AKWARIUM - część I - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-11-17, 11:47   #91
mirynka
Wtajemniczenie

Dot.: AKWARIUM - początki !!

dla jednego bojownika wystarczy akwarium np. w ksztalcie kuli o poj. 2l.
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-17, 12:14   #92
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mirynka
Ale wtedy czuł by się niezręcznie jak w więzieniu I dlatego jestem przeciwniczką trzymania rybek w kuli

a ja tam bym na serio chciała piknego japońca
Jak one śliczbie wyglądają tylko pomarzyć

a ty załączam zdjątko japońca

P.S porwałam je z innego forym o akwariach

Edytowane przez Laura2112
Czas edycji: 2006-06-17 o 19:54 Powód: post pod postem
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-17, 12:31   #93
mirynka
Wtajemniczenie

Ja mam bojownika i trzymam go własnie w takim akwarium i zyje tak sobie juz ponad dwa latka, rosnie jak na drozdzach i ma sie dobrze. Zresztą akurat bojowniki sa takimi rybkami ze mozna je trzymac w mniejszych akwarich (w sklepach trzymane sa w malenkich kubeczkach) i im w zupelnosci wystarcza to do rozwoju.
Stary 2005-11-17, 12:31   #94
cypressangel
Zakorzenienie

Arrow Dot.: AKWARIUM - początki !!

Cytat:
Napisane przez mirynka
No bez przesady - widziałam w slepie zoologicznym, że trzymają bojowniki w plastikowych kubeczkach wielkości szklanki, ale jeśli kiedyś bym się zdecydowała na taką rybkę to na pewno nie trzymałabym jej w 2 litrowej 'kuleczce'. Ale dzięki za odpowiedź

Cytat:
Napisane przez nika135
a ty załączam zdjątko japońca
super są te rybki
cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-17, 12:36   #95
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cypressangel
No bez przesady - widziałam w slepie zoologicznym, że trzymają bojowniki w plastikowych kubeczkach wielkości szklanki, ale jeśli kiedyś bym się zdecydowała na taką rybkę to na pewno nie trzymałabym jej w 2 litrowej 'kuleczce'. Ale dzięki za odpowiedź
A co do tych kubeczków to trzymaja je obok siebie i żeby miały długie i ładne płetwy
Cytat:
super są te rybki
Stary 2005-11-17, 12:43   #96
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135
A co do tych kubeczków to trzymaja je obok siebie i żeby miały długie i ładne płetwy

serio z tymi kubeczkami i płetwami??? właśnie zauważyłam, że te kubeczki stoją - brzydko mówiąc - w "jednej wielkiej kupie", ale pomyślałam, że to z braku miejsca a nie jakichś innych powodów
Stary 2005-11-17, 12:47   #97
201704240951
Konto usunięte

Ivon.a
A co to za roślinka Bo mam je w akwa a nie wiem jak się zwie

Cytat:
serio z tymi kubeczkami i płetwami??? właśnie zauważyłam, że te kubeczki stoją - brzydko mówiąc - w "jednej wielkiej kupie", ale pomyślałam, że to z braku miejsca a nie jakichś innych powodów
Serio

Czas edycji: 2006-06-17 o 19:55 Powód: post pod postem

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-17, 12:55   #98
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas
Za osiem dni kupuję 8 dni kupuję RYBKI !!.

Co ja napiałam ! Już zwariowałam całkowicie!

Cytat:
Mam do Was dziewczyny pytanie: otóż od maja tego roku jestem szczęśliwą posiadaczką akwarium kuli i 7 gupików (a teraz to już właściwie 4 W ostatnich 3 tygodniach padły mi 3 rybki - z tego co zauważyłam to były to samce. Czy możecie mi podpowiedzieć, co mogłoby być tego przyczyną? Nie wydaje mi się, że było to jakieś zaniedbanie z mojej strony - akwarium jest czyste, jest pompka, rybki są regularnie karmione (ale nie przekarmiane). Nie wiecie, ile średnio żyje taki gupik?
Nie wiem jak długo żyją gupiki, ale są to rybki mało wymagające, łatwo się rozmnażają. Tem. wody 20-30 stopni, pH 7-8,5, twardość 20-30. Możę coś znajdę w necie, to napiszę.

Czas edycji: 2006-06-17 o 19:56 Powód: post pod postem
anetkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-17, 13:02   #99
mirynka
Wtajemniczenie

Moze i macie racje z to wielkoscia akwarium dla bojownika, ja akurat trzymam w mniejszym gdyz tak dostalam w prezencie a do tego duzego akwarium o ktrorym pisalam wczesniej nie moge go wpuscic gdyz mogłby tam nie przezyc wiec narazie pozostanie tak jak jest.

ankabe dzis wieczorem wkleje zdjecie calego akwarium tak jak prosilas.
Stary 2005-11-17, 13:05   #100
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

coś o gupikach:

http://www.akwa.aip.pl/gupik.html
http://rybkisa.republika.pl/gupik.htm
Stary 2005-11-17, 13:35   #101
cypressangel
Zakorzenienie

Dzięki za pomoc Anetkas Właśnie czytam info w podanych przez Ciebie linkach

Mirynka - chciałabym zobaczyć Twojego bojownika
Stary 2005-11-17, 13:53   #102
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:

jak tylko zrobie zdjecie to wkleje
Stary 2005-11-17, 14:00   #103
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mirynka

jak tylko zrobie zdjecie to wkleje
No to git Pewnie zobaczę je dopiero jutro, bo za godz. kończę pracę - a w domku nie mam netu. Pozdro
Stary 2005-11-17, 16:32   #104
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

W moim akwarium pojawily się pierwsze glony - nitki na liściach i lodygach żabienicy. Może powinnam wpuścić glonojada. Akwarium dojrzewa od 10 dni.
Stary 2005-11-17, 19:37   #105
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:

usunelam zdjecia naszego bojownika gdyz zmienil on miejsce zamieszkania juz nie jest w kuli

Cytat:
Napisane przez ankabe
faktycznie maluszszek tylko ze moj byl wielkosci moze takiego bojownika wlasnie!
ale tez mialam akwarium niecale 100 litrow a nie takiego kolosa!
tez zawsze lubilam patrzec jak tym zabkiem sie przyssa glonojad byl moim ulubiencem hehe
akwarium takich rozmiarow jak wasze musi super wygladac w pokoju... czy macie duze trudnosci z utrzymaniem go? czesto wymieniacie cala wode? wklej zdjecie calego akwarium!
Oto nasze akwarium w calej okazałosci.
Cała wode wymieniamy srednio co pol roku ale nie z tego powodu ze woda jest az tak brudna tylko czesto zmieniamy wystroj i przy okazji wymieniamy wode.wlasnie niedlugo planujemy zmiany,wiec napewno wkleimy fotki, z utrzymaniem go nie mamy problemow, jest lepiej niz z mniejszym akwarium, chcielibysmy miec nawet jeszcze raz takie ale narazie musimy zadowolic sie takim.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cale.jpg (111,4 KB, 243 załadowań)

Czas edycji: 2006-06-17 o 19:58 Powód: post pod postem
Stary 2005-11-17, 22:03   #106
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Mam do Was dziewczyny pytanie: otóż od maja tego roku jestem szczęśliwą posiadaczką akwarium kuli i 7 gupików (a teraz to już właściwie 4 W ostatnich 3 tygodniach padły mi 3 rybki - z tego co zauważyłam to były to samce. Czy możecie mi podpowiedzieć, co mogłoby być tego przyczyną? Nie wydaje mi się, że było to jakieś zaniedbanie z mojej strony - akwarium jest czyste, jest pompka, rybki są regularnie karmione (ale nie przekarmiane). Nie wiecie, ile średnio żyje taki gupik?
Znalazlam. Gupiki żyją od 1 do 2 lat.
Oto strona:
http://www.akwarium.neostrada.pl/zycia.htm
Stary 2005-11-18, 07:43   #107
cypressangel
Zakorzenienie

Arrow

Cytat:
Napisane przez anetkas
Znalazlam. Gupiki żyją od 1 do 2 lat.
Oto strona:
http://www.akwarium.neostrada.pl/zycia.htm
Dzięki

Mirynka - dzięki za fotki

Może głupie jest to pytanie, ale chciałabym wiedzieć, czy glonojad może przebywać w jednym akwarium z bojownikiem? Czy bojownik nie będzie go zaczepiać???

Czas edycji: 2006-06-17 o 19:59 Powód: post pod postem
Stary 2005-11-18, 08:41   #108
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Ja do mojego akwarium wpuściłam wczoraj dwa otoski. Do tej pory był tam tylko bojownik, który jak widział swoje odbicie w szycie to od razu przybierał pozę do walki. Otoskami bardzo się interesuje, ale podpływając do nich nie wygląda na takiego, coby miał złe zamiary. One co prawda uciekją w te pędy, a on zaczyna zachowywać się jak one - pływa przy dnie .
Stary 2005-11-18, 09:39   #109
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:

Moje gupiczki zyją srednio 2 lata (samiczki troszke krócej bo są ekspolatowane czestymi porodami i przez to bardziej podatne na choroby). Myslę ze w Twoim przypadku winna może byc ta nieszczesna kula . Ja akurat (jak i wielu akwarystów) jestem całkowitą przeciwniczką kul (zreszta są jakies projekty zeby zakazac sprzedaży tego typu "akwarium" przez sklepy zoologiczne) - niestety rybki pływajac ciągle w kółko tracą orientację, słabna, w efekcie pojawiaja sie rozne zaburzenia i choroby. Moim zdaniem lepsze malutkie akwarium prostokątne niż najwieksza kula. A jaką masz temperaturę w zbiorniczku, jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilosci, no i czym je karmisz? Ważne jest tez jak duża jest ta kula i ile masz w niej rybek - w sumie?
Pozdrawiam
Kasia (zapalona akwarystka) - wklejam zdjecie mojego zbiorniczka 112 l
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ogolny_451.jpg (82,2 KB, 236 załadowań)

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-18, 09:48   #110
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez serducho
Ale fajnie,ze znalazlam cos o akwariach!!!! My mamy takie 60 litrow,od 2 miesiecy-i juz nerwowo z tym nie wytrzymuje!Najpierw mialam na dnie kamyczki takie drobne,roslinki,i neonki i gupiki.A do tego plage!!! slimakow!Byly ich dziesiatki!Wywalilam wiec te kamyki,i kupilam piasek do akwariow-nie byl to najlepszy pomysl ;-(.Pomimo wielokrotnego mycia tego piasku przed daniem go do akwarium,woda w akwarium jest metna,taka jakas jak za mgla!Slimakow juz nie ma,ale ta woda jest okropna!Jak to zrobic,zeby woda byla "przezroczysta"?Dodam do tego,ze dodalam juz rozne dodatki,ale to nic nie dalo!Juz mi sie normalnie odechcialo tego akwarium!Zamiast przyjemnosci z obserwowania ryb,mam tylko robote!Moze ktos moze mi cos poradzic?

Serducho taka mleczna woda oznacza ze jest po prostu niedojrzała - w dojrzałej akwariowej wodzie zyją bakterie nitryfikacyjne, korzystne dla równowagi biologicznej akwarium (dlatego nie wolno nigdy całkowicie wymnieniac wody ani płukac bardzo dokładnie filtra bo zabija się te korzystne bakterie). Zmętnienie powinno wkrótce zniknąc jak tylko warunki sie ustablilzują, tylko absolutnie nie czysc w tym czasie filtra ani nie podmieniaj wody ! Chemiczne uzdatniacze nie są najlepszym rozwiazaniem - akwarium samo sie ustablilizuje tylko daj mu trochę czasu. Akwarystyka to cudne hobby, ale wymaga troche cierpliwosci. Powodzenia

Oliwka
Stary 2005-11-18, 09:54   #111
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135
dołamczam się
i też pytaj pytaj

Ja już mam swoje w domciu ok 5 lat i 100l

polecam :www.akwarystyka.com.pl
P.S też jestem tam zalogowana

hehe, ja tez tam jestem i to od dawna

Oliwka
Stary 2005-11-18, 10:22   #112
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Moje gupiczki zyją srednio 2 lata (samiczki troszke krócej bo są ekspolatowane czestymi porodami i przez to bardziej podatne na choroby). Myslę ze w Twoim przypadku winna może byc ta nieszczesna kula . Ja akurat (jak i wielu akwarystów) jestem całkowitą przeciwniczką kul (zreszta są jakies projekty zeby zakazac sprzedaży tego typu "akwarium" przez sklepy zoologiczne) - niestety rybki pływajac ciągle w kółko tracą orientację, słabna, w efekcie pojawiaja sie rozne zaburzenia i choroby. Moim zdaniem lepsze malutkie akwarium prostokątne niż najwieksza kula. A jaką masz temperaturę w zbiorniczku, jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilosci, no i czym je karmisz? Ważne jest tez jak duża jest ta kula i ile masz w niej rybek - w sumie?
Pozdrawiam
Mój TŻ rozmawiał wczoraj z Panem, który orientuje się w sprawach akwarystycznych i ten właśnie Pan orzekł iż rzeczywiście rybki mogły paść od kuli Podobno jest to niezwykle wyczerpujące dla ryb - takie pływanie w kółko. A rybek w kuli miałam 7 - taraz tylko 4 - same gupiki.
Kasiulka, czy mogłabyś napisać, czym karmić bojownika? I czy może on przebywać w jednym akwarium z glonojadem?
Stary 2005-11-18, 10:35   #113
kasiulka
Zakorzenienie

Cypress, ja co prawda nigdy bojka nie miałam (za to miałam inne ryby labiryntowe - gurami) ) ale wydaje mi sie ze dieta bojowników jest raczej zbliżona do innych rybek - ważne zeby była urozmaicona - wiec nie tylko suchy pokarm (a i suchy powinien byc różnorodny, ja mam ok. 7 rodzajów -w płatkach, granulkach, tabletkach, proszku), ale np. mrożony (najlepiej wodzień, dafnia, larwy komara). Jesli karmisz żywym to absolutnie nie polecam ochotki ani rurecznika (to najpopularniejsze żywe pokarmy) bo sa cieżkostrawne i na dłuższa mete szkodzą rybkom. Ja moim rybciom podaje od czasu do czasu ugotowane żółtko jajka lub odrobinke zielonego groszku (ugotowany i zmielony) - rybki zabijają sie za tym
Co do pytania o glonojada to mysle ze nie powinni sobie wchodzic w drogę - zależy jeszcze jaki to glonojad bo jest ich mnostwo. Jesli otosek to na pewno wszystko bedzie ok - tylko pamietaj ze glonojady powinny miec w akwarium korzeń, a otoski dodatkowo są bardzo wrażliwe na złą jakosc wody (niestety sama kiedys z tego powodu wykonczyłam jednego - człowiek uczy sie na błędach, najczesciej własnych )

Oliwka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-18, 10:45   #114
cypressangel
Zakorzenienie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi na moje wątpliwości
Stary 2005-11-18, 10:55   #115
fajna laseczka
Raczkowanie

GG do fajna laseczka

Ja rok temu zakupiłam akwarium,moja kolezanka również.Przeżyłyśmy prawdziwa fascynację,czytałyśmy mnóstwo książek,poradników i czasopism.W tej chwili musze przyznac że dzięki temu wiem sporo o gatunkach ryb,akwarium,itd.Napewno musisz sprawdzić w jakiej temp.dane gatunki ryb moga żyć i zakupić grzałke oraz filtr-takie bąbelki które daja rybom tlen.Grzałki i filtru nie potrzebuję bojownik i welon(rodzaj złotej rybki,piękny)to ryby zimnowodne i jako jedyne moga żyć w ''kuli'' I bardzo wazne żeby pokarm nie był monotonny i nie wsypuj zbyt dużo bo moga się przejeść a nawetr umrzeć a resztki spadaja na dno i skwaszaja wode.Nawet raz w tygodniu można nie wsypywac im jedzenia(tak słyszałam) Powodzenia!
fajna laseczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-18, 11:23   #116
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fajna laseczka
Grzałki i filtru nie potrzebuję bojownik i welon(rodzaj złotej rybki,piękny)to ryby zimnowodne i jako jedyne moga żyć w ''kuli''
Mogą zyc w kuli, ale to nie znaczy ze czują sie w niej dobrze . Dziewczyny, jezeli zależy Wam na dobrym samopoczuciu i długim życiu waszych rybek nie kupujcie kuli !. Pisałam juz o tym wczesnie ale powtórzę - rybki w kuli nie czują się dobrze, pływając w kółko tracą orientację, przeciez w naturze ryb nie jest pływanie w kółko ale raczej w linii prostej - tak wiec kule są nienaturalnym srodowiskiem dla rybek, dodatkowo cieżko w nich zainstalowac filtr (a powinien byc nawet w przypadku ww. wymienionych rybek, bez filtra rybka pływa przecież we własnych odchodach ). A bojownik jest rybką ciepłolubną - potrzebuje temp. ok. 25 stopni wiec grzałka jest potrzebna. Dodatkowo bojowniki powinny miec akwarium z pokrywą, gdyz oddychją powietrzem atomsferycznym - pobierając zimne powietrze w akwariach bez pokrywy może dojsc u nich do przeziębienia labiryntu (narządu oddechowego) co najczęściej konczy sie smiercią rybki.
Tak wiec kula ma naprawde same minusy, pomijam taki drobizg ze obraz rybki jest przez te okrągłe scianki zniekształcony, zrozumie to ten kto kiedykolwiek w życiu miał normalne prostokątne akwarium.

a to informacja którą jakis czas temu podała PAP:

"W Rzymie zakazano używania akwariów w kształcie kuli, które obrońcy praw zwierząt uważają za szczególnie okrutne dla rybek..
"Il Messaggero" wyjaśnia, że w szklanych kulach rybki ślepną. Ale we władzach miasta nikt nie potrafił wyjaśnić, czy właśnie dlatego wprowadzono zakaz stosowania takich akwariów. Natomiast według wielu ekspertów akwarystyki w szklanych kulach rybki mają za mało tlenu."

Oliwka
Stary 2005-11-18, 11:51   #117
agu.s
Zadomowienie

U mnie są dwa akwaria jedno 450 l i 60 l. Moj maz to zapaleniec na tym puncie, a ja tylko lubie sobie popatrzec Jesli chodzi o metna wode i nic nie pomaga, to mozna wtedy do filtra wlozyc na 2-3 dni węgiel(oczywiscie z akwarystycznego), nie wiem czy do kazdego filtra, bo ja mam taki zewnetrzny. Wegiel wyczysci wode ze wszystkiego, niestety z tego co pozyteczne tez, dlatego wklada go sie na krotko. Jesli chodzi o glony i śmieci, to faktycznie glonojady i krewetki sa niezastąpione. Glony rozwijaja sie wtedy, gdy na akwarium pada sloneczne swiatlo, lub gdy oswietlenie jest kiepskiej jakosci. To chyba tyle z tego co przyuwazylam u mnie w domku.

a i jeszcze Kasiulka pisala o otoskach sa to malutkie glonojady ale najbardziej pracowite, wiec szybko potrafią wyczyscic akwarium

i jeszcze link z odpowiedziami na mnustwo pytan http://www.discus.org.pl/forumsm/index.php

Czas edycji: 2006-06-17 o 20:00 Powód: post pod postem
agu.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-18, 15:04   #118
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas
Jesli chodzi o otoski, to własnie kupiłam dwa do oczyszczenia mojego akwarium, ale przeczytałam, że one nie zjadają glonów nitkowatych. Naprawdę nie zjadają? A może jednak? Swoją drogą, to są starsznie szybkie rybki - małe torpedy!

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Pozdrawiam
Śliczne jest Twoje akwarium

Czas edycji: 2006-06-17 o 20:01 Powód: post pod postem
Stary 2005-11-18, 17:49   #119
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Jesli chodzi o otoski, to własnie kupiłam dwa do oczyszczenia mojego akwarium, ale przeczytałam, że one nie zjadają glonów nitkowatych. Naprawdę nie zjadają? A może jednak? Swoją drogą, to są starsznie szybkie rybki - małe torpedy!
moje otoski nie zjadają , za to bardzo smakują im zielenice z szyb. Do neutralizacji glonów nitkowatych najlepsze będą akwariowe żarłoki - kosiarki (ale trzeba miec raczej duże akwarium, przynajmniej 100 l, bo rosną błyskawicznie) albo krewetki amano - znani glonożercy

Oliwka
Stary 2005-11-18, 18:30   #120
agu.s
Zadomowienie

napewno zjedzą glony nitkowate krewetki amano.
agu.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości