Listopadowe Mamy 2014- część II - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-14, 10:17   #91
ela_86
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowe Mamy 2014- część II

Cytat:
Napisane przez Indra83 Pokaż wiadomość
Cześć

Anuszka, ja jeszcze nie byłam u gin, choć powinnam, ale jakoś mi nie po drodze, ty kochana się psychicznie wykończysz, teraz jeszcze coś cię zemdliło, a ty masz już ciązowe podejrzenia, może to ta szałwia, czasem mi też jest niedobrze bez powodu, za dużo/za mało zjadłam. Jesteś dobrą matką, tylko zmęczoną, całą dobę przy dzieciach, zero czasu dla siebie, nic dziwnego, ze byś chciała pobyć sama. Nie wyobrażam sobie tak funkcjonować na dłuższą metę, podziwiam, ze jeszcze nie zwariowałaś. jak ty zakupy robisz chociażby? Ja jak wchodzę z wózkiem i synem do marketu, to szału mozna dostać, tu wózek, tam mały sie chowa między regałami. Nigdy dużych zakupów z nimi nie robię i tylko w naszym sklepie pod domem, gdzie nas wszystkie ekspedientki znają, TŻ robi duże zakupy.

Słoneczko, z małymi peniskami to są różne opinie, jedne mówią, żeby ściągać napletek i czyścić, inne, żeby nie ruszać, ja mojemu synowi ściagałam, jak się okazało nie do końca i jak miał 1,5 roku, to urolog podczas wizyty mu zerwał ten przyklejony napletek, jak ściagał go do końca, nic nie powiedział, kazał mydłem przemywać, a wieczorem wylądowaliśmy na IP, bo syn płakał z bólu, prącie spuchło, a on wył i sikał po kilka kropelek. Byliśmy też na zabiegu w szpitalu, planowym, po kilku miesiacach. U pediatry jak byłam ostatnio, to powiedziałam, że cieszę się, ze teraz dziewczynka, a ona powiedziała, ze u dziewczynek też sa rózne problemy z narządami, tylko innego typu.

Aleksandetta, a motasz dziecko w kocyk? Moze trochę pomoze ze spaniem?

Muszę zajść do kumpeli pożyczyć hula hop, bo nie ćwiczy i wymienić baterię w moim rowerze stacjonarnym, wywaliliśmy choinkę i mogę go wyciagnąć z kąta

Szanowny małżonek zakomunikował, że niedługo wraca do małżeńskiego łoża, chyba będę go po rękach całować, albo po czymś innym
hehe pewnie wolałby po czymś innym

ja też się cieszyłam, że dziewczyna, bo problemów z siusiakiem nie będzie, to mnie położna oświeciła, że u dziewczyn to z kolei mogą te mniejsze wargi się zrastać
nawet wczoraj lekarka jej sprawdzała czy nie zrośnięte
ale ja jak to usłyszałam od położnej to działam tam, bo nie wyobrażam sobie tego zrośnięcia, aż mnie boli na samą myśl

umówiłam się dziś do gina na 22 stycznia....

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez aleska Pokaż wiadomość
U nas ok, mały bardziej śpiący, waży 4910g!
Ja placiłam 130. 430 to jeszcze usiałaś na coś dodatkowo szczepić?
no no to tak jak moja 4960g kluski

tak brałam jeszcze rota, a za 6 tygodni to dopiero będzie przykro jeśli chodzi o finanse bo będzie 5w1, rota i pneumo to 600zł na pewno zostawię...
Stary 2015-01-14, 10:17   #92
Zanet84
Zakorzenienie

My po szczepieniu poki co tez ok
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 10:17   #93
aleska
Raczkowanie

Ela, to nasze maluchy mają podobną wagę
Ja rota zostawiam na później. Trochę się obawiałam jak młody by zniósł tyle szczepionek.

Edytowane przez aleska
Czas edycji: 2015-01-14 o 10:19
aleska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 10:19   #94
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
My po szczepieniu poki co tez ok

aaa bo i Wy się szczepiłyście no własnie tak nie mogłamsobie przypomniec kto jeszcze, a 13.01. był dniem szczepień

Cytat:
Ela, to nasze maluchy mają podobną wagę
idą łeb w łeb wiekowo też
Stary 2015-01-14, 10:27   #95
Indra83
Wtajemniczenie

Ja za 6w1, pneumo i rota zapłaciłam 780zł, TZ aż zbladł jak płacił, a za 8 tygodni powtórka z rozrywki. Musimy to becikowe załatwić. Dlatego mój fryzjer i gin odsunęli się w czasie

Jak pisałyście do Urzędu Skarbowego o dochód za 2013, to same czy na urzędowym formularzu?
Stary 2015-01-14, 10:41   #96
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
hehe pewnie wolałby po czymś innym

ja też się cieszyłam, że dziewczyna, bo problemów z siusiakiem nie będzie, to mnie położna oświeciła, że u dziewczyn to z kolei mogą te mniejsze wargi się zrastać
nawet wczoraj lekarka jej sprawdzała czy nie zrośnięte
ale ja jak to usłyszałam od położnej to działam tam, bo nie wyobrażam sobie tego zrośnięcia, aż mnie boli na samą myśl

umówiłam się dziś do gina na 22 stycznia....

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

no no to tak jak moja 4960g kluski

tak brałam jeszcze rota, a za 6 tygodni to dopiero będzie przykro jeśli chodzi o finanse bo będzie 5w1, rota i pneumo to 600zł na pewno zostawię...
Co dokladnie dzialasz miedzy tymi wargami?
U mnie ped jej tam nic nie sprawdzala.... A powinna?

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Ja za 6w1, pneumo i rota zapłaciłam 780zł, TZ aż zbladł jak płacił, a za 8 tygodni powtórka z rozrywki. Musimy to becikowe załatwić. Dlatego mój fryzjer i gin odsunęli się w czasie

Jak pisałyście do Urzędu Skarbowego o dochód za 2013, to same czy na urzędowym formularzu?
U mnie wystarczylo moje oswiadczenie na druku z mopsu, nie musialam brac z us zaswiadczenia
Stary 2015-01-14, 10:42   #97
Indra83
Wtajemniczenie

Zanet, u Lili pediatra też nie sprawdzała warg sromowych, pytałam się położnej,to kazała delikatnie wacikiem z wodą przemywać, te mniejsze też rozchylać i przemywać, tylko jak ona tak wierzga czasem, to ciężko to zrobić
Stary 2015-01-14, 10:45   #98
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:

Co dokladnie dzialasz miedzy tymi wargami?
U mnie ped jej tam nic nie sprawdzala.... A powinna?
nie no, chyba nic konkretnego, po prostu przejeżdżam lekko patyczkiem od uszu między wargą mniejszą i większą, patrzę czy nic tam się nie skleja ja miałam w ogóle stres na początku z myciem tych okolic i tej białej wydzieliny bałam się tak wygrzebywać, żeby jej nie bolało, ale praktyka czyni mistrza

mi położna powiedziała o tym, że mogą się sklejać i poszperałam i wyszło, że faktycznie to się często zdarza, a wczoraj lekarka jak ją oglądała to sama z siebie tam zerknęła, mówiła, że jeszcze sprawdzimy czy się tu nic nie skleiło i na szczęście jest ok
Stary 2015-01-14, 10:46   #99
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Zanet, u Lili pediatra też nie sprawdzała warg sromowych, pytałam się położnej,to kazała delikatnie wacikiem z wodą przemywać, te mniejsze też rozchylać i przemywać, tylko jak ona tak wierzga czasem, to ciężko to zrobić
Te male tez? Cudem udaje mi sie te duze
Stary 2015-01-14, 10:50   #100
ela_86
Wtajemniczenie

aaaa i na taki wpis jeszcze trafiłam

http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia...iewczynek.html

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Te male tez? Cudem udaje mi sie te duze
hehe no proste to nie jest, ale tak jak Indra pisze
no i wacikiem bezpieczniej, te małe wacikiem, ale między małymi i dużymi ja jadę patyczkiem delikatnie oczywiście

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

moja mała śpiewa przez sen

dobra idę się szykować na spacer!
Stary 2015-01-14, 10:51   #101
alekaz1
Zakorzenienie

To ja za 5w1 placilam 140 + wzwb platna 50 zl. Bo moglam wziascvezplatna ale juz zaplacilam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 10:55   #102
mgds
Raczkowanie

Weszłam na I część wątku myślę sobie ooo jak mało do nadrabiania,tylko 2 strony a na koniec patrze,a tam nowy wątek, no łaaadnie

Mam takie pytanie do tych z was, które albo miały wcześniej dzieci albo do tych, które po ciąży już miały okres dwa razy- cykl się wydłużył czy skrócił? czy jest taki sam jak przed ciążą? Bo kurcze już powinnam mieć drugi, a tu się nie zapowiada

mgds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 11:09   #103
Zanet84
Zakorzenienie

No to musze tez tam zajrzec czy sie nic nie skleilo....lekarze tez powinni sami patrzec. Mnie chyba nikt nie mowil bby zwrocic na to uwage...

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Ela przeczytalam ten artykul.

Pytanie - smarujecie wargi mniejsze czyms?
Stary 2015-01-14, 11:10   #104
ela_86
Wtajemniczenie

Ja nie smaruje
Stary 2015-01-14, 11:14   #105
Indra83
Wtajemniczenie

Ja też nie smaruje
Stary 2015-01-14, 11:16   #106
Zanet84
Zakorzenienie

Czuje ze bez forum i bez Was bym zginela

A lekarze mowia "niech pani nie czyta internetu".... Tylko ze na nich to tez nie we wszystkim mozna liczyc
Stary 2015-01-14, 11:21   #107
anuszka21
Zakorzenienie

Indra, umawiam się dzień wcześniej ze szwagierka ze chce iść do sklepu. I jak mały zaśnie to go pilnuje a ja z Lara do sklepu. No a jak jest zdrowy to idę i z wózkiem i z larysa;( i i tak połowy nie kupię bo ona idzie gdzie chce i bierze co chce

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
Napisane przez mgds Pokaż wiadomość
Weszłam na I część wątku myślę sobie ooo jak mało do nadrabiania,tylko 2 strony a na koniec patrze,a tam nowy wątek, no łaaadnie

Mam takie pytanie do tych z was, które albo miały wcześniej dzieci albo do tych, które po ciąży już miały okres dwa razy- cykl się wydłużył czy skrócił? czy jest taki sam jak przed ciążą? Bo kurcze już powinnam mieć drugi, a tu się nie zapowiada
Raczej taki sam. Ja tez jeszcze nie dostałam.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
A dużo ulewała? Nosiliście długo malutką na ramieniu, zeby bekła?

Mój strasznie dużo nie ulewa, ale je bardzo łapczywie, czasem się aż krztusi, pręży. Czasem jak mu wyciągam butlę, to jest wtzask.
Nie wiem, czy to wszystko objaw cofania sie pokarmu, czy gazów. Pionizacja i pokołysanie na ramieniu go uspokaja.

Jak czytam, że chłopak Anuszki zjada 50, to zastanawiam się też czy czasem mój za dużo nie zjada na raz. Ma 6 tygodni, waży 4900 g, wciąga zazwyczaj 110 lub 120 ml, czasem około 90 ml. A karmię go w dzień co 3-3,5 godziny. Czasem co 4.
No a mój co 2h wiec na to samo wychodzi

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez sloneczko_1201 Pokaż wiadomość
Witam się i ja w nowym wątku.

Też miałam zacząć ćwiczyć bo mój brzuch mi się strasznie nie podoba, ale nie mam czasu i na wizażu też będzie mnie mniej, bo załapałam pracę chałupniczą. Muszę to jeszcze pogodzić z opieką nad maluchem, spacerami, sprzątaniem i gotowaniem. Nie chce też żeby to mały odczuł i żebym żałowała, że mu poświęciłam za mało czasu, ale też chcę trochę zarobić, żeby nam wszystkim było łatwiej. Może w końcu się lepiej zorgnizuję, ale całymi dniami jestem sama, więc nie jest łatwo.

Tera się karmimy i jedziemy na pocztę i przy okazji zaliczymy dłuższy spacer, bo kawałek mamy. Wczoraj było cieplutko i dzisiaj też kilka stopni w plusie, więc trzeba korzystać byle nie padało.

A dlaczego koniecznie chcesz mu wmuszać te 120? Ile on ma tyg? 120 je dziecko 2 miesięczne a i tak jest to jakaś średnia jedno może mniej a drugie więcej, więc może mu starczy np 90. Mój ma 2,5 mies i je 120 ml, czasami zdarzy się, że więcej.
Bo dziewczyny piszą ze nie może mm czesciej niz co 3h

Anetka to poradź coś na dłuższe nocne spanie xd

Edytowane przez anuszka21
Czas edycji: 2015-01-14 o 11:27
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:06   #108
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mgds Pokaż wiadomość

U mnie był taki sam.
Cytat:
No to musze tez tam zajrzec czy sie nic nie skleilo....lekarze tez powinni sami patrzec. Mnie chyba nikt nie mowil bby zwrocic na to uwage...

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Ela przeczytalam ten artykul.

Pytanie - smarujecie wargi mniejsze czyms?
Ja też niczym nie smaruję.

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:09   #109
sloneczko_1201
Zadomowienie

Cytat:
Mój ma wodniaki. Na razie nic z tym mamy nie robić. Pediatrzy mówią, ze do roku czasu powonno minąć.

A jak dbacie dziewczyny o higienę przyrodzeń waszych synków. Ja słyszę różne zalecenia od lekarzy. Jednym, zeby nic nie robić, drugi - ściągać leciutko napletek i przemywać wodą, trzeci - ściągać leciutko i natłuszczać oliwką.

Słoneczko, pochwal się co za robotę złapaś
A nic odkrywczego sklejam jakieś papierki wkładam w nie takie ściereczki do sprzątania i doczepiam wieszaczek. Znajoma to robi i ładnie na tym wychodzi. Narazie próbuje co z tego wyjdzie, bo kasa się przyda, ale nie za wszelką cenę, bo nie chce żałować, że małemu za mało czasu poświęcam i nie chcę się też zajechać.

Kostka nie opuszczę Was karmię i piersią i mm, więc zawsze mam jeszcze 3 karmienia żeby nadrobić i coś napisać.

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość

Bo dziewczyny piszą ze nie może mm czesciej niz co 3h

Anetka to poradź coś na dłuższe nocne spanie xd
No nie można, ale on może jeszcze nie mieć takiego żołądka żeby zmieścić te 120ml.

My już po spacerku nawet ładnie słoneczko świeci tylko trochę wieje.

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 12:27   #110
Monian
Zakorzenienie

Anuszka te 120g to jest orientacyjne a nie przymus,że tyle w danym wieku musi wypić
Monian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:38   #111
anuszka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko_1201 Pokaż wiadomość
A nic odkrywczego sklejam jakieś papierki wkładam w nie takie ściereczki do sprzątania i doczepiam wieszaczek. Znajoma to robi i ładnie na tym wychodzi. Narazie próbuje co z tego wyjdzie, bo kasa się przyda, ale nie za wszelką cenę, bo nie chce żałować, że małemu za mało czasu poświęcam i nie chcę się też zajechać.

Kostka nie opuszczę Was karmię i piersią i mm, więc zawsze mam jeszcze 3 karmienia żeby nadrobić i coś napisać.

No nie można, ale on może jeszcze nie mieć takiego żołądka żeby zmieścić te 120ml.

My już po spacerku nawet ładnie słoneczko świeci tylko trochę wieje.
To co mam go mimo to przegladzac do 3h na tym 90?
Stary 2015-01-14, 12:42   #112
paulina119a
Zadomowienie

Słoneczko to trzymam kciuki abyś połączyła opiekę z wizazem i z pracą

Fiorella sama nie wiem... przydała by mi się logistyka w pracy. Niby obecnie pracdawcanode mnie nie wymaga ale któż wie co będzie jutro... A jakie masz podyplomowki?

Co do pielęgnacji dziewcząt to sama od kilku dni nad tym myślę czy oby prawidłowo ja myje i pielęgnuje.
Ten tekst co wrzuca Ela już ktoś kiedyś wrzucal. ... I chyba aby się nie posklejaly to należało by czymś smarować.... Alantanem?

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

BRAWA za szczepienia

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Aneta to co Ty robisz ze tak Ci przesypia noc? ???

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Z tymi biustonoszami to też się tak zbieram. ..
Kostka jaki rozmiar zamowilas? Sugerowała się tabela?

Karola czy rozmiar Alles pokrywa się z twoim rozmiarem w innych firmach ?
Stary 2015-01-14, 12:45   #113
aleska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość
To co mam go mimo to przegladzac do 3h na tym 90?
Anuszka, a ile zjada dobowo?

Możesz spróbuj tej metody o której pisała silesiana - czyli wydłużanie czasu o 15 minut.
aleska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:50   #114
anuszka21
Zakorzenienie

Oglądam porody i aż mnie skręca na samą myśl ;p szkoda ze ten ból się tak szybko zapomina. Człowiek by się nigdy do łóżka z chlopem nie położył xd
Stary 2015-01-14, 13:03   #115
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ech, u nas Zośka dała popalić dziś w nocy. Zasnęła dopiero około 2
A już przyzwyczaiłam się, że po karmieniu w okolicach 22-23 budzę ją o 4-5, karmię i śpimy do 8:30. Co mam nadzieję, że wprowadziliśmy fajny rytm dnia, musi ta moja mała coś wypalić
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 13:05   #116
Keithlyn
Zadomowienie

ZANET dzieki za namiary na ksiażke

za szczepienia

My mamy 21go... i uświadomiłam.sobie ze babka źle policzyła bo mówiła ze jak bedzie miała 7tyg i 1 dzień czyli jutro a mamy za tydzień ...no nic...

U nas marudkowania ciąg dalszy....raczej skok... kiedy to minie

ANUSZKA ja tego bólu nigdy nie zapomne! Zwłaszcza bóli partych to był odlot

Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 13:08   #117
My Sweet Little Precious
Zadomowienie

Cytat:
Widzę że dzieciozmagania na topie

Czy wasze maluchy ulewają? Dużo, często, coś na to dajecie?
Cytat:
A dużo ulewała? Nosiliście długo malutką na ramieniu, zeby bekła?

Mój strasznie dużo nie ulewa, ale je bardzo łapczywie, czasem się aż krztusi, pręży. Czasem jak mu wyciągam butlę, to jest wtzask.
Nie wiem, czy to wszystko objaw cofania sie pokarmu, czy gazów. Pionizacja i pokołysanie na ramieniu go uspokaja.

Jak czytam, że chłopak Anuszki zjada 50, to zastanawiam się też czy czasem mój za dużo nie zjada na raz. Ma 6 tygodni, waży 4900 g, wciąga zazwyczaj 110 lub 120 ml, czasem około 90 ml. A karmię go w dzień co 3-3,5 godziny. Czasem co 4.
Aleska, moja mała też ulewa. Sporo, często. Jest na mleku Enfamil A.R. antyrefluksowym. Działa u nas lepiej niż inne mleka, ale tak samo ulewa przy mm i kp, nie widzę przy tym żadnych zależności. A Twój mały je tak jak trzeba. Marzę o tym żeby moja wreszcie zaczęła jesć jak trzeba, Co 3 - 4 godziny, a nie co godzinę po trochę... W ogóle już wkurza mnie to kp i podawanie mm... Bo to tak wszystko na pół gwizdka. Karmię piersią czasem nawet godzinę (zazwyczaj pół), ale nigdy bez przerwy jeden cyc po drugim bo mała zazwyczaj mi usypia. Za chwilę wstaje bo głodna i muszę dać butlę, zanim odbije itd. mijają 2 godziny. Na spanie zostaje godzina i wstaje na następne karmienie, Obłęd.

Cytat:

My dzisiaj byliśmy na szczepieniach - 6w1 + rota + pneumo 770 zł Polityka prorodzinna, nie ma co Mała jutro kończy 8 tygodni, waży 4750 Nawet nie płakała mocno, szybko się uspokoiła, teraz po spacerku dalej śpi bo w nocy nie pospała (a tak ją wczoraj chwaliłam kurde )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 13:08   #118
Monian
Zakorzenienie

Moim zdaniem tego bólu nie da się zapomnieć. A czy jest tu jakaś mamuśka, która chce mieć drugie/kolejne dziecko z niewielką różnicą wieku?
Stary 2015-01-14, 13:14   #119
LolaMontez
Wtajemniczenie

My byliśmy dzis w żłobku spytać co i jak, juz mi smutno
Żłobek super, podejście do dzieciaczków tez, grupa do 14 miesięcy liczy 10 dzieci
Jedni durni rodzice oddali dziecko bez przygotowania "oderwali od cyca" bidulek ciagle płakał
Stary 2015-01-14, 13:17   #120
Monian
Zakorzenienie

Lola Ty wracasz szybciej do pracy, że już żłobek oglądasz?
co za rodzice, biedne maleństwo
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości