|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Nie ma obowiązku wydawania dokumentu potwierdzającego wykonanie zlecenia, to dobra wola pracodawcy, natomiast powinnaś dostawać rachunek po każdym miesiącu i tam bedą wyszczególnione składki. W umówię składek nie musi być.
Zwróć uwage na okres wypowiedzenia (lepiej zeby był określony, bo jak nie to w każdej chwili możesz zostać zwolniona). Ważne żebyś miała zapis ze możesz wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym w przypadku np gdyby druga strona naruszyła warunki umowy. Zwróć tez uwage na to czy będziesz miała zapis o możliwości wykonania zlecenia przez inna osobę niz ty - w praktyce pewnie i tak to nie bedzie funkcjonować, a świadczy o tym, ze twój zleceniodawca próbuje obejść kodeks pracy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
A czy jest tu miejsce dla osoby mającej pracę, a chcącej znaleźć nową? Właśnie odświeżam CV, nie wiem od czego zacząć, co się znmieniło, co jest mile widziane.
|
|
#93 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja już straciłam nadzieję, bo jak nawet na darmowe praktyki nie chcą przyjąć, to czy kiedykolwiek znajdę płatną pracę?
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym wpisała takie języki jak holenderski, duński, norweski na poziomie A2
![]() A ja wysłałam nawet sporo cv, łudzę się, że nie oddzwaniają, bo to przed świętami i nie chcę się ludziom organizować rozmów , Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o zbieraniu cv w razie czego, o czym tu któraś z was pisała, znam ludzi pracujących w mniej lub bardziej poważnych firmach i nikt nigdy nie wspominał o czymś takim, zresztą komu by się chciało to robić.
|
#96 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Nie jestem po IŚ, ale też jestem na magisterce i też jestem notorycznie ignorowana, kiedy pytam o praktyki/staż. Pytałam też telefonicznie, ale proponowano mi tylko praktyki na które kieruje uczelnia(mam je już za sobą) lub staż, ale jeśli byłabym zarejestrowana w UP.
|
#97 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
podobne pytanie - powinnam to dostać, bo pracodawca ma obowiazek mi to dac, czy raczej o takie cos trzeba pracodawce poprosic? |
||
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia w Norwegii. Mieszkałam w niej 3 lata i ciężki kraj, żeby zapuścić korzenie, jak się nie ma porządnej pracy.
|
|
#99 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]() Też bym chciała odświeżyć CV i za jakiś czas powysyłać tylko na jakieś super stanowiska licząc na to, że jak mi nie zależy to może akurat trafi się coś interesującego ale czasu brak..
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
Po prostu dostałam.
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
Nie ma takiego obowiązku, ale wiele firm to praktykuje. Ja w każdej pracy na zlecenie dostawałam.
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50895668]Nie wiem właśnie czy to ma znaczenie i zaczęłam się zastanawiać czy po skończeniu studiów nie wpisać, że dziennie. Na razie nie mam tego wpisanego, bo jakbym miała to pewnie nikt by do mnie nie dzwonił.[/QUOTE]
No chyba jak jeszcze studiujesz, to raczej nie, bo wiadomo, że studenci studiów dziennych są mniej dyspozycyjni, z drugiej strony będąc studentką z pracą dorywczą nie miałam aż takiego problemu, a teraz u mnie co trzecie ogłoszenie to potrzebują albo osobę uczącą się lub niepełnosprawnych... |
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Przejrzałam dziś ogłoszenia i znalazłam kilka perełek :
- miasto, z którego pochodzę dziwnym trafem przeniosło się do innego województwa, normalnie polski cud, - w zakresie wymagań - znajomość czeskiego, w obowiązkach i w opisie ogłoszenia - język włoski, Specjalista ds. obsługi klienta - Kancelaria Prawna Mamy dobre usługi, uczciwe umowy, jasne warunki współpracy. Wiemy jak działają inne firmy tego typu i co robią źle - nie powielamy błędów konkurencji. I co najważniejsze - dajemy DOBRZE zarobić "od początku". Działamy także za granicą w większości państw UE ! - Informacje dodatkowe Ostatnia aktualizacja: 13/03/2015 Rodzaj pracy: Obojętne Rodzaj umowy: Umowa agencyjna Liczba wakatów: 3 Min. doświadczenie: 1 rok Min. wykształcenie: średnie zawodowe Przedział wynagrodzenia: 1,00 zł - 100.000,00 zł / rocznie (Brutto) PREMIE, dodatki: dodatkowy system motywacyjny i awanse Branża: Praca Inne Jeśli chciałbyś: - współpracować z nami w ramach własnej DG lub na podstawie umowy cywilno-prawnej - pracować wtedy kiedy Ty chcesz, wtedy kiedy Ty masz czas i chęci - uzyskiwać wysoką prowizję od zleconych spraw, wypłacaną w terminie, uczciwie - reprezentować poważne firmy z rynku prawno-odszkodowawczego - mieć dobrą, sprawdzoną gamę produktów do zaoferowania klientowi - mieć czyste sumienie, nie POBIERAĆ zaliczek od klientów, nasze usługi rozliczamy tylko prowizyjnie - pomagać ludziom - zostać doradcą prawnym w swojej społeczności/regionie - OTRZYMYWAĆ ZALICZKI JUŻ PRZY ZŁOŻENIU SPRAWY (100-2000zł) http://www.infopraca.pl/praca/pomoc-...0-823/11488822 Serio, pomoc biurowa ograniczenia wiekowe są chyba niedozwolone.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2015-04-01 o 22:36 |
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Nie dostawałam maili z powiadomieniami, a tu widzę że nowa część wątku
![]() Niby pracuje ale i ja zaczynam coraz intensywniej szukać nowej pracy. Po pierwsze: praca coraz mniej mi odpowiada, atmosfera robi się coraz gorsza, metody kontroli pracowników coraz ostrzejsze i liczniejsze. Korporacyjność to samo zło Dodatkowo taka niestabilność i podpisywanie umowy na miesiąc i tak co miesiąc.... Chciałabym mieć chociaż namiastkę stabilności żeby wiedzieć choć raz na początku miesiąca, czy będę pracować w kolejnym.
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Atmosfera też bardzo nieciekawa i niestabilna, tyle Prezesów na głowie, a każdy mówi co innego i tak potem obrywam ja... Ile ja tam tracę nerwów... Także też szukam intensywnie jakiejś nowej pracy, bo dłużej tak nie pociągnę |
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sie dzis dowiedzialam w urzedzie pracy, ze mam za wysokie kwalifikacje
![]() no i II profil mi nigdy w zyciu nie wyjdzie. no ale mi moja doradca zawodowy go jakos tam zrobi. chociaz z drugiej strony, lepiej moze i jakbym go nie miala. zawsze to prosta wymowka dla pracodawcow, ktorzy by chcieli staz. a zwykly staz to zlo. nawet ta kobietka mi powiedziala, ze to sie nijak nie oplaca przy moich kwalifikacjach. i nie ma nawet zwrotu za dojazdy. juz przy bonie stazowym jest zwrot i gwarancja zatrudnienia po stazu. a wybieram sie po swietach do pracy, gdzie chcieli dla mnie staz. nie zgodzilam sie i mam na poczatek dostac zlecenie. ale wiem, ze w ostatecznosci wyjdzie tak, ze pracodawca bedzie sie upieral na ten staz. no ale coz, na to sie nie zgodze. |
|
|
|
#108 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W CV mam wpisane 4-tygodniowe praktyki studenckie (niestety, tylko praktyki ), znajomość języka (angielski B2, francuski A2), jakie programy znam. No i nic, zero odzewu. Zazdroszczę twoim znajomym...
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzeniona
|
A to przepraszam, jeśli już to pisałaś, musiałam przegapić. Przeniesienie się na inną uczelnię nie byłoby zapewne złe, zwłaszcza gdyby udało Ci się znaleźć pracę w zawodzie.
|
|
|
|
#112 |
|
Konto usunięte
|
Ale się wkurzyła, aż chciałam chamsko odpisać ale się powstrzymałam.
Odpowiedziałam na ogłoszenie, a babka mi odpisuje, że fajnie, że wysłałam CV ale oni chcą kogoś z okolic miasta X. Ja mam tam ok 70km, ale wcale by mi dojazd nie przeszkadzał. Z resztą w mojej branży takie dojazdy to jest norma. Poza tym skoro odpowiadam na takie ogłoszenie, to chyba wiem, że muszę tam dojechać. Mogli chociaż nadmienić w ogłoszeniu, że tylko miejscowi mogą odpowiadać. ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- I jeszcze wysłałam CV do złego województwa, bo na pracuj.pl były tylko dwa do wyboru, więc postanowiłam kandydować do tego bliższego. A jak później wlazłam na stronę firmy to było jeszcze trzecia lokalizacja czyli moje województwo. Ale już nie kandydowałam bo przenosiło na stronę z formularzem, który wyglądał tak samo jak tamten, więc może nie było znaczenia, z którego województwa kliknęłam.
|
|
|
|
#113 |
|
Wtajemniczenie
|
Albo spróbuj aplikować na program MOST. Chyba niedługo zacznie się rekrutacja.
|
|
|
|
#114 |
|
Rozeznanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50903350]Ale się wkurzyła, aż chciałam chamsko odpisać ale się powstrzymałam.
Odpowiedziałam na ogłoszenie, a babka mi odpisuje, że fajnie, że wysłałam CV ale oni chcą kogoś z okolic miasta X. Ja mam tam ok 70km, ale wcale by mi dojazd nie przeszkadzał. Z resztą w mojej branży takie dojazdy to jest norma. Poza tym skoro odpowiadam na takie ogłoszenie, to chyba wiem, że muszę tam dojechać. Mogli chociaż nadmienić w ogłoszeniu, że tylko miejscowi mogą odpowiadać. też miałam podobną sytuację, ale chciałam dojeżdżać z Gdańska do Gdyni i dla Pana,z którym rozmawiałam było to nie do przyjęcia, chociaż wiem, że dużo osób tak robi. |
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50903350]Ale się wkurzyła, aż chciałam chamsko odpisać ale się powstrzymałam.
Odpowiedziałam na ogłoszenie, a babka mi odpisuje, że fajnie, że wysłałam CV ale oni chcą kogoś z okolic miasta X. Ja mam tam ok 70km, ale wcale by mi dojazd nie przeszkadzał. Z resztą w mojej branży takie dojazdy to jest norma. Poza tym skoro odpowiadam na takie ogłoszenie, to chyba wiem, że muszę tam dojechać. Mogli chociaż nadmienić w ogłoszeniu, że tylko miejscowi mogą odpowiadać. [/QUOTE] Też tego nie rozumiem, przecież skoro wysyłam cv do innego miasta, to zdaję sobie sprawę, że albo będę dojeżdżać, albo się tam przeprowadzę. Nie wiem czemu pracodawcy się tym przejmują?
|
|
#117 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj już nawet mi się nie chciało wysyłać CV, straciłam resztki sił, pewnie nowa fala pójdzie dopiero po świętach...
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli mogę coś doradzić, to nie jest branża w której się czeka na ogłoszenia na portalach. Szukaj ogłoszeń bezpośrednio na stronach firm, aplikuj spontanicznie, dzwoń, pytaj.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2015-04-02 o 21:30 |
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50909426]Albo przynajmniej przy rozmowie pytają czy odległość nie stanowi problemu. Chciałam im napisać, że dyskryminują ze względu na miejsce zamieszkania ale dałam sobie spokój.
[/QUOTE]Pytają, pytają, a później wybierają miejscowego
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

Pewnie jakaś praca w sklepie, bo chciałabym coś zarobić, a nie bezczynnie siedzieć. Ale szczerze mówiąc trochę się boję o swoją przyszłość.

licząc na to, że jak mi nie zależy to może akurat trafi się coś interesującego

ograniczenia wiekowe są chyba niedozwolone.
Atmosfera też bardzo nieciekawa i niestabilna, tyle Prezesów na głowie, a każdy mówi co innego i tak potem obrywam ja... Ile ja tam tracę nerwów...
), znajomość języka (angielski B2, francuski A2), jakie programy znam. No i nic, zero odzewu. Zazdroszczę twoim znajomym...