Obowiązkowe mundurki szkolne - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-08, 22:34   #91
Kalini
Zakorzenienie

Dot.: Obowiązkowe mundurki szkolne

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Ale na wf obowiązuje strój ,który się potem ściąga .Więc jest to raczej kwestia higieny ,bo po jednych zajęciach raczej wielkiego smrodu nie ma ,no chyba że już się z zapaszkiem przyszło to w tedy może być nie ciekawie .Jak ktoś miałby przychodzić w brudnym "mundurku"to i w innych rzeczach przyjdzie brudnych.
Ja po jednych zajęciach czułam się źle i brudno, choć brałam prysznic przed wyjściem. Co z tego, że strój się ściąga skoro pot na ciele zostaje. Poza tym ten pot wsiąka w potencjalny mundurek i następnego dnia trudno o założenie go... Ogólnie w przypadku mundurków potrzebne byłyby minimum dwa komplety, a to biorąc pod uwagę cenniki firm, które to oferują spory wydatek. W mojej szkole było to 180 za marynarkę i po 60 za koszulki polo, więc za zestaw wyszło 300zł, co wcale nie jest niską ceną dla wielu rodzin.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:37   #92
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ja po jednych zajęciach czułam się źle i brudno, choć brałam prysznic przed wyjściem. Co z tego, że strój się ściąga skoro pot na ciele zostaje. Poza tym ten pot wsiąka w potencjalny mundurek i następnego dnia trudno o założenie go... Ogólnie w przypadku mundurków potrzebne byłyby minimum dwa komplety, a to biorąc pod uwagę cenniki firm, które to oferują spory wydatek. W mojej szkole było to 180 za marynarkę i po 60 za koszulki polo, więc za zestaw wyszło 300zł, co wcale nie jest niską ceną dla wielu rodzin.
Dwa komplety w przypadku bluzek to bardzo, bardzo mało.
Stary 2014-12-08, 22:39   #93
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Pfff alfa i omega szkolnych statutow. W wiekszosci? Poswiecilas lata badan na dtatuty szkolne czy mialas to w ramach prawa oswiatowego?
No ale w duzym skrocie; statuty maja naprawde wiele rzeczy okreslone. Ho, nawet sie spotkalam z dokumentacja zdjeciowa jesli chodzi o spozywanie tytoniu i nikotyny...
Drabina, nie uważam się za żadną alfę i omegę. Nie ma zamiaru upierać się przy swoim, jestem omylna. Jeśli nie mam racji-przyznam się do pomyłki.
Ale nie podoba mi się ton, w jakim do mnie piszesz. Tak więc tutaj dyskusję zakończymy. Nie lubię, gdy ktoś zwraca się do mnie ex cathedra.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:39   #94
ARAKSJEL
Hrodebert

To rzeczywiście jakieś kosmiczne pieniądze .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:40   #95
Hadassah
Zadomowienie

A ja to się zastanawiam gdzie się chodzi w tych dyskotekowych makijażach i bluzkach bez brzucha. Bo i u mnie w gimnazjum były 'dreslaski' i full makijaż widziałam może raz, czarna krecha wewnątrz oka była dosć popularna ale łolaboga, no co się stanie? Tak samo te odkryte pępki. Lędziwie i trzycentymetrowy pasek tłuszczu z przodu na wierzchu to i owszem - taka była moda, bluzki średnio długie, spodnie tylko biodrówki, większości samo wyłaziło - nauczyciele wytrząsali się na temat tych odkrytych brzuchów, a mi na samo wspomnienie śmiać się chce, że z tego taka tragedię robili. Koleżanka kiedyś została wyzwana od ladacznic, bo miała bluzkę na grubych ramionach + rękawy przypinane do niej, na takie paski z guzikami. Jestem rocznik '93 więc to też tak dawno nie było...
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:42   #96
201604181004
Konto usunięte

Ja mam takue podejscie; w przypadku niepelnoletnich pelna swoboda stroju i makijazu lacznie z czarnyni krechami to przywilej. Zwlaszcza w gimbazie. Jesli obowiazek szkolny wypelniany jest bez wiekszego zarzuty a osoba nie nosi znamion demoralizacji spolecznej to kompletnie mnie nie obchodzi jak wyglada.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:42   #97
chwast
Zakorzenienie

Jestem za.

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-08, 22:46   #98
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ale na wf obowiązuje strój ,który się potem ściąga .
Aha. Tylko szkoda, że potu nie da sie ściągnąć, trzeba zmyc. A możliwość wzięcia prysznica po w-f to chyba jest raczej niespotykana, chyba że szkoła polska sie bardzo od mojej matury zmieniła.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:52   #99
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Aha. Tylko szkoda, że potu nie da sie ściągnąć, trzeba zmyc. A możliwość wzięcia prysznica po w-f to chyba jest raczej niespotykana, chyba że szkoła polska sie bardzo od mojej matury zmieniła.

Z pewnością są szkoły, w których są działające prysznice i to z ciepłą wodą. Jednak jeśli przerwa trwa 10 minut to jednak wzięcie prysznica, osuszenie i przebranie jest trudne w takim czasie, zwłaszcza jeśli hala sportowa jest osobnym budynkiem w kompleksie. Masz do wyboru albo zachowanie higieny albo wpisane spóźnienie na kolejną lekcję po wf-ie według planu.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-12-08, 22:52   #100
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość

Można się przetrzeć ręcznikiem ,są antyperspiranty proste rzeczy nikt nie musi od razu śmierdzieć na lekcji .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:54   #101
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Można się przetrzeć ręcznikiem ,są antyperspiranty proste rzeczy nikt nie musi od razu śmierdzieć na lekcji .
No niestety, samo przetarcie się ręcznikiem u wielu osób zwyczajnie niewiele da.
Stary 2014-12-08, 23:00   #102
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Mijanou nieprawda. ZALEZY co jest w uchwalonym statucie szkoly. Jesli uczen swoim strojem lub makijazem odbiega od zasad, nauczyciel ma prawo wymagac zmiany djecia czy zmycia tego. Jak uczen przychodzi ci w koszulce "i fuck little babies" to powodzenja z udowadnianiem zamachu na wlasna wolnosc i niezaleznosc...
Statuty statutami, ale mam wrażenie, że najczęściej obracają się przeciwko normalnym dzieciakom. Pisałam wcześniej o znanych mi przypadkach nauczycieli oburzających się na koszulki z wzorami (np. biało-granatowe paski), bo statut zabrania wzorów. Na co to komu - nie wiem. Albo indeks kolorów zakazanych - jaskrawe barwy - w praktyce nauczyciele oburzający się na brązowy kolor ubrań. Najśmieszniejsze, że panie nauczycielki mogą chodzić w pstrokaciznach, brokatach i eksponować walory i nic nie można im powiedzieć.

I dodajmy znany mi przykład liceum, w którym było przymusowe golenie dreadów (nawet u najlepszych uczniów - golisz albo wypad), nagonka na dresy jako strój codzienny. Nie bylo tego w statucie, o ile dobrze pamiętam to prywatne poglądy pana dyrektora. Nic mi do tego, jak ktoś się odpowiedzialnie zachowuje w szkole i ma wyniki w nauce.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 23:03   #103
Hadassah
Zadomowienie

U mnie w szkołach nie było umywalek/toalet przy szatniach, musiałabyś pójść do toalety na piętrze, zdjąć koszulkę i przecierać się wilgotnym ręcznikiem tam, między dziewczynami, które po prostu chcą umyć ręce, przy jednej z trzech umywalek na całe piętro Bo przecieranie się suchym ręcznikiem to nic nie daje :P.
Stary 2014-12-08, 23:14   #104
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dwa komplety w przypadku bluzek to bardzo, bardzo mało.
Ja je prałam (najczęściej ręcznie) codziennie, więc dawało radę, mudnurki obowiązywały rok, więc nie zdążyły się rozpaść.

Cytat:
Jak już pisano, przetarcie się ręcznikiem niewiele daje, tym bardziej, że czuje się dyskomfort w miejscach, gdzie antyperspirantu zazwyczaj się nie używa i ręcznikiem też publicznie trudno się wyczyścić. Ogólnie wf przy braku pryszniców uważam za nieporozumienie.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 23:17   #105
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ja je prałam (najczęściej ręcznie) codziennie, więc dawało radę, mudnurki obowiązywały rok, więc nie zdążyły się rozpaść.
Wiem, że fizycznie jest to możliwe do ogarnięcia, ale i tak uważam, że dwie bluzki to jednak bardzo mało.

Cytat:
Ogólnie wf przy braku pryszniców uważam za nieporozumienie.
Zgadzam się.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 04:53   #106
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, takie alternatywne podejscie do higieny

Cytat:
Ja mam takue podejscie; w przypadku niepelnoletnich pelna swoboda stroju i makijazu lacznie z czarnyni krechami to przywilej. Zwlaszcza w gimbazie. Jesli obowiazek szkolny wypelniany jest bez wiekszego zarzuty a osoba nie nosi znamion demoralizacji spolecznej to kompletnie mnie nie obchodzi jak wyglada.
Makijaż jest ok, możliwość wyboru stroju tez. W szkole są ważniejsze zadania dla nauczycieli niż trzęsienie się nad tuszem do rzęs uczennicy.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2014-12-09 o 09:20
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 06:31   #107
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Aha, takie alternatywne podejscie do higieny

Makijaz jest ok, mozliwos wyboeu ztroju tez. W szkole sa wazniejsze zadania dla nauczycieli niz trzesienie sie nad tuszem do rzes uczennicy.
Prawda. Dlatego właśnie uważam, że nie mundurki powinny dominować a zdrowy rozsądek. Żaden mundurek nie zniweluje oznak różnic majątkowych między dziećmi a dla tych z uboższych rodzin to po prostu kolejny wydatek. Póki ktoś tym bogatszym dzieciakom nie wyjaśni od początku, że nie rzeczy są miarą ich wartości to żaden mundurek sytuacji nie zmieni a będzie po prostu kolejną, sztuczną i na siłę wprowadzaną metodą zrównania wszystkich w szkole. A z kolei to jest działanie wbrew naturze człowieka, który naturalnie dąży do podkreślania swoich cech indywidualnych i znajdzie na to sposób choćby w mundurku. Nie trzeba popadać w przesadę w żadną stronę. Pamiętam, że w trzeciej gimnazjum (w Polsce zaczęłam naukę od trzeciej klasy gimnazjum) w szkole nastał nowy dyrektor-reformator. I zaczął od zakazania makijażu i wszelakiej biżuterii, dziewczyny z farbowanymi włosami miały mieć poobniżane stopnie z zachowania. Ja też podpadłam dyrektorowi, dopiero mama się pofatygowała do niego i wyjaśniła, że ja mam takie rude, kręcone włosy z natury. Wreszcie uwierzył, bo mama ma takie same włosy. Ale nie ustąpił, o nie. Kazał splatać w warkocz ("no bo jak to wygląda?").
Skutek? Odwrotny do zamierzonego.

No pasaran!
Stary 2014-12-09, 06:38   #108
Mariuszowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja bym się w takim stroju bardzo źle czuła
Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Nie chciałabym czegoś takiego dla swojego dziecka.
Żeby nie bylo niejasności, chodziło mi o coś takiego
Dla mnie albo mundurek w "całości", albo normalne ubranie. Bo ta szmata, ktorą nosiła moja siostra, to do niczego się nie nadawała

60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50
Mariuszowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 07:15   #109
201604181004
Konto usunięte

Zgadzam sie dacn
Jedyna sytuacja gdzie rozumialabym robienie problemu z powodu stroju czy makijazu to w ramach odebrania przywileju swobody np w szkole przy osrodku wychowawczym albo socjoterapeutycznyn. Bo tak to nigdy nie rozumialam jak makijaz wplywa na oceny... Mowi to z wyksztalcenia nauczyciel ktory od 1 klasy gimnazjum ladowal na dywaniku za makijaz, mimo bardzo dobrych ocen.
Stary 2014-12-09, 10:00   #110
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Nie jestem za mundurkami w szkole, to zbędny wydatek dla rodziców.
Uważam natomiast że zarówno dorosłych jak i dzieci powinna obowiązywać zasada że należy się ubierać oraz malować stosownie do sytuacji. Dorośli (większość) nie mają problemu z tym że do biura nie zakłada się dresu, że na rozmowę o pracę należy ubrać się stosownie, że mocny makijaż jest zarezerwowany na wieczór, że ubiór nie tylko wyraża naszą osobowość ale też pokazuje to czy mamy szacunek dla danego wydarzenia, danej chwili, dla innych osób np. na rodzinnej Wigilii raczej nie pojawiamy się w piżamie.
Przede wszystkim jednak zdrowy rozsądek.
Stary 2014-12-09, 10:31   #111
guapapreciosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
Zawsze jest zmartwienie kto za to zapłaci. A może jest tu ktoś z Wielkiej Brytanii, kto ma dzieci w szkole i powie nam jak tam sprawa z tym wygląda? Czy rodzice sami za to płacą?
Tak płacimy sami za mundurki i obówie szkolne ale to nie są duże kwoty. Za dwa komplety plus munderek letni oraz strój na w-f rok temu płaciłam około 150£.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że rodzice w UK muszą do szkoły zakupić jedynie taki mundurek. Nie obchodzą nas książki, ćwiczenia, zeszyty i inne przybory szkolne.
guapapreciosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:32   #112
201604181004
Konto usunięte

Nie wszyscy beda pracowac w biurze. A wymaganie skromnosci od uczennicy np zawodowki fryzjerskiej czy odziezowej albo w polcealnej kosmetycznej to jakas abstrakcja
Stary 2014-12-09, 10:32   #113
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariuszowa Pokaż wiadomość
Żeby nie bylo niejasności, chodziło mi o coś takiego
Dla mnie albo mundurek w "całości", albo normalne ubranie. Bo ta szmata, ktorą nosiła moja siostra, to do niczego się nie nadawała
Może to i elegancko wygląda, ale jest bardzo niepraktyczne. Biała bluzeczka, na której od razu będzie widać każdą plamkę, krawat który przeszkadza. Wolę zwykłe ubrania, oczywiście bez zbytniej ekstrawagancji.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 10:39   #114
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Nie wszyscy beda pracowac w biurze. A wymaganie skromnosci od uczennicy np zawodowki fryzjerskiej czy odziezowej albo w polcealnej kosmetycznej to jakas abstrakcja
Tzn. policealnej? Tam chodzą dorośli ludzie i IMO nie ma siły, żeby kazać im sie ubrać w mundurki. Tak samo jak na uczelni wyższej - zauważcie, że cyrki z tuszem do rzęs i dyskusje na temat odpowiedniości bluzki w marynarskie pasy odbywają się chyba tylko wyłącznie w szkołach, a po maturze nagle voila! na uniwersytecie liczy się wyłącznie stan przygotowania do zajęć, a nie to, czy bluza jest granatowa, czy brązowa
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:40   #115
201604181004
Konto usunięte

No wiem. Ale tylko nadmieniam. Jakby sie komus przysniloze dla doroslych tez gihiehiehie
Stary 2014-12-09, 10:56   #116
werka1511
Raczkowanie

ja przez całe gimnazjum i liceum miałam mundurek - i tera bardzo mi go brakuje, bo rozwiązywał problem "nie mam co na siebie włożyć"

strój galowy składał się z białej bluzki, marynarskiego kołnierza (gimnazjum miało 2 paski na nim, a liceum 3) oraz granatowej spódnicy lekko za kolano.
Zakładało się go na różne uroczystości szkolne i podczas reprezentowania szkoły na wyjazdach.

na co dzień chodziłam w granatowym fartuszku z marynarskim kołnierzem. Sięgał do kolan i był ładnie skrojony. do tej pory mam go w szafie

Ale takie rzeczy tylko w prywatnych szkołach
werka1511 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 11:58   #117
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Odpowiem wam z perspektywy osoby dodoslej ktora kilka lat temu miala mundurek w pracy - mcdnald. Jede spodnie i dwie bluzki. Patologia. Majac zmiany codziennie musialam codziennie ta szmate prac bo walila jak ja cie moge...

To apropo stroju w pracy. Dress code bym mogla miec mundyrek tez pod warunkien ze rzecz typu bialy czy granatowy top moglabym miec wlasny z wybranego przeze mnie materialy z dobrej jakosciowo bawelny i w nieogranuczonej niczym ilosci bo potem wali ze szok

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

I odpowiem z punktu widzenia nauczyciela - przebywanie w zamknietej sali z 30 dzieci czy mlodziezy po wfie od wiosny w gore jest niczym katorga. JAK mysle o mundurkach ktore bylyby nie prane to powinni nauczycielom zapewnic maski gazowe xd
dlaczego niby mundurki miałyby nie być prane?

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
Zawsze jest zmartwienie kto za to zapłaci. A może jest tu ktoś z Wielkiej Brytanii, kto ma dzieci w szkole i powie nam jak tam sprawa z tym wygląda? Czy rodzice sami za to płacą?
Jako rodzic kupuję.
Jeśli chodzi o ilość, to np. Koszulki polo minimum 5sztuk, bluzy podobnie, spodnie też. Oczywiście można mniej, ale wiem, że np rzeczy mogłyby mi nie doschnac.
Plus taki, że ceny ubrań szkolnych są zróżnicowane- zależy gdzie się kupuję.
Linki , które podawałam wcześniej pochodziły ze sklepu z nieco wyższymi cenami.

I oczywiście obowiązują czarne, szkolne buty.

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 12:20   #118
Hadassah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Prawda. Dlatego właśnie uważam, że nie mundurki powinny dominować a zdrowy rozsądek. Żaden mundurek nie zniweluje oznak różnic majątkowych między dziećmi a dla tych z uboższych rodzin to po prostu kolejny wydatek. Póki ktoś tym bogatszym dzieciakom nie wyjaśni od początku, że nie rzeczy są miarą ich wartości to żaden mundurek sytuacji nie zmieni a będzie po prostu kolejną, sztuczną i na siłę wprowadzaną metodą zrównania wszystkich w szkole. A z kolei to jest działanie wbrew naturze człowieka, który naturalnie dąży do podkreślania swoich cech indywidualnych i znajdzie na to sposób choćby w mundurku. Nie trzeba popadać w przesadę w żadną stronę. Pamiętam, że w trzeciej gimnazjum (w Polsce zaczęłam naukę od trzeciej klasy gimnazjum) w szkole nastał nowy dyrektor-reformator. I zaczął od zakazania makijażu i wszelakiej biżuterii, dziewczyny z farbowanymi włosami miały mieć poobniżane stopnie z zachowania. Ja też podpadłam dyrektorowi, dopiero mama się pofatygowała do niego i wyjaśniła, że ja mam takie rude, kręcone włosy z natury. Wreszcie uwierzył, bo mama ma takie same włosy. Ale nie ustąpił, o nie. Kazał splatać w warkocz ("no bo jak to wygląda?").
Skutek? Odwrotny do zamierzonego.
I póki biednym dzieciakom ktoś nie wyjaśni, że to nie bogatych 'wina', że są bogaci. Dzieci przejmują poglądy rodziców, no a niestety, te potrafią być dość radykalne...

Cytat:
Napisane przez guapapreciosa Pokaż wiadomość
Tak płacimy sami za mundurki i obówie szkolne ale to nie są duże kwoty. Za dwa komplety plus munderek letni oraz strój na w-f rok temu płaciłam około 150£.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że rodzice w UK muszą do szkoły zakupić jedynie taki mundurek. Nie obchodzą nas książki, ćwiczenia, zeszyty i inne przybory szkolne.
No i myślę, że to całe 'klu' sprawy.
Stary 2014-12-09, 12:26   #119
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Hadassah Pokaż wiadomość
I póki biednym dzieciakom ktoś nie wyjaśni, że to nie bogatych 'wina', że są bogaci. Dzieci przejmują poglądy rodziców, no a niestety, te potrafią być dość radykalne...

No i myślę, że to całe 'klu' sprawy.
Niestety-racja. Ten kij ma dwa końce. Skoro rodzice fundują dziecku IPhona to ma taki własnie telefon, jaki dostało od rodziców. No jaki ma mieć? Sprawa polega jedynie na tym, by nie wpajać dziecku od urodzenia, że "Ty masz więcej, więc jesteś lepszy". Ale to już jest sprawa rodziców. Bo to prawda, że dzieci powielają poglądy rodziców. I wracamy do początku sprawy mundurkowej

No pasaran!
Stary 2014-12-09, 12:34   #120
syzygium
Raczkowanie

Podzielę się własnym doświadczeniem. Zarówno w podstawówce jak i w gimnazjum w mojej szkole noszono mundurki, dziewczynki kamizelka z godłem szkoły oraz spódniczki w kratę, chłopcy ten sam typ kamizelki i spodnie koloru czarnego, bluzeczka była sprawą dowolną w kolorze czarny, biały, szary. Jako dzieci była to dla nas sprawa zupełnie normalna, każda z moich koleżanek nosiła taki sam zestaw i było to jak najbardziej naturalne. Gimnazjum zamiana kamizelek na marynarki, spódnice koloru czarnego. Chciałam jeszcze dodać że umundurowanie szyte było na miarę dla każdego indywidualnie więc nie nie pojawiał się problem za wielkich kamizelek ze złej jakości materiału. Problem pojawił się właściwie w gimnazjum gdzie pomijając młodzieńczy bunt ( noszenie trampek do spódnicy galowej oraz neonowych rajstop co było równorzędne z brakiem mundurka co było odnotowywane) pojawiły się uwagi ze strony rówieśników z innych szkół którzy nie mieli tego samego obowiązku. Po prostu czuliśmy się jak dziwolągi. Myślę że w tym tkwi problem niechęci zarówno mojej jak i innych do wprowadzenia tego typu zmian po pierwsze jest to nowość więc musi upłynąć trochę czasu aby przestać zwracać na to uwagę, i aby stało to się normalne. W końcu nie widzę niczego niestosownego w tym żeby uczeń przyjmował wygląd ucznia jest to bowiem bardziej przywilej, niż kara jednak jeśli byłoby to umundurowanie jednolite dla wszystkich ucieło by to wiele dyskusji.
syzygium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości