|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
|
|
|
|
|
#92 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ale jakie miasto? Bo na pewno nie Lublin z mieszkaniem za 100 tysięcy.
|
|
#94 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podatek, notariusz- jasne, koszty z jakimi liczy się każdy, kto zamierza kupić mieszkanie. Jednak biorąc kredyt przykładowo na 25 lat, rata kredytu z ubezpieczeniem wyniesie maksymalnie 500zł/msc. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Konto usunięte
|
Ta, Włodawa czy inna Bychawa w lubelskim to też niby miasta XD i w takie ceny jestem w stanie uwierzyć TAM.
|
|
|
|
|
#96 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Sprawdziłam ceny mieszkań w 20 tysięcznym mieście, na podkarpaciu. 110 tysięcy za 35 metrów, do remontu.
|
|
#97 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
Nie rozumiem po co porównywać ceny mieszkań w Poznaniu do cen mieszkań w mieście kilkadziesiąt razy mniejszym. |
||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
trudno powiedzieć czy to dużo czy mało. wiadomo jak ktoś mieszka z rodzicami i nie dokłada nic do jedzenia, nie posiada samochodu i nie wydaje ani grosza na paliwo, OC i na remont, to jest nawet dużo, bo ma te 2500 tylko na siebie. jak ktoś wynajmuje mieszkanie i ma samochód to jest za mało. z drugiej strony ja bym teraz chciała tyle zarabiać, bo jestem bezrobotna, a potencjalni pracodawcy proponują 1200 na rękę.
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, że są rodziny od pokoleń mieszkające w dużych miastach? I wtedy ileś tam mieszkań w rodzinie jest po prostu. Tak zmarła mi babcia i dlatego mam mieszkanie- biję się w pierś że jestem złą wnuczką. Jak umrze komuś babcia w Pcimiu Dolnym i zosatwi grunt to jest cacy, a jak komuś zostaje mieszkanie w dużym mieście to już jakieś fanaberie. Mieszkałam lata na wynajmowanym. Kawalerka za 1200 zł plus wyrównanie opłat czyli razem za 1300. Więc nadal masz 1300 opłat, max. 1000 na jedzenie i mając dwie zarabiające 25000 osoby nadal zostaje Ci 2700 na inne stałe opłaty i rzeczy dodatkowe. W pojedynkę jasne, że jest gorzej, ale nadal po opłaceniu mieszkania masz 1200 na jedzenie i inne wydatki dla jeden osoby. Też spokojnie da się żyć. |
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
.
|
Nie wiem, gdzie te kawerki za 1300. Chyba w olsztynie.
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
W Lublinie to zaden problem, jesli mowimy o cenie bez zadnych rachunkow, z rachunkami tez sie znajdą.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-03-29 o 18:57 |
|
|
|
|
#103 |
|
.
|
Ale kolor bzu pisala o stolycy
|
|
#104 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Oj tam. Kolor Bzu jest mistrzem finansów. Wie co pisze...
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie oszukujmy się, takie są realia Polski. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Za tyle to kupię 1/3 mieszkania w mieście, w którym teraz żyję. Ale jak już ktoś pisał, wątek był założony z myślą o małym 10 tysięcznym mieście, tam na pewno mieszkania są tańsze. Edytowane przez Azmika88 Czas edycji: 2015-03-29 o 20:21 |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem na Ursynowie też za 1200 plus prąd kawalerkę 30m2. Owszem widywałam ogłoszenie za 1400 plus czynsz, no ale nie trzeba taikch brać. Samocgód to dodatkowy wydatek to racja, ale w dużym mieście niekoniecznie niezbędny. ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Pół roku temu za 1200 kawalerkę na Ursynowie wynajmowałam, a wcześniej na Muranowie przez ponad rok też za taką cenę. Ale na pewno konfabuluję bo to niemożliwe przecież.
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Konto usunięte
|
Pisałam: też mam mniej i to z nadgodzinami w znacznych ilościach. Dalej uważam, że to mało, a przecież nie będę do końca życia mieszkać na wynajmowanym pokoju albo w akademiku.
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#110 |
|
BAN stały
|
Kolor Bzu
po 1 primo to powinnaś poczytać jak przebiegała urbanizacja, Polska to nie są z całym szacunkiem śliczne włoskie miasteczka w których od pokoleń toczyło się sielskie życie tylko rozwój miast miałaś silnie powiązany z rozwojem przemysłu, a w sumie 2 największe chyba fale zasiedlania miast to był okres powojenny (logiczne) i bodajże lata 70-te. Rodzice dzisiejszych 30latków to wiek 50parę, a dziadkowie 70parę. Po 2 primo odnoś się do tu i teraz, nie interesuje nikogo ile płaciłaś za kawalerkę 3 czy 5 lat temu, ale ile zapłaciłabyś za ten konkretny lokal dziś. Nikt Ci nie zarzuca konfabulacji tylko, ze to, że Ty gdzieś tam masz do czegoś szczęscie, typu wydajesz na siebie i misiaczka po tysiaczku wszystkiego co najważniejsze a dalej to już zbytki powyżej nosa to nie oznacza, że to jest normal, bo wejście do 1 z brzegu spożywczaka daje pogląd na ceny tak samo jak przejrzenie stron z mieszkaniami do wynajęcia. ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- ale Ty masz właśnie porady z gatunku po co jeść masło, jak można jeść maragarynę. A jak chcesz cokolwiek hobbystycznie to zostan instruktorem. |
|
|
|
|
#111 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szanuję Twoje zdanie. Jednak uważam, że duży zarobek to taki gdzie nie muszę się pocieszać tym, że mam blisko, więc auta mieć nie muszę (zakładając, że chcę). Na wakacje też bym sobie pojechała raz w roku. Wyprzedzając ataki, nie, nie gardzę pracą za taką kwotę, ale uważam że to mało.
|
|
|
#112 | |
|
.
|
Cytat:
Wynajmuje mieszkania od 6,5 roku i widze, jak zmienily sie ceny, wiec nie interesuje mnie koszt wynajmu KIEDYS.
-27,9 kg Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2015-03-30 o 00:50 |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
Czas umierać. Zgadzam się z Hultajem.
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Pół roku temu to było tak dawno że na pewno ceny mieszkań poszły w górę i co ja mam tam gadać.
I nie jem margaryny zamiast masła ani białego chleba zamiast pełnoziarnistego ani nic takiego. I hobbystyczne można robić wszystko a podałam kiedyś przykład z instruktorem jako przykładowy sposób na obniżenie kosztów.
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam 34 lata, moja matka 70 lat, ojciec by tez mial tyle ale zmarl w wieku 68 lat. Jedna babcia zmarla kilka lat temu w wieku prawie 100 lat, druga sporo wczesniej i rocznik 1910, wiec gdyby zyla miala by lat 105 wiec nijak nie jest to nawet podobne do tych 70 pare. Dziadkowie zmarli duzo wczesniej jeden przed urodzeniem moim, drugi zaraz po w tym samym roku co sie urodzilam. Wiec nawet nie poznalam az taka roznica pokolen.
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice TŻ-a mają koło 60 lat a on jest tylko rok ode mnie starszy. Tak może i na wsiach się rodzi dzieci będąc młodszym, ale pijąc do specyfiki miast- tutaj rodzi się później, więc i dziadkowie szybciej umierają, zazwyczaj przynajmniej. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
Wg mnie malo, jesli chce sie zyc, a nie jedynie przezyc.
|
|
|
|
|
#118 |
|
BAN stały
|
wsie, aha; dajcie spokój dziewczyny, mało prawdopodobne, że w latach 80 np. statystyczna pierworódka miała 30 lat a jakaś inna metoda antykoncepcji niż zawodny kalendarzyk była bardziej popularna.
Wspomniałam o dynamicznym rozwoju miast, a to oznacza, że nie były zasiedlane przez kosmitów, tylko ludność napływającą ze wsi właśnie; btw a propos wsi to co najwyżej moim zdaniem więcej rodzin wielodzietnych i tyle. W dalszym ciągu z tego co się orientuje mniej ludności w Pl mieszka w miastach, do tego obecnie dochodzi taki problem, że młodzi wsie opuszczają i domy po rodzicach czy dziadkach zostają puste, bo kto i po co ma je niby kupować, jak młodzi się osiedlają tam, gdzie mają pracę, a rolnictwo nie jest dominującym sektorem , więc nie wiem kto Wam naprawdę nazostawia w spadku te kwadraty. Fajnie dostać chałupę po dziadkach gorzej jak z rodzinną miejscowością nic łączy poza metryką a sprzedać nie ma komu. ![]() Zresztą zdziwiłibyście się ale z tego co pamiętam w dalszym ciągu jest zapotrzebowanie na mieszkania, których notabene na rynku nie brak (choć mimo wszystko popyt przekracza podaż); wszystko wg mnie raczej rozbija się o ceny czy zdolności kredytowe.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2015-03-30 o 22:03 |
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
według mnie to mało jak się mieszka w większym mieście ( 10 największych miast wojewódzkich )
w średnich miastach ok w miasteczkach i wsiach to dużo
|
|
#120 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Albo czas emigrować. Oczywiście to nie jest tak, że wyjadę i "zagranico" będę przebierać w ofertach pracy, jak świnia w pełnym korycie. Aż tak naiwna nie jestem. Ale przez cztery miesiące zarobiłam tam sporo (legalnie i uczciwie).
Może rozśmieszę, zgorszę, zdenerwuję część z Was ale dla mnie pensja w wysokości 2.500 zł to żadne kokosy nie są. Nazwijcie mnie materialistką, burżujem, i co tam chcecie. Ale nie chcę żyć z ołówkiem w ręku i kombinować co lepsze: obiad czy książka, książka czy perfumy. Przepraszam, jeśli moja szczerość i brak pokory kogoś razi. Ale nie po to zasuwam, by być specjalistą w swojej dziedzinie, podejmuję praktyki i wolontariaty żeby potem zasuwać jak niewolnik. Pieniądze szczęscia nie dają, oczywiście. Ale wolę cierpieć w luksusie, zawsze to przyjemniej. Każdy sam określa swoje potrzeby i na tym pozostańmy. Ktoś zwrócił mi uwagę kilka stron temu, że mylę zarobki z wydatkami. Nie, nie mylę. Bo przecież wysokość zarobków mierzy się wysokością wydatków podstawowych. Czekam teraz na baty.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.