyznach budzą najgorsze instynkta ??? uuuuuuuuu, ale poszalałam z tą filozofią ![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49041527]Lubiekawe, wyluzuj, nikt ci tu niczego złego nie pisze
![]() ![]() Ja też pierwszą córę mając 31 lat, drugą 34 - wkoło mnie koleżanki z lat szkolnych dawno dzieciate, natomiast w pracy raczej też po 30tce wzwyż ![]() To tak jak ja, tylko, że drugi był syn ![]() Ciąża w wieku 40 lat to w dzisiejszych czasach żaden ewenement. Kiedyś może wywołałoby to szok, ale teraz?...Normalka ![]() Jeśli chodzi o ryzyko wad, to choć wzrasta, to jednak chyba nie aż tak drastycznie... Dużo zależy od tryby życia i od genów, chorób w rodzinie itp., wiek jest chyba mniej istotny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Lubiekawe5 dokładnie rozumiem Islam tak, jak Ty napisałaś. Wielokrotnie myślałam o tym, że mężczyźni boją się kobiet. Co złego jest w prowadzeniu samochodu przez kobietę? No tak, pewnie pojedzie gdzieś i pozna lepszego niż ja. Niedowartościowane, samcze społeczeństwo.
Obrzezanie kobiet, faktycznie jest sprzed Islamu. Wszystkie siostry i bratowe mojego męża są obrzezane. Pytały się mnie, czy ja też jestem ![]() W Koranie jest napisane, że Bóg stworzył mężczyznę i kobietę i nakazł im być dla siebie przyjaciółmi. Jednak to mężczyzna ma być głową rodziny, to on jest tym silniejszym. Ale to samo jest w Biblii. Ja nie byłam katoliczką, tylko członkiem Kościoła Zielonoświątkowego. Zielonoświątkowcy nie uznają małżeństwa za sakrament. Tylko chrzest i bierzmowanie (chrzest duchem świętym). PS. A plan z pizzerią nie wypalił lol ufff. Edytowane przez iskra_boza Czas edycji: 2014-12-11 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.