6latek do pierwszej klasy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-09, 21:02   #91
ajah
wańka wstańka

Dot.: 6latek do pierwszej klasy

Cytat:
Napisane przez aniakondzia Pokaż wiadomość
Ajah dopytałam koleżanki która mieszka w Angli i owszem 4 letnie dzieci idą do szkoły ale to wygląda tak jak u nas przedszkole gdzie dzieci chodzą od 3 roku życia. I wcale w Angli nieuczą się pisać ani czytać od 4 roku życia. Tak jak w Polsce mają książeczki. A widząc jak 10 letniemu synowi wydmuchuje nos to stwierdzam, że mało umieją te brytyjskie dzieci.
Brak słów na argument : koleżanka powiedziała
Stary 2015-03-10, 09:38   #92
aniakondzia
Raczkowanie

[QUOTE=ajah;50584870]Brak słów na argument : koleżanka powiedziała [/QUOTE

A u mnie odwrotnie- brak słów na kłamstwo. Po co to kłamać, że dzieci 4 letnie uczą się pisać i czytać?
aniakondzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 10:52   #93
ajah
wańka wstańka

[QUOTE=aniakondzia;5058940 0]
Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Brak słów na argument : koleżanka powiedziała [/QUOTE

A u mnie odwrotnie- brak słów na kłamstwo. Po co to kłamać, że dzieci 4 letnie uczą się pisać i czytać?
Jakie klamstwo? O czym mówisz?

Weź się doinformuj https://www.google.co.uk/search?redi...&action=devloc

A konkretniej Guidance on the Development of Early writing

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2015-03-10 o 10:58
ajah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 13:22   #94
precious_81
Wtajemniczenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50563709]Ale czemu dziecko z upośledzeniem umysłowym miałoby naukę utrudniać?
Akurat dzieciaki z uu w klasach integracyjnych z reguły bardzo fajnie sobie pracują MOŻE być trudniej, gdy jest np. autystyk czy dziecko z Aspergerem - ale to nie znaczy, że będzie trudno. Tak naprawdę każde dziecko inne. Miałam w integracji dzieci z: upośledzeniem umysłowym, niep. ruchową, niedowidzeniem, niedosłuchem + zaburzenia emocji bardzo specyficzne, niep. ruchową znaczną (wózek) w korelacji z upośledzeniem umysłowym. I była to najfajniejsza klasa w szkole Choć zarazem najtrudniejsza, jeśli chodzi właśnie o różnorodność niepełnosprawności i np. dostosowanie dzieciakom materiału.

Jeśli zdarza się, że jest dziecko, które nie odnajduje się jeszcze w systemie klasowo-lekcyjnym (czyli normalne lekcje w klasie, w grupie uczniów) z reguły rodzic stara się o nauczanie indywidualne włączające - czyli dziecko ma samo lekcje z nauczycielem, ale plastykę, technikę, muzykę, wf, religię - razem z klasą (te przedmioty, które wymagają mniejszego wysiłku intelektualnego a jest więcej zabawy). Zdarza się też, że rodzic na siłę zapisze dziecko do klasy integracyjnej, jednakże dziecko kompletnie nie jest w stanie w takowej funkcjonować i rodzic przenosi do szkoły specjalnej.[/QUOTE]
W przedszkolu córki jest dziecko z problemami (nie wiem dokładnie jakie ma rozpoznanie), w grupie radzi sobie coraz lepiej, jest trochę zamknięty, ale dzieci zachęcają go do zabawy. Ma momenty kiedy np. szura krzesłem przez kilka minut albo stuka zabawką o zabawkę. W przedszkolu dzieciom to nie przeszkadza, wiedzą że tak się zdarza i nie zwracają na takie zachowania uwagi.
W szkole trzeba jednak się skupić na tym co mówi Pani, nie wiem czy takie zachowania nie utrudniłyby koncentracji.
Z drugiej strony w zwykłej szkole/ klasie też może znaleźć się dziecko nadpobudliwe, agresywne lub po prostu złośliwe i utrudniać życie w szkole innym. W klasach integracyjnych przynajmniej Panie wiedzą jak z takimi dziecmi postępować.
Córka już jest zapisana wiec odwrotu nie mam. Jestem przekonana o korzyściach klas integracyjnych, ale czasami nachodzą mnie wątpliwości jak to bęzie w rzeczywistości
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 17:12   #95
iizabelaa
Zakorzenienie

W szkole obok mnie jest klasa integracyjna i ma bardzo złą opinię. Jest 4 dzieci z problemami, niegrzeczne, chodzą po klasie, sa głosne itp, panie sobie nie radzą,
inne dzieci nie mogą się skupić, ta klasa jest dużo w tyle za klasa nieintegracyjną, rodzice piszą petycje do kuratorium żeby rozwiązało jakoś ten problem.

Dlatego ja jestem przerażona i liczę na to że zlikwidują tę klasę gdy moja pojdzie do szkoły, bo pewnie wszyscy beda chcieli zapisac dzieci do nieintegracyjnej i beda sila przydzielac do integracyjnej.

Młoda teraz chodzi do integracyjnego przedszkola, ale to zupelnie inna bajka, jest jedno dziecko z problemami, agresywne, bije inne itp, ale tam nie trzba się uczyc.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2015-03-10 o 17:13
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 17:44   #96
Hvid
Zakorzenienie

Ja mam odroczenie, poszło gładko, bez problemów. Spodziewałam się większych trudności a tu jak po maśle. Tyle, że polikwidowali wiele przyszkolnych oddziałów przedszkolnych więc będę musiała porozmawiać z panią dyrektor przedszkola, do którego młoda obecnie chodzi. Tak czy inaczej pójdzie do szkoły w wieku lat 7, w przyszłym roku.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 19:00   #97
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Ajah ma racje- dzieci w Uk od poczatku edukacji ucza sie czytac, pisac i liczyc. Czyli juz od 4-tego roku zycia.
I podzielam zdanie Ajah co do "histerii" polskich rodzicow. Problem nie lezy w tym ze 6-cio latki maja isc do szkoly, lecz w tym ze szkoly nie sa do tego przystosowane.
Mam porownanie wlasnie z systemem brytyjskim i przepasc jest ogromna.
Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 19:12   #98
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
ależ to nie kłamstwo

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
W przedszkolu córki jest dziecko z problemami (nie wiem dokładnie jakie ma rozpoznanie), w grupie radzi sobie coraz lepiej, jest trochę zamknięty, ale dzieci zachęcają go do zabawy. Ma momenty kiedy np. szura krzesłem przez kilka minut albo stuka zabawką o zabawkę. W przedszkolu dzieciom to nie przeszkadza, wiedzą że tak się zdarza i nie zwracają na takie zachowania uwagi.
W szkole trzeba jednak się skupić na tym co mówi Pani, nie wiem czy takie zachowania nie utrudniłyby koncentracji.
Z drugiej strony w zwykłej szkole/ klasie też może znaleźć się dziecko nadpobudliwe, agresywne lub po prostu złośliwe i utrudniać życie w szkole innym. W klasach integracyjnych przynajmniej Panie wiedzą jak z takimi dziecmi postępować.
Córka już jest zapisana wiec odwrotu nie mam. Jestem przekonana o korzyściach klas integracyjnych, ale czasami nachodzą mnie wątpliwości jak to bęzie w rzeczywistości

A to powiem ci, że miałam w swojej integracyjnej 5 dzieci, każde z innym problemem - najtrudniejsza mieszanka w szkole. A dzieciaki tak się potrafiły zgrać i jakoś tak... naturalnie podeszły do sprawy, że to nie przeszkadzało.
Tu fakt, ogromna rola nauczyciela specjalnego - miałam np. chłopca z zaburzeniami emocji, nie czytającego, nie piszącego (z powodu zaburzeń słuchu centralnego) - i np. sprawdziany on mi dyktował, ja zapisywałam. Wychodziliśmy pisać do biblioteki, by nie przeszkadzać innym. Aby chłopiec z niedowidzeniem nie podchodził ciągle do tablicy do tekstu - dostawał tekst czy zadania bardzo powiększoną czcionką. Dziecko, które nie nadążało za tokiem lekcji z powodu rożnych zaburzeń - przygotowywałam nieco inne zadania, osobne notatki by w razie czego mógł zajrzeć w domu do tego.

A teraz? mam dziecko z adhd - mimo naprawdę dobrej współpracy z rodzicami bywa różnie, bo jednak adhd nie kwalifikuje się od kilku lat do orzeczenia, a dziecko jest, jakie jest. Mam kilkoro innych dzieci, które w ogóle nie powinny trafić do 1 klasy (6latki), nie wiem, czy nawalił rodzic czy poradnia - ale dzieci te myślą tylko o śmianiu się, gadaniu na głos, wydawaniu róznych odgłosów dziwnych i zabawie. Totalnie dezorganizują pracę na lekcji - i kurcze, nawet nie mam jak mieć do nich pretensji, nie ich wina, że ktoś podjął złą decyzję, posyłając do szkoły.

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
W szkole obok mnie jest klasa integracyjna i ma bardzo złą opinię. Jest 4 dzieci z problemami, niegrzeczne, chodzą po klasie, sa głosne itp, panie sobie nie radzą,
inne dzieci nie mogą się skupić, ta klasa jest dużo w tyle za klasa nieintegracyjną, rodzice piszą petycje do kuratorium żeby rozwiązało jakoś ten problem.

Dlatego ja jestem przerażona i liczę na to że zlikwidują tę klasę gdy moja pojdzie do szkoły, bo pewnie wszyscy beda chcieli zapisac dzieci do nieintegracyjnej i beda sila przydzielac do integracyjnej.

Młoda teraz chodzi do integracyjnego przedszkola, ale to zupelnie inna bajka, jest jedno dziecko z problemami, agresywne, bije inne itp, ale tam nie trzba się uczyc.

Iza, jak wyżej, naprawdę klasa integracyjna nie musi być zła.
A klasa zwykła nie musi być super

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Ja mam odroczenie, poszło gładko, bez problemów. Spodziewałam się większych trudności a tu jak po maśle. Tyle, że polikwidowali wiele przyszkolnych oddziałów przedszkolnych więc będę musiała porozmawiać z panią dyrektor przedszkola, do którego młoda obecnie chodzi. Tak czy inaczej pójdzie do szkoły w wieku lat 7, w przyszłym roku.
super
czyli zapewne razem będziemy przeżywały pierwszoklasistki
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 19:18   #99
Hvid
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50597869]
super
czyli zapewne razem będziemy przeżywały pierwszoklasistki [/QUOTE]

Jakoś się mniej teraz stresuję. Bałam się przedszkola, ale jest super i mam nadzieję, że tak będzie w szkole. To znaczy tacy fajni ludzie. Tyle, że u mnie im bardziej się stresuję, tym pózniej więcej miłych niespodzianek, a jak się za bardzo wyluzuję , to coś wyskoczy, czego się zupełnie nie spodziewałam.
Stary 2015-03-11, 11:08   #100
gosik79
Zakorzenienie

Krótko, bo nie mam czasu, odnośnie klasy integracyjnej. Moja córka chodzi do integracji. Mają dziecko z zespołem Downa, Aspergerowca, dziecko z upośledzeniem ruchowym kończyn dolnych, chłopca opóźnionego ze względu na komplikacje okołoporodowe ale w miarę ogarniętego i kumatego.

Jestem bardzo zadowolona, że Maja jest w takiej klasie. Widzę tylko pozytywy, a ci chłopcy, którzy szaleją i przeszkadzają, to akurat są dzieci tzw. "normalne", tyle że rodzice średnio fajni.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 17:19   #101
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Krótko, bo nie mam czasu, odnośnie klasy integracyjnej. Moja córka chodzi do integracji. Mają dziecko z zespołem Downa, Aspergerowca, dziecko z upośledzeniem ruchowym kończyn dolnych, chłopca opóźnionego ze względu na komplikacje okołoporodowe ale w miarę ogarniętego i kumatego.

Jestem bardzo zadowolona, że Maja jest w takiej klasie. Widzę tylko pozytywy, a ci chłopcy, którzy szaleją i przeszkadzają, to akurat są dzieci tzw. "normalne", tyle że rodzice średnio fajni.
Ano właśnie, u koleżanki w klasie integracyjnej - mega problemy sprawia dziecko teoretycznie zdrowe (z adhd, czyli bez orzeczenia, czyli - takie dziecko może trafić do każdej klasy). Żadne z integracji nie sprawia.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-11, 22:08   #102
gosik79
Zakorzenienie

Oczywiście nie twierdzę, że tak jest zawsze, że te trochę "inne" dzieci są bez skazy. Chciałam tylko powiedzieć, że nie ma reguły czy integracja czy nie, w obu typach klas mogą się pojawić problemy z uczniami, tak jak mówi Szaja.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-12, 10:14   #103
aniakondzia
Raczkowanie

Cytat:
Cieszę się bardzo!
A ja czekam na tel od poradni. Bo jeszcze nawet nie mam ustalonej wizyty.
Długo czekałaś na wizytę w poradni od złożenia wniosku?

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

[QUOTE=szajajaba

super
czyli zapewne razem będziemy przeżywały pierwszoklasistki [/QUOTE]

Też odraczałaś? Jeśli tak to udało się bez problemu?
Stary 2015-03-12, 14:11   #104
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się bardzo!
No w państwowej poradni ostatnie spotkanie mam wyznaczone na 14 kwietnia . Skorzystałam z rady pani pedagog i poszłam do prywatnej poradni, w której czekałam raptem 2 tygodnie. Opinia tej poradni jest honorowana przez kuratorium (wybierając prywatną trzeba się upewnić co do tego). Pani dyrektor szkoły nie robi problemu z odroczeniem. Problem jest jedynie taki, że decyzją pana burmistrza polikwidowano wiele oddziałów przedszkolnych przy szkole, w mojej dzielnicy zostawiono ich raptem 6. Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy poradni prywatnej, też musisz się pospieszyć, ponieważ pękają w szwach, przynajmniej te warszawskie. Sądzę jednak, że problem ten nie dotyczy tylko Warszawy. Po prostu działaj, dzwoń, pytaj, nie zrażaj się. Obdzwoniłam ich bardzo wiele i w końcu znalazłam najkrótszy termin. Z tym, że poszłam tam już ze wstępną diagnozą psychologa z poradni państwowej, z opinią logopedy z przedszkola, z opinią logopedy prywatnego, z którym młoda ma zajęcia. Nikt nie robił problemów.

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2015-03-12 o 14:20
Stary 2015-03-12, 16:43   #105
aniakondzia
Raczkowanie

Cytat:
No w państwowej poradni ostatnie spotkanie mam wyznaczone na 14 kwietnia . Skorzystałam z rady pani pedagog i poszłam do prywatnej poradni, w której czekałam raptem 2 tygodnie. Opinia tej poradni jest honorowana przez kuratorium (wybierając prywatną trzeba się upewnić co do tego). Pani dyrektor szkoły nie robi problemu z odroczeniem. Problem jest jedynie taki, że decyzją pana burmistrza polikwidowano wiele oddziałów przedszkolnych przy szkole, w mojej dzielnicy zostawiono ich raptem 6. Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy poradni prywatnej, też musisz się pospieszyć, ponieważ pękają w szwach, przynajmniej te warszawskie. Sądzę jednak, że problem ten nie dotyczy tylko Warszawy. Po prostu działaj, dzwoń, pytaj, nie zrażaj się. Obdzwoniłam ich bardzo wiele i w końcu znalazłam najkrótszy termin. Z tym, że poszłam tam już ze wstępną diagnozą psychologa z poradni państwowej, z opinią logopedy z przedszkola, z opinią logopedy prywatnego, z którym młoda ma zajęcia. Nikt nie robił problemów.
Dzięki za informację. Będę jutro szukać szybszego terminu wizyty.

U nas dyrektor ma pretensje, że chcemy odroczyć dzieci od 1 kl, jest nas dwie, bo reszta się boi dyrektora. Nauczycielka która uczy moja córke powiedziała, że szkoda starać się o odroczenie bo napiszą (na zlecenie dyrektora)takie opinie, że dzieciom nie uda się dostać odroczenia.
Stary 2015-03-12, 16:51   #106
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:

U nas dyrektor ma pretensje, że chcemy odroczyć dzieci od 1 kl, jest nas dwie, bo reszta się boi dyrektora. Nauczycielka która uczy moja córke powiedziała, że szkoda starać się o odroczenie bo napiszą (na zlecenie dyrektora)takie opinie, że dzieciom nie uda się dostać odroczenia.
Rozumiem i życzę w takim razie powodzenia. U nas pani dyrektor przedszkola od samego początku wyrażała (dość delikatnie i dyskretnie, ale to było widać) swoje niezadowolenie z powodu pchania sześciolatków do szkół. Tak samo jak z innych decyzji. Pozdrawiam.
Stary 2015-03-12, 18:47   #107
aniakondzia
Raczkowanie

Dzięki. U nas dyrektor szkoły i przedszkola to ta sama osoba.
Stary 2015-03-12, 18:52   #108
Konto usunięte

Cytat:
Cieszę się bardzo!

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Też odraczałaś? Jeśli tak to udało się bez problemu?
Nie, moja córka teraz idzie do zerówki dopiero.
Na ten moment nie widzę powodu do odraczania (poza moją niechęcią do pomysły 6latków w POLSKIEJ szkolnej rzeczywistości), prawdopodobnie też cała grupa przedszkolna trafi do jednej klasy - więc w takiej sytuacji odraczanie bez wskazań tez nie byłoby rozsądne.

Cytat:

Skąd jesteś? Masz u siebie blisko gdzieś poradnię sieci In Corpore?
Stary 2015-03-12, 19:31   #109
aniakondzia
Raczkowanie

Wcześniej też mieliśmy oddzielnych dyrektorów. Rozmawiając właśnie z panią dyrektor( która jest już na emeryturze) powiedziała mi żebym starała się o odroczenie, bo wg to są jeszcze małe dzieci które potrzebują się bawić a nie uczyć.

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50627374]Nie, moja córka teraz idzie do zerówki dopiero.
Na ten moment nie widzę powodu do odraczania (poza moją niechęcią do pomysły 6latków w POLSKIEJ szkolnej rzeczywistości), prawdopodobnie też cała grupa przedszkolna trafi do jednej klasy - więc w takiej sytuacji odraczanie bez wskazań tez nie byłoby rozsądne.

Skąd jesteś? Masz u siebie blisko gdzieś poradnię sieci In Corpore?[/QUOTE]

Niestety nie mam takiej poradni blisko.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 20:44   #110
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:

Niestety nie mam takiej poradni blisko.
Ja bym się przeszła do państwowej porozmawiać w cztery oczy. Nie czekając na telefon. Tam być może również wiedzą, które niepubliczne poradnie są honorowane w kuratorium.
Stary 2015-03-13, 10:03   #111
aniakondzia
Raczkowanie

Cytat:
Ja bym się przeszła do państwowej porozmawiać w cztery oczy. Nie czekając na telefon. Tam być może również wiedzą, które niepubliczne poradnie są honorowane w kuratorium.
Dzięki, tak właśnie zrobię.
Stary 2015-03-13, 22:27   #112
konspiracja
Zakorzenienie

Hvid - tym się nie przejmuj - ja mialam to samo - opinia - laurka, nadaje sie tylko do pozlacanej ramki... powiem Wam ze jest chyba jakas społeczna niezgoda - na to co się stalo w sejmie i nie ma problemu z uzyskaniem odroczenia. Problem jest tylko z terminem w poradni teraz, bo jest szturm... no i bedzie pewnie problem z miejscem w zerowce... Szaja - ja przeczytalam caly watek, twoje odpowiedzi sa dla mnie bezcenne i ja widzę powody by skorzystac z odroczenia (mam bardzo zdolnego 5latka, ktory mialby isc do pierwszej klasy w wieku 5,8 i choc jest bardzo zdolny i inteligentny (opinia z przedszkola, opinia z poradni oraz moja osobista ;-) ) i z tego co piszesz będzie sie potem nudzil, to nie - chyba go nie puszcze - on jest nadal 5 latkiem i uważam ze nie dojrzal do szkoły, polskiej szkoly, do tych zadan, do 4 lekcji i potem pobytu w świetlicy i odrabiania zadan wczesnym wieczorem, bo pani zadala, a nie dlatego ze bawimy się akurat w literki czy czytanie, czy liczenie, bo ostatnio strzela do mnie tekstami " mama porozmawiajmy o matematyce..." u nas klasy akurat są mieszane wiec moze byc tak, ze bedzie w klasie z 1,5 czy blisko 2 lata starszym dzieckiem... i tak jest w tej chwili najmlodszy w grupie, i choć radzi sobie super to dla chłopca nie jest to komfortowa sytauacja - pyta mnie ostatnio kiedy wypadnie mu jakiś zab, bo Maćkowi już wypadł.... i do 4 klasy wkroczy lekko; i do gimnazjum trafi jako średni, a nie najmlodszy; i uniknę tłumu w tym roku; i bedzie rok starszy jak bedzie zdawal mature, bo jak teraz pojdzie to bedzie miał 16,5... no masakra... Szaja, jakie Twoje zdanie? czy uwazasz ze zrobie bład ? Przecież gdyby on urodzil się 30 dni później nie mialabym tego dylematu... i to nie jego wina ze zdolny... I co mnie najbardziej nurtuje - czy damy poźniej rade z tą "nudą" skoro on teraz czyta (nie plynnie, ale czyta), dodaje i odejmuje? Ale przecież gotowość szkolna to nie tylko czytanie i liczenie ;-O .....

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2015-03-13 o 22:47
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 08:08   #113
Konto usunięte

Nie, nie robisz błędu. Masz rację, szkoła to nie tylko liczenie, pisanie, czytanie. To także (a może - dla 6latka przede wszystkim) konieczność przestawienia się na wzmożony wysiłek umysłowy, do tego idzie większy wysiłek fizyczny. Przecież nie każda szkoła ma osobny budynek czy całe skrzydło dla najmłodszych! więc - hałas, wielki hałas, bieganie. Nierealne, by wychowawczyni była z dziećmi na każdej przerwie w klasie - ja np. mam 2 dni w tygodniu dyżury na przerwach, klasa zamknięta, siłą rzeczy dzieci muszą być na korytarzu szkolnym. W pozostałe dni - jestem sama, nieraz na szybko muszę lecieć do sekretariatu coś napisać dzieciakom (np. informację dla rodziców), lecieć na xero czy choćby do toalety. Wiele szkół prowadzi zajęcia zmianowe, i nawet nie musi chodzić o pełną zmianowość - wystarczy, że lekcje zaczynają się ok. 10, 4 lekcje kończą się wówczas ok. 14 (a godzin w tygodniu 1 klasa ma 22 - więc siłą rzeczy 2 dni są 5lekcyjne - wówczas już godzina 15). Czyli tak - lekcje są 10-14/15, ale dziecko na świetlicy jest od 7! i o tej 12-13 tak naprawdę ma dość.

Co do obaw, że będzie się syn nudził - niekoniecznie. Zapewne nie zna kształtu liter pisanych (w sensie - ręka nie jest wprawiona), więc takie pisanie będzie czymś nowym. Jeśli będzie szybciej pracował - nauczyciel może dać dodatkowe zadanie, trudniejsze. Mam takie dzieci w klasie, dawałam karty pracy albo chociażby trudniejsze zadanie z ćwiczeń, którego nie robiłam z całą klasą. Teraz w ogóle rodziców poproszę o dodatkowy, duży zeszyt i wkleję tam różne zadania dodatkowe właśnie. Chore dla mnie jest to, że nie mogę rodzica poprosić o zakup dodatkowych materiałów! ustawa zakazuje. Mogę to zrobić na zajęcia wyrównawcze, ale nie na lekcje normalne. Na xero mam limit, więc nie zawsze mam jak doxerować coś dziecku...

BTW, ostatnio rozmawiałam z mamą, która mi wprost powiedziała: ja chcę, by moje dziecko powtarzało 1 klasę. Robi postępy, ale malutkie, jest dzieckiem które absolutnie nie powinno iść do szkoły, a poradnia nie odroczyła!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-14, 09:02   #114
Miramej
Zakorzenienie

szaja, ale z tego, co czytam, to powtarzanie I klasy czy cofnięcie do zerówki jest praktycznie niemożliwe.
Mam już serdecznie dość tej reformy, tego zamieszania, tego, że w tym państwie rodzic okazuje się nikim.

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 09:12   #115
Konto usunięte

A czemu niemożliwe? Tzn cofnięcie do zerówki = osobiście nie popieram, dziecko może odebrać to jako komunikat: jestem beznadziejny, nie nadaję się.

Ale powtarzanie 1 klasy? sama nie puszczę dziecka do 2 klasy, które nie czyta, nie pisze (w żadnym stopniu) i ewidentnie widać, że roku brakło. mało tego, uważam, że o ile do tej pory stosunkowo niewiele dzieci tę pierwszą klasę powtarzało*, to teraz może być takich dzieciaków więcej - właśnie dlatego, że poradnie nie poodraczały, a dziecku roku brakło.

*ogólnie uważam za wielką krzywdę dla dziecka pchanie go na siłę do 2, 3 klasy - jeśli nie opanowało podstaw typu czytanie, pisanie - bo ani w 2, ani tym bardziej w 3 klasie nie będzie potrafiło pracować samodzielnie. A potem zostawienie go w 3 klasie (bo gwałtu, rety, nie może iść przecież do klasy 4 bo nie czyta! nie pisze!) - to kompletny brak myślenia perspektywicznego nauczyciela (i, niestety, często rodzica - bo ci ostatni nierzadko traktują to jako wielką krzywdę dla dziecka - powtarzanie klasy 1).
Stary 2015-03-14, 10:06   #116
Miramej
Zakorzenienie

Nie wiem, tak gdzieś czytałam, że tego się nie praktykuje

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 10:58   #117
Konto usunięte

Miramej, jeśli ja jako rodzic widziałabym, że dziecko nie daje rady w 1 klasie - i mimo to nauczycielka chciałaby puścić je dalej - to bym robiła taką aferę, że hej. Bo to jest nieludzkie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-15, 09:47   #118
aniakondzia
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50647064]A czemu niemożliwe? Tzn cofnięcie do zerówki = osobiście nie popieram, dziecko może odebrać to jako komunikat: jestem beznadziejny, nie nadaję się.

Ale powtarzanie 1 klasy? sama nie puszczę dziecka do 2 klasy, które nie czyta, nie pisze (w żadnym stopniu) i ewidentnie widać, że roku brakło. mało tego, uważam, że o ile do tej pory stosunkowo niewiele dzieci tę pierwszą klasę powtarzało*, to teraz może być takich dzieciaków więcej - właśnie dlatego, że poradnie nie poodraczały, a dziecku roku brakło.

*ogólnie uważam za wielką krzywdę dla dziecka pchanie go na siłę do 2, 3 klasy - jeśli nie opanowało podstaw typu czytanie, pisanie - bo ani w 2, ani tym bardziej w 3 klasie nie będzie potrafiło pracować samodzielnie. A potem zostawienie go w 3 klasie (bo gwałtu, rety, nie może iść przecież do klasy 4 bo nie czyta! nie pisze!) - to kompletny brak myślenia perspektywicznego nauczyciela (i, niestety, często rodzica - bo ci ostatni nierzadko traktują to jako wielką krzywdę dla dziecka - powtarzanie klasy 1).[/QUOTE]

Stary 2015-03-15, 09:57   #119
Konto usunięte

A ten uśmiech to...?
Stary 2015-03-15, 09:59   #120
aniakondzia
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50646501]Nie, nie robisz błędu. Masz rację, szkoła to nie tylko liczenie, pisanie, czytanie. To także (a może - dla 6latka przede wszystkim) knieczność przestawienia się na wzmożony wysiłek umysłowy, do tego idzie większy wysiłek fizyczny. Przecież nie każda szkoła ma osobny budynek czy całe skrzydło dla najmłodszych! więc - hałas, wielki hałas, bieganie. Nierealne, by wychowawczyni była z dziećmi na każdej przerwie w klasie - ja np. mam 2 dni w tygodniu dyżury na przerwach, klasa zamkndięta, siłą rzeczy dzieci muszą być nqa korytarzu szkolnym. W pozostałe dni - jestem sama, nieraz na szybko muszę lecieć do sekretariatu coś napisać dzieciakom (np. informację dla rodziców), lecieć na xero czy choćby do toalety. Wiele szkół prowadzi zajęcia zmianowe, i nawet nie musi chodzić o pełną zmianowość - wystarczy, że lekcje zaczynają się ok. 10, 4 lekcje kończą się wówczas ok. 14 (a godzin w tygodniu 1 klasa ma 22 - więc siłą rzeczy 2 dni są 5lekcyjne - wówczas już godzina 15). Czyli tak - lekcje są 10-14/15, ale dziecko na świetlicy jest od 7! i o tej 12-13 tak naprawdę ma dość.

Co do obaw, że będzie się syn nudził - niekoniecznie. Zapewne nie zna kształtu liter pisanych (w sensie - ręka nie jest wprawiona), więc takie pisanie będzie czymś nowym. Jeśli będzie szybciej pracował - nauczyciel może dać dodatkowe zadanie, trudniejsze. Mam takie dzieci w klasie, dawałam karty pracy albo chociażby trudniejsze zadanie z ćwiczeń, którego nie robiłam z całą klasą. Teraz w ogóle rodziców poproszę o dodatkowy, duży zeszyt i wkleję tam różne zadania dodatkowe właśnie. Chore dla mnie jest to, że nie mogę rodzica poprosić o zakup dodatkowych materiałów! ustawa zakazuje. Mogę to zrobić na zajęcia wyrównawcze, ale nie na lekcje normalne. Na xero mam limit, więc nie zawsze mam jak doxerować coś dziecku...

BTW, ostatnio rozmawiałam z mamą, która mi wprost powiedziała: ja chcę, by moje dziecko powtarzało 1 klasę. Robi postępy, ale malutkie, jest dzieckiem które absolutnie nie powinno iść do szkoły, a poradnia nie odroczyła![/QUOTE]

Dobre wyjaśnienie sprawy. Czyli gdyby w moim przypadku nie udało się z odroczeniem to dziecko może powtarzać 1 kl jeśli nie zdąrzy nauczyć się pisać i czytać. Czy taka możliwość zależy tylko od nauczyciela?

Edytowane przez aniakondzia
Czas edycji: 2015-03-15 o 10:15
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości