|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: AKWARIUM - początki !!
dla jednego bojownika wystarczy akwarium np. w ksztalcie kuli o poj. 2l.
|
|
|
|
#92 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I dlatego jestem przeciwniczką trzymania rybek w kulia ja tam bym na serio chciała piknego japońca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak one śliczbie wyglądają tylko pomarzyća ty załączam zdjątko japońca P.S porwałam je z innego forym o akwariach
Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:54 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#93 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam bojownika i trzymam go własnie w takim akwarium i zyje tak sobie juz ponad dwa latka, rosnie jak na drozdzach i ma sie dobrze. Zresztą akurat bojowniki sa takimi rybkami ze mozna je trzymac w mniejszych akwarich (w sklepach trzymane sa w malenkich kubeczkach) i im w zupelnosci wystarcza to do rozwoju.
|
|
|
|
#94 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#95 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Konto usunięte
|
Ivon.a
A co to za roślinka Bo mam je w akwa a nie wiem jak się zwie ![]() Cytat:
Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:55 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#98 | |
|
Raczkowanie
|
Za osiem dni kupuję 8 dni kupuję RYBKI !!.
![]() Co ja napiałam ! Cytat:
Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:56 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Moze i macie racje z to wielkoscia akwarium dla bojownika, ja akurat trzymam w mniejszym gdyz tak dostalam w prezencie a do tego duzego akwarium o ktrorym pisalam wczesniej nie moge go wpuscic gdyz mogłby tam nie przezyc wiec narazie pozostanie tak jak jest.
ankabe dzis wieczorem wkleje zdjecie calego akwarium tak jak prosilas. |
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za pomoc Anetkas
Mirynka - chciałabym zobaczyć Twojego bojownika
|
|
|
|
#102 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak tylko zrobie zdjecie to wkleje
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie zobaczę je dopiero jutro, bo za godz. kończę pracę - a w domku nie mam netu. Pozdro
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
W moim akwarium pojawily się pierwsze glony
- nitki na liściach i lodygach żabienicy. Może powinnam wpuścić glonojada. Akwarium dojrzewa od 10 dni.
|
|
|
|
#105 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
juz nie jest w kuli Cytat:
Cała wode wymieniamy srednio co pol roku ale nie z tego powodu ze woda jest az tak brudna tylko czesto zmieniamy wystroj i przy okazji wymieniamy wode.wlasnie niedlugo planujemy zmiany,wiec napewno wkleimy fotki, z utrzymaniem go nie mamy problemow, jest lepiej niz z mniejszym akwarium, chcielibysmy miec nawet jeszcze raz takie ale narazie musimy zadowolic sie takim. Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:58 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oto strona: http://www.akwarium.neostrada.pl/zycia.htm |
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mirynka - dzięki za fotki ![]() Może głupie jest to pytanie, ale chciałabym wiedzieć, czy glonojad może przebywać w jednym akwarium z bojownikiem? Czy bojownik nie będzie go zaczepiać??? Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:59 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Ja do mojego akwarium wpuściłam wczoraj dwa otoski. Do tej pory był tam tylko bojownik, który jak widział swoje odbicie w szycie to od razu przybierał pozę do walki. Otoskami bardzo się interesuje, ale podpływając do nich nie wygląda na takiego, coby miał złe zamiary. One co prawda uciekją w te pędy, a on zaczyna zachowywać się jak one - pływa przy dnie
.
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje gupiczki zyją srednio 2 lata (samiczki troszke krócej bo są ekspolatowane czestymi porodami i przez to bardziej podatne na choroby). Myslę ze w Twoim przypadku winna może byc ta nieszczesna kula . Ja akurat (jak i wielu akwarystów) jestem całkowitą przeciwniczką kul (zreszta są jakies projekty zeby zakazac sprzedaży tego typu "akwarium" przez sklepy zoologiczne) - niestety rybki pływajac ciągle w kółko tracą orientację, słabna, w efekcie pojawiaja sie rozne zaburzenia i choroby. Moim zdaniem lepsze malutkie akwarium prostokątne niż najwieksza kula. A jaką masz temperaturę w zbiorniczku, jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilosci, no i czym je karmisz? Ważne jest tez jak duża jest ta kula i ile masz w niej rybek - w sumie? ![]() Pozdrawiam Kasia (zapalona akwarystka) - wklejam zdjecie mojego zbiorniczka 112 l
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serducho taka mleczna woda oznacza ze jest po prostu niedojrzała - w dojrzałej akwariowej wodzie zyją bakterie nitryfikacyjne, korzystne dla równowagi biologicznej akwarium (dlatego nie wolno nigdy całkowicie wymnieniac wody ani płukac bardzo dokładnie filtra bo zabija się te korzystne bakterie). Zmętnienie powinno wkrótce zniknąc jak tylko warunki sie ustablilzują, tylko absolutnie nie czysc w tym czasie filtra ani nie podmieniaj wody ! Chemiczne uzdatniacze nie są najlepszym rozwiazaniem - akwarium samo sie ustablilizuje tylko daj mu trochę czasu. Akwarystyka to cudne hobby, ale wymaga troche cierpliwosci. Powodzenia
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe, ja tez tam jestem i to od dawna
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno jest to niezwykle wyczerpujące dla ryb - takie pływanie w kółko. A rybek w kuli miałam 7 - taraz tylko 4 - same gupiki.Kasiulka, czy mogłabyś napisać, czym karmić bojownika? I czy może on przebywać w jednym akwarium z glonojadem? |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Cypress, ja co prawda nigdy bojka nie miałam (za to miałam inne ryby labiryntowe - gurami) ) ale wydaje mi sie ze dieta bojowników jest raczej zbliżona do innych rybek - ważne zeby była urozmaicona - wiec nie tylko suchy pokarm (a i suchy powinien byc różnorodny, ja mam ok. 7 rodzajów -w płatkach, granulkach, tabletkach, proszku), ale np. mrożony (najlepiej wodzień, dafnia, larwy komara). Jesli karmisz żywym to absolutnie nie polecam ochotki ani rurecznika (to najpopularniejsze żywe pokarmy) bo sa cieżkostrawne i na dłuższa mete szkodzą rybkom. Ja moim rybciom podaje od czasu do czasu ugotowane żółtko jajka lub odrobinke zielonego groszku (ugotowany i zmielony) - rybki zabijają sie za tym
![]() Co do pytania o glonojada to mysle ze nie powinni sobie wchodzic w drogę - zależy jeszcze jaki to glonojad bo jest ich mnostwo. Jesli otosek to na pewno wszystko bedzie ok - tylko pamietaj ze glonojady powinny miec w akwarium korzeń, a otoski dodatkowo są bardzo wrażliwe na złą jakosc wody (niestety sama kiedys z tego powodu wykonczyłam jednego - człowiek uczy sie na błędach, najczesciej własnych )
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi na moje wątpliwości
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Ja rok temu zakupiłam akwarium,moja kolezanka również.Przeżyłyśmy prawdziwa fascynację,czytałyśmy mnóstwo książek,poradników i czasopism.W tej chwili musze przyznac że dzięki temu wiem sporo o gatunkach ryb,akwarium,itd.Napewno musisz sprawdzić w jakiej temp.dane gatunki ryb moga żyć i zakupić grzałke oraz filtr-takie bąbelki które daja rybom tlen.Grzałki i filtru nie potrzebuję bojownik i welon(rodzaj złotej rybki,piękny)to ryby zimnowodne i jako jedyne moga żyć w ''kuli''
I bardzo wazne żeby pokarm nie był monotonny i nie wsypuj zbyt dużo bo moga się przejeść a nawetr umrzeć a resztki spadaja na dno i skwaszaja wode.Nawet raz w tygodniu można nie wsypywac im jedzenia(tak słyszałam) |
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dziewczyny, jezeli zależy Wam na dobrym samopoczuciu i długim życiu waszych rybek nie kupujcie kuli !. Pisałam juz o tym wczesnie ale powtórzę - rybki w kuli nie czują się dobrze, pływając w kółko tracą orientację, przeciez w naturze ryb nie jest pływanie w kółko ale raczej w linii prostej - tak wiec kule są nienaturalnym srodowiskiem dla rybek, dodatkowo cieżko w nich zainstalowac filtr (a powinien byc nawet w przypadku ww. wymienionych rybek, bez filtra rybka pływa przecież we własnych odchodach ). A bojownik jest rybką ciepłolubną - potrzebuje temp. ok. 25 stopni wiec grzałka jest potrzebna. Dodatkowo bojowniki powinny miec akwarium z pokrywą, gdyz oddychją powietrzem atomsferycznym - pobierając zimne powietrze w akwariach bez pokrywy może dojsc u nich do przeziębienia labiryntu (narządu oddechowego) co najczęściej konczy sie smiercią rybki.Tak wiec kula ma naprawde same minusy, pomijam taki drobizg ze obraz rybki jest przez te okrągłe scianki zniekształcony, zrozumie to ten kto kiedykolwiek w życiu miał normalne prostokątne akwarium. a to informacja którą jakis czas temu podała PAP: "W Rzymie zakazano używania akwariów w kształcie kuli, które obrońcy praw zwierząt uważają za szczególnie okrutne dla rybek.. "Il Messaggero" wyjaśnia, że w szklanych kulach rybki ślepną. Ale we władzach miasta nikt nie potrafił wyjaśnić, czy właśnie dlatego wprowadzono zakaz stosowania takich akwariów. Natomiast według wielu ekspertów akwarystyki w szklanych kulach rybki mają za mało tlenu." |
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
U mnie są dwa akwaria jedno 450 l i 60 l. Moj maz to zapaleniec na tym puncie, a ja tylko lubie sobie popatrzec
Jesli chodzi o metna wode i nic nie pomaga, to mozna wtedy do filtra wlozyc na 2-3 dni węgiel(oczywiscie z akwarystycznego), nie wiem czy do kazdego filtra, bo ja mam taki zewnetrzny. Wegiel wyczysci wode ze wszystkiego, niestety z tego co pozyteczne tez, dlatego wklada go sie na krotko. Jesli chodzi o glony i śmieci, to faktycznie glonojady i krewetki sa niezastąpione. Glony rozwijaja sie wtedy, gdy na akwarium pada sloneczne swiatlo, lub gdy oswietlenie jest kiepskiej jakosci. To chyba tyle z tego co przyuwazylam u mnie w domku.a i jeszcze Kasiulka pisala o otoskach sa to malutkie glonojady ale najbardziej pracowite, wiec szybko potrafią wyczyscic akwarium ![]() i jeszcze link z odpowiedziami na mnustwo pytan http://www.discus.org.pl/forumsm/index.php Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 21:00 Powód: post pod postem |
|
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Jesli chodzi o otoski, to własnie kupiłam dwa do oczyszczenia mojego akwarium, ale przeczytałam, że one nie zjadają glonów nitkowatych. Naprawdę nie zjadają? A może jednak?
Swoją drogą, to są starsznie szybkie rybki - małe torpedy! ![]() Cytat:
Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 21:01 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, za to bardzo smakują im zielenice z szyb. Do neutralizacji glonów nitkowatych najlepsze będą akwariowe żarłoki - kosiarki (ale trzeba miec raczej duże akwarium, przynajmniej 100 l, bo rosną błyskawicznie) albo krewetki amano - znani glonożercy
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
napewno zjedzą glony nitkowate krewetki amano.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.

I dlatego jestem przeciwniczką trzymania rybek w kuli
Bo mam je w akwa a nie wiem jak się zwie

W ostatnich 3 tygodniach padły mi 3 rybki - z tego co zauważyłam to były to samce. Czy możecie mi podpowiedzieć, co mogłoby być tego przyczyną? Nie wydaje mi się, że było to jakieś zaniedbanie z mojej strony - akwarium jest czyste, jest pompka, rybki są regularnie karmione (ale nie przekarmiane). Nie wiecie, ile średnio żyje taki gupik?