|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Krem a masa do tortu
tort po wystygnięciu przekrój na krążki, kazdy krążek nasącz (ja mieszam zazwyczaj wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym, ale mozna dać alkohol, amaretto... zależy jaki ma byc smak)
Jeśli ma być dżem to ja daje na sam dól zazwyczaj porzeczkowy. Masa: u mnie w domu (mama) robi sie zazwyczaj śmietanową, do rolad też. Ja bardzo lubię czekoladową dr Oetkera, w torcie makowym super sie komponuje. |
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
zalezy jaki smak ma miec ten tort... najlepiej rozcieńcz spirytus z wodą, dodaj cukru, trochę kwasku cytr. albo soku. Będzie neutralnie.
A może kokosowy zrob? Podam jeszcze przepis na biszkopt, mam go od teściowej , zawsze sie udaje. 6 jaj 1,5 szkl cukru, tyle samo mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyzek oliwy Jesli ma byc kakaowy , to 2 łyzki kakao i o 2 łyżki pomniejszyć mąkę. |
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Oh, lubię amaretto...
Czyli to nie musi być spirytus. To dobrze, bo mam tylko wódki i jakieś wino. Skorzystam z rady i kupię słoiczek dżemu porzeczkowego. A przy krojeniu na krążki (bo wiem, że mam wbić nóż i potem obracać ciastem a nóż trzymać nieruchomo) nóż wcześniej smarować np. masłem czy idzie to bez problemu? |
|
|
|
|
#94 |
|
Konto usunięte
|
Jak tort będzie chłodny, to bez problemu, bo inaczej kruszy się.
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Ale z tym dżemem to spodni krążek posmarować i kolejny krążek a dopiero na niego masa? Czy mogę krążek -dżem- masa- krążek?
|
|
|
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem czy masa nie będzie sie ślizgać po dżemie..., ja posmarowalabym krązek, przykryła kolejnym i dopiero masa.
Zostaw odrobine masy na wysmarowanie boków, posyp je płatkami migdalowymi, albo ściętą góra z biszkoptu, która mozna pokruszyć i podrumienic na patelni. |
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
O, z tym podrumienionym biszkoptem to świetny pomysł! Planowałam jeszcze na wierzchu ułożyć na brzegach torchę orzechów włoskich, tak dużo ich teraz.
Dziękuję za rady wszystkim Mam nadzieję, że znajdę w tygodniu czas na upichcenie tortu a nie zwykłego placka, ale pochwalę się Wam, co mi wyszło i wlepię fotkę
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ta-monia;2857347]W tym tygodniu urodziny. Przed imprezą na mieście planuję małe spotkanko z przyjaciółmi, ploteczki, alkohol i oczywiście tort. Planuję upiec biszkopt z 3 jaj i przełożyć jakąś masą.
a tych jajek to nie zamalo? ja robie z trzech,ale na rolade ktora musi byc cieniutka
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort z sera i czekolady :]
no wlasnie czego 20dag?
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
a tych jajek to nie zamalo? ja robie z trzech,ale na rolade ktora musi byc cieniutka[/quote]
Ostatnio dostałam podstawowy przepis na biszkopcik, jest tam pół na pół mąki ziemniaczanej i zwykłej, 2 łyżki wody, szczypta soli do białek- podobno nie wszyscy korzystają z takiego przepisu...On jest na tortownicę 24cm, ale ja zrobiłam ostatnio w małej, aby placek był wyższy. Dla przyjaciół chcę zrobić niezbyt duży tort, tak aby było po kawałku, a w domku też zawsze boję się, że nie będzie miał kto jeść choć mój tata uwielbia słodkości Myślałam o cieście z 6 jaj, ale boję się, że tort będzie za duży...ale faktycznie z 3 jaj to chyba tylko na 2 krążki przekroję...A znacie może jakieś smaczne przepisy na masę z serkiem homogenizowanym? |
|
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
Tort Orzechowy
Może ktoś się skusi na zrobienie
![]() TORT ORZECHOWY Ciasto: 300g zmielonych orzechów włoskich 10 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2; szklanki tartej bułki Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki, 1/2; szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C. MASA: 400g zmielonych orzechów włoskich 400ml mleka 300g cukru 2 kostki masła 50ml spirytusu Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok. 5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową, spirytus. Przełożyć tort. Edytowane przez 1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 Czas edycji: 2006-10-27 o 18:54 |
|
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tort Orzechowy
Wygląda smakowicie
W listopadzie mój tatko ma urodziny i właśnie planuję upiec coś nowego, obowiązkowo z masą alkoholową. Ostatnio zrobiłam tort czekoladowy, więc dla odmiany pokusze się o orzechowy (uwielbiam orzechy włoskie). A ten przepis to mniej więcej na ile porcji? Bo dużo tych jajek i w ogóle składników...a ja mam niewielką rodzinkę i piekę w małej tortownicy tzn. takiej na 20cm...Myślisz, że z połowy składników ładnie urośnie? |
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
Wyglada pysznie i wykorzystałabym orzechy. Zrobie go na urodzinki mojego braciszka włanie ile wychodzi tego tortu bo u mnie wszyscy to straszne łakomczuchy
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
|
|
|
|
|
#104 |
|
Konto usunięte
|
Ja go nie robiłm niestety
dziś znalażłam taki przepis, na zdjęciu wygląda pysznie i pewnie go kiedys zrobię.Z połowy składników wyjdzie pewnie mniejszy, ale mimo tych 10 jajek wcale nie musi byc jakis ogromny, w przepisie sa tylko 3 łyzki mązki. |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Kochane!!
w piątek mamy 4 latka z moim bojem , nie jestem najlepszą kucharzycą ale chciałabym zrobić mu torcik , macie dziewczynki przepisy i pomysły jaki torcik przygotować , szybki i nietrudny w wykonaniu?? z góry wielkie dzięki!!
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tort dla chłopaka
Wersja pierwsza z półproduktu
![]() Kupujesz gotowe spody biszkoptowe, 0,5l kremówki, kwaśny dżem (wisniowy, czarna porzeczka) cytrynę, opcjonalnie odrobinę alkocholu produkty do przybrania : u mnie to jest kiwi, banan, winogrona, brzoskwinie pokruszony spód biszkoptowy lub czekolada w proszku Biszkopt nasaczasz wodą zmieszana z sokiem cytrynowym i odrobiną alkoholu i układasz warstwami przekładajac na zmiane śmietana (ubita z odrobina cukru) i dżemem (nie pisze w jakiej kolejnosci ponieważ nie wiem ile bedzie miał warstw) na koniec reszta kremówki smarujesz go całego - boki i góre. Boki naszego torta obsypujesz pokruszonym biszkoptem lub czekoladą w proszku. Mój patent zeby to ładnie wyszło to położyc tort na dłoni i lekko go przechylic, a nastepnie drugą reka obsypywać boki ![]() Na górze robisz juz dowolna dekoracje z owoców. Pamietaj ze banany czernieja i należy je albo położyc przed samym podaniem, albo wczesniej skropic sokiem z cytryny Wersja druga: mam przepis na super tort, ale zdjecie zajmuje 2,5mb i nie wiem jak zmniejszyc
"Myślę że nie tylko makijaż i modna fryzura czynią kobietę piękną. Naprawdę olśniewajaco wygląda kobieta w której oczach widać wiarę w siłę swojej urody oraz madrość żyiowych doświadczeń" SHARON STONE |
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Torcik serowo–śmietankowy
Składniki: 40 dag serka śmietankowego 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 15 dag cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 dag żelatyny (ok. 5 łyżeczek) opakowanie galaretki w dowolnym smaku, ale intensywnym kolorze paczka biszkoptów, lub domowy biszkopt z 2-3 jajek wiórki kokosowe bezy do przybrania 1. Na początku przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2. Serek śmietankowy, mascarpone, kwaśnąśmietanę i cukier dokładnie ucieramy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody lub mleka, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy z serkami. 3. Połowę masy wylewamy na biszkopty, na to dajemy łyżką tężejącą galaretkę i odstawiamy torcik do lodówki, do czasu, aż galaretka całkiem zastygnie. Gdy tak się stanie, nakładamy pozostałą część masy serowej, posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi, dekorujemy bezami. 4. Torcik musi stać w lodówce przez kilka godzin, w celu nabrania odpowiedniej konsystencji. Przepis ze strony cincin.cc Polecam, łatwy do zrobienia i przepysznyZerknij tez na to: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=318. Cięższe trochę i bardziej pracochłonne, ale cos wspaniałego w smaku. Chwała autorce przepisu!
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Ginchy torcik wygląda przeznakomicie , dziękuję za przepis! okazji trochę w listopadzie będzie - imieniny, urodzinki, więc przepis wykorzystam!!
ale na jutrzejszą uroczystość wybrałam torcik rafaello wyszukałam go tutaj na wizażu i mam nadzieję , że będzie pycha! biszkopt już zrobiony!! pozdrawiam i wielkie dzięks za pomoc!!
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
tort z budyniem jak??
witam dziewczyny siedzialam ostatnio i tak sie zastanawialam czy daloby sie zrobic taki tort z gotowych spodow i masy budyniowej tylko wlasnie jak zrobic mase budyniowa zeby nie podchodzila mlekiem i nie zrobila sie wodnista moze do budyniu goracego dodac zelatyne? poradzcie mi cos szukalam na forum ale to co znalazlam nie bardzo mi pasuje dziekuje
|
|
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: tort z budyniem jak??
Ugotuj budyń na mniejszej ilości mleka. Może być tez sok np. z puszki ananasów ugotowany tak jak budyń (sok zamiast mleka).
Ucieramy maslo z cukrem-najlepiej roslinne i dodajemy po łyce wystudzonego budyniu. Moja mama do Stefanki gotuje kaszę mannę taka zz łyzka staje i zamiast budyniu dodaje ja do utartego masła. |
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Krem z dodatkiem kaszy manny jest pyszny, ale nieco bardziej pracochłonny niż ten budyniowy, bo musi być idealnie roztarty w makutrze, a do tego czasu i siły potrzeba ![]() Przy łączeniu masła z budyniem pamiętaj, by oba składniki miały tę samą temp. wtedy minimalizujesz ryzyko zważenia się kremu. Elu, może ja Ciebie zapytam czy próbowałaś ucierać taki budyniowy krem za pomocą miksera? (moja makutra pożyczona a na czwartek mam upiec tort dla koleżanki). Nie wiem czy ryzykować, bo do tej pory robiłam zawsze ręcznie.
|
|
|
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
czesc...kiedys robilam taki tort i cala sztuka polegala na tym zeby do gotowego budyniu dodac troche mniej mleka niz zwykle i pozniej go zostawic az wystygnie calkowicie i dodawac do masla ucierajac mikserem...powinno byc ok..
przy okazji polecam bo ostatnio zrobilam maly eksperyment i zamiast standardowego smietankowego budyniu wziasc czekoladowy i tak samo wymieszac z kostka masla a do masy dac maliny... - poprostu palce lizac!
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ten z manną nie jest pracochłonny |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, wt akim razie roibę mikserem.
Ech, u mnie ten z manną jest pracochłonny, bo dokładnie rozcierany w makutrze (żeby był idealnie kremowy)
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!!!
Ostatnio robiłam tort z masą budyniową: 1\2 l mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1-2 łyżeczki kakao, 25 dag masła, 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżki koniaku lubrumu. Z mleka, budyniu, cukru, kawy i kakao przyrządzić budyń, przestudzić często mieszając by nie powstał "kożuch". Masło utrzeć z cukrem pudrem na muszystą masę następnie + stopniowo budyń. Skropić alkoholem. Warto się pomęczyć i zrobić biszkopt wg przepisu: 4 jajka, 10 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki koniaku lub rumu, 12,5 gad mielonych migdałów, 10 dag mąki, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżka masła do natłuszczenia formy. Żółtka oddzielić od białek. Białka posolić, ubić na sztywną pianę+stopniowo cukier i cukier waniliowy. Żółtka wymieszać z alkoholem, dodać do piany z białek razem z migdałami, mąką i mąką ziemniaczaną. Tort wszystki bardzo smakował. |
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
mikserem jak najbardziej
a jak sie mimo wszysko masa zetnie to mozna ja uratowac stawiajac na garczku z gotujaca woda i energicznie miksowac, lub dodac troche gotujacej margaryny i tez bardzo energicznie miksowac sposoby z cukierni wiec sprawdzone |
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
dziekuje wam serdecznie dziewczyny
)
|
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
Tort autko dla 5latka - oceńcie wizual ;)
Hello, nie zaglądałam jeszcze nigdy na ten wątek - ale wczoraj zrobiłyśmy z moją mamą tort na urodziny mojego 5 letniego synka
No i chciałabym żebyście oceniły jak wygląda wizualnie Macie moze jakies pomysły na podobne torty? Pozdrawiam gorąco Zuzia
|
|
|
|
|
#120 |
|
调解人
|
Dot.: Tort autko dla 5latka - oceńcie wizual ;)
Wow! Świetny! Tylko powiedz jak się go kroiło? Troszkę trudniej niż zwyczajny tort pewnie?
Ale wygląda rewelacyjnie. Syn zapewne zachwycony?
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

Mam nadzieję, że znajdę w tygodniu czas na upichcenie tortu a nie zwykłego placka, ale pochwalę się Wam, co mi wyszło i wlepię fotkę 

dziś znalażłam taki przepis, na zdjęciu wygląda pysznie i pewnie go kiedys zrobię.