|
|
#91 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy polskie dzieci są otyłe?
Cytat:
Prawda to, do czasu przeprowadzki do miasta, czyli cala podstawówkę, w macu jadłam raz na ruski rok, podczas wycieczek szkolnych. W oogóle skonfrontowałam swoje wspomnienia ze szkoły na wsi, ze wspomnieniami TŻ-mieszczucha. I oczywiście dwie osoby to żadna próba, ale fakt jest taki, ze ja z mojego rocznika pamiętam dwoje otylych dzieciaków na 62, a on w samej swojej klasie (25 osob) miał czwórkę otyłych. Interesujące. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam coś niecoś z połowy lat 90. - czyli obyczajowo to jeszcze był PRL. Grubych dzieci było niewiele, za to kobiet w średnim wieku, tak po 40. - całe mnóstwo. O wiele więcej niż teraz, babka po 50. z nadwagą to był praktycznie standard - taka typowa "polska mamusia". I tu bym winiła zarówno styl życia (kobiety rzadziej pracowały, częściej siedziały w domu przed telewizorem, typowa dla tamtych czasów kuchnia - czyli tłusto [pozostałość z czasów wiejskich, gdzie przy pracy ten tłuszcz bez problemu spalano], dużo mąki i ziemniaków), jak i mentalność - do dziś pamiętam, jak koleżanka stwierdziła, że nie rozumie po co jej matka dba o linię - "przecież ma już męża i dzieci, to może jeść ile chce".
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie i u mnie w miasteczku były nawet oddzielne sklepy "dla dzieci", "dla młodzieży" i "dla dojrzałych pań" w domyśle grubych, generalnie nie było sieciówek i matki czy babcie nie ubierały się w takie same ubrania co ich dzieci bo zwyczajnie by się w nie nie wcisnęły ( owszem wyjątki były).
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno ma to jakieś znaczenie, codzienne spacery fajnie pomagają utrzymać figurę.
|
|
|
#95 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
) najbardziej smakuje to, co ze zdrowiem i niskokalorycznością ma niewiele wspólnego. Więc staram się zachować umiar. Cytat:
Cytat:
Fakt, niektórzy otyli mają się za świete krowy, ale nieraz ludzie faktycznie przesadzają z wyzwiskami i "żarcikami" z tuszy. Już niezależnie od tego, czy ktoś ma tych kilogramów za mało, czy za dużo, to po prostu chamskie. Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#97 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, bylo wiecej grubszych pan, z tym sie zgadzam, ale z tym siedzeniem przed telkewizorem.. to tak srednio,"ledwo co" skonczylo sie latanie po sklepach i stanie w kolejkach Te 20 lat temu wlasciwie wiekszosc kobiet tez pracowala. Tluszcz, zgadzam sie, ale jadlo sie po prostu to co bylo, a ze najczesciej mieso, ziemniaki i kapuste, to po prostu bylo w sklepach. W ogole jak spojrze sobie wstecz to sie wierzyc nie chce jak sie nasz, moj swiat zmienil na przestrzeni 20 czy 30 lat. Takiego wielkiego skoku to chyba w dziejach ludzkosci nie bylo. W ciagu mojego tylko zycia, a zgrzybiala jeszcze nie jestem, przeszlismy np droge od tego, ze telefon byl tylko w jednym domu w sasiedztwie az do momentu obecnego, gdy telefon ma kazdy w kieszeni. Az jestem ciekawa co bedzie dalej ![]() Tyle tylko, ze faktycznie sa tez wady "postepu". Tyjemy ile sie da, niestety. I zyjemy w coraz bardziej zasyfionym swiecie.
|
|
|
#99 |
|
BAN stały
|
moim zdaniem dzieciaki są ok, chude takie i ruchliwe, rzadko które jest pulchne czy grube,
za to widzę masę grubych młodych kobiet, a kilka lat temu małam wrażenie, że był wysyp grubych nastolatek. |
|
|
|
|
#100 | |
|
Raróg
|
Był wysyp, mój mnie porównywał do takich młodych "przy kości", przy których, mimo że starsza, wypadałam na korzyść. Nadal można spotkać takie młode osoby, nie mówię o całkowitych małolatach, te na ogół są chude jak szczapy, no ale wszystko w swoim czasie ; P
|
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to, co wypada, i to, jak jest, to są dwie różne rzeczy.
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
Był, był. I szło to często w parze z niezbyt okazałym wzrostem u tych dziewczyn. W sumie ciekawe z czym to było związane - syfiaste żarcie czy coś jeszcze ?
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Patrząc po przedszkolu córki, uważam że statystyki są trochę naciągane. W grupie u młodej nie ma ani jednego dziecka otyłego, w innych grupach też nie bardzo widziałam. Jest parę dziewczynek w typie "pyza", ale to są 3-4 latki więc to jeszcze na moje oko taki wczesnodziecięcy tłuszczyk. Najcięższe dziecko w 30sto osobowej grupie trzylatków waży coś w okolicach 20kg, ale jest też sporo wyższy od pozostałych dzieciaków, reszta oscyluje w okolicach 16-17 kg.
Moja córka ma 102 cm wzrostu i waży jakieś 15 kg. Je dużo, ale jest tak aktywna, że ciężko utrzymać u niej te 15 kg. Pod blokiem mrowie dzieci bawiących się, dziewczynki skaczą w gumę, jeżdżą na rowerach, chłopcy grają w piłę całymi dniami. W sezonie letnim wszystkie dzieciaki na osiedlu bawią się na zewnątrz, codziennie widzę te same twarze (mieszkam na osiedlu wybitnie obfitującym w rodziny z małymi/większymi dzieciakami). Nawet się kiedyś zastanawialiśmy z mężem, co z tym mitem przesiadujących przed kompami dzieciaków, u nas kompów nie mają, czy jak? U nas na konsoli sprawdza się "Just dance", jak jest lipna pogoda to robimy sobie z młodą parę rundek i obie kończymy mokre jak szczury. Jeszcze taka rzecz mi się przypomniała. W podstawówie (tej starej) miałam jedną wyraźnie grubą koleżankę. A pozostałe dziewczyny były chudziaki. Ostatnio widziałam ją na fejsie. Teraz ona jest chudziak a my już raczej w stronę niechudziakowości w mniejszym lub większym stopniu. Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2015-06-10 o 00:16 |
|
|
|
|
#104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-06-10 o 01:37 |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt z moich znajomych ze szkoły nie byl dowożony przez rodziców D: Jak ktos miał wiecej niż te 2km to wstawal wczesniej i jezdzil rowerem. Tak, zimą tez. Pamiętaj, ze ci rodzice tez najczęściej muszą do pracy dojeżdżać i jesli to praca w pobliskim miescie, to muszą wyjechać wczesniej. Nie wiem, czy ktokolwiek wolaby siedzieć w szkole od siódmej, zeby tylko nie przejść tej odległości. No chyba, ze mówimy o jakichś osadach w środku lasu, 10km od jakiejkolwiek cywilizacji. I jeszcze to, ze szkola to jedno, ale juz zakladajac, ze ktos dzieciaki odwozi, to jakos nie widzi mi się, zeby rodzice fatygowali sie chociazby do sklepu, bo dziecko ma ochotę na lody. Podobnie koledzy- moja psiapsiola z podstawówki mieszkala na zadupiu pod lasem jakieś 4km ode mnie. Jeździliśmy do siebie codziennie, w te i z powrotem, czasem kilka razy dziennie. Niby nie jest to jakos daleko, ale te kilka kilometrów dziennie wychodzilo. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-06-10 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
Widziałam w ciągu ostatniego tygodnia z 10 wycieczek szkolnych i grube dzieci mogłabym policzyć na palcach jednej ręki, o otyłych nie mówiąc. Dzieciaki identyko jak my kilkanaście lat temu: szczupłe, rozbiegane, bez głów w telefonach. Ale czymś trzeba straszyć
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o dzieci siedzące przed kompami to wcale nie jest mit. Tylko że zjawisko dotyczy bardziej nastolatków niż dzieci. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:42.

I jakoś swoje frustracje wypadałoby powstrzymywać, zwłaszcza czyimś kosztem?