![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy raz samolotem- część 2.
Cytat:
1.Do podrecznego mozesz spakowac kosmetyki suche, nie musza znajdowac sie w przezroczystym woreczku. Jedynie plyny do 100ml musisz tam umiescic. 2. Tak mozesz to miec w podrecznym. 3. Obiecuje, ze nie zapiszczal, chyba wszystkie bysmy tutaj juz byly obmacane. Nawet kolczyk w pepku nie piszczy. 4. Osobiscie nie lecialam nigdy do Stanow, ale meza siostra tam mieszka i mowila, ze pytaja np w jakim celu przylatujesz, gdzie sie zatrzymujesz. 5. Nie zabieraj nie wiadomo ile ubran, bo pewnie tak sie obkupisz i bedzie problem z bagazem. Osobiscie wzielabym pare koszulek, jakas cieplejsza bluze, wygodne buty itp. Dodatkowo radze do bagazu podrecznego na tak dlugiej trasie wziac jakas koszulke, spodnie, skarpetki, jakas ciepla bluze, bo w samolocie roznie z temperatura raz jej tak goraco, ze siedze w koszulce a drugim razem w grubej bluzie. Nie bedzie problemu jesli cos sie zaplami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odp
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Popros, aby powiedzial inaczej pytanie. Kurde wiesz, ze nie wiem, moze sciagaja innej pracownika lotniska co mowi w tym jezyki. Sadze, ze na lotnisku w Kanadzie pracuje osoba mowiaca w naszym jezyku. Slyszalam, ze nie zawsze zadaja pytania, ale nie wiem czy to prawda. Mysle, ze nie kazdy mowi po angielsku i jakos sie im udalo, wiec i Tobie sie uda. Najwazniejsze nie stresuj sie, bo to najgorszy wrog. Ja wtedy nawet zapominam polskiego a co mowic o angielsku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
No właśnie mam syndrom zapominania języka w gębie
![]() obojętnie jaki język ![]() Hmm w zasadzie, Kanada to kraj emigrantów, Polaków jest dużo więc kto wie może masz rację. Nie wiem na ile to jest legenda, że nie których nie pytają, ale też tak czytałam gdzieś w Internecie. Lecę z LOT-em, słyszałam że Rosjanie lubują się w tych liniach lotniczych więc oni może będą bardziej 'podejrzani' dla kanadyjskich urzędników niż ja. Mam nadzieję ![]() W ogóle to wezmę coś na uspokojenie najlepiej i jakoś pójdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak w ogole to zniesli wlasnie oplate powietrzna dla dzieci, ktore wylatuja z Anglii od 2016r, Ryanair juz to wprowadzil. Zmniejsza sie bilet dla dziecko o £13. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
A ja nie
![]() Edytowane przez ecie22 Czas edycji: 2015-04-10 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
byłam w Kanadzie w 1999 r. Trochę czasu minęło i może się zmieniło, a może nie. W każdym razie, twoje zapytania są mało zasadne (z mojego doświadczenia). Kosmetyki do 100 ml, w bagażu podręcznym miałam wszystkie sprzęty (aparat, telefon) i było ok. Przejście przez bramkę bezpieczeństwa standardowo bez rewelacji. A na pokładzie samolotu wypisywałam deklarację i przy wyjściu było tylko pytanie o cel podróży. Natomiast jeżeli chodzi o ubranie to polecam raczej lekkie rzeczy, bo lato w Kanadzie jest bardziej gwarantowane niż w Polsce. Temperatury do 35-38 stopni Celsjusza i duża wilgotność powietrza ok. 80-90%. ![]() Na pewno spędzisz tam bardzo mile czas. Latem jest otwartych wiele tzw. parków rozrywki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do tycg pytań od urzędnika po przylocie dowiedziałam się o co pyta najczęściej, pozostawiam listę pytań jeśli ktoś jeszcze będzie zainteresowany: How long do you intend to stay in Canada? Where in Canada are you planning to go? Do you intend to look for work in Canada? Do you intend to study in Canada? May I see your ticket please? What sources of funds do you have access to while in Canada? What is your occupation? Do you intend to visit anyone in Canada? Do you have any family or friends in Canada? Do you or have you had any health problems? Have you ever been convicted of a crime or an offence? Have you ever been refused entry into or removed from Canada? Edytowane przez Dotsterka Czas edycji: 2015-04-11 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
A co jeśli mój bagaż rejestrowany ma wymiary na styk ? czyli 158 cm ?Boje sie, ze g ich pomiarow bedzie wiecej i mi karza placic ;/
jako bagaz podreczny moge wziac torebke? czy lepiej mini walizke ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W swoim zyciu widzialam tylko raz mierzenie bagazu rejestrowanego, wiec nie powinno byc problemu. Bardziej zwracaja uwage na wage bagazu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
mOLDerator
|
Bez różnicy czy weźmiesz małą walizkę czy torebkę- jeśli nie przekracza wymiarów to będzie ok. Bagaż podręczny biorą do mierzenia, jeśli już na oko widać, że przekracza wymiary. Nie mierzą każdej sztuki po kolei.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
To mam kolejne pytanie do was
![]() - czy waga łazienkowa może mi źle wskazać wagę dużej walizki ? Moja wskazuje ok 16 kg - podobno lufthansa umożliwia zabranie dodatkowego bagażu podręcznego np laptopa. I podała wymiary : "Ponadto dozwolony jest przewóz w kabinie: dodatkowo jednej sztuki bagażu podręcznego (maks. 30 x 40 x 10 cm, np. torebki, torby z laptopem)" tylko że moja torba na laptop sama w sobie jest mała a i tak nie mieści się w tych 40 i 30 ;c to będzie problem ? Edytowane przez ecie22 Czas edycji: 2015-04-12 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystko zalezy od osoby na bramce, jedni nie sprawdzaja nawet tego malego bagazu drudzy nawet tego pilnuja. Mi osobiscie nigdy sie nie zdarzylo, aby byl problem z ta malutka torebka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Przyczajenie
|
16 kg ma w sumie z pakunkiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Ja jak leciałam Lufthansą to miałam i małą torebkę na ramię i większą jako bagaż podręczny.
![]()
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
współczuje bagażowemu, który musiałby przerzucać 40-kg kloca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Wiem o tym, jednak dziewczyna pytala czy to mozliwe, aby walizka wazyla 16kg po zapakowaniu, wiec prosze przeczytaj dokladnie do czego sie odnioslam piszac ta wypowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Też w czerwcu lecę do Toronto LOT'em. Trochę boję się o ten bagaż, bo kupiłam z długościami na równo 158cm i boję się że źle zmierzą. Może głupie pytanie. Czeka mnie 9 godzin lotu. Co nakładacie do samolotu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja zakupiłam walizkę która ma jeszcze "zapas" żeby nie było na styk te 158 cm tylko jeszcze rezerwa tak na w razie czego. Nie mam pojęcia jak się ubiorę do samolotu, ale koleżanka mi poradziła żeby ubrać : wygodny t-shirt, na to marynarka/kurtka jeansowa (bo ciężka to lepiej mieć na sobie niż obciążać bagaż ![]() ![]() Edytowane przez Dotsterka Czas edycji: 2015-04-30 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
Dot.: Podróz liniami lotniczymi Wizzair
Rada odnosnie ubioru srednio trafiona. Pomysl, ze bedziesz w tej dzinsowej zbroi siedziec na ciasnym fotelu przez 10 godzin.
Pomysl o pasie spodni uciskajacym brzuch (a podczas lotu wzdecia to norma) i waskich nogawkach, ktore beda uwierac przy probie zmiany pozycji. Dzinsowa kurtka jest twarda i zimna-ani jej nie podlozysz pod glowe ani sie nie przykryjesz. A marynarka po tak dlugim locie bedzie wygladac jak szmata psu z tylka wyciagnieta. Buty w samolocie najlepiej zdjac (krążenie krwi i wygoda) i zabrac grube skarpety albo skarpetowe papcie bo od klimy w podlodze lubi mrozic. Ja na loty +8h zakladam sportowe luzne spodnie, koszulke i ciepla rozpinana bluze ktora moge sie przykryc. Wygodna przewiewna bezszwowa bielizna (sportowy stanik bez fiszbin i zapiecia na plecach). Zabieram zawsze dmuchana poduszke rogalika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i masz racje co do makijazu-powietrze w samolocie koszmarnie wysusza-ja biore zawsze mala wode termalna w sprayu, dobry balsam nawilzajacy do ust, mini krem do rak i krem do twarzy (mam sucha cere) i krople do oczu ze swietlikiem (zeby nie wygladac jak krolik). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki dziewczyny za rady dotyczące ubioru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jesli tak to 3h to za duzo. To male lotnisko-poza tym beda ludzi ktorzy beda przylatywac z innych miast na ten lot i beda 45-50 minut przed odlotem. 2h spokojnie wystarcza na nadanie bagazu, kontrole osobista i jeszcze kawe czy zakupy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Rozeznanie
|
Tak, z Warszawy. Godzinę przed lotem zamykają bramki, dlatego się zastanawiam czy te 2 godziny wystarczą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiec 2 godziny to spokojnie zdazysz. Chociaz jak sie masz stresowac to badz wczesniej ![]() Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-05-01 o 10:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do tej jeansowej kurtki to zawsze można zdjąć itd, no sama nie wiem co robić ![]() ![]() Słyszałam, że powietrze w samolocie jest suche itd, ale bez makijażu nie da rady w moim przypadku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Dotsterka Czas edycji: 2015-05-01 o 11:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.