NADŻERKA - wątek zbiorczy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-15, 18:51   #91
sarah5
Raczkowanie

Dot.: nadżerka, leki

Chyba możesz mu to zasugerowac... Poza tym jak nie on, to są jeszcze inni lekarze. Ale zabieg jest bezbolesny, trwa niedługo i możesz normalnie funkcjonować. Tylko przez jakis czas (do zagojenia) nie mozesz współżyc (tak ok. 4 tyg).
sarah5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 21:22   #92
justyskaaa
Przyczajenie

nadżerka

Mam 25 lat i od 5 lat żyję z świadomością, że mam nadżerkę.
Robię co roku cytologię i mam II. Czy powinnam jednak usunąc nadżerkę, czy mogę poczekać ok 2 lata, aż urodzę dziecko?
Jesli jednak miałby być to zabieg to jaką metodą jest ich obecnie sporo do wyboru?
justyskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 22:05   #93
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: nadżerka

Ja sama miałam ponad 3 lata temu usówaną nadżerkę (metoda wypalania). Nie jestem specjalistą ale wydaje mi sie że chyba lepiej jest usunąć taką nadzerkę a nie czekać aż bedzie wieksza???
Słyszałam opinie (nie od lekarza) że np metoda wypalania nadżerki może spowodowac bezpłodność. Ale stosowane są przecież różne sposoby leczenia farmakologicznego.

Ja byłabym za pozbyciem się nadżerki.
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 08:17   #94
Astra
Rozeznanie

SANDEREK moglabys mnie uswiadomic jak taki zabieg wyglada?? poniewaz mnie czeka to samo Slyszalam ze dla kobiet ktore jeszcze nie rodzily lepsza jest krioterapia,naczytalam sie o powiklaniach po wypalaniu itd ze coraz bardziej sie boje
Astra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 11:08   #95
misia**
Raczkowanie

witam,ja rowniez mialam usuwana nadzerke ale teraz juz sie nie wypala tylko zamraza nie jest to bolesne moze jedynie nieprzyjemne,jednak radze isc wczesniej i miec z glowy i wtedy pomyslec o malenstwie.W moim przypadku lekarz najpierw kazal zalatwic sprawe z nadzerka a potem myslec o ciazy
misia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 11:25   #96
Qyodai
Raczkowanie

A czy krioterapia jest wykonywana na kasę chorych czy jedynie prywatnie (jakie są koszty)?
Qyodai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 11:30   #97
Sanderek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Astra
SANDEREK moglabys mnie uswiadomic jak taki zabieg wyglada?? poniewaz mnie czeka to samo Slyszalam ze dla kobiet ktore jeszcze nie rodzily lepsza jest krioterapia,naczytalam sie o powiklaniach po wypalaniu itd ze coraz bardziej sie boje
Wypalanie nadżerki... ciężko opisać, z tego co pamietam robi się to bezposrednio po okresie i nie należy współżyć do następnego okresu.

Sam zabieg wyglada tak: dostajesz miejscowe znieczulenie, po czym pan doktor wypala pewnym urządzonkeim przypominającym lutownicę nadżerkę. Najbardziej nie przyjemny jest widok unoszącego się lekkiego "dymku" z pomiędzy nóg. Sam zabieg ani po nie jest bolesny, można jedynie odczówać lekkie "kopanie" tak jakby prądem podczas zabiegu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-17, 11:32   #98
Sanderek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia**
witam,ja rowniez mialam usuwana nadzerke ale teraz juz sie nie wypala tylko zamraza nie jest to bolesne moze jedynie nieprzyjemne,jednak radze isc wczesniej i miec z glowy i wtedy pomyslec o malenstwie.W moim przypadku lekarz najpierw kazal zalatwic sprawe z nadzerka a potem myslec o ciazy
A na czym polega to zamrażanie... tak z ciekawości. JA miałam jeszcze wypalaną nadżerkę ponieważ było to ponad 3 lata temu.
Stary 2005-11-17, 12:03   #99
xAgnieszkaa
Przyczajenie

Exclamation Dot.: nadżerka

Witajcie!
Żadnego wypalania, zabiegów itd.
Miałam nadżerkę dwa razy, antybiotyki i to wystarczyło i po bólu!
Wystarczą

tabletki i dobry ginekolog,pozdrawiam
xAgnieszkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 12:06   #100
Astra
Rozeznanie

Wszystko chyba zalezy od wielkosci nadzerki,jesli ktos ma duza to watpie zeby szlo ja wyleczyc antybiotykiem
Astra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 12:10   #101
xAgnieszkaa
Przyczajenie

Exclamation Dot.: nadżerka

Ja miałam dużą

i dwóch lekarzy kierowało mnie na wypalanie, ale przez przypadek trafiłam do jeszcze jednego poleconego ginekologa i wystarczyły dobre tabletki, które powodują, że nadżerka po prostu odpada

pozdrawiam
Stary 2005-11-17, 12:21   #102
śliweńka
Zakorzenienie

Ja miałam nadżerke =>globulki albothyl pózniej poszłam na wizyte mała nadżerka =>albothyl teraz miałam początkowy stan nawrotu grzybicy której nabawiłam się na basenie kiedyś uczelnianym ale to jak już rano miałam pierwszy upław twarogowaty to poszłam po 5 godz. szybko do ginekologa a teraz nie wiem bo miałam mieć robioną cytologie a lekarka już w tym roku nie przyjmuje bo skończyły się pieniądze i sa zapisy na styczeń dopiero wtedy będę mogła iśc na to a nie wiem czy ona będzie pamiętać jak sądzicie??teraz to ona przyjmuje tylko prywatnie za 50zł wizyta

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 13:25   #103
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xAgnieszkaa
Witajcie!
Wystarczą

No ja bym nie miał odwagi w tak kategoryczny sposób się wypowiadać!
Co niby mają antybiotyki do nadżerki? Przecież nie jest to schorzenie
polegające na infekcji szyjki macicy!!

W. Kazimierak

P.S. Przoszę przeczytać na tym forum wątki na temat nadżerki, w którymś z nich zostało wyjaśnione na czym polega nadżerka.
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 13:37   #104
istotka
Raczkowanie

GG do istotka

ja juz pisalam na ten temat...ale nikt mi nie odpowiedzial....wiec napisze jesczze raz.
Moj lekarz jest za wypalaniem, a ja czytalam, ze lepsze jest zamrazanie i juz sama nie wiem..... powiedzcie prosze
istotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 14:15   #105
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Dobrze wykonane wypalanie także skutecznie leczy nadżerkę.
Po wypalaniu jest nieco więcej powikłań (np. czasem zdarza się krwawienie ok. 10 dnia po zabiegu).
Według wielu pań, zamrożenie jest mniej bolesne, często wręcz bezbolesne
(znieczulające działanie niskiej temperatury)

W. Kazimierak

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-17, 17:50   #106
misia**
Raczkowanie

Zgadzam sie z panem doktorem wiekszosc woli zamrazanie,nie spotkalam jeszcze nikogo kto na nadzerke mialby tabletki,sam zabieg nie jest taki straszny:lezysz na krzesle ginekologicznym a lekarz przez taka malusienka rureczke wlewa"w ciebie"tak to odczuwalam zimne powietrze.Lezysz tak jakas chwiilke ,ale to nic strasznego naprawde, po prostu bardziej nieprzyjemne niz bolesne.Ja po zamrazaniu plamilam ale krociutko bodajze 3-4 dni i to wszystko,zadnych boli-nic.Ja polecalabym zamrazanie!!!!!!!
misia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 11:31   #107
Sanderek
Wtajemniczenie

Ja miałam wypalną nadżerkę, i narzekać nie mogę. Minęło już ponad 3 lata, nie ma żadnych nawrotów. W trakcie i po zabiegu nie miałam żadnych nie miłych doleglowości, typu długie krwawiania itp. Akurat też zabieg bardzo dobrze zniosłam. I chyba nawet moge pozwolić sobie powiedzieć że zabieg został dobrze zrobiony.
Stary 2005-11-21, 09:05   #108
noana
Raczkowanie

nie rozumiem, dlaczego niektorzy lekarze nie usuwaja nadzerki. moze mi to Pan doktor wyjasnic?

ja mialam wymrazana. chodze do ginekologa, ktory ma umowe z kasa chorych, wiec nic za to nie placilam. zabieg byl nieprzyjemny, bolal mnie brzuch jak w trakcie okresu,ale dalo sie przezyc. teraz jest ok.
noana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 13:12   #109
istotka
Raczkowanie

GG do istotka

tylko mnie martwi jeszcze jena rzecz, czy po takim zabiegu w przyszlosci nie bede miala problemow z zajsciem w ciaze, albo donoszeniem jej. Czytalam, ze moga byc problemy, lekarz mowi zeby sie nie martwic....??
istotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-21, 15:09   #110
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Napisane przez xAgnieszkaa
Witajcie!
Wystarczą

ja miałam małą i byłam faszerowana lekami ponad pół roku, "wzięłam" chyba z 7 opakowan różnych leków i nic nie pomogło, miałam ciągłe stany zapalne
w koncu inny lekarz usunął nadżerke przez zamrażanie
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 16:44   #111
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez noana
nie rozumiem, dlaczego niektorzy lekarze nie usuwaja nadzerki. moze mi to Pan doktor wyjasnic?

.
Jest taka "szkoła" postępowania - w zależności od ośrodka. Szczególnie, jeżeli nadżerka jest mała, nie sprawia dolegliwości (stany zapalne) a pacjentka chodzi na wizyty kontrole co 6-12 miesięcy i ma wykonywaną cytologię minimum raz w roku. Wtedy takie postępowanie jest bezpieczne. I o to chodzi!
Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione - lepiej wyleczyć.

W. Kazimierak

P.S. Nadżerki też leczą się samoistnie, jednak najczęściej organizm robi to "nieudolnie", że tak się wyrażę.
Stary 2005-11-21, 18:08   #112
noana
Raczkowanie

bardzo dziekuje za odpowiedz
noana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 11:52   #113
xAgnieszkaa
Przyczajenie

Tak się składa, że nadżerkę miałam i dzięki tylko i wyłącznie tabletkom już dawno jej nie mam, więc jednak można ją wyleczyć bez zamrażania lub wypalania
pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-24, 12:40   #114
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez
W. Kazimierak

P.S. Nadżerki też leczą się samoistnie, jednak [B
najczęściej[/B] organizm robi to "nieudolnie", że tak się wyrażę.
Potwierdzam, że nadżerka może niekiedy wyleczyć się sama lub z niewielką pomocą farmakologiczną.
Powtarzam jednak, że trudno jest na to liczyć w codziennej praktyce bo tym sposobem zostałoby wyleczonych ok. 5% nadżerek.
Jeżeli pacjentka woli spróbować leczenia farmakologicznego, to dlaczego nie?
W końcu przychodzi po poradę lekarską a nie po nakaz.

W. Kazimierak
Stary 2005-11-24, 15:02   #115
smoniczka
Raczkowanie

GG do smoniczka

Cytat:
Napisane przez dr W.Kazimierak
Potwierdzam, że nadżerka może niekiedy wyleczyć się sama lub z niewielką pomocą farmakologiczną.
Powtarzam jednak, że trudno jest na to liczyć w codziennej praktyce bo tym sposobem zostałoby wyleczonych ok. 5% nadżerek.
Jeżeli pacjentka woli spróbować leczenia farmakologicznego, to dlaczego nie?
W końcu przychodzi po poradę lekarską a nie po nakaz.

W. Kazimierak
Ja właśnie się dowiedziałam, że mam małą nadżerkę. Przyznam, że się troszkę wystraszyłam. Moja pani doktor przepisałami globulki albothyl mam nadzieję że mi pomogą, ale z tego co tu pisze Pan Doktor to marne szanse
smoniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 00:15   #116
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smoniczka
Ja właśnie się dowiedziałam, że mam małą nadżerkę. Przyznam, że się troszkę wystraszyłam. Moja pani doktor przepisałami globulki albothyl mam nadzieję że mi pomogą, ale z tego co tu pisze Pan Doktor to marne szanse
Jeżeli już leczenie chemiczne, to skuteczny niekiedy bywa Solcogyn.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
Stary 2005-11-27, 16:17   #117
agusia_1988
BAN stały

ja mam mala nadzerke ale lekarka nic mi nie mowi na temat leczenia. troche wypalanie mnie przeraza, ten dym pomiedzy nogami jest przerazajacy(hehe),rozumi em ze to je bezplatne, czy w przychodni zwyklej gabinety sa wyposazone w taki sprzet, powiem ze mialam tam cytologie robiona i wyszla druga grupa!?
mam pytanie ile kosztuja leki usuwajace/leczace nadzerke?wole sie dowiedziec zebym mogla kredyt wziasc(heh). czy uplawy moga byc spowodowane przez nadzerke? bo mam wlasnie i lekarka mi przepisala tabletki do pochwowe na stan zapalny -nystatyna, czy one moga usunac nadzerke?
agusia_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 17:13   #118
froggie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusia_1988
czy uplawy moga byc spowodowane przez nadzerke? bo mam wlasnie i lekarka mi przepisala tabletki do pochwowe na stan zapalny -nystatyna, czy one moga usunac nadzerke?
Tak upławy są od nadżerki.
Nystatyna nic ci nie pomoże, tylko ewentualnie wyleczy stan zapalny, a upławy i tak będą. Ja się jej już swojego czasu nawkladałam, razem z innymi i nic.
Teraz w końcu leczę argentum nitricum lub jak kto woli azotanem srebra
Stary 2005-12-03, 14:38   #119
agusia_1988
BAN stały

Angry leczenie nadzerki, naciagactwo?leczenie u mlodej osoby

"Nowotwór powstaje przy złej cytologii, a nie nadżerce. Po to robisz cytologie, by wykluczyc istnienie komórek nowotworowych.
Ciekawa teza: zagrożenie nowotworem przy dobrej cytologii, bo istnieje nadżerka!Własnie na takich naiwniaczkach korzystaja lekarze"
.
- wypowiedz z jednego z forum*
CZY TO PRAWDA PANIE DOKTORZE?TUTAJ WYPOWIADAJA SIE OSOBY KTORE BULA/BULILY AZ(DLA MNIE AZ) 100-300 ZL. PROSZE, MAM KOLEJNA WYPOWIEDZ ODNOSNIE DROGIEGO LECZENIA: Moja wspollokatorka wydala 400zl na globulki. Ja tez mialam nadzerke, ale ginekolog (moja kuzynka) stwierdzila, ze to nie jest zaden problem. Zaoszczedzilam 400.*

MAM 17 LAT I 2 GRUPE CYTOLOGII ROBIONA W POLOWIE WAKACJI,A STAN ZAPALNY LECZYLAM NYSTATYNA, (W WCZORAJ SKONCZYLAM OPAKOWANIE). SKORO LEKARKA MI NIE MOWI I NIE MOWILA (CHYBA OD POL ROKU ODKAD MI WYKRYLA NADZERKE) O LECZENIU NADZERKI , TO MA RACJE? CZY POTRZEBA TYLKO ROBIC CYTOLOGIE I LECZYC STAN ZAPALNY, I NIE USUWAC NADZERKI ?(na innym forum tez taka odp czytalam)
BIORE TANIE PIGULKI ANTYKONCEPCYJNE (diane 35 za okolo 10-11 zl)I DLA MNIE CENY LECZENIA NADZERKI (W/W), TO POPROSTU KOSZMAR

TU MAM KOLEJNA WYPOWIEDZ:Do ok. 21/22 roku zycia jest to tzw. nadzerka mlodziencza, ktora zazwyczaj zanika samoistnie.*
NA INNYM FORUM ( www.forum.antykoncepcja.p l ) KOBIETY MI RADZA USUNAC NADZERKE.
CZY W ZWYKLYCH PRZYCHODNIACH USUNIECIE NADZERKI (OPROCZ FARMAKOLOGII) BEDZIE BEZPLATNE?

JAK PAN DOKTOR BY RADZIL MLODEJ DZIEWCZYNIE TJ. JA?
USUNAC ,CZY NIE USUNAC?
JESTEM JUZ ZIELONA

*http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...273&w=27321321
*http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...273&w=28164971
agusia_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 14:32   #120
asienka22
Raczkowanie

Dot.: leczenie nadzerki, naciagactwo?leczenie u mlodej osoby

hej ja tez mam nadzerke i zaluje ze jej nie usunelam juz dawno.Mam 22 lata a nadzerke od roku cytologie tez mialam II stopnia i jeszcze jakas dyskarioze.Nadzerke mialam malutka i lekarze zapisywali mi tylko leki na stany zapalne i infekcje ktore dosc czesto lapalam.teraz gdy poszlam do innego lekarza prywatnie okazalo sie ze nadzerka jest duza i czekam wlasie na cytologie,ale strasznie sie martwie.nadzerka nie musi ale moze byc stane przednowotworowym chociaz bardzo duzo kobiet ma nadzerki.dlatego tak lekarze pilnuja regularnej cytologii,jesli sa stany zapalne to nadzerka sie moze powiekszac i najlepiej ja usunac bo po co cie meczyc z tymi cholerstwami.dla mlodej osoby ktora nie rodzila lekarz zalecil mi lek solcocygen cos takiego to jest kwas ktory wypala nadzerke i nie pozostawia blizn jak inne metody,wedlug mnie usun ja bo ja nie usuwalam i widzisz teraz mam duza i boje sie wyniku cytologii,oczywiwcie nie kazda musi sie powiekszac ale po co sie stresowac .poczytaj sobie w internecie o samej nadzerce czym jest.pa
asienka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości