Nowe przepisy- od września czystki w szkolnej stołówce - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-18, 02:24   #91
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Nowe przepisy- od września czystki w szkolnej stołówce

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;52807798]Ja chyba nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy piją herbatę z cukrem. Przecież herbata z cukrem jest paskudna [/QUOTE]
Jeśli komuś pasuje takie coś w stylu Minutka czy Saga (gdzieś czytałam,że to bardzo popularna herbata w Polsce, bo Polacy takie cienkie siki piją) to się nie dziwię, że MUSI dosłodzić, choć ja bym po prostu takiej herbaty nie tknęła , z cukrem czy bez...Normalnej herbaty dosładzać nie trzeba, ona jest dobra sama w sobie.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 02:29   #92
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
Przeczytałam dziś artykuł, który zainspirował mnie do rozpoczęcia dyskusji

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,145400,1...lowki_.html#MT

Co sądzicie?
Stoicie po stronie wolnościowej, która krytykuje zmiany i uważa, że rodzice powinni mieć prawo decydować, co kupują ich dzieci i jeśli chcą kupować chipsy, to powinni mieć do tego prawo, czy raczej cieszycie się ze zmian?
Uważacie, że to właściwa droga do wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych?
Wolelibyście najpierw pogadanki i np. lekcje na przyrodzie/biologii poświęcone odżywianiu?
Co z problemem dzieci, które kupuję chipsy i cole w pobliskich sklepach poza szkołą i tym samym obchodzą zakazy?

Fajnie będzie porozmawiać, bo tu już lipiec, więc do września niedaleko.
U nas niepotrzebnie wpadają w skrajności, że albo np same niezdrowe jedzenie albo same bardzo zdrowe. Tutaj jak widziałam narzucili dosyć restrykcyjne przepisy, albo nie myślą, że będzie ciężko je spełnić albo chcą tak naprawdę, by sklepiki całkowicie się pozamykały. Szkoła pełni wartość edukacyjną i podczas, gdy wiadomo, że sklepy i słodycze z nich nie znikną, to w szkole oczywiście nic się nie stanie jak ich nie będzie i szkoła też pośrednio będzie uczyć dobrych nawyków. Wielu rodziców pewnie chce, by ich dzieci jadły w szkole zdrowo. No, ale no powinni dać normalniejsze wymagania, a nie takie, że podobno tylko paru producentów je spełnia. Rozumiem, że ma być zdrowo, ale zmiany lepiej jakby były stopniowe, restrykcje mniejsze, bo i tak lepiej, by były np kanapki niż batony.

No i może lepiej bez wnikania, że musi być dokładnie tyle gram tego w tym i tyle (tak wymyślili w przepisach chyba), bo to prędzej zniechęci sklepiki i się zamkną. No albo obejdą przepisy. No takie zmiany w sumie też mogłyby być, ale z czasem, byłoby łatwiej. No i fajnie jakby wprowadzili też np jakieś zdrowsze ciastka - takie też są, zdrowsze czipsy np z marchewki, oprócz tego wiadomo warzywa, owoce, kanapki, bo te czipsy byłyby urozmaiceniem, a nie, że rzucenie od razu na głęboką wodę zero tego, tamtego, a potem nikt tego nie kupi. A tak to może dziecko kupiłoby warzywne czipsy, dobrych firm, zawsze zdrowsze i może tak krok po kroku przekonało się do zdrowego jedzenia. No, a tak to jest trochę jak taka paranoja i mocne przepisy, no trochę przesadzone moim zdaniem. Tutaj moim zdaniem jest wada tego rozwiązania to własnie sposób w jaki to robią, bo poza tym oczywiście na plus, aby było zdrowiej.

---------- Dopisano o 02:29 ---------- Poprzedni post napisano o 02:25 ----------

Cytat:
trochę tylko szkoda, że aż tak restrykcyjnie wzięto się z realizacje projektu. trochę mnie zmartwiło, że nawet soki warzywne odpadają, bo cukier.
jeśli tak faktycznie to wygląda, to trochę marnie
O to nie wiedziałam, że nawet warzywne soki odpadają O to mi chodzi, że straszne restrykcje nałożyli i nikt tego pewnie nie spełnili albo skoro robią tak to mocno i nagle, to sklepiki upadną. No a bez przesady można by wprowadzić stopniowe zmiany, a też by było zdrowe dla dzieci. No i soki warzywne akurat jak są prawdziwe, to cukru mają mało, idąc tym tropem to nic nie można jeść, bo zawsze jakiś cukier jest... Głupota i to jest akurat zdrowe, soki warzywne powinno się pić, jeść warzywa, owoce, wszystko to z umiarem zdrowe, a warzywa niektóre często wręcz bez ograniczeń, można zjeść ich dużo i jest to nadal zdrowe, jak nie ma się dolegliwości żołądkowych czy innych. Nie wiem czy oni się nie znają na zdrowej diecie czy oni naprawdę sklepiki chcą wykończyć, bo przecież widać, że przesadzają, lepsze rozwiązanie byłoby po środku lub chociaż trochę mniej restrykcji. No bo przesada w żadną stronę też nie jest dobra.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-09-18 o 02:30
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 06:31   #93
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

U nas w liceum był naprawdę fajny barek. Owszem, śmieci były, ale oprócz tego sałatki (naprawdę dobre, np z tuńczyka i warzyw), można też było kupić zupę (nie z torebki). Kanapki i z białego i czarnego pieczywa (bez majo, po prostu masło, liść sałaty, plaster wędliny lub sera i jajka i sporo warzyw za 3 zł). Kawa, herbata: cukier stał osobno i kto chciał, ten słodził. Jogurty i owoce (jabłka i banany plus sezonowe) w mniejszych ilościach były.

I komu to przeszkadzało? Lepiej, by w drodze do szkoły dzieciaki i młodzież zahaczali o Maka i jedli w szkole cheesburgery i nuggetsy popijając colą? I dlaczego, na bogów, zakazać osiemnastolatkowi picia kawy w szkole, skoro siedzi w niej od 8 do 14/15 plus zajęcia dodatkowe w określone dni? Dlaczego zakazywać automatów z gorącą kawą/herbatą? Czy ktoś pomyślał, co taki gorący napój znaczy zimą?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2015-09-18 o 06:34
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 08:22   #94
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Po co w szkole sklepik ?

u nas nie ma (szkoła podstawowa) i naprawdę nie widzę konieczności,
wodę dzieciak bierze z domu, kanapkę też, obiad kosztuje 3,5 zł (dzieciom smakuje bardziej niż w domu)

w gimnazjum nawet nie wiem czy jest,
w każdym razie syn raz prosił o 2 zł na drożdżówkę i dziś o 2 zł na wodę w butelce, piekarnię ma przy przystanku to pewno tam kupuje
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 10:56   #95
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;52808537]Po co w szkole sklepik ?

u nas nie ma (szkoła podstawowa) i naprawdę nie widzę konieczności,
wodę dzieciak bierze z domu, kanapkę też, obiad kosztuje 3,5 zł (dzieciom smakuje bardziej niż w domu)

w gimnazjum nawet nie wiem czy jest,
w każdym razie syn raz prosił o 2 zł na drożdżówkę i dziś o 2 zł na wodę w butelce, piekarnię ma przy przystanku to pewno tam kupuje[/QUOTE]

Bo czasem się tej wody i kanapki zapomni, nie wszędzie są obiady. Czasem się okaże, że po wf albo w wysokiej temperaturze ta woda to za mało. Albo dziecku jest zimno i jednak dobra byłaby herbata czy zupa. Albo już starsi nie zdążyli zjeść w domu śniadania.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 11:18   #96
Ivenna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ja nie chodziłam i naprawdę nie czułam i nie czuję się w związku z tym poszkodowana. Kanapki z domu i owoc naprawdę wystarczą jeśli nie ma stołówki.
Niektórym naprawdę trudno uwierzyć, że można coś zjeść bez soli i przyprawiać czymś innym niż kostką z glutaminianem
Ja z kolei pamiętam, że w mojej podstawówce nawet, jeśli ktoś chodził na obiady i/lub miał jedzenie z domu, to pielgrzymki do szkolnego sklepiku były u wielu osób codziennością. Dlatego podejrzewam, że gdyby nam zupełnie zabrano w tamtych latach słodycze, to część zwyczajnie zaopatrywałaby się w zwykłym sklepie.

Nigdy nie spotkałam kogoś, kto np. nie soliłby ziemniaków, mięsa, nie używał przypraw. Sama nie chciałabym czegoś takiego jeść, więc nie zmuszałabym mojego potencjalnego dziecka do jedzenia takich szkolnych obiadów.

Cytat:
Napisane przez Candy_lips
O to mi chodzi, że straszne restrykcje nałożyli i nikt tego pewnie nie spełnili albo skoro robią tak to mocno i nagle, to sklepiki upadną. No a bez przesady można by wprowadzić stopniowe zmiany, a też by było zdrowe dla dzieci. No i soki warzywne akurat jak są prawdziwe, to cukru mają mało, idąc tym tropem to nic nie można jeść, bo zawsze jakiś cukier jest...
No właśnie. Ja uważam, że powinno to być jakoś mądrzej zrobione - słodycze, słone przekąski powinny być ograniczone, ale nie wyrzucone zupełnie. No i zamiast nich powinno być do wyboru coś zdrowszego, czym można się najeść. A soku warzywnego sama chętnie bym się napiła (gdyby miał w miarę rozsądną cenę) zamiast wydawać pieniądze na słodkie przekąski. Ale problem w tym, że nigdy w sklepikach szkolnych czegoś takiego nie widziałam.
Stary 2015-09-18, 15:50   #97
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli komuś pasuje takie coś w stylu Minutka czy Saga (gdzieś czytałam,że to bardzo popularna herbata w Polsce, bo Polacy takie cienkie siki piją) to się nie dziwię, że MUSI dosłodzić, choć ja bym po prostu takiej herbaty nie tknęła , z cukrem czy bez...Normalnej herbaty dosładzać nie trzeba, ona jest dobra sama w sobie.
To ja piję takie " cienkie siki" i to bez cukru( aktualnie green hills).Nie cierpię mocnej herbaty. A najbardziej to mi smakował Lipton ale ten amerykański bo to co Polakom sprzedają,to tego pić się nie da.

Od kilku lat ograniczam sól i nie solę większoścu kanapek, jajek ale makaronu czy ziemniaków bez odrobiny soli nie wyobrażam sobie chociaż za każdym razem słyszę "czego nie posoliłaś ziemniaków?"

W sklepikach wody gazowanej nie ma ale smakowe ze słodzikami to są.
Soki przecierowe powinny być dostępne ale tylko te,które nie są słodzone syropem g-f.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-19, 07:17   #98
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Nie lubię wypowiedzi w stylu Wy Polaczki-ceblulaczki, głupie jesteście, ale na szczęście u nas zagranica to ludzie jednak mądre są.
Otóż nie nie pijemy w cebulandii jedynie sagi, pijamy też dobre herbaty i nie wszyscy je słodzimy, tak że proszę się od Polaków w ojczyźnie odstosunkować.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-19, 08:14   #99
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Nie lubię wypowiedzi w stylu Wy Polaczki-ceblulaczki, głupie jesteście, ale na szczęście u nas zagranica to ludzie jednak mądre są.
Otóż nie nie pijemy w cebulandii jedynie sagi, pijamy też dobre herbaty i nie wszyscy je słodzimy, tak że proszę się od Polaków w ojczyźnie odstosunkować.
Nigdy nie piłam herbaty typu Saga, czy Minutka (tak, wiem, teraz januszuję). Lipton też nie jest szczytem herbacianej elity. Ale paradoksalnie, najgorszy herbaciany syf, który zdarzylo mi się pić zdarzył mi się w Anglii.

Nie lubię słodkiego herbacianego ulepu, ale odrobina miodu/pół łyżeczki cukru znakomicie przełamią herbacianą goryczkę i wzbogacą jej smak (oczywiście, jeśli mówimy o czarnych herbatach, bo inne nie wymagają dosładzania).

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-09-19, 15:52   #100
Tallan
Zadomowienie

Nie rozumiem co Wam przeszkadza to, że ktoś pije herbatę z cukrem. Jedni piją z cukrem, drudzy z cytryną, trzeci bez niczego- co kto lubi. Nie ma jedynej slusznej drogi. I tak jak uważam, że wycofanie chipsów czy słodyczy słodzonych syropem g-f jest właściwe, tak usunięcie ze stołówek przypraw i narzucenie komuś, że ma zmienić swój gust i przestać słodzić jest już przesadą.
Już widzę jak wszystkie te, oburzone słodzeniem, miłośniczki dobrej herbaty (bo taka cukru nie potrzebuje...) zareagowałyby na informację, że w ramach walki z nerwicą (czymkolwiek innym) minister zdrowia nakazał usunąć z zakładów pracy herbaty i kawy. Można od teraz pić jedynie ziółka. Bez cukru, bo zdrowiej.
Dziecko to taki sam człowiek i ma prawo nie być zmuszane do zmiany swoich upodobań bo taka jest wizja ministerstwa
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-19, 17:41   #101
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Nie rozumiem co Wam przeszkadza to, że ktoś pije herbatę z cukrem. Jedni piją z cukrem, drudzy z cytryną, trzeci bez niczego- co kto lubi. Nie ma jedynej slusznej drogi. I tak jak uważam, że wycofanie chipsów czy słodyczy słodzonych syropem g-f jest właściwe, tak usunięcie ze stołówek przypraw i narzucenie komuś, że ma zmienić swój gust i przestać słodzić jest już przesadą.
Już widzę jak wszystkie te, oburzone słodzeniem, miłośniczki dobrej herbaty (bo taka cukru nie potrzebuje...) zareagowałyby na informację, że w ramach walki z nerwicą (czymkolwiek innym) minister zdrowia nakazał usunąć z zakładów pracy herbaty i kawy. Można od teraz pić jedynie ziółka. Bez cukru, bo zdrowiej.
Dziecko to taki sam człowiek i ma prawo nie być zmuszane do zmiany swoich upodobań bo taka jest wizja ministerstwa
Tak, też uważam, że z tym cukrem do herbaty to już jednak zbyt duża ingerencja w szkołach. Popadają w skrajności, zniechęcą zamiast zachęcić do zdrowszego odżywiania się. No, a i tak nawyków od razu się nie zmieni, a i tak zawsze lepiej jak wypije ktoś herbatę z cukrem niż jak zje batona mimo wszystko.
Stary 2015-09-19, 18:21   #102
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
W Polsce też się na szczęście tego w większości nie pija,bo bym musiała w gości z własnym ekwipunkiem łazić, ale ktoś to chyba kupuje i ktoś jednak uczy dzieci słodzenia herbaty i potem mamy takie kwiatki, że dziecko marudzi, bo w szkole mu herbaty posłodzić nie dali
Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nigdy nie piłam herbaty typu Saga, czy Minutka (tak, wiem, teraz januszuję). Lipton też nie jest szczytem herbacianej elity. Ale paradoksalnie, najgorszy herbaciany syf, który zdarzylo mi się pić zdarzył mi się w Anglii.

Nie lubię słodkiego herbacianego ulepu, ale odrobina miodu/pół łyżeczki cukru znakomicie przełamią herbacianą goryczkę i wzbogacą jej smak (oczywiście, jeśli mówimy o czarnych herbatach, bo inne nie wymagają dosładzania).
Na szczęście na rynku jest większy wybór niż Saga, Minutka i Lipton.
Jak kto chce niech sobie słodzi, ale oburzenie, że dziecku CUKRU do herbaty nie wolno mnie dziwi. Przecież to dla zdrowia, no ludzie

Słodzenie dzieciom herbaty, podawanie słodkich soczków od małego (widzi się takie dzieciaki jeszcze w wózkach z Kubusiami czy innymi wynalazkami np. z Biedronki z takimi zabawkami gratis), Danonki czy wycieczki rodzinne do McDonalda to dla mnie jest jedno i to samo. Tak samo niewłaściwe jak podawanie od młodego słodyczy codziennie

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-19, 18:29   #103
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
no nie całkiem taki sam , bo jeszcze nie ma zdolności rozeznania swoich czynów oraz wiedzy o zdrowiu , własnym rozwoju , potrzebach organizmu , normach żywieniowych zależnych od wieku , zapotrzebowaniu kalorycznym itp. Tak samo do pewnego wieku nie ma świadomości skutków swojego postępowania , a potem przez jakiś czas jest przekonane , że dorośli są głupi i ono wie najlepiej . Gdyby dziecko było takim samym człowiekiem jak dorosły , nie potrzebowałoby opieki rodziców przez jakieś 18 pierwszych lat życia .

Co do konieczności istnienia sklepików w szkole - moim zdaniem są one niepotrzebne , bo obowiązkiem rodzica jest dziecku dać drugie śniadanie do szkoły , a nie cedować dobranie odpowiedniego posiłku na dziecko dając mu pieniądze . Nastolatek być może - powtarzam być może - wybierze kanapkę z razowego chleba z chudą wędliną i zieleniną , ale młodsze dziecko z rozkoszą otrzymane pieniądze wyda na słodycze .
Obecnie 1/3 dzieci w wieku szkolnym jest otyła co średnio licząc w 30-osobowej klasie wynosi dziesięcioro dzieci z różnego stopnia nadwagą i otyłością . Przed wprowadzeniem powszechnej dostępności śmieciowego jedzenia w szkołach i poza nimi , na 30-osobową klasę przypadało jedno , góra dwoje dzieci z nadwagą . W ciągu ostatnich 30 lat liczba dzieci otyłych wzrosła dziesięciokrotnie . A otyłe dziecko - jeżeli nie zostanie skutecznie odchudzone , co zdarza się sporadycznie , zaczyna chorować jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości , i choroby te będą się z wiekiem nasilać , ostatecznie skracając życie , nie mówiąc już o konieczności leczenia , rehabilitacji , zabiegów operacyjnych itp.wywołanych przez choroby będące skutkiem otyłości . Nadciśnienie i deformacje szkieletu są u dzieci z otyłością powszechne , szybko dochodzą zaburzenia gospodarki lipidowej , powodujące wczesną miażdżycę , cukrzyca i kaskada chorób rusza . Zatrzymać ją przy dużej determinacji ze strony chorego można , ale tego co się już zepsuło , powodując inwalidztwo i trwały uszczerbek na zdrowiu , naprawić się już nie da .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-19, 18:31   #104
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce też się na szczęście tego w większości nie pija,bo bym musiała w gości z własnym ekwipunkiem łazić, ale ktoś to chyba kupuje i ktoś jednak uczy dzieci słodzenia herbaty i potem mamy takie kwiatki, że dziecko marudzi, bo w szkole mu herbaty posłodzić nie dali

Na szczęście na rynku jest większy wybór niż Saga, Minutka i Lipton.
Jak kto chce niech sobie słodzi, ale oburzenie, że dziecku CUKRU do herbaty nie wolno mnie dziwi. Przecież to dla zdrowia, no ludzie

Słodzenie dzieciom herbaty, podawanie słodkich soczków od małego (widzi się takie dzieciaki jeszcze w wózkach z Kubusiami czy innymi wynalazkami np. z Biedronki z takimi zabawkami gratis), Danonki czy wycieczki rodzinne do McDonalda to dla mnie jest jedno i to samo. Tak samo niewłaściwe jak podawanie od młodego słodyczy codziennie
Dla niektórych to abstrakcja podać małemu dziecku wodę do picia, bo jak to tak ma samą wodę pić?
Musi być herbatka i to najlepiej rozpuszczalna.
Ale jak dzieci przyzwyczajone do słodkiej herbaty to w stołówkach powinni zmniejszyć ilość dodawanego cukru a nie odrazu go zakazać.

P.S. Jakie dobre herbaty pijesz?

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 07:22   #105
dacn
Zakorzenienie

Nie, w szkole powinna być dostępna darmowa ( lub płatna przez rodziców co miesiąc) woda, tyle że jej nigdzie w szkołach nie ma. Moje dzieci piją wodę lub soki. Nie tkną herbaty czy kawy zbożowej. W przedszkolu udało mi się wywalczyć wodę do picia w szkole nie przebiłam się przez mur i codziennie nosimy wodę butelkowaną.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 09:23   #106
pancakes
ist mir egal

Cytat:
Uważacie, że to właściwa droga do wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych? .
Uważam że ma swoje plusy, dlatego że
Cytat:
Wolelibyście najpierw pogadanki i np. lekcje na przyrodzie/biologii poświęcone odżywianiu?.
Tego typu pogadanki już są, oczywiście że mogłyby być częstsze, ale żaden pedagog nie wygra z atakującym z każdej strony marketingiem sztucznej żywności. To moze być kosztowna walka z wiatrakami.
Cytat:
Co z problemem dzieci, które kupuję chipsy i cole w pobliskich sklepach poza szkołą i tym samym obchodzą zakazy?
Na dłuższą metę dzieciaki niecodziennie będą chciały zadawać sobie tyle trudu, a chodzi tu o postawę szkoły, która propagując zdrowe jedzenie jest w stanie je też zapewnić. Ja przez wszystkie lata słyszałam o w szkole mantrę o 5 porcjach warzyw dziennie, a żadna szkoła nie oferowała mi dobrego jedzenia w sklepiku. Do wyboru miałam pączki, chipsy lub hamburgery. Już nie wspomnę o tym, że głodny licealista musi wydać z dychę na pączki, żeby się nimi najeść

Nie wnikam w szczegóły tego jak zostały stworzone przepisy, ale sama idea jest słuszna.

Edytowane przez pancakes
Czas edycji: 2015-09-20 o 09:29
pancakes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 11:29   #107
racjonalistka69
Przyczajenie

Jedzenie w szkołach po zmianach prawa

Co sądzicie o zmianach w zasadach funkcjonowania sklepików szkolnych i stołówek. Czy te zmiany nie idą za daleko?
racjonalistka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 23:07   #108
Veredise
Zakorzenienie

Dot.: Jedzenie w szkołach po zmianach prawa

Cytat:
Napisane przez racjonalistka69 Pokaż wiadomość
Co sądzicie o zmianach w zasadach funkcjonowania sklepików szkolnych i stołówek. Czy te zmiany nie idą za daleko?
Proponuję przeczytać wątek

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Nie, w szkole powinna być dostępna darmowa ( lub płatna przez rodziców co miesiąc) woda, tyle że jej nigdzie w szkołach nie ma. Moje dzieci piją wodę lub soki. Nie tkną herbaty czy kawy zbożowej. W przedszkolu udało mi się wywalczyć wodę do picia w szkole nie przebiłam się przez mur i codziennie nosimy wodę butelkowaną.
Zgadzam się. Ja piję bardzo dużo wody, mamy w domu taką źródlaną, którą nam przywożą i wynoszą na 4 piętro (to jest dość istotne ) i ją głównie piję. Oczywiście piję też kawę - jedną rano, ewentualnie drugą po południu, i sok - 200 ml rano do śniadania. Herbatę tylko jak jest zimno. I dla moich rodziców to nie do pomyślenia. Nie napiją się takiej "kranówy". Gazowana tak, przegotowana w ostateczności (np. żeby wapno rozpuścić), ale niegazowana mineralna to dla nich nie jest do picia tylko do podlewania kwiatków.
Nie wiem z czego to wynika, ale to chyba jest pewnego rodzaju "różnica pokoleniowa". Jak byłam mała to też mnie rodzice i babcia poili kompocikami i wodą z sokiem malinowym. Nie pamiętam, żebym piła samą wodę.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-21, 23:38   #109
Candy_lips
Zakorzenienie

Ja kiedyś nie lubiłam wody, piłam samą herbatę, a przy piciu wody krzywiłam się i żadna mi nie smakowała, tak miałam. Potem jednak przy diecie zmuszałam się do picia wody, dla zdrowia. W sumie zmuszanie niby nie jest zbyt dobre, ale o dziwo mimo że aż tak nie lubiłam wody, to przyzwyczaiłam się, a teraz piję codziennie Nałęczowiankę. Sama byłam zaskoczona, że się udało, ale jednak
Stary 2015-09-22, 00:00   #110
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Dla mnie zabranianie przypraw (a juz szczegolnie soli i pieprzu) to totalna glupota. Nie wiem po co dzieciaki tylko zniechecac do jedzenia? Dorosly czlowiek zazwyczaj nie zje nieprzyprawionej rzeczy, bo smakuje jak nic, a dzieciakom chce sie to wciskac..
Ja bym swojego w takim przypadku nie poslala na stolowke.
Przyprawy sa uzywane na calym swiecie, sa niezastapione i jakos nie wszyscy umieraja z otyłości.

Chipsy, tluste kanapki ect. to akurat jestem za wywaleniem. Jakies typowo czekoladowe rzeczy bym zostawila.
Ale to tylko w podstawowkach, max w gimnazjach. W liceach to glupi pomysl, w takim wieku to juz sie za siebie powinno decydowac, zreszta pol szkoly jest pelnoletnia.

A co do hebat. Mimo ze lubie tez te dobre herbaty, to nie przeszkadza mi to w piciu slabo zaparzonego liptona z cukrem i cytryna. Moj ulubiony napoj herbatopodobny. moge pic litrami.
herbata z dwoma lyzeczkami miodu to kolejna moja milosc, wiec tez slodka sprawa

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2015-09-22 o 00:02
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 16:48   #111
Czarna2000
Inez

A mi właśnie ostatnio najbardziej posmakowała jedna Saga. Słaba i pewnie mało wartościowa, ale tak bardzo mi smakuje i to jeszcze słodzę 2 łyżeczki do kubka .
Jakieś Liptony czy sypane herbaty są u mnie w jednym worze - normalna, dobra, niczego nie urywa.
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 21:52   #112
Czarna2000
Inez

Posprawdzałam jak to u nas dokładnie było i jest otóż kiedyś można było kupić:
-drożdżówki
-kanapki, w których było baaardzo dużo masła
-herbatę (obok stał cukier)
Jak już wcześniej pisałam ceny przystępne, bo szkoła nie czerpie z tego zysku.
Teraz są bułki i herbata. Cukier znikł. Nie lubię nie słodzonej herbaty, ale za 30 gr kubek to w zimie można się skusić. Bułki spełniają normy, ale pieczywo nie odbiega specjalnie smakiem od białego (i dobrze). W środku są posmarowane jakimś pysznym masłem, nie wiem co to, może z ziołami, ale na prawdę ok, do tego plasterek szynki, listek sałaty i pomidor. Cena takiej kanapki to 1,60zł. Stwierdziłam, że nie opłaca mi się robić w domu i teraz na pewno często będę kupować.

Słychać natomiast negatywny odzew od osób jedzących obiady. Nowe przepisy dają im się we znaki i część zrezygnowała.
Stary 2015-10-01, 17:30   #113
ailie
Raczkowanie

Uwaga, drożdżówki (i prawdopodobnie sól oraz kawa) wracają do szkół!
rmf24.pl/fakty/polska/news-kluzik-rostkowska-drozdzowki-wracaja-do-szkol-ale-chipsom-mo,nId,1896154
ailie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-01, 20:06   #114
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez ailie Pokaż wiadomość
Uwaga, drożdżówki (i prawdopodobnie sól oraz kawa) wracają do szkół!
rmf24.pl/fakty/polska/news-kluzik-rostkowska-drozdzowki-wracaja-do-szkol-ale-chipsom-mo,nId,1896154
Patrząc, jakie dylematy roztrząsa ten rząd nie mogę doczekać się wyborów. Zupełnie, jak w Orwellowskim Ministerstwie Prawdy. I, jak zawsze, szczęśliwi są jedynie prole

No pasaran!
Stary 2015-10-02, 17:49   #115
Czarna2000
Inez

To chyba trochę im ta cała ustawa nie pykła. Bo wystarczyło trochę narzekań, gazet, telewizji i .... drożdżówki zrobiły się trochę zdrowsze. A już w ogóle zabawne jest to, że pozwalają na słodkie bułki, a sól na stołówce "prawdopodobnie" .
Stary 2015-10-07, 13:52   #116
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pancakes Pokaż wiadomość
Nie wnikam w szczegóły tego jak zostały stworzone przepisy, ale sama idea jest słuszna.
Idea jest debilna, bo doprowadziła do sytuacji, gdzie kompoty lądują w zlewie, a ziemniaki na śmietniku. A najlepsze jest to, że uczniowie szkół średnich w przerwie czy na okienku mogą pójść po papierosy czy piwo, ale w szkole nie mogą wypić kawy ani zjeść pączka. Przecież to była gra lobbystów (czyli majonez nie, ale keczup już tak).

Przypominam, że za tymi debilizmami głosowały wszystkie partie będące obecnie w Sejmie.

Jeśli rodzicom przeszkadza fakt, że w szkole jest niezdrowa żywność, to idą do dyrektora i zmieniają to. Rezydenci pewnego budynku z ulicy Wiejskiej w Warszawie powinni się zajmować poważniejszymi sprawami.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-12, 10:33   #117
hamak288
BAN stały

Czy zakaz sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych narusza prawa rodzicó

Od 1 września 2015 roku obowiązuje zakaz sprzedaży tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych, mimo, iż wszystkie niedozwolone produkty osoba poniżej 18 lat może nadal kupić zgodnie z prawem. W przeciwieństwie do papierosów czy alkoholu, nie są one bowiem legalnie dostępne tylko dla pełnoletnich. Po wprowadzeniu nowej regulacji, uczniowie jedzący słodycze, są jednak traktowani przez nauczycieli tak jakby zostali przez nich przyłapani na paleniu papierosów czy piciu alkoholu. I to pomimo braku przepisów, które zabraniałyby uczniom zakupu cukierków w innych miejscach niż sklepy szkolne. Postawa rodziców mnie nie dziwi, chociaż wywołuje niechęć. Mimo, iż zgadzają się, żeby ich dziecko jadło ciastka, słodycze, cukierki czy hot-dogi, a nawet sami im te produkty kupują, nie sprzeciwiają się w ogóle zakazowi. Nie bronią także swoich latorośli przed szykanami ze strony nauczycieli. Nie słychać opinii rodziców, że wprowadzony zakaz narusza ich prawa do wychowania dziecka zgodnie z własnymi przekonaniami. Rodzice nie wykazują też większego zainteresowania, kiedy nauczyciel odbiera ich dziecku telefon komórkowy, z którego pozwolili korzystać. Nie bronią też swoich nastoletnich córek wyzywanych przez nauczycieli od kurewek mimo, że sami jej pozwolili na to, żeby zrobiła sobie makijaż. Nie we wszystkich sprawach dorośli raczą wykazywać chociażby obojętność na łamanie własnych praw. Jeżeli chodzi np. o przebywanie nieletnich poza domem w porze nocnej, manifestują wręcz pogardę dla rodziców, którzy dziecku na wyjście pozwolili, przez stale powtarzające się stwierdzenie: co robi nieletni w nocy. Obcy ludzie bezczelnie żądają od wszystkich rodziców w kraju, żeby nie pozwalali swoim niepełnoletnim dzieciom wychodzenia z własnego mieszkania. Jednak w sytuacji odwrotnej, gdy jedna z nowelizacji Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego wprowadziła przepis, zabraniający stosowania w wychowaniu kar cielesnych, reakcja rodziców była zupełnie inna. Wtedy podniosło się larum, że państwo ograniczyło prawa rodziców. Nie, to rodzice nie mają prawa żądać czegokolwiek w tej materii skoro nie reagują na zachowanie nauczycieli, który ewidentnie i bardzo mocno łamie prawa rodzicielskie przez: zabieranie swoim dzieciom telefonów komórkowych, przekazanych im do swobodnego użytku, ochrzanianie nastoletnich córek za sposób ubioru, na który sami wyrazili zgodę, zakaz jedzenia słodyczy, które dzieci legalnie kupili w innym sklepie za ich kieszonkowe na ten cel przeznaczone. Skoro w ordynarny i chamski sposób sami bez jakiejkolwiek podstawy prawnej, żądają od innych rodziców, żeby zakazywali swoim dzieciom wyjścia w nocy z własnego mieszkania. Widocznie rodzice mają za dużo praw, jeżeli dobrowolnie pozbawiają się części z nich! Dlatego jakiekolwiek ograniczenie władzy rodziców przez przyznanie większości (prawie wszystkich) praw osobom poniżej 18 lat może się odbyć z pominięciem zdania samych rodziców. Bo jeżeli rodzice chcieliby odgrywać większą rolę w wychowaniu to sami dobrowolnie nie ograniczaliby jej.

Edytowane przez hamak288
Czas edycji: 2016-05-12 o 13:15 Powód: uzupełnienie
hamak288 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości