![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. III
No tak, przeoczylam, moja wina.
![]() Jednak nadal uwazam, ze po prostu niepotrzebnie zaczelas ten temat, bo slowo nie bylo uzywane czesto i czasem moze nie nalezy szukac ozm wszedzie i na sile
#92 |
Zakorzeniona
|
Mnie też dziwi zdrabnianie w określeniu do dziecka. Czyli: "dałam Damiankowi pomidorka i kanapeczkę z serkiem, a do tego kakałko". Do dorosłego nikt by tak nie powiedział.
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oczywiście trochę sobie robię jaja, ale trochę mówię serio. bo choć w mowie ogólnej, zwłaszcza pisanej, staram się tych gwarowych naleciałości unikać, o tyle czasami po prostu takie zdrobniusieńka same sie wymykają spod palców. a jak się pojedzie na warszawską prażkę i posłucha panów spod budeczki z piwkiem i naleweczkami, to dopiero można się porzygać od zrobnień ![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
ale tu ponownie odniosę się do przedszkola - o jeżu malusieńki. tam gdzie pracowałam, nauczycielki mówiły wyłącznie: stoliczek, krzesełko, umywaleczka, obiadek, widelczyk, kapciuszki, kurteczka, schodki, PRZEDSZKOLKO (WTF???) aż im zwracałam uwagę, czemu nie mówią "sedesik" ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
A ja się tak zastanawiam i chyba mówię pół na pół, bo Młody sam mówi: noga, mleko, więc chyba używam tych form. Przy czym zawsze, jak ktoś się pyta, jak mówię do dziecka, to muszę się zastanowić, bo to jest po prostu intuicyjne, nie robi się tego celowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rusza mnie to jesli ktos mowi takie zdanie normalnym tonem, ale wiele osob ma "specjany ton ktorym mowi sie do dzieci" i to juz jest troche denerwujace. ![]() Do doroslego tak sie nie mowi, bo jednak dorosly to nie dziecko. Naprawde dzieci to nie dorosli w miniaturce i czasem mowi sie do nich zdrobniale i to pasuje, moim zdaniem. Ja do zwierzakow tez potrafie mowic "lapka", "pyszczek" i to tez pasuje o ile sie nie przesadza, bo czasem, zgadzam sie moze kogos dziwic lub smieszyc. Cytat:
![]()
![]() |
#98 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() http://mataja.pl/2015/01/jak-mowic-d...o-tak-dziwnie/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Do dziecka tak, o dziecku do dorosłych może być irytujące
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Ogladam program o tatuażach i babeczka mówi "urodziłam córkę i zrobiłam tatuaż aby oddać jej hołd" . Dużo rozumiem, ale oddawania
Hołdu dziecku nie xd polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
ja.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
Lama dordże nowy
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2015-04-16 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja paniom tłumaczyłem, że stoły i krzesła może i są małe, ale dla dzieci one są w absolutnie normalnym rozmiarze. Wiec niesłusznie je "zmniejszają". Przyznawaly mi rację, ale wracały do sali i mówiła jak zawsze - przyzwyczajenie drugą naturą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Tak a'propos zdrobnień - zawsze mnie to rozwala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pojdziemy ściąć włosy Nic nie zetniemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Ooo, dopiero jak przeczytałam swoją wypowiedź, to zauważyłam jak bardzo zdrabniam słowa. A myślałam, że raczej normalnie mówię.
#112 |
Zadomowienie
|
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
Już nie przesadzajcie, jak dziecko ma małą nogę to ma nóżkę. Jak pies jest mały to ma pyszczek. Nóżka to nie nóżusia a pyszczek to nie pyszczuleniek, talerzyk to nie talerzuniunio
![]() polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
Talerzyczek
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Wredny kotecek
|
Bijcie się o ten deserek. W kisielku najlepiej. Jak można przywalić się do takiej pierdoły i kilka stron wątku mieć o to ból... dupki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
Ja też czasami mówię: ładnie zjedliśmy obiadek
![]() Tak samo czasami (a może tu już częściej) mówię do dziecka o sobie w 3 os. l.poj., "a teraz mama przygotuje Ci herbat(k ![]() ![]() Mowa kierowana do dziecka jest specyficzna i tyle, wiele mam tak mówi, ale dzieci nie mają problemu z przyswojeniem "normalnego" języka. Ważne, by operować wszystkimi formami gramatycznymi, normalnymi słowami (czyli może być krzesełko, ale nie ksiesiełko, a przecież deminutivum to też tylko wariant) i ogólnie dużo mówić, tłumaczyć. A dziecko już sobie skuma, co to deser, a co deserek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Wredny kotecek
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51071373]Ja też czasami mówię: ładnie zjedliśmy obiadek
![]() Tak samo czasami (a może tu już częściej) mówię do dziecka o sobie w 3 os. l.poj., "a teraz mama przygotuje Ci herbat(k ![]() ![]() Mowa kierowana do dziecka jest specyficzna i tyle, wiele mam tak mówi, ale dzieci nie mają problemu z przyswojeniem "normalnego" języka. Ważne, by operować wszystkimi formami gramatycznymi, normalnymi słowami (czyli może być krzesełko, ale nie ksiesiełko, a przecież deminutivum to też tylko wariant) i ogólnie dużo mówić, tłumaczyć. A dziecko już sobie skuma, co to deser, a co deserek ![]() Zgadzam się w całości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51071373]Ja też czasami mówię: ładnie zjedliśmy obiadek
![]() Tak samo czasami (a może tu już częściej) mówię do dziecka o sobie w 3 os. l.poj., "a teraz mama przygotuje Ci herbat(k ![]() ![]() Mowa kierowana do dziecka jest specyficzna i tyle, wiele mam tak mówi, ale dzieci nie mają problemu z przyswojeniem "normalnego" języka. Ważne, by operować wszystkimi formami gramatycznymi, normalnymi słowami (czyli może być krzesełko, ale nie ksiesiełko, a przecież deminutivum to też tylko wariant) i ogólnie dużo mówić, tłumaczyć. A dziecko już sobie skuma, co to deser, a co deserek ![]() Nie zgodzę się. Masowe jest, że trzylatki przychodzą do przedszkola i mówią o sobie: "michas nie umie zawiązać butow", "mikołaj nie lubi pomidorow". Dzieci bezbłędnie przyswajaja konstrukcje gramatyczne, którymi się posługujemy i potem ich używają. I mówią o sobie w trzeciej osobie, zamiast w pierwszej. Potem w przedszkolu jest z tym kupa nowej nauki, która utrudnia fakt, że nauczycielki tez mowia: "spójrz na panią" mając na myśli "spójrz na mnie"... |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Za to wczoraj widziałam totalny anty-OZM.. Jechałam autobusem i z okna widziałam w samochodzie pięcioro pasażerów. Z przodu na oko: dziadek i babcia, z tyłu mama z dwójką (małych) dzieci. Dziadek i mama w zamkniętym samochodzie palili ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.