![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile dokładacie się do rachunków?
Cytat:
No podstawowy sprzęt typu pralka chodzi niezależnie od liczby osób, ale liczba osób ma wpływ na wysokość rachunków. Poza tym inna będzie lodówka na 2 osoby, a zdecydowanie większa na 4. Jak mieszkałam z rodzicami to rachunki były średnio ok. 380 zł/2 miesiące, a jak kiedyś mieszkaliśmy w 5 osób to zużycie prądu też było większe, tylko stawki niższe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, że po studiach chciałabym jak najszybciej iść na swoje, ale dla mnie to musi mieć ręce i nogi, nie chcę harować całymi dniami żeby żyć w bylejakim mieszkaniu z obcymi ludźmi i ledwo ciągnąć... i w ogóle jak mam gotować, sprzątać itd to też wolę w rodzinnym domu i tym samym odciążyć mamę, niż tylko dla siebie i obcych osób. Oczywiście inaczej by to wyglądało jakbym miała wyjechać na studia/do pracy, ale nie mam takiej potrzeby ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() laptop włączony bardzo dużo, to też nie bez znaczenia |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
My z mężem kupiliśmy normalną, dużą lodówkę jak się wprowadzaliśmy (wtedy bez dzieci). Jest większa niż u mojej mamy na 4 osoby
![]()
![]() |
#98 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49472044]A skąd takie wyliczenia?
Być może to mieszkanie TBSowe, gdzie czynsz i 1500zł może wynieść. Zresztą, w normalnej spółdzielni czynsz też może być znacznie wyższy. [/quote] Może być, ale może też nie być - dlatego pytałam autorkę ile dokładnie te rachunki wynoszą, bo jeśli wynoszą więcej, to powinna dokładać więcej kasy. Cytat:
Czynsz - moja babcia płaci ok. 4oo zl w starym budownictwie, 3 pokoje ![]() No ale i tak nie wiadomo jakie i jakiej wysokości opłaty mają rodzice autorki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
No i to, że niekoniecznie duża rodzina to duża lodówka, która generuje większe koszta.
![]()
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Mam identyczna wielkosciowo lodowke jak moi rodzice w domu rodzinnym czy tesciowie. Nie spotkalam sie nigdy z tym zeby pary bezdzietne (jeszcze) kupowaly sobie najpierw jakas mala lodowke. Moja byla w tym mieszkaniu od poczatku (wynajmujemy) i korzystaly z niej rodziny z 3 dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
A czy ja napisałam, że koniecznie? Piszę raczej o przeciętnej, polskiej rodzinie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat tej zależności nie zauważyłam w swoim otoczeniu
![]() ![]() U nas tv pół dnia włączony (choć nie wiem dla kogo), laptop większość dnia, czajnik na prąd, pranie 4 razy w tygodniu, piekarnik średnio 2h w tygodniu, cały rok dogrzewamy łazienkę grzejnikiem na prąd, światło w całym mieszkaniu aktualnie świeci się pół dnia (biegający bąbel i generalnie ciemne mieszkanie) i płacimy jakieś 160zł/2m-ce.
![]() Edytowane przez TienShan Czas edycji: 2014-12-26 o 21:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze jestesmy az nadto oszczedni, tym lepiej bo nie wyrzucamy kasy w bloto :p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
To, ze lodowka nie ma znaczenia bo wiekszosc osob ma podobna niezaleznie od ilosci osob.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() No raczej tego zużycia z kosmosu nie biorą i coś to jednak generuje ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49476779]Nie, nie oglądam ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra, skoro nie ma Cię przez większość dnia w domu to gadaj, co Ci generuje zużycie prądu, rozrzutnico ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ciężko, jeśli ma się 2 dzieci ![]() laptop włączony bardzo dużo, to też nie bez znaczenia[/QUOTE] Rzecz w tym, że u mnie właśnie wszystko co wymieniacie ma miejsce ![]() ![]() ![]() Przypomniały mi się jeszcze piekarnik i czajnik elektryczny. No naprawdę nie oszczędzamy ![]()
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2014-12-26 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Dorabiając sobie przez kilka miesięcy na stażu, zarabiając niecałe 1000zł, dawałam mamie (mieszkałyśmy we dwie) 150zł + kupowałam proszki do prania, jedzenie dla zwierząt, do domu jakieś drobne zakupy, jedzenie sobie do pracy, ubranie czy buty dla siebie. Dokładałabym więcej, gdybym nie zbierała na kaucję i resztę wyposażenia na swoje mieszkanie.
Co do dodatku rozumiem, sama jestem niepełnosprawna i dostaję z tego tytuły 150zł (II stopień mam) i licząc wykupywanie recept, dojazdy do lekarza do innego miasta 2x w miesiącu, często badania prywatne, z moich własnych pieniędzy muszę dokładać, bo mi ten dodatek nigdy nie starcza i często dokładam ze swoich ok.100, czasem 150zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Odkurzacz, czajnik i zelazko ![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Autorko, napisałaś gdzieś, że jedzenie kupujesz sobie sama. To powiem Ci że masz dokładnie taką samą sytuację co ja. Rachunki dzielimy równo (ojciec je podlicza) i miesięcznie wychodzi 150-200 zł. W zależności czy jest prąd czy nie ma. Oczywiście nie wiem czy u Ciebie nie dochodzą sprawy czynszu, ogrzewania (ja mieszkam w domku). Najlepiej będzie jeśli przejrzysz rachunki i zobaczysz ile one rzeczywiście wychodzą, dodasz środki czystości i zobaczysz. Ale nie podoba mi się sposób w jaki to Twoi rodzice robią. Nie lepiej usiąść podliczyć i rozdzielić? Skoro sama zarabiasz i stac cię aby płacić za siebie to jedyne rozwiązanie. Piszesz że jedzenie kupujesz sobie sama. Ja mam podobnie (kwestie zdrowotne no i się odchudzam) więc rachunki nie wychodzą tak duże.
Widzę że próbujecie oszacować ile co zżera prądu. Rachunki sa kwestią indywidualną. U mnie w domu mieszkają 3-4 osoby. Rachunki na osobę nie wynoszą więcej jak 200 zł (a mamy stary bojler). Wliczam internet, telefon, telewizję i tak dalej. Tam gdzie pracuję na malutkim mieszkaniu, dwie kobiety mają do zapłacenia łącznie 700-800 łącznie na miesiąc. Tutaj nie ma reguły. Jednakże Twoi rodzice nie postępują fair. Nie wiadomo czy nie chcą więcej niż powinnaś i możesz dać. Na Twoim miejscu bym poszukała jakiegoś mieszkania i zaczęła żyć na własny rachunek. Albo chociaż pokój.
![]() |
![]() |
#112 |
.
|
tyle, że nie są to jedyne rachunki, bo dochodzi chociażby prąd...
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-12-27 o 00:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
To ja teraz tracę na kredyt, rachunki, a mogłabym mieszkać jeszcze z mamusią i tatusiem. To jest cena samodzielności i niezależności ![]() Cytat:
![]() coś za coś ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Ja z pensji opłacałam internet i robiłam zakupy do domu z 2-3 razy w tygodniu.
Do innych rachunków się nie dorzucałam, ale do jakichś kupionych w tym czasie rzeczy typu telewizor, remont łazienki - część dokładałam. Reszta na moje potrzeby - bilety, ciuchy, kosmetyki, wyjazdy i część do odłożenia, ale wszystko jakoś w granicach rozsądku. Proponowałam rodzicom, że będę im co miesiąc określoną kwotę przelewać, ale nie poszli na to.
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale chyba ogłoszę konkurs na najlepszy pomysł, co mi tak zżera prund ![]() Ale tak, w tym momencie - piszę na kompie, piec CO działa, pralka lezie, lodówka, akurat młode oglądają program dla dzieci. TV włączone od 10 minut, więc nie cały czas, gdy nie ma potrzeby nie działa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
ja tam uważam, że jeśli zarabia się i mieszka z rodzicami to wypada dorzucić się rodzicom i płacić za swoje utrzymanie. 200 zł to bardzo mało.
rodzice mając dorosłe, pracujące dzieci też mają prawo do rozwalenia np. 500 zł na ciuchy, kosmetyki, obiady na mieście czy po postu pojechania na jakieś lepsze wakacje, a nie do końca życia utrzymywać swoje dorosłe dzieci, bo nie wypada ich prosić o pieniądze. ja dokładałam się jak tylko zaczęłam pracować i jak w domu były problemy finansowe to dawałam nawet większą część mojej pensji. i nie widzę w tym niczego dziwnego - rodzice utrzymują swoje dzieci przez przynajmniej 19 lat to czemu te dzieci nie mogą płacić za siebie, gdy są dorosłe, żeby odciążyć rodziców albo żeby ci rodzice kupili sobie coś ekstra raz na jakiś czas? gdyby autorka mieszkała sama to by wydawała przynajmniej 5 razy tyle. i ja akurat jestem zdania, że lepiej mieszkać we własnym domu z rodziną na kupie, a nie na kupie z obcymi ludźmi. no, jeszcze zależy jakie ma się stosunki z rodzicami, ale też nie wiem co to za niezależność przymierać głodem w jakimś pokoju, odmawiać sobie wszystkiego w jej imię.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Rozeznanie
|
Nie znam nikogo, kto przymierałby głodem
![]() ale za to wszyscy szybko uczyli się życia, mieli motywację do szukania lepszej pracy itd ![]() mam tylko jedną koleżankę, która mieszkała długo z rodzicami i potem wyprowadzka w wieku 33 lat wydawała się jej kosmosem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kasy wydawanej na wynajem nigdy się nie odzyska i pozostaje się uzaleznionym od wynajmującgo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Ano, takie życie, parę lat było wynajmu, a teraz bez sensu płacę bankowi i marnuję pieniądze na mnóstwo odsetek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.