![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wykroje dla lalek
moje lalki to nie są ani chou chou ani baby born to polskie lalki podobne do baby born wielkość ok. 43 cm
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
smok-kati -
![]() Dobrze że moje dziecko jeszcze się nie dorobiło lalek takich rozmiarów - na barbi chyba 3 razy mniej roboty! Rajstopki też robisz sama?! Ostatnio trochę się spieszyłam i odbiło się na jakości wykonania. Załadowałam sobie program do wykroków z tego wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=48078 , ściągnęłam kilka wykrojów, wydrukowałam w skali 1:6 i tyle. Fasonem raczej nie na chou chou ale na te chudzielce można pokombinować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
te spodenki kremowe, biały sweterek i rajstopki są kupione w lumpie dla noworodków o rozmiarach poniżej 50 lub 50 tyle że skrócone do odpowiedniej wielkości, po skorygowaniu rajstopek wyszły jeszcze białe skarpetki, te dziurowane rajstopki to w zasadzie są podkolanówki dla noworodka
![]() ![]()
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Ba-ha dzięki za linka zaglądałam będzie co wybierać, Bachud na Barbie też przymierzam się szyć bo jedną już mają a oczywiście ubranka w każdej ilości chcą mieć. Na całe szczęście uwielbiam szyć dla lalek, moja mama się śmieje że odrabiam zaległości z dzieciństwa
![]() ![]()
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
smok-kati super ubranka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Piękne ubranka, pozazdrościć dziewczynkom takich zdolnych mam. Ja dla swojej córki szyłam ubranka dla Baby Born z wykrojów z tego wątku,ale jakieś ciasneaw wyszły i się zniechęciłam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Izka nie zniechęcaj się weź te wykroje idź na ksero i poproś żeby powiększyli ci np. o 15%, 22% lub 41% lub też tyle ile potrzebujesz. Jeśli są niewiele za ciasne dodaj do wykroju jeszcze na szew jakieś 1,5 cm, jeśli to nie pomogło to skseruj na powiększeniu i zobaczysz że wyjdzie, ja też te wykroje powiększałam i teraz będę dobierać te właściwe
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Ja mam jeszcze taką metodę, że po porstu mierzę lalkę. Tak jak człowieka - obwody, długości, szerokości. Potem jak mam np.plecy to jeśli szerokość pleców lalki wynosi 10cm a wycięty z papieru wykrój 8 to poszerzam proporcjonalnie z każdej ze stron tak aby uzyskać 10 - czyli obrysowuję całe plecy o 1cm z każdej strony. To tak jak rzuty w skali (pamiętam z matematyki ;-)) Nie trzeba się zrażać!! Powinnyśmy zrobić zbiór zdjęć tego, co nie wyszło - byłoby się z czego pośmiać to raz a dwa zawsze fascynują mnie etapy pracy na których porzucam szycie (czasami to początek a czasami zupełnie pod koniec) - do końca wydaje mi się, że jeszcze to uratuję a potem po dwóch kolejnych godzinach - kosz ![]() Co do małych ubranek dla lalek typu barbie, to elestyczne małe rzeczy szyje się spoko - nawet jak się zmarszczy to na takiej powierzchni ciałka nie widać, tylko maszynę trzeba przestawić na ścieg elastyczny. We wszystkich rzeczach natomiast bardzo ważna jest kolejność szycia - dość dobrze objaśnia to burda, którą wrzuciłam tu z opisem wykrojów już wcześniej. Np 1) podwijamy rękawy, 2) łączymy ramiona przodu i tyłu, 3) wszyswamy rękawy w ramonach, 4) zszywamy jednym szwem rękaw od nadgarstka po pachę i potem bok ubranka. Jeśli są inne części skłądowe to trzeba to zrobić gdzieś pomiędzy 1-2-3-4. Pozdrawiam, Ba-ha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Witajcie ponownie zaszła mała pomyłka to nie moje prace te kreacje ja je tylko wyszukałam przypadkiem ale niestety nie posiadam takich zdolności jak kawkana ja swoich prac nie przedstawiłam bo jeszcze nie są tak dobre by je publikować podrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Ba-ha ja obsługuję maszynę do szycia na wyczucie
![]() ![]() ![]() ![]() bo tak szybko się przyglądnęłam to niektóre takie malutkie ![]() ![]()
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Do Smok Kati,
słuchaj ciężka sprawa z tą maszyną - najlepiej gdybyś mi podała numer tego łucznika (typ/model gdzieś to musisz tam mieć jakieś dwie literki i cyferki napisane) to sprwadzę, czy mam instrukcję do tego typu. W mojej to jest łucznik (jakiś tam łucznik ;-))) mam taką tarczę zupełnie na górze. Wygląda to tak jakbyś tarczę z piły tarczowej (kółko z ząbkami) wbiła z góry w maszynę i jak naciśniesz z góry i pchasz (przód tył) to ustawiasz albo na scieg normalny, albo na elastyczny albo na cerowanie. Inny patent na szycieelastyczne to ustawienie nici górnej. Ale lepiej by było, żeby się odezwała tu jakaś krawcowa, bo ze mnie krawcowa amator hobbysta więc fachowiec powinien głos zabrać. Ja jescze robię tak, że jak chcę podwinąć brzeg (oczywiście dla lalek choć córce też uszyłam taką bluzeczkę) - a nie mam overlocka to wrzucam drobny ale gęsty zygzak i... naciągam maksymalnie brzeg jak obrzucam. Robi się wtedy taka jakby falka im mocniej naciągnięte tym falki są gęstsze. A teraz wykroje - tam są różen rzeczy - lalki barbie są oznaczone w ten sposób, że gdzieś tam w rogu i w opisach jest napisane 29CM, co dla nich znaczy Barbie. Wcześniej są większe i np do uszycia własnoręcnzie jakieś kukiełki. A wcześniej - chyba na pierwszej stronie tego forum wrzuciłam burdę niemiecką - tam sa typowo na barbie. Kawkanę - znam z allegro. Takie rzeczy jakie ona szyje to w ogóle mózg się lasuje ![]() Ściskam i gdybym mogła jakoś pomóc - polecam się. Baha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
![]()
Hura!!! nareszcie wiem jak się odezwać na tej stronie. Witam serdecznie. Bardzo mi się ta strona podoba. Szukałam wykrojów dla baby born i wyświetliła mi się ta stronka. Super. Mam 2,5-letnią córeczkę, a ona ma lalę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Ba-Ha dzięki jak otworzę do szycia mojego łucznika to ci dam znać co to za typ
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Ostatnio znalazłam takie strony z ubrankami dla lalek (coś w rodzaju barbie)
http://photo.163.com/photos/glp1974/38717933/#p1 http://photo.163.com/photos/glp1974/41745648/ Niestety nie są to gotowe wykroje, ale podany jest przybliżony schemat szycia dość skomplikowanych, ale za to ślicznych sukien balowych. Może komuś się przyda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Malelka ale śliczne
![]() ![]() ![]()
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
A ja popełniłam już pierwszą kreację dla Barbie
![]() ![]() Można ją zobaczyć http://grapska.multiply.com/photos/album/114
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
dziewczyny jak wkleić wam zdjęcia,a raczej pliki z wykrojami bo nie mogę sobie poradzić,jakieś wielkości tylko wychodzą a nie da się nic otworzyć pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Adrianna śliczne opisz jak robisz to poncho to słupki? bo fajnie wyszło i można takie cosik zrobić dla born też
![]()
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
dla kena1.jpg
płaszcz1.jpg dla kena wykroje jak się udało wstawić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
super udało się
![]()
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
Drogie koleżanki cd koszula dla kena do tego wyżejkoszula ken.jpg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny mnie co nie co udało się stworzyć ,ale nie mam niestety cyfrówki żeby je wam ładnie wyeksponować.Ciuszki dla barbie kurtka-z2 strony tematu od BA-HA.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Karod fajniutkie
![]()
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, poradźcie! Mam maszynę do szycia tylko z prostym ściegiem. Jak obrzucić szybko ale dobrze ręcznie to co jest do obrzucenia przy tych maleńkich ubrankach. Może któraś z was ma jakiś sposób.
Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Karod! Brawo.
Jak rozumiem wykroje do ciebie dotarły. Pozdr, b |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
http://purple-fan.blogspot.com/2006/12/one-size-fits-all.html -suknie balowe
http://purple-fan.blogspot.com/2006/12/dress-ornaments-tutorial.html -opis(niestety po ang) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
![]()
Szydełkowe :
http://show.7ya.ru/private.aspx?RubrID=68350 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Witam to nowe moje dzieła wykrój bluzki z rękawem wiązana z przodu i spódnica jedna strona to zgięcie materiału
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny.
Ja na forum pierwszy raz ![]() Szycie dopiero zaczynam - do tej pory jedyne co robiłam to skracanie sobie spodni ![]() Zdziwiłam się bardzo, że w necie jest tak mało wykrojów dla lalek- albo ja nie umiem szukać ??? W każdym razię dziękuję bardzo za wykroje --- DZIĘKUJĘ ![]() Jak coś w mairę znośnego mi wyjdzie to się pochwalę. Pozdrawiam. Anka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nitka to Hemera cienniowana (kordonek) A samo poncho to kwadraty. W środku jest kółeczko z 8 oczek łańcuszka. Potem 3 słupki przedzielone 3 oczkami łańcuszka. 4 kwadraty zszyte w całość. Dokładnie to widać w albumie, do ktróego podałam link w poście.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.