![]() |
#91 | |||||
BAN stały
|
Dot.: Gdy ona nie wie, czy chce mieć dziecko...
Cytat:
10 lat związku i 4 miesiące przed ślubem to odrobinę za późno na tego typu rozkminy. Poza tym ona ich pieniądze traktuje jako wspólne. Jeśli jej przeszkadza nierówność w finansach mogła sygnalizować problem już dawno. Mało tego, zasugerował zmianę pracy a ona to olała. No i życie wg standardu jaki on zapewnia jakoś jej pasuje i nie uwiera w rzekome poczucie niezależności. A po najważniejsze to wystarczyło powiedzieć odczuwam dyskomfort na samą tylko myśl że ty zarabiasz a ja mam się użerać ze śmierdzącymi papmersami i by wiedział jasno w czym jest problem. Ale problem to coś co nalezaloby rozwiązać więc pani musiałaby ruszyć 4 litery za lepiej popłatną robotą i być może więcej gibać by zarobić, i tu jest klops, bo okazuje się że facet, który jest głównym żywicielem tego układu oprócz tego, że dał kartę debetową też ma jakieś wymagania. I ja tu instrumentalizmu nie widzę, skupił się w wątku na tym, co jest istotne, rzeczowo. Cytat:
Cytat:
Dla mnie to oczywiste że nikt na świecie nie może o sobie wiedzieć czy będzie dobrym rodzicem czy nie. Zadawanie sobie takich pytań może i jest dobre dla filozofa w zaciszu jego rozmyślań ale niczego nie wnosi do życia pod względem pragmatycznym i tylkoe marnuje czas. Uważam więc zarzecz oczywistą, że jeśli ktoś twierdzi, że chce miec dziecko, a za przeszkodę podaje, że nie wie, czy byłby dobry, to zakładam, że wie doskonale, że z pewnych rzeczy rezygnować nie zamierza i stąd obawy. W ogóle nie biorę pod uwagę osób, które dzieci mieć nie chcą, przy czym i tak za naturalne uważam, że niejeden człowiek nie chce mieć dzieci bo nie czuje ciśnienia ze strony biologii i zarazem woli własną wygodę. Nie wiem czego tu się wypierać, nie każdy musi chcieć płodzić brzdąca by potem musieć się nim zajmować 24h, niektórzy świadomie wybierają np. podróże po swiecie albo nicnierobienie i nie wiem co w tym złego. Nie od dziś wiadomo że dzieci to nie tylko tiu tiu bobasku ale kupa roboty i też czasem wyrzeczeń. Cytat:
Są różne rzeczy, których ludzie nie lubią, trzymania diety, wstawania rano do roboty, robią to bo muszą i/lub mają jakieś cele. Nieprzyjemności połogu to jedna z wielu kwestii, jakie się mogą zdarzyć człowiekowi w zyciu; wizyta u dentysty jeszcze parenascie lat temu to mogła być mega trauma. Cytat:
A mnie rozwala, że ludzie nie boją się poddawać operacjom plastycznym by być piekniejsi i pakować sobie w ciało obce rzeczy typu implanty by powiększyć biust. Depilują okolice intymne dla urody, i to często, chodzą na 10cm szpilkach, i nie ma, że boli. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() Hultaju - serio, lęk przed ciążą i porodem to wymysl? A ile dzieci już urodzilas? Znam przypadki gdy po pierwszym dziecku kobieta miala taka traume, ze bala się seks uorawiac, żeby przypadkiem znowu nie zajsc w ciążę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy okazji, nie róbcie z dziewczyny wygodnickiej, bo teraz sobie nadinterpretujecie, a dziewczyny w ogóle nie znacie. Sama pracuje i też odkłada, nie każdy potrafi znaleźć pracę za 5 koła. Gdyby były taka wygodna, to siedziałaby w domu i jeździła na zakupy z kasy jej narzeczonego. I jaka znowu egoistka? ![]() I jeszcze odniosę się do tego, co autor dużo wcześniej napisał, że wolałaby wpaść niż zaplanować. I o to właśnie w tym chodzi. Jakby świadomie zaszła w ciążę, to później mogłaby mieć do siebie wyrzuty, że podjęła złą decyzję, że za szybko. A jak wpadnie to stało się i już. Odwrotu nie ma, ale będzie się musiała pogodzić z tą sytuacją, a pretensji do siebie mieć nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]() Ale to tak offtopem ![]()
![]() |
![]() |
#95 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Bo ja na przykład nie ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
BAN stały
|
Cytat:
Oczywistym jest, że może i pół miliona dolarów na miesiąc być za mało, punkt widzenia zależy od pkt siedzenia, średnia krajowa to zdaje się coś koło 4 brutto, czyli coś koło 2,8 netto, więc witamy w świecie osób w którym większość 6 kół na 3 osoby (w tym 2 zdolne do pracy więc po 3 na głowę) co miesiąc niekoniecznie posiada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No mam jeszcze czas, duzo czasu, takze mysle, ze jakos mi się to w glowie ułoży ![]() A osmy pasażer nostromo- idealnie tak! Ile razy ktos mówi "to może cc, nie takie straszne jak pn" to widzę te scenę porodu ufoka. XD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Ale argument niezachodzenia w ciążę i nierodzenia dziecka, bo mąż może się zainteresować jakąś "sekretarką" na boku ubawił mnie po pachy i jest wart 100.000.000,00 $!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale takie rzeczy to się ustala na wstępie, ewentualnie gdy związek zaczyna rzeczywiście trwać i trwać, a nie snuje jakieś dyrdymały z nazywaniem i ubieraniem przyszłych wirtualnych dzieci. No sorry bardzo ale oni są razem 10 lat, i to jest dokładnie to samo jakby ona teraz wystartowała z rozkminą - a w sumie to ja nie wiem, bo w sumie to ja bym chciala uprawiać też seks ze zdzichem spod 5. No i ok ;-), tylko mogła powiedzieć o tym wcześniej, że monogamia jej nie interesuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wykonuję swoją wymarzoną pracę, zgodną z moim wykształceniem i nie zarabiam 2000zł. Nie mam możliwości w swoim zawodzie zarabiać 5000zł (nigdy!), więc rozumiem, że moje obawy o posiadanie dzieci są bezpodstawne gdyż w ogóle mnie na nie będzie stać.
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt nie chce pomników. Ale jest to wątpliwa przyjemność ktora, na szczęście, nie jest obowiązkowa. Tak jak nie jest obowiązkowe zrobienie sobie tatuazu- no podoba mi sie szaleńczo, ale przy robieniu takiego, jak bym chciała (wielkość, krycie, miejsce), bym z pewnością nie wytrzymała. Więc nie robię... Póki co. I posiadanie dzieci tez wydaje mi sie super, ale juz ciąża i poród zdecydowanie nie. Więc się za to nie zabieram. Obligatoryjne to nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Maciej zwolnij tempo... poczekaj. Kobieta musi być gotowa na dziecko-ONA MUSI TO CZUĆ! ![]() Jak nie jest pewna albo jest , ale nie na 100% to nie naciskaj,bo nic z tego dobrego nie będzie. Poczekaj do ślubu(4miechy wytrzymasz chyba co? )...potem nacieszcie się sobą tzn. żona i mąż ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
5 tys na trzy osoby, z czego jedna to dziecko, kiedy ma się jeszcze kredyt hipoteczny do spłaty/odstępne za wynajem, to malutko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |||
Zakorzenienie
|
To ja się podpiszę pod 2 wypowiedziami Hultaja :
Cytat:
Cytat:
I odniosę się do takiego wpisu wyżej : Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym jakieś nawiedzone widać jesteście, ja nie twierdzę, że poród nie boli i że kobieta nie ma prawa się bać, może bolec nawet nieznośnie, ale to nie jest coś co powoduje masowy zgon wśród matek żeby to aż tak wyolbrzymiać, tylko jeśli chcesz mieć dziecko to je musi urodzić, samo z siebie w nocy po cichu nie wyjdzie, nie pójdzie do kuchni i nie zrobi sobie herbaty czekając aż mama się zbudzi i ucieszy z faktu zostania rodzicem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
zuy mod
|
No to witamy w kraju, gdzie ponad polowy mieszkańców wg Ciebie na dziecko nie stać. Ale jakoś się rozmnażają.
![]() |
![]() |
#111 | |
po drugiej stronie szafy
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Fakty są takie, że kobiety nie umierają od porodów tak często jak kiedyś, ale nadal pękają krocza, robią się żylaki, cukrzyce i inne kwiatki. W szpitalu na nfz dają ci na kolację o 16 kromkę chleba z ogórkiem kiszonym. Nieraz się okazuje, że ktoś 'zapomniał' wydłubać łożysko, albo że cewka moczowa nie działa już tak sprawnie jak kiedyś. Wszystko to 21-wieczne autentyki z najbliższego otoczenia. A porównywanie tego do depilacji i szpilek to już nie wiem jak skomentować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
po drugiej stronie szafy
|
Otóż to. Przy czym luba autora to nawet "sorry bejbe, ale nie" nie powiedziała, tylko stosuje jakieś uniki. Po ślubie mu powie?
![]() |
#115 |
zuy mod
|
Ja nadal obstawiam, że ona chce ale poczula presję ze to juz nie jest temat na za X tylko na teraz i ją to przeraza.
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN stały
|
Cytat:
w ich konkretnej sytuacji argument finansowy upada. Jeśli mówimy że para na starcie czyli zakładająca rodzinę z takimi warunkami nie ma warunków no to sorry. Można zarabiać 20 tyś miesięcznie, wszystko przejść, wydać na jacht który się zatopi, zostać bez pracy i w wieku 35 lat zostać np. bezrobotnym z 5letnim dziecku na utrzymaniu. Można zachorować i stracić zdolnośc do pracy. Dziecko z założenia trzeba utrzymywać 18 lub 26 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, gdzie widzę presję i to straszną- w tym śmieszno-strasznym wąteczku o 18-latce w ciąży przy nacisku na ślub + pan specyficzny, a związeczek to 7 czy 9 miesięcy; tu mowa o 10 latach. + spełniony został najważniejszy dla wielu z Was warunek: wspólnie mieszkają, ba- oni wspólną kasę mają.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
.
|
![]() |
#119 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.