Wykroje dla lalek - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-22, 22:01   #91
smok-kati
Raczkowanie

Dot.: Wykroje dla lalek

moje lalki to nie są ani chou chou ani baby born to polskie lalki podobne do baby born wielkość ok. 43 cm
Stary 2007-01-23, 07:03   #92
bachud
Rozeznanie

smok-kati - - Rewelacja!
Dobrze że moje dziecko jeszcze się nie dorobiło lalek takich rozmiarów - na barbi chyba 3 razy mniej roboty! Rajstopki też robisz sama?!
Ostatnio trochę się spieszyłam i odbiło się na jakości wykonania.
Załadowałam sobie program do wykroków z tego wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=48078 , ściągnęłam kilka wykrojów, wydrukowałam w skali 1:6 i tyle. Fasonem raczej nie na chou chou ale na te chudzielce można pokombinować.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1210007-1.jpg (56,3 KB, 185 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1230009-1.jpg (51,3 KB, 283 załadowań)
bachud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 08:28   #93
smok-kati
Raczkowanie

te spodenki kremowe, biały sweterek i rajstopki są kupione w lumpie dla noworodków o rozmiarach poniżej 50 lub 50 tyle że skrócone do odpowiedniej wielkości, po skorygowaniu rajstopek wyszły jeszcze białe skarpetki, te dziurowane rajstopki to w zasadzie są podkolanówki dla noworodka trochę nici, igła i nożyczki i można coś tam wykombinować, teraz przymierzam się do body mam kilka z lumpu, podocinam do odpowiedniego rozmiaru i będę miała wykrój
Stary 2007-01-23, 08:33   #94
smok-kati
Raczkowanie

Ba-ha dzięki za linka zaglądałam będzie co wybierać, Bachud na Barbie też przymierzam się szyć bo jedną już mają a oczywiście ubranka w każdej ilości chcą mieć. Na całe szczęście uwielbiam szyć dla lalek, moja mama się śmieje że odrabiam zaległości z dzieciństwa więc jak dziewczynki proszą to długo nie muszą czekać, jestem w trakcie obszywania wózka dla lalek bo znudził mi się jego wygląd a raczej jego wściekła kolorystyka, tatę namówiły na zrobienie łóżeczka, mama uszyła pościel i dzieci się bawią
Stary 2007-01-23, 09:04   #95
kawa80
Rozeznanie

smok-kati super ubranka
kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 10:19   #96
Izka29
Raczkowanie

Piękne ubranka, pozazdrościć dziewczynkom takich zdolnych mam. Ja dla swojej córki szyłam ubranka dla Baby Born z wykrojów z tego wątku,ale jakieś ciasneaw wyszły i się zniechęciłam
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 15:27   #97
smok-kati
Raczkowanie

Izka nie zniechęcaj się weź te wykroje idź na ksero i poproś żeby powiększyli ci np. o 15%, 22% lub 41% lub też tyle ile potrzebujesz. Jeśli są niewiele za ciasne dodaj do wykroju jeszcze na szew jakieś 1,5 cm, jeśli to nie pomogło to skseruj na powiększeniu i zobaczysz że wyjdzie, ja też te wykroje powiększałam i teraz będę dobierać te właściwe ja stosuje zasadę sprawdzam jeden rozmiar a potem kopiuję tylko zmieniam materiał i dodatki. A myślisz że mi to od razu tak wszystko wychodzi tu na zdjęciach jest tylko to co wyszło wiele ląduje w śmieciach, ale przecież to i tak ze ścinek. Poza tym ja materiały kupuję w lupeksie tzn. albo materiał albo jakiś ciuszek co ma ładny materiał
Stary 2007-01-25, 13:50   #98
Ba-ha
Raczkowanie

GG do Ba-ha

Cześć dziewczyny!
Ja mam jeszcze taką metodę, że po porstu mierzę lalkę. Tak jak człowieka - obwody, długości, szerokości. Potem jak mam np.plecy to jeśli szerokość pleców lalki wynosi 10cm a wycięty z papieru wykrój 8 to poszerzam proporcjonalnie z każdej ze stron tak aby uzyskać 10 - czyli obrysowuję całe plecy o 1cm z każdej strony. To tak jak rzuty w skali (pamiętam z matematyki ;-))
Nie trzeba się zrażać!!
Powinnyśmy zrobić zbiór zdjęć tego, co nie wyszło - byłoby się z czego pośmiać to raz a dwa zawsze fascynują mnie etapy pracy na których porzucam szycie (czasami to początek a czasami zupełnie pod koniec) - do końca wydaje mi się, że jeszcze to uratuję a potem po dwóch kolejnych godzinach - kosz .

Co do małych ubranek dla lalek typu barbie, to elestyczne małe rzeczy szyje się spoko - nawet jak się zmarszczy to na takiej powierzchni ciałka nie widać, tylko maszynę trzeba przestawić na ścieg elastyczny. We wszystkich rzeczach natomiast bardzo ważna jest kolejność szycia - dość dobrze objaśnia to burda, którą wrzuciłam tu z opisem wykrojów już wcześniej. Np 1) podwijamy rękawy, 2) łączymy ramiona przodu i tyłu, 3) wszyswamy rękawy w ramonach, 4) zszywamy jednym szwem rękaw od nadgarstka po pachę i potem bok ubranka. Jeśli są inne części skłądowe to trzeba to zrobić gdzieś pomiędzy 1-2-3-4.

Pozdrawiam,
Ba-ha
Ba-ha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-25, 14:18   #99
karod
Przyczajenie

GG do karod

Witajcie ponownie zaszła mała pomyłka to nie moje prace te kreacje ja je tylko wyszukałam przypadkiem ale niestety nie posiadam takich zdolności jak kawkana ja swoich prac nie przedstawiłam bo jeszcze nie są tak dobre by je publikować podrawiam
karod jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-25, 19:29   #100
smok-kati
Raczkowanie

Ba-ha ja obsługuję maszynę do szycia na wyczucie ) hihi pomimo że teściowa i bratówka męża to krawcowe ) mój mąż chyba wie więcej na temat maszyny do szycia niż ja, ale powiem szczerze że nie mam pojęcia gdzie jest ścieg elastyczny w maszynie ) w starym łuczniku ) i jeszcze jedno pytanie te wykroje (41 stron) z Burdy to dla lalek wszelkiej maści?
bo tak szybko się przyglądnęłam to niektóre takie malutkie ) czyli na Barbie też?
Stary 2007-01-26, 14:20   #101
Ba-ha
Raczkowanie

GG do Ba-ha

Do Smok Kati,
słuchaj ciężka sprawa z tą maszyną - najlepiej gdybyś mi podała numer tego łucznika (typ/model gdzieś to musisz tam mieć jakieś dwie literki i cyferki napisane) to sprwadzę, czy mam instrukcję do tego typu. W mojej to jest łucznik (jakiś tam łucznik ;-))) mam taką tarczę zupełnie na górze. Wygląda to tak jakbyś tarczę z piły tarczowej (kółko z ząbkami) wbiła z góry w maszynę i jak naciśniesz z góry i pchasz (przód tył) to ustawiasz albo na scieg normalny, albo na elastyczny albo na cerowanie.
Inny patent na szycieelastyczne to ustawienie nici górnej. Ale lepiej by było, żeby się odezwała tu jakaś krawcowa, bo ze mnie krawcowa amator hobbysta więc fachowiec powinien głos zabrać.
Ja jescze robię tak, że jak chcę podwinąć brzeg (oczywiście dla lalek choć córce też uszyłam taką bluzeczkę) - a nie mam overlocka to wrzucam drobny ale gęsty zygzak i... naciągam maksymalnie brzeg jak obrzucam. Robi się wtedy taka jakby falka im mocniej naciągnięte tym falki są gęstsze.

A teraz wykroje - tam są różen rzeczy - lalki barbie są oznaczone w ten sposób, że gdzieś tam w rogu i w opisach jest napisane 29CM, co dla nich znaczy Barbie. Wcześniej są większe i np do uszycia własnoręcnzie jakieś kukiełki. A wcześniej - chyba na pierwszej stronie tego forum wrzuciłam burdę niemiecką - tam sa typowo na barbie.

Kawkanę - znam z allegro. Takie rzeczy jakie ona szyje to w ogóle mózg się lasuje . Wrzucam wam też link innych pań, która szyją i sprzedają na allegro http://www.anicetta.aplus.pl/ i kolejna http://republika.pl/kolekcjaewy/ pełen podziw - to od nich się zaraziłam.

Ściskam i gdybym mogła jakoś pomóc - polecam się.
Baha

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-27, 18:06   #102
ewa74
Przyczajenie

Smile Dot.: Wykroje dla lalek

Hura!!! nareszcie wiem jak się odezwać na tej stronie. Witam serdecznie. Bardzo mi się ta strona podoba. Szukałam wykrojów dla baby born i wyświetliła mi się ta stronka. Super. Mam 2,5-letnią córeczkę, a ona ma lalę . A ja miałam problem w co tą lalę ubrać. Do wczoraj! Mam jeszcze problem z czytaniem wykrojów. Co do czego pasuje i ile razy kroić. Liczę na waszą pomoc. Serdecznie pozdrawiam wszystkie szyjące mamy i nie tylko...
ewa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-28, 22:19   #103
smok-kati
Raczkowanie

Ba-Ha dzięki jak otworzę do szycia mojego łucznika to ci dam znać co to za typ obrzucam też zygzakiem, ale mam problem z dzianinkami lub innymi materiałami o strukturze miękkiej i rozciągliwej na pewno się zgłoszę jeszcze z pytaniami na razie muszę skończyć w pierwszej kolejności szafę, z nowości dla lalek zrobiłam właśnie kapelusik na szydełku ale nie ażurowy tylko taki całkiem zakryty z leciutko falowanym rondem i do tego torebkę postanowiłam wykończyć resztki wełny żeby nie plątały mi się torby z malutkimi kłębuszkami, które szkoda wyrzucić ale po tym jak wydrukowałam te wykroje to ciągnie mnie do szycia, no i może uszyję sobie spodnie ) czas zabrać się do pracy ) papa pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
Stary 2007-02-07, 07:36   #104
malelka
Rozeznanie

Ostatnio znalazłam takie strony z ubrankami dla lalek (coś w rodzaju barbie)
http://photo.163.com/photos/glp1974/38717933/#p1
http://photo.163.com/photos/glp1974/41745648/
Niestety nie są to gotowe wykroje, ale podany jest przybliżony schemat szycia dość skomplikowanych, ale za to ślicznych sukien balowych.
Może komuś się przyda.
malelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 16:26   #105
smok-kati
Raczkowanie

Malelka ale śliczne ) wow szczęka opada można się zainspirować
Stary 2007-02-08, 14:56   #106
Adrianna72
Przyczajenie

A ja popełniłam już pierwszą kreację dla Barbie)
Można ją zobaczyć
http://grapska.multiply.com/photos/album/114
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg poncgo i spódniczka.JPG (84,1 KB, 217 załadowań)

mój album: http://grapska.multiply.com/ Zapraszam
Adrianna72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 20:26   #107
karod
Przyczajenie

GG do karod

dziewczyny jak wkleić wam zdjęcia,a raczej pliki z wykrojami bo nie mogę sobie poradzić,jakieś wielkości tylko wychodzą a nie da się nic otworzyć pozdrawiam
Stary 2007-02-09, 10:59   #108
smok-kati
Raczkowanie

Adrianna śliczne opisz jak robisz to poncho to słupki? bo fajnie wyszło i można takie cosik zrobić dla born też no i super kolorki to cieniowana włóczka?
Stary 2007-02-09, 11:31   #109
karod
Przyczajenie

GG do karod

dla kena1.jpg

płaszcz1.jpg
dla kena wykroje jak się udało wstawić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-09, 12:09   #110
smok-kati
Raczkowanie

super udało się
Stary 2007-02-09, 13:41   #111
karod
Przyczajenie

GG do karod

Drogie koleżanki cd koszula dla kena do tego wyżejkoszula ken.jpg
Stary 2007-02-13, 08:47   #112
karod
Przyczajenie

GG do karod

Witajcie dziewczyny mnie co nie co udało się stworzyć ,ale nie mam niestety cyfrówki żeby je wam ładnie wyeksponować.Ciuszki dla barbie kurtka-z2 strony tematu od BA-HA.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kurtka spodnie top -barbie.jpg (94,0 KB, 246 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg spodnie bluzka dla barbie.jpg (109,5 KB, 222 załadowań)
Stary 2007-02-13, 22:42   #113
smok-kati
Raczkowanie

Karod fajniutkie
Stary 2007-02-14, 15:31   #114
ewa74
Przyczajenie

Dziewczyny, poradźcie! Mam maszynę do szycia tylko z prostym ściegiem. Jak obrzucić szybko ale dobrze ręcznie to co jest do obrzucenia przy tych maleńkich ubrankach. Może któraś z was ma jakiś sposób.
Pozdrawiam serdecznie.
ewa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-15, 08:45   #115
Ba-ha
Raczkowanie

GG do Ba-ha

Karod! Brawo.
Jak rozumiem wykroje do ciebie dotarły.
Pozdr, b
Stary 2007-02-16, 11:11   #116
iza73
Wtajemniczenie

http://purple-fan.blogspot.com/2006/12/one-size-fits-all.html -suknie balowe
http://purple-fan.blogspot.com/2006/12/dress-ornaments-tutorial.html -opis(niestety po ang)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg christmas%20016.jpg (26,4 KB, 103 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg christmas%20012.jpg (28,4 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg christmas%20011.jpg (25,3 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg christmas%20008.jpg (27,1 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg christmas%20015.jpg (22,0 KB, 84 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg christmas%20013.jpg (23,5 KB, 49 załadowań)
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-20, 11:43   #117
Blue_Lady
Zadomowienie

Smile Dot.: Wykroje dla lalek

Szydełkowe :
http://show.7ya.ru/private.aspx?RubrID=68350

Licencjat obroniony czas na relaks
Powrót na forum
Blue_Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 15:38   #118
karod
Przyczajenie

GG do karod

Witam to nowe moje dzieła wykrój bluzki z rękawem wiązana z przodu i spódnica jedna strona to zgięcie materiału
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bluzka wiązana z przodu i spódnica.jpg (82,5 KB, 255 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg uszyty strój z tego wykroju.jpg (44,3 KB, 225 załadowań)
Stary 2007-02-21, 17:36   #119
anneges
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny.
Ja na forum pierwszy raz . Trafiłam tutaj wrzucając do google "wykroje dla Barbie".
Szycie dopiero zaczynam - do tej pory jedyne co robiłam to skracanie sobie spodni . Wiem, ze długa naula przede mną. Mam nadazije, że z czasem nabiorę wprawy i cosik mi wyjdzie.
Zdziwiłam się bardzo, że w necie jest tak mało wykrojów dla lalek- albo ja nie umiem szukać ???

W każdym razię dziękuję bardzo za wykroje --- DZIĘKUJĘ .

Jak coś w mairę znośnego mi wyjdzie to się pochwalę.

Pozdrawiam.

Anka
anneges jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 06:22   #120
Adrianna72
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smok-kati Pokaż wiadomość
Adrianna śliczne opisz jak robisz to poncho to słupki? bo fajnie wyszło i można takie cosik zrobić dla born też no i super kolorki to cieniowana włóczka?

Nitka to Hemera cienniowana (kordonek)
A samo poncho to kwadraty. W środku jest kółeczko z 8 oczek łańcuszka. Potem 3 słupki przedzielone 3 oczkami łańcuszka.
4 kwadraty zszyte w całość. Dokładnie to widać w albumie, do ktróego podałam link w poście.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg element.JPG (92,4 KB, 30 załadowań)

mój album: http://grapska.multiply.com/ Zapraszam
Adrianna72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości