![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateiści idą święta - chowacie się już po piwnicach? ;)
Cytat:
![]() Obchodzę święta bez religijnej otoczki- składamy sobie życzenia bez opłatka, nie poszczę, nie idę na pasterkę, nie śpiewam kolend. Mam choinkę w pokoju, robiłam drobne prezenty dla najbliższych. Nie wiem co tu jest do rozumienia.Bardziej jest to tradycja niż religijne przeżywanie jak u wierzących. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Zdecydowanie wersja japońska! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Ja np jestem może najwyżej chrześcijanką, bo wierzę nadal w Boga czy ogólnie siłę stworzenia, ale z wieloma punktami z KK się nie zgadzam, więc katoliczką też nie jestem chyba i obecnie do Kościoła już nie chodzę. No, ale ateistką też nie, bo właśnie wierzę , że ten świat nie powstał sam, w to wierzę, więc to u mnie jest może złożone. Dlatego dla mnie te święta mimo już braku przywiązania do KK mają jednak wymiar duchowy. Są też dla mnie chwilą zadumy, refleksji. Jeśli nawet nie jestem pewna czy wierzę dokładnie w takiego Boga, to nie wykluczam, że to właśnie takiego dnia urodził się Jezus. Myślę, że to możliwe i świętuję to. W taki dzień tym bardziej dziękuję, że zostałam stworzona, że mogę cieszyć się życiem. No wiecie takie refleksje, po prostu nie jest to dla mnie tylko choinka i dobre jedzenie, to to nie. Chociaż oczywiście nie mam nic do ludzi, którzy tak to traktują. Do ateistów, że nie wierzą nic, a spędzają święta też nic nie mam, bo pewnie, że nie powinni się izolować ani być izolowani, to by źle świadczyło też o ich rodzinie, gdyby chciała ich izolować. Normalne jest przecież, że jak rodzina jest sobie bliska, to chce z sobą spedzać ważne chwile, bez względu czy np jedna osoba wierzy czy nie. Święta więc dla jednej osoby mogą być wynikiem wiary, chwilą refleksji, dla innej po prostu miłym czasem, jeśli nie wierzy. W żadnej z tych postaw nie widzę nic złego, a dla mnie oprócz czasu refleksji jest to też oczywiście czas, by być blisko rodziny. Takie dni się przydają, zbliżają ludzi.
Choinkę tak w ogóle my mamy, babcia tez i właśnie do babci idziemy. Resztę spędzam też z chłopakiem u jego babci. Tak pół na pół mniej więcej. Potraw nie ma 12, ale to już dawno chyba się odeszło, ale wiele potraw jest u nas tradycyjnych. Nie wszystko jem, ale są. Sianko czasem jest pod obrusem, czasem nie. Kolęd nie śpiewamy, innym się nie chce, choć ja bym chętnie pośpiewała i podoba mi się wiele kolęd, słucham ich teraz w okresie świąt bardzo dużo ![]() ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-12-24 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Boże Narodzenie, to jakby nie było, święto pogańskie "przerobione" na chrześcijańskie, jakich wiele w naszej kulturze tak swoją drogą
![]() ![]()
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Święta spędzam z obchodzącą je rodziną i nie widzę w tym nic strasznego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Do kościoła nie chodzę. Moi rodzice to zaakceptowali. Ciężko, ale dało radę. Przyszli teściowie nie mogą i próbują wypominać narzeczonemu że trzeba by było się wybrać. Na stwierdzenie, że jesteśmy ateistami mówią "no i co z tego, do kościoła mógłbyś pójść". Kiedyś napisali mi, że mogłabym go wyciągnąć, ale zauważyli że to nic nie da.
Lubię sluchać piosenek świątecznych, czasem pośpiewam kolędy jak lecą w radiu, ale to dla mnie piosenka i tyle ![]() Życzenia przyjmuję i składam, bo wiem że sprawie tym przyjemność osobie do której słowa kieruję. Nie kontaktuje się z ludźmi, których nie lubię więc ten problem odpada ![]()
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
A propos oplatka to w mojej rodzinie jedna osoba( gospodyni np.) sklada ogolne zyczenia wszystkim, w tym czasie kazdy sobie zajada oplatek i tyle, znienawidzonego obcalowywania mozna uniknac.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak na chłopski rozum, można by to porównać do bakterii i ludzi ![]() ![]() Ale nie wiem czy te wywody kwalifikują się jeszcze pod temat wątku...? ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
A czy jest tu ateista, który tak jak ja świąt nie lubi (z całą tą tradycją, zwyczajami katolickimi i świeckimi)?
bo czytając ten wątek odnoszę wrażenie, że wszyscy ateiści tacy wręcz uduchowieni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nauka ma to do siebie, że nie przyjmuje wszystkiego za oczywistość. I to co w nauce jest piękne, to fakt, iż cały czas dowiadujemy się o nowych teoriach i to jest naprawdę fascynujące ![]() Fakt, nasze wywody nijak się mają do tematu wątku ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
ma zielone pojęcie
|
Ja nie przepadam za świętami. Atmosfera jest mi obojętna, ale dość męczący jest przymus zobaczenia się z każdym krewnym. Ja mam dużą część rodziny daleko, TŻ też ma rodzinę daleko, więc naprawdę nie tak łatwo znaleźć czas na spotkania ze wszystkimi oraz czas dla siebie, żeby w ogóle w te święta odpocząć.
![]() |
#105 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Święta to dla mnie czas odpoczynku, a spotkania rodzinne by temu nie sprzyjały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Dlatego właśnie pisałam słowo „przymus” kursywą ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że niektórzy spotykają się z rodziną bo tak wypada, bo tradycja, bo taki zwyczaj... jeśli jest inaczej to super,
ale bardziej irytuje mnie to szaleństwo jakie zaobserwowałam w mojej wierzącej rodzinie: -musi być 12 potraw choćby nie wiem co, to nic że już na stole się nie mieszczą, to nic że połowa została nietknięta, taki zwyczaj, Jezus tak kazał czy kto tam -życzenia wyuczone na pamięć, no bo trzeba coś powiedzieć taki zwyczaj, -choinka na pół pokoju, nie da się przejść, ale trzeba bo atmosfery nie będzie -starsi zmuszają młodszych do śpiewania kolęd (atmosfera) ![]() -komentowanie, że ktoś się ubrał za luźno, no bo przecież wigilia Irytują mnie te wymuszone zwyczaje i już. A nie wspomnę co w sklepach się dzieje... ludzie ulegają "magii świąt" wydając nie raz ostatnie pieniądze, tłocząc się w kolejkach, wydzierając sobie karpie z rąk (karp taka tradycja, więc wszyscy kupują choć nie lubią). Dlatego na myśl o świętach ciarki mnie przechodzą ![]() Edytowane przez Pritistajl Czas edycji: 2014-12-25 o 14:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak jedzenia jest za dużo na stole, to można to wpałaszować w następnych dniach. Tu nie widzę problemu. Jest jeszcze oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę i przedłużanie momentu kiedy zasiądzie się przy wigilijnym stole. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Ja zawsze wigilie spedzam w 6 osob (w tym dwojka przyjezdza) na jedzeniu i dyskutowaniu. Z tej 6 tylko jedna osoba chodzi do koscila etc. wiec religijnie nie jest ani odrobine. Kazdy sie ubiera jak chce, je ile chce. Potraw moze jest z 5 i to na tyle.
Z zadnymi dalekimi kretnymi sie nie widuje, bo nie utrzymuje z nimi kontaktu. Tylko z siostra/bratem rodziców i ich dziecmi, reszty nie widzialam od wieków i mnie w ogole nie obchodza. Jeszcze do niedawna rodzice przyjmowali kolede, ale ladnie im wyperswadowałam ze skoro maja gdzies koscioly, to na co nam ksiadz. I ze ja w tym cyrku udziału brac nie bede. No i tak od 3 lat mam nawet spokoj z ksiedzem i jest dobrze. I mam zamiar w przyszlosci obchodzic swieta, tak jak teraz sa obchodzone u mnie w rodzinie, czyli zaprosic najblizszych i jesc. ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2014-12-25 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;49465483]Ja zawsze wigilie spedzam w 6 osob (w tym dwojka przyjezdza) na jedzeniu i dyskutowaniu. Z tej 6 tylko jedna osoba chodzi do koscila etc. wiec religijnie nie jest ani odrobine. Kazdy sie ubiera jak chce, je ile chce. Potraw moze jest z 5 i to na tyle. [/QUOTE] O, tak to bym chciała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas jest właśnie spoko jak pisałam, każdy ubiera się jak chce, potraw nie ma 12, jest sporo jedzenia, często zostaje ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znoszę nieszczerego składania życzeń, więc dziś wzbiłam się na wyżyny intelektu i nielubianej osobie życzyłam dokładnie "wszystkiego najlepszego". Mniej osobiste życzenia niż na gotowej kartce świątecznej z hipermarketu. Sama otrzymałam bardzo uduchowione życzenia żeby Bóg mnie prowadził i coś tam z nowo narodzonym. To są pierwsze święta od kiedy upadła moja wiara. Nie wiem dokładnie jak siebie określić. Z KK mi nie po drodze, w istnienie Boga też raczej nie wierzę, ale wojującą ateistką nie jestem. Są to smutniejsze święta niż dotychczas. Zawsze liczył się dla mnie wymiar duchowy, nie ważne było co na stole czy spędzam je z bliskimi czy nie. Ważne było świętowanie narodzenia Jezusa. A teraz został mi tylko ten drugi aspekt. Cieszenie się choinką i dobrym jedzonkiem, a to takie trochę hmm puste mi się wydaje. ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Gdybym miała możliwość, to poszłabym na Pasterkę (to znaczy gdybym nie spała do północy i miała opcję odespania zarwanej nocki). Tak jako element folkloru, tradycji, nie po to żeby przyjście na nasz świat Boga świętować. W placówce do której uczęszcza moje dziecko, pani dyrektor jest świadkiem Jehowy. Żebyście słyszały życzenia wygłoszone do rodziców przez nią. Mistrzostwo świata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Chwalę się: nie podzieliłam się opłatkiem i nie było afery. Brawo ja. Brawo moja rodzina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() A ja przeżyłam najgorszą wigilię ever. Pierwszy raz w rodzinie TŻta, gdzie kolacja przeradza się w nocną popijawę ze śpiewaniem kolęd (głośno po północy ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-12-25 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie do życzeń odnośnie nawrócenia na drogę wiary, dołączyły życzenia kolejnego potomka, taka nowość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.