Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-01, 18:56   #91
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X

Nie ma obowiązku wydawania dokumentu potwierdzającego wykonanie zlecenia, to dobra wola pracodawcy, natomiast powinnaś dostawać rachunek po każdym miesiącu i tam bedą wyszczególnione składki. W umówię składek nie musi być.

Zwróć uwage na okres wypowiedzenia (lepiej zeby był określony, bo jak nie to w każdej chwili możesz zostać zwolniona). Ważne żebyś miała zapis ze możesz wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym w przypadku np gdyby druga strona naruszyła warunki umowy. Zwróć tez uwage na to czy będziesz miała zapis o możliwości wykonania zlecenia przez inna osobę niz ty - w praktyce pewnie i tak to nie bedzie funkcjonować, a świadczy o tym, ze twój zleceniodawca próbuje obejść kodeks pracy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 18:59   #92
zabciajs
Zakorzenienie

Witajcie

A czy jest tu miejsce dla osoby mającej pracę, a chcącej znaleźć nową?

Właśnie odświeżam CV, nie wiem od czego zacząć, co się znmieniło, co jest mile widziane.
Stary 2015-04-01, 19:02   #93
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Jestem w podobnej sytuacji jak Ty, i również spotkałam się z zerowym odzewem, jeśli chodzi o zapytania skierowane do firm, które ogłoszeń nie dawały. Będę się pewnie łapać byle czego po świętach, tak jak już wcześniej pisałam, trudno. Pewnie jakaś praca w sklepie, bo chciałabym coś zarobić, a nie bezczynnie siedzieć. Ale szczerze mówiąc trochę się boję o swoją przyszłość.
Ty też jesteś po IŚ?

Ja już straciłam nadzieję, bo jak nawet na darmowe praktyki nie chcą przyjąć, to czy kiedykolwiek znajdę płatną pracę?
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 19:12   #94
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
Tak się zapytam z ciekawości czemu akurat język norweski? Mieszkasz w Norwegii? Ja to w 2 stronę, bo język holenderski
bo chcemy z tż emigrować do Norwegii...mam nadzieję, że nam się uda, nawet jak nie teraz, to za parę lat. a ty czemu holenderski?
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 19:13   #95
nothing_personal
Raczkowanie

Ja bym wpisała takie języki jak holenderski, duński, norweski na poziomie A2
A ja wysłałam nawet sporo cv, łudzę się, że nie oddzwaniają, bo to przed świętami i nie chcę się ludziom organizować rozmów, Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o zbieraniu cv w razie czego, o czym tu któraś z was pisała, znam ludzi pracujących w mniej lub bardziej poważnych firmach i nikt nigdy nie wspominał o czymś takim, zresztą komu by się chciało to robić.
nothing_personal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 19:22   #96
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez SofiaPrunikos Pokaż wiadomość
Ty też jesteś po IŚ?

Ja już straciłam nadzieję, bo jak nawet na darmowe praktyki nie chcą przyjąć, to czy kiedykolwiek znajdę płatną pracę?
Nie jestem po IŚ, ale też jestem na magisterce i też jestem notorycznie ignorowana, kiedy pytam o praktyki/staż. Pytałam też telefonicznie, ale proponowano mi tylko praktyki na które kieruje uczelnia(mam je już za sobą) lub staż, ale jeśli byłabym zarejestrowana w UP.
Stary 2015-04-01, 19:31   #97
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natuso Pokaż wiadomość
Powiem jak to u mnie wyglądało, gdy miałam zlecenie.

1. Trudno mi powiedzieć, przejrzyj sobie wzory umów w necie.
2. Składkę zdrowotną miałam odprowadzaną. Sprawdzić można w NFZ. W umowie raczej nie ma takiego zapisu.
3. Ja dostałam zaświadczenie, że pracowałam z rozbiciem na poszczególne miesiące i zarobki z tych miesięcy.
4. Do zasiłku wlicza się, ale musi być wypracowana za miesiąc co najmniej najniższa krajowa. I tu jest ważne, aby mieć zaświadczenie. Do urlopu nie wlicza się.
5. Tak dostajesz normalny pit.
Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie ma obowiązku wydawania dokumentu potwierdzającego wykonanie zlecenia, to dobra wola pracodawcy, natomiast powinnaś dostawać rachunek po każdym miesiącu i tam bedą wyszczególnione składki. W umówię składek nie musi być.

Zwróć uwage na okres wypowiedzenia (lepiej zeby był określony, bo jak nie to w każdej chwili możesz zostać zwolniona). Ważne żebyś miała zapis ze możesz wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym w przypadku np gdyby druga strona naruszyła warunki umowy. Zwróć tez uwage na to czy będziesz miała zapis o możliwości wykonania zlecenia przez inna osobę niz ty - w praktyce pewnie i tak to nie bedzie funkcjonować, a świadczy o tym, ze twój zleceniodawca próbuje obejść kodeks pracy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dostałaś na własną prośbę, czy po prostu dostalas?

podobne pytanie - powinnam to dostać, bo pracodawca ma obowiazek mi to dac, czy raczej o takie cos trzeba pracodawce poprosic?
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 19:38   #98
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
bo chcemy z tż emigrować do Norwegii...mam nadzieję, że nam się uda, nawet jak nie teraz, to za parę lat. a ty czemu holenderski?
Holenderski, ponieważ mieszkam w Holandii, więc nie miałam wyboru Powodzenia w Norwegii. Mieszkałam w niej 3 lata i ciężki kraj, żeby zapuścić korzenie, jak się nie ma porządnej pracy.
gregia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 20:06   #99
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Można się dołączyć?
Jestem na magisterce (z nieszczęsnego IŚ ) i zaczęłam szukać jakiś praktyk, stażu a najlepiej to pracy, ale jest taka posucha i cisza w eterze, że się zastanawiam nad przekwalifikowaniem się... (informatyka lub elektrotechnika).

Wysyłam na razie CV i listy motywacyjne do wszystkich firm zajmujących się instalacjami sanitarnymi, ale mam wrażenie, że to jak szukanie igły w stogu siana, bo jest ZEROWY odzew
Hmm dziwne, mam wielu znajomych po IŚ, 90% pracuje w zawodzie. Co wpisujesz do CV, oczywiście poza studiami? Może tu jest problem.

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Witajcie

A czy jest tu miejsce dla osoby mającej pracę, a chcącej znaleźć nową?

Właśnie odświeżam CV, nie wiem od czego zacząć, co się znmieniło, co jest mile widziane.
Zapraszamy
Też bym chciała odświeżyć CV i za jakiś czas powysyłać tylko na jakieś super stanowiska licząc na to, że jak mi nie zależy to może akurat trafi się coś interesującego ale czasu brak..
Stary 2015-04-01, 20:08   #100
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość

podobne pytanie - powinnam to dostać, bo pracodawca ma obowiazek mi to dac, czy raczej o takie cos trzeba pracodawce poprosic?
Po prostu dostałam.
25/2015

natuso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 21:08   #101
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość

Nie ma takiego obowiązku, ale wiele firm to praktykuje. Ja w każdej pracy na zlecenie dostawałam.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 21:57   #102
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Tak, jest wpisane, że Studia dzienne, czy to dobrze czy źle?
Nie wiem właśnie czy to ma znaczenie i zaczęłam się zastanawiać czy po skończeniu studiów nie wpisać, że dziennie. Na razie nie mam tego wpisanego, bo jakbym miała to pewnie nikt by do mnie nie dzwonił.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 22:09   #103
zaksy
Rozeznanie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50895668]Nie wiem właśnie czy to ma znaczenie i zaczęłam się zastanawiać czy po skończeniu studiów nie wpisać, że dziennie. Na razie nie mam tego wpisanego, bo jakbym miała to pewnie nikt by do mnie nie dzwonił.[/QUOTE]

No chyba jak jeszcze studiujesz, to raczej nie, bo wiadomo, że studenci studiów dziennych są mniej dyspozycyjni, z drugiej strony będąc studentką z pracą dorywczą nie miałam aż takiego problemu, a teraz u mnie co trzecie ogłoszenie to potrzebują albo osobę uczącą się lub niepełnosprawnych...
Stary 2015-04-01, 22:34   #104
niv_
Zakorzenienie

Przejrzałam dziś ogłoszenia i znalazłam kilka perełek :

- miasto, z którego pochodzę dziwnym trafem przeniosło się do innego województwa, normalnie polski cud,

- w zakresie wymagań - znajomość czeskiego, w obowiązkach i w opisie ogłoszenia - język włoski,

Specjalista ds. obsługi klienta - Kancelaria Prawna

Mamy dobre usługi, uczciwe umowy, jasne warunki współpracy. Wiemy jak działają inne firmy tego typu i co robią źle - nie powielamy błędów konkurencji. I co najważniejsze - dajemy DOBRZE zarobić "od początku".
Działamy także za granicą w większości państw UE !

- Informacje dodatkowe

Ostatnia aktualizacja:
13/03/2015
Rodzaj pracy:
Obojętne
Rodzaj umowy:
Umowa agencyjna
Liczba wakatów:
3
Min. doświadczenie:
1 rok
Min. wykształcenie:
średnie zawodowe
Przedział wynagrodzenia:
1,00 zł - 100.000,00 zł / rocznie (Brutto)
PREMIE, dodatki:
dodatkowy system motywacyjny i awanse
Branża:
Praca Inne

Jeśli chciałbyś:

- współpracować z nami w ramach własnej DG lub na podstawie umowy cywilno-prawnej
- pracować wtedy kiedy Ty chcesz, wtedy kiedy Ty masz czas i chęci
- uzyskiwać wysoką prowizję od zleconych spraw, wypłacaną w terminie, uczciwie
- reprezentować poważne firmy z rynku prawno-odszkodowawczego
- mieć dobrą, sprawdzoną gamę produktów do zaoferowania klientowi
- mieć czyste sumienie, nie POBIERAĆ zaliczek od klientów, nasze usługi rozliczamy tylko prowizyjnie
- pomagać ludziom
- zostać doradcą prawnym w swojej społeczności/regionie

- OTRZYMYWAĆ ZALICZKI JUŻ PRZY ZŁOŻENIU SPRAWY (100-2000zł)

http://www.infopraca.pl/praca/pomoc-...0-823/11488822

Serio, pomoc biurowa ograniczenia wiekowe są chyba niedozwolone.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2015-04-01 o 22:36
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 22:51   #105
Fatalida
Raczkowanie

Nie dostawałam maili z powiadomieniami, a tu widzę że nowa część wątku
Niby pracuje ale i ja zaczynam coraz intensywniej szukać nowej pracy. Po pierwsze: praca coraz mniej mi odpowiada, atmosfera robi się coraz gorsza, metody kontroli pracowników coraz ostrzejsze i liczniejsze. Korporacyjność to samo zło Dodatkowo taka niestabilność i podpisywanie umowy na miesiąc i tak co miesiąc.... Chciałabym mieć chociaż namiastkę stabilności żeby wiedzieć choć raz na początku miesiąca, czy będę pracować w kolejnym.
Stary 2015-04-01, 23:06   #106
iza89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fatalida Pokaż wiadomość
Nie dostawałam maili z powiadomieniami, a tu widzę że nowa część wątku
Niby pracuje ale i ja zaczynam coraz intensywniej szukać nowej pracy. Po pierwsze: praca coraz mniej mi odpowiada, atmosfera robi się coraz gorsza, metody kontroli pracowników coraz ostrzejsze i liczniejsze. Korporacyjność to samo zło Dodatkowo taka niestabilność i podpisywanie umowy na miesiąc i tak co miesiąc.... Chciałabym mieć chociaż namiastkę stabilności żeby wiedzieć choć raz na początku miesiąca, czy będę pracować w kolejnym.
Coś o tym wiem... Zwolniłam się z pracy, gdzie byłam blisko 3 lata zatrudniona na umowę zlecenia, aby w końcu pracować na normalnych warunkach i na umowę o pracę. Warunki okazały się tak "normalne", że jestem tam 3 miesiąc i mam 3 umowę (oczywiście o pracę, ale na okres próbny)... Atmosfera też bardzo nieciekawa i niestabilna, tyle Prezesów na głowie, a każdy mówi co innego i tak potem obrywam ja... Ile ja tam tracę nerwów...
Także też szukam intensywnie jakiejś nowej pracy, bo dłużej tak nie pociągnę
iza89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 11:08   #107
cyanide sun
Wtajemniczenie

ja sie dzis dowiedzialam w urzedzie pracy, ze mam za wysokie kwalifikacje
no i II profil mi nigdy w zyciu nie wyjdzie. no ale mi moja doradca zawodowy go jakos tam zrobi.
chociaz z drugiej strony, lepiej moze i jakbym go nie miala. zawsze to prosta wymowka dla pracodawcow, ktorzy by chcieli staz. a zwykly staz to zlo. nawet ta kobietka mi powiedziala, ze to sie nijak nie oplaca przy moich kwalifikacjach. i nie ma nawet zwrotu za dojazdy. juz przy bonie stazowym jest zwrot i gwarancja zatrudnienia po stazu.
a wybieram sie po swietach do pracy, gdzie chcieli dla mnie staz. nie zgodzilam sie i mam na poczatek dostac zlecenie. ale wiem, ze w ostatecznosci wyjdzie tak, ze pracodawca bedzie sie upieral na ten staz. no ale coz, na to sie nie zgodze.
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 11:15   #108
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
Hmm dziwne, mam wielu znajomych po IŚ, 90% pracuje w zawodzie. Co wpisujesz do CV, oczywiście poza studiami? Może tu jest problem.
Może to problem, że jestem z podkarpackiego i tutaj nie ma ŻADNYCH ogłoszeń na takie stanowiska. Ostatnie, na jakie wysłałam, było w listopadzie

W CV mam wpisane 4-tygodniowe praktyki studenckie (niestety, tylko praktyki ), znajomość języka (angielski B2, francuski A2), jakie programy znam. No i nic, zero odzewu. Zazdroszczę twoim znajomym...
Stary 2015-04-02, 12:58   #109
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Może to problem, że jestem z podkarpackiego i tutaj nie ma ŻADNYCH ogłoszeń na takie stanowiska. Ostatnie, na jakie wysłałam, było w listopadzie
To może w takim razie szukaj w innych regionach Polski?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 13:09   #110
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
To może w takim razie szukaj w innych regionach Polski?
Jestem na studiach dziennych, 1 semestr magisterki

Pewnie jak nie znajdę niczego do końca czerwca, to będę szukać przez wakacje w całej Polsce i najwyżej przeniosę się na studia na inną uczelnie (zaocznie).
Stary 2015-04-02, 13:31   #111
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Pewnie jak nie znajdę niczego do końca czerwca, to będę szukać przez wakacje w całej Polsce i najwyżej przeniosę się na studia na inną uczelnie (zaocznie).
A to przepraszam, jeśli już to pisałaś, musiałam przegapić. Przeniesienie się na inną uczelnię nie byłoby zapewne złe, zwłaszcza gdyby udało Ci się znaleźć pracę w zawodzie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 16:25   #112
Konto usunięte

Ale się wkurzyła, aż chciałam chamsko odpisać ale się powstrzymałam.
Odpowiedziałam na ogłoszenie, a babka mi odpisuje, że fajnie, że wysłałam CV ale oni chcą kogoś z okolic miasta X.
Ja mam tam ok 70km, ale wcale by mi dojazd nie przeszkadzał. Z resztą w mojej branży takie dojazdy to jest norma. Poza tym skoro odpowiadam na takie ogłoszenie, to chyba wiem, że muszę tam dojechać. Mogli chociaż nadmienić w ogłoszeniu, że tylko miejscowi mogą odpowiadać.

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

I jeszcze wysłałam CV do złego województwa, bo na pracuj.pl były tylko dwa do wyboru, więc postanowiłam kandydować do tego bliższego. A jak później wlazłam na stronę firmy to było jeszcze trzecia lokalizacja czyli moje województwo. Ale już nie kandydowałam bo przenosiło na stronę z formularzem, który wyglądał tak samo jak tamten, więc może nie było znaczenia, z którego województwa kliknęłam.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 17:19   #113
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:

Albo spróbuj aplikować na program MOST. Chyba niedługo zacznie się rekrutacja.
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 17:50   #114
zaksy
Rozeznanie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50903350]Ale się wkurzyła, aż chciałam chamsko odpisać ale się powstrzymałam.
Odpowiedziałam na ogłoszenie, a babka mi odpisuje, że fajnie, że wysłałam CV ale oni chcą kogoś z okolic miasta X.
Ja mam tam ok 70km, ale wcale by mi dojazd nie przeszkadzał. Z resztą w mojej branży takie dojazdy to jest norma. Poza tym skoro odpowiadam na takie ogłoszenie, to chyba wiem, że muszę tam dojechać. Mogli chociaż nadmienić w ogłoszeniu, że tylko miejscowi mogą odpowiadać. [COLOR="Silver"][/QUOTE]

też miałam podobną sytuację, ale chciałam dojeżdżać z Gdańska do Gdyni i dla Pana,z którym rozmawiałam było to nie do przyjęcia, chociaż wiem, że dużo osób tak robi.
Stary 2015-04-02, 17:52   #115
Konto usunięte

Cytat:
też miałam podobną sytuację, ale chciałam dojeżdżać z Gdańska do Gdyni i dla Pana,z którym rozmawiałam było to nie do przyjęcia, chociaż wiem, że dużo osób tak robi.
No faktycznie trasa nie do pokonania.
Przecież trójmiasto można traktować jako jedność.
Stary 2015-04-02, 20:37   #116
natuso
Wtajemniczenie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50903350]Ale się wkurzyła, aż chciałam chamsko odpisać ale się powstrzymałam.
Ja mam tam ok 70km, ale wcale by mi dojazd nie przeszkadzał. Z resztą w mojej branży takie dojazdy to jest norma. Poza tym skoro odpowiadam na takie ogłoszenie, to chyba wiem, że muszę tam dojechać. Mogli chociaż nadmienić w ogłoszeniu, że tylko miejscowi mogą odpowiadać.
[/QUOTE]

Też tego nie rozumiem, przecież skoro wysyłam cv do innego miasta, to zdaję sobie sprawę, że albo będę dojeżdżać, albo się tam przeprowadzę. Nie wiem czemu pracodawcy się tym przejmują?
25/2015

Stary 2015-04-02, 21:10   #117
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Albo spróbuj aplikować na program MOST. Chyba niedługo zacznie się rekrutacja.
Na MOŚCI-e chyba są same uniwersytety, prawda? A mnie interesują jednak politechniki

Dzisiaj już nawet mi się nie chciało wysyłać CV, straciłam resztki sił, pewnie nowa fala pójdzie dopiero po świętach...
Stary 2015-04-02, 21:28   #118
lazada
Zadomowienie

Cytat:

W CV mam wpisane 4-tygodniowe praktyki studenckie (niestety, tylko praktyki ), znajomość języka (angielski B2, francuski A2), jakie programy znam. No i nic, zero odzewu. Zazdroszczę twoim znajomym...
To faktycznie trudniejszy region, ale ktoś tu chyba ostatnio po IS znalazł pracę o ile pamiętam w Rzeszowie hm?
Jeśli mogę coś doradzić, to nie jest branża w której się czeka na ogłoszenia na portalach. Szukaj ogłoszeń bezpośrednio na stronach firm, aplikuj spontanicznie, dzwoń, pytaj.

Edytowane przez lazada
Czas edycji: 2015-04-02 o 21:30
lazada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 21:45   #119
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez natuso Pokaż wiadomość
Też tego nie rozumiem, przecież skoro wysyłam cv do innego miasta, to zdaję sobie sprawę, że albo będę dojeżdżać, albo się tam przeprowadzę. Nie wiem czemu pracodawcy się tym przejmują?
Albo przynajmniej przy rozmowie pytają czy odległość nie stanowi problemu. Chciałam im napisać, że dyskryminują ze względu na miejsce zamieszkania ale dałam sobie spokój.
Stary 2015-04-03, 08:49   #120
natuso
Wtajemniczenie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50909426]Albo przynajmniej przy rozmowie pytają czy odległość nie stanowi problemu. Chciałam im napisać, że dyskryminują ze względu na miejsce zamieszkania ale dałam sobie spokój. [/QUOTE]

Pytają, pytają, a później wybierają miejscowego
25/2015

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości