Ile dokładacie się do rachunków? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-26, 21:04   #91
201705250955
Konto usunięte

Dot.: Ile dokładacie się do rachunków?

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Ale to też przecież nie jest tak, że jak są 4 osoby to płaca 2 razy tyle co dwie

No podstawowy sprzęt typu pralka chodzi niezależnie od liczby osób, ale liczba osób ma wpływ na wysokość rachunków. Poza tym inna będzie lodówka na 2 osoby, a zdecydowanie większa na 4. Jak mieszkałam z rodzicami to rachunki były średnio ok. 380 zł/2 miesiące, a jak kiedyś mieszkaliśmy w 5 osób to zużycie prądu też było większe, tylko stawki niższe
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 21:05   #92
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Northpole Pokaż wiadomość
Dorosłe dzieci powinny się po prostu wyprowadzać.
mieszkałam w wynajmowanym pokoju z obcą (na początku ) osobą na studiach. Po studiach w grupowo wynajmowanym mieszkaniu. Pieniądze od rodziców przestałam dostawać (studia dzienne - dostawałam 500 zł, 300 płaciłam za chatę, trochę żarcia z domu, reszta - moje zadanie, żeby zdobyć stypendium i dorobić) po ukończeniu studiów, zanim znalazłam sobie staż, a potem pracę. Staż to było chyba 500 zł, pierwsza praca 800-900. Nie głodowałam. Miałam ciut odłożonych pieniędzy, które pomogły mi do czasu znalezienia pracy.
A dla mnie to jest totalnie bez sensu - lepiej mieszkać razem i się dokładać, niż tracić pieniądze na wynajem. I w ogóle wolę mieszkać z rodziną niż obcymi ludźmi, z którymi może być ok, a mogą się okazać zwyczajnie uciążliwi.
Jasne, że po studiach chciałabym jak najszybciej iść na swoje, ale dla mnie to musi mieć ręce i nogi, nie chcę harować całymi dniami żeby żyć w bylejakim mieszkaniu z obcymi ludźmi i ledwo ciągnąć... i w ogóle jak mam gotować, sprzątać itd to też wolę w rodzinnym domu i tym samym odciążyć mamę, niż tylko dla siebie i obcych osób.
Oczywiście inaczej by to wyglądało jakbym miała wyjechać na studia/do pracy, ale nie mam takiej potrzeby nie mam też TŻ a relacje w domu mamy ok.

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A moze rodzice tez chcieliby cos odlozyc? Ona ma 25 lat i zarabia.
Dlatego powinni po prostu porozmawiać Nie rozumiem takiego komentowania przy okazji, że mogłaby się więcej dokładać - dlaczego nie powiedzą ile dokładnie, ewentualnie dlaczego (że dużo płacą albo chcą odłożyć na wakacje)...

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
ale u ciebie jest trochę inna sytuacja, bo co innego córka która studiuje i sobie dorabia bo chce mieć na własne wydatki, a co innego osoba która już pracuje
I tak i nie - wiele osób (akurat nie w moim otoczeniu ale prawie cały wizaż ) bardzo szybko zaczyna się utrzymywać samemu, a z drugiej strony pewnie są też tacy, którzy pracują a i tak są na garnuszku mamy, co rodzina to inaczej, imo każdego święte prawo wybrać wspólnie jak będzie

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 21:08   #93
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość

No podstawowy sprzęt typu pralka chodzi niezależnie od liczby osób, ale liczba osób ma wpływ na wysokość rachunków. Poza tym inna będzie lodówka na 2 osoby, a zdecydowanie większa na 4. Jak mieszkałam z rodzicami to rachunki były średnio ok. 380 zł/2 miesiące, a jak kiedyś mieszkaliśmy w 5 osób to zużycie prądu też było większe, tylko stawki niższe
Nie no lodowke mam normalna, jaka to niby jest na 2 osoby? I nie najnowsza a klasa energetyczna dosc kiepska. Jasne, ze rachunki sa wyzsze ale nie o wielokrotnosc. Juz ta pralka chyba czesciej chodzi przy wiekszej ilosci osob i ma wiekszy wplyw niz lodowka
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 21:09   #94
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Jasne, ze tak, ale w przeliczeniu mozna powiedziec, ze na osobe pracujaca (9h dziennie nikogo nie ma w mieszkaniu) byloby 50-75zl przy duzym mieszkaniu i jak wspomnialam ogrzewaniu wody pradem - czego spora czesc osob nie robi. 350 zl przy normalnym uzytkowaniu to na 8 osob bym miala :p
A masz zmywarkę, suszarkę do prania, codziennie robisz 1 pranie, korzystasz kilka godzin dziennie z 2 komputerów stacjonarnych, a w weekendy non stop itd.? Poza tym nie każdy pracuje, często w domu są starsze osoby, które też korzystają z mediów albo matki z dziećmi czy same dzieciaki...
Stary 2014-12-26, 21:11   #95
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
A widzisz! Chyba mamy winowajcę A orientujesz się ile idzie na samo ogrzewanie wody? Drążę temat, bo naprawdę zabiły mnie te kwoty. Tak jak pisałam, u mnie też raczej więcej pożeraczy energii niż w statystycznym domu, a jednak wychodzi mi mniej więcej połowa tego co Tobie.
nie mam pojęcia

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
U nas na pewno rachunki za energię podskoczą, bo przeprosiłam się z tradycyjnymi żarówkami . Mam dużo ledowych, energooszczędnych, ale no nie, przytłacza mnie to światło. W podskokach wróciłam do pożerających prąd tradycyjnych. Może przynajmniej dzięki temu na okuliście oszczędzę, chociaż ostatnio zauważyłam, że mam problemy z czytaniem małych literek , czego nigdy wcześniej u siebie nie zaobserwowałam.
o, też tak mam, nie cierpię energooszczędnych :/

Cytat:
Wszystko zależy od metrażu, liczby osób, posiadanych sprzętów, czasu spędzanego w domu. Raczej na 2 osoby ciężko mieć tak duży rachunek jak ponad 3 stówy.
Cytat:
Ale to też przecież nie jest tak, że jak są 4 osoby to płaca 2 razy tyle co dwie
nie ciężko, jeśli ma się 2 dzieci pralka u nas chodzi ciągle, 2 prania dziennie to norma, jak pisałam - światło wszędzie, duża lodówka też jest, piec CO też pobiera prąd

laptop włączony bardzo dużo, to też nie bez znaczenia
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 21:11   #96
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Nie no lodowke mam normalna, jaka to niby jest na 2 osoby? I nie najnowsza a klasa energetyczna dosc kiepska. Jasne, ze rachunki sa wyzsze ale nie o wielokrotnosc. Juz ta pralka chyba czesciej chodzi przy wiekszej ilosci osob i ma wiekszy wplyw niz lodowka
Mniejsza? Raczej na 2 osoby nie potrzebujesz tyle półek, co na 4 czy 5 Większa lodówka = większe zużycie. Serio to nie jest oczywiste?
Stary 2014-12-26, 21:14   #97
TienShan
Zakorzenienie

My z mężem kupiliśmy normalną, dużą lodówkę jak się wprowadzaliśmy (wtedy bez dzieci). Jest większa niż u mojej mamy na 4 osoby

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 21:15   #98
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49472044]A skąd takie wyliczenia?
Być może to mieszkanie TBSowe, gdzie czynsz i 1500zł może wynieść. Zresztą, w normalnej spółdzielni czynsz też może być znacznie wyższy. [/quote]

Może być, ale może też nie być - dlatego pytałam autorkę ile dokładnie te rachunki wynoszą, bo jeśli wynoszą więcej, to powinna dokładać więcej kasy.

Cytat:
[/COLOR]No i skoro autorce wydaje się, że to są "jedynie koszty rachunków" - to niech sama to JEDYNIE płaci i już
"Jedynie" napisała w cudzysłowie, więc nie sądzę by słuszne było zarzucanie jej, że tratuje te rachunki zbyt lekko.

Czynsz - moja babcia płaci ok. 4oo zl w starym budownictwie, 3 pokoje My 2 pokojowe, nowe budownictwo - 295 zl. Nie jest to wcale jakieś nierealne.
No ale i tak nie wiadomo jakie i jakiej wysokości opłaty mają rodzice autorki.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 21:15   #99
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość
My z mężem kupiliśmy normalną, dużą lodówkę jak się wprowadzaliśmy. Jest większa niż u mojej mamy na 4 osoby
No i?
Stary 2014-12-26, 21:17   #100
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
No i?
No i to, że niekoniecznie duża rodzina to duża lodówka, która generuje większe koszta.

Stary 2014-12-26, 21:22   #101
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
A masz zmywarkę, suszarkę do prania, codziennie robisz 1 pranie, korzystasz kilka godzin dziennie z 2 komputerów stacjonarnych, a w weekendy non stop itd.? Poza tym nie każdy pracuje, często w domu są starsze osoby, które też korzystają z mediów albo matki z dziećmi czy same dzieciaki...
Nie mam zmywarki, myjemy recznie a bywa to mniej ekonomiczne niz zmywarka, duzo wody idzie a podgrzewam i tak ja pradem. Pranie srednio 1na dwa dni wyjdzie, zazwyczaj puszczam po prostu po 3 pralki na raz. Tak, korzystamy z dwoch komputerow, jeden stacjonarny, bywa ze pracuje na kompie cale wieczory, noc i weekendy. Do tego sluchamy duzo myzyki i gramofon, wieza i duze glosniki ida ciagle. Koszt podalam na osoby PRACUJACE a nie ogladajace caly dzien seriale na 80-calowej plazmie.

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Mniejsza? Raczej na 2 osoby nie potrzebujesz tyle półek, co na 4 czy 5 Większa lodówka = większe zużycie. Serio to nie jest oczywiste?
Mam identyczna wielkosciowo lodowke jak moi rodzice w domu rodzinnym czy tesciowie. Nie spotkalam sie nigdy z tym zeby pary bezdzietne (jeszcze) kupowaly sobie najpierw jakas mala lodowke. Moja byla w tym mieszkaniu od poczatku (wynajmujemy) i korzystaly z niej rodziny z 3 dzieci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-26, 21:24   #102
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość
No i to, że niekoniecznie duża rodzina to duża lodówka, która generuje większe koszta.

A czy ja napisałam, że koniecznie? Piszę raczej o przeciętnej, polskiej rodzinie

Cytat:
Nie mam zmywarki, myjemy recznie a bywa to mniej ekonomiczne niz zmywarka, duzo wody idzie a podgrzewam i tak ja pradem. Pranie srednio 1na dwa dni wyjdzie, zazwyczaj puszczam po prostu po 3 pralki na raz. Tak, korzystamy z dwoch komputerow, jeden stacjonarny, bywa ze pracuje na kompie cale wieczory, noc i weekendy. Do tego sluchamy duzo myzyki i gramofon, wieza i duze glosniki ida ciagle. Koszt podalam na osoby PRACUJACE a nie ogladajace caly dzien seriale na 80-calowej plazmie.
A odnosiłaś się do kosztu Wizażanki, która jest w domu przez większość dnia z 2 małych dzieci. Nie wiem tylko, czy ogląda cały dzień 80-calową plazmę

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:

Mam identyczna wielkosciowo lodowke jak moi rodzice w domu rodzinnym czy tesciowie. Nie spotkalam sie nigdy z tym zeby pary bezdzietne (jeszcze) kupowaly sobie najpierw jakas mala lodowke. Moja byla w tym mieszkaniu od poczatku (wynajmujemy) i korzystaly z niej rodziny z 3 dzieci.
A moja siostra ma chyba najmniejszy model lodówki, jaki widziałam na własne oczy. W porywach trzyma tam rzeczy na 2 osoby, bo zazwyczaj trzyma jedzenia tylko dla siebie. I co to zmienia?
Stary 2014-12-26, 21:26   #103
TienShan
Zakorzenienie

Ja akurat tej zależności nie zauważyłam w swoim otoczeniu Prędzej doszukiwałabym się kosztów właśnie przy zmywaniu naczyń (choć mam wrażenie, że sami zużywamy więcej niż 5cio osobowa rodzina ) czy praniu.

U nas tv pół dnia włączony (choć nie wiem dla kogo), laptop większość dnia, czajnik na prąd, pranie 4 razy w tygodniu, piekarnik średnio 2h w tygodniu, cały rok dogrzewamy łazienkę grzejnikiem na prąd, światło w całym mieszkaniu aktualnie świeci się pół dnia (biegający bąbel i generalnie ciemne mieszkanie) i płacimy jakieś 160zł/2m-ce.

Edytowane przez TienShan
Czas edycji: 2014-12-26 o 21:27
Stary 2014-12-26, 21:27   #104
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa

A odnosiłaś się do kosztu Wizażanki, która jest w domu przez większość dnia z 2 małych dzieci. Nie wiem tylko, czy ogląda cały dzień 80-calową plazmę
Nie wydaje mi sie ze 2 malych dzieci generuje tyle pradu co 6 doroslych zajmujacych sie calym domem, no ale moze sie nie znam. Podczas dnia tez nie generuje sie krotnosci zuzycia bo i swiatla tyle nie trzeba swiecic a jak sie jest z dziecmi to chyba nie patrzy na tv czy siedzi na kompie a zajmuje sie nimi/bawi itp.
Moze jestesmy az nadto oszczedni, tym lepiej bo nie wyrzucamy kasy w bloto :p
Stary 2014-12-26, 21:30   #105
Konto usunięte

Cytat:
A odnosiłaś się do kosztu Wizażanki, która jest w domu przez większość dnia z 2 małych dzieci. Nie wiem tylko, czy ogląda cały dzień 80-calową plazmę [COLOR="Silver"]
Nie, nie oglądam i nie, nie jestem w domu cały dzień, bywam różnie ale bywa i tak, że włączam pralkę i wychodzę a CO jest włączone ciągle, wielka lodówka też. BTW, jeszcze pół roku temu mieliśmy małą lodówkę, taką... 80cm wysokości
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-26, 21:30   #106
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:

A moja siostra ma chyba najmniejszy model lodówki, jaki widziałam na własne oczy. W porywach trzyma tam rzeczy na 2 osoby, bo zazwyczaj trzyma jedzenia tylko dla siebie. I co to zmienia?
To, ze lodowka nie ma znaczenia bo wiekszosc osob ma podobna niezaleznie od ilosci osob.
Stary 2014-12-26, 21:36   #107
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Nie wydaje mi sie ze 2 malych dzieci generuje tyle pradu co 6 doroslych zajmujacych sie calym domem, no ale moze sie nie znam. Podczas dnia tez nie generuje sie krotnosci zuzycia bo i swiatla tyle nie trzeba swiecic a jak sie jest z dziecmi to chyba nie patrzy na tv czy siedzi na kompie a zajmuje sie nimi/bawi itp.
Moze jestesmy az nadto oszczedni, tym lepiej bo nie wyrzucamy kasy w bloto :p
Może do południa leci 80 calowa plazma, po południu komputer stacjonarny z zżerającymi prąd podzespołami, a w nocy rodzice ściągają pliki z torrentów? Nie miałam nigdy 2 małych dzieci, więc nie wiem, o ile większe zużycie powodują, ale raczej nie chodzi tylko o włączane przez nich sprzęty
No raczej tego zużycia z kosmosu nie biorą i coś to jednak generuje

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
To, ze lodowka nie ma znaczenia bo wiekszosc osob ma podobna niezaleznie od ilosci osob.
Acha, ok.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49476779]Nie, nie oglądam i nie, nie jestem w domu cały dzień, bywam różnie ale bywa i tak, że włączam pralkę i wychodzę a CO jest włączone ciągle, wielka lodówka też. BTW, jeszcze pół roku temu mieliśmy małą lodówkę, taką... 80cm wysokości [/QUOTE]

Dobra, skoro nie ma Cię przez większość dnia w domu to gadaj, co Ci generuje zużycie prądu, rozrzutnico
Stary 2014-12-26, 22:00   #108
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49476500]
nie ciężko, jeśli ma się 2 dzieci pralka u nas chodzi ciągle, 2 prania dziennie to norma, jak pisałam - światło wszędzie, duża lodówka też jest, piec CO też pobiera prąd

laptop włączony bardzo dużo, to też nie bez znaczenia[/QUOTE]
Rzecz w tym, że u mnie właśnie wszystko co wymieniacie ma miejsce Wprawdzie tylko jedno małe dziecko, ale mam też długowłosego kota, po którym trzeba odkurzać. Pralka, zmywarka, suszarka elektryczna i odkurzacz chodzą właściwie codziennie. Lodówka jest dość spora Komputery 2 włączone są prawie cały czas, a zdarza się, że i dwa dodatkowe służbowe pobierają prąd. Jedyne co mi przychodzi do głowy z oszczędności, to żelazko, bo przy suszarce prasuję od wielkiego dzwonu właściwie tylko rzeczy typu koszula itp. Może to też kwestia energooszczędności sprzętów? Jesteśmy na swoim dopiero od trzech lat, więc siłą rzeczy większość sprzętów jest nowa.

Przypomniały mi się jeszcze piekarnik i czajnik elektryczny. No naprawdę nie oszczędzamy

Edytowane przez vretka
Czas edycji: 2014-12-26 o 22:04
vretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 22:36   #109
201701261449
Konto usunięte

Dorabiając sobie przez kilka miesięcy na stażu, zarabiając niecałe 1000zł, dawałam mamie (mieszkałyśmy we dwie) 150zł + kupowałam proszki do prania, jedzenie dla zwierząt, do domu jakieś drobne zakupy, jedzenie sobie do pracy, ubranie czy buty dla siebie. Dokładałabym więcej, gdybym nie zbierała na kaucję i resztę wyposażenia na swoje mieszkanie.
Co do dodatku rozumiem, sama jestem niepełnosprawna i dostaję z tego tytuły 150zł (II stopień mam) i licząc wykupywanie recept, dojazdy do lekarza do innego miasta 2x w miesiącu, często badania prywatne, z moich własnych pieniędzy muszę dokładać, bo mi ten dodatek nigdy nie starcza i często dokładam ze swoich ok.100, czasem 150zł.
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 22:51   #110
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Rzecz w tym, że u mnie właśnie wszystko co wymieniacie ma miejsce Wprawdzie tylko jedno małe dziecko, ale mam też długowłosego kota, po którym trzeba odkurzać. Pralka, zmywarka, suszarka elektryczna i odkurzacz chodzą właściwie codziennie. Lodówka jest dość spora Komputery 2 włączone są prawie cały czas, a zdarza się, że i dwa dodatkowe służbowe pobierają prąd. Jedyne co mi przychodzi do głowy z oszczędności, to żelazko, bo przy suszarce prasuję od wielkiego dzwonu właściwie tylko rzeczy typu koszula itp. Może to też kwestia energooszczędności sprzętów? Jesteśmy na swoim dopiero od trzech lat, więc siłą rzeczy większość sprzętów jest nowa.

Przypomniały mi się jeszcze piekarnik i czajnik elektryczny. No naprawdę nie oszczędzamy
Łał. Zazdroszcze. My mamy troche nizsze rachunki, ale za komputer, pralke, lodowke, kuchenke i swiatlo. Brak dzieci, wiec nie piore codziennie, brak tv, brak zmywarki itd.

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ----------

Odkurzacz, czajnik i zelazko ale rzadko prasuje, zwierzat nie mam wiec nie odkurzam codziennie
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 22:52   #111
pannaatopowa
Zakorzenienie

Autorko, napisałaś gdzieś, że jedzenie kupujesz sobie sama. To powiem Ci że masz dokładnie taką samą sytuację co ja. Rachunki dzielimy równo (ojciec je podlicza) i miesięcznie wychodzi 150-200 zł. W zależności czy jest prąd czy nie ma. Oczywiście nie wiem czy u Ciebie nie dochodzą sprawy czynszu, ogrzewania (ja mieszkam w domku). Najlepiej będzie jeśli przejrzysz rachunki i zobaczysz ile one rzeczywiście wychodzą, dodasz środki czystości i zobaczysz. Ale nie podoba mi się sposób w jaki to Twoi rodzice robią. Nie lepiej usiąść podliczyć i rozdzielić? Skoro sama zarabiasz i stac cię aby płacić za siebie to jedyne rozwiązanie. Piszesz że jedzenie kupujesz sobie sama. Ja mam podobnie (kwestie zdrowotne no i się odchudzam) więc rachunki nie wychodzą tak duże.
Widzę że próbujecie oszacować ile co zżera prądu. Rachunki sa kwestią indywidualną. U mnie w domu mieszkają 3-4 osoby. Rachunki na osobę nie wynoszą więcej jak 200 zł (a mamy stary bojler). Wliczam internet, telefon, telewizję i tak dalej. Tam gdzie pracuję na malutkim mieszkaniu, dwie kobiety mają do zapłacenia łącznie 700-800 łącznie na miesiąc. Tutaj nie ma reguły.

Jednakże Twoi rodzice nie postępują fair. Nie wiadomo czy nie chcą więcej niż powinnaś i możesz dać. Na Twoim miejscu bym poszukała jakiegoś mieszkania i zaczęła żyć na własny rachunek. Albo chociaż pokój.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 23:01   #112
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Czynsz - moja babcia płaci ok. 4oo zl w starym budownictwie, 3 pokoje My 2 pokojowe, nowe budownictwo - 295 zl. Nie jest to wcale jakieś nierealne.
No ale i tak nie wiadomo jakie i jakiej wysokości opłaty mają rodzice autorki.
tyle, że nie są to jedyne rachunki, bo dochodzi chociażby prąd...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 00:35   #113
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Autorko, napisałaś gdzieś, że jedzenie kupujesz sobie sama. To powiem Ci że masz dokładnie taką samą sytuację co ja. Rachunki dzielimy równo (ojciec je podlicza) i miesięcznie wychodzi 150-200 zł. W zależności czy jest prąd czy nie ma. Oczywiście nie wiem czy u Ciebie nie dochodzą sprawy czynszu, ogrzewania (ja mieszkam w domku). Najlepiej będzie jeśli przejrzysz rachunki i zobaczysz ile one rzeczywiście wychodzą, dodasz środki czystości i zobaczysz. Ale nie podoba mi się sposób w jaki to Twoi rodzice robią. Nie lepiej usiąść podliczyć i rozdzielić? Skoro sama zarabiasz i stac cię aby płacić za siebie to jedyne rozwiązanie. Piszesz że jedzenie kupujesz sobie sama. Ja mam podobnie (kwestie zdrowotne no i się odchudzam) więc rachunki nie wychodzą tak duże.
Widzę że próbujecie oszacować ile co zżera prądu. Rachunki sa kwestią indywidualną. U mnie w domu mieszkają 3-4 osoby. Rachunki na osobę nie wynoszą więcej jak 200 zł (a mamy stary bojler). Wliczam internet, telefon, telewizję i tak dalej. Tam gdzie pracuję na malutkim mieszkaniu, dwie kobiety mają do zapłacenia łącznie 700-800 łącznie na miesiąc. Tutaj nie ma reguły.

Jednakże Twoi rodzice nie postępują fair. Nie wiadomo czy nie chcą więcej niż powinnaś i możesz dać. Na Twoim miejscu bym poszukała jakiegoś mieszkania i zaczęła żyć na własny rachunek. Albo chociaż pokój.
Raczej nie do zrobienia przy dochodzie autorki, prowadzenie gospodarstwa jednoosobowego wychodzi zawsze mniej ekonomicznie niż składanie się z kimś na rachunki, żywność, chemię itp i gotowanie dla kilku osób. Starczyłoby na wynajem i niewiele ponadto. Na pokój owszem.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-12-27 o 00:36
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 07:07   #114
Northpole
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
A dla mnie to jest totalnie bez sensu - lepiej mieszkać razem i się dokładać, niż tracić pieniądze na wynajem.
Tracenie pieniędzy na wynajem?
To ja teraz tracę na kredyt, rachunki, a mogłabym mieszkać jeszcze z mamusią i tatusiem.
To jest cena samodzielności i niezależności

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
I tak i nie - wiele osób (akurat nie w moim otoczeniu ale prawie cały wizaż ) bardzo szybko zaczyna się utrzymywać samemu, a z drugiej strony pewnie są też tacy, którzy pracują a i tak są na garnuszku mamy, co rodzina to inaczej, imo każdego święte prawo wybrać wspólnie jak będzie
No, święte prawo, gonimy włochów pod względem mieszkania u rodziców. A potem mnożą się tematy "a moja teściowa to cośtam", "a mi mówią, że za mało się dokładam" itd
coś za coś [COLOR="Silver"]
Northpole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 08:58   #115
ladylajla
Zakorzenienie

Ja z pensji opłacałam internet i robiłam zakupy do domu z 2-3 razy w tygodniu.
Do innych rachunków się nie dorzucałam, ale do jakichś kupionych w tym czasie rzeczy typu telewizor, remont łazienki - część dokładałam.
Reszta na moje potrzeby - bilety, ciuchy, kosmetyki, wyjazdy i część do odłożenia, ale wszystko jakoś w granicach rozsądku. Proponowałam rodzicom, że będę im co miesiąc określoną kwotę przelewać, ale nie poszli na to.
Stary 2014-12-27, 09:28   #116
Konto usunięte

Cytat:
[COLOR=Gray]

Dobra, skoro nie ma Cię przez większość dnia w domu to gadaj, co Ci generuje zużycie prądu, rozrzutnico
Pomijam, że przeczytałam "rozpustnico"

Ale chyba ogłoszę konkurs na najlepszy pomysł, co mi tak zżera prund podpiąć się nikt nie podpiął...

Ale tak, w tym momencie - piszę na kompie, piec CO działa, pralka lezie, lodówka, akurat młode oglądają program dla dzieci. TV włączone od 10 minut, więc nie cały czas, gdy nie ma potrzeby nie działa.
Stary 2014-12-27, 12:00   #117
karolaine
Raczkowanie

ja tam uważam, że jeśli zarabia się i mieszka z rodzicami to wypada dorzucić się rodzicom i płacić za swoje utrzymanie. 200 zł to bardzo mało.
rodzice mając dorosłe, pracujące dzieci też mają prawo do rozwalenia np. 500 zł na ciuchy, kosmetyki, obiady na mieście czy po postu pojechania na jakieś lepsze wakacje, a nie do końca życia utrzymywać swoje dorosłe dzieci, bo nie wypada ich prosić o pieniądze.
ja dokładałam się jak tylko zaczęłam pracować i jak w domu były problemy finansowe to dawałam nawet większą część mojej pensji. i nie widzę w tym niczego dziwnego - rodzice utrzymują swoje dzieci przez przynajmniej 19 lat to czemu te dzieci nie mogą płacić za siebie, gdy są dorosłe, żeby odciążyć rodziców albo żeby ci rodzice kupili sobie coś ekstra raz na jakiś czas?
gdyby autorka mieszkała sama to by wydawała przynajmniej 5 razy tyle.

i ja akurat jestem zdania, że lepiej mieszkać we własnym domu z rodziną na kupie, a nie na kupie z obcymi ludźmi. no, jeszcze zależy jakie ma się stosunki z rodzicami, ale też nie wiem co to za niezależność przymierać głodem w jakimś pokoju, odmawiać sobie wszystkiego w jej imię.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-27, 12:22   #118
Northpole
Rozeznanie

Nie znam nikogo, kto przymierałby głodem
ale za to wszyscy szybko uczyli się życia, mieli motywację do szukania lepszej pracy itd
mam tylko jedną koleżankę, która mieszkała długo z rodzicami i potem wyprowadzka w wieku 33 lat wydawała się jej kosmosem.
Stary 2014-12-27, 12:24   #119
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Northpole Pokaż wiadomość
Tracenie pieniędzy na wynajem?
To ja teraz tracę na kredyt, rachunki, a mogłabym mieszkać jeszcze z mamusią i tatusiem.
To jest cena samodzielności i niezależności
[COLOR="Silver"]
Kredytem spłacasz swoje mieszkanie.
Kasy wydawanej na wynajem nigdy się nie odzyska i pozostaje się uzaleznionym od wynajmującgo.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 12:29   #120
Northpole
Rozeznanie

Ano, takie życie, parę lat było wynajmu, a teraz bez sensu płacę bankowi i marnuję pieniądze na mnóstwo odsetek
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości