![]() |
#91 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Dot.: Górnicy - renegaci czy naciągacze ?
Cytat:
---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5] No i dlaczego skoro te związki to takie zuoooo i wszyscy o tym wiedzą, górnicy sami nie powywalają ich z kopalni ? Czyżby jednak było to im na rękę, że tam są ![]() Wiesz, w razie czego pokrzyczą, podebatują, ogłoszą strajk, ruszą z kamieniami na stolicę i efektem jest salwowa ucieczka rządzących ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5]Zresztą dla samego przywileju przejścia na emeryturę po kilkunastu latach pracy w kopalni, warto by było pracować nawet za grosze
![]() [/QUOTE] Chyba zaraz ktoś napisze że po kilku. Dla ścisłości - po 25 latach pracy na dole. [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5]Mówimy tu jednak cały czas o zakładach, do których trzeba dopłacać.[/QUOTE] No to zrozum w końcu że nikt do tych zakładów nie dopłaca, nawet jeśli wypłaca się dotacje to z puli miliardów które ta kopalnia zarobiła - więc nie w kieszeni podatnika. [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5] Dochody z górnictwa wypracowują rentowne kopalnie (jest ich kilka), ale są takie do których państwo musi dopłacać.[/QUOTE] Kompania węglowa powstała po to żeby ratować górnictwo i żeby nie dochodziło do takich sytuacji że jakaś kopalnia ponosi większe koszty - to regulacje zatrudnieniowe i inwestycyjne miały to załatwić - z tym że to się nie dzieje... [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5] W interesie całej Kompanii też byłoby zamykanie nierentownych zakładów, a nie ruchy pozorne jakie proponuje rząd. [/QUOTE] W interesie Kompanii byłoby zredukowanie administracji conajmniej o połowę, a związków do liczby 2-3 na kopalnię i wywalenie ich poza bramę, finansowanie z własnych środków i co najważniejsze - obowiązkowa praca związkowców tam gdzie pracują ludzie w imieniu których występują - czyli na dole, a nie w biurach. Jednak póki co interes Kompanii leży zupełnie gdzie indziej. [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5] Górnicy to nie jedyna grupa zawodowa traktowana na lepszych warunkach. Wszyscy musimy się na to składać. Pytanie tylko: jak długo damy radę. [/QUOTE] Oczywiście że nie jedyna, ale jedyna która pracuje w takim zagrożeniu życia że wsród swojej załogi ma własne zastępy ratownicze a żaden pracownik nie może pracować bez aparatu ucieczkowego przypiętego do d... ale tacy np pracownicy PKP nadal i ciągle dostają deputat węglowy - od lat - i nikomu to nie przeszkadza choć węgla nie kopią... [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5] No i dlaczego skoro te związki to takie zuoooo i wszyscy o tym wiedzą, górnicy sami nie powywalają ich z kopalni ? Czyżby jednak było to im na rękę, że tam są [/QUOTE] Górnicy? Nawet dyrekcja nie może ich wywalić bo prawo tego zabrania, co więcej - umożliwia zakładanie nowych związków bez opamiętania, a jeśli tylko członków jest ileś tam to kopalnia musi dać biuro, telefon, samochód itd itp takie mamy prawo... jedynym plusem dla górnika z tego że są związki to to, że jednak powalczą o miejsca pracy w razie czego - ale o nic więcej dla górnika, bo o swoje posadki muszą dbać. I jak widać dbają, nawet poprzez okradanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
BAN stały
|
Wliczając tak zwane 13stki i 14stki średnia płaca górnika w Kompanii Węglowej wzrasta z około 6800 zł do 8000 zł. W sumie nie wiem, czy słynna ich "Barbórka" to również jakaś dodatkowa premia? I to nie są premie w rozumieniu naszym, że jakiś pracownik czymś się wyróżnił. One są obligatoryjne, dla każdego!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A te pieniądze możnaby przeznaczyć np. na uszczelnienie sieci przesyłowych, żeby po drodze z elektrowni nie 'uciekało' 25 % przesyłanego prądu, tak jak się to dzieje obecnie. Na przykład. Co do liczby przepracowanych lat, to przepisy są dość zagmatwane w tym względzie, faktem jest, że mają tych lat do przepracowania mniej niż pracownicy nieuprzywilejowanych branż żeby przejść na emeryturę. I znowu: jaki to jest koszt dla budżetu wypłacanie tych wcześniejszych emerytur kilkanaście/kilkadziesiąt lat dłużej niż innym obywatelom ? Warto dodać, że np. w takich Czechach górnik dołowy przenosi się do pracy na inne stanowisko kiedy przepracuje ileś tam lat przy tzw. ścianie. ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Z tego co wiem, to tak. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-19 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam na Śląsku, po części rozumiem górników, zgadzam się z tym, że kopalnie są źle zarządzane, że związki zawodowe to beznadzieja, że na kopalnie nałożone są OGROMNE ilości podatków. Wiem, że to naprawdę ciężka, niebezpieczna praca. Ale błagam, niech mi nikt nie mówi, że górnicy mało zarabiają. Mąż mojej przyjaciółki przekroczył w 2013 roku pierwszy próg podatkowy, a jest zwykłym pracownikiem po zawodowce, żaden inżynier. Fakt, ma już spory staż i robi kiedy się da - wolne ma jak już kodeks pracy wymaga. Ale już lata temu stać go było na samodzielny kredyt na mieszkanie i dobre życie. Narzeczony drugiej przyjaciółki odłożył przez kilka lat pracy 100 000 wkładu na mieszkanie. Fakt, jest akurat bardzo oszczędny i mieszkając z rodzicami odkładal większą część wypłaty - ale ona wynosi ponad 4000... Do tego chociażby te bony. Przewinęło mi się coś o sklepikach górniczych? Nie słyszałam o czymś takim, u nas są to bony sodexo, do wykorzystania w bardzo wielu sklepach jak np. tesco, auchan, kaufland i wiele innych.
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niech zrobią strajk przeciwko związkom zawodowym ![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-19 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983482 4]A kto powiedział, że nikomu to nie przeszkadza ? Tutaj rozmawiamy o górnictwie. Oczywiście, że mi przeszkadzają przywileje w mudurówkach, w rolnictwie, u nauczycieli, sędziów, prokuratorów, posłów itd. itp.
Niech zrobią strajk przeciwko związkom zawodowym ![]() Dlaczego nie wykonujesz któregoś z tych zawodów z "przywilejami" ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983482 4]A kto powiedział, że nikomu to nie przeszkadza ? Tutaj rozmawiamy o górnictwie. Oczywiście, że mi przeszkadzają przywileje w mudurówkach, w rolnictwie, u nauczycieli, sędziów, prokuratorów, posłów itd. itp.
Niech zrobią strajk przeciwko związkom zawodowym ![]() Ciekawe czy przeszkadzałoby Ci to, jakbyś była np. sędzią czy neuczycielką, itp. ![]()
![]() |
![]() |
#100 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
A co to ma do rzeczy? Ktos tu napisal, ze zazdrosci?
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
To była zwykła demagogia. Nie zamierzam reagować na takie 'chwyty'. Ciekawe jak te 'mądrale' będą śpiewały na starość grzebiąc po śmietnikach, bo o emeryturze będą mogły sobie pomarzyć dzięki temu, że inni uprzywilejowani leżeli jajami do góry już od 40tych czy 50tych urodzin.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-19 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Najgorsze, to generalizować "ile zarabia się na kopalni"
![]() [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49816155] Zapomniałaś o kartkach żywnościowych (kilka stów miesięcznie), paczkach i bonach na wszelakie święta, przynajmniej o tych kilku rzeczach, bo jestem pewna, że o czymś jeszcze. Zestawienie sprzed kilku lat (a to jest sama goła pensja!): kierownik robót górniczych 14 200 inspektor ochrony przeciwpożarowej 9 000 nadsztygar górniczy 7 250 ratownik górniczy 5 800 metaniarz 5 700 sztygar 5 675 ślusarz maszyn i urządzeń dołowych 5 500 górnik kombajnista 5 400 sygnalista szybowy 4 900 górnik strzałowy 4 400 konserwator sprzętu przeciwpożarowego na dole kopalni 3 400 elektryk pod ziemią 3 200 technik górnictwa podziemnego 2 675 Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń 2009 przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak [/QUOTE] to również nie wszędzie, ja w okolicy nie znam nikogo, kto ma bony na święta Kartki żywnościowe to ok.15 zł za dzień pracy, mniej więcej 300zł. Ale kwoty wynagrodzeń na tych stanowiskach przeczytałam 2 znajomych górnikom, sama bym się brała za nich, gdyby tyle mieli ![]() Jeden z nich, sygnalista szybowy, w zależności od miesiąca ale 2500 (z premią oczywiście, to co dostaje na konto). Plus kartki ![]() ![]() ![]() [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983303 5]Zresztą dla samego przywileju przejścia na emeryturę po kilkunastu latach pracy w kopalni, warto by było pracować nawet za grosze ![]() [/QUOTE] No ale taka jest prawda, sama pracowałabym w kopalni, gdybym mogła po 25latach przejść na emeryturę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Zależy co ten sygnalista szybowy robi i jak długo jest w zawodzie. Jeżeli to lekka praca, a facet młody, no to zarabia całkiem nieźle.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-19 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983552 6]Zależy co ten sygnalista szybowy robi i jak długo jest w zawodzie. Jeżeli to lekka praca, a facet młody, no to zarabia całkiem nieźle.[/QUOTE]
Napisałam, że nie uważam że mało. Ja mam mniej ![]() Ale ludziom, którzy nie znają osobiście górników, rzeczywistych zarobków wydaje się, że z wszystkimi dodatkami mają średnio miesięcznie po 8-10 tys. Może i mają, ale ci z góry, którzy za barbórkę kupują samochód a nie np.pralkę ![]() Zainteresować by się mogli tym, co mówił ten górnik z linka w 1 poście. Sytuacja: 3 ludzi idzie wymienić 1 śrubę. 2 ludzi czeka, aż sztygar zleci robotę, w końcu jak sztygar się ogarnie, to muszą iść na wyjazd, bo dniówka zleciała. Gdyby zagęścili zakres prac, że faktycznie na każdej zmianie każdy miałby coś do roboty, to coś może by poszło do przodu. Bo część faktycznie się napracuje fizycznie, część prześpi pól zmiany, a część siedzi za biurkiem i jest dumnym górnikiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983595 6]To pewnie zależy od kopalni. Wypowiedziało się już tutaj kilka osób i potwierdziły, że górnikom w ich rodzinach żyje się bardzo dobrze, a podane liczby nie odbiegają znacznie od rzeczywistości w znanych im przypadkach.
[/QUOTE] Podejrzewam, że niektórym może i tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam w rodzinie górników i takich którzy zostali górnikami bo ojciec był górnikiem i takich dla których górnik to drugi zawód . Wiem ile zarabiają synowie i wiem jaką emeryturę ma ojciec .
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież to jest wieczne życie ponad stan i oni będzie trwało dopóki nikt nie powie stop terrorowi związków zawodowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Jedyny prawdziwy problem poki co to taryfa pkp na przewozy wegla. Sa tak wysokie, ze na polnocy wegiel przywozi sie z Afryki do Swinoujscia lub Trojmiasta, bo jest taniej niz ze Slaska. Ale jakis tam zasieg pociagami sie obsluguje, musza miec na tyle niskie koszty pracy, zeby byc konkurencja dla wegla z polnocy i zeby mimo taryfy przewozu ludzi bylo stac na zakup. Oczywiscie rzad zwali to na gornikow, utnie im srodki bezpieczenstwa, beda ginac, a zysk z tego zaden. Nikt normalny sie juz nie bawi w kopalnie glebinowe, w Afryce sie kopie odkrywkowo pojezdza koparka, ładuje, towar jedzie. Tylko u nas trzeba kopac tunele w imie zasad... Jak kiedys sie okaze, ze bezpieczenstwo energetyczne kraju jest zagrozone, odetna nam paliwo i transport to sobie bedziemy znowu kopac, teraz nie ma sensu. Chyba, ze odkopia juz 70letnia technologie produkcje paliwa samochodowego z wegla i zaczna je produkowac, moze by sie udalo wejsc na rynek z konkurencyjna cena do arabskiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
Na stronie internetowej ZUS jest informacja o procedurze występowania o przyznanie ekwiwalentu pieniężnego za deputat węglowy dla emerytów zatrudnionych kiedyś w PKP. To chyba ktoś to dostaje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://natemat.pl/102321,gornicy-na-...awskiego-banku Na pewno nie jest to najprzyjemniejsza praca, ale tak samo można powiedzieć, że ciężka jest praca przy budowie metra w Warszawie; też jest maszyna, która drąży tunel. Czy w wielu innych zawodach. Jeśli ktoś nie wierzy w te zarobki, to niech przejedzie się na Śląsk, bo to bogactwo po prostu widać. Na śląskich przedmieściach jest najwięcej willi i luksusowych samochodów. W marketach spotka się pełno górników, którzy podchodzą z zakupami za kilkaset zł i płacą bonami. Najbogatsze warszawskie osiedle Kabaty wygląda biednie w porównaniu ze Śląskiem, nie mówiąc już o innych województwach. Nie miałabym nic do tego, gdyby nie to, że to pozostali podatnicy muszą się składać na górników, np. na to, żeby mieli emerytury po 5000zł, podczas gdy pozostałych emerytów nie stać na pójście do lekarza i wykupienie lekarstw. To jest ogromna niesprawiedliwość społeczna.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2015-01-19 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983822 3]Na stronie internetowej ZUS jest informacja o procedurze występowania o przyznanie ekwiwalentu pieniężnego za deputat węglowy dla emerytów zatrudnionych kiedyś w PKP. To chyba ktoś to dostaje?[/QUOTE] Mój dziadek emeryt nie ![]() A'propos "groszy"- grosze to się zarabia najniższą krajową bez żadnych dodatków, jak dla mnie. Jeśli ktoś z kopalni ma w sumie 3 tys plus 25 lat pracy, to w sumie może powiedzieć, że nieźle mu się żyje. Znajomy mi emeryt dostaje 3300 (pracował w przodku) no ale pracuje dalej, bo ma niecałe 60 lat, co w sumie daje miłą emeryturę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983822 3]Na stronie internetowej ZUS jest informacja o procedurze występowania o przyznanie ekwiwalentu pieniężnego za deputat węglowy dla emerytów zatrudnionych kiedyś w PKP. To chyba ktoś to dostaje?[/QUOTE]
Moj ojciec dostaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wizażowy Kot Igor
|
Wiecie co, dziewczyny?
Nie obraźcie się, ale jak tak czytam gros postów w tym wątku to dochodzę do wniosku, że plan rządu pozostania przy korytku sprawdził się idealnie. A polegał na tym, by napuścić jedną grupę zawodową na drugą i obywateli wzajemnie na siebie. My tu się żremy, że ktoś ma odrobinę więcej/mniej ryżu w miseczce a tymczasem w kraju odchodzą milionowe afery i przekręty a winnych nadal nie ma. Lub mają się dobrze. A rząd się wyżywi, że zacytuję jednego z polYtyków. A ciemny naród to kupi- to inny wiekopomny cytat. Ludzie, co Wy robicie? Mamy już serio aż tak głęboko zakorzenioną mentalność niewolnika? Przepraszam, ale przykro mi, że zamiast faktycznie szukać winnych tego stanu rzeczy to media stale próbują tak manipulować, by wskazać płotki na dole, które są absolutnie niewinne temu, że gospodarką kierują ideowcy i nieudacznicy, często nie mający bladego pojęcia o ekonomii. No bananowa republika. A ludzie łykają te manipulacje jak młode pelikany.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49816155]
Zapomniałaś o kartkach żywnościowych (kilka stów miesięcznie), paczkach i bonach na wszelakie święta, przynajmniej o tych kilku rzeczach, bo jestem pewna, że o czymś jeszcze. A jak te wszystkie trzynastki, deputaty rozłożysz i doliczysz do tych 2500 złotych to wychodzi kwota koło 3300-3500 zł miesięcznie, i to dla zwykłego górnika, nie sztygara, inżyniera, czy kogoś ogólnie na wyższym stanowisku, takich pieniędzy mnóstwo osób w życiu w jeden miesiąc nie zarobi, ba, nie jestem pewna czy ja będę tyle kiedyś zarabiała jako osoba po studiach. Zestawienie sprzed kilku lat (a to jest sama goła pensja!): kierownik robót górniczych 14 200 inspektor ochrony przeciwpożarowej 9 000 nadsztygar górniczy 7 250 ratownik górniczy 5 800 metaniarz 5 700 sztygar 5 675 ślusarz maszyn i urządzeń dołowych 5 500 górnik kombajnista 5 400 sygnalista szybowy 4 900 górnik strzałowy 4 400 konserwator sprzętu przeciwpożarowego na dole kopalni 3 400 elektryk pod ziemią 3 200 technik górnictwa podziemnego 2 675 Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń 2009 przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak[COLOR="Silver"] [/QUOTE] Chciałabym wiedzieć, jakie zakłady pracy zostały objęte tą statystyką ![]() Cytat:
![]() ![]() Wiecie co, w górnictwie jest masa patologii. To jest strasznie przesiąknięty komuną sektor, i pozostało w nim mnóstwo zwyczajów, które są nie do pomyślenia w dzisiejszym świecie. Mnóstwo związków zawodowych, kolesiostwo, załatwiactwo, kradzieże, alkohol w pracy (!), brak odpowiedzialności, lawiranctwo i roszczeniowość. Ale za ogromem tej patologii stoją nie ci szarzy górnicy, ale dozór i dyrekcje. Ta mentalność się zmienia, ale jeszcze jest sporo do zrobienia. Problem polega na tym, że teraz cała Polska się oburza, że górnicy za dużo zarabiają, ale to nieprawda - to cała reszta zarabia za mało. Nie zaglądajmy innym w kieszeń. Tu nie chodzi o zarobki górników, ale o przerost biurokracji, przekręty "tam na górze", brak gospodarności, poczucie, że nikt nie ponosi odpowiedzialności. Kopalnie nie mogą być zamknięte z powodu chwilowych problemów finansowych. Też uważam, że powinny być sprywatyzowane, i górnicy wtedy musieliby "oddać" część swoich przywilejów (których naprawdę już nie ma aż tak dużo), ale od A do Z zrestrukturyzowane, łącznie ze zmniejszeniem płac zarządów i zlikwidowaniem co najmniej połowy związków . Prywatni przedsiębiorcy widzą tam zysk. Mówienie, jak to cała Polska dopłaca to węgla to populizm, bo to dopłacanie się w ostatecznym rozrachunku opłaci. Złość odbija się na zwykłych pracownikach, a nie na tych, którzy naprawdę są winni temu, że ktokolwiek musi do czegokolwiek "dopłacać".
![]() |
![]() |
#118 | ||||
Konto usunięte
|
Pozwól, że zacytuję co do tych ratowników
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Bo ja wiem...
Była tutaj dyskutowana nieudolność władz tak na samej górze, czyli w rządzie, jak i w zarządach samych kopalni. Proponuję spojrzeć na to z innej strony. Kolejne rządy właśnie chcąc zachować status quo i szanse na dalsze trwanie przy korycie nie mają odwagi zreformować społecznie niesprawiedliwych przywilejów niektórych branż, żeby im się nie narażać, nie tracić ich poparcia i nie prowokować do strajku powszechnego np. Tak było też ostatnio. W związku z czym mamy 48 letnich górników z emeryturą 3 koła na rękę, policjantów w tej samej sytuacji, rolników płacących raz na kwartał składkę w KRUS, zwolnionych z płacenia podatku dochodowego, mamy nauczycieli z ich nietykalną Kartą, mamy żołnierzy dostających od państwa na własność mieszkania tzw. służbowe itd. itp. Fajnie i można by jeszcze o tym pisać i pisać. Ale z drugiej strony mamy też tych, o których pisała _chocolate - których nie stać na wykupienie leków z emerytury wypracowanej po 40 latach pracy. No i mamy nas - najmłodsze pokolenia 20-40 latków, których już się jawnie informuje, że ZUS padnie, o emeryturze możemy sobie pomarzyć, a nasz wiek emerytalny z pewnością będzie jeszcze wydłużany. I właśnie może jednak brakuje też postawy obywatelskiej wśród Polaków, każdy ciągnie kołdrę w swoją stronę, nie dbając o to, że komuś wystaje goła dupa i marźnie ![]() ![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-20 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:34.