![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Obowiązkowe mundurki szkolne
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#93 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale nie podoba mi się ton, w jakim do mnie piszesz. Tak więc tutaj dyskusję zakończymy. Nie lubię, gdy ktoś zwraca się do mnie ex cathedra.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Hrodebert
|
To rzeczywiście jakieś kosmiczne pieniądze .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
A ja to się zastanawiam gdzie się chodzi w tych dyskotekowych makijażach i bluzkach bez brzucha. Bo i u mnie w gimnazjum były 'dreslaski' i full makijaż widziałam może raz, czarna krecha wewnątrz oka była dosć popularna ale łolaboga, no co się stanie? Tak samo te odkryte pępki. Lędziwie i trzycentymetrowy pasek tłuszczu z przodu na wierzchu to i owszem - taka była moda, bluzki średnio długie, spodnie tylko biodrówki, większości samo wyłaziło - nauczyciele wytrząsali się na temat tych odkrytych brzuchów, a mi na samo wspomnienie śmiać się chce, że z tego taka tragedię robili. Koleżanka kiedyś została wyzwana od ladacznic, bo miała bluzkę na grubych ramionach + rękawy przypinane do niej, na takie paski z guzikami. Jestem rocznik '93 więc to też tak dawno nie było...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Ja mam takue podejscie; w przypadku niepelnoletnich pelna swoboda stroju i makijazu lacznie z czarnyni krechami to przywilej. Zwlaszcza w gimbazie. Jesli obowiazek szkolny wypelniany jest bez wiekszego zarzuty a osoba nie nosi znamion demoralizacji spolecznej to kompletnie mnie nie obchodzi jak wyglada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Jestem za.
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
ctrl alt delete
|
Aha. Tylko szkoda, że potu nie da sie ściągnąć, trzeba zmyc. A możliwość wzięcia prysznica po w-f to chyba jest raczej niespotykana, chyba że szkoła polska sie bardzo od mojej matury zmieniła.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wizażowy Kot Igor
|
Z pewnością są szkoły, w których są działające prysznice i to z ciepłą wodą. Jednak jeśli przerwa trwa 10 minut to jednak wzięcie prysznica, osuszenie i przebranie jest trudne w takim czasie, zwłaszcza jeśli hala sportowa jest osobnym budynkiem w kompleksie. Masz do wyboru albo zachowanie higieny albo wpisane spóźnienie na kolejną lekcję po wf-ie według planu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Hrodebert
|
Można się przetrzeć ręcznikiem ,są antyperspiranty proste rzeczy nikt nie musi od razu śmierdzieć na lekcji .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
ma zielone pojęcie
|
No niestety, samo przetarcie się ręcznikiem u wielu osób zwyczajnie niewiele da.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dodajmy znany mi przykład liceum, w którym było przymusowe golenie dreadów (nawet u najlepszych uczniów - golisz albo wypad), nagonka na dresy jako strój codzienny. Nie bylo tego w statucie, o ile dobrze pamiętam to prywatne poglądy pana dyrektora. Nic mi do tego, jak ktoś się odpowiedzialnie zachowuje w szkole i ma wyniki w nauce.
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
U mnie w szkołach nie było umywalek/toalet przy szatniach, musiałabyś pójść do toalety na piętrze, zdjąć koszulkę i przecierać się wilgotnym ręcznikiem tam, między dziewczynami, które po prostu chcą umyć ręce, przy jednej z trzech umywalek na całe piętro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Ja je prałam (najczęściej ręcznie) codziennie, więc dawało radę, mudnurki obowiązywały rok, więc nie zdążyły się rozpaść.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez dacn Czas edycji: 2014-12-09 o 09:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Skutek? Odwrotny do zamierzonego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Wtajemniczenie
|
Żeby nie bylo niejasności, chodziło mi o coś takiego
![]() Dla mnie albo mundurek w "całości", albo normalne ubranie. Bo ta szmata, ktorą nosiła moja siostra, to do niczego się nie nadawała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Zgadzam sie dacn
![]() Jedyna sytuacja gdzie rozumialabym robienie problemu z powodu stroju czy makijazu to w ramach odebrania przywileju swobody np w szkole przy osrodku wychowawczym albo socjoterapeutycznyn. Bo tak to nigdy nie rozumialam jak makijaz wplywa na oceny... Mowi to z wyksztalcenia nauczyciel ktory od 1 klasy gimnazjum ladowal na dywaniku za makijaz, mimo bardzo dobrych ocen. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Nie jestem za mundurkami w szkole, to zbędny wydatek dla rodziców.
Uważam natomiast że zarówno dorosłych jak i dzieci powinna obowiązywać zasada że należy się ubierać oraz malować stosownie do sytuacji. Dorośli (większość) nie mają problemu z tym że do biura nie zakłada się dresu, że na rozmowę o pracę należy ubrać się stosownie, że mocny makijaż jest zarezerwowany na wieczór, że ubiór nie tylko wyraża naszą osobowość ale też pokazuje to czy mamy szacunek dla danego wydarzenia, danej chwili, dla innych osób np. na rodzinnej Wigilii raczej nie pojawiamy się w piżamie. Przede wszystkim jednak zdrowy rozsądek.
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzeba też wziąć pod uwagę, że rodzice w UK muszą do szkoły zakupić jedynie taki mundurek. Nie obchodzą nas książki, ćwiczenia, zeszyty i inne przybory szkolne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
Nie wszyscy beda pracowac w biurze. A wymaganie skromnosci od uczennicy np zawodowki fryzjerskiej czy odziezowej albo w polcealnej kosmetycznej to jakas abstrakcja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
No wiem. Ale tylko nadmieniam. Jakby sie komus przysniloze dla doroslych tez gihiehiehie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
ja przez całe gimnazjum i liceum miałam mundurek - i tera bardzo mi go brakuje, bo rozwiązywał problem "nie mam co na siebie włożyć"
![]() strój galowy składał się z białej bluzki, marynarskiego kołnierza (gimnazjum miało 2 paski na nim, a liceum 3) oraz granatowej spódnicy lekko za kolano. Zakładało się go na różne uroczystości szkolne i podczas reprezentowania szkoły na wyjazdach. na co dzień chodziłam w granatowym fartuszku z marynarskim kołnierzem. Sięgał do kolan i był ładnie skrojony. do tej pory mam go w szafie ![]() Ale takie rzeczy tylko w prywatnych szkołach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o ilość, to np. Koszulki polo minimum 5sztuk, bluzy podobnie, spodnie też. Oczywiście można mniej, ale wiem, że np rzeczy mogłyby mi nie doschnac. Plus taki, że ceny ubrań szkolnych są zróżnicowane- zależy gdzie się kupuję. Linki , które podawałam wcześniej pochodziły ze sklepu z nieco wyższymi cenami. I oczywiście obowiązują czarne, szkolne buty.
![]() |
![]() |
#118 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Podzielę się własnym doświadczeniem. Zarówno w podstawówce jak i w gimnazjum w mojej szkole noszono mundurki, dziewczynki kamizelka z godłem szkoły oraz spódniczki w kratę, chłopcy ten sam typ kamizelki i spodnie koloru czarnego, bluzeczka była sprawą dowolną w kolorze czarny, biały, szary. Jako dzieci była to dla nas sprawa zupełnie normalna, każda z moich koleżanek nosiła taki sam zestaw i było to jak najbardziej naturalne. Gimnazjum zamiana kamizelek na marynarki, spódnice koloru czarnego. Chciałam jeszcze dodać że umundurowanie szyte było na miarę dla każdego indywidualnie więc nie nie pojawiał się problem za wielkich kamizelek ze złej jakości materiału. Problem pojawił się właściwie w gimnazjum gdzie pomijając młodzieńczy bunt ( noszenie trampek do spódnicy galowej oraz neonowych rajstop co było równorzędne z brakiem mundurka co było odnotowywane) pojawiły się uwagi ze strony rówieśników z innych szkół którzy nie mieli tego samego obowiązku. Po prostu czuliśmy się jak dziwolągi. Myślę że w tym tkwi problem niechęci zarówno mojej jak i innych do wprowadzenia tego typu zmian po pierwsze jest to nowość więc musi upłynąć trochę czasu aby przestać zwracać na to uwagę, i aby stało to się normalne. W końcu nie widzę niczego niestosownego w tym żeby uczeń przyjmował wygląd ucznia jest to bowiem bardziej przywilej, niż kara jednak jeśli byłoby to umundurowanie jednolite dla wszystkich ucieło by to wiele dyskusji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.