Feminizm a problemy w związkach damsko-męskich. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-16, 21:10   #91
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Feminizm a problemy w związkach damsko-męskich.

Cytat:
Napisane przez meski_punkt Pokaż wiadomość
Była poruszona kwestia kapłaństwa. Nie wiem dlaczego mężczyźni mogą być tylko kapłanami chrześcijańskimi, nigdy się nad tym nie zastanawiałem,
Bo św. Paweł zakazał.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
Ważne że arcybiskup Wasilewski był bardzo blisko Boga bo był facetem.
Bóg lubi swoje dzieci płci męskiej, najwyraźniej

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:13   #92
201605090949
Konto usunięte

Ja zauważyłem, że są faceci którzy lubią niepewne siebie szare myszki, którymi można pomiatać i oni nie lubią kobiet niezależnych, wyśmiewają je itp., dla mnie to jest słabe.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:14   #93
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
O hasła wizażanków, że równość płci będzie wtedy, gdy zrezygnuje się z macierzyńskiego i będzie udawać że nie istnieją podstawowe różnice wynikające z biologii.
Uff, już się przestraszyłam, że jednak będziesz dowodzić jak te kobiety od wannabe-Eddard, że macica to upośledzenie, bo fisting niewidzialną ręką rynku robi dobrze na prostatę, a jak nie masz prostaty to lipa.
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:19   #94
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Zawsze myślałam, że równość oznacza danie równych szans mimo różnic, a nie udawanie, że różnice nie istnieją
piękne powiedziane. Idąc dalej tokiem myślenia forumowych mężczyzn to należy teraz zrobić wszystko, by oni także rodzili. I wtedy będzie równość i nikt nie będzie pokrzywdzony.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:22   #95
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Ja zauważyłem, że są faceci którzy lubią niepewne siebie szare myszki, którymi można pomiatać i oni nie lubią kobiet niezależnych, wyśmiewają je itp., dla mnie to jest słabe.
Sporo wizażu jest o takich:
"ojej, on mnie poniża, ale go kocham... On chce być ze mną, chociaż nie jestem biuściastą blondynką, jak jego koleżanki. Poza tym mam już 22 lata i nie znajdę już miłości życia"

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:29   #96
DopplegangerEddarda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Jesteś facetem, może nie doświadczasz w tak wielkim stopniu dyskryminacji jak kobieta, stąd krótkowzrocznie uważasz, że feminizm nie jest potrzebny. I to w kraju, gdzie nadal spotyka się kwiatki w stylu instrukcji uniknięcia gwałtu, którą to instrukcję spłodzono na POLICJI.

Mój ulubiony argument. A czemu Ty nie walczysz o idee wolnego rynku na wschodzie? Czemu katole w stylu Terlika nie walczą o prawdziwą rodzinę i poszanowanie katolicyzmu na bliskim wschodzie?

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

a nasza Jeldim mam nadzieję że nigdy nie doświadczy dyskryminacji, aby się przekonać, jak bardzo feminizm jest potrzebny. Że nigdy po zgłoszeniu gwałtu nie usłyszy, że po co piła, albo po co miała spódniczkę. Że nie straci stanowiska ze względu na ciążę. Że szklany sufit nie przeszkodzi jej w karierze.
Bo mnie obchodzi Polska, to moja ojczyzna i walczę o to bym nie musiał się przenieść do innego kraju.

A to do Europy przejeżdzają czarni i araby. Więc może powinni zacząć edukować u źródła obecnego problemu.

Natomiast potrzeb dla feminizmu nie widzę.

Dopóki mężczyźni będą czuć pożądanie dopóty będą gwałty. I tak pijąc czy zakładając spódniczkę zwiększa się ryzyko takiego zjawiska tak samo jak gdybym ja puścił moje małego brata w jakąś lipną dzielnicę ze złotym zegarkiem na ręku w nocy.

A często właśnie nie pijąc można tego uniknąć, nie chodząc samemu itp.

https://www.youtube.com/watch?v=qFHTImroKrA

Irytują mnie takie baby

Gregorius. Kiedyś nad tym myślałem ale zupełnie o tym zapomniałem. 100% racji.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Gregorius_ Pokaż wiadomość
No a dla mnie to ... pierdzielisz farmazony.

Właśnie cały problem świata męskiego, wałkowanego od pewnego czasu w różnych magazynach, polega na tym, że facet ... nie ma wyboru. Facet ma być ... facetem, bo inaczej jest ciepłymi kluchami, łajzą nie radzącą sobie z życiem, kimś niegodnym kobiecej (i męskiej właściwie też) uwagi..

W teorii jasne, facet może być tą przedszkolanką, albo studiować jak rodzynek z 30 dziewcyznami, ale w praktyce to będzie postrzegany przez kobiety jaka taka przyjaciółeczka z penisem, a nie mężczyzna. Możesz się tutaj oczywiście zapierać, mówić, że to nieprawda, ale każdy facet wie jak jest. Jak wykonuje męską pracę, albo związaną z kierowaniem innymi, do tego są pieniądze to podświadomie reszta społeczeństwa go ocenia dużo lepiej bo w męskim świecie nie ma pobłażania dla płaczków, a rywalizacja jest od najmłodszych lat (kto strzeli bramkę na boisku, kto kogo zestrzeli, kto pierwszy poderwie dziewczynę, kto się "usamodzielni" i będzie np. miał prawko, auto itd .itp). Wiesz dlaczego często kibice płaczą po meczu ? Bo to jeden z niewielu momentów w życiu mężczyzny gdzie możesz sobie niezobowiązująco popłakać i nikt ci nie powie, że to niemęskie, matka Ci nie powie: "przestań się mazgaić" itd.

Więc to co Ty piszesz ... nigdy nie nastąpi, to melodia przyszłości, chociaż w sumie nie wiem czy chciałbym do niej dotrwać.
Nie bez przyczyny to kobieta ma lepsze predyspozycje do opieki nad drugim człowiekiem (jest do tej roli ewolucyjnie znacznie lepiej przystosowana - poczytaj na jakim poziomie są kobiece zmysły pozwalające na odczytywanie reakcji drugiego człowieka, a na jakim poziomie męskie) więc stawanie się męską-przedszkolanką jest tak samo mądrym pociągnięciem, jak kobieta pracująca gdzieś w kamieniołomie dźwigające kilkudziesięcio-kg kamienie...

Kobieta dzisiaj już może wybrać sobie rolę. Może być "zwyczajną" kobietą, spełniającą się w jakimś typowym kobiecym zawodzie, ale może być też tzw. korpo-bitch, słynącą z twardości, nieustępliwości, rywalizującej z mężczyznami.
I zauważ, że jeśli jakiś facet powie, że to dla niego niekobiece to zostanie od razu obrzucony wszelkimi możliwymi epitetami.
To
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:36   #97
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez DopplegangerEddarda Pokaż wiadomość
Bo mnie obchodzi Polska, to moja ojczyzna i walczę o to bym nie musiał się przenieść do innego kraju.
Mnie też interesuje Polska, a nie bliski wschód i chcę, żeby w mojej ojczyźnie było dobrze dla obu płci.
Cytat:
Natomiast potrzeb dla feminizmu nie widzę.
A ja tak, choćby po Twojej poniższej wypowiedzi.
Cytat:
Dopóki mężczyźni będą czuć pożądanie dopóty będą gwałty. I tak pijąc czy zakładając spódniczkę zwiększa się ryzyko takiego zjawiska tak samo jak gdybym ja puścił moje małego brata w jakąś lipną dzielnicę ze złotym zegarkiem na ręku w nocy.

A często właśnie nie pijąc można tego uniknąć, nie chodząc samemu itp.
Lol. No cóż, skoro prymitywnie ulega się pożądaniu wbrew woli zainteresowanej i skoro są tak ubogie odpowiedzi to tak, feminizm jest potrzebny. Feministyczne akcje na temat tego, by nie stygmatyzować ofiary. Gwałt na pijanej, kuso ubranej lasce w parku to zjawisko marginalne. Najczęściej niestety gwałcą koledzy, partnerzy czy członkowie rodziny. Więc pitolenie, że to od picia, to idiotyzm. Poza tym gwałci gwałciciel, a nie flaszka wódki.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 22:00   #98
201607111003
Konto usunięte

Gratuluję, udało Ci się typie - wyrzygałam kolację.
"...Vigarello szybko dochodzi do wniosku, że ich ofiarą padają jednostki stojące nisko w społecznej hierarchii i to z tego właśnie powodu, a nie np. różnic anatomicznych, czy tężyzny fizycznej, €>>naturalnym<< € ich obiektem jest płeć żeńska."

Może cię to zszokuje ale kobiety też gwałcą, w przypadku tortur na więźniach podejrzanych o terroryzm amerykańskie żołnierki były brutalniejsze niż żołnierze. Kolejna fiszka do zapamiętania gwałt = przemoc, narzędzie dominacji i upokorzenia. Nie ma nic wspólnego z seksem (co najwyżej wykorzystanie tego samego organu - choć nie koniecznie), to nie "pożądanie" pcha do gwałtu.

Edytowane przez 201607111003
Czas edycji: 2015-07-16 o 22:02 Powód: krzaczki zamiast cudzysłowu w cytacie
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 22:07   #99
mama001
Raczkowanie

argument podany w pierwszy poście - że przez feminizm kobiety są zdradzane czy porzucane jest moim zdaniem bez sensu, ponieważ kiedyś tak samo zdradzali i rzucali (może ztym 2 było troche gorzej, ale to raczej ze względu na religie i negatywny stosunek do rozwodow anizeli feminizm)
mama001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 22:20   #100
tamarta92
Przyczajenie

Ale w jaki sposób w Polsce kobiety są dyskryminowane, jakie są przykładki braku równości płci w Polsce?
tamarta92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 22:46   #101
Gregorius_
BAN stały

Cytat:
Zawsze myślałam, że równość oznacza danie równych szans mimo różnic, a nie udawanie, że różnice nie istnieją
Zgadzam się.

Właśnie to co mnie najbardziej wpienia to sprowadzanie płci do jakiegoś takiego wspólnego mianownika, do jakiegos (po)tworu bezkształtnego, bezpłciowego, którego ubierzemy w te same szmaty, który będzie miał te same zainteresowania, to samo będzie żarł. Czyż to nie taki swoisty korporacyjny dream ? Ileż łatwiejsza, tańsza, bardziej zoptymalizowana byłaby produkcja ubrań, różnych innych rzeczy, gdybyśmy byli tacy sami.

Ktoś powie, że to wizja sci-fi. Może i tak, ale to trochę dzieje się na naszych oczach. Jak patrzę na niektóre męskie (hmm) swetry w Zara to mam wrażenie, że moja babcia takie ma

Kanon piękna dzisiejszy to coraz częściej kobieta deska bez piersi, bez tyłka (czyli wyglądająca jak hmm 12-letni człowiek, nie do końca ukształtowany), oraz szczupły chłopak, nienadmiernie "rozrośnięty", bez sylwetki V - no też wyglądający jak deska Czy to przypadek ? Wystarczy spojrzeć na nastolatki - idzie taka parka dwóch desek

Ja uważam, że różnice są piękne.

To trochę tak jak w ... grach komputerowych, gdzie jest np. 5 różnych postaci / profesji, każda umie co innego i jest odwieczny problem pt. jak zbalansować te wszystkie umiejętności, predyspozycje każdej z postaci, aby żadna nie była zbyt dobra / słaba w stosunku do innych. Jaki jest wtedy wniosek ? Żeby postacie były idealnie "zbalansowane", równe sobie to by musiały być TAKIE SAME. Jakiekolwiek różnice , inne predyspozycje sprawiają, że automatycznie co innego przychodzi nam łatwiej, co innego przychodzi nam trudniej i niejako naturalnie , na tej podstawie są dokonywane wybory. To tylko gra, a idealnie pokazuje, że osiągnięcie równości samej w sobie jest zwyczajnie niemożliwe bo to tak jakby próbować sprawić, że kwadrat i koło będą "mogły" to samo. Nie będą mogły

Ja trochę też nie do końca rozumiem kwestię równych szans. No nie wiem, mam np. te 180 cm z groszami i wiem, że nie będę nigdy koszykarzem. Mógłbym się zaprzeć i od biedy być rozgrywającym, który może być "niski", ale wiem, że to jest takie robienie czegoś na siłę.
Jakoś, no nie wiem, świadomość moich cech, które z jednej strony mogą być atutem, a z drugiej wadą, nie sprawia, że czuję dyskomfort. Wiem, że jestem w tym lepszy, a w tym gorszy. Wiem, że do tego się nadaję bardziej (powiedzmy intelektualna praca), a do tego mniej (np. mma ). Nie wiem, może jako, że jestem mężczyzną to przychodzi mi to łatwiej. Wiem, że do czegoś się nie nadaję bo nie mam tego, czy tamtego, ale nie patrzę na to jak na dyskryminację. Po prostu taki jestem.

Tak szczerze to ja nie do końca widzę tą dyskryminację kobiet, w moim mieście, w takiej w sumie zwyczajnej, normalnej rzeczywistości większego, polskiego miasta. Jak tak patrzę na koleżanki to jakoś nie widzę, że one mogą mniej niż ja. Też idą na studia, potem do jakiejś pracy, nikt im na siłę spódniczek nie wkłada, nie karze być delikatnymi liliami Robią to co chcą.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Wielokropki w losowych miejscach w zdaniach dodają tajemniczości Twoim postom. Superfajny zabieg, budowanie napięcia, te sprawy. Super. Czyta się to lepiej niż... Ludluma.
Szczerze mówiąc to nie wiem czy się nie nabijasz , ale fakt jest taki, że ... lubię wielokropki

Mam ten nawyk (w sumie nie wiem skąd), że jak coś piszę i w pewnym momencie dłużej się zastanawiam nad kontynuacją zdania, no to wtedy właśnie całkiem fajnie jest postawić ten wielokropek

Edytowane przez Gregorius_
Czas edycji: 2015-07-16 o 22:44
Gregorius_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 22:54   #102
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tamarta92 Pokaż wiadomość
Ale w jaki sposób w Polsce kobiety są dyskryminowane, jakie są przykładki braku równości płci w Polsce?
Pytasz o teorię czy praktykę? W polskim prawie pewnie już niewiele zostało, natomiast jeśli serio trzeba ci podawać przykłady seksizmu z życia społecznego, to chyba żyjemy w innych światach.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 06:37   #103
DopplegangerEddarda
BAN stały

Ja widzę dyskryminację w stosunku do mężczyzn np. jeżeli chodzi o sprawy sądowe na temat wychowywania dzieci lub w tym, że przemoc domowa ze strony kobiet jest ignorowana. Znam przypadek, że gdy żonie coś nie odpowiadało to wylatywała do męża z wałkiem, dzieciaki też napieprzała podobno (tego akurat nie jestem pewien ale zawsze były bardzo strachliwe), facet któregoś dnia się wkurzył i jej oddał. Ona pierwsze co to na Policję, on miał sprawę w sądzie (nie pamiętam czy dostał zawiasy czy go wsadzili na parę miesięcy), był rozwód, ona dostała dzieciaki. W każdym razie jak syn skończył 18 lat to się wyprowadził do ojca a ich córka poszła do liceum z internatem.

I nie wiem, może akurat ja dziwnym trafem takich ludzi znam ale zauważyłem, że to kobiety są bardziej skłonne do wyżywania się na dzieciach ze względu na swoje niepowodzenia życiowe itp.

I jeszcze jedno. Skoro kobiety niby dostają mniejszą kasę za tak samo efektywnie wykonywaną pracę to czemu pracodawcy nie zatrudniają tylko i wyłączenie kobiet ?

Edytowane przez DopplegangerEddarda
Czas edycji: 2015-07-17 o 06:38
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 08:16   #104
stewardesa
BAN stały

Co ma budowa przypadkowej nastolatki na ulicy do lansowanych trendów
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 09:49   #105
KociaAmbiwalencja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Wpływ feminizmu na brak piersi u nastolatek
KociaAmbiwalencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 10:50   #106
Konto usunięte

Cytat:
Gdyby nie ten bleh feminizm, to nikt nastolatka nie mogłabym nosić spodni, w których widać jej chude nogi. W sukni z krynoliną i gorsecie wyglądałaby tak, jak na kobietę przystało.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 11:08   #107
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
Uff, już się przestraszyłam, że jednak będziesz dowodzić jak te kobiety od wannabe-Eddard, że macica to upośledzenie, bo fisting niewidzialną ręką rynku robi dobrze na prostatę, a jak nie masz prostaty to lipa.
XD poplułam się herbatą...
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 11:49   #108
tamarta92
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52109352]Pytasz o teorię czy praktykę? W polskim prawie pewnie już niewiele zostało, natomiast jeśli serio trzeba ci podawać przykłady seksizmu z życia społecznego, to chyba żyjemy w innych światach.[/QUOTE]

nie dostrzegam ich, ja żyję w Polsce a Ty?
proszę, podaj kilka by móc zrozumieć problem braku równouprawnienia w Polsce.
pozdrawiam
Stary 2015-07-17, 11:57   #109
KociaAmbiwalencja
Rozeznanie

Cytat:
pozdrawiam
Chociażby fakt, iż mimo, iż jest to zakazane na rozmowach o pracę kobiety są pytane o dzieci, kiedy, ile, czy są chorowite. Ojców nikt o to nie pyta.
Stary 2015-07-17, 12:04   #110
Konto usunięte

Cytat:
pozdrawiam
Mam ci podać linka do czego niby? Potrzebujesz linka do przykładu sytuacji, w której człowieka traktuje się inaczej/gorzej z powodu płci? Wyjdź do miasta na przykład z nieogolonymi nogami albo bez stanika, a pewnie szybko znajdziesz życzliwych, którzy poczują się w obowiązku skomentować twój wybór. O różnicy w zarobkach między kobietami i facetami za wykonywanie tej samej pracy to już mi się nawet nie chce wspominać.
Stary 2015-07-17, 12:32   #111
tamarta92
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez KociaAmbiwalencja Pokaż wiadomość
Chociażby fakt, iż mimo, iż jest to zakazane na rozmowach o pracę kobiety są pytane o dzieci, kiedy, ile, czy są chorowite. Ojców nikt o to nie pyta.
Naprawdę jest to zakazane? Tego nie wiedziałam. Rozumiem, że jest to w KP? Ojcowie nie są pytani bo jest to jasne, że nie zajdą w ciążę. Sportowiec przed podpisaniem kontraktu, żołnierz przed wejściem do służby są szczegółowo badani i gdy nie spełniają warunków nie otrzymują pracy. Tak samo jest z kobietami, jeśli pracodawca chce wiedzieć na ile może zaangażować się pracownik w obowiązki to pyta kobietę o taką kwestię. Jest to nietaktowne, ale czy ktokolwiek czułby się poniżony? Ja na pewno nie.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52113642]Mam ci podać linka do czego niby? Potrzebujesz linka do przykładu sytuacji, w której człowieka traktuje się inaczej/gorzej z powodu płci? Wyjdź do miasta na przykład z nieogolonymi nogami albo bez stanika, a pewnie szybko znajdziesz życzliwych, którzy poczują się w obowiązku skomentować twój wybór. O różnicy w zarobkach między kobietami i facetami za wykonywanie tej samej pracy to już mi się nawet nie chce wspominać.[/QUOTE]

Ja prosiłam o linka? Nie rozumiem. Spokojnie, przeczytaj raz jeszcze to co napisałam, nie denerwuj się, prowadzimy kulturalną dyskusję.
Tak, chciałabym dowiedzieć się z jakiego powodu uważa się, że kobiety w Polsce są dyskryminowane. Nie dostrzegam tego, przedstaw mi swój punkt widzenia, tak, by móc prowadzić merytoryczną dyskusję. Twoj przykład nieogolonych nóg czy braku stanika nie przemawia do mnie, czy kiedykolwiek ktoś (albo najlepiej więcej niż jedna osoba, bo jednorazowy przypadek nie może powodować uogólnienia) nieżyczliwie w stosunku do Ciebie się zwracał z powodu nieogolonych nóg? Jeśli miała miejsce taka sytuacja, to można ją uznać za przejaw chamstwa, nie za brak równouprawnienia. Czy ktoś zakazuje czy golić bądź nie nogi? Czy istnieje taka regulacja w polskim porządku prawnym?
Podaj dane albo konkretny przykład gdzie za wykonywanie tej samej pracy, za to samo stanowisko uzyskuje się inne wynagrodzenie ze względu na płeć a nie doświadczenie, umiejętności czy staż pracy.
pozdrawiam serdecznie
Stary 2015-07-17, 12:44   #112
KociaAmbiwalencja
Rozeznanie

Cytat:
Naprawdę jest to zakazane? Tego nie wiedziałam. Rozumiem, że jest to w KP? Ojcowie nie są pytani bo jest to jasne, że nie zajdą w ciążę. Sportowiec przed podpisaniem kontraktu, żołnierz przed wejściem do służby są szczegółowo badani i gdy nie spełniają warunków nie otrzymują pracy. Tak samo jest z kobietami, jeśli pracodawca chce wiedzieć na ile może zaangażować się pracownik w obowiązki to pyta kobietę o taką kwestię. Jest to nietaktowne, ale czy ktokolwiek czułby się poniżony? Ja na pewno nie.

Jest coś takiego jak zakaz dyskryminacji w miejscu pracy ze względu na płeć. I pytanie kobiet o to, czy planują mieć dzieci podchodzi pod taką dyskryminację. Jeżeli na rozmowie padnie takie pytanie masz prawo ją przerwać, a sprawę zgłosić do PIPu.

Ale ojciec może się zwalniać ze względu na chore dziecko. Może się nim zajmować po urodzeniu. Może być mniej dyspozycyjny. Znam kobietę, która wróciła do pracy miesiąc po porodzie (więc jakby się uprzeć to nawet nie wykorzystała całego przysługującego jej urlopu), a z dzieckiem zostawał głównie ojciec. I co? I należałoby go o to zapytać.

Tak, takie pytanie jest poniżające. Bo jak odpowiesz, że tak planujesz, kiedyś itp. to cię nie zatrudnią bo będziesz kiepskim pracownikiem. A skąd to wiadomo? Możesz ciążę przejść idealnie i pracować prawie do rozwiązania (znam takie przykłady), możesz szybko wrócić do pracy. Jak powiesz, że nie - to znaczy, ze coś z Tobą nie tak. Pewnie nie masz uczuć, jesteś korposuczą, więc pracy i tak możesz nie dostać.

Dodajmy kwestię tego, że może nie możesz mieć dzieci, choć bardzo chcesz? Czy to pytanie nie jest poniżające? Zwłaszcza, jak zaraz za nim padnie "a dlaczego nie?"

Porównywanie kwestii wytrzymałości fizycznej żółnierza lub sportowca jest nietrafione. Koszykarz musi umieć trafić do kosza - to chyba jasne. Jak fakt posiadania/chęci posiadania/niechęci posiadania wpływa na moją zdolność do pisania pozwów, tworzenia grafiki itp?
Stary 2015-07-17, 12:51   #113
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jest to zabronione, w innych krajach europejskich jest respektowane, są prawne rozwiązania pozwalające matkom utrzymać pracę w okresie ciąży i powrotu do niej (ciąży i rodzenia dzieci nie traktuje się jako kary dla pracodawcy). U nas nawet jeśli część praw istnieje, jest notorycznie omijana.

Cytat:
Tak, chciałabym dowiedzieć się z jakiego powodu uważa się, że kobiety w Polsce są dyskryminowane. Nie dostrzegam tego, przedstaw mi swój punkt widzenia, tak, by móc prowadzić merytoryczną dyskusję. Twoj przykład nieogolonych nóg czy braku stanika nie przemawia do mnie, czy kiedykolwiek ktoś (albo najlepiej więcej niż jedna osoba, bo jednorazowy przypadek nie może powodować uogólnienia) nieżyczliwie w stosunku do Ciebie się zwracał z powodu nieogolonych nóg? Jeśli miała miejsce taka sytuacja, to można ją uznać za przejaw chamstwa, nie za brak równouprawnienia. Czy ktoś zakazuje czy golić bądź nie nogi? Czy istnieje taka regulacja w polskim porządku prawnym?
Brak równouprawnienia jest nie tylko kwestią zapisów w prawie, ale i ich realizacji czy norm społecznych. Chamstwo skierowane wobec kobiet (i mężczyzn) niedopasowujących się do jakiegoś kanonu też jest przejawem dyskryminowania. Wcześniej wspominano poradnik gdzie policjanci instruowali kobiety jak nie zostać zgwałconą i zrzucającego winę na kobietę - ani słowem nie zająknęli się w kwestii tłumaczenia mężczyznom "jak nie gwałcić". W kwestii realizacji prawa - w kontekście gwałtów w naszym kraju fakt, że któraś strona była pijana uważa się za usprawiedliwienie (gwałciciel) albo winę (ofiara), np, w Wielkiej Brytanii fakt, że zgwałcona dziewczyna była pijana dodatkowo obciąża gwałciciela, bo zgodę na stosunek powinna być wyrażona świadomie i bez wpływu substancji odurzających.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 12:53   #114
KociaAmbiwalencja
Rozeznanie

Przykład dyskrminacji z życia wzięty - poczytaj sobie o gwałcie na tłumaczce przez ratowników medycznych z Elbląga.
Stary 2015-07-17, 12:55   #115
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Przykład dyskrminacji z życia wzięty - poczytaj sobie o gwałcie na tłumaczce przez ratowników medycznych z Elbląga.
Jak mnie trafił jasny szlag, jak przeczytałam, ze sędzią w tej sprawie była kobieta
Stary 2015-07-17, 12:55   #116
Konto usunięte

Cytat:
Ja prosiłam o linka? Nie rozumiem. Spokojnie, przeczytaj raz jeszcze to co napisałam, nie denerwuj się, prowadzimy kulturalną dyskusję.
Wybacz. Źle przeczytałam.
Cytat:
Tak, chciałabym dowiedzieć się z jakiego powodu uważa się, że kobiety w Polsce są dyskryminowane. Nie dostrzegam tego, przedstaw mi swój punkt widzenia, tak, by móc prowadzić merytoryczną dyskusję.
Uważa się je za dyskryminowane, gdy z powodu płci traktuje się je gorzej.
Cytat:
Twoj przykład nieogolonych nóg czy braku stanika nie przemawia do mnie, czy kiedykolwiek ktoś (albo najlepiej więcej niż jedna osoba, bo jednorazowy przypadek nie może powodować uogólnienia) nieżyczliwie w stosunku do Ciebie się zwracał z powodu nieogolonych nóg? Jeśli miała miejsce taka sytuacja, to można ją uznać za przejaw chamstwa, nie za brak równouprawnienia. Czy ktoś zakazuje czy golić bądź nie nogi? Czy istnieje taka regulacja w polskim porządku prawnym?
Nie piszę tu ani o regulacjach prawnych, ani o osobistych doświadczeniach, bo te nie mają nic do rzeczy. Pisałam o kwestiach społecznych i o tym, że generalnie pewne kwestie uznaje się za właściwe tylko kobietom/facetom bez względu na to, co mówi na dany temat prawo. Prawo nie jest jedynym czynnikiem dyskryminującym ze względu na płeć.
Cytat:
Podaj dane albo konkretny przykład gdzie za wykonywanie tej samej pracy, za to samo stanowisko uzyskuje się inne wynagrodzenie ze względu na płeć a nie doświadczenie, umiejętności czy staż pracy.
pozdrawiam serdecznie
Może coś takiego? http://www.iprodukcja.pl/praca/kobie...nku_pracy.html
Nie wiem czy dla Polski wykonywano dokładniejsze analizy (dla innych krajów na pewno tak).
Inną istotną kwestią jest to w jaki sposób zmierzyć czyjeś doświadczenie i umiejętności
Stary 2015-07-17, 12:58   #117
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
moja droga, jeśli w nicku masz rok urodzenia, to może faktycznie nie miałaś jeszcze takiej sytuacji i nie sprawiło Ci to żadnej przykrości. Natomiast, gdy będziesz miała lat trochę więcej i poczujesz, że z racji tego, że nie masz pisiorka między nogami, dostajesz czerwoną kartkę od pracodawcy i nie masz szans na wymarzoną pracę, to zobaczymy, czy pytania o intymne plany na przyszłość nie staną Ci kością w gardle.
Pracodawca ma prawo angażować pracownika na tyle, na ile oferuje mu umowę. Kobiety-matki często są lepszymi i wydajniejszymi pracownikami od swoich kolegów, są bardziej lojalne, a dzieci przecież nie chodzą w pieluchach i nie chorują całe życie. No, ale są warunki takie, jakie są, prawo pracy chroni kobiety w sposób dość beznadziejny, przez co pracodawcy po prostu boją się młodych kobiet.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 13:07   #118
stewardesa
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52113642]Wyjdź do miasta na przykład z nieogolonymi nogami albo bez stanika, a pewnie szybko znajdziesz życzliwych, którzy poczują się w obowiązku skomentować twój wybór.[/QUOTE]
Przecież gdyby facet wyszedł na miasto z ogolonymi nogami w staniku, to bardziej by go wytykano.

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Tak, takie pytanie jest poniżające. Bo jak odpowiesz, że tak planujesz, kiedyś itp. to cię nie zatrudnią bo będziesz kiepskim pracownikiem. A skąd to wiadomo? Możesz ciążę przejść idealnie i pracować prawie do rozwiązania (znam takie przykłady), możesz szybko wrócić do pracy. Jak powiesz, że nie - to znaczy, ze coś z Tobą nie tak. Pewnie nie masz uczuć, jesteś korposuczą, więc pracy i tak możesz nie dostać.
Brzmi jak typowa wymówka kogoś, kto i tak nie dostałby pracy, bo do mało czego się nadaje. Czyli kobiety w ogóle mają przewalone i nie dostaną żadnej pracy i w tym miejscu nie pracuje żadna kobieta?

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Wcześniej wspominano poradnik gdzie policjanci instruowali kobiety jak nie zostać zgwałconą i zrzucającego winę na kobietę - ani słowem nie zająknęli się w kwestii tłumaczenia mężczyznom "jak nie gwałcić".
Serio? A są wydawane poradniki "Jak nie kraść"?
Stary 2015-07-17, 13:09   #119
Konto usunięte

Cytat:
Przecież gdyby facet wyszedł na miasto z ogolonymi nogami w staniku, to bardziej by go wytykano.
Oczywiście, że tak, ale co do ma do rzeczy? Ten post był w odpowiedzi na pytanie kobiety o dyskryminację kobiet. Stąd taki, a nie inny przykład. Nikt nie twierdzi, że faceci dyskryminowani nie są. Sama w swoim pierwszym poście w tym wątku celowo użyłam słowa "seksizm" zamiast zwrotu "dyskryminacja kobiet".

Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Czas edycji: 2015-07-17 o 13:10
Stary 2015-07-17, 13:20   #120
stewardesa
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52114547]Oczywiście, że tak, ale co do ma do rzeczy? Ten post był w odpowiedzi na pytanie kobiety o dyskryminację kobiet. Stąd taki, a nie inny przykład. Nikt nie twierdzi, że faceci dyskryminowani nie są. Sama w swoim pierwszym poście w tym wątku celowo użyłam słowa "seksizm" zamiast zwrotu "dyskryminacja kobiet".[/QUOTE]

Dobra, więc to był przykład na dyskryminację kobiet. Ale jaki to przykład, skoro faceci pod tym względem byliby dyskryminowani jeszcze bardziej?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości