|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Egzorcyzmy Emily Rose......
film może i fajny ale miał być straszny!!!a tu co?????jak dla mnie taki se, widziałam lepsze
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Egzorcyzmy Emily Rose
W końcu obejrzałam ten film. Byłam nastawiona na niewiadomo jakie strachy, a tu taki lajcik się okazało. Jak dla mnie wcale nie straszny
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Ksiadz u mnie na lekcji polecił przyjzec sie postaci obronncy w sadzie..Przyznaje ze obejrzalam film pod tym katem i troche wprowadzil mnie w refleksje. Hm, jesli film jest na faktach autentycznych to strach sie bac ze takie rzeczy dzieja sie na swiecie.
|
|
|
#94 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja wierzę, i mimo że jak niektóre Dziewczyny, jestem "fanatyczką" horrorów, ten film na mnie podziałał jako prawdziwa historia. i bałam się, tak. i dał mi też trochę do myślenia... a na Ringach i innych Klątwach zasypiam...
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Oglądałam niestety w domu a nie w kinie. Ciekawy film, wierzę w to wszystko.
Zapewne w kinie lepsze były efekty i bardziej trzymał w napięciu i był przerażający niżeli oglądając jego tak jak ja w domu. |
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość scen rozgrywa się w sądzie na rozprawie. Scen "strasznych" jest nie wiele.
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Film obejrzalam wczoraj. Przyznam, ze zrobil na mnie wrazenie.
Egzorcyzmy, sa faktem, uznawanym i STOSOWANYM, nawet przez Papieza Jana Pawla II, choc nie wiadomo o tym powszechnie. Zdaniem wielu cenionych antropologow, nie da sie im zaprzeczyc, nauka takze je potwierdza, choc oczywiscie nie w kazdym przypadku. Ciekawe, jak bylo z Emily... coz, pozostaje to naszej ocenie i temu, co przyniesie czas.
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
Oglądałam i film zrobił na mnie wrażenie
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie teraz korci zeby książke przeczytać, film juz widzialam, wiem ze powinnam w odwrotnej kolejności ale co ja na to poradze
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
Jestem pod wielkim wrażeniem tego filmu
Należe do wielkich zwolenniczek horrorów (mogłabym nic innego nie oglądać) ale nie ruszają mnie zwykłe krwawe zabijanki, natomiast napawają mnie przerażeniem wszelkie filmy o takiej tematyce opętania, egzorcyzmy Nie zaliczyłabym EER to typowych horrorów, jest to dla mnie bardziej film psychologiczny, bo pod jego wpływem zaczeliśmy z tż bardzo dużo myśleć o kwestii opętania i buszujemy dziś po stronkach i obczytujemy się w tej tematyce. Straszny jest sam fakt, że takie rzeczy na prawde się dzieją i ten przypadek Anneliese Michel miał miejsce w Niemczech i jej opętanie rozpoczęło się w 1968 roku, czyli stosunkowo niedawno i bardzo blisko nas Dla mnie fakt istnienia demonów jest do przyjęcia, bo przecież jeśli jest się katolikiem i wierzy sie w istnienie Boga to z tym wiąrze się bezpośrednio istnienie szatana, bo i o nim jest mowa w Bibli i kościół nie podważa przecież jego istnienia. Istnieje postać egzorcysty w kościele katolickim jest to biskup albo mianowany przez niego kapłan, który posiada specjalny mandat do sprawowania egzorcyzmów (tylko egzorcyzmy przeprowadzane przez kapłanów do tego uprawnionych na mocy biskupa mają uzdrowicielską moc. Wszystkie inne egzorcyzmy, które przeprowadzone przez świeckich, a takze przez nieupoważnionych duchownych, nie przynoszą prawdziwego uwolnienia). Wierzę w Boga i nauki kościoła ale nie jestem nawet praktykująca chrześcijanką, więc nadal jestem trochę sceptyczna, bo może wygodniej mi wierzyć jedynie w istnienie dobra a zło klasyfikuje tylko jako wojny, choroby, śmierć itp. nie przypisuje mu żadnego fizycznego wymiaru (demona potrafiącego opętać czyjąś duszę i władać jego ciałem). Zawsze interesowały mnie opowieści o duchach, wywoływanie ich - na szczęście nigdy tego nie próbowałam, bo wiem teraz że takie zabawy mogą się źle skończyć. Dlatego wierzącym polecam się nad tym zastanowić, miesza to troche w głowie ![]() A jako lekture polecam prześledzić te stronki robią ogromne wrażenie zwłaszcza autentyczny zapis egzorcyzmów: http://www.egzorcyzmy.katolik.pl http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel http://www.najukorea.de/web_michel/Kassetten/kassette_g.htm |
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Świetny.Byłam w szoku jak go ogladnelam.
Czad. |
|
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
Film bardzo dobry... trzymający w napieciu i pełen przerażających czasem efektów, straszki nie ogladać po zmroku
ja tak zrobiłam i sać nie mogłam... film podobny do stygmatów, i do medium, bardzo dobry naprawdę. Szczerze polecam!
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam jak po filmie starałam się nie zasnąć do tej 3 w nocy, żeby się czasem nie obudzić o tej godzinie
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze to ja jakaś inna jestem, ze mi się nie podobało, a horro wszelakiej maści uwielbiam...? Ale od początku
Byłam zaraz po premierze z trzema kolezankami. Pogoda była bardzo nieciekaw, więc dodatkowa atmosfera grozy Fragmenty samych egzorcyzmów mnie nie zdziwiły bo doskonale to znałam (dzięki pani od religii, z której zawsze wyciągaliśmy ciekawsze rzeczy niż typowe zajęcia. Muszę przyznać, że nauczycielką była świetną i dużo dowiedziałam się i o egzorcyzmach i o parapsychologii od niej. Przynajmniej z jednej strony - Kościoła ). Wracając do tematu, no owszem egzorcyzmy były "mocne", ale sam film mnie rozczarował. Bardziej dla mnie "sądowy" niż thriller. Wyszłyśmy z poczuciem niedostatku, czegoś mi zabrakło...
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
beznadziejny-zreszta ja nie przepadam za tymi gatunkami filmow
|
|
|
|
|
#111 |
|
Przyczajenie
|
Uwielbiam bać się oglądając horrory....niestety potem już nie jest tak przyjemnie
Dzisiaj rano ( bo nie miałyśy odwagi w nocy) oglądałyśmy "Egzorcyzmy Emily Rose". Jednym słowem podobał mi się, acz pewnie byłby jeszcze lepszy wieczorem...późnym wieczorem. Wierze w duchy, demony. Na przykład w moim domu, kiedy moja prababcia opiekowała się małym dzieckiem, bo zmarła mu matka, w nocy gdy dziecko zaczeło płakać prababcia wstała żeby go uspokoić, zobaczyła pochylającą się postac jego matki nad kołyską. Chłopczyk się uspokoił, a postac sie oddaliła...
|
|
|
#112 |
|
Zadomowienie
|
O Boże...
oglądałam niedawno ten film, w domu ... byłam sama ... hmm popołudnie było, ale bałam sie jak nie wiem ... Wierze we wszytsko w tym filmie .., wogóle po tym filmie nie moge spać ); Nie wiem czemu, ale boje się ! Boje sie, że to wsyztsko jest realne i ja mogę być następną ofiarą ); Kurcze ... naprawdę boje sie nawet sama spać w pokoju ... nie wiem czemu, ale film wywarł na mnie tak duze wrazenie ... jak sobie pomyślę, co ta dziewczyna musiała przejść ... Ja już nawet rozmawiałam na osobności z moim p. z religii ... on też dał mi dużo do przemyślenia ... np. żebym nie okazuwała strachu, bo szatan to wykorzystuje ... tylko ... niepotrafie nie okazywać swojego strachu ... I do dzis sobie nie moge wybaczyć... ze wogóle obejrzałam ten film ... edit; wiem, ofiara losu ze mnie ...
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
bardzo podobał mi sie ten film - nie pod względem "straszności"
ale był interesujący , no a poza tym ja wierze,że to prawda chyba za młodu naoglądałam się za dużo horrorów bo nie usnę po ciemku -odkąd pamiętam spię przy telewizorze -który ma wyłączony głos- no i przyznam się ,że częśto budze się własnie o 3 w nocy -a po obejrzeniu "Egzorcyzmów..." przeraziłam się - godzina diabła ![]()
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie miałyśmy odwagi albo Anetka z Ania nie pozwalały swoim jakże nagannym zachowaniem na kolejny horror(w sumie z tej Klątwy to niewiele wiem, hym dziwne bo przecież zerkałam zza mojej rączki ewentualnie gazetki )ale rano całkiem fajnie sie oglądałozastanawiajac sie nad tym wszystkim to wierze że ona musiała być opętana a nie chora psychicznie....
|
|
|
#115 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
P.S. Fakt nie dało się z wami tego oglądać. Ja za Matyldzią tak bardzo chciałyśmy, ale przez wasze "zabawy" nic nie słyszałyśmy
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
Postanowiłam odświerzyć ten wątek. Kiedy oglądałam film, nie wydwała mi się on jakoś przeogromnie straszny, ale po obejżeniu go bałam sie po prostu panicznie godziny 3. Teraz już mi trochę przeszło, ale nadal się jej boję i jeśli nie mogę usnąc a jest juz blisko 3 to wole sobie poczeka tak jak np. teraz. Czy, któraś z Was też tak ma? Wątek i Wasze odpowiedzi przeczytam innym razem, bo teraz to sie boję
A tak wogóle to po tym filmie budziłam sie w nocy o 3 albo przed , chyba tak podświadomie, ale jakiego wtedy miałam stracha... W tym filmie jeszcze bardzo symboliczne było na końcu, kiedy to pani adwokat kładła się spać, obrudziła zegarek w swoją stronę. Sama pewnie nie zwróciłabym na to uwagi, ale osoba, z którą oglądałam film stwierdziła chyba słusznie, że to taki symbol tego, że jeśli będzie się miało kontakt z Emily to to zawsze zostanie. Wogóle w filmie też coś takiego było powiedziane. Dodaje, że oglądałam film dość dawno
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Nie boję się horrorów, ale to dlatego, że wiem, że są po prostu fantazją. Natomiast Egzorcyzmów nie potrafiłam obejrzeć. Tak przerażała mnie myśl, że to przydarzyło się niewinnej dziewczynie.. Oglądałam film z dwiema kumpelami, ale w połowie chciałam wyłączać, potem zamykałam oczy i zatykałam uszy, a w najgorszych momentach wychodziłam. W nocy natomiast miałam schizy, że coś mnie opętuje, aż mi było niedobrze ze strachu. Ogólnie nie polecam osobom wierzącym w to. Nigdy więcej filmów/książek o egzorcyzmach.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Ja już dawno oglądałam Egzorcyzmy, film mi się podobał był straszny.
Wywarł na mnie duże wrażenie. Czasami jak się budziłam w nocy to też nie spoglądałam na zegarek, bo nie chciałam zobaczyć 3 . Teraz już mi przeszło, ale nie chcę oglądać tego filmu drugi raz.
|
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
Byłam na filmie z przyjaciółmi, wracaliśmy późną nocą do domu...Przyznam się, że baliśmy się strasznie, szczególnie tej godziny 3.00 Jednak fakt, że potem miałam b. dużo nauki, a uczę się tylko wieczorami to po prostu olewałam tę godzinę 3.00 i się uczyłam, nic oczywiście się nie działo
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Wyciągam wątek pod wpływem obejrzanego wczoraj dokumentu na TVP2 "Egzorcyzmy Anneliese Michel".
Chciałam założyć osobny wątek o Anneliese Michel, jednak myślę, że mogę się tu podpiąć. Filmu EER nie oglądałam, w ogóle wczoraj podczas oglądania tego przerażającego filmu dokumentalnego o historii Annelise usłyszałam pierwszy raz. Na początku tego wątku toczyła się mała dyskusja na temat opętań, jednak ja zapraszam do dalszej, choć nie wiem, czy mnie nie wyrzucą, bo to nie o tym wątek, ale tematyka taka sama, więc nie będę zaśmiecać forum. Wierzycie w opętanie? Co sądzicie na temat opętania Annelise? Miałyście styczność z czymś podobnym? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.

ja wierzę, i mimo że jak niektóre Dziewczyny, jestem "fanatyczką" horrorów, ten film na mnie podziałał jako prawdziwa historia. i bałam się, tak. i dał mi też trochę do myślenia... a na Ringach i innych Klątwach zasypiam...

Większość scen rozgrywa się w sądzie na rozprawie. Scen "strasznych" jest nie wiele.

nie miałyśmy odwagi albo Anetka z Ania nie pozwalały swoim jakże nagannym zachowaniem na kolejny horror(w sumie z tej Klątwy to niewiele wiem, hym dziwne bo przecież zerkałam zza mojej rączki ewentualnie gazetki