Nowy katalog KWC - uwagi, sugestie, oceny, pytania - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-09, 21:16   #91
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko o Katalogu KWC - uwagi, sugestie, oceny, pytania

Cytat:
Napisane przez irrssin Pokaż wiadomość
Chimay
Też pisałam o tym, że jestem za zobiektywizowaniem tych hitów. Mam wrażenie, że przyczepiłaś się do tych 100 hitów, co zresztą nie było moim pomysłem, a nie dyskutujesz o innych propozycjach, które np. podałam. Takich, jak uzależnienie ilości dostępnych hitów od ilości recenzji czy przyznawanie hitów w konkretnych kategoriach.
Bo uważam to za mnożenie bytów ponad potrzebę. Niech będzie tego więcej, ale kombinowanie z ilością hitów zależną od ilości napisanych recek czy hit w każdej kategorii uważam za przekombinowane. Są osoby, które recenzują np tylko perfumy, albo tylko makijaż i jeśli jest jakaś pula hitów, to chyba lepiej samemu zdecydować, w jakiej działce ją wykorzystać.

Kwestia wielokrotnego kupna jest dla mnie wyznacznikiem dodatkowym, ale niezbędnym. To nie jest hit, jak coś kupuje się raz i ma dobre chęci, żeby mu ten tytuł dać, ale potem się o tym zapomina, bo przychodzi przecież jakiś nowy potencjalny hit.
Poza tym potrzeby i reakcje skóry się zmieniają z biegiem czasu, jedna tubka może działać świetnie, a druga już niekoniecznie.

Cytat:
Napisane przez Noor Pokaż wiadomość
Osobiście uważam, że nie trzeba ich więcej, niż 20.
Zgadzam się.
Jak będzie więcej, to kogo będzie interesowało przeglądanie długaśnej listy czyichś hitów. Ten tytuł po prostu straci znaczenie.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-14, 20:46   #92
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rochelle_ Pokaż wiadomość
Cześć! Tajemniczo tylko napiszę, że pracujemy nad tym.
nie przeszkadzam zatem

Edytowane przez rochelle_
Czas edycji: 2015-12-16 o 12:07
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-16, 12:07   #93
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
nie przeszkadzam zatem
Gdybyście miały jeszcze jakieś sugestie, piszcie śmiało! :

Złap Rośkę w sieci!
nowy wpis! ---> www.rzeklam.pl
Instagram
Stream, czyli giereczki
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-16, 18:20   #94
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Nowy katalog KWC - uwagi, sugestie, oceny, pytania

Cytat:
Napisane przez 201703291446 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ale tylko opcjonalnie, bo np mi się to kompletnie nie podoba i nie chciałabym mieć czegoś takiego.

Ja ponawiam prośbę o znaczek ' testerka wizazu' albo coś w ten deseń, żeby od razu było widać które recenzje są pisane przez recenzentki.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-16, 19:23   #95
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Ale tylko opcjonalnie, bo np mi się to kompletnie nie podoba i nie chciałabym mieć czegoś takiego.

Też tak uważam, bo mi także to niepotrzebne i u wielu recenzentek nawet nie da się określić takiego typu.

Cytat:
Ja ponawiam prośbę o znaczek ' testerka wizazu' albo coś w ten deseń, żeby od razu było widać które recenzje są pisane przez recenzentki.
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami.
Stary 2015-12-16, 20:12   #96
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-17, 10:49   #97
201605110926
Konto usunięte

A propos jednej recenzji superpowermezoserum: czy nie możnaby zrezygnować w nowym KWC z istnienia kratki / tagu "bez parabenów" i nie napędzać już i tak świetnie się mającej nagonki na nie? Jeśli to dla kogoś kwestia życia i śmierci i nowe filtry składników będą działać jak trzeba, prawdopodobnie i tak będzie można ustawić je tak, żeby ukrywały kosmetyki z parabenami...

/Edycja: rozproszyłam się. Gdyby jeszcze dało się filtrować recenzje przez typ skóry Recenzentki, byłoby super. Np.: pokaż mi tylko recenzje żelu do mycia twarzy pisane przez osoby z suchą skórą.

Edytowane przez 201605110926
Czas edycji: 2015-12-17 o 10:50 Powód: dodanie głównej sugestii
201605110926 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-17, 15:35   #98
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pohybel Pokaż wiadomość
A propos jednej recenzji superpowermezoserum: czy nie możnaby zrezygnować w nowym KWC z istnienia kratki / tagu "bez parabenów" i nie napędzać już i tak świetnie się mającej nagonki na nie? Jeśli to dla kogoś kwestia życia i śmierci i nowe filtry składników będą działać jak trzeba, prawdopodobnie i tak będzie można ustawić je tak, żeby ukrywały kosmetyki z parabenami...
Popieram. Jak jeszcze rozumiem tag "bez alkoholu", tak tych nieszczęsnych parabenów już nie.

Cytat:
Napisane przez pohybel Pokaż wiadomość
/Edycja: rozproszyłam się. Gdyby jeszcze dało się filtrować recenzje przez typ skóry Recenzentki, byłoby super. Np.: pokaż mi tylko recenzje żelu do mycia twarzy pisane przez osoby z suchą skórą.
Tyż popieram To plus wymóg oznaczenia recenzji testowych to dla mnie jak dotąd najsensowniejsze propozycje dotyczące nowego KWC.

Chciałabym poczytać recenzje osób z tłustą skórą, czego w tym momencie nie da się zrobić i kojarzę tylko jedną recenzentkę (BBRAT), która takową ma.
Ba, w tym momencie to jak w treści recki nie mai info o rodzaju skóry/włosów piszącej, to pozostaje mi tylko szukanie tego w jej profilu (nie zawsze jest), czego przeważnie nie robię, bo za dużo z tym zachodu. I czytam potem recki jakiegoś pudru, jak to on świetnie matuje, napalam się jak szczerbaty na suchary, po czym się okazuje, że pisały to osoby z suchą albo normalną cerą, które nie wiedzą co to znaczy przetłuszczająca się skóra.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2015-12-17 o 15:38
Stary 2015-12-22, 16:02   #99
aamelija
Przyczajenie

Pytanie nieaktualne.

Edytowane przez aamelija
Czas edycji: 2015-12-22 o 16:29 Powód: Nieaktualne.
aamelija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 07:33   #100
201703310931
Konto usunięte

Ja też popieram możliwość filtrowania recenzji na podstawie rodzaju cery.
Poza tym moim zdaniem powinien być obowiązek podawania w profilu rodzaju cery-niemało recenzentek nie wypełnia tych pół, a potem się zastanawiaj jaki ma rodzaj cery albo włosy, to sprawia, że recenzja nie jest do końca przydatna(no chyba, że opisze cerę w recenzji).
Może na takiej zasadzie-nie można recenzować dopóki się nie uzupełni jaką się ma cerę i włosy.

Nie wiem czy pojawiał się ten temat, ale może powinno się w nowym katalogu KWC zrobić kategorię Lakiery Hybrydowe. Ostatnio są w modzie, ale według mnie nie powinny znajdować się w tej samej kategorii co zwykłe lakiery ponieważ różnią się od nich znacznie właściwościami.

Co do hitów-według mnie powinno być ich góra 15.
Dla mnie hit to kosmetyk którego nie da się zastąpić niczym innym, bez którego nie mogę sobie wyobrazić życia i który zawsze mam.
Są osoby które i tak nadają hity prawie każdemu produktowi, to już tylko kwestia tego, że te hity nie wyświetlają się na jej profilu KWC, jednak znaczek i tytuł KWC pozostają i są uwzględniane w statystykach produktu.

Ja mam takie pytanie-wiadomo może kiedy zacznie funkcjonować nowy katalog KWC?
201703310931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-14, 15:08   #101
201604131205
Konto usunięte

Nie jestem zupełnie w temacie, ale jedna rzecz mnie zawsze bardzo irytowała w KWC : brak podanego wieku recenzentki. To jest oczywiste kryterium na wszystkich innych stronach z recenzjami. Zdarza się, że ktoś wychwala pod niebiosa krem rewitalizujący skórę, a potem sprawdzam, że ta osoba ma 18lat (a nie każdy ma wpisany wiek, więc czasem recenzje produktów do twarzy można o kant drzewa roztrzaść).

Kiedy wejdzie w życie nowa wersja KWC?
Cytat:

No przecież brak parabenów to podstawowe kryterium wyboru kosmetyków przez kobiety wyedukowanych na słodkich blogaskach studentek psychologii, które się na medycynie wprawdzie nie znają, ale ktoś im mówił, że ktoś czytał, że komuś od parabenów skóra zgniła, dostała raka, wyrosła mu trzecia ręką itd

Edytowane przez 201604131205
Czas edycji: 2016-03-14 o 15:12
201604131205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-14, 17:31   #102
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez 201703291446 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ale to ważna informacja. Fajną opcją byłoby podanie chociaż przedziału, np 20+, 20-30 albo coś w ten deseń.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 16:16   #103
201604131205
Konto usunięte

Przedział wiekowy co pięć lat spokojnie by wystarczył, tak jest na zagranicznych stronach, i nawet przy recenzjach w sklepach internetowych
201604131205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-16, 06:38   #104
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Konto na wizaz.pl jest wspólne - czyli informacje podawane przy rejestracji są dziedziczone do profilu KWC. Niestety większość z użytkowniczek nie podaje wieku i nikt ich do tego nie zmusi. Plus część podaje nieprawdziwe dane. Takie usprawnienie może i jest fajne (i sama chętnie bym je wprowadziła), jednak to od użytkowniczek zależy, czy to zadziała. Teraz mimo istnienia takiej opcji, mało która osoba podaje swój wiek.

Nowe KWC zostało wdrożone. Bardzo proszę o kierowanie uwag w nowym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=871086

Złap Rośkę w sieci!
nowy wpis! ---> www.rzeklam.pl
Instagram
Stream, czyli giereczki
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości