![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki gdzie ważną rolę odgrywa jedzenie:)
Cytat:
![]() Jeśli to było do mnie, to dziękuję ale ja już czytałam tę książkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
oczywiscie ze nie do Cibie
![]()
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki gdzie ważną rolę odgrywa jedzenie:)/Jeżycjada
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny pewnie mnie zlinczujecie za odświeżanie tak starego wątku... ale jestem w trakcie pisania pracy mgr. na taki temat jak sobie marzyłam go zakładając dwa lata temu...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Up Up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Mysle ze "Alicja w krainie czarów", ona tam zjada ciasteczka i robi sie duza, czy cos takiego...
![]() "Królewna Śnieżka"- zżera jabłko i kaput. jeżycjada- ośrodkiem ciepła rodzinnego jest właśnie kuchnia borejków hmmm.... jeszce pomyslei cos dopisze ![]()
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza moja myśl "Hannibal"
![]() ![]() I w ogóle Harris
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
"Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
wlasnie wybralam ten temat na prezentacje maturalna.
chyba przeczytam wszystko, o czym pisalyscie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Dużo jedzenia pojawia się też w książkach Murakamiego - bohater często coś gotuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Pierwsze moje skojarzenie z tematem tego wątku to "Afrodyzjak " Anthonego Capella - poprzez wakacyjny watek milosno- przygodowy , ksiązka jest przeglądem , podróżą po kuchni włoskiej , począwszy od dań kuchni rzymskiej .Są w powieści przepisy , dania nawiązuja do historii minionych epok -książka jest po prostu ich celebracją , delektowaniem sie potraw , tytułowym afrodyzjakiem .
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem czy był wymieniany smakowity Peter Mayle z cyklem książek o Prowansji. No i Tessa Capponi Borawska Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik toskański.
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Witam z okazji pierwszego posta.
I mam pytanie, bedzie bardzo metne, ale moze ktos przypadkiem wpadnie na to, o co mi chodzi. Z jakiej to uczty, w jakiej ksiazce pochodzi fragment w ktorym wnosza pieczone w calosci zwierze (tutaj mozliwy zarowno wol, prosie jak i cos innego, ma byc duze w kazdym razie), a po rozkrojeniu ze srodka wylatuja zywe ptaszki (przepiorki, ale glowy sobie uciac nie dam). Ktos moze wie? Bo mnie zameczy. Memoria fragila est. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
U mnie każda książka ma związek z jedzeniem.
Bo jak czytam ,to jem , a jak jem ,to czytam ![]()
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
hm, też mam na prezentacje z polskiego temat "co gdzie i jak jadają bohaterowie literaccy", literaturę mniej więcej mam dobraną - "Pan Tadeusz" (uczta), "Mistrz i Małgorzata" (bufet) i pani Musierowicz coś z jeżycjady. co polecacie? czytałam dawno i nie wiem w którym tomie jakoś ten motyw jest specjalnie podkreślony... ciepła kuchnia Borejków i jedzonko... "kwiat kalafiora"?
a oprócz tego... kompletnie nie wiem co brać jako literaturę przedmiotu. jakieś sugestie? szukam i na razie niewiele to dało:/
bo nie ma za małych lub za dużych piersi ![]() Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Julia Hartwig, Kot Maurycy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Witam =)
Wiem, wiem, że to wątek stary jak świat ale bardzo chciałabym się do niego przyłączyć, bo też przygotowuję prezentację na temat kulinariów w literaturze =)) Polonistka pożyczyła mi "Książkę poniekąd kucharską" Joanny Chmielewskiej (o której kilka razy już tu wspominano). Bardzo przyjemna lekturka ![]() Pomożecie?.. ![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
W Pamiętnikach J.Ch. Paska , rok 1695, jest cały rozdział o jedzeniu, a właściwie o rybie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Wiele z ksiazek Musierowicz zostalo w tym watku wymienionych. Nie zauwazylam jednak ``Caluskow pani Darling``. W ksiazce tej znajdziesz mnostwo motywow kulinarnych w roznych dzielach
![]() Poza tym, Kapuscinski w ksiazce ``Imperium`` opisal, jak to w Kirgizji, celem zawiazania wiezow braterstwa z gospodarzem, musial zjesc mozg barana, nastepnie wydlubac i zjesc baranie oko. Tak oto wiezy braterstwa zostaly zawiazane. Takze Cejrowski w ksiazce ``Gringo wsrod dzikich plemion`` opisuje, jak raz jeden, jadl czlowieka ![]() ![]() Profesor Ludwik Stomma, w ksiazce ``Zywoty zdan swawolnych`` takze opisuje rozne potrawy i ich znaczenie w historii ludzkosci ![]() Funkcje motywow zaznaczylam grubsza czcionka. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-03-26 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
W sadze wiedźmińskiej Sapkowskiego również przewijał się motyw jedzenia
![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze a propos Chmielewskiej, ktora przeczytalam juz dawno, ale mam ja na polce, wiec ja troche przewertowalam, ku odswiezeniu pamieci.
Mysle, ze odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie znajduje sie w zakonczeniu tej ksiazki. Chodzi mi o zdanie ``Wszystko zalezy od tego, co kto lubi``. Chodzi tu nie tylko o potrawy, ale o zwyczaje kulinarne, a tym samym, roznice kulturowe. Na przyklad w rozdziale o przyjeciu opisuje roznice miedzy Polska a Dania. U Polakow stoly uginaja sie od jadla, w Danii wrecz przeciwnie ![]() Albo takie pedzenie samogonu przez Polakow, przebywajacych na kontraktach w krajach arabskich, w ktorych alkoholu pic nie wolno i jest trudno dostepny, z powodow religijnych. Polacy oczywiscie zawsze i wszedzie dadza sobie rade, znajda sposob ![]() Szukalabym takich detali, jest ich w ksiazce wiecej. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-03-27 o 05:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Sto odcieni bieli Prethi Nair
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Witam,
uwielbiam Musierowicz ![]() polecam: sto docieni bieli zupa z granatów Herbaciarnia pod morwami Uczta babette (jest to opowiadanie) Słysząłam o: Kraksa Cnym Rozkoszom Nie zawsze musi być kawior Obsługiwałem angielskiego króla - mi się nie podobała, ale przeczytałam 10 strin Zaklęty rewir Pięć ćwiuartek pomarańczy La Cucina Mistrzyni Przypraw Afrodyta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Przyczajenie
|
Po bardzo długim czasie, ale chciałabym odnowić wątek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:15.