![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Teraz ja zapomniałam tabletki-3 tydz.
Cytat:
2/. ze strony scheringa- producenta tabletek wystarczy zazyc tylko 17 tabletek by byc w pelni zabezpieczonym lacznie z przerwa...dlatego jesli zapomni sie tabletki z ostatniego tygodnia mozna ten dzien potraktowac jako pierwszy dzien przerwy o ile przyjelo sie 17 tabletek... to ze ty nie znsz wszystkich informacji dotyczacych tabletek nie znaczy ze ktos inny sie na tym nie zna i nie wie czegos wiecej od ciebie...
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Dot.: Teraz ja zapomniałam tabletki-3 tydz.
3 godziny "spóźnienia w spóźnieniu" nie powinno czynić różnicy.
Owe 12 godzin dopuszczalnego spóźnienia też jest określone z pewnym marginesem błędu.
#93 |
Raczkowanie
|
no tym razem ja zapomnialam...
pechowy ten sylwester, widze ze nie tylko dla mnie
wiec : w sobote mialam wziasc pierwsza tabletke z opakowania o 18, no niestety tabletki w domu ja na imprezie, wiec wzielam ja dopiero o 11 a potem kolejna jak zwykle o 18, przez ten czas nie uprawialam seksu wiec sie nie boje ale w ten weekend tak, wiec czy bede zabezpieczona czy mam uzyc takze prezerwatyw, wiem ze pierwsze i ostatnie tabletki sa wazne dlatego sie niepokoje |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dot.: no tym razem ja zapomnialam...
11 to 23, tak? Jeśli tak, to opóźnienie wyniosło 5 godzin, więc działanie tabletek nie zostało zkłócone.
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
nie 11 to 11 czyli 11 w niedziele,jakby to blo 23 w sobote to w ogole bym nic nie pisala bo juz mialam tak kilka razy ze bralam dopiero o tej porze i wszystko bylo ok
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Aha, w przypadku opóźnienia dłuższego niz 12 godzin skuteczność pigułek jest zaburzona i należy użyć dodatkowego zabezpieczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
jesli to byla pierwsza tabletka z <kolejnego> opakowania i przerwa sie przedluzyla, a wspolzylas w czasie tygodniowej przerwy przed to moze byc pewnien problem. ja na twoim miejscu skontaktowalabym sie z lekarzem bo mogla wystapic owulacja a plemniki majace zywotnosc nawet do 7 dni mogly zdzialac swoje.
oczywiscie takie jest moje zdanie a ja w tych kwestiach bardzo ostrozna jestem i przy okazji mam sklonnosci do panikowania. ;-) trzymam kciuki ze wszytsko ok. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
tez mam taki problem. Z tym, ze ja zamiast o 11 zazylam tabletke o 15. Na opakowaniu jest napisane, ze jezeli w tygodniu poprzedzajacym doszlo do wspolzycia to mozliwe jest zajscie w ciaze. Tydzien poprzedzajacy to tydzien w ktorym wystepuje krwawienie,a podobno podczas okresu nie mozna zajsc w ciaze.. wiec to troche sprzeczne, ja tego nie rozumiem i nie wiem w koncu czy przy zazywaniu tabletek tez ta zasada funkcjonuje.. moze ktos sie orientuje ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
nie mialam stosunkow juz od 2 tygodni wiec w tym przypadku sie nie boje jest wszystko w porzadku, ale w sylwestra troszke nie pomyslelismy i on na chwilke byl we mnie kilka razy (za duzo %) wtedy tez sobie przypomnialam o tabletce ech traumatyczne doswiadczenie ale mysle ze nic sie wtedy nie moglo wydarzyc , no nie wiem czy mam sie zabezpieczac teraz inaczej przez caly miesiac czy tez przez jakis czas tzn obliczyc sobie owulacje i dni plodne itd
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-04-13 o 17:11 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
dziekuje za porady
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
![]()
Zapomniałam wziąć wczoraj pigułkę. Do końca opakowania razem z tą pominiętą zostało ich 8. Szukałam po forum co należy zrobić w tej sytuacji, jednak nie znalazłam satysfakcjonujących mnie do końca odpowiedzi.
Wzięłam teraz tą brakującą pigułkę po 16,5h. Czy brać dzisiaj kolejną pigułkę w tej porze co zwykle biorę? Czy mam się dodatkowo zabezpieczać do końca opakowania? Proszę o odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapomniałam... Przeczytaj proszę...:(
Cytat:
Opuszczenie tabletki w trzecim tygodniu, wymaga rozpoczecia nowego opakowania bez robienia 7 dniowej przerwy.
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że powinnas dziś normalnie wziąć tabletkę o stałej porze, ale do końca cyklu stosować dodatkowe zabezpieczenie, skoro spóźnienie wyniosło powyżej 12 godzin.
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Ja nie wiem czy mogę dać linka ale tutaj jest ulotka uniwersalna, i także zasady postępowania w razie pominięcia tabletki http://pigulka.schering.pl/ulotka.php
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Świetna stronka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny!!
Wzięłam wczoraj zapomnianą tabletkę a kolejną o stałej porze. Dobrze że już okres za parę dni, bo strasznie nie lubię innych zabezpieczeń. Karoska - stronka rzeczywiście super!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
antykoncepcja-posze o pomoc lekarza
Pewnei te tematy był wałkowane wiele razy ale ja nei moge znaeść co zrobić jesłi sie zapomniło-pomineło cąłkowiecie tabletke.
przyjmuje tabletki o 22 i mowa jest o tabletkach z pierwszego tygodnia opakowania nie pamietam -czy wziełm piatkową tabletke, a potem zapomniałm tej sobotniej i wziełm ja dopiero w niedziele po 15 godzinach opóżneinia od czasu kiedy powinnam, a weczorem normalnei niedzielna tabletke (czyli zapomnianą tabletke wziełam 27 godzin po przyjęciau ostatniej ) -czy zapomnaiłm tabletke piatkową, a potem automatycznei w sobote wziełm tą z piatku -nie patrzac na opis, a w niedziel rano myślac ze nei wziełm tabletki w sobote wziełam tabletke sobotnią a niedzielna noramlnei w niedziele wieczorem (czyli zapomniałm kompletnie o przyjeciu jednej tabletki a po dwuch dniach przyjełam 2 ) mam nadziej że kotś to zrozumiał. Wydaje mi sie, ze ta pierwsza opcjamiała miejsce ale niemoge być na 100% pewna, bo ostatnio miałm dużo stresów itd i byałm pewena tej pierwszej wersji do dzis rano [czyli drugi dzień po przyjęciu tych dwuch tabletek (sobtniej i niedzilenej) w niedziele] dzis rano obudziłąm sie i przez cąły dzien miałm małe krwawienie. Czy to możliwe ze to tylko z powodu opóźneinia przyjęcia pojedyńczej tabletki (standardowo biore o 22.00 a wziełam kolejna o 13.00 czli 15 h) czy to jednak nie możliwe i prawdziwa jest ta druga wersja. Prosze o pomoc i instrukcje co mam robić i ile powinnam sie zabespieczac dodatkowo przed ciaża. (przypominam ze to pierwszy tydzien nowego opakowania) dziękuje |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Dot.: antykoncepcja-posze o pomoc lekarza
szczerze mówiąc mam doysc mówienia i pisania (i czytania tego typu problemów) co nalezy zrobic ,podjełas sie łykania pigul wiec sama sie tym zainteresuj i pilnuj tego ,zaznaczaj w kalendarzu,włacz alarm w komórce,cokolwiek!
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro opóźnienie wyniosło ponad 12 godzin, należy używać dodatkowego zabezpieczenia do końca cyklu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
zażywam tabletki o d 6 lat i jeszcze nei zdażyło mi isę zapomnieć, mam ustawiony przypominacz ale gdy zadzwonił przestawiłm go n akolejny dzien i wytm czasie nie zażyłam tabletki bo dostałm telefon że ZMARŁ MÓJ OJCIEC.
Jestem usprawiedliwiona ? Nie rozumie dlaczego ludzei muszą być tacy wredni, jesli wam sie nie che to poporstu nieodpowiadajcie na moje pytanie |
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze raz przepraszam cię bardzo, przyjmij moje kondolencje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Przyczajenie
|
ok, nie wiedziłaś. poporstu ostatnio jestem strasznei roztargniona i same problemy mam prze to jak widac nei tylko w pracy ale i życiu prywatnym...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
ja równiez zwracam honor ,przykro mi ,że padlo akurat na ciebie.
przykro mi przeokropnie,przepraszam i współczuje ,mam nadzieje nie zrazilo cie to do naszego forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
typowe postępowanie:
"1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania. Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda barierowa). " tu moga zacząć się kłopoty: "Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza." |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
paula78- ok, tak wyszło, nie zraziłam się, cenie ludzi kótry potrafia sie przyznać do będu , czy przeprosic. duża rzecz
justy- problem jest taki że być moze zapomniałam w o ogóle jednej tabletki, a innego dnia (nei kolejnego, tylko jakiegos innego) wziełam dwie. W prawdzie nei widaje mi sie, ale martwi meni to krwawienie, choc teraz pod wiecżór ustało, ale peweni przez to że wziełam kolejna tabletke. |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
pierwszy post jest na tyle mętny, że przeoczyłam całkowite niezażycie.
plamienia/krwawienia są często objawem zmniejszonej skuteczności pigułek. ryzyko ciąży nawet przy poważniejszych błędach/interkakcjach jest kilkuprocentowe. |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zapomniana pierwsza tabletka z nowego opakowania
W tym tygodniu zakończę branie tego opakowanie w którym pierwszą tabletkę przyjęlam dzień później.I tu się zastanawiam czy robić normalną 7 dniową przerwę czy może odrazu zabrać się za nowe opakowanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Od paru lat biorę tabletki i to pierwszy raz jak zapomnialam.Pomyliły mi sie dni przez święta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.