muj kraj taki pienkny - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-02, 14:49   #91
Hvid
Zakorzenienie

Dot.: muj kraj taki pienkny

Właśnie wyrzuciłam z mieszkania jakiegoś gościa, którego radośnie wpuścił mój mąż. Taaa, truchtał na 4 piętro, żeby skorzystać z naszej toalety Niestety, mój mąż bardzo kiepsko zna język polski, wystarczy mu pokazać byle identyfikator. Nie użyłam siły , po prostu się wkurzyłam i kazałam mu natychmiast wyjść z mojego mieszkania, o dziwo od razu wyszedł.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 14:53   #92
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SexiChic Pokaż wiadomość
Ja tego nie ogarniam. Z jednej strony ludzie narzekają na to w jaki to nasz kraj jest "zły" i nic nie funkcjonuje w nim normalnie a z drugiej strony sami robią innym takie świństwa.
Bo świetni jesteśmy w szukaniu tych "onych" winnych. To zawsze są oni. Ci inni, politycy, Żydzi, Rosjanie, spisek, wróg ludu. Nie my przecież
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 14:53   #93
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Właśnie wyrzuciłam z mieszkania jakiegoś gościa, którego radośnie wpuścił mój mąż. Taaa, truchtał na 4 piętro, żeby skorzystać z naszej toalety Niestety, mój mąż bardzo kiepsko zna język polski, wystarczy mu pokazać byle identyfikator. Nie użyłam siły , po prostu się wkurzyłam i kazałam mu natychmiast wyjść z mojego mieszkania, o dziwo od razu wyszedł.
Oo jak na czwarte piętro to raczej tak bardzo mu się nie chciało, co za kolo
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 15:17   #94
SexiChic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Bo świetni jesteśmy w szukaniu tych "onych" winnych. To zawsze są oni. Ci inni, politycy, Żydzi, Rosjanie, spisek, wróg ludu. Nie my przecież
Zdecydowanie masz rację. Sama o tym dzisiaj pomyślałam spotykając się z negatywna reakcja otoczenia na moją skargę... No ale przecież jeżeli nie będziemy działać nawet w taki sposób to nigdy nic się nie zmieni.
SexiChic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 15:24   #95
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowanie masz rację. Sama o tym dzisiaj pomyślałam spotykając się z negatywna reakcja otoczenia na moją skargę... No ale przecież jeżeli nie będziemy działać nawet w taki sposób to nigdy nic się nie zmieni.
Jasne. Ale ja się zastanawiam czy żale na zachowania ludzi są skuteczne bo to miecz obosieczny. Bo przecież cześć ludzi będzie powstawać np na dzisiejszą młodzież, na to że segregacja śmieci to głupota lub ze kiedyś to były potancowki bo teraz to ludzie się tylko sami kiwaja a nie tańczą razem
Ja przyznaje ze sama nie znam na to odpowiedzi
Stary 2015-11-02, 15:30   #96
SexiChic
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne. Ale ja się zastanawiam czy żale na zachowania ludzi są skuteczne bo to miecz obosieczny. Bo przecież cześć ludzi będzie powstawać np na dzisiejszą młodzież, na to że segregacja śmieci to głupota lub ze kiedyś to były potancowki bo teraz to ludzie się tylko sami kiwaja a nie tańczą razem
Ja przyznaje ze sama nie znam na to odpowiedzi
To też racja ale jednak kwestia samodzielnego podpisywania i wrzucania do skrzynki listu poleconego
1. za który specjalnie zapłaciłam,
2. który specjalnie zamówiłam, żeby mieć pewność, iż przesyłka do mnie dotrze
to trochę poważniejsza sprawa. Co innego ponarzekać sobie na "złą młodzież" a co innego złożyć skargę na osobę, która nie wywiązuje się ze swoich zawodowych obowiązków a jednocześnie narzeka, że ma tak dużo pracy i tak mało zarabia.
Stary 2015-11-02, 15:45   #97
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
To też racja ale jednak kwestia samodzielnego podpisywania i wrzucania do skrzynki listu poleconego
1. za który specjalnie zapłaciłam,
2. który specjalnie zamówiłam, żeby mieć pewność, iż przesyłka do mnie dotrze
to trochę poważniejsza sprawa. Co innego ponarzekać sobie na "złą młodzież" a co innego złożyć skargę na osobę, która nie wywiązuje się ze swoich zawodowych obowiązków a jednocześnie narzeka, że ma tak dużo pracy i tak mało zarabia.
No ale powiedzmy ze my konsumenci narzekamy ze ktoś nie wywiązuje się z obowiązków, a "oni" ci co pracują narzekają na małe pensje, przepracowanie i bzdurne przepisy które muszą wypełniać a które dodają im mnóstwo pracy.
Tacy lekarze, nauczyciele czy choćby pocztowcy. Gdzie jest powód, ta podstawowa przyczyną tej ogólnej porażki?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 17:01   #98
SexiChic
Zakorzenienie

Czasami to mam wrażenie, że to taka pozostałość po komunizmie kiedy to funkcjonowało powiedzenie "czy się stoi czy się leży dzienna stawka się należy". Znam sporo osób, które z tęsknota wspominają "stare, dobre czasy" kiedy to nie trzeba się było tyle narobić żeby dostać wypłatę. Z drugiej strony jest też postawa, którą dość trafnie skomentował pewien obcokrajowiec w prywatnej rozmowie "Ty jeździsz nowym [służbowym] autem, właściciel firmy jeździ nowiutkim, wypasionym samochodem to co się dziwisz, że Ci nie płaci? Ja jeżdżę autem [służbowym], które ma 8 lat, a właściciel firmy, w której pracuję jeździ samochodem, który ma 10 lat bo taki mu wystarczy, ale za to ja zarabiam dobrą stawkę.".
Stary 2015-11-02, 17:31   #99
favianna
Zakorzenienie

Czyli polskie postaw się a zastaw się? ;D
A płacić ktoś i tak musi przecież...
Stary 2015-11-02, 17:35   #100
SexiChic
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli polskie postaw się a zastaw się? ;D
A płacić ktoś i tak musi przecież...
Właśnie tak. Niestety zazwyczaj najwięcej płaci pracownik na samym dole drabiny
Stary 2015-11-02, 19:25   #101
Elfir
Zakorzenienie

[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;53304938]hociaż dziwi mnie, że panie z poczty im tego nie zaproponowały, skoro można to szybciej przez neta załatwić Oni są starzy i nie ogarniają takich rzeczy za bardzo.[/QUOTE]

Ale akurat to najbardziej normalne, że nie będą proponowały alternatyw, bo przecież nie jest to w ich interesie. Poczta Polska nie zarabia na przelewach internetowych tylko przekazach.
O alternatywach zapłaty powiadomić może co najwyżej sprzedawca prądu.

Ale nie rozumiem dlaczego licznik przedpłatowy ma ograniczyć kradzieże prądu? Co za problem kraść z przedpłatowego, bo nie rozumiem?
Kradzieże prądu najłatwiej znaleźć wynajmując elektryka, który zrobi pomiary strat dla każdego punktu - bardzo łatwo znaleźć miejsce, gdzie prąd "znika". Wówczas zgłoszenie kradzieży na Policję z protokołem elektryka.

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
nic się w poziomie obsługi nie zmienia?

Można żądać zwrotu kasy na polecone przesyłki, które nie były tak dostarczone.
Albo korzystać z innych firm.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 20:08   #102
33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Ale akurat to najbardziej normalne, że nie będą proponowały alternatyw, bo przecież nie jest to w ich interesie. Poczta Polska nie zarabia na przelewach internetowych tylko przekazach.
O alternatywach zapłaty powiadomić może co najwyżej sprzedawca prądu.

Ale nie rozumiem dlaczego licznik przedpłatowy ma ograniczyć kradzieże prądu? Co za problem kraść z przedpłatowego, bo nie rozumiem?
Kradzieże prądu najłatwiej znaleźć wynajmując elektryka, który zrobi pomiary strat dla każdego punktu - bardzo łatwo znaleźć miejsce, gdzie prąd "znika". Wówczas zgłoszenie kradzieży na Policję z protokołem elektryka.

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Po prostu licznik przedpłatowy odstraszył sąsiadów złodziejaszków (ludzi że tak powiem niewykształconych i mało ogarniętych), pół bloku takie sobie pozakładało i się trochę uspokoiło. Znikające zbyt szybko impulsy po prostu widać na wyświetlaczu na bieżąco. Wiadomo było, kto tam kradł. Zgłoszenie sprawy na policję nic nie dało. Przy przedpłatówkach się pilnują, bo od razu widać (zwłaszcza, że kradło kilku mieszkańców, więc straty były raczej widoczne). Brzmi głupio i prymitywnie, ale i tacy są ci złodzieje

A co do pań z poczty, masz oczywiście rację, ale chodziło mi o czynnik ludzki, tak po prostu. Że widzą taką starowinkę, co siedzi i czeka nie wiadomo ile, no mogłyby się zlitować. Ale może ja za dużo oczekuję.
33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 21:22   #103
Elfir
Zakorzenienie

jak na 100% znasz złodzieja i masz dowody, to możesz zgłosić do prokuratury bezpośrednio.

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;53321866]
A co do pań z poczty, masz oczywiście rację, ale chodziło mi o czynnik ludzki, tak po prostu. Że widzą taką starowinkę, co siedzi i czeka nie wiadomo ile, no mogłyby się zlitować. Ale może ja za dużo oczekuję.[/QUOTE]

Raczej im nie przyjdzie na myśl, że starowinka obsługuje przelewy na komputerze.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 23:34   #104
azadon
Raczkowanie

niedawno bliska znajoma wychodziła za mąż i opowiadała perypetie związane ze slubem kościelnym. Wiecie, ile bierze organista za 45 minut grania? 300 zł - płatne przed ceremonią.
Jak włoży się do koperty mniej - zagląda, przelicza i każe donieść...

jak młodzi zdecydują się na ślub bez organisty lub z innym muzykiem - ten miejscowy przychodzi przed ślubem po kasę, bo tylko ona ma klucze na chór, gdzie znajdują się organy.

i nikt nie potrafi z tym nic zrobić
azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 02:34   #105
Anethka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azadon Pokaż wiadomość
niedawno bliska znajoma wychodziła za mąż i opowiadała perypetie związane ze slubem kościelnym. Wiecie, ile bierze organista za 45 minut grania? 300 zł - płatne przed ceremonią.
Jak włoży się do koperty mniej - zagląda, przelicza i każe donieść...

jak młodzi zdecydują się na ślub bez organisty lub z innym muzykiem - ten miejscowy przychodzi przed ślubem po kasę, bo tylko ona ma klucze na chór, gdzie znajdują się organy.

i nikt nie potrafi z tym nic zrobić
Wcale mnie to nie szokuje. W mojej dawnej parafii, gdy ktoś brał ślub, płacił też po 100zł każdej z kilku zakonnic, bo w trakcie mszy wychodziły i zapalały świece. 100zł za 30 sekund pracy, całkiem nieźle .

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 04:18   #106
azadon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anethka Pokaż wiadomość
Wcale mnie to nie szokuje. W mojej dawnej parafii, gdy ktoś brał ślub, płacił też po 100zł każdej z kilku zakonnic, bo w trakcie mszy wychodziły i zapalały świece. 100zł za 30 sekund pracy, całkiem nieźle .
w parafii znajomej to zakonnica stroiła kościół - nawet kontaktowała się z mlodymi, w jakim kolorze mają być dekoracje i brała 'co łaska', w sumie nawet jak ktoś nic nie dał, to też chyba było ok
Stary 2015-11-03, 04:55   #107
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Poczta Polska- temat rzeka. Ale "mojej" i tak nic i nikt nie dorówna

- Listonosz ma Pani przynieść polecony/przesyłkę na 3 piętro? No żart? Nie ma takiego obowiązku!
- Aha. A czy awizo koniecznie trzeba wcisnąć między reklamy na parapecie na półpiętrze, wsunąć (z imieniem i nazwiskiem) za obudowę domofonu na zewnątrz? Drobniejsze przesyłki też można tam podrzucać i ja mam się domyśleć, że one tam są i codziennie przeszukiwać stosy gazetek reklamowych? (tak znalazłam odlewkę z wizażowej rozbiórki).
-Pani jest bezczelna.

- Czy naprawdę znalezienie i wydanie jednego listu poleconego jednej osobie musi trwać aż kwadrans? Nie mogą Państwo jakoś tego uporządkować, zamiast przeglądać stosy za każdym awizem? Na przyklad według dat?
-Pani jest bezczelna.

- Proszę Pani, pracuje tu pani od kilku lat i do tej pory stuka Pani w ten komputer jednym palcem z prędkością ślimaka na mefedronie.
-No Pan jest bezczelny!

-Nie ma takiej przesyłki!
-Ale Państwo awizowaliście ją wczoraj.
(Pani znika na kolejny kwadrans. Kolejka głośno i już mniej uprzejmie wyraża zniecierpliwienie)
-Nie ma.
- Jadziaaaaaaaa! Tu jest, w przesyłkach dla firm!
-Nie możecie w końcu jakoś zorganizować tego bałaganu?
-Pani jest bezczelna.

A monity/skargi można pisać do oporu. Załoga stale ta sama, niezmienna od lat. Kierownik (kierowniczka?) jest postacią mityczną, stale nieuchwytną. Telefonu też nie odbiera. Staram się unikać naszej poczty, jak ognia i rzadko tam bywam, ale za każdym razem trafiam na dzikie awantury, bo ludziom puszczają już nerwy. W okresie przedswiątecznym można przepaść na poczcie na kilka godzin.

Żeby nadać polecony/wysłać paczkę z reguły jeżdżę na pocztę w sąsiedniej dzielnicy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 05:22   #108
tamrysi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez azadon Pokaż wiadomość
w parafii znajomej to zakonnica stroiła kościół - nawet kontaktowała się z mlodymi, w jakim kolorze mają być dekoracje i brała 'co łaska', w sumie nawet jak ktoś nic nie dał, to też chyba było ok
Ale brała co łaska ale nie mniej niż? Czy tekst typu co łaska ale wszyscy daje po 50 zł ?
tamrysi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 08:22   #109
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość

I serio uważasz, ze się na takowy zwrot kasy doczekasz...?

Odnośnie rady "można korzystać z innych firm" brzmi to trochę jak "nie podoba ci się? Zmień pracę i weź kredyt". Nie napiszę co myślę o takich radach, dopowiedz sobie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-03, 08:23   #110
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość

I serio uważasz, ze się na takowy zwrot kasy doczekasz...?

Odnośnie rady "można korzystać z innych firm" brzmi to trochę jak "nie podoba ci się? Zmień pracę i weź kredyt". Nie napiszę co myślę o takich radach, dopowiedz sobie.
cała elfir. typowa halinka.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 10:44   #111
Ivenna
Raczkowanie

Jest sobie Pani Licealistka.
Pani licealistka skończyła niedawno 18 lat. Może głosować w wyborach, kupić legalnie alkohol, gdyby urodziła dziecko, to byłaby za nie odpowiedzialna.
Niestety rodzice wciąż muszą pisać dla Pani Licealistki usprawiedliwienia, bo liceum nie przyjmuje do wiadomości, że uczeń jest już dorosły ... :p
Stary 2015-11-03, 10:56   #112
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ivenna Pokaż wiadomość
Pani licealistka skończyła niedawno 18 lat. Może głosować w wyborach, kupić legalnie alkohol, gdyby urodziła dziecko, to byłaby za nie odpowiedzialna.
Niestety rodzice wciąż muszą pisać dla Pani Licealistki usprawiedliwienia, bo liceum nie przyjmuje do wiadomości, że uczeń jest już dorosły ... :p

wypisz wymaluj moje liceum
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 11:30   #113
funk_you
Wtajemniczenie

U mnie tak samo i jeszcze zakaz wychodzenia poza teren szkoły.
Stary 2015-11-03, 11:47   #114
SexiChic
Zakorzenienie

Żeby nie było tak całkiem pesymistycznie spieszę z informacją, że moje wczorajsze zażalenie na listonosza poskutkowało i był dzisiaj przeprosić oraz wyjaśnić sprawę.
Znaczy się jest nadzieja dla tego kraju
Stary 2015-11-03, 11:50   #115
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Żeby nie było tak całkiem pesymistycznie spieszę z informacją, że moje wczorajsze zażalenie na listonosza poskutkowało i był dzisiaj przeprosić oraz wyjaśnić sprawę.
Znaczy się jest nadzieja dla tego kraju
Raczej dla tego listonosza
Stary 2015-11-03, 12:08   #116
SexiChic
Zakorzenienie

I dla Pań pracujących na poczcie
Stary 2015-11-03, 13:13   #117
Hiver
Raczkowanie

A ja nie załatwiłam pewnej ważnej sprawy na uczelni, bo jeden pan z samorządu studenckiego UJ wykazał się daleko posuniętą nierzetelnością. Na początku nie potrafił odebrać faksu, w końcu go wysłałam, zadzwoniłam, czy doszedł - tak doszedł (nie mogłam przekazać osobiście, bo miałam praktyki, a faksem "teoretycznie" można było). A potem okazało się, że w ogóle go nie ma - zniknął. Na szczęście miałam potwierdzenie z treścią dokumentu, ale i tak nie mamy pańskiego faksu i co nam pani zrobi? Dziękuję bardzo samorządzie studencki UJ.
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-03, 14:02   #118
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
U mnie jeszcze l4 musiały być podpisane przez rodzica
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 14:38   #119
azadon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tamrysi Pokaż wiadomość
Ale brała co łaska ale nie mniej niż? Czy tekst typu co łaska ale wszyscy daje po 50 zł ?
nie nie, w sumie młodzi się sami umawiają, po ile dają (jeśli jest więcej niż jeden ślub tego samego dnia).
I faktycznie, zakonnica bierze co łaska, nie zagląda do koperty, nie komentuje ile ma być. A jak ktoś nic nie da, to też nic nie mowi.
Stary 2015-11-03, 17:46   #120
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
W moim LO od 18-tych urodzin każdy mógł się sam usprawiedliwiać. Więc to kwestia głupich regulacji w tym konkretnym LO.

Co do poczty, to też mnie rozwala jak mnie pytają "jaka duża przesyłka". No skąd mam wiedzieć? Nawet jak wiem co zamawiałam to często nie wiem jaka gruba jest książka albo jak coś zapakowano.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości