![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Muzyka tzw. "poważna" ;)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Nie to, żebym się chwalił - bo to było dawno i nie do końca tak, jak być powinno, ale jeśli ktoś będzie chciał posłuchać amatorskiego kwintetu akordeonowego, to zapraszam:
Gioacchino Rossini - Uwertura do opery Cyrulik Sewilski http://www.kwintet.republika.pl/cyrulik sewilski.mp3 WA.Mozart - Uwertura do opery Wesele Figara http://www.kwintet.republika.pl/wesele figara.mp3
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Na codzień slucham glownie muzyki klasycznej (radiowa dwojka,rmf classic)ze wszystkich epok (uwielbiam zwlaszcza sredniowieczne motety,chorały pieśni)Jedynie nie rozumiem i nie mam przekonania do muzyki wspolczesnej.
Moim ulubionym kompozytorem jest od dluższego czasu J.S.Bach.Zebralam wiekszosc nagran jego utworow.Dzięki niemu zainteresowalam się muzyka organową i organy kościelne sa obecnie moim ulubionym instrumentem.Niestety,jak is czas temu organy w kosciele w mojej parafii ulegly powaznemu uszkodzeniu ( nie poprzez moja grę,tylko z powodu starości i nieprzeprowadzonej w pore koniecznej konserwacji instrumentu) i dopoki nie zostana wyremontowane,nie mozna na nich grać. Chcialabym sobie kupic elektroniczne pianino,na ktorym mozna takze wydobyc dzwięk organowy ![]() Niedawno wpadly mi w rece nagrania utworow Bacha w wersji jazzowej w wykonaniu Jacquesa Loussiera.Jestem nimi zachwycona,zwlaszcza,ze ja nie mam zdolnosci do improwizacji,nad czym ubolewam do tej pory. Za spiewem solowym nie przepadam,choc gdyby nie moj cichy glos (slaba donośnosc) pewnie probowalabym sil w jakims chorze co najmniej ![]() A moze ktoras z Was spiewa w jakims profesjonalnym chorze?podobno to swietne uczucie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Nan,Vanilla .Muszę Wam powiedzieć,ze w sobotę poznałam osobiście pianistę -pana Davida Helffgotta, o którym właśnie jest film Shine (Blask)
Grał 3 koncert Rachmaninowa razem z orkiestrą symfoniczna w której gram.Koncert był w Wiedniu.Pan David urzekł mnie swoją dobrocią i wrazliwością dziecka.Juz podczas prób podchodził do nas muzyków,zeby po prostu uściskać,robił to parokrotnie !!! Na bis zagrał etiudę Chopina i wiedzieliśmy,ze to było specjalnie dla nas,muzyków akompaniujących mu.Miałm łzy w oczach jak,nigdy nie widziałam tak skromnego muzyka.Kuszt i technika gry najwyzszych lotów i ta dziecinna dobroć i ufnośc...Nie oglądałam filmu o nim ale jutro pędzę do wypozyczalni DVD. Muszę przyznać ,ze to było bardzo wyjątkowe doświadczenie muzyczne jakiego nidy przedtem nie doznałam.Najwspanialsza gwiazda jaką poznałam i z jaką mialam okazję współpracować... Edytowane przez Angi74 Czas edycji: 2006-04-30 o 23:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam muzykę klasyczną- moją największą miłością jest Chopin- kocham go zarówno słuchać jak i grać, lubię Mozarta, głównie opery, Czajkowskiego, Vivaldiego- to moja święta trójca
![]() ![]()
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
podnoszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Dopisuję się do klubu!
Dzięki 5-letniej przygodzie ze skrzypcami, a potem 2-letniej z altówką miałam okazję odrobinę poznać, docenić i polubić muzykę poważną. Najbardziej gustuję w muzyce na wielką orkiestrę symfoniczną, takiej właśnie pompatycznej (jak określiła to któraś z wcześniej wypowiadających się osób). UWIELBIAM: * Tak wiele razy wspominanego już tu Griega i jego "Peer Gynta", a w szczególności sławną część "W zamku króla gór" - za napięcie sięgające zenitu; * V symfonię c-moll Beethovena - za jej dramatyzm; * Paganiniego i jego kaprysy, na czele z tym najpopularniejszym chyba: nr 20, Op. 1 - bo skrzypce to moja miłość [niestety nieodwzajemniona ![]() * Tańce słowiańskie Antonina Dvoraka, szczególnie te w tempie Presto! Presto! A symfonia "Z Nowego Świata" na stałe już zamieszkała w mojej wieży.
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
Jak to fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy słuchają i cenią muzykę klasyczną
![]() ![]() Do moim ulubionych utworów można zaliczyć : - F.Chopin -koncert fortepianowy f-moll op.21 ( boooooski ![]() - F. Chopin - koncert fortepianowy e-moll op.11 ( też wspaniały, ale wole f-moll, szczególnie w wykonaniu Artura Rubinsteina ) - S. Rachmaninov - wszystkiego jego koncerty fortepianowe , są genialne ![]() ![]() - Mozart ![]() ![]() - F. Chopin - wszystkie etiudy, uważam , że nie ma lepiej napisanych etiud ![]() - Beethoven - Sonata patetyczna ( akurat jestem w trakcie jej grania :d i ją pokochałam ![]() poza tym mnóóóóóóóóóóstwo innych kompozytorów.. jakbym miała tak dalej wymieniać to by mi troche zajęło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Ja byłam w Dusznikach na recitalu Rafała Blechacza. Co tu dużo mówić- było rewelacyjnie!!! NIe dośc, że jest to moim zdaniem genialny pianista, to w dodatku bardzo sympatyczny człowiek.
Zagrał po jednej sonacie( przepraszam, w tej chwili nie pamiętam jaka to była tonacja) Beethowena i Haydna, 3 mazurki op.50 Chopina, 3 walce op.34 Chopina, Fantazję Polonez As-Dur. Pieknie... W dodatku kupiłam do kompletu płytę z koncertem e-moll w jego wykonainiu. Zakochałam się w tym ![]()
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
podnoszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Powiem szczerze, ze nie za bardzo znam sie na muzyce klasycznej, ale jako gat. muzyczny bardzo ja lubie
![]() ![]()
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
jeśli coś to Vivaldi i jego "cztery Pory Roku".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I Wiosna, moja ulubiona (czesc muzycznych Czterech Por Roku ma sie rozumiec ![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
To ja też coś napiszę.
Muzyka poważna... Zawsze mnie dziwiło samo określenie. Żałowałam zawsze, że nie umiem na niczym grać. Słuch mam w miarę niezły, czasami śpiewałam w jakiś chórach- oczywiście amatorskich. Zawsze moim niezrealizowanym marzeniem było stać w środku wielkiego chóru - profesjonalnego oczywiście- i uczestniczyć w stawaniu się muzyki... w wykonywaniu jakiegoś ogromnego dzieła. Słyszeć te wszystkie głosy wokół siebie... Największą moją miłością jest Mozart. We wspaniale lekkiej formie przekazujący wszystko- radość, ale i smutek, rozdzierający żal, grozę itd. Całą kwintesencję uczuć i myśli ludzkich. Trudno mi powiedzieć, czy najbardziej lubię Requiem, chyba nie. Kocham całą twórczość. Opery- jak nabardziej- zachwycające arie, ach... Nie wiem, ile razy byłam na Requiem- bardzo wiele. Cecha Mozarta, w ogóle klasyczności- która najbardziej mnie zachwyca- to to, że uczucia sią , jak najbardziej, ale się nie przelewają, ujetę są w ryzy, w klarowną krystaliczną formę. Druga miłość- barok. Palestrina, Correli, Monteverdi, Vivaldi oczywiście też, pasja Schutza, obie wielkie Pasje Bacha. W ogóle Bach to osobny rozdział. Barok-taka ożywiająca muzyka, czysta- nabardziej lubię małe orkiestry smyczkowe, kilka towarzyszących instrumentów. Zachwycam się też barokowym spiewem- ach, jak lubię patrzeć na energię i błysk w oku Cecili Batroli, no i oczywiście jej słuchać. Już się nie będę rozpisywać. Zgłaszam sie tylko do tego fanlkubu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
gdyby słuch absolutny wystarczał by być geniuszem, to nie siedziałabym i nie kisiła się grając na fort xP
mam słuch prawie absolutny, bo pomimo że nauczyciele uważają (ja też) że nie ma dźwięku nie do rozpoznania dla mnie, nie słyszę żadnymi hercami itp. (np. o! to a ma 442Hz) ale słuch mam dobry aktualnie słucham muzykę renesansu przez średniowiecze się przebiłam i to chyba moja jedna z bardziej ulubionych epok ![]() a chodzę często do opery, rzadziej do filharmonii, czasami jakiś balet się zdarzy (też w operze) ![]() wszędzie, gdzie tylko mogę i mam czas prywatnie uwielbiam Peer Gynt Griega, Liszta, Rachmaninova, Wagnera, Saint-Seansa, Debussego i wielu wielu innych kompozytorów a najprzyjemniej mi jest grać znane kawałki Chopina, czy Chaczaturiana, czy Liszta, Bacha i innych wspaniałychludzi o! requiem lubię, ale ogólnie za Mozartem nie przepadam- to z powodu tego, że nie lubię grać jego sonat :P taaaa. muzyka poważna to część mojego życia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
z muzyką klasyczną mam do czynienia już od kilkunastu lat (szkoła muzyczna) i teraz mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że w końcu do niej dorosłam. Zaczęły do mnie przemawiać nie tylko dzieła Chopina i Mozarta
![]() Moi faworyci to Debussy (jego utwory fortepianowe), Brahms, Grieg i Szymanowski ![]() i wielu innych. Ech, lubię to po prostu ![]()
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Podpisuję się pod "czterema porami roku" Vivaldiego
![]() Bardzo lubię słuchać też "Nabucco" Verdiego, szczególnie chóru żydowskich niewolników "Va pensiero", no i oczywiście "Nessum Dorma" z opery Turandot. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Grieg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
a co szczególnie polecacie do słuchania dla relaksu ??
![]() ja szczerze mówiąc nie znam się na tej muzyce i kiedyś tam ściągnęłam kilka utworów na chybił trafił ![]() ![]()
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 'Światło księżyca" (Clair de lune) Debussy'ego, IX symfonia e-moll " z nowego świata" Dvoraka (cz. IV bardzo dynamiczna,polecam!) oba koncerty fortepianowe Chopina e-moll i f-moll ![]() a takich smutniejszych to proponuję Ci balladę g-moll Chopina, 1. część koncertu fortepianowego Rachmaninowa c-moll. ![]() ach, i posłuchaj 1. cześć symgonii e-moll Brahmsa, cud miód ![]() powodzenia w odkrywaniu muzyki klasycznej ![]() jakby co, zawsze służę radą ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() już ściągam ![]()
![]() |
![]() |
#115 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Moje zainteresowania muzyczne idą raczej od baroku (nie włączając) wzwyż. Ze szczególnym naciskiem na Dvoraka, Smetanę, Brahmsa, Szostakowicza, Kilara, Arvo Parta. A moje ostatnie odkrycie to Max Richter. Polecam przesłuchanie! Edytowane przez feline2 Czas edycji: 2009-10-15 o 12:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |||
Wiedźma
|
Cytat:
Że wspomnę tylko o Ravelowskiej wersji "Obrazków z Wystawy" Musorgskiego. Pełna orkiestra, a czyż "Taniec kurcząt w skorupkach" jest pompatyczny? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo lubię Romance d'amour
![]()
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Berlioz, Verdi, Beethoven i Mozart (zwłaszcza "Symfonia Jowiszowa"), to moje miłości.
Może dziwny ze mnie miłośnik klasyki, ale.... nie znoszę Chopina |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Zgłaszam sie - kolejna, która uwielbia muzykę poważna/klasyczna
![]() nie mam ulubionych kompozytorów. Każdy ma lepsze i gorsze kawalki. Jak na razie ![]() ![]() Z Chopina bardzo lubie również (moze wydać wam sie dziwne) marsz pogrzebowy. Moze z racji tego, że sama gram w orkiestrze i często gram na pogrzebach - i ten masz jest "obowiązkowym" repertuarem na taka uroczystosc. I jeszcze "Romanze" -Chopina - to mniej znany utwór, ale cudowny ![]() Zaraz po Chopinie - Jan Sebastian Bach - Aria na strunie G. Cudo Mozart zauroczył mnie "Requiem" Vivaldi - Wiosna ![]()
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.