![]() |
#91 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: czystosc?
Moja nauczycielka religi powiedziała,że pójście z chłopakiem do łóżka przed ślubem jest grzechem..ja sie z tym niezgadzam. Sam Bóg mówił:'kochajcie sie i rozmnażajcie' więc..w czym problem? Fakt,przez to jest tyle niechcianych ciąży..można temu zapobieć zabezpeiczając sie, albo być poprostu rozsądnym, ale żeby odmawiać sobie przyjemności przed ślubem?:P Co to to nieeee
![]()
Nikt mnie nie poznał i nie zna mnie za dobrzE Nie ważne co osiągnę,co stworzę,co zrobiĘ Dla ślepych głupców pozostanę taka samA Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM Taka już jestem..i to właśnie jA
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
kkk
Edytowane przez CatherineK Czas edycji: 2012-09-26 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
kkk
Edytowane przez CatherineK Czas edycji: 2012-09-26 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
kkk
Edytowane przez CatherineK Czas edycji: 2012-09-26 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
![]()
witam,uważam ze wiele próbuje zbuntować sie przeciwko kościołowi,ale tak naprawde to nie kościoł narzuca nam takie poglądy,Tym ksieza jest naprawde wszystko jedno czy przed czy po.Oni tylko nakreślają nam drogę a sądzic nas będzie Bóg. I tak naprawde to teraz myślimy takimi kategoriami seks ,uroda,ale to wszystko jest przemijające uroda przeminie tak samo jak sex
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
![]()
Dla zainteresowanych nauka Kosciola wtej sferze polecam stronke
www.milujciesie.org.pl sa tam archiwa gazetki w ktrorej pisze wiele na temat czystości. Czystosc wg mnie jest bardzo wazna tylko szkoda ze rzadko sie tego wymaga od mężczyzn. Ja osobiście wciaz czekam na tego jedynego (mam nadzieje ze go spotkam) i to z nim chcialabym przezyc swoj pierwszy raz. Jakos trudno mi sobie wyobrazic zebym to zrobila z kims po paru miesiacach i zerwal by ze mna po miesiacu. Wiadomo ze jak sie kogos kocha to sie kocha cialo i dusze i trudno uczucia utrzymac na wodzy i nie okazywac sobie tego jakos fizycznie. Dlatego uwazam ze pieszczoty-petting powinien byc dozwolony przed slubem ale wg nauki Kościola tak nie jest.Hmmm...No coz to jest moje osobiste zdanie. Nie jest latwo byc chrescijaninem. Wybierzcie dobra droge!! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Ja jestem zdecydowaną zwolenniczką czystości przedmałżeńskiej. Podjęłam tę swiadomą decyzję z miłosci do Boga i mojego przyszlego meza, ktorego w chwili obecnej pewnie nie znam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Ja jestem ateistką, ale zawsze marzyłam, że stracę dziewictwo z tym facetem, z którym będę na całe życie. Wiedziałam, że tego praktycznie nigdy nie można być pewnym (nawet po ślubie), ale cóż, każdy prędzej czy później podejmuje takie ryzyko. Jak wyszło w praktyce? To się okaże, bo jeszcze tego nie zrobiłam (mam 19 lat i partnera od ponad 1,5 roku).
Nie chciałam natomiast czekać do nocy poślubnej z prostego powodu: przed związaniem się na całe życie bardzo wskazane jest sprawdzenie, jak udaje się seks z wybrankiem. Może się to wydawać dosyć płytkie, ale w praktyce jest to naprawdę ważna sprawa. Nawet z punktu widzenia kościoła małżeństwo powinno, a wręcz musi uprawiać seks - a co jeśli się zupełnie niespodziewanie okaże, że, przykładowo, partnerzy są niedopasowani anatomicznie (rzadko, ale zdarza się)? Za mniejsze zło (o ile w ogóle za zło, ale próbuję się wczuć w wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez DedeDinah Czas edycji: 2009-02-18 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
.........czekaliśmy do ślubu..., byliśmy ze sobą przed ślubem 5 lat, to była nasza wspólna decyzja, od prawie 11 lat jesteśmy małżeństwem, sex jest super, nic się nie posypało wręcz przeciwnie - nadal odkrywamy coś nowego, ale przyznaję, że były momenty gdy mało co, a nasze postanowienia by runęły ( w końcu "krew nie woda")
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od człowieka i od tego jak mu zależy na danej osobie. Jeśli ma się założenia obustronne to wszytko może pójść zgodnie z planem, a jeśli dziewczyna mówi, nie, bo nie, a chłopak się męczy, to cóż...
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-02-27 o 09:39 Powód: uzupełnienie posta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Noc poslubna jest OK.. wkoncu po cos ona jest , i faajnie by było zrobic to z tym jednym, który zostanie naszym mężem.
ALE wydaje mi się, ze społeczeństwo, telewizja, media.. i przede wszystkim wiekszosc nas ma inne podglądy na ten temat. Mi osobiscie wydaje się, ze do slubu nie doczekam :P ..chormony, otoczenie. i może tez dlatego, ze za grzeczną siię nie uwazam ;p
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
warto czekać
![]() 1. bo ja chcę być pierwsza 2. bo chcę by mój mąż był dla mnie pierwszy 3. by pierwszy raz z mężem był spełnieniem najskrytszych tęsknot, a nie choćby najurodziwszym, ale Twoim kolejnym razem 4.by mieć zaufanie do męża, że nie zdradzi 5.by móc być panem własnego ciała 6.by być bohaterem dla swoich dzieci, bez lęku móc opowiadać o swoich młodzieńczych kontaktach z płcią przeciwną, a słuchający współmałżonek mógłby być dumny i zadowolony ![]() 7. mieć przyjaciól wśrod płci przeciwnej, zaufanie przyjaciół 8.by po ślubie prowadzić szczęśliwe, płomienne i bez niepokojow życie seksualne ze swoim współmałżonkiem 9. by nie zarazić się żadną chorobą przenoszoną droga płciową wszystko jest sprawdzone i poparte przykladami ![]() seks jest zbyt fajny, by go uprawiac przed ślubem! Edytowane przez pagzik Czas edycji: 2009-06-29 o 22:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-06-29 o 22:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
4. skoro czekał na Ciebie aż do ślubu to masz pewność, że tego nie zaprzepaści i się nie prześpi z kimś jeszcze. Jak para po miesiacu znajomosci zaczyna uprawiac seks a potem załóżmy że biorą ślub, to potem taka żona nie wie nigdy, czy np mąż wyjeżdżając z sekretarką na służbowy wyjazd nic nie zrobi, bo nie bylo momentu budowania zaufania, ona nie mogła dostrzec, czy on potrafi się opanować, bo ona od razu dała mu wszystko;
6. myślę, że to sprawa indywidualna. ja bym chciała by moje dzieci mowily 'chcę byc taka jak moja mama' i mnie nasladowały w tym, że zachowają czystość, a żeby mój mąż mógł bez obaw wysłuchiwac o moich byłych i nie mieć żadnych podejrzeń i strachu, bo skoro na niego czekałam, to on jest najważniejszy ![]() 7. czekałam na męża... wspólnie sobie TEGO odmawialiśmy wyczekując na ślub. znajomi o tym wiedzą i bez problemu mi ufają, nie mają obaw przy moich kontaktach z ich poówkami, bo wiedzą, że nie mam zamiaru dopuszczac ich do sfery seksualnej. Mozna też powiedziec, że skoro się jest stalym w uczuciach, współzyje tylko z jednym partnerem, to sprawa wygląda podobnie. Ale dla mnie jest to ogromna różnica. Nie musisz podzielać mojego zdania. Ja jestem katoliczką i dla mnie to wszystko jest strasznie oczywiste ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A partner kobiety, która przed ślubem współżyje nie może bez obaw słuchać o jej byłych? Zwłaszcza w sytuacji, kiedy on był jej pierwszym partnerem seksualnym? (ale przed ślubem). Cytat:
Kto powiedział, że zaczynając współżycie przed ślubem trzeba współżyć później na raz z wieloma partnerami? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Znam kilku "katolikow/chrześcijan", ktorzy z seksem czekali do ślubu. Teraz sa po rozwodach lub w separacji żyja z inna kobieta (bo to głównie meżczyzn takich znam)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
hmmm, ja uważam , że zależy jak interpretuje się słowo " czystość", dla mnie to będzie czystość sumienia, że kocham i nie mysle o wspozyciu jako o ormie grzechu, skoro kochasz calym sercem to dlaczego masz sobie tego odmawiać, co innego kiery robisz to wyłącznie dla rozrywki i bez zaangazowania emocjonalnego... Ja zawsze powtarzam, że jeśli spotkama tego , ktory mnie Omami, a będzie mi się wydawało, a raczej bede pewna, ze to ten, to nei bede sie hamować... tylko musze czuc, ze to ten moment, ze juz jetem gotowa na to psychicznie
![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- acha i jeszcze jedno, błędem jest myslenie, ze slub daje gwarancej, iz to na pewno ten, ktory mnei w zyciu nei zdradzi... nie ma nigdy pewnosci...
'Niech każda chwila uświadamia↵Ci jak wspaniałą Istotą jesteś.' Edytowane przez myiabi Czas edycji: 2009-06-30 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Czy to naprawdę nie szkoda życia na takie rozkminki ? Jedyne pewne rzeczy na tym łez padole to śmierć i podatki. Na nic innego absolutnie żadnych patentów i gwarancji nie ma. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby ich namiętnie szukać. Ważne jednak żeby nie zapomnieć przy okazji być po prostu dobrym człowiekiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Kurna, byłabym ponad trzydziestoletnia dziewica, gdybym miala zachowac czystosc do ślubu
![]() Jak komus do szczescia jest potrzebne zachowanie czystosci to jego sprawa, ale dorabianie sobie jakiejś wydumanej ideologi do dziewictwa jest raczej oznaką niedojrzałości psychicznej w temacie własnej seksualnosci.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale wiesz o co chodzi ? Kto jak kto, ale Ty na pewno. Otóż chodzi o to, żeby ludzie przyciśnięci celibatem chętniej i szybciej wędrowali przed ołtarz (zwłaszcza faceci) ![]() Dokładnie tak samo uważam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
hmm nie zdazylam napisac swojego komentarza ale moge sie podpisac wszystkimi lapkami pod tym co napisaly Dotka90 i lady karen
![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
4. skoro czekał na Ciebie aż do ślubu to masz pewność, że tego nie zaprzepaści i się nie prześpi z kimś jeszcze. Jak para po miesiacu znajomosci zaczyna uprawiac seks a potem załóżmy że biorą ślub, to potem taka żona nie wie nigdy, czy np mąż wyjeżdżając z sekretarką na służbowy wyjazd nic nie zrobi, bo nie bylo momentu budowania zaufania, ona nie mogła dostrzec, czy on potrafi się opanować, bo ona od razu dała mu wszystko;
Gorzej, jak będzie chciał mieć porównanie 'jakby było z inną' lub jak było wspomniane, nieudany sex pchałby go w ramiona innej. 6. myślę, że to sprawa indywidualna. ja bym chciała by moje dzieci mowily 'chcę byc taka jak moja mama' i mnie nasladowały w tym, że zachowają czystość, a żeby mój mąż mógł bez obaw wysłuchiwac o moich byłych i nie mieć żadnych podejrzeń i strachu, bo skoro na niego czekałam, to on jest najważniejszy ![]() Swoje dzieci chcę wychowywać w wierze, ale nie będę im tłukła na siłę 'sex jest beee' od małego, gdy jeszcze na dobrą sprawę nie będą wiedzieć o co mi chodzi. Jeśli dojrzeją do tego Psychicznie! to przyjdzie czas na rozmowy, i one wtedy podejmą decyzje. Mój chłopak miał partnerki przede mną, ja straciłam z nim dziewictwo. I nie mam problemu z tym, że muszę wysłuchiwać jaka jego ex była w łóżku, trochę wyczucia i ten problem znika, niezależnie od tego, kto co robił 'przed' związkiem z tym Jedynym. 7. czekałam na męża... wspólnie sobie TEGO odmawialiśmy wyczekując na ślub. znajomi o tym wiedzą i bez problemu mi ufają, nie mają obaw przy moich kontaktach z ich poówkami, bo wiedzą, że nie mam zamiaru dopuszczac ich do sfery seksualnej. Mozna też powiedziec, że skoro się jest stalym w uczuciach, współzyje tylko z jednym partnerem, to sprawa wygląda podobnie. Ale dla mnie jest to ogromna różnica. Nie musisz podzielać mojego zdania. Ja jestem katoliczką i dla mnie to wszystko jest strasznie oczywiste ![]() Mierzysz zaufanie do siebie miarą dziewictwa przed ślubem? Są kobiety samotne, nie będące mężatkami, nie dziewice, ale to nie świadczy o tym, że skoro kobieta straciła przed ślubem to i owo to nie można jej ufać, no proszę Cię ![]() ![]() Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2009-06-30 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
http://wolczyn.kapucyni.pl/index.php...d=28&Itemid=15
zapraszam do pobierania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;1302215 8]
Swoje dzieci chcę wychowywać w wierze, ale nie będę im tłukła na siłę 'sex jest beee' od małego, gdy jeszcze na dobrą sprawę nie będą wiedzieć o co mi chodzi. Jeśli dojrzeją do tego Psychicznie! to przyjdzie czas na rozmowy, i one wtedy podejmą decyzje. [/QUOTE] No właśnie, dokładnie ![]() Koleżanka będzie tłukła dzieciom jaki to seks jest zakazany i dopiero po ślubie można, tylko z mężem, pewnie najlepiej po bożemu i przy zgaszonym świetle... A ja mam takie zdanie, jak Shanaya - ja tam chcę, żeby moje dzieci wiedziały, że seks to jest fantastyczna sprawa, bardzo przyjemna, między dwojgiem kochających się ludzi, oznaką zaufania, miłości, wierności i oddania, bo ja mam właśnie takie przekonanie. Dla mnie seks jest ważny, ale ze strony emocjonalnej, a nie ze strony wiary. Błona między nogami kobiety nie gwarantuje wcale długiego, udanego małżeństwa, nie oszukujmy się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W kwestii dzieci - co będzie, jesli skrzywią się i oświadczą, żę nie mają zamiaru czekac z pierwszym razem aż do śłubu? Będziesz w stanie zrozumieć i zaakceptować ich punkt widzenia?
![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiadomo skądinąd, że seks rodziców to coś obrzydliwego, trauma itd. Seks to tylko w książkach i w telewizji, porządni ludzie nie robią. A ten pan Mietek, co nas wozi na kolonie to kiedyś był partnerem mamy, babcia opowiadała jak się kiedyś przez okienko wymykał i pies był spuszczony ..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.