![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: AKWARIUM - początki !!
dla jednego bojownika wystarczy akwarium np. w ksztalcie kuli o poj. 2l.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a ja tam bym na serio chciała piknego japońca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak one śliczbie wyglądają ![]() a ty załączam zdjątko japońca ![]() P.S porwałam je z innego forym o akwariach ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 19:54 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam bojownika i trzymam go własnie w takim akwarium i zyje tak sobie juz ponad dwa latka, rosnie jak na drozdzach i ma sie dobrze. Zresztą akurat bojowniki sa takimi rybkami ze mozna je trzymac w mniejszych akwarich (w sklepach trzymane sa w malenkich kubeczkach) i im w zupelnosci wystarcza to do rozwoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#95 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Ivon.a
A co to za roślinka ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 19:55 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Za osiem dni kupuję 8 dni kupuję RYBKI !!.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co ja napiałam ! ![]() Cytat:
Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 19:56 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Moze i macie racje z to wielkoscia akwarium dla bojownika, ja akurat trzymam w mniejszym gdyz tak dostalam w prezencie a do tego duzego akwarium o ktrorym pisalam wczesniej nie moge go wpuscic gdyz mogłby tam nie przezyc wiec narazie pozostanie tak jak jest.
ankabe dzis wieczorem wkleje zdjecie calego akwarium tak jak prosilas. |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dzięki za pomoc Anetkas
![]() ![]() Mirynka - chciałabym zobaczyć Twojego bojownika ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak tylko zrobie zdjecie to wkleje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
W moim akwarium pojawily się pierwsze glony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cała wode wymieniamy srednio co pol roku ale nie z tego powodu ze woda jest az tak brudna tylko czesto zmieniamy wystroj i przy okazji wymieniamy wode.wlasnie niedlugo planujemy zmiany,wiec napewno wkleimy fotki, z utrzymaniem go nie mamy problemow, jest lepiej niz z mniejszym akwarium, chcielibysmy miec nawet jeszcze raz takie ale narazie musimy zadowolic sie takim. Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 19:58 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oto strona: http://www.akwarium.neostrada.pl/zycia.htm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Mirynka - dzięki za fotki ![]() Może głupie jest to pytanie, ale chciałabym wiedzieć, czy glonojad może przebywać w jednym akwarium z bojownikiem? Czy bojownik nie będzie go zaczepiać??? Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 19:59 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Ja do mojego akwarium wpuściłam wczoraj dwa otoski. Do tej pory był tam tylko bojownik, który jak widział swoje odbicie w szycie to od razu przybierał pozę do walki. Otoskami bardzo się interesuje, ale podpływając do nich nie wygląda na takiego, coby miał złe zamiary. One co prawda uciekją w te pędy, a on zaczyna zachowywać się jak one - pływa przy dnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje gupiczki zyją srednio 2 lata (samiczki troszke krócej bo są ekspolatowane czestymi porodami i przez to bardziej podatne na choroby). Myslę ze w Twoim przypadku winna może byc ta nieszczesna kula ![]() ![]() Pozdrawiam Kasia (zapalona akwarystka) - wklejam zdjecie mojego zbiorniczka 112 l ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serducho taka mleczna woda oznacza ze jest po prostu niedojrzała - w dojrzałej akwariowej wodzie zyją bakterie nitryfikacyjne, korzystne dla równowagi biologicznej akwarium (dlatego nie wolno nigdy całkowicie wymnieniac wody ani płukac bardzo dokładnie filtra bo zabija się te korzystne bakterie). Zmętnienie powinno wkrótce zniknąc jak tylko warunki sie ustablilzują, tylko absolutnie nie czysc w tym czasie filtra ani nie podmieniaj wody ! Chemiczne uzdatniacze nie są najlepszym rozwiazaniem - akwarium samo sie ustablilizuje tylko daj mu trochę czasu. Akwarystyka to cudne hobby, ale wymaga troche cierpliwosci. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe, ja tez tam jestem i to od dawna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Kasiulka, czy mogłabyś napisać, czym karmić bojownika? I czy może on przebywać w jednym akwarium z glonojadem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Cypress, ja co prawda nigdy bojka nie miałam (za to miałam inne ryby labiryntowe - gurami) ) ale wydaje mi sie ze dieta bojowników jest raczej zbliżona do innych rybek - ważne zeby była urozmaicona - wiec nie tylko suchy pokarm (a i suchy powinien byc różnorodny, ja mam ok. 7 rodzajów -w płatkach, granulkach, tabletkach, proszku), ale np. mrożony (najlepiej wodzień, dafnia, larwy komara). Jesli karmisz żywym to absolutnie nie polecam ochotki ani rurecznika (to najpopularniejsze żywe pokarmy) bo sa cieżkostrawne i na dłuższa mete szkodzą rybkom. Ja moim rybciom podaje od czasu do czasu ugotowane żółtko jajka lub odrobinke zielonego groszku (ugotowany i zmielony) - rybki zabijają sie za tym
![]() Co do pytania o glonojada to mysle ze nie powinni sobie wchodzic w drogę - zależy jeszcze jaki to glonojad bo jest ich mnostwo. Jesli otosek to na pewno wszystko bedzie ok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dzięki za wszystkie odpowiedzi na moje wątpliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Ja rok temu zakupiłam akwarium,moja kolezanka również.Przeżyłyśmy prawdziwa fascynację,czytałyśmy mnóstwo książek,poradników i czasopism.W tej chwili musze przyznac że dzięki temu wiem sporo o gatunkach ryb,akwarium,itd.Napewno musisz sprawdzić w jakiej temp.dane gatunki ryb moga żyć i zakupić grzałke oraz filtr-takie bąbelki które daja rybom tlen.Grzałki i filtru nie potrzebuję bojownik i welon(rodzaj złotej rybki,piękny)to ryby zimnowodne i jako jedyne moga żyć w ''kuli''
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak wiec kula ma naprawde same minusy, pomijam taki drobizg ze obraz rybki jest przez te okrągłe scianki zniekształcony, zrozumie to ten kto kiedykolwiek w życiu miał normalne prostokątne akwarium. a to informacja którą jakis czas temu podała PAP: "W Rzymie zakazano używania akwariów w kształcie kuli, które obrońcy praw zwierząt uważają za szczególnie okrutne dla rybek.. "Il Messaggero" wyjaśnia, że w szklanych kulach rybki ślepną. Ale we władzach miasta nikt nie potrafił wyjaśnić, czy właśnie dlatego wprowadzono zakaz stosowania takich akwariów. Natomiast według wielu ekspertów akwarystyki w szklanych kulach rybki mają za mało tlenu." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
U mnie są dwa akwaria jedno 450 l i 60 l. Moj maz to zapaleniec na tym puncie, a ja tylko lubie sobie popatrzec
![]() a i jeszcze Kasiulka pisala o otoskach sa to malutkie glonojady ale najbardziej pracowite, wiec szybko potrafią wyczyscic akwarium ![]() i jeszcze link z odpowiedziami na mnustwo pytan http://www.discus.org.pl/forumsm/index.php Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:00 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Jesli chodzi o otoski, to własnie kupiłam dwa do oczyszczenia mojego akwarium, ale przeczytałam, że one nie zjadają glonów nitkowatych. Naprawdę nie zjadają? A może jednak?
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 20:01 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
napewno zjedzą glony nitkowate krewetki amano.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.