|
|
#91 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Cytat:
Cytat:
Oooooczywiście.
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektórzy zwyczajnie chcą mieć spokój, nie chcą powodować kwasów, nie chcą słuchać brzęczenia za uchem za każdym razem. Czy nie byłoby lepiej jakby zagorzali katolicy byli sobie zagorzałymi katolikami bez wtrącania nosa w cudze sumienie, gdyby nie takie agresywne postawy (chęć przymuszenia, jak nie prośbą, to groźbą), nie byłoby przed ołtarzami masy "hipokrytów". |
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I jaki ostracyzm? No ludzie. Naprawdę jakieś gadanie jest dla was ważniejsze od własnych przekonań i jesteście aż tak bardzo podatni na naciski innych? A poza tym, ja żadnego ostracyzmu nie zauważyłam. Do komunii czy bierzmowanie nie szli wszyscy z klasy, a jakoś nikt nikogo palcami nie wytykał, że niewierny. Chciał, to szedł, nie chciał, to nie. I już. ![]() A że, jak napisałaś, katolicy zakazy łamią, to też ani nie Twoja, ani nikogo innego sprawa. Każdy ma swoje życie i swoje sumienie. Cytat:
Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: << Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.>> (Mt 5, 43-48) On usłyszawszy to, rzekł: <<Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają. Idźcie i starajcie się zrozumieć, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary. Bo nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników>>. (Mt 9, 12-13) Jezus natomiast udał się na Górę Oliwną, ale o brzasku zjawił się znów w świątyni. Cały lud schodził się do Niego, a On usiadłszy nauczał ich. Wówczas uczeni w Piśmie i faryzeusze przyprowadzili do Niego kobietę którą pochwycono na cudzołóstwie, a postawiwszy ją pośrodku, powiedzieli do Niego: <<Nauczycielu, tę kobietę dopiero pochwycono na cudzołóstwie. W Prawie Mojżesz nakazał nam takie kamienować. A Ty co mówisz?>> Mówili to wystawiając Go na próbę, aby mieli o co Go oskarżyć. Lecz Jezus nachyliwszy się pisał palcem po ziemi. A kiedy w dalszym ciągu Go pytali, podniósł się i rzekł do nich: <<Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień>>. I powtórnie nachyliwszy się pisał na ziemi. Kiedy to usłyszeli, wszyscy jeden po drugim zaczęli odchodzić, poczynając od starszych, aż do ostatnich. Pozostał tylko Jezus i kobieta, stojąca na środku. Wówczas Jezus podniósłszy się rzekł do niej: <<Kobieto, gdzież oni są? Nikt cię nie potępił?>>A ona odrzekła: <<Nikt, Panie!>>Rzekł do niej Jezus: <<I Ja ciebie nie potępiam. - Idź, a od tej chwili już nie grzesz!>>. (J 8, 1-11) itp ![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
Zresztą, każdy człowiek ma wolną wolę i tego też uczy Kościół. A między nawracaniem a zmuszaniem jest naprawdę spora różnica. ![]() I rozumiem, że ktoś może chcieć mieć spokój, ale też nie można tak ślepo robić wszystkiego, co każą inni, tak ot, żeby mieć spokój i nikt nie brzęczał nad uchem. Co, każą Ci się w ogień rzucić i też to zrobisz? Religia to jest każdego osobista sprawa i jeśli pozwalasz na to, by ktoś w tak prywatną sferę Twojego życia ingerował, każąc Ci robić coś, do czego Ty, delikatnie mówiąc, nie jesteś przekonana, to możesz mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie.
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-06-03 o 18:16 |
|||
|
|
|
|
#95 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozwój moralności wynika z rozwoju społeczeństwa. W pewnych zakresach owo prawo Izraelitów było dość nowatorskie i na ówczesne czasy humanitarne (np. postępowanie z brankami i niewolnikami). Problem w tym, że wplątano w nie koncepcję boga i nikt nie śmie dostosować go do czasów współczesnych, bo boga się nie poprawia. Na świecie żyje wiele grup, które o 10 przykazaniach nigdy nie słyszało a jednak nie zabijają członków swej grupy społecznej, okradanie sąsiada też jest niemile widziane ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
I między innymi za kwestionowanie przykazań boskich Jezus został stracony.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-06-03 o 18:13 |
||
|
|
|
|
#96 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#97 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Koran jest wspaniałą religią wizerunek został zepsuty przez propagandę kościelną( wyprawy krzyżowe) i teraźniejsze zachowania ekstremistów którzy z wiarą w Allacha nie mają nic wspólnego. Tak jak napisałem wcześniej reguła świętej wojny wymyślona została przez Urbana II . Nie sugeruj się tym co teraźniejsi islamiści piszą czy robią to z Koranem i wiarą nie ma nic wspólnego. Koran przedstawia kobietę jako tą dla której trzeba pisać wiersze, której trzeba kupować stroje którą trzeba uszczęśliwiać. W kraju islamskim ( nie tym gdzie rządzą ekstremiści) kobietą nie jest wcale źle -w takiej wyrosły kulturze.Pamiętajmy, że cywilizacja europejska jest dzieckiem islamu. To barbarzyńscy Europejczycy uczyli się od Arabów jak tkać, pisać, myśleć. Poczytaj o wpływie wypraw krzyżowych na Europę. |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Pisać akurat nauczyliśmy się od Rzymian/Fenicjan a myśleć od Greków.
Bimber mamy do Arabów i pojęcie zera w matematyce ![]() Krosna znane były już w prehistorii. Arabkom z Arabii Saudyjskiej też wiele rzeczy się nie podoba. Islam nie jest religią o jednej wykładni. Żydom pewnie lepiej żyło się w Hiszpanii za czasów kalifatu niż za królowej Izabeli. Jest natomiast religią ułatwiającą konserwatyzm i dominację patriarchalną.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-06-03 o 18:29 |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I ja właśnie ją zacytowałam - a przecież Koran powstał dużo przed wyprawami krzyżowymi. I chwila, moment - nasza cywilizacja dzieckiem islamu? Proszę? Może jeszcze powiesz, że to chrześcijanie sami siebie zabijają, żeby siać propagandę, że islam zły, a oni uciemiężeni?
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-06-03 o 18:30 |
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Krótko mówiąc kulturę starożytną poznaliśmy dzięki Arabom. Kościół palił starożytne starodruki jako pogańskie.Burzył pomniki greckich i rzymskich bogów oraz cesarzy.Pomnik Marka Aureliusza przetrwał bo biskupi pomylili go z Konstantynem Wielkim. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
http://www.edulandia.pl/edukacja/1,1...niowieczu.html To tak na szybko , ale wystarczy wejść w podręcznik do liceów okres Średniowiecze i przeczytać |
||
|
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A akurat historię dla liceum mam opanowaną całkiem nieźle.
|
|
|
|
#102 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pisząc dzieckiem islamu miałem na myśli, że większość wynalazków na początku( średniowiecze) mamy dzięki arabskim przekazom. Dziecko uczy się i my jak dziecko uczyliśmy się od kalifatów. Mały a jednocześnie ogromny przykład Europejscy uczeni przejęli od nich system dziesiętny â zaadaptowany przez Arabów z Indii i upowszechniony przez Abu Abdullaha Muhammada Ibn Musa al-Chuwarizmiego, perskiego matematyka piszącego po arabsku, który zarazem uważany jest za ojca algebry. Chciałbym jednak wrócić do tematu wątku. Czy czasem nie idzie to wszystko w kierunku może dość radykalnie napiszę(mam na myśli jakąś bardziej odległą datę) ISIS ? Według mnie wielu prominentnych działaczy kościelnych świetnie odnalazłoby się w takiej sytuacji. Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-06-03 o 19:07 |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to pokazuje moją tezę, że religie są dobre tylko ludzie wykorzystują je dla własnych celów co wyraźnie widać na przykładzie ISIS czy Pis dla którego KK jest zapleczem nie tylko politycznym ale i finansowym - SKOKI- były reklamowane przez kościoły a wszyscy wiemy ,że finansowały kampanie wyborcze Pis. Kościół Katolicki nie tylko w Polsce to kolos na glinianych nogach kto wie kiedy upadnie jak to się skończy i czy upadnie ? Bo wielu ludzi jest omotanych przez instytucję zwaną kościołem |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie zmienia to jednak faktu, że chrześcijanie w niektórych krajach za łatwego życia nie mają. Ale nadal prawo w Polsce ustanawia Sejm, więc jeśli są jakieś naciski, to znaczy, że mamy taką władzę, która na to pozwala.
|
|
|
|
#108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
A ojcowie Kościoła powoływali się na Arystotelesa przez przypadek?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ten temat akurat dotyczy chrześcijan.
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Szczęść Boże i Chwała Mari zawsze dziewicy Pamiętacie , że po każdego z nas zgłosi się Jezus Chrystus aby stawić przed oblicze Pana Naszego. Każdemu umyje duszę aby czystym będąc mógł pocałować nóżki Pana.Albowiem Pan nasz wybacza wszystkim i nawet najbardziej brudną duszę można wyprać. Kobiety pamiętajcie aby żyć w czystości. Dopiero po ślubie możecie się oddać mężczyźnie tylko po to aby spłodzić potomstwo bo do tego zostałyście stworzone.Lecz możecie się oddać Panu i żyć w czystości aż do śmierci. Mężczyźni pamiętajcie, że Pan Nasz zrobił was abyście byli duchowym przewodnikiem kobiet po tym mrocznym świecie. Pokazujcie im gdzie mają iść bo są słabe i narażone na pokusy.
Amen |
|
|
|
|
#113 | |
|
Rozeznanie
|
Zostało tu na wizażu.jest pewien wątek poczytaj
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post48226264 tam są linki do tekstów z polityki, gw, rzeczpospolitej ,wprost czy innych wystarczy poczytać cały wątek razem z linkami. Otworzą ci się oczy. już mi się nie chce pisać samemu tylu ludzi omamiły Skoki poprzez kościoły czy Pis ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- to ,że się powoływali było efektem , że myśli Arystotelesa przetrwały głównie w arabskich bibliotekach, które Europejczycy splądrowali podczas wypraw krzyżowych jest taki film Hypatia - pokazuje okres wczesnego chrześcijaństwa i tego co robili pierwsi chrześcijanie z dziełami kultury. Wypisz wymaluj to co dziś bojownicy islamscy z ISIS . ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
, chyba zacznę oglądać TRWAM i słuchać Radio Maryję. Czuję się odpowiedzialny za te biedne zagubione kobiety z wizazu. Która z nich nosi moje żebro?Kościół musi wziąć poprawkę na zmieniającą się rzeczywistość â kiedy w Polsce: http://wiadomosci.onet.pl/religia/up...atykanu/3jj45f Kościół nie musi zawiadamiać prokuratury o pedofilii- teraz wiemy czemu Wesołowski nie został w Polsce oskarżony https://www.facebook.com/12220234452...type=1&theater Kurcze chyba większość jest na procesjach i będą dopiero wieczorem Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-06-04 o 12:11 |
|
|
|
|
|
#114 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- A co, stęskniłeś się?
|
|
|
|
#115 |
|
zawsze mam racje
|
Wszystkim mowiacym, ze mamy panstwo wyznaniowe mam ochote zafundowac bilet do prawdziwego kraju wyznaniowego. W jedna strone, bo w 2 moze sie nie przydac.
p.s. nie jestem katoliczka, ani nawet chrzescijanka
|
|
#116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie , że tak . Już pisałem o co z tym dzieckiem chodziło.Dziecko się uczy i my się uczyliśmy może niezbyt trafione porównanie
|
|
|
|
|
|
#117 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
To ''państwo wyznaniowe'' to raczej skrót myślowy, tak przynajmniej to odebrałem, może niesłusznie.
|
|
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Gdyby Polska byla panstwem wyzwaniowym pewnie seks przed slubem czy np. kradziez byloby karane albo ukamienowaniem, albo obcieciem reki czy biciem. :P Ciekawe kto by tego chcial w 2015? :P
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.