![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ustępowanie dzieciom w tramwaju.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Inez
|
Kiedy ktoś sam proponuje swoje miejsce, a macie dzieciaka, będzie wam lepiej i bezpieczniej (ile to było tych ofiar stania w autobusie
![]() Ale bieganie po autobusie i pytanie o miejsce, bo dziecko bolą nóżki ![]() ![]() Jeśli w autobusie jest na tyle miejsca że możecie spokojnie chodzić po pojeździe, żeby znaleźć "ofiarę" (bo chyba ciężarnych i staruszek nie przeganiacie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moze nie kazdy ma dziecko, ale kazdy tym dzieckiem byl ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo TO jest dobry argument. Cóż znajomi bezdzietni, wykształceni, mądrzy ale potrafią palnąć czasem straszną głupotę, bo zwyczajnie nie mają dziecka i nie wiedzą wielu rzeczy. To jest tak samo jak bezrobotny doradza jak zarobić na etacie więcej, ten co pozostał w kraju mądrzy się na temat życia za granią, a osoba po zawodówce wie jak wyglądają studia. Nosz.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Ale to nie reguła przecież
![]() Ja dziecka nie mam, ale mam wyobraźnię i wiem, co stanie się z 2 czy 3latkiem w trakcie gwałtownego hamowania. Naprawdę nie trzeba mieć dziecka do tego, wystarczy odrobina wyobraźni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stać dzielnie bo ośmieliła się mieć dzieci... i.... co straszne pojawić się z nimi w tramwaju? Oczywiście nie ma prawa siadać bo ktoś musi swoje zmęczone 4 litery usadowić. ![]() Całe szczęście mieszkam w cywilizowanym mieście, gdzie ustępuje się miejsca w komunikacji miejskiej zarówno osobom starszym, z kulami, kobietom w ciąży jak i małym dzieciom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgodzę się. Jeżdżę komunikacją codziennie i widzę jak kierowcy zachowują się na drodze. Niejednokrotnie z ulga wysiadałam z pojazdu, a nie mam choroby lokomocyjnej. Raz na prostej drodze uderzyłabym w szybę, ludzie pospadali z siedzeń. Droga z koleinami, kierowca nie zwolnił ani trochę, bo przeciez nie było ruchu. Co innego gwałtowne hamowanie, bo ktos zajechał drogę a co innego przejażdżka niczym worek ziemniaków.
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
To ja tyle żyłam w nieświadomości ze źle mnie wychowano
![]() A tak serio wypada. Na miejscach z oznaczeniami na których nigdy nie siadam.
Szukam domku dla kosmetyków ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
No biedne, skro kazano tobie stać w autobusie jak miałaś te 2 czy 3 latka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Moderator
|
Cytat:
Do tego muszę dołączyć nieśmiertelne "jak będziesz miała swoje dzieci to zobaczysz" ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- No ok, takie rozkazywanie nie jest fajne, ale serio wolałaś kłócić się niż ustąpić miejsca? Mi by było szkoda czasu na takie zapieranie się, skoro tak bardzo chce usiąść, potrzebuje, to ok, ustąpiłabym, mimo że forma, że każe nieładna, ale no ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
BAN stały
|
dziewczyny, rozumiem wasze zdanie, ja jednak ustępuję jak wsiada jakaś młoda mama czy też młody ojciec z małym dzieckiem. dzieciak nie jest niczemu winny, że podróżuje ZTMem np o 7 rano, dla niego to też jest udręka w autobusie zatłoczonym w upał. akurat ja w takich warunkach jeżdżę i naprawde po co ma ten dzieciak na wpół śpiący sie chwiać na nogach? z chęcią mu ustąpię, nie ma problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Bulwersujecie sie na to ustepowanie miejsca, jakby co najmniej zrzucano was z siedzen albo robiono zdjecia i przyklejano w autobusach z napisem ONA NiE USTAPILA MiEJSCA ASI (4l.).
Nie ustepujcie i juz. Wszytskie argumenty za zostaly juz przytoczone. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Czasem widzę matki: dziecko na jednej ręce, torba w drugiej a trzecią(??) próbuje wyciągnąć kasę/bilet: dzień z życia matki. Ustępuję. Jakby to był facet to też. Jeśli widzę natomiast, że dziecko do autobusu weszło bez problemu i stanie nie jest trudne, to nie ma mowy - siedzę. To samo jest z osobami chorymi i staruszkami. Jak widzę, że stanie rzeczywiście jest dość trudne to wstaję, jak widzę "starszą kobietę" na szpilkach, czy po prostu zdrową siedzę. Jednak, nie uważam, że jest obowiązek ustępować miejsca komukolwiek. Czy to jest kwestia kultury? Tutaj możemy się kłócić. Jeśli jednak mam ochotę/potrzebę utrzymania tyłka na siedzeniu nie mam obowiązku się z tego nikomu tłumaczyć. Zapłaciłam za miejsce i mam takie samo prawie jak pokasłująca staruszka nade mną aby siedzieć. Mogę być zmęczona, mieć zły nastrój, zmartwienie, albo po prostu nie chcieć i to jest tylko moja kwestia. Jako kobieta także nie krzyczę o miejsce siedzące. W końcu mamy równouprawnienie, nie?
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ile razy ktoś cyknie zdjęcie lub nagra krótki filmik, a potem z bulwersującym komentarzem wrzuca na jakieś "spotted", "hejted", czy na yt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Bo ktos nie ustapil dziecku, serio?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem ze stalam bo mama z babcia widzac te praktyki przecieraja oczy ze zdumienia imowia wprost, ze nigdy tego nie robily. Widzac moje wychowanie nie mam.podstaw.im nie wierzyc.
Szukam domku dla kosmetyków ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
W autobusach i tramwajach ktorymi jezdze sa miejsca "wyznaczone" dla osob niepelnosprawnych i dla matek z dziecmi. Do takich miejsc te osoby maja pierwszenstwo. Dla mnie to calkowicie normalne i chyba dla 95% pasazerow tez, bo notorycznie widze jak ktos siedzacy (niekoniecznie na takim oznaczonym miejscu) ustepuje miejsca rodzicowi z dzieckiem. Rozumiem ze dzieci moga byc rozwrzeszczane, placzace i roszczeniowe, ale szczerze powiedziawszy z taka nagonka na matki z dziecmi i "bachory" spotykam sie tylko na Wizazu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Przyczajenie
|
Naprawdę nie rozumiem tego naskakiwania na autorkę wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedno pytanie, jak często jeździsz komunikacją miejską z 3 latkiem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
I zgadzam się co do reszty postu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Mała uwaga: o ile takie malutkie dziecko, które jeszcze ledwo drepcze może mieć faktycznie problemy z ustaniem, o tyle już takie sporo podrośnięte (5-7l) ma o wiele łatwiej niż niejeden dorosły. Szarpniecie autobusu przy takiej wadze dziecka nie jest wielką siłą. Natomiast dla człowieka ważącego 80 kg już jest. Mi się o wiele łatwiej stało jak byłam mała pchełką niż dorosłą babą. A jak już jest jakaś kraksa to po autobusie rzuca wszystkimi niestety. Wiec facet 120 kg czy to wpadnie na dziecko czy na 50 kg dziewczynę: myślę, że krzywda podobna.
Może odróżnimy ustępowanie matkom z dziećmi ledwo stojącymi/na rękach od ustępowania dzieciom 6+. Bo tutaj chyba odgrywa to kluczową rolę.
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak, na pewno doskonale możesz porównać jak Ci się stało w wieku lat 2 i w wieku lat 20, bo tak dobrze to pamiętasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.