Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-04, 09:01   #91
villemcia
Wtajemniczenie

GG do villemcia
Dot.: Teraz ja zapomniałam tabletki-3 tydz.

Cytat:
Napisane przez Taverney
Skąd masz takie informacje?
Na ulotce moich tabletek jest napisane, że najważniejsze są tabletki z początku i z końca opakowania, czyli pierwszy i trzeci tydzień. Tan ostatni, ponieważ po nim następuje 7-mio dniowa przerwa.
Nigdzue nie znalazłam informacji, jakoby biorąc 17. tabletkę jestem już w pełni zabezpieczona na później.
1/. od ginekologow z ktorymi mam kontakt
2/. ze strony scheringa- producenta tabletek

wystarczy zazyc tylko 17 tabletek by byc w pelni zabezpieczonym lacznie z przerwa...dlatego jesli zapomni sie tabletki z ostatniego tygodnia mozna ten dzien potraktowac jako pierwszy dzien przerwy o ile przyjelo sie 17 tabletek...

to ze ty nie znsz wszystkich informacji dotyczacych tabletek nie znaczy ze ktos inny sie na tym nie zna i nie wie czegos wiecej od ciebie...
Stary 2006-01-04, 12:02   #92
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Dot.: Teraz ja zapomniałam tabletki-3 tydz.

3 godziny "spóźnienia w spóźnieniu" nie powinno czynić różnicy.
Owe 12 godzin dopuszczalnego spóźnienia też jest określone z pewnym marginesem błędu.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-04, 12:27   #93
eris
Raczkowanie

no tym razem ja zapomnialam...

pechowy ten sylwester, widze ze nie tylko dla mnie
wiec :
w sobote mialam wziasc pierwsza tabletke z opakowania o 18, no niestety tabletki w domu ja na imprezie, wiec wzielam ja dopiero o 11 a potem kolejna jak zwykle o 18, przez ten czas nie uprawialam seksu wiec sie nie boje ale w ten weekend tak, wiec czy bede zabezpieczona czy mam uzyc takze prezerwatyw, wiem ze pierwsze i ostatnie tabletki sa wazne dlatego sie niepokoje
eris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-04, 12:52   #94
primavera
Zakorzenienie

Dot.: no tym razem ja zapomnialam...

11 to 23, tak? Jeśli tak, to opóźnienie wyniosło 5 godzin, więc działanie tabletek nie zostało zkłócone.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-04, 12:54   #95
eris
Raczkowanie

nie 11 to 11 czyli 11 w niedziele,jakby to blo 23 w sobote to w ogole bym nic nie pisala bo juz mialam tak kilka razy ze bralam dopiero o tej porze i wszystko bylo ok
Stary 2006-01-04, 13:10   #96
primavera
Zakorzenienie

Aha, w przypadku opóźnienia dłuższego niz 12 godzin skuteczność pigułek jest zaburzona i należy użyć dodatkowego zabezpieczenia.
Stary 2006-01-04, 17:45   #97
nadziejka_82
Raczkowanie

jesli to byla pierwsza tabletka z <kolejnego> opakowania i przerwa sie przedluzyla, a wspolzylas w czasie tygodniowej przerwy przed to moze byc pewnien problem. ja na twoim miejscu skontaktowalabym sie z lekarzem bo mogla wystapic owulacja a plemniki majace zywotnosc nawet do 7 dni mogly zdzialac swoje.
oczywiscie takie jest moje zdanie a ja w tych kwestiach bardzo ostrozna jestem i przy okazji mam sklonnosci do panikowania. ;-)
trzymam kciuki ze wszytsko ok.
nadziejka_82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-04, 17:58   #98
carolinca
Przyczajenie

tez mam taki problem. Z tym, ze ja zamiast o 11 zazylam tabletke o 15. Na opakowaniu jest napisane, ze jezeli w tygodniu poprzedzajacym doszlo do wspolzycia to mozliwe jest zajscie w ciaze. Tydzien poprzedzajacy to tydzien w ktorym wystepuje krwawienie,a podobno podczas okresu nie mozna zajsc w ciaze.. wiec to troche sprzeczne, ja tego nie rozumiem i nie wiem w koncu czy przy zazywaniu tabletek tez ta zasada funkcjonuje.. moze ktos sie orientuje ?
carolinca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-04, 18:01   #99
eris
Raczkowanie

nie mialam stosunkow juz od 2 tygodni wiec w tym przypadku sie nie boje jest wszystko w porzadku, ale w sylwestra troszke nie pomyslelismy i on na chwilke byl we mnie kilka razy (za duzo %) wtedy tez sobie przypomnialam o tabletce ech traumatyczne doswiadczenie ale mysle ze nic sie wtedy nie moglo wydarzyc , no nie wiem czy mam sie zabezpieczac teraz inaczej przez caly miesiac czy tez przez jakis czas tzn obliczyc sobie owulacje i dni plodne itd
Stary 2006-01-04, 18:04   #100
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinca
Tydzien poprzedzajacy to tydzien w ktorym wystepuje krwawienie,a podobno podczas okresu nie mozna zajsc w ciaze
Jak sama napisałaś- to jest krwawienie z odstawienia, nie zaś okres; Podczas okresu można zajść w ciążę- przy krótkich cyklach ostatnie dni miesiączki mogą juz być czasem płodnym.

Cytat:
Napisane przez eris
nie wiem czy mam sie zabezpieczac teraz inaczej przez caly miesiac czy tez przez jakis czas tzn obliczyc sobie owulacje i dni plodne itd
Po prostu używajcie dodatkowego zabezpieczenia do końca cyklu

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-04-13 o 17:11 Powód: post pod postem
Stary 2006-01-04, 18:41   #101
eris
Raczkowanie

dziekuje za porady
Stary 2006-01-08, 11:14   #102
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina
Unhappy Zapomniałam... Przeczytaj proszę...:(

Zapomniałam wziąć wczoraj pigułkę. Do końca opakowania razem z tą pominiętą zostało ich 8. Szukałam po forum co należy zrobić w tej sytuacji, jednak nie znalazłam satysfakcjonujących mnie do końca odpowiedzi.
Wzięłam teraz tą brakującą pigułkę po 16,5h. Czy brać dzisiaj kolejną pigułkę w tej porze co zwykle biorę? Czy mam się dodatkowo zabezpieczać do końca opakowania?
Proszę o odpowiedź

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-08, 11:26   #103
Intuicja
Raczkowanie

Dot.: Zapomniałam... Przeczytaj proszę...:(

Cytat:
Napisane przez Biricchina
Zapomniałam wziąć wczoraj pigułkę. Do końca opakowania razem z tą pominiętą zostało ich 8. Szukałam po forum co należy zrobić w tej sytuacji, jednak nie znalazłam satysfakcjonujących mnie do końca odpowiedzi.
Wzięłam teraz tą brakującą pigułkę po 16,5h. Czy brać dzisiaj kolejną pigułkę w tej porze co zwykle biorę? Czy mam się dodatkowo zabezpieczać do końca opakowania?
Proszę o odpowiedź
Opusciłas tabletke w drugim tygodniu stosowania, tak?. Kolejna przyjmij o stałej porze. Skutecznosc zostaje zachowana.
Opuszczenie tabletki w trzecim tygodniu, wymaga rozpoczecia nowego opakowania bez robienia 7 dniowej przerwy.
Stary 2006-01-08, 21:49   #104
primavera
Zakorzenienie

Mi się wydaje, że powinnas dziś normalnie wziąć tabletkę o stałej porze, ale do końca cyklu stosować dodatkowe zabezpieczenie, skoro spóźnienie wyniosło powyżej 12 godzin.
Stary 2006-01-09, 08:33   #105
karoska
Raczkowanie

GG do karoska

Ja nie wiem czy mogę dać linka ale tutaj jest ulotka uniwersalna, i także zasady postępowania w razie pominięcia tabletki http://pigulka.schering.pl/ulotka.php
karoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-09, 08:53   #106
Sovilo
Zakorzenienie

Świetna stronka
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-09, 09:26   #107
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Hej dziewczyny!!

Wzięłam wczoraj zapomnianą tabletkę a kolejną o stałej porze. Dobrze że już okres za parę dni, bo strasznie nie lubię innych zabezpieczeń.

Karoska - stronka rzeczywiście super!!

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 19:37   #108
nickk
Przyczajenie

antykoncepcja-posze o pomoc lekarza

Pewnei te tematy był wałkowane wiele razy ale ja nei moge znaeść co zrobić jesłi sie zapomniło-pomineło cąłkowiecie tabletke.

przyjmuje tabletki o 22 i mowa jest o tabletkach z pierwszego tygodnia opakowania

nie pamietam
-czy wziełm piatkową tabletke, a potem zapomniałm tej sobotniej i wziełm ja dopiero w niedziele po 15 godzinach opóżneinia od czasu kiedy powinnam, a weczorem normalnei niedzielna tabletke (czyli zapomnianą tabletke wziełam 27 godzin po przyjęciau ostatniej )
-czy zapomnaiłm tabletke piatkową, a potem automatycznei w sobote wziełm tą z piatku -nie patrzac na opis, a w niedziel rano myślac ze nei wziełm tabletki w sobote wziełam tabletke sobotnią a niedzielna noramlnei w niedziele wieczorem (czyli zapomniałm kompletnie o przyjeciu jednej tabletki a po dwuch dniach przyjełam 2 )

mam nadziej że kotś to zrozumiał.

Wydaje mi sie, ze ta pierwsza opcjamiała miejsce ale niemoge być na 100% pewna, bo ostatnio miałm dużo stresów itd
i byałm pewena tej pierwszej wersji do dzis rano [czyli drugi dzień po przyjęciu tych dwuch tabletek (sobtniej i niedzilenej) w niedziele]
dzis rano obudziłąm sie i przez cąły dzien miałm małe krwawienie.

Czy to możliwe ze to tylko z powodu opóźneinia przyjęcia pojedyńczej tabletki (standardowo biore o 22.00 a wziełam kolejna o 13.00 czli 15 h)
czy to jednak nie możliwe i prawdziwa jest ta druga wersja.

Prosze o pomoc i instrukcje co mam robić i ile powinnam sie zabespieczac dodatkowo przed ciaża. (przypominam ze to pierwszy tydzien nowego opakowania)

dziękuje
nickk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 20:10   #109
paula78
Zakorzenienie

Dot.: antykoncepcja-posze o pomoc lekarza

szczerze mówiąc mam doysc mówienia i pisania (i czytania tego typu problemów) co nalezy zrobic ,podjełas sie łykania pigul wiec sama sie tym zainteresuj i pilnuj tego ,zaznaczaj w kalendarzu,włacz alarm w komórce,cokolwiek!

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 20:30   #110
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78
szczerze mówiąc mam doysc mówienia i pisania (i czytania tego typu problemów) co nalezy zrobic ,podjełas sie łykania pigul wiec sama sie tym zainteresuj i pilnuj tego ,zaznaczaj w kalendarzu,włacz alarm w komórce,cokolwiek!
Dokładnie. Znam osoby, które biorą pigułki przez wiele lat i nie zdarzyło im się zapomnieć (sama przez 5 lat nie zapomniałam ani razu)i nie stoją na przeszkodzie imprezy, wyjazdy, kataklizmy czy nie wiadomo,co jeszcze. Tabletki są dla osób odpowiedzianych, które pamiętają o ich systematycznym zażywaniu- jeśli ktoś ma z tym problem, powinien wybrać inną metodę.

Skoro opóźnienie wyniosło ponad 12 godzin, należy używać dodatkowego zabezpieczenia do końca cyklu.
Stary 2006-01-10, 20:52   #111
nickk
Przyczajenie

zażywam tabletki o d 6 lat i jeszcze nei zdażyło mi isę zapomnieć, mam ustawiony przypominacz ale gdy zadzwonił przestawiłm go n akolejny dzien i wytm czasie nie zażyłam tabletki bo dostałm telefon że ZMARŁ MÓJ OJCIEC.
Jestem usprawiedliwiona ?
Nie rozumie dlaczego ludzei muszą być tacy wredni, jesli wam sie nie che to poporstu nieodpowiadajcie na moje pytanie
Stary 2006-01-10, 20:58   #112
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nickk
zażywam tabletki o d 6 lat i jeszcze nei zdażyło mi isę zapomnieć, mam ustawiony przypominacz ale gdy zadzwonił przestawiłm go n akolejny dzien i wytm czasie nie zażyłam tabletki bo dostałm telefon że ZMARŁ MÓJ OJCIEC.
Jestem usprawiedliwiona ?
Nie rozumie dlaczego ludzei muszą być tacy wredni, jesli wam sie nie che to poporstu nieodpowiadajcie na moje pytanie
W takim razie przepraszam cię najmocniej. Po prostu codziennie jest nawet kilka wątków o zapomnianej pigułce,dziewczyny są nieodpowiedzialne i traktują je jak cukierki. Dlatego odpowiedziałam w ten sposób, nieco opryskliwy.
Jeszcze raz przepraszam cię bardzo, przyjmij moje kondolencje
Stary 2006-01-10, 21:10   #113
nickk
Przyczajenie

ok, nie wiedziłaś. poporstu ostatnio jestem strasznei roztargniona i same problemy mam prze to jak widac nei tylko w pracy ale i życiu prywatnym...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-01-10, 21:27   #114
paula78
Zakorzenienie

ja równiez zwracam honor ,przykro mi ,że padlo akurat na ciebie.
przykro mi przeokropnie,przepraszam i współczuje ,mam nadzieje nie zrazilo cie to do naszego forum

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 22:01   #115
Justy
Zakorzenienie

typowe postępowanie:
"1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania.
Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda barierowa). "
tu moga zacząć się kłopoty: "Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza."
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 22:20   #116
nickk
Przyczajenie

paula78- ok, tak wyszło, nie zraziłam się, cenie ludzi kótry potrafia sie przyznać do będu , czy przeprosic. duża rzecz

justy- problem jest taki że być moze zapomniałam w o ogóle jednej tabletki, a innego dnia (nei kolejnego, tylko jakiegos innego) wziełam dwie.

W prawdzie nei widaje mi sie, ale martwi meni to krwawienie, choc teraz pod wiecżór ustało, ale peweni przez to że wziełam kolejna tabletke.
Stary 2006-01-12, 17:30   #117
Justy
Zakorzenienie

pierwszy post jest na tyle mętny, że przeoczyłam całkowite niezażycie.
plamienia/krwawienia są często objawem zmniejszonej skuteczności pigułek.
ryzyko ciąży nawet przy poważniejszych błędach/interkakcjach jest kilkuprocentowe.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-13, 08:01   #118
Akszeinga
Zadomowienie

Dot.: Zapomniana pierwsza tabletka z nowego opakowania

W tym tygodniu zakończę branie tego opakowanie w którym pierwszą tabletkę przyjęlam dzień później.I tu się zastanawiam czy robić normalną 7 dniową przerwę czy może odrazu zabrać się za nowe opakowanie?
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-13, 08:22   #119
Intuicja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Akszeinga
W tym tygodniu zakończę branie tego opakowanie w którym pierwszą tabletkę przyjęlam dzień później.I tu się zastanawiam czy robić normalną 7 dniową przerwę czy może odrazu zabrać się za nowe opakowanie?
Mysle, ze tak bedzie najlepiej. Zapamietaj tylko dzien przyjecia pierwszej tabletki z nowego opakowania, by uniknac kolejnej pomylki.
Stary 2006-01-13, 10:00   #120
Akszeinga
Zadomowienie

Od paru lat biorę tabletki i to pierwszy raz jak zapomnialam.Pomyliły mi sie dni przez święta
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości