|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chłopaki nie płacą, czyli niektórych tylko wykastrować
Nie, chodzi o dobro osoby, która z powodu niezawinionego pokrewieństwa z tą "pi*dą rodzaju męskiego" miałaby być pociągnięta do odpowiedzialności.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
Nie ogarniam już tego wątku. Najpierw oburzenie, że fagas nie chce płacić, a potem wymyślanie miliona sposobów, by tego robić nie musiał - ściąganie z mamusi, tatusia, rodzeństwa, kuzynów i każdego kogo się da, byle nie z samego zainteresowanego,którego przecież, o ile jest zdrowy na ciele i umyśle, można zmusic do roboty. A jaśli pracuje na czarno, to... w sumie co za róznica? Popracuje sobie chłopina na dwa etaty, pośpi sobie przez jakiś czas trzy godziny na dobę i nagle okaże się, że pieniądze na alimenty jednak ma. Może i nawet bezrobocie by nam zmalało?
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Konto usunięte
|
Tylko że tego dupodajca co nie płaci wychowywali rodzice i ewentualnie dziadkowie, a nie rodzeństwo, więc tutaj jak najbardziej jest powód by ewentualnie ich obciążyć alimentami. Obciążanie rodzeństwa, czy tym bardziej kuzynostwa jest absurdalne.
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W sytuacji, w której facet serio nie jest w stanie pracować (paraliz całego ciała, ciężka choroba, wypadek) pomocą powinno zostać obarczone państwo, ale to są przecież rzadkie przypadki. Zdrowego faceta powinno się batem zagonić do roboty, a nie wymyślać, kto jest odpowiedzialny za jego cudowną postawę i mógłby go wyręczyc w płaceniu. To chore. I trzeba robic takim mendom czarny PR. Za mało jest krytycznych wypowiedzi na ten temat. powinno się zwyczajnie szczuć społeczeństwo przeciwko nim, żeby tolerancja dla takich postaw była mniejsza. Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2015-04-15 o 14:04 |
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby znalazł się na to jakiś straszak, pewnie już nie byliby tacy skwapliwi.
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to tak wygląda. Bron boże zeby placili bracia/siostry płodzimierza, ale obcy ludzie jasne, mogę się składać na alimenty dla takich dzieciaków, co za problem. I tak się składam na wszystko w końcu, nie?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2015-04-15 o 14:11 |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Konto usunięte
|
Ale pomaganie przestępcy nie jest de facto przestępstwem? Nie ma żadnego paragrafu na krycie takiego gościa?
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- To są dwie różne sytuacje. Kredyt staruszkowie zaciągnęli sami, alimentów nie chce płacić ich dziecko - i to dziecko właśnie trzeba wszelkimi sposobami zmusić do odpowiedzialności, a nie ich. Ludzkie byłoby z ich strony łożyć na wnuka, jeśli kasę mają, ale jeśli nie? To kogo obarczać? Rodzeństwo, kuzynów? |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak dziecko ma gdzieś to myślisz ze ewentualnie obarczonych rodziców nie będzie miał? na świecie są kanalieo których nie śniło się naszym filozofom.... ![]() edit:dodam jeszcze, że przecież ukrywanie osoby postępującej niezgodnie z prawem (nie płacącej alimentów) jest już obecnie i zawsze było i będie przestępstwem. nie da się zmusić prawni żeby rodzice ojca który się wypiął zdradzili jego miejsce zamieszkania bo mogą postąpic tak samo jak obecnie -wykręcic się. a zmuszenie ich do płacenia alimentów na wnuka to już zupelnie w inną stronę idzie... nieprawidłową moim zdaniem. do komornika, a komornik do pracodawcy, i niech ściąga z wynagordzenia "tatusia"....nietety jak byśmy się nie pienili jak ukryje dochody i nikt mu tego nie udowodni to jestesmy bezradni i żadna wielka litera prawa nic tu nie zrobi
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-04-15 o 15:12 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Gorzej jak nie ma z czego komornik ściągać, bo facet nie pracuje na umowę więc komornik go nie może przyszpilić, tytuł wykonawczy do US też nic nie daje, bo delikwent nic nie posiada.
Jeżeli chodzi o wnioski o ściganie za przestępstwo, tj. za niepłacenie alimentów (art. 209 § 1 KK jak dobrze pamiętam) to moim zdaniem prokuratorzy są zbyt delikatni w stosunku do dłużników. Ostatnio często spotykam się z sytuacją, gdzie facet wpłaca na zadłużenie po 20 zł miesięcznie, a prokuratura umorzyła śledztwo albo w ogóle odmówiła wszczęcia - bo PŁACI. przecież to jest chore. Chociaż uważam, że faktycznie za alimenty nie powinno się iść do paki, ale na przymusowe roboty z korzyścią na rzecz państwa. Nie z korzyścią na swój dług, ale z korzyścią dla państwa. No ale co zrobisz, przepisy są takie i koniec. |
|
|
|
|
#103 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Całkiem niedawno było głośno o pewnej lekarce, która została wezwana do obowiązku alimentacyjnego ze strony byłej synowej. Jakoś synuś nagle zaczął płacić zasądzoną sumę (żeby nie było, była żona miała jakąś kosmiczną argumentację, suma alimentów bardzo grubo powyżej przeciętnej więc wezwanie babci emerytki było absurdem totalnym. W każdym razie efekt był taki jakiego oczekiwano). |
||
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#105 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Mam podobną sytuację w dalszej rodzinie. Nie chodzi o alimenty, ale ogólnie o dług. Ściągnąć nie ma z czego, bo oficjalnie delikwent nie ma dochodu. Komornik bezradnie rozkłada ręce, firmy windykacyjne też- subtelnie zaproponowano rodzinie formę windykacji długu piąchopiryną. Uwierzcie, przewalona sprawa.
|
|
|
|
|
#107 | |
|
wasza koleżanka
|
Cytat:
|
|
|
|
#108 | |
|
Recenzentka Miesiąca - Maj 2020
|
Cytat:
Mój turbotatuś miał zasądzone na mnie 300 zł przy zarobkach wysokości 2,5 tyś zł na rękę, a mieszkamy w małym mieście, gdzie to są już całkiem duże zarobki. Myślicie, że ja dostawałam te 3 stówy regularnie ? Ile ja się nasłuchałam, że moja matka doi go z kasy, kradnie mu te magiczne miliony za które kupuje sobie pewnie futra i perfumy Diora, a ON BIEDNY MUSI TE 3 STÓWY ZAPŁACIĆ, JESU CO ZA DRAMAT, BABY BIJO FACETÓW! Nie muszę dodawać, że moja matka zarabiała najniższą krajową albo była na kuroniówce - sąd ma w dupie, że te 300 zł to pokrywa koszt opiekunki do dziecka albo wysłania dziecka do przedszkola. Pomijając fakt, że zostaje ze wszystkim sama - lekarze, przychodnie (a byłam bardzo chorowitym dzieciakiem), zakupy, odbieranie mnie z przedszkola, urzędy - co z tym dzieckiem zrobić, zabierać ze sobą czy opiekunkę ogarniać ? Ojciec żył sobie jak chciał - walniesz przelew na 3 stówy i masz wszystko w dupie przez cały miesiąc - nie obchodzi cię, że dzieciak z gorączką siedzi, nie obchodzi cię, że ma problemy w nauce, nie obchodzą cię obiady, kanapki do szkoły, możesz sobie bzykać co popadnie co weekend i się wiązać na potęgę, bo za ścianą nie siedzi dziecko, a i sąsiedzi cię nie zlinczują. Moja matka raz zrobiła jedną rzecz, która mi otworzyła oczy totalnie na tych żałosnych rozpłodowców - gdy ojciec kolejny raz skamlał, że 3 stówy jego majątku życia to dojenie go to moja mama złożyła mu propozycję - "dobra, nie będę cię okradała z tych 3 stów, zabieraj glamorous do siebie, ja sobie nie radzę, to ja dam ci te 3 stówy i ty ją wychowuj, może ja się nie nadaję". Domyślacie się jaka była reakcja ? Aż pobladł biedny, powiedział, że on nie ma czasu na wychowywanie dziecka, bo on pracuje - bo moja matka za najniższą krajową to nie pracowała tylko pazury piłowała Dlatego tak bardzo szanuję facetów, którzy walczą o dzieci w sądzie - bo ja wiem, że mój ojciec w życiu by o mnie nie walczył i chciałby, żeby wszyscy dali mu święty spokój. Szanuję facetów, którzy kochają swoje dzieci, opiekują się nimi, chodzą z nimi po przychodniach. Takie śmiecie jak mój niestety ojciec i ci z artykułu, powinni chyba być kastrowani, żeby więcej dzieci nie krzywdzili.
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ilez mozna pisac i tlumaczyc a potem wyskakuje ktos z takim "kwiatkiem".
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czy nie przeraża Cię myśl, że musiałbyś płacić na dzieci swojej siostry? To też jest emocjonalna reakcja. I bardzo subiektywna. Cytat:
Wyobraź sobie, że to Ty jesteś taką kobietą, która zostaje sama z dzieckiem. Różnie bywa w życiu, czasem praca jest, czasem się ją traci i jej nie ma. Bywa, że nie ma się wsparcia w nikim, bo rodzicie już nie żyją, rodzeństwa się nigdy nie miało. Skończyły się wszystkie oszczędności, pracy jak nie było tak nie ma, dziecko choruje, dzieje się milion kataklizmów. I co, nie schowałabyś dumy do kieszeni, i nie poszłabyś w takiej sytuacji po alimenty do rodziny ojca dziecka? Żeby przetrwać? Żeby dziecko nie chodziło głodne? Ja się nie dziwię kobietom, które tak robią. Cytat:
) Po drugie: w tym wypadku to rzekoma mamusia jest "płodzimierzem" i bez względu na to czy jej się to podoba czy nie, powinna łożyć na utrzymanie dziecka, które urodziła. To, że zrzekła się praw do dziecka nie oznacza, że nie ma wobec niego żadnych obowiązków. Dziecko to nie są buty, które możesz komuś oddać i powiedzieć: "Weź sobie, ja już ich nie chcę.".Cytat:
Nie mam brata-dupka-płodzimierza, ale nie rozumiem argumentu o pomaganiu dziecku, którego się nie zobaczy na oczy. Przecież można nawiązać kontakt z dzieckiem. Nawet w sytuacji, gdyby matka takiego dziecka była niechętna, to można spróbować załatwić sprawę drogą sądową. Złożyć pozew o widywanie się z dzieckiem ze względu na więzi rodzinne, dobro jego rozwoju psychologicznego, emocjonalnego czy co tam jeszcze. Wcale nie trzeba się odżegnywać od takiego dziecka i traktować go jak dopust boży. Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#111 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sąd zasądzając alimenty na rzecz dziecka/rodzica*/kogoś tam, zawsze bierze pod uwagę sytuację materialną obu stron. W sytuacji gdy pozwanymi są dziadkowie, sąd weźmie pod uwagę wysokość comiesięcznych dochodów, comiesięcznych wydatków, wiek tych dziadków, stan zdrowia (w sytuacji gdy chorują muszą przedstawić zaświadczenie lekarskie, kosztorys wydatków na leczenie/rehabilitację/medykamenty), i tak dalej, i tak dalej. Nie jest tak, że ubogi osiemdziesięcioletni dziadek, mający 880 zł emerytury nagle będzie musiał płacić 3 000 złotych comiesięcznych alimentów. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. *Tak, rodzice mogą domagać się alimentów od swoich dzieci. Teraz to dopiero padł na Was blady strach, prawda?
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.

Gdyby znalazł się na to jakiś straszak, pewnie już nie byliby tacy skwapliwi.

=>

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

) Po drugie: w tym wypadku to rzekoma mamusia jest "płodzimierzem" i bez względu na to czy jej się to podoba czy nie, powinna łożyć na utrzymanie dziecka, które urodziła. To, że zrzekła się praw do dziecka nie oznacza, że nie ma wobec niego żadnych obowiązków. Dziecko to nie są buty, które możesz komuś oddać i powiedzieć: "Weź sobie, ja już ich nie chcę.".