|
|
#91 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Maniaczki książek- ploteczki moli książkowych
Cytat:
. I kupiłam w ciemno 5 . Jestem zachwycona jej piórem. Po prostu cudo .A najbardziej popłakałam się właśnie przy jej książce "Ona". Jest tak smutna i tak piękna, że ojojojojoj. A co do tego czy kupuję, czy chodzę do biblioteki: "pracuję" w gazecie studenckiej i mamy trochę po znajomości egzemplarze recenzenckie z pewnego wydawnictwa, więc przez spory czas miałam nadmiar książek, których fizycznie nie wyrabiałam czytać . Jak stypendium wpływa na konto, to czasem sobie kupię coś, co przyciągnie mój wzrok. Ale uwielbiam chodzić do biblioteki i przeglądać każdą książkę po kolei, bo mogę odkryć coś naprawdę nowego i coś czego być może nie znalazłabym w Internecie.
|
|
|
|
#92 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Skoro już jesteśmy przy własnych biblioteczkach. Czy lubicie pożyczać książki znajomym? Mi już zaginęło kilka egzemplarzy, dlatego teraz pożyczam tylko dwóm osobom bo wiem, że na pewno oddadzą i to w nienaruszonym stanie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
Nie mamy rankingu, każda pisze, co lubi
książki pożyczam jedynie szwagierce, często się wymieniamy. Przez pożyczanie zginęło mi pół biblioteczki ![]() Lisy See przeczytałam jeszcze "Pawilon Peonii" ale już mi się nie podobał, potem się przerzuciłam na kryminały. |
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
Chodzi mi o tę listę podlinkowaną przez Pasikoniszkę.
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
To lista 100 książek, które trzeba przeczytać według BBC
.
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
Moje niedopatrzenie, wybaczcie
![]() Zaraz sobie obejrzę tę listę ![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Mam 24 z tej listy, w tym Orwella-1984 i Cień Wiatru (i chyba wszystkie tego pisarza przeczytałam) |
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
Tak sobie przeglądam ją i może zrobię sobie wyzwanie na 2015 rok.
Na razie zaplanowałam 30 książek. Biorąc pod uwagę pracę i inne zajęcia jest to maksymalna realna liczba w moim przypadku. Więcej nie dam rady. Może zmieszczę w tym przynajmniej 10 z tej listy. Jak do tej pory przeczytałam z niej 14. 4 nie mam zamiaru czytać bo oglądałam filmy i nie lubię czytać książki gdy wiem co się zaraz wydarzy i jak się skończy. Zostało mi więc 82 do wyboru
|
|
|
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
Ja też widziałam filmy na podstawie niektórych książek, niektóre na bank sobie odpuszczę, np biblię i książki Marqueza. Niektóre przeczytałam w połowie, szczególnie Dickensa, w całości przeczytałam tylko "Opowieść wigilijną"
|
|
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
Dlaczego odpuszczasz Marqueza? Nie przypadł Ci do gustu? Planowałam od niego zacząć bo i tak mam go na swojej liście, ale nie czytałam żadnej jego książki więc nie wiem jak pisze.
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż rozumiem, że ta pierwsza może nie każdemu przypaść do gustu, to przedstawicielka tzw. realizmu magicznego, więc jest trochę dziwna, pokręcona, czasami irracjonalna, ale co kto lubi Natomiast ta druga to typowa love story, ale nie w stylu amerykańskim, także znów pewnie nie każdemu się spodoba, dla mnie piękna i wzruszająca
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
Patrząc tak na tę listę stu książek... czy któraś z was przeczytała lub planuje przeczytać Biblię?
![]() Ja kiedyś zaczęłam, ale dość szybko się poddałam. Wydaje mi się, że mogłoby to być ciekawe doświadczenie, wydobycie stamtąd nakazów, zakazów, praw i porównanie z tym, co głosi kościół, ale... no właśnie, chyba szkoda mi na to czasu
|
|
#102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie planuję czytać Biblii. Czytam dla przyjemności żeby się zrelaksować po pracy, a lektura Biblii raczej do lekkich i relaksujących nie należy (moim zdaniem). Chociaż znam osoby, które czytają Biblię codziennie do snu bo je wycisza i uspokaja. Każdy się relaksuje inaczej.
Z innej beczki. Macie konta na lubimyczytac lub goodreads? |
|
|
|
|
#104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#105 | |
|
Fuck google, ask me!
|
Cytat:
![]() "Gwiazd naszych wina" Napisz koniecznie jak Ci się podobał film, nie wiem czy warto, a przy książce ryczałam jak bóbr Tak w ogóle - cześć dziewczyny |
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Później kupiłam sobie "Księgę wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" więc zbytnio nie są mi potrzebne, ale i tak niesmak pozostał. Największy uraz mam do pożyczania książek osobom, o których wiem, że wielkimi fanami literatury nie są. Zazwyczaj trzymają książki najdłużej, albo w ogóle zapominają, że je pożyczyli i nie oddają.Cytat:
O ile w Nowym Testamencie można jeszcze coś mądrego znaleźć tak w Starym tylko absurd na absurdzie. Kiedyś miałam na lubimyczytać, ale usunęłam.
Edytowane przez mc266 Czas edycji: 2015-01-05 o 00:41 |
||
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Też odjęłam z tej listy Biblię, a także Tolkiena, bo nie przepadam za takimi klimatami
Marqeza zaczęłam czytać, ale jakoś nie przypadł mi do gustu ;p może innym razem po niego sięgnę. |
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
Odjęłabym również Harrego Pottera, bo wszystkie części widziałam i mam tak, jak któraś niżej, że jak już wiem, co się stanie, to już bez sensu czytać książkę.
|
|
|
#109 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Możesz przyjechać do mnie, ale jak mi zarzygasz książkową ścianę tęczą to sama posprzątasz! Mam całą ścianę w książkach, półki od sufitu do podłogi na całej długości ściany. I już na wcisk wsadzam nowe woluminy, bo uwielbiam włóczyć się po antykwariatach. Mam swój ukochany, ostatnio nabyłam dwa białe kruki: jedyne wydanie tłumaczenia "De Profundis" (listy Osara Wilde'a z więzienia, wyd. Ossolineum) i Jana Parandowskiego "Król życia" (o tymże pisarzu, Petroniuszu Londynu, Lordzie Paradoxie, Arbitrze Elegancji etc, etc).
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-01-05 o 06:32 |
|
|
|
|
#110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
Udało mi się w końcu zamówić w bibliotece "Ćwiartka raz" K. Korwin-Piotrowskiej
Czatowałam na nią chyba miesiąc
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Witojcie! Czytam od kiedy skończyłam 5 lat. Najpierw były placz i łzy jak ojciec kazał na głos czytać a słońce na zewnątrz. Książki "poczytaj mi mamo" czytałam sama. Po paru latach czytałam zawsze i wszędzie: w wannie, toalecie, przy stole, na przerwie, na zewnątrz... I tak dalej. kiedyś czytałam ksiązki o dzikim zachodzie i romanse nastolatkowe, trochę fantastyki (wiedźmin, achaja, ja inkwizytor, władcy pierścieni, harry potter).
Ostatnio trochę się zapuściłam w tym temacie po przeczytaniu serii naprawdę kiepskich książek: seria o Monku (kocham ten serial, ale autor cyklu książkowego nie zrozumiał postaci), Mistery Kinga (może nie zrozumiałam?), rozczarowanie nową częścią Wiedźmina. Gwoździem do trumny była seria Nesbo o Harrym Hole. Tak złych kryminałów dawno nie czytałam. Więc musiałam troszkę odsapnąc psychicznie. Teraz biorę się do czytania z powrotem
|
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
Ja w 2014 przeczytałam całą serię H. Cobena o Myronie
Mam też dwie powieści tego autora "Bez pożegnania" i "Mistyfikacja" Mistyfikacja to jedna z jego pierwszych książek i nie każdemu może się spodobać, dlatego sam autor na wstępie prosi o odłożenie tej książki, jeśli jest ona naszą pierwszą ![]() W tym roku mam zamiar zabrać się za Nesbo i Slaughter. |
|
|
|
|
#114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo, nic ambitnego. Książka z gatunku tych czytanych tylko dla relaksu. Ale ja tam lubię od czasu do czasu sięgnąć po coś takiego.Cytat:
Ostatnio jak byłam w bibliotece wypożyczyłam "Niewinny". Zobaczymy czy też mi się spodoba.
|
|
|
#115 | |
|
Fuck google, ask me!
|
Cytat:
Nie mów nikomu - pierwsza przeczytana przeze mnie książka Cobena - zakochałam się z miejsca w jego piórze Uwielbiam!
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie wróciłam z biblioteki i wzięłam:
"Ćwiartka raz" Korwin-Piotrowskiej "Nasz mały PRL" Izabela Meyza i Witold Szabłowski (zaczęłam czytać) "System Białoruś" Andrzej Poczbut Jestem zadowolona
|
|
#117 |
|
Zawsze jest jakieś jutro
|
Ja właśnie "Potop" bardzo lubię, poważnie, czytam go 2-3 razy w roku. Ogólnie całą Trylogię lubię, styl pisania Sienkiewicza przypadł mi do gustu, plastyczne słownictwo, mogę sobie wszystko wyobrażać
Chciałabym przeczytać coś Zafona, ale sama nie wiem, tak go strasznie wszyscy chwalą, a mi się wydaje, że jest przereklamowany. Za to wczoraj zaczęłam oglądać "Gwiezdny pył", bo w sumie całego filmu nie oglądałam, i przypomniało mi się, że książki tym bardziej nie czytałam
"- W co zawsze wierzyłem? Że tak w ogóle, generalnie, jeśli człowiek żył jak należy, nie według tego, co mówią jacyś kapłani, ale według tego, co wewnątrz wydaje się przyzwoite i uczciwe, to w końcu wszystko mniej więcej dobrze się skończy."
Ćwiczę: Jillian Michaels Cassey Ho |
|
|
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale mam zamiar przeczytać coś jeszcze.O, "Gwiezdny pył" jest czarodziejski! Lubię ten film. Przypomniałaś mi, żeby dodać tę książkę do mojej czytelniczej listy
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
Mam te Cobeny, o których piszecie, ale czytałam je tak dawno, ze juz nie pamietam o czym były ani czy mi sie podobały
![]() Za to poluje na all na "Usta pełne kamieni" - zdobycie tej książki graniczy niemal z cudem, bo ambasada Korei Płn robi wszystko zeby jej nie rozpowszechniono, ale pojawiła sie na all i zamierzam ją wylicytować, choćbym miała dać z 80 zł (na razie jest za 40, dwa dni do kona aukcji) Ja w ogole nie czytam ani Zafona ani Coelho. Za to z Kinga polecam "Lśnienie" i kontynuację, tzn "Doktor Sen" |
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
Jak komuś niestraszny thriller/kryminał z opisem zwłok to polecam serię czterech książek, którą napisał Simon Beckett.
"Chemia śmierci", " Zapisane w kościach", "Szepty zmarłych", "Wołanie grobu"
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.

. I kupiłam w ciemno 5 

codziennie dojeżdzam do szkoły więc jest dla mnie świetnym wynalazkiem 

Mam też dwie powieści tego autora "Bez pożegnania" i "Mistyfikacja"