Jak długo karmiłyście piersią? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-13, 01:07   #91
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???
Dot.: Jak długo karmiłyście piersią?

Cytat:
Napisane przez manolita
Tak, podbnie jak i na 100% za rozwój próchnicy odpwiada również nocne dopajanie, dokarmianie butelką, ssanie smoczka < nie tylko w nocy>

Wiecie co, ja myślę sobie tak : jeśli Aneta??? chce karmic swoje dziecko nadal, to jej sprawa, to ona je zna , my nie,tak samo jak nie znamy jej i nie potarfimy nic na ten temat powiedziec. , atakie wysnuwanie wniosków i diagnowzwanie nie ma sensu. Dlatego wkurzyło mnie nazywanie tego patlogią, bo szarżowanie sobie takim slownictwem jest co najmnej nie na miejscu i nie tłmuaczy tego nawet upowszechnienie roznych medycznych okreslen.

Nie podoba mi sie rownez to, ze Paula zarzuca matkom karmiacym lenistwo, niezaradnosc, bo tak wlasnie zinterpretowalamjedna z Jej wypowiedzi.

Piers to nie uspokajacz, aczkolwiek nie zaprzeczam, ze podczas karmienia wytwarza sie "tajemnicza" wiez emocjonalna.
POza tym karmienia piersia nie nazwalabym "uwiazaniem do cyca", bo zawsze mozna sciagnac mleko i spokojnie gdzies sie wyrwac nawet w nocy.
Problem w tym,ze ja nie chce karmic swojego dziecka juz ,caly czas probuje napisac,ze nie chce,to juz najwyzszy czas,coraz lepiej nam to wychodzi,ale mimo wszystko sie to jeszcze czasami zdarza w nocy,na razie druga noc dzis mam spokoj,zobaczymy,jeszcze moze sie obudzic. Tak czytam caly czas,ze niby chce,ile to chce kontynuowac itd.Moj pierwszy post mowi,ze definitywnie chce to zakonczyc.I zostal tu "problem"3,5 roku karmienia,patologia i temat sie rozwinal.Ciesze sie ze tak dlugo,nie zaluje ani jednej chwili,osiagnelam to co chcialam-jak najdluzej,ale przyszla pora powiedziec-wystarczy,corka za kilka miesiecy idzie do szkoly,wiec wiele rzeczy musimy zmienic.
Aneta??? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 04:26   #92
renia77
Przyczajenie

Moja coreczka dojdala 2 lata. Odstawienie jej od piersi raczej odbylo sie bezbolesnie, chociaz zal mi bylo patrzec gdy przez kilka dni placze i sie tak do mnie tuli. Najpierw smarowalam sola, potem pomalowalam pomadka (tlumaczylam ze mama ma bubu) a w koncu wystraszyla sie pajaczka (malenka zabawka) ktory ciagle siedzial na cysiu. Stwierdzila ze cysio jest be.
renia77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 08:55   #93
Anett_
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Jak długo karmiłyście piersią?

[QUOTE=paula78]
Cytat:
Napisane przez Paula07

zadalam pytanie Anett czy zostawiala dziecko z kims innym na noc,nie uzyskalam odpowiedzi a nadal jestem ciekawa.

pozdrawiam prawie niedzielnie
Paula, wybacz, nie zauwazyłam pytania do siebie
Chyba było kierowane do Anety ??? ?

Pozdrowienia niedzielne
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 09:45   #94
Hela_Bertz
Rozeznanie

Ja znam metodę jednej z moich klezanek - stwierdziła, że nie bedzie niczym smaorwać, ani wciskać opowieści o tym , że póżniej. Po prostu pewnego dnia zabandażowala piersi bandazem elastycznym ,kiedy dziecko chciało, nie mogło sie dostać i usłyszało, że to już koniec, więcej nie bedzie i jesli bedzie chciało dłużej, to zrobi mamie krzywdę. I już. Po tygodniu bandaż nie był potzrebny - wystarczyło wspomnieć o krzywdzie
Hela_Bertz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 11:38   #95
paula78
Zakorzenienie

[QUOTE=Aneta???]
Cytat:
Napisane przez paula78

Oooo matko.Widze,ze karmienie bylo dla ciebie straszna udreka.Nigdy nie traktowalam karmienia jako kary,nie szarpalam sie z dwumiesiecznym malcem,dla mnie to byla przyjemnosc a dziecku sie to nalezalo jak psu kosc.Nie powiem ze od poczatku bylo latwo,wielu rzeczy trzeba bylo sie nauczyc,ale to przetrwalam i nie poddalam sie,karmiac dalej.Czulam taki wewnetrzny spokoj.Gdy byla bardzo malenka,ani razu mi nie przyszlo do glowy,by dokarmiac albo przejsc na mleko modyfikowane,tylko dlatego,ze czasem to karmienie bylo bardzo meczace,dziecko potrafi godzinami ssac piers,mimo kilku innych problemow,dalej to ciagnelysmy,bo bylo nam dobrze.Nie narzekalam.Paula78,widze, ze wogole jestes przeciwniczka karmienia piersia,karmilas tylko 2 miesiace i Cie to wkurzalo.

nigdy nie napisałam ze jestem przeciwniczka karmieia malych dzieci i to nie ja szarpalam sie z dzieckiem tylko moje 2 kolezanki nie wiedza co i jak.(jedna z nich widzialm sie wczoraj i miala juz serdecznie dosc wrzeszczacego dziecka)
karmilam 2 miesiace bo taki byl moj wybor .

chcesz to karmisz ,nie chesz nie akrmisz,i tyle .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 12:06   #96
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez manolita
Tak, podbnie jak i na 100% za rozwój próchnicy odpwiada również nocne dopajanie, dokarmianie butelką, ssanie smoczka < nie tylko w nocy>

Wiecie co, ja myślę sobie tak : jeśli Aneta??? chce karmic swoje dziecko nadal, to jej sprawa, to ona je zna , my nie,tak samo jak nie znamy jej i nie potarfimy nic na ten temat powiedziec. , atakie wysnuwanie wniosków i diagnowzwanie nie ma sensu. Dlatego wkurzyło mnie nazywanie tego patlogią, bo szarżowanie sobie takim slownictwem jest co najmnej nie na miejscu i nie tłmuaczy tego nawet upowszechnienie roznych medycznych okreslen.

Nie podoba mi sie rownez to, ze Paula zarzuca matkom karmiacym lenistwo, niezaradnosc, bo tak wlasnie zinterpretowalamjedna z Jej wypowiedzi.

Piers to nie uspokajacz, aczkolwiek nie zaprzeczam, ze podczas karmienia wytwarza sie "tajemnicza" wiez emocjonalna.
POza tym karmienia piersia nie nazwalabym "uwiazaniem do cyca", bo zawsze mozna sciagnac mleko i spokojnie gdzies sie wyrwac nawet w nocy.
zgadzam sie w 100%
dph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 12:28   #97
Mariqa
Wtajemniczenie

Już miałam się nie wtrącać, ale obiecuję to ostatni raz, warto zresztą zastanowic się w ogóle nad sensem dyskusji out of topic.
W każdym razie wypominanie komuś, że nie karmi piersią / bo nie moze, nie umie, nie chce- wszystko jedno jego sprawa/ jest TAK SAMO niestosowne jak wypominanie, ze ktoś długo karmi piersią Ponadto terminem długie karmienie określa się karmienie dziecka powyżej 6 miesiąca / nie dziw więc ze dla kogoś karmienie piersią dziecka w wieku przedszkolnym jest nie do zaakceptowania/
Dziecko w okresie niemowlęcym to dziecko w wieku do dwóch lat- zatem dla dzieci powyżej tego wieku tak karmionych brak jakichkolwiek komentarzy medycznych potwierdzających korzyści zeń płynacych jeśli sie myle, to niech ktoś wklei mi komentarz pediatry odnośnie karmienia piersią dzieci w wieku przedszkolnym. Jestem oczywiscie otwarta na nowe treści / co by nadal nie powtarzać "babcinych" staroświeckich rad/.
Cała afera w tym wątku bowiem nie miała by miejsca, gdybyśmy zaznaczyły na początku, że dziecko w okresie zdobywania samodzielności i ukształtowanej zdrowej, zbilansowanej diety / a zatem w okresie POniemowlecym!/ powinno być odstawiane od piersi- takiego komentarza nie było i stąd rozwineła się dość nieprzyjemna dyskusja. Co innego kiedy mama wie, ze powinna duże zaznaczam dziecko odstawić od piersi i czyni wszystko, by to zrealizować, a co innego, kiedy z determinacją kontynuuje karmienie piersią, bo zawsze jest jakieś bo.... Zgadzam się z tym, że proces wychowywania dziecka jest aż nazbyt skomplikowany, złożony, by mówić tu o bezpośrednim zwiazku między utrzymywaniem karmienia piersią dziecka w wieku przedszkolnym a błędem wychowawczym, ale uwaga- brak konsekwencji, uległość, brak dyscypliny, nie skłanianie dziecka do samodzielności, brak okazji do kształtowania zdrowych nawyków itd jest błędem wychowawczym. BTW teoria o silnej więzi emocjonalnej, która łączy matkę karmiącą piersią z dzieckiem deprecjonuje matki, które karmią dzieci sztucznie /powstaje sterotyp gorszej matki, ten stereotyp dosć mocno został niestety podkreslony w tym watku /
Napisałam wyżej, że przez proces odstawiania od piersi trzeba przejsć tak jak przez odpieluszanie- czyż nie? jak popatrzymy na zdrowego pięciolatka, który leje w gacie, bo nikt go nie nauczył higieny, bo łatwiej było zmienic pieluche, niż zaprowadzic dziecko do kinbelka, ściagnac gatki itd... / oczywiscie jestem świadoma, ze karmienie niemowlecia to nie to samo, ale tu dyskutujemy o dziecku w wieku przedszkolnym, o "za" i "przeciw"/.
I żeby było jasne- jestem zwlenniczką naturalnego karmienia / choć obecna propaganda prolaktacyjna nie podoba mi się z przyczyn hm, technicznych nazwijmy to- zmuszanie do karmienia przynosi bowiem odwrotny skutek od zamierzonego- pomija się fazę uświadamiającą korzyści, kobiety pod presją traca mleko, nie mają wcale laktacji, bądź popadaja w stany depresyjne /
w każdym razie, nikt nikomu w biustonosz nie zagląda, nikt tu niekogo nie zmuszał do niczego, tylko przedstawiał swoje racje i tyle- trudno również opierając się o własne doświadczenia i własne spojrzenie na świat, ocenić próg wrażliwosci na terminy u adwersarza - równie dobrze taka dyskusja mogła sie zacząc od niewinnego pytania - dlaczego karmisz?
No, już uciekam dla mnie naprawde EOT, tymbardziej, ze Anet??? wyjaśniła w końcu dokładnie swoją sytuację, do której już żadnych uwag nie mam
Stary 2005-11-13, 22:32   #98
fi
Zadomowienie

Mariqa - zgadzam się z Tobą.

Mam wrażenie, że w karmieniu dziecka w wieku przedszkolnym jest zawarte pewne lenistwo matki, lenistwo do podejmowania trudniejszych decyzji i trwaniu w konsekwencji. Pewnie to nie łatwe ale tego od nas, matek wymaga proces wychowania, czasem musimy zrobić cos na co dziecko zareaguje protestem, płaczem ale jest to dla niego w sumie dobre, korzystne, uczy nowego zachowania, samodzielności. Nie mogę spokojnie słuchac koleżanki, która próbuje odstawić od piersi prawie trzyletnie dziecko - podejmuje decyzję trzyma sie jej dzień, dwa a potem poda pierś "bo mała tak płakała za cycysiem". Długie karmienie piersią ( mam na myśli powyżej dwa lata) to sztuczne przedłużanie pępowiny właśnie przez matkę bo to ona jest tu czynnikiem decyzyjnym jeżeli dziecko samo się nie odstawia.
fi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 11:41   #99
joannap18
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Obiecałam napisać... muszę się przyznać do porażki..byłam pewna, że nam się uda, ale Fabian się rozchorował, miał wysoką temperaturę i bolące gardełko i jedyny pokarm jaki tolerował to moje mleko. W takiej sytuacji nie miałam serca odstawić go od piersi. Będziemy musieli podjąć kolejną próbę jak Fabianek już wyzdrowieje...
joannap18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-25, 07:06   #100
LaraMru
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Ja karmiłam syna 19 miesięcy. teraz ma 4 lata i nie ma próchnicy a co więcej ma piękne zdrowe ząbki, takze reguły tu nie ma. Ale i ja do tej pory a mam 28 lat nie mam ani jednej plomby, więc może u nas to genetyczne.

Córcia ma pół roku i oczywiście karmię nadal.
Będę chciała tak do roku ale zobaczymy jak wyjdzie. Syn nie chciał sie odstawić
LaraMru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 10:35   #101
senna24
Raczkowanie

Hej mam pewien problem z karmieniem. Karmię 4 miesiąc i zauważyłam,że w prawej piersi mam mało mleczka. Córcia zanim zacznie łykać musi sporo pociągnąć żeby zaczęło lecieć,aż czuje w lewej piersi że już leci bo ciarki mi przechodzą. znacie na to jakiś sposób,boję się że nie wykarmię jej jedną piersią
senna24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 14:50   #102
Ata77
Zakorzenienie

9 miesięcy, stymże od ok. 5 mc była dokarmiana modyfikowanym ze względu na mój powrót do pracy

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 18:26   #103
agaQ
Przyczajenie

o rany kobiety ależ w niektórych z was jest tyle jadu... mam nadzieje że nikt sie na mnie nie obrazi za to stwierdzenie ale jak przeczytałam ten wątek to odniosłam takie wrażenie. Karmienie 3,5 letniego dziecka może rzeczywiście jest nieco dziwne z z czysto praktycznych powodów... przeciez to po prostu na maksa niewygodne no i oprócz wspomnianej próchnicy może (nie musi) powodować wady wymowy... Ale jak komuś tak dobrze to jego rzecz, sama znam chłopczyka, który był tyle czasu karmiony i jak na mój gust, to porównujac go do rówiesników to jest raczej nad wyraz rozwiniety i samodzielny. Nie ma reguł jesli chodzi o dzieci!!! Paula78 wydajesz bardzo rygorystyczne osądy, daj dziewczynie spokój, biorąc rzecz na spokojnie to przecież każda z nas matek uwaza, że postepuje ze swoim dzieckiem najlepiej, prawda? i to normalne, bo przeciez o to nam chodzi, żeby poradzic sobie najlepiej jak potrafimy, juz nie ważne wg jakich reguł. Ja osobiscie uważam, że to nie jest dobre karmic dziecko ponad trzy lata i tak samo nie jest dobre nie karmić dziecka piersią czy karmic dwa miesiące... dla jednego i drugiego nie ma poważnego uzasadnienia. I prosze nie krzyczcie na mnie za to Nikogo broń boze nie oceniam, bo nie znam was, to tylko moja osobista, ogólna opinia na temat I w ogóle moze wrócmy do watku głownego bo sama chciałabym sie dowiedziec jakis konkretów. Ja po 5,5 miesiącach będę musiała wrócić do pracy (mój syn ma teraz 3) i tez nie wiem jak to z tym karmieniem zorganizować... boje sie że jak bedę odciągać mleko i ktos je będzie podawał podczas mojej nieobecności to synek odrzuci pierś jakie macie doświadczenia w tej kwestji? No i bardzo interesują mnie wasze doświadczenia odnosnie pojenia kubeczkiem- w którym miesiącu dzidziuś jest w stanie sie tego nauczyc??
agaQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 20:13   #104
Patrilla
Zakorzenienie

agaQ ja moim mlekiem karmiłam z butelek Tomme Tippe i wszystko było ok karmiłam 11 m moja mała bardzo szybko nauczyła się pic z butelki ze słomką miała ok 8m
Stary 2009-01-20, 14:00   #105
aromatyzowana
Raczkowanie

ja karmiłam synka 3 miesiące,miałam mało pokarmu,na noc zaczęłam dokarmiać butlą z mlekiem,potem z kaszką,synek szybko się odzwyczaił,rósł mi zdrowo i nie miałam większych problemów,obecnie jestem w ciąży i tak sobie myślę,że też bym chciała karmić około 3 miesięcy,tym bardziej,że po macierzyńskim chciałabym wrócić do pracy.
Moja bratowa karmiła piersią synka 2 lata,było to dla niej uciążliwe i ciężko było odzwyczaić małego od piersi.
aromatyzowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 15:06   #106
ebena
Zadomowienie

Dla niezdecydowanych polecam dobry artykół o karmieniu
http://www.abcrodzica.info/Bycie-Mam...a-mleczna.html
ebena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 20:34   #107
Doraska
Przyczajenie

4 lata karmić piersią????? Jestem w szoku. To jakaś masakra. Nawet w czasach naszych babć nikt nie karmił tak długo. Oczywiście, wiele się mówi o tym, że karmienie piersią jest zdrowe i dobre dla dziecka, ale bez przesady. Uważam, że trzeba zachować jakiś umiar i zdrowy dystans we wszystkim. Dziś dzieci dla swoich matek często stają się bogami, To okropne i fatalne w skutkach, szczególnie dla tych dzieciaków, które wyrastają na aspołecznych egoistów.
Doraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 23:20   #108
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Doraska Pokaż wiadomość
4 lata karmić piersią????? Jestem w szoku. To jakaś masakra. Nawet w czasach naszych babć nikt nie karmił tak długo. Oczywiście, wiele się mówi o tym, że karmienie piersią jest zdrowe i dobre dla dziecka, ale bez przesady. Uważam, że trzeba zachować jakiś umiar i zdrowy dystans we wszystkim. Dziś dzieci dla swoich matek często stają się bogami, To okropne i fatalne w skutkach, szczególnie dla tych dzieciaków, które wyrastają na aspołecznych egoistów.
Fajnie jest pisać o czymś,o czym się nic nie wie normą biologiczną jest kp do ok 7 r.ż.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 23:40   #109
Ingrid80
BAN stały

Chyba w Afryce
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 00:18   #110
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Chyba w Afryce
Biologicznie nie różnimy się od Afrykańczyków zęby mleczne (skąd nazwa? ) wypadają ok 7 r.ż ,a większość dzieci samo rezygnuje z piersi ok 3 r.ż ,na świecie większość dzieci jest karmiona kilka lat,nie m-cy jak to bywa w kulturze zachodniej,gdzie koncerny mm wmówiły matkom,że mogą nie mieć mleka,miec nie takie,w ogóle to sztuczny proszek jest 'jak mleko mamy'.

Do tej pory żaden autorytet medyczny nie odważył się określić górnej granic kp(poza tą biologiczną),bo mleko matki zachowuje swoje właściwości przez cały okres karmienia (obojętnie jaki długi by nie był) i jest dla dziecka zdrowsze,niż mleko krowie. Nie a również żadnych naukowych przesłanek,ze dkp wpływa niekorzystanie na psychikę dziecka,a wręcz przeciwnie,karmienie piersią 1,2,3 latka jest korzystne dla jego rozwoju psychicznego.

Stary 2015-05-01, 10:43   #111
Ingrid80
BAN stały

Biologicznie nie ale mentalnie tak. W koncu jednak nie mieszkamy w buszu. A dzieci nie bawia sie patykiem w błocie ;-)
Stary 2015-05-01, 11:24   #112
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Biologicznie nie różnimy się od Afrykańczyków zęby mleczne (skąd nazwa? ) wypadają ok 7 r.ż ,a większość dzieci samo rezygnuje z piersi ok 3 r.ż ,na świecie większość dzieci jest karmiona kilka lat,nie m-cy jak to bywa w kulturze zachodniej,gdzie koncerny mm wmówiły matkom,że mogą nie mieć mleka,miec nie takie,w ogóle to sztuczny proszek jest 'jak mleko mamy'
Jakieś źródło? Chętnie poczytam, jeśli to prawda.

ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 12:16   #113
ebena
Zadomowienie

Cytat:
Biologicznie nie różnimy się od Afrykańczyków zęby mleczne (skąd nazwa? ) wypadają ok 7 r.ż ,a większość dzieci samo rezygnuje z piersi ok 3 r.ż ,na świecie większość dzieci jest karmiona kilka lat,nie m-cy jak to bywa w kulturze zachodniej,gdzie koncerny mm wmówiły matkom,że mogą nie mieć mleka,miec nie takie,w ogóle to sztuczny proszek jest 'jak mleko mamy'.

Do tej pory żaden autorytet medyczny nie odważył się określić górnej granic kp(poza tą biologiczną),bo mleko matki zachowuje swoje właściwości przez cały okres karmienia (obojętnie jaki długi by nie był) i jest dla dziecka zdrowsze,niż mleko krowie. Nie a również żadnych naukowych przesłanek,ze dkp wpływa niekorzystanie na psychikę dziecka,a wręcz przeciwnie,karmienie piersią 1,2,3 latka jest korzystne dla jego rozwoju psychicznego.
zgadzam się w 100%

Pierwsze dziecko karmiłam ponad 2,5 roku i dziś przyznam, że żałuję że nie dłużej a drugie zamierzam karmić 3 lata i w nosie mam komentarze. Tylko mleko matki jest właściwym mlekiem dla dziecka żadna sztuczna pasza a tym bardziej mleko od obcego ssaka
ebena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-01, 21:21   #114
Ingrid80
BAN stały

Najlepiej karmić 7latka na przerwie w szkole.
Stary 2015-05-02, 11:40   #115
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51241568]Jakieś źródło? Chętnie poczytam, jeśli to prawda.

[/QUOTE]

przeszukaj strony LLL albo kellymom

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Najlepiej karmić 7latka na przerwie w szkole.
a znasz takiego? większość dzieci odpuszcza sama ok 3 r.ż

Stary 2015-05-02, 15:50   #116
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Fajnie jest pisać o czymś,o czym się nic nie wie normą biologiczną jest kp do ok 7 r.ż.
Odnioslam się do tego zdania.
Stary 2015-05-06, 12:41   #117
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mariqa Pokaż wiadomość
Dziecko w okresie niemowlęcym to dziecko w wieku do dwóch lat- zatem dla dzieci powyżej tego wieku tak karmionych brak jakichkolwiek komentarzy medycznych potwierdzających korzyści zeń płynacych jeśli sie myle, to niech ktoś wklei mi komentarz pediatry odnośnie karmienia piersią dzieci w wieku przedszkolnym. Jestem oczywiscie otwarta na nowe treści / co by nadal nie powtarzać "babcinych" staroświeckich rad/.
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/..._przesady.html
http://dziecisawazne.pl/dlaczego-war...iecko-piersia/
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-07, 14:19   #118
newelwa
Raczkowanie

Nam udało się utrzymać karmienie piersią do 20 miesiąca, mimo, że wróciłam do pracy jak Córka miała 10 miesięcy. Nie odciągałam pokarmu podczas mojej nieobecności i nie podawałam mm. Moje dziecko nie zaakceptowało sztucznego mleka. Próbowałam z 4 czy 5 markami.

Mniej więcej miesiąc przed moim powrotem do pracy, Młoda, była przyzwyczajana do coraz dłuższych przerw w karmieniu piersią aż stanęło na 9 godzinach. I tyle spokojnie wytrzymywała na normalnym jedzeniu. Tuż przed moim wyjściem do pracy (czasami jeszcze na śpiąco) była karmiona. Po powrocie do domu od razu karmienie. I tak przetrwałyśmy kolejne 10 miesięcy.

I to ja powiedziałam dość. Przez ostatnie dwa miesiące to było 1 maks 2 karmienia na dobę. Młoda szybko przyzwyczaiła się do nowej sytuacji.

Podziwiam dziewczyny, które karmią dłużej. Miałam dość pamiętania o odpowiednim staniku, bluzce czy szukania ustronnego miejsca w miejscu publicznym (czułam się skrępowana). Chociaż jak tak się zastanawiam to 4 latek przyssany do matki wydaje mi się dość oryginalnym pomysłem. Nigdy nie widziałam tak dużego dziecka karmionego naturalnie, to czemu nie. Jeśli obu stronom to odpowiada.
newelwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-02, 10:54   #119
Michiru
Zakorzenienie

karmiłam jakiś miesiąc, z czego ost tydzień to była walka dosłownie a nie karmienie jako takie. przyplątały się małemu pleśniawki, mi infekcja grzybicza na brodawkach. dostaliśmy nystatynę, ale położna od laktacji mi stwierdziła "pani potraktuje sobie brodawki octeniseptem na początek". no to potraktowałam i z niewiadomej przyczyny mały przestał łapać brodawki, choć wcześniej szło mu znakomicie. i położna rozłożyła ręce, bo czegokolwiek próbowałyśmy to i tak nic nie nie dawało. to nie była kwestia pozycji ani złego przystawiania. laktatorem nie mogłam ściągnąć więcej niż 20-30ml z obu piersi przy godzinnym siedzeniu (nawet po próbach 7-5-3), kapturki to był też nie wypał. w końcu mleko zanikło i przeszliśmy na stałe na mm.
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 10:15   #120
Doraska
Przyczajenie

Tiaaa.... Może do 37, a najlepiej do śmierci matki.
Doraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości